Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
cum se traduce gr. sozomenos din 1cor.1:18; va rog.
multumesc
am răspuns pe privat
As dori sa primesc pe email „un tras de maneca” de fiecare data cand e postat un articol pe blog, dar nu am gasit niciun buton pentru asta. Nu mai am facebook, asadar mi-ar fi de ajutor. Cum procedez?
Multumesc, si multa inspiratie divina!
Pingback: Revenire din post de comentarii | Marius Cruceru
Mai continuati serile la Iris?
Nu, cel puţin deocamdată… vom vedea.
de ce sunteti mandruu.?
ca nu puteti fi pe aceeasi pagina cu Titus Coltea?
Dar cu ce sunteti dv mai presus de dl ISUS?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maria, nu înțeleg despre ce este vorba. Despre ce pagina este vorba?
Cine refuză să fie pe aceeași pagină cu cel numit de dvs.?
Oare cum se poate naște o întrebare atît de proastă în mintea cuiva, ce mecanisme trebuie să se declanșeze, ce conexiuni neuronale se produc, care este modalitatea în care se nasc astfel de gînduri și întrebări. Încep să cred că există o legiune de demoni care se ocupă în mod special de evanghelici semănîndu-le prostii în cap sub formă de asemenea întrebări, este o legiune a prostiilor aiuritoare. Există manifestări ale prostiei care au totuși logica lor internă, există și manifestări din acestea pe care nu le pot pune decît în seama unei guri de canal care corespunde direct cu iadul. Am mai răspuns la o asemenea întrebare ceva mai înainte. Păcat că ți-ai ales un astfel de nume la ID, stimabile domn.
cum setez si eu sa nu mi poata lua nimeni pozele de pe facebook?
cea mai bună setare este să nu le pui! metoda cea mai sigură! Trust me!
nu poti. se pot lua cu „print screen” si apoi salvate in paint. o joaca de copii 🙂
scuze pentru intarziere 🙂
Mulţumim de răspuns.
stimabile marius, imi provoci senzatia ca sunt in plus. asa sa fie ?
nici gînd nu am avut să îţi transmit aşa ceva. Deloc!!! De unde gîndul?
In primul rand vreau sa imi cer scuze pentru anonimitate. Recunosc ca nu am curajul sa imi fac publica identitatea, pentru ca imi este teama de virulenta rapunsului pe care il pot primi. Nu ne cunoastem, dar ne stim. Pana astazi am citit cu regularitate acest blog pentru a afla informatii, opinii, pentru a auzi o muzica interesanta. Postarea de ieri insa m-a determinat sa va scriu aceste randuri. Nu as vrea sa intelegeti ca tin partea nimanui, ci doar sa va spun ca abordarea pe care ati avut-o, mie mi s-a parut partinitoare si rautacioasa. Comentariile pe care le-ati facut mai apoi in ceea ce priveste citarea dvs. in lista „preferatior” unui cititor au fost cele care m-au detereminat sa va scriu. Fara a fi un adept al nici unui din fratii citati nu am vazut o atitudine nici macar colegiala, daca nu frateasca. Dumnezeu sa binecuvinteze lucrarea in care sunt implicati copiii Lui si sa ne lumineze pe toti in ceea ce priveste atitudinile pe care trebuie sa le avem si actiunile pe care trebuie sa le intreprindem.
şi dacă te ascunzi sub anonimat, atunci crezi că răspunsul va fi mai puţin virulent?
La care postare te referi, că au fost două postări problematice?
Draga Anonimule, nu pot avea o atitudine „colegială” faţă de Titus Colţea. L-am confruntat personal şi nu vreau să fim pe aceeaşi pagină.
Cu Daniel Branzei, dimpotrivă.
Dar de ce nu vreți să fiți pe aceeași pagină? Care este motivul?
nu înțeleg la ce vă referiți.
Păi ați spus că nu vreți să fiți pe aceeași pagină cu fratele Titus Colțea. Greșesc?
Nu, nu doresc să fiu pe aceeași pagină, este un fel de a spune. Avem păreri foarte diferite cel puțin asupra unui lucru pe care l-am dezbătut personal cu dînsul. Nu vreau să continui să dau detalii. Ajunge ce am spus.
Ok, mulțumesc pentru răspuns!
Pace pot sa iau si eu articolul cu Bodo? sa pun pe crestin total?
nu, nu poţi să îl iei, Emanuel, pentru că înţeleg că l-ai luat deja înainte de a-mi cere voie.
Altă dată încearcă să îmi ceri voie înainte de a prelua articolul.
Nu ştiu dacă l-ai şters sau nu. Dacă da, bine, dacă nu, şterge-l. Data viitoare cere-mi acordul şi ţi-l dau cu drag. Pretind să precizez sursa şi numele meu clar, să nu se înţeleagă că este scris de altcineva.
cu drag,
mc
sint un credincios si eu. am ajuns nu intimplator pe blogul tau. am considerat intotdeauna pe fr. Ton, baptist de al vostru un mare invatator si teolog. am ascultat nu putine cursuri ale lui si la fel predicile lui multe, chiar foarte multe am ascultat. am citit chestia cu dezamagirea la tine referitor la persoana lui. as vrea in citeva cuvinte sa mi explici mai multe despre ce a facut omul asta acum recent. nu ma uit la tv. nu ascult nici macar stiri la radio, deci e normal sa nu fiu informat. aleg metoda internetului uneori… (destul de rar).
nu mai astepr sa-mi raspunzi. raspunsul este ca fratele Iosif Ton este un mare teolog si un mare om al lui Dumnezeu asa cum tu nu vei ajunge niciodata criticindu-l…ti-am acris si dincolo unde mi-ai sters postarea ca nu voi mai ”trece” niciodata pe aici…nu mai arunca cu noroi in fratii nostri ca nu vei ajunge bine… pocaieste-te de acest lucru si sa incercam sa facem altceva noi intre noi. invidia si gelozia nu e buna ar trebui sa sti ca pastor. un simplu credincios fara scoala. Moisin Ion din adunarea crestina dupa evanghelie talmaciu sibiu…
bine, Ion, Domnul sa ne dea lumina tuturor.
Tin cont de cele ce imi spui. Ma voi gindi!
Moisin, vezi dumneata cum judeci pe altii?
Ii atragi atentia lui Fr. Marius ca sa nul judece pe Fr. Ton, dumneata il cunosti pe Fr. Ton suficient de mult ca sa poti sa vorbesti in dreptul dumisale?
Daca nu, atunci sa nu spui altuia sa nu gandeasca cu „voce tare”, eu am fost un elev al dansului, mi-a placut si am considerat ca invatatura dumisale este cat se poate de corecta si dupa Scriptura, insa acum nu mai pot spune acelas lucru, ceea ce propovaduieste este o alta evanghelie si nu evanghelia lui Cristos.
Vreau insa o precizare, nu eu sunt care il voi judeca in ziua judecatii, nici Fr. Marius si nici dumneata nu vei putea ridica in apararea dansului, Domnul sa se indure de noi toti si sa nedajduim in Harul Sau nespus de mare, nimeni nu este suficient de drept ca sa poata sa fie mantuit.
Am gasit un citat interesant din Parintele Porfirie, un pustnic grec contemporan cu noi:
Cuvioase, spuneti ceva despre viata duhovniceasca.
– Oricine nu se pocaieste, va fi pierdut.
– Acesta e un cuvant greu, cuvioase.
– Ti-l voi spune inca o data: oricine nu se pocaieste va fi pierdut.
Cu pretuire, Marius Tepelea
Draga Marius,
bine ai venit,
da, cu adevărat, niciunul nu vom scăpa fără gîndul părerii de rău pentru păcate.
Doamne ajută şi .. post uşor!
Uite un text de care poate nu ai dat încă:
http://www.wattpad.com/110584-tatiana-topciu-file-din-povestea-propriei-mele?p=55
E din autobiografia lui Tatiana Topciu. La pag 55 scrie frumos despre tatăl tău.
M-am gândit să ți-l trimit. Dacă-l știai…scuze!
Eu de două zile tot stau și citesc ”cartea” asta.
Sănătate…
”De ce fara cravata?” Oh, nu, intrebarea este: De ce cu mustata??
Păi cred că am răspuns o dată. Uită-te mai sus!
Întrebarea fundamentală este DE CE!
Aşa că ai nimerit răspunsul!
Stimabile, Mircea Popescu alias Luci (după IP) alias comentatorii pe care îi mai aveţi pe la articolele dvs.
1. nu datorez niciun drept la replica nimănui, nu raspund unui pseudojurnalist. daca dvs. imi scrieti, nu avem ce discuta.
2. imi puneti link-urile pe pagina doar doar s-o indura cineva sa mai acceseze chestiunea. Imi pare rau, a propos de complexe … cum sa nu am complexe de superioritate cind un articol pus intr-un ziar cu oarece vizibilitate adună cîteva sute de accesari, vizualizări in cam 10 zile (ultima data erau cam 520, cind m-am uitat eu) fata de pagina mea care are citeva mii de accesări în fiecare zi? Existenta unor lucraturi de genul asta cauzeaza complexele mele de superioritate. 🙂
imi pare rau, stimabile, ati gresit omul.
ceva interesant
http://manastire.md/evenimente/scrisoarea-de-raspuns-mitropolitului-serafim-de-pireu-catre-artemie-fost-episcop-de-raska
Fr. Marius, as fi interesat de legea Nazireatului. [ Numeri 6 ] Cum se aplica la noi astazi ?
Care este corespondentul in N. Testament ?
Nu cred că se mai poate aplica astăzi, după părerea mea.
Voi întreba pe colegii de VT.
Pingback: Curăţenie de primăvară în “curtea blogului” | Marius Cruceru
Pace frate Marius,
Am publicat pe youtube predica dvs din Biserica Baptista Maghiara nr.1 Oradea, din data de 9 Ianuarie 2011: http://www.youtube.com/watch?v=1Z1R9_DVPGs
draga Peter, mulţumesc, am preluat!
Pace!
As dori sa va intreb daca nu aveti cumva inregistrata predica pe care ati tinut-o Duminica la „Emanuel. As dori sa va rog sa imi dati un raspuns aici, pe blog.
Multumesc.
nu, dar a salvat-o un student şi o va pune on line.
Este şi la Radio, dar în altă variantă.
Este un articol pe „hotnews.ro”:
„Ministerul Sanatatii va demara, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro si embriotransfer in scopul de a asigura fondurile necesare realizarii procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza un comunicat al institutiei.”
V-as ruga daca s-ar putea sa abordati si acest subiect atit de controversat. Multumesc
L-am abordat!
https://mariuscruceru.ro/2010/07/13/fertilizare-in-vitro/
Multumesc.
Se pare ca biserica catolica are o parere ferma si cred ca si corecta din punct de vedere biblic referitor la fertilizarea artificiala. Si isi si expune parerea de cite ori are ocazia.Noi, baptistii o facem? Care este punctul de vedere al crestinilor nou testamentari referitor la acest subiect?
Unde este Dumnezeu in toata aceasta fertilizare in vitro?
Ne este permis sa Il lasam pe Dumnezeu afara si sa cream fiinte umane in laborator?
Materialul este informativ din punct de vedere medical dar nimic mai mult.
Ne-am spus-o şi noi, dar pe bloguri! Conducerea Uniunii noastre este ocupată cu alte lucruri decît cu anumite chestiuni care ţin de viaţa publică.
Acesta este drumul sigur spre „relevanţa ascunsă”.
Vom ajunge să ne cerem scuze că existăm!
http://www.contributors.ro/dezbatere/fertilizarea-in-vitro-%c8%99i-demnitatea-umana/?cfcc
Pacat ca „conducerea uniunii baptiste” nu se implica in „anumite chestiuni din viata publica” mai ales cind acestea sint atit de arzatoare , dind nastere la intrebari de genul:”Domnul ne-a dat un copil” sau „doctorul, laborantul…. ne-a dat un copil”?
S-a facut voia Domnului sau voia omului? Este rezultatul acestui proces creatia lui Dumnezeu?
Si cum aceste metode au ajuns sa fie practicate din banii nostri , conducerea uniunii considera ca sint lururi mult mai importante care o tin ocupata….este o mare dezamagire.
Multumesc oricum pentru clarificare.
poate viitoarea conducere a uniunii se va implica,
cea de acum nu cred că are şanse mari să mai recîştige încrederea oamenilor după un mandat de patru ani absolut dezamăgitor.
Marea viziune de la început s-a transformat în „vizite frăţeşti”.
Sper ca viitorulk să ne aducă altceva decît „inspecţii la comunităţi”.
Fiindcă mă doare de multă vreme ceea ce se întâmplă între „taberele” ce postează pe diverse bloguri, va rog să-mi permiteţi un gând…
„Pentru unii dintre cei ce ne-ar vrea uniformizaţi e o mare tragedie faptul că suntem atât de deosebiţi încât să putem şi gândi diferit în cadrul aceluiaşi scenariu conceput de Marele Regizor. Poate că ei ar trebui să-şi amintească măcar din când în când că suntem o turmă, nu o oaie mare!
Acea uniformitate pe care şi-o doresc cu atâta ardoare şi pe care o justifică prin ”un singur cuget” nu poate duce decât la inerţie. Şi orice inerţie, fie ea şi creştină, va duce inevitabil la inepţie, datorită căreia o eroare poate deveni foarte uşor oroare!
Da, suntem diferiţi unii de alţii, dar oare de ce suntem şi… diferiţi de ceea ce ar trebui să fim? Îşi asumă cineva un răspuns, măcar în ceea ce-l priveşte pe el însuşi sau?… Căci… Oamenii au început să uite tot mai mult exemplul cristic al spălării picioarelor, găsind mult mai util şi mai de folos gestul spălării mâinilor! După ce împroaşcă obrazuri…
La urma urmelor, ceva tot rămâne curat şi după aceea! Fizic!
draga Marinel,
bine ai venit!
Ai cuvinte înţelepte!
Multumesc, dar nu merit… Daca este ceva intelepciune, atunci e doar de sus… Pana sa-L cunosc pe Domnul nu cred ca era prea multa intelepciune, dovada „facturile” pe care le platesc acum… 😉
fiecare avem asfel de facturi, Marinel, fiecare…
Obişnuiesc de ceva mai mult de un an să pun pe hârtie câte un gând inspirat din citirea Cuvântului. Tot cam de atunci am fost îndemnat să trimit aceste gânduri celor care folosesc internetul. Sper să fi fost cu folos tuturor destinatarilor, având în vedere unele „reacţii”. Trimit unul dintre ele. Dacă e prea mult m-aş bucura să aflu. Nici mie nu-mi place să depind prea mult de internet şi nici nu vreau să oblig pe alţii la asta!
(Iona 4:9,10)
Când Dumnezeu l-a trimis pe Iona la Ninive şi i-a dat de lucru, cine şi-ar fi imaginat reacţia lui Iona? Ca unul care Îl cunoştea pe Dumnezeu şi Îi cunoştea şi posibilele reacţii de Stăpân, e o mare mirare mânia lui Iona şi îndărătnicia lui. Aproape că îţi vine să consemnezi în atitudinea acestuia prima grevă din istorie. Fie ea şi individuală. Ce-o fi fost în mintea acestuia?… Ce să-l fi determinat la atitudinea pe care a avut-o? Relatarea ne spune. Dar există ceva ce ne indică şi un soi de „lene” care îl determină pe Iona să se culce la umbra curcubeteului…
Stau şi mă întreb câţi „pocăiţi” sunt astăzi în postura lui Iona, şi nu neapărat în condiţiile unei însărcinări speciale din partea lui Dumnezeu, ci pur şi simplu vizavi de banala slujire, cea de toate zilele… Şi mă mai întreb, oare nu cumva Dumnezeu să fi fost Cel ce a fost primul care să exclame „Of, numai cu pocăiţii să n-ai de-a face!”? Fiindcă, din păcate, prea des se aude exclamaţia aceasta din partea celor din jurul nostru…
excelent, Marinel, te învredniceşti de un blog, de ce nu?
(Marcu 11:9-13)
Pentru fiecare dintre noi a existat o „intrare a Domnului” în Ierusalimul aglomerat al vieţii noastre. Entuziasmul şi bucuria acelui moment rămâne (vai!) prea adesea o amintire. Şi, ca şi atunci, problema cea mare rămâne… „a doua zi”…
Hm… Şi cele de după…
Frate Marius, mă rog ca Sărbătoarea învierii să fie şi să rămână perpetuă în inima dumneavoastră, a familiei şi a bisericii pe care o păstoriţi!
Am avut o sărbătoare bună, draga Marinel, a fost o sărbătoare bună şi liniştită!
Am avut invitaţi, aşa că am predicat o singură dată. Domnul a fost bun şi am avut ocazia să şi ascult gîndurile altora.
Pace frate Cruceru!
Va admir ca sunteti un om deosebit, dar nu inteleg de ce un om ca dumneavoastra iroseste atat de mult timp pe internet. Vad ca sunteti foarte activ pe diferite bloguri, aproape tot timpul online pe facebook, si dupa calculele mele trebuie sa va ia foarte mult timp. Nu va judec, dar ma intreb daca nu sacrificati familia sau lucrarea. Credeam ca oamenii de valoare nu pierd timpul cu lucruri de nimic, dar se pare ca m-am inselat. Personal mi se pare pierdere de timp! Mai bine ati face sa va rugati, si incuraja un om care are nevoie de „carne si oase”. Oare cand mai aveti timp sa studiati si scriptura sa vizitati pe cineva la spital, sa discutati cu membrii bisericii… sa inteleg ca se rezuma totul doar la teorie? Cer scuze, dar nu vreau sa luati mesajul meu in nume de rau, dar nu pot sa nu va pun aceste intrebari? Multe binecuvantari!
Stimabile Andrei Ştefan,
1. mulţumesc de admiraţie, chiar nu trebuie. Rîndurile mele vă vor îngheţa lozincardul salut de la început.
2. greşit. Atît de mult timp ce înseamnă? Timp pe facebook? Aveţi idee de faptul că un calculator pornit tot timpul v-ar putea duce în „oroare”? Azi am petrecut la internet fix exact 2,5 ore din totalul de 17 ore de trezie. Îmi măsor timpul pentru activităţi zilnic.
3. Greşit. Activ pe diferite bloguri. Pe care mai ales? Puteţi da exemple sau vorbiţi „ex burtibus”?
4. După calculele dvs? Păi atunci aţi calculat prost. N-aţi luat în seamă cîţiva factori importanţi şi o problemă pusă prost nu poate avea decît rezultate proaste, după cum ne spunea Academicianul Moisil, care mai avea şi simţul umorului.
5. Nu mă judecaţi? BA da, au dovedit-o ultimele două mesaje, pe care le-am executat mai înainte.
6. Familia mea? Tocmai am terminat de citit Biblia împreună cu ei. Am cîntat cu fiul meu la chitară mai mult de 45 de minute şi am stat cu fiica mea să discutăm examenul ei la facultate de astăzi, pregătind-o pentru mîine.
7. Lucrarea? Ce ştiţi dvs. despre lucrarea mea? Poate că parte din lucrarea mea este tocmai asta, stau cu NET-ul la pescuit oameni.
8. Dacă vi se pare pierdere de timp asta, atunci ce căutaţi pe aici? Aţi greşit locul. Vă rog insistent să că ocupaţi cu lucrurile importante. Lăsaţi-ne nouă nimicurile.
9. Despre programul meu de vizite la spital, rugăciune şi încurajare, stat cu enoriaşii dau socoteală comitetului din Aleşd la fiecare două săptămîni împreună cu colegul meu, pastorul Florin Opriş, care este principalul resposabil cu pastorala. Vreau să vă aduc la „conştiinţă” că nu sînt angajat al Bisericii din Aleşd, fac pastorala voluntar, am un singur salar, cel de la Universitatea Emanuel din ORadea, unde lucrez cu normă întreagă, una adminstrativă şi o altă normă academică. Pentru „conştiinţa” dvs. azi am stat în biroul meu cu trei oameni care aveau nevoie de ajutor, încurajare, sfat, dat fiind contextul admiterilor.
10. Nu, n-am luat mesajul dvs. în nume de rău. L-am luat aşa cum este, „rău”, scris cu răutate. Oricum deja aţi obţinut premiul Tupeu 2011 – luna iulie.
Mulţumesc de binecuvîntări, ceea ce vă doresc şi dvs.
domnu’ Andrei Stefan, dumneata esti om „de valoare”? Oameni „de valoare” sunt doar „relevantii” metanoisti?
Pacat ca Marius a sters mesajul agramat pe care l-ai produs pe aici! Era un bun exemplu pentru „asa nu!”. Fa-ti timp si invata limba romana. La fel ca si unii fratiori de-ai dumneata, specializati in lozinci, se pare ca scrrrrrrieti si vorrrrrrrrrrrbiti mai corrrrrrrrrect in engleza decat in rrrrrrrrrrrrrromana.
Asta da relevanta, halal sa va fie!
Iertați-mă, dar îmi păreți cam sarcastici. Poate greșesc, caz în care îmi cer scuze! Totuși, unde este dragostea de care toți trebuie să dăm dovadă? Și răbdarea care duce la mântuire (Matei 10: 22; 24: 13; Marcu 13: 13)?
Pace,
Am sa lucrez in Amsterdam si as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra.
aţi luat.
Pace,
Ma intereseaza o biserica Penticostala sau Baptista in Amsterdam. Si as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra.
http://harmoniacordis.org/site/?page_id=1255&lang=ro
Merita ascultat! Cu bine
Mulţumim. Mîine.
Buna fratele Viorel Netca de la Scanteia ar dori sa vorbeasca cu dumneavoastra.
a reuşit
Hello, I would like to recommend a Q&A website „for committed Christians, experts in Christianity and those interested in learning more.” http://christianity.stackexchange.com/
Frate Marius,
Am si eu o nedumerire. Am incercat sa gasesc raspunsul pe unul din subiectele tratate, dar nu gasesc si raspuns la aceasta problema.
Situatia pe care vreau s-o expun e urmatoarea: doi tineri credinciosi (din biserica – si botezati) se casatoresc; dupa o vreme din varii motive (credinciosi fiind) decid sa divorteze. Situatia e urmatoarea: daca unul din cei doi dupa o vreme de la divort decedeaza, cealalta parte are dreptul sa se recasatoreasca? Mai primeste binecuvantarea in Biserica? O mai oficiaza vreun pastor? Rog putine argumente.
Multumesc si multa pace!
as avea o rugaminte cum as putea sa vad filmul documentar DIVIDED va multumesc
Am gasit articolul asta legat de educatia teologica si mi s-a parut interesant:
http://www.sydneyanglicans.net/life/culture/theological_education_in_crisis/
Succes in noul an scolar.
As dori sa stiu (dacă) cum se pot citi articolele protejate.
Multumesc.
scrie-mi personal, pentru fieare articol parolat este altă parolă
Pastorul bisericii unde mergem (Haga -NL) a plecat in State.
Azi, la adunarea generala a bisericii, grupul care s-a ocupat de cautarea si selectarea unui nou pastor ne-a comunicat ca ei au selectat si recomandat comitetului un nou pastor care este momentan pastor intr-o biserica Vineyard.
Ce parere aveti despre miscarea „Vineyard”? (Noi suntem ingrijorati in legatura cu doctrina acestei miscari)
Multumesc.
Pace frate Cruceru!
V-am ascultat cu mare bucurie, ca un flamand ce primeste hrana, de cate ori ati predicat la noi in biserica, si parerea dvoastra conteaza pentru mine personal.
Domnul m-a trecut in ultima perioada prin mai multe situatii care m-au facut sa ma doara si chiar sa simt ca mi-a luat totul (pamanteste vorbind), dar … Domnul ii bun si nu ma lasa. Am inceput sa studiez cartea Iov, ma ajuta si invat mult despre caracterul si suveranitatea lui Dumnezeu din ea, insa am nevoie de ajutor in studiere. Rugamintea mea la dvoastra este daca puteti sa imi recomandati o carte de studiu pe cartea Iov, care sa ma ajute in studiu? (de preferat in limba romana).
Va multumesc pt raspuns si multa binecuvantare!
Daca mi-ai pus interdictie la pagina de facebook, ma vad nevoita sa scriu aici. Asa faci cu toti care nu-ti impartasesc ideeile? II stergi din lista si le pui interdictie??? Rusinos la pretentiile la care le ai despre tine!
Multumesc ca m-ai sters, am vrut s-o fac eu demult, cand ti-am vazut stilul flecmatic in toate postarile, fie bun fie rau tu ai comentarii contra la orice. Ai grija, ca slujitor nu esti deloc constructiv!
Stimată Marta,
1. Dacă ţi-am pus interdicie pe FB, îţi pot pune şi aici. N-am vrut să îţi pun, dar nu mă ispiti.
2. Nu, aşa fac cu toţi cei care nu prea au idei în general. Lipsa de bun simţ şi de inteligenţă cad la capitolul interdicţie la mine. cu lipsa de bun simţ se mai poate rezolva, cu ultima este mai greu, dar munca mea este şi împotriva prostiei.
3. Nu am pretenţii mari de la mine. Mi-ai spus asta şi pe FB. nu ştiu de unde ai scos-o. Ştii prea multe despre mine, necunoscîndu-mă.
4. Nu, nu am comentarii contra la orice, nu am comentarii contra la o grămadă de lucruri. CA pedeapsă ia şi citeşte de la prima mea postare pînă la aceasta ca să vezi la ce am comentarii conta şi la ce am comentarii pro. Vorbeşti în necunoştinţă şi de asta te amendez vîrtos.
5. Mai amendez, de asemenea, şi lipsa de ştiinţă a limbii române şi greşelile de exprimare.
6. Ca urmare nu voi să fiu constructiv la cei care vor să-şi perpetueze lipsa de consistenţă spirituală şi intelectuală. Aici sînt cu totul distructiv ca slujitor şi nu voi să fiu constructiv deloc… adicătelea.
Semnat
Servus Deconstructivus
Dragă frate Marius,
Înainte cu câteva minute vă scriam cât de încurajată mă simt de predicile dvs. și cât de mult aș vrea să vă aud mai des….dar acest răspuns dat fetei pe care nu o cunosc defel mă supără mult….poate până la lacrimi…știți de ce? Ușurința cu care judecați capacitățile intelectuale ale oamenilor e incorectă. Să fiți împotriva prostiei o fi virtute până la un punct dar sunt oameni în lumea aceasta (și nu mă refer la Marta, ci doar în general, cum am spus nu o cunosc) care au o inteligență mai scăzută și viața e mult mai complicată pentru ei. Și sunt oameni ca mine care luptă ca acești oameni cu o inteligență mai scăzută să aibă într-o cât mai mare măsură parte de o viață frumoasă, departe de tristețea inacceptării celorlalți. Lucrez cu copiii cu autism, asperger și tulburări de dezvoltare și mulți dintre ei fac niște progrese uimitoare. Nepoțelul meu are autism dar după 4 ani de muncă, de 10 ore/zi, reușește să vorbească chiar dacă cu multe greșeli gramaticale și ne bucurăm de fiecare cuvânt și în plus capacitatea lui și a celorlați copii și adolescenți cu autism de a înțelege situații sociale și expresii complexe ca și unele de pe acest blog sunt scăzute chiar cu un IQ mai mare ca Einstein probabil….Mă va durea să văd că atunci când își vor expune părerea din când în când, oamenii ”supradotați intelectual” vor avea grijă să le aducă aminte că ei nu sunt la fel de inteligenți, că au greșeli gramaticale (când în cazul lor gramatica nu e înnăscută,învață mot-a-mot fiecare conjugare) și pot fi acuzați că nu cunosc limba română…. Mă doare mai tare că nici biserica dincolo de ziduri spre care mi-aș dori să îi îndrept nu îi va accepta și nu iubi cum au nevoie.. Biblia nu degeaba ne propune să nu judecăm….
Înțelegeți vă rog că nu am scris mesajul acesta decât probabil în speranța că exprimarea acestei frustrări va ajuta măcar o persoană să iubească mai mult pe oamenii care pot mai puțin.
p.s. 1 din 89 de copii se nasc în prezent cu o tulburare din spectrul autist iar procentul crește dacă adăugăm și copii cu alte tulburări de dezvoltare.
În dragoste,
Tamba Anca, Psiholog Clinician sub supervizare la Centrul de Intervenție Pași Spre Cunoaștere
draga sora Anca Tamba,
nu, nu judec capacitățile intelectuale ale oamenilor, aici aș cădea în păcatul de a/L judeca pe Marele Împărțitor.
Nu, judec rămînerea voită în ignoranță, prostia obraznică, ignoranța lăudăroasă, pe acelea, oameni care ar putea să își depășească neștiința, dar se încăpățînează să rămînă în întuneric.
Avem în familia noastră lărgită și aproape oameni cu handicap intlectual, nici gînd să mă refer la aceștia.
Aceștia ne sînt dați ca daruri care, prin crucea pe care ne-o dăruiesc, ne fac viața mai demnă de trăit.
Nu acelora le aduc aminte că nu știu limba română, ci acelora care din lene și rea voință, acelora care și-au ridiculizat profesoarele de limba română și le-au batjocorit la scentă deschisă și care acum fac poză de neprihănire din neștiința lor, pe aceia îi voi amenda, acelora le voia duce aminte că orice adevăr, inclusiv cel gramatical, face parte din Adevărul lui Dumnezeu.
Multumesc mult pentru acest răspuns….am învățat ceva de aici….și acest răspuns nu face decât să-mi crească admirația pentru dvs. și să vă ascult în continuare
cu plăcere…
mulțumesc, bine că nu mă cunoașteți mai bine, că v-ar pieri admirația imediat. 🙂
Mie chiar imi place stilul ironic- politicos pe care il folositi. (Unora le trebuie spus pesleau. )
Are sotul meu o expresie, aveti „sange in instalatie” :)))
se poate, este posibil, nu întotdeauna sîngele asta din instalație mi-a adus numai lucruri bune. În anumite bătălii am mai pierdut sînge, ceea ce este foarte bine.
Frate Marius v-am trimis acum cateva zile un mail pe adresa EDITAT
Joseph, nu am primit, încearcă din nou..
Pace frate Marius, as dori sa studiez mai profund Noul Testament printr-un comentariu biblic dar nu stiu ce sa aleg deoarece sunt multi teologi cu idei gresite pe care le promoveaza subtil in comentarii. Ce comenariu pe Noul Testament mi-ati recomanda dorind sa studiez serios. Astept raspunsul…
@Dennis
Dennis, am pus mai demult o postare care indică la comentarii biblice de încredere,
vezi şi asta https://mariuscruceru.ro/2010/10/18/8-x-5-25/
dar survolează şi eticheta CĂRŢI DE CITIT
https://mariuscruceru.ro/category/carti-de-citit/page/2/
ŞI MAI ALES ASTA
https://mariuscruceru.ro/2009/09/09/top-10-comentarii-la-toate-cartile-bibliei/
Laudat fie Isus!
Domnule Cruceru, as dori sa va intreb care ar fi cea mai potrivita modalitate de a va contacta in legatura cu o problema de natura personala? Evident, in masura in care sunteti dispus la a da niste sfaturi. Este adresa dvs. de gmail pe care ati precizat-o la datele de contact potrivita pentru asa ceva?
Va multumesc!
Cu stima,
Alexandru.
În veci de veci, Amin!
da, mă puteţi contacta pentru acea problemă.
Va multumesc pt disponibilitate, v-am scris pe respectiva adresa.
Eu am inceput sa studiez Biblia in Engleza pentru ca acum la facultate sunt obligata sa am un nivel avansat de cunostiinte. Am trei versiuni ale Bibliei in Engleza, am renuntat la KJV pentru ca nu prea inteleg textul si imi pare foarte dificil. Celelalte doua versiuni ce le am eu o versiune primita de la o sora din Cehia, Good News Bible si cealalta ce am gasit-o la un anticariat in Bucuresti e versiunea New International Version, o sora din Biserica parcurge New Living Translation dar acea mi se pare destul de ciudatica daca pot zice asa ceva despre o traducere a Sfintei Scripturi la fel imi pare si Good News dar nu chiar atat de diferita de Cornilescu cu care sunt obisnuita. Care imi recomandati NIV sau Good News? Multumesc.
mi-ar place sa va aud predicile mai des la Biserica Emanuel (unde pot face o cerere?:) )…deocamdata ma multumesc sa aud franturi din ele pe masina in drum spre centrul in care lucrez….mi-ati imbunatatit zilele uneori si m-ati motivat sa lucrez cu mai multa dragoste si sa nu-mi uit originea de fiică a lui Dumnezeu….
Se pot procura de la RAdio Vocea Evangheliei. Toate fondurile se folosesc pentru lucrarea de răspîndire a Evangheliei prin Radio. Eu nu primesc absolut nimic din aceste fonduri. V-aș încuraja să mergeți și să luatți aceste Cd-uri. Mulțumesc de încurajări. Ajută mult în aceste vremuri grele pentru noi.
multumesc, am să trec pe acolo. Apreciez că faceți această lucrare voluntar. Sunteți un om valoros cu o influență mare….Dumnezeu să vă dea putere să o folosiți pentru ridicarea multora…
multumesc de încurajare încă o dată
http://www.praemeditari.wordpress.com
Merita,e new entry!
Fii binecuvantat!
ce anume merită? ca să fim modești…
și ce anume e new entry?
Binecuvîntarea se primește, mulțumesc.
salut!
S-o iau pe rand:new entry in randul blogurilor crestine,in al doilea rand ,am spus ca merita(la articole ,desigur ma refeream) pt ca veti gasi subiecte interesante,nu vreau sa fiu modest pt ca blogul nu imi apartine. A fost doar o informatie…
Grozav te mai arunci la presupuneri! In rest….iti doresc doar bine!
Repet….repet…A FOST DOAR O INFORMATIE!
bun! numai bine!
Cu respect,Buna ziua,am ajuns la Contact de la scaun scara,socrul meu Zetea este din Simleu,iar tata din alba,Barabant,,va scriu desi nu am obiceiul sa am pareri,cred al 2-lea (primul fiind cu retete muraturi),fara sa magulesc ,am citit cu placere si rabdare,oameni suntem indiferent de religie sau stare, Dumnezeu sa ne ajute .
așa să ne ajute Dumnezeu.
Frate Marius va rog sa ma ajutati cu un videoclip de pe blogul dvs. Nu-l mai gasesc. Era cu un cuplu, in care el suferise un accident, si ea acceptat sa ramana cu el asa cum era… daca mi-ati spune titlul ar fi ok ! Multumesc ! Pace si har.
Buna ziua ! o intrebare… daca un barbat intretine relatii intime cu o femeie inainte de casatorie ,iar dupa cativa ani se casatoresc ,ei ne mai avand alte relatii ,care sunt urmarile ? ce pedeapsa au? dar daca nu se mai casatoresc? Multumesc !
Stimate Laurentiu, cred ca intrebarea este prost pusa. Puteti reformula?
Frate Marius am o intrebare ce solicită ajutor specializat. Din acest motiv, caut un oarecare raspuns la dumneavoastră. In cartea profetului Ieremia 32:35, apare expreia: „nu-Mi trecuse prin gând”. La ce se referă ? Poate Dumnezeu să fie surprins de ceva? E posibil ca Dumnezeu să fie surprins de rău, pentru că El doar vede răul, dar nu-L trăieşte, nici măcar nu Îl imaginează? Dacă considerați că intrebarea se invredniceşte de un răspuns din partea dumneavoastră vă aștept răspunsul. Dacă nu, tot drag imi sunteți. O zi binecuvântată vă doresc!
draga Razvan, din păcate eu nu sînt specialist pe limba ebraică, dar …
încerc și eu să îmi pun cei doi cenți, poate ajută.
Unele chestiuni sînt tratate de autorii Scripturilor antropomorfic, adică anumite acțiuni ale lui Dumnezeu sînt modelate metaforic pe comportamentul uman (Dumnezeu are mîini, picioare, se răzgîndește, uită etc vezi cartea Iona).Aceasta nu afectează imaginea dată de ansamblu asupra lui Dumnezeu, ci ne ajută pe noi să înțelegem cîte puțin din modul în care se raportează Dumnezeu față de creația Sa ca să fie înțeles.
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Cum va place ? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gSedE5sU3uc
Buna seara,
Am gasit recent un articol al dumneavoastra in care mentionati ca doreati sa intrati in legatura cu un marochiner. Tatal meu, Ghita Mihai practica aceasta meserie, cu maiestrie as spune eu, de treizeci de ani. Lucreaza tolbe de vanatoare, genti, portofele simple sau decorate, etc. Eu am preluat aceasta pasiune si si de ceva ani lucrez curele de ceas din piele. Daca va putem ajuta cu ceva, nu ezitati sa ma contactati: +40 737 472 022.
Cu stima,
Ghita Cristian Bogdan
Bucuresti
Excelent, mulțumesc mult de tot pentru pont! Chiar am nevoie în continuare!
Pot să vă pun şi eu o întrebare? Presupunând că nu mă veţi respinge, iată ce doresc să cunosc: în ce perioadă a istoriei au apărut preoţii şi preoţia ca o ierarhie în Biserică, aşa cum este azi?
Mulţumesc.
Patristica timpurie deja atestă o formă elementară a preoției. În anul 150 după Cristos deja avem forme liturgice simple și conducători liturgici, dar încă nu era atestat clericalismul în forma în care există azi.
Mulţumesc frumos!
Iar în cazul în care veţi avea plăcerea şi disponibilitatea să-mi indicaţi ceva materiale în materie, vă mulţumesc anticipat.
Ernest.
„Nu dau telefonul.” si al meu e relativ scump; nici eu nu-l dau 🙂 .
Jeff Foxworthy (comic american) despre Biblie: https://www.youtube.com/watch?v=mxFqVQFvhvw
Marius, am o rugăminte! Dacă ai nr de telefon al lui Tudorel Sfatcu te rog trimite-l pe mmteodor@gmail.com . Sunt în America și as vrea sa Îi dau un telefon măcar.
Tudorel Muntean
salut
sunt petrica nistor, fost coleg de scoala primara
sper sa gaseti un pic de timp si pentru un e-mail scurt
sa fii fericit alaturi de familie
dragă Petrică,
ce supriză!!!!
mă bucur că mi-ai scris, am văzut totul pe privat!
Neapărat te iau la o cafea pe cînd mă voi întoarce în tîrgul ieșilor
Domnule Marius as avea o intrebare..as dori sa ma sfatuiti cu privire la alegerea intre doua chitare. Regun sm 20 sau Miguel J.Almeria 3 CSR Dluxe facute pt GEWA. Este compusa din aceleasi materiale,ex.. spate si eclise de palisandu masiv,fata de cedru gat din mahon etc…. Va pun aceasta inrebare pt ca aceste doua modele se aseamana foarte mult insa as dori parerea dumneavoastra.Stiu ca este si o diferenta de pret,insa ma intereseaza diferenta dintre sunet si calitatea fabricarii lor. Multumesc anticipat..P.S.Si daca se mai poate sa-mi spuneti care alegere ar fi mai buna intre Hora Cristal sm 10 si Hora sm 40.
Buna, Vă recomand REgunul. Nu pot da toate argumentele asupra comparației Almeria versus Regun în spațiul public. Nu vreau să fac nici reclamă mascată, nici să afectez imaginea vreunei firme în vreun fel.
Așa cum ați intuit, materialele sînt foarte asemănătoare.
A doua opțiune foarte bună ar fi Cristalul.
Mergeți la magazin și încercați chitarele, nu comdandați doar de pe net.
Va foarte multumesc.!!Respectele mele.
cu deosebită plăcere! să tot primesc astfel de întrebări! 🙂
Cum pot sa ma dezabonez de la a primi articolele dvoastra pe email? Nu doresc sa le mai primesc, mi se par nepregatite in scriere. Multumesc
bcc, brr, abc, etc,
este foarte simplu.
1. puteți pune la spam ce vă vine de pe blogul meu.
2. puteți să vă dezabonați precum v-ați abonat.
3. dacă doriți neapărat să îmi mîncați timpul mie, atunci solicitați încă o dată, dar cu adresa de mail cu care v-ați înscris și rezolv eu.
Dar intenția dvs. a fost de a jigni, nu neapărat de a vă dezabona în primul rînd.
Cînd vă hotărîți asupra pseudonimului folosit, atunci dați-mi de știre și rezolvăm.
Vă voi elibera de povara unor articole scrise pe ”genunchi” 🙂
V-am rezolvat eu! Erați înscrisă din 2011. Scuze pentru atîta amar de articole ”scrise pe genunchi”. Aveți coșul plin! Goliți-l!
Numai bine vă doresc!
Stimată …,
v-am amendat pentru utilizarea mai multor nume de useri pentru că așa ceva este o chestiune de impolitețe. Adică mă luați drept naiv, încercînd să penetrați protecțiile pe care le pun prin filtre. După cum ați văzut, n-ați reușit. V-am trecut la lista de filtrare inclusiv cu IP-ul folosit, nu numai cu adresa de mail.
Este urît din partea dvs. să folosiți această stratagemă ieftină, nu este urît din partea mea să vă deconspir. Este ”casa mea” aici și acestea sînt regulile. Încerc să îmi protejez audiența de conflicte inutile.
Nu v-am deconspirat adresa de MAIL. Vă rog să fiți atentă la acuzații. V-am adunat pseudonimele. Nici măcar numele real nu vi l-am afișat, deși primele comentarii pe care le-ați scris în 2011 sînt cu numele real.
Dacă vă desconspiram complet, atunci probabil îmi puteați reproșa lipsa de boierie cibernetică.
Vă răspund totuși în aceste chestiuni, ca să învețe și alții.
Numai bine!
Va rog folositi corect gramatica limbii romame. Aveti o pagina urmarita de multe persoane din intreaga lume si pe langa cei care, ca si mine fac alergie cand vad folosit „î” din „i” in interiorul cuvintelor si nu pot trece mai departe pentru a prinde mesajul transmis, mai ar fi si problema celor care nu sunt siguri ce si cum se scrie corect (fie ca sunt tineri, fie ca educatia nu si-a pus amprenta pe ei) si ar putea lua de corecte greselile acestea pe care vi le-am amintit.
Nu cred ca ar fi o problema ca dupa ce va scrieti textele acestea sa fie revizuite de o persoana abilitata – cu siguranta intre cei care va urmaresc sunt si profesori de limba romana care ar fi incantati sa isi foloseasca expertiza pentru a ajuta ca tot ceea ce transmiteti dumneavoastra sa ajunga direct la sufletele celor care citesc, fara a fi impiedecate de aceste greseli.
Stimate Emy, folosesc gramatica și fonetica CORECTĂ a limbii române autentice.
Acestea nu sînt greșeli (greșeală este să spuneți ”mai ar fi”, în loc de ”ar mai fi” 🙂 )
Eu sînt destul de abilitat ca să îmi revizuiesc textele. Sînt filolog. Tocmai pentru că sînt filolog nu pot face compromisul de a folosi scrierea pe care o recomandați.
Iată motivația mea: https://mariuscruceru.ro/2010/05/26/de-ce-scriu-cu-i-din-i-si-nu-cu-a-din-a-p/
Sper să aveți răbdare să înțelegeți de ce scriu așa.
Vedeți și articolul lui Pruteanu.
http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm
Sînt profesori de limba română, din păcate, care sînt în umbră și ignoranță.
Eu cred și sper că peste cîțiva ani se va reveni la scrierea pe care o practic eu.
Spr la lectură!
Din pacate m-am obisnuit cu scrierea pe care o invata de atunci copiii nostri! Mai e si computerul care trebuie setat intr-un fel ca sa pot folosi diacritice 😦
Cum s-ar putea grabi procesul de trecere la normalitatea scrierii, cu „î” din „i”? Cine decide aceste aspecte importante ale natiei acum? Ar trebui sa ia cineva autorizat initiativa!
draga Teodor, nu știu dacă se va putea grăbi, este o chestie care ține de reforma academiei, actuala academie este o rușine pentru poporul român, încă este o rușine, ați văzut doar scrisoarea care a fost dată pe vremea #rezistului.
Aștia sînt oamenii care încă formează spuma și caimacul academiei române, mulți dintre ei niște intelectuali cu producții mediocre. Cînd se va scjhimba academia în componență, atunci se vor lua măsuri de revenire la normalitate.
cenzurat
mulțumim de recomandare, nu cred că este un blog chiar așa de bun! Am cenzurat link-ul pentru că respectiva aberează fără grație.
Citeste Ioan 6:53-54
Biserica Ortodoxa are sangele si trupul Domnului in Sfanta Impartasanie deci ortodocsii au viata vesnica.
Biserica Protestanta nu le are si oamenii raman morti,
Trecand oamenii de la ortodoxie la protestantism ii treci posibil de la viata vesnica la moarte Ai facut destule si impresia mea e ca Dumnezeu e foarte suparat pe tine.
Acuma ca sati speli pacatul da viata oamenilor trecandui la ortodoxie inapoi si cati mai multi.
pentru limba română apăsați pe 1!
Unii sunt afoni la limba română, însă ‘se pricep’ sa dea sfaturi teologice! 😦
Ma refeream la sati care se scrie să-ți, nu impreuna!
Da, așa e… treceți toți la pupat moaște și la pupat icoane de „sfinți” controversați, precum Arsenie Boca și la rugăciuni la maica Domnului, care de foarte multe ori în doctrina ortodoxă îi ia, voluntar sau involuntar, rolul în iertarea păcatelor sau în mântuirea credincioșilor, drept pe care Îl are doar Domnul Isus Hristos, prin expresii de genul: „Preasfântă născătoare, miluiește-ne pe noi….” de parcă maicii Domnului i-a fost dat să aibă milă de noi nu Lui Dumnezeu.
Astfel de expresii creează, cel puțin puțin, confuzie și un fel de sincretism religios, prin care se amestecă păgânismul sau idolatria, prin închinarea la tot felul de obiecte și la oameni muritori, cu închinarea înaintea Lui Dumnezeu, iar o astfel de biserică nu poate fi decât apostată.
După cum vezi, întunericul și moartea spirituală te caracterizează pe tine nu pe cei pe care, din neștiință, îi critici.
Hmmm,
Stimate Domn 1111, Ai primit deja câteva răspunsuri la mesajul acesta al d-tale (cărora este sănătos să le acorzi atenția cuvenită). Eu însă vreau să abordez chestiunea aceasta dintr-o altă perspectivă începând cu, spre exemplu, lămuriri asupra citatului de la Ioan 6:53-54. Să-l citim împreună: „Și le-a zis Iisus: ‚Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață vețnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.”
Sfânta Scriptură Ortodoxă nu recunoaște Biserica Ortodoxă – nici atât pe creștinii ortodocși. N-ai să găsești menționat nici măcar o singură dată, pricepi?, nici măcar o singură dată cuvântul ortodox pe tot întinsul Sfintei Scripturi Ortodoxe care numără peste 1400 de pagini (eu folosesc versiunea 2008). De unde ai scos d-ta pretenția că Biserica Ortodoxă ar avea sângele lui Iisus și că Protestanții nu l-ar avea? Vrei să te folosești de Sfânta Scriptură ca de o autoritate? Dumnezeu să te binecuvânteze dacă o socotești ca atare. Dar dacă vrei să te folosești de această autoritate, omule, spune ce spune ea, nu ce-ți place d-tale. O să mai vorbim în abordarea a doua pe tema aceasta.
Ai spus d-ta că „ortodocșii au viața veșnică”. Serios? Vrei să-mi arăți și mie cuvântul ortodox scris în Sfânta Scriptură Ortodoxă măcar o singură dată? Nu, n-ai să poți pentru că așa ceva nu există – și nici atât Biserica Ortodoxă. Îl cunoști pe Metropolitan of England, Kallistos Ware? A fost unul dintre cei mai apropiați prieteni și colaboratori ai vestitului preot, profesor dr. academician Dumitru Stăniloae. În lucrarea sa The Orthodox Church, referindu-se la Biserică el vorbește despre ea ca despre Biserica creștină și, apoi, se referă mai departe și la cea Ortodoxă. D-ta nu știi să faci această distincție? Și iată ce spune el pe tema Sfintei Scripturi:
„Biserica creștină este Biserica Scripturii: Ortodoxia crede aceasta tot atât de puternic, dacă nu chiar cu mai multă tărie decât protestanții. Biblia este expresia supremă, forma superlativă a revelației lui Dumnezeu făcută rasei umane, iar creștinii trebuie să fie întotdeauna ‚oameni ai cărții’ (cărții Scripturii, n.t.).”
Astfel stând lucrurile, ce fel de om al Scripturii ești d-ta punând cuvintele d-tale pe seama Scripturii? Nu te temi d-ta de Dumnezeu să vorbești pe seama Lui lucruri pe care nici măcar nu le-a pomenit în cartea Sa?
Destul ca acum să afli că numai cu câteva versete mai jos, la versetul 63, Mântuitorul vine cu explicația următoare: “Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și sunt viață.” Şi ca o întărire a acestei interpretări cităm şi 1 Corinteni 11:26 și 28: „Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți … și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.”
Prea alesule domn, Învățătorul Iisus nu vorbește la Ioan 6 despre trupul Lui de carne și sângele Lui biologic – ne-a lămurit aceasta copleșitor de puternic prin cuvintele Sale citate mai sus din Ioan 6:63. Iar această învățătură este cu atât mai limpede întărită de cele două versete din 1 Corinteni 11 care vorbesc despre „pâinea ACEASTA” și „paharul ACESTA” – deci este vorba despre elemente materiale, pâinea fizică și paharul fizic. Despre aceste elemente care sunt materie pământească vorbește El ca fiind trupul Său și sângele Său. Desigur, aici sunt multe de vorbit cu privire la însemnătățile lor. Dar contextul dialogului nostru privește strict lămurirea faptului că Biserica Ortodoxă nu poate să pună monopolul pe trupul și sângele lui Iisus prin împărtășanie.
Frate Marius, vă rog frumos, se poate să primesc şi eu parola ca să citesc articolele protejate?
Samuel Vlad,
Kapfenberg
vă rog să îmi scrieți pe privat.
V-am răspuns pe mail
Bună ziua!
În anii precedenți postați câte un extras din cartea, care ar fi urmat să apară, despre unchiul dumneavoastră. Ne puteți spune dacă acea carte a fost publicată sau dacă se mai lucrează la ea?
Vă mulțumesc.
Cartea este încă în lucru. Sperăm ca în acest an să avem varianta finală!