Casa Împăcării – proiect – UPDATE

De ceva timp pe inima noastră apasă o povară: numărul divorțurilor este în creștere în bisericile evanghelice din România.

Împreună cu Natalia, soția mea, am consiliat cîteva cupluri, am ascultat experiențele altor cupluri implicate în consiliere premaritală, inmaritală și postmaritală (Doamne ferește!). Am intrat în bibliotecă, am citit cîte ceva. Ne-am uitat în istorie la problemă și soluții.

În tot mai multe cazuri, mai ales în ultima vreme, din ce am constatat noi, una dintre cauzele pricipale ale divorțului este lipsa de comunicare. Soțul și soția nu petrec aproape deloc timp împreună. Unor cupluri nu trebuie să le spui ”vorbiți între voi cu psalmi și cîntări de laudă”, trebuie să le spui doar atît: ”VORBIȚI ÎNTRE VOI!”. Cei care formează familiile, mai ales în mediul urban, trec unul pe lîngă altul, fiind izolați fiecare în și cu lumea lui/ei. Sînt ca două trenuri care se șuieră în gară pentru cîteva minute, apoi dispar. Fiecare este cu slujba lui/ei, cu tableta lui/ei, cu mașina lui/ei, cu telefonul lui/ei, cu setul de prieteni/prietene… ai/ale lui, ai/ale ei.

De doi ani încoace, dar mai ales din luna septembrie a acestui an, Dumnezeu ne-a dat ghes prin diferite întîmplări, discuții, parteneri, care au răsărit cu același gînd în minte … ne simțim împinși către un proiect pe cît de simplu, pe atît de neobișnuit, straniu, dar nu străin de istoria europeană: o casă a împăcării prin izolare controlată și mediere biblică, cu un curriculum de discipline fizice și spirituale. Ora et labora! cum spunea latinul! Roagă-te și muncește! Vor fi activități spirituale, post și rugăciune, dar și grădinărit și alte forme de ”rugăciune a mîinilor” și nu numai.

foto Tucu Cîrstean

foto Tucu Cîrstean, imagine folosită cu permisiune

Tradiția există în mai multe locuri din Europa, ba chiar și în spațiul românesc a existat vreme de 300 de ani.

Ideea este simplă. Dacă un cuplu dorește să se implice în acest program de mediere spre împăcare, trebuie să accepte să stea 10-14 zile într-o casă mică, în intimitate totală, în izolare, cu un singur pat, o singură cameră, o singură baie, o singură lingură, un singur tacîm … .

Noi (sau alte cupluri implicate în procesul de consiliere) le vom aduce hrană, apă și … sfătuire și vom munci împreună cu ei. Ei, cîtă vreme vor fi singuri, vor trebui să împartă același spațiu, fără camere despărțitoare, vor trebui să se roage împreună, să muncească o mică grădină împreună, să culeagă roadele acelei grădini împreună.

Terenul de 2800 m2 există într-o comună din România. Ne-a fost donat nouă, mie și Nataliei, prin purtarea de grijă a unei familii deosebite. A fost împrejmuit, pregătit pentru construcție, toate acestea din fondurile noastre personale. Proiectul este și va rămîne al nostru personal, dar sub autoritatea spirituală a bisericii și sub supravegherea unui bord de consultanță, format din oameni de afaceri, juriști, lideri spirituali.

Un arhitect entuziast și-a dăruit timpul pentru acest proiect. Doi designeri au început să se ocupe de interior și exterior. Practic va fi o replică cu modificări a unei case tradiționale din Bucovina la exterior. Interiorul va fi modern: cu instalație sanitară, o mică bucătărioară cu masă, un pat, două fotolii în jurul unei sobe, care sobă va fi dăruită de alt cuplu.

Un alt cuplu tînăr a donat un generator de curent pentru instalația de apă și un burghiu de pămînt pentru plantat perdeaua de pomi, perdea de pomi care va sluji la crearea unui spațiu verde tampon între restul satului și casa cu pricina.

Nu va exista curent electric pentru o vreme, cei implicați în program nu vor putea folosi tablete, telefoane mobile sau orice alt instrument de conectare cu lumea de afară. Iluminatul va fi cu gaz lampant în primă fază, ca acum 100 de ani. Cei aflați în programul de consiliere vor fi vizitați o dată pe zi pentru hrană și evaluare.

O asemenea poartă va străjui intrarea … cei doi vor fi închiși într-o grădină, pentru că procesul prin care vor trece va fi un fel un fel de revers simbolic al alungării din Rai și un înger îi va păzi în mod grafic.

sursa instagram

sursa instagram

Inițial ne-am gîndit la o rulotă, dar este foarte scumpă și are multe dezavantaje, apoi ne-am gîndit la o casă mobilă de genul ACESTEIA. Alte dezavantaje, deși nu excludem și această variantă pentru o extindere a proiectului. Și noi va trebui să stăm, cît timp vom avea cuplul sub supraveghere undeva în preajmă, dar la o distanță optimă pentru păstrarea intimității.

Pînă la urmă, după mai multe consultări, ne-am gîndit la reconstrucția acestei replici în care a trăit o familie care a avut 11 copii, o familie minunată, pe care o cunosc personal.

Foto Tucu Cîrstean

Foto Tucu Cîrstean

Cautăm parteneri! Deja trei prieteni sînt ferm determinați să ajute! Dacă ai ști că cei 100 sau 200 sau 500 de lei ai tăi pot contribui la salvarea unei familii, a unei căsnicii, ai dărui cu drag acești bani? Estimez costul construcției undeva la circa 15.000-20.000 de euro. Primele donații au și început să apară.

Ca întotdeauna, în proiectele pe care le-am desfășurat și cu Universitatea Emanuel sau cu Hospice, transparența va fi totală și întreaga acțiune va fi supusă unei supravegheri stricte din partea unei biserici locale, care asumă supravegherea SPIRITUALĂ.

Casa va fi construită tot de cupluri care vor să se implice în proiect, fie ca ”sponsori” (poți plăti cu bani, cu timp, cu munca brațelor), fie ”pacienți”. Am primit, de asemenea, consultanță în grădinărit și pomi, arbori, arbuști drept donație.

Fiecare dintre cuplurile participante la proiect vor trebui să respecte regula ”ora et labora”. Ne vom ruga împreună, dar vom munci împreună. Fizic. Grădinărit, meșteșugărie, întreținerea terenului, a casei.

Identitatea cuplurilor participante va fi protejată. Locația va fi protejată pe cît posibil. Intimitatea va fi asigurată.

Adunăm bani, facem planuri, proiecte, deși nu avem acum ”chef” de construcție, noi înșine fiind acum epuizați financiar și emoțional după finalizarea propriei case, dar o parte din ”dărnicia” noastră merge către acest proiect.

Așteptăm meșteri pricepuți: dacă vă pricepeți la lemn, puteți prelua o parte din lemnărie, dacă știți materiale ieftine de construcție, așteptăm donații în materiale (casa va fi pe un suport de beton – șoarecii – pereții din cărămidă arsă – tot de frica șoarecilor, acoperișul din țiglă), dacă vă pricepeți la fier forjat, iată, poarta trebuie realizată.

Dacă vreți să scăpați de ceva mobilă, cînd va fi gata casa trebuie mobilată. Casa va fi încălzită cu lemne, sobă de teracotă. Acesta este unul dintre avantajele unei asemenea locuințe. Programul poate merge și pe timpul iernii, nu numai pe timpul verii, așa cum prevedeam, dacă ne pricopseam cu o rulotă. Pînă la urmă probabil noi și celelalte cupluri de consilieri vor sta în cam aceleași condiții ca o formă de postire.

Proiectul este proaspăt, dar ardent. Arde și ne arde! Ne arde sufletul și sperăm să putem primi prima familie în program cît mai curînd posibil.

Dacă aveți idei, le primim cu bucurie!

Lucrarea aceasta se va desfășura sub autoritatea și supravegherea unei biserici locale, va fi o extensie a lucrării unei biserici locale. Noi și alte cupluri, care se vor oferi spre consiliere, vom da socoteala unei structuri de autoritate.

Regulile de colaborare vor fi foarte clare și nenegociabile.

Post scriptum! 

Unii dintre voi mi-ați cerut un număr de cont.

Am primit două donații pe numele soției mele, donații care au fost deja folosite mai departe la amenajarea terenului.

La sfatul celor care supraveghează acțiunea, am demarat înființarea unei asociații prin care să fie derulate toate fondurile pentru transparență totală și mai ales pentru că proiectul capătă dimensiuni neașteptate pentru noi ca familie. Vrem să ne protejăm de orice fel de suspiciune.

UPDATE DIN 4 decembrie 2019

Astăzi m-a căutat o văduvă tînără. 29 de ani. Cu doi copii. O știm de mică! Ne-a dăruit 200 de euro pentru acest proiect. Mi-au dat lacrimile cînd am văzut-o. Chestiunea devine extrem de serioasă și o responsabilitate imensă apasă pe umerii tuturor celor implicați de acum.

Locul la -6 grade Celsius

UPDATE APRILIE 2021

  1. Deja avem o ofertă pentru o sobă. Un sobar cunoscut s-a oferit să creeze soba centrală.
  2. Planul intermediar este să achiziționăm o rulotă, care să poată fi folosită pe timp de vară în program, pentru ca în vara-toamna anului 2020 să putem construi micuța casă din foto de mai sus. Rulota va rămîne ca rezervă pentru cuplurile de consilieri care se oferă să participe la program (avem deja trei oferte din partea unor familii care doresc să își pună resursele emoționale și de timp la dispoziția acestui proiect)
  3. Avem două propuneri pentru donații arbori. În aprilie 2021 s-au făcut plantări masive.
  4. Un tînăr structurist a colaborat cu arhitectul și designerii pentru asigurarea tuturor actelor legate de structură. Construcția va începe cît de curînd.
  5. Avem sprijinul total al primăriei locale. Domnul primar este încîntat de idee, mai ales de ideea reconstrucției unei case țărănești, case pe cale de dispariție în zonă.
  6. Avem deja doi grădinari care doresc să se ocupe de spațiu.
  7. Există intenția de implicare și pentru susținerea activității în continuare, nu numai pentru ridicarea casei (caselor, dacă va fi nevoie), lucru care ne confirmă încă o dată faptul că Dumnezeu călăuzește și dă și resursele necesare.
  8. Am primit ca donație ridicarea topo.
  9. Primim consultanță juridică gratuit.
  10. Am luat legătura cu o firmă de contabilitate, care ne va asigura consultanță.
  11. Am obținut codul fiscal.
  12. În cîteva zile vor fi deschise conturile pentru operațiunile financiare și pentru donații în euro, dolari sau ron.

UPDATE – PROIECT CASĂ ȘI GRĂDINĂ

UPDATE 26 APRILIE 2021

Mulți dintre dumneavoastră, care ați citit despre acest proiect, ați întrebat despre modalitățile în care ați putea contribui.

Pentru transparența totală și pentru desprinderea căilor financiare ale familiei noastre de căile financiare al Casei Păcii, am fondat o Asociație, prin care vor trece toate operațiunile financiare ale proiectului.

Finalmente și Asociația este cu actele în regulă, respirînd ca un bebeluș nou născut, și operațiunile de deschidere a conturilor sînt finalizate.

Acestea sînt datele de care aveți nevoie:

Nume titular de cont : ASOCIATIA CASA PACII

Banca: UniCredit Bank SA Romania

Cod swift: BACXROBU

54, Dacia Blvd.Bl.U4, 

RO – 410346, Oradea,

RO85 BACX 0000 0020 3318 3001  lei

RO58 BACX 0000 0020 3318 3002 euro

RO31 BACX 0000 0020 3318 3003   usd

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în acțiuni umanitare, CASA PĂCII, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Visătorul de vise, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Casa Împăcării – proiect – UPDATE

  1. liviu Marhao zice:

    Marius
    Asta e un proiect extraordinar,
    Ce n-as fi dat sa fi fost ceva similar acum 40 de ani, trist dar am trăit pe propria piele dezastru coexistenței intr-o familie dominata de scandal, in final sa spart și ani au trecut, O parte din răni sau cicatrizat altele încă mai dor,
    M-a gindesc ca este o zicala cum ca cine ar salva un om salvează o lume întreaga. Eu zic ca dacă poți salva o familie ai salvat lumea de doua ori.
    Fără a o lungi prea mult m-a intereseaA și vreau sa ajut cu ce pot,
    Concret am zis ca vreau sa donez un pat bun și o saltea dubla noi, in rest in măsura disponibilitati și cum merge timpul construcție ținem legătura pentru detalii,
    O seara buna,
    Dacă ai Timp și poți te aștept la o cafea in NC
    Liviu C Marhao
    PH in usa 8285148594

  2. Doga Alexandr zice:

    Buna ziua. Doresc sa citesc articolul „Casa impacarii”. Va rog sa trimiteti parola.Multumesc.

  3. Pingback: Conturile pentru donații Casa Împăcării (Casa Păcii sau Beit Shalom) | Marius Cruceru

  4. Adrian Vas zice:

    Buna ziua. Mai aveti ceva update-uri?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.