Această pagină este destinată întrebărilor prieteneşti. Există răspuns la orice întrebare! Cel mai scurt pe care îl ştiu este „Nu ştiu!”. Este şi cel mai exact.
Pentru că am primit întrebări printre alte comentarii, întrebări autentice, interesante, sincere, las acest spaţiu pentru „aruncat” cu întrebarea, pentru „ridicat întrebarea” (cum spun prietenii anglofoni), pentru „lăsat” întrebări ..,.
Aşa îmi încep fiecare curs: „Vă rog frumos să mă întrerupeţi! Puneţi întrebări! Orice fel de întrebare, chiar dacă este o întrebare proastă! N-are a face! DAcă este o prostie, prostia este ca o toxină, ca un mic demon, te-ai eliberat de ea, ai spus-o, nu mai este a ta. Şi dacă rîd colegii de tine, nu de tine rîd, ci de prostia ta, ai făcut-o de rîs…Cel mai sigur mod de a lupta cu cel rău şi cu ce-i rău în noi este să îl facem de rîs”.
S-ar putea să rîdem împreună de aceste întrebări… Sper să rîdem sănătos şi să ne însănătoşim rîzînd. Nu este smerit acela care nu poate rîde şi de cele ale lui. Autoironia este prima în rîndul ironiilor pedagocice.
Şi, vă rog… nu începeţi cu „mă scuzaţi că întreb şi eu… „. Pur şi simplu… Întrebaţi!
Bun, sa fiu eu primu…
Eshti calvinist sau arminian?
draga Patrix,
voi răspunde acestei întrebări într-un post aparte. Primesc „provocarea”, dar răspund separat pentru că este foarte sensibil şi complex subiectul.
ce mai stiti de fratele Cornel Peleasa. Stiu ca era profesor la un liceu din prin pitesti acolo unde director era cumnatul meu.Am fost de cateva ori la el in biserica.
ESte bine, am vorbit ieri cu d]nsul la telefon.
S-a raspuns la aceasta intrebare?
Da: Calminian! S-a răspuns!
https://mariuscruceru.ro/2009/08/27/calminian/
nu cred ca poti fii calminian ori esti intr-o extrema ori in cealalta!!!no offence we are limited but God is unlimited
Sunteti hedonist crestin ca John Piper?
Nu, eu sînt pesimist creștin ca Pavel!
Am si eu o intrebare:
„Daca o persoana este divortata si se intoarce la Domnul are voie sa se mai casatoreasca cu o alta persoana?
As vrea cat mai multe pareri dar cu referinta biblica.
Rog sinceritate.
„cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi”,
dar nu cred că poate sluji în poziţii de autoritate în biserică, mai ales în poziţia de învăţător pentru biserică.
Dar va intreb, nu curveste atata timp cat ii traieste sot/a?
s-au facut noi pana la urma sau nu s-au facut ? daca s-au facut inseamna ca fratele este „o faptura noua”. daca este o faptura noua de ce nu poate sluji chiar si ca „pastor-invatator” daca acesta este darul spiritual care i-a fost dat de Duhul Sfant in momentul convertirii sale??? sau trebuie sa-si reprime darul spiritual ? daca da, inseamna ca nu a fost iertat pe deplin iar expresia „toate cele vechi s-au dus” devine un cliseu ieftin iar fratele este inca „mort” in pacatele sale.
daca ne uitam in 1 Cor 7:15 vedem ca pavel da instruciuni clare pt cei care au parteneri necredinciosi:
„Daca cel necredincios vrea sa se desparta, sa se desparta; in imprejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legati”.
faptul ca fratele si sora nu sunt legati inseamna ca sunt liberi sa se casatoreasca cu cine vor dar numai in domnul la fel ca si fratele sau sora ai caror soti(fie crestini, fie necrestini) au decedat:
O femeie maritata este legata de lege cata vreme ii traieste barbatul; dar, daca-i moare barbatul, este sloboda sa se marite cu cine vrea; numai in Domnul. (1 Cor 7:39)
in ambele versete mai sus mentionate apare verbul „legat” provenit din acelasi cuvant din limba greaca. acelasi verb apare si in Rom 7:2, 8:15 si reprezinta conditia unui sclav (legat pe viata de stapanul sau).
Cand apare in forma negativa inseamna ca cel ce era o data legat devine acum „slobod” (v 39 si reprezinta conditia unui om nascut liber).
Ce am vrut de fapt sa spun prin asta : daca Pavel declara la fel de liber sa se casatoreasca pe un crestin care este parasit de partenerul sau de viata necrestin ca si pe unul al carui partener a decedat, cu atat mai mult este liber sa se casatoreasca un crestin care a divortat de partenerul lui in „vremurile de nestiinta” de care Dumnezeu nu tine seama (Fapte 17:30). Iar daca nu savarseste nici un fel de pacat casatorindu-se de ce sa nu slujeasca potrivit darului primit??? Sa inteleg ca daca unui invatator ii moare nevasta si se recasatoreste Duhul Sfant ii „retrage” darul de invatator si ii da darul de administrator in parcarea bisericii? (ca doar a avut relatii intime cu mai mult de o femeie, conform cu 1Timotei). Din fericire, nu asa sta treaba cu darurile Duhului.
Domnule Cruceru, cred ca ar trebui sa dati uitarii traditia baptista romaneasca si sa cautati mai adanc ce spune Scriptura. Din pacate sunt foarte multi „invatatori” in Romania care interpreteaza superficial texte de genul acesta si „spiritualizeaza” texte de genul ” pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi.” ajungand la concluzia ca nu exista „mileniu” sau ca dureaza o zi, iar zilele creatiei din Geneza 1 sunt de fapt „lungi ere” in care Dumnezeu a creat universul printr-un proces evolutiv lent(blasfemie de cea mai joasa speta).
Doamne,te rog, fie-ti mila de tara asta nenorocita.
frate liviu, ati ridicat multe probleme. mi-a atras atentia una in mod special. dumneavoastra spuneti ca daca cineva este o faptura noua poate face orice lucrare deoarece toate cele vechi s-au dus. acum luat strict teoretic asa s-ar interpreta lucrurile, dar practic observam ca teoria nu se confirma. sa va explic putin. un om inainte de a se intoarce la Domnu se poate ca a baut, a fumat, a curvit, etc. urmare a acestor fapte ale sale s-a imbolnavit de plamani, de stomac, si-a distrus familia.
acum dupa teoria noastra daca omul se intoarce la Domnu real, ne asteptam sa fie o faptura noua si sa fie regenerat. realitatea? constatam ca omul este regenerat spiritual (s-a lasat de alcool, tigari,etc) dar fizic nu (in continuare este bolnav de stomac, plamani….) . tot m-am intrebat cum vine asta? concluzia? Domnul ne promite iertare totala de pacate, dar nicaeri nu am vazut sa promita eliberarea de consecinte.
asa cum persoana si-a stricat sanatatea si-a stricat si marturia. nu cred ca un astfel de om poate fi folosit de Dumnezeu imediat la amvon. spun asta gandindu-ma la apostolul Pavel. desi a fost umplut din prima clipa de Duhul Domnului, desi a fost echipat in mod exceptional de Dumnezeu, a durat daca nu ma insel cam 15 ani pana cand Dumnezeu s-a putut folosi de el la capacitatea optima. chiar si atunci Dumnezeu a considerat ca randamentul maxim il va avea printre neamuri, pe care nu le prigonise. de ce? marturia lui printre evrei era stricata, nu aveau incredere in el.
este de apreciat ravna dumneavoastra, dar sa nu uitam si de intelepciune. Domnul sa ne ajute!
Da, aici cam asa este, ca multi, se bazeaza pe traditii, ( care sunt construite prin lipsa de cunostinta,) si, multi s-au intors inapoi la lege, putin, cate putin. Si uiteasa, tindem dupa o mantuire prin fapte.
draga Aristotel,
fără tradiţii nu există comunitate, fără comunitate nu există tradiţii.
Îţi poţi imagina ceva comunitar care nu se bazeztă pe tradiţie?
eu nu!
Domnul Isus a spus asa:
Luca 16:18 Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbatul ei, preacurveşte.
insa sunt cazuri si cazuri. suntem oameni, avem permanent nevoie de comunicare, chiar mai mult de partasie cu cineva de incredere. va sfatuiesc in cunostinta de cauza sa incercati sa vorbiti cu pastorul dumneavoastra sau daca nu cel putin cu o femeie credincioasa care va cunoaste mai bine. datele sunt mult prea generale.
Isi poate asuma cineva responsabilitatea sa recasatoreasca doi sau cel putin unul din miri divortati?
Daca da , cine ii da autoritatea sa calce cuvantul?
Mai este undeva scris in Biblie care ar pune la indoiala Luca 16:18?
de aceia am spus ca sunt cazuri si cazuri…
va prezint un caz destul de real. un baiat se casatoreste fiind inafara unui legamant cu Domnul. dupa un timp sotia il paraseste, divorteaza se recasatoreste, are copii cu noul partener. baiatul se pocaieste sincer, dupa o vreme realizeaza ca ar putea intemeia o familie cu una din fetele din biserica. cazul este si mai dureros daca din prima casatorie nu are copii. cine ar putea sa condamne acest om la singuratate pentru tot restul vietii? nu este prima lui sotie ca si moarta pentru el? daca prin absurd s-ar intoarce la prima sotie care deja are copii cu un altul nu ar fi si acesta considerat un act de preacurvie?
viata nu este mereu asa de simpla incat sa putem aplica un verset pe ea .
in cazul in care sunt implicati copii nici eu nu as recomanda sa se recasatoreasca, desi si aici fiecare caz este specific, nu putem pune etichete pe viata nimanui.
cred ca fratii pastori din biserica unde sunt asemenea cazuri sunt cei mai in masura sa le rezolve.
multe binecuvantari!
Aici dupa parerea mea ar trebui aplicata „legea milei”, nu?
mai degraba legea dragostei fratesti!
ma gandesc la femeia prinsa in preacurvie si adusa la Domnul Isus. dupa Biblie trebuia omorata cu pietre. totusi Domnul nu a aplicat acel verset, ba mai mult la sfarsit nu a pus alte poveri pe umerii femeii, i-a spus doar atat „sa nu mai pacatuiesti”.
ce am inteles eu din Biblie este ca orice actiune a noastra sau a bisericii trebuie sa fie spre mantuirea acelui suflet. pedeapsa isi are rostul atat cat duce spre acest final.
divortul este o plaga in societate cu atat mai mult in biserica. cred ca produce atata rau cat sapte pacate impreuna, de aceia pedeapsa trebuie sa fie pe masura pentru a descuraja astfel de atitudini. totusi nu trebuie sa fie peste masura incat acel suflet sa se piarda. trebuie multa intelepciune.
multe binecuvantari !
Absolut DA !
Eu al doilea o sa fiu….in bisericile noastre atat penticostale dar si baptiste, in mod special in randul pastorilor, dar si al bisericii, sa pus aceea rutina care ingroapa biserica..adica, pastorii inainte de un program incearca sa gaseasca pe cineva care sa cante sau sa recite ca sa se umple programul ca pana la 8 e staiblit ca sa tina…si asa sunt numai cateva persoane slujesc in biserica, restul stau si se uita la cei care canta,,,si nimeni nu se inchina cu adevarat lui DUMNEZEU..ce credeti ca s ar putea face in acest sens..???..e de vina stilul de INCHINARE SI LAUDA sau viata bisericii, sau amandoua..???
in primul rand eu asi intreba de ce ne intalnim ca biserica? ca sa ne „inchinam” lui Dumnezeu ( asta la noi baptisti inseamna canatre)sau…
Fapte 2:46,47;
46 Toţi împreună erau nelipsiţi dela Templu în fiecare zi, frîngeau pînea din casă in casă, şi luau hrana, cu bucurie şi curăţie de inimă.
47 Ei lăudau pe Dumnezeu, şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mîntuiţi.
Nu vad ca cantarea era cheie in intalnirile lor, dar este mentionat aici (si mai mult, cum ar trebui sa fie);
1 corinteni 14;
26 Ce este de făcut atunci, fraţilor? Cînd vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cîntare, altul o învăţătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească.
27Dacă sînt unii, cari vorbesc în altă limbă, să vorbească numai cîte doi sau cel mult trei, fiecare la rînd: şi unul să tălmăcească.
28Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în Biserică, şi să-şi vorbească numai lui însuş şi lui Dumnezeu.
29Cît despre prooroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece.
30Şi dacă este făcută o descoperire unuia care şade jos, cel dintîi să tacă.
31Fiindcă puteţi să proorociţi toţi, dar unul după altul, pentruca toţi să capete învăţătură şi toţi să fie îmbărbătaţi.
32Duhurile proorocilor sînt supuse proorocilor;
33căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorînduielii, ci al păcii, ca în toate Bisericile sfinţilor.
34Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvîntul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea.
avem si noi aceea-si problema a noi
-raspunsul e in cuvant!-
draga Mike, interesant ce citezi tu. Da, cîntarea era esenţială închinării din cîte se pare, dar noi nu sîntem biserica primară. Slavă Domnului!
Dupa parerea mea, Adunarile ( pt. ca Biserica formeaza credinciosi de pe intreg pamantul) sunt pentru a invata, a te ruga si nu in ultimul rand pt. a da lauda si slava Creatorului. Daca lucrarea Domnului nu este facuta de toti membri, atunci se numeste program. Sa nu uitam ca toti avem o chemare, toti avem ceva de facut; daca in Adunare te plictisesti, du-te pe strada, in locurile in care nu este vestit Cuvantul si lucreaza. Campul lui Dumnezeu este imens si mai sant atatea comori de scos dar noi preferam sa stam sa ne plictisim si sa judecam decat sa ne folosim de darul pe care l-am primit si cu care ar trebui sa lucram. Menirea noastra este sa vestim Evanghelia nu sa stam pe banci, dar cand vom pricepe asta, … nu stiu!?
Ce faci daca ai o asemenea descoperire?
Daca azi sunt zero grade, si maine e de doua ori mai frig, cat de frig va fi maine?
Daca o pisica pica mereu in picioare si o bucata de paine cu unt cade mereu pe partea unsa, ce se intampla daca legam o felie de paine unsa cu unt de spatele unei pisici si o aruncam pe fereastra?
Adam avea buric?
Care este sinonimul cuvantului „sinonim”?
De ce se sterilizeaza acele cu care se fac injectiile condamnatilor la moarte?
Iti spun eu ….Adam nu avea bunic
profund! 🙂
As da like daca as putea!
draga MArius, undeva aveam şi eu salvate astfel de 20 de întrebări… cea cu sinonimul şi condamnaţii la moarte erau şi în lista mea…
Primisem lista aceea de undeva… deci nu erau întrebările mele.. aşa cum nu sînt nici ale tale…
Întrebările autentice sînt acelea care, odată răspunse, ne schimbă viaţa…
şi acum răspunsurile…
Meterologii mint, Dumnezeu, niciodată…
Pisica nu are nouă vieţi
Adam avea sigur nări prin care Domnul i-a suflat suflare de viaţă…
Cu acelaşi nume…
Pentru că nu mai există seringi nesterilizate…. există numai de unică folosinţă… Sterililzarea nu se mai face… Este o întrebare care nu mai are obiect.
Prieten, cîntă prost..
Pocăit, păcat dacăse întîmplă aşa ceva în biserica în care eşti membru. Îmi pare rău pentru tine… Mîine noi avem program cu orchestra. Programul se ştie de ieri. Predica, de joi. Care-i diferenţa dintre ÎNCHINARE ŞI LAUDĂ…. cînd dăm colecta nu este închinare… cînd ascultăm predica nu este închinare?
dacă au voie să răspundă şi ceilalţi aici, atunci am răspuns la prima întrebare a lui Marius: transformi gradele celsius în grade kelvin, apoi le înmulţeşti cu 2 🙂
Hey, buddy, frigul e doar o senzatie, nu poate fi inmultita cu doi sau cu paispe. Gradele celsius sau kelvin masoara doar temperatura, nu si frigul.
Absolut corect! Gradele nu măsoară și căldura, îți spun eu din însorita californie! 🙂
formula dumneavoastra nu functioneaza 🙂
0 grade Celsius = 273 grade Kelvin
daca inmultim cu doi gradele Kelvin avem 546 grade kelvin; care convertite inapoi in Celsius ne vor da 273 de grade Celsius => va fi foarte cald afara 😀
Andrei, imparti cu doi!
Frate Marius, cum se poate avea acces la parola de la orar? Chiar as vrea sa stiu pe unde va putem gasi!
la Orar, luciano, deocamdata nu este interesant, este sesiune… iti scriu pe privat…
…..ce credeti despre Reinhaard Boonke, si lucrarea sa…???…..ma refer la felul cum el percepe persoana si lucrarea DUHULUI SFANT..???
Pocati, despre R.B. nu cred nimic…
Cum se traduce cel mai corect „dezbracarea” din Filipeni 2: 7? Ma refer la chenoza. E corect „golire”?
Kenoza? Dezbrăcare mi se pare mai reușită pentru că textul pare fi o aluzie la actul din seara Cinei…
nu știu cine face exact această traducere pentru NTR, dar nu cunoaște bine termenii în uzanța lor patristică…. natura este un termen capcană și care ne dă multe bătăi de cap în acest context,
eu l/aș fi evitat..
1 Aşadar, dacă este vreo încurajare în Cristos, dacă este vreo mângâiere în dragoste, dacă este vreo părtăşie cu Duhul, dacă este vreo afecţiune şi vreo îndurare, 2 faceţi-mi bucuria deplină şi aveţi o simţire, o dragoste, un duh şi un gând! 3 Nu faceţi nimic din ambiţie egoistă, nici din îngâmfare, ci, în smerenie, consideraţi-i pe alţii mai presus decât voi înşivă. 4 Fiecare dintre voi ar trebui să fie preocupat nu doar de interesele lui, ci şi de ale altora. 5 Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Cristos Isus:
6 El, măcar că avea natura1 lui Dumnezeu,
n-a considerat că a fi una cu Dumnezeu
este un lucru de apucat,
7 ci S-a dezbrăcat de Sine,
luând natura unui rob
şi devenind asemenea oamenilor.
La înfăţişare a fost găsit ca un om;2
așa cum se spune în note… morphh, forma este mai potrivit ….
de asemenea, termenul afecțiune are o conotație negativă… dar altă dată despre asta…
Mulţumesc, Lucian, ai drepate
…..atunci rectific,,,,care este parerea dumneavoastra despre Reinhaard Boonke, si felul cum el percepe persoana si lucrarea DUHULUI SFANT…???….
dacă asta este…
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=3853082
atunci părerea mea este aceeaşi… fug cît pot de tare de astfel de lucruri…
unde-i asemenea zgomot, reporteri, prea mari mulţimi, popularitate, PR, televiziuni etc….
… mie mi se pare că Duhul este mult mai discret şi mult mai subtil…
iar asocierea lui R.B. cu Benny Hinn…. Cu astfel de oameni nu trebuie să ai de-a face…
În casa Tatălui sînt multe locaşuri… sper ca al lor să fie cît mai departe de al meu.
Marius scuze de interventie daca cumva te-am inteles gresit dar nu cumva „strugurii sunt verzi ” si din aceasta cauza fugi?
Stimabile Stefan SEulean, care este problema? Nu înţeleg ce doriţi să întrebaţi.
……sunteti cesationist…???
Am gresit si am deschis linkul cu RB la care face referire domnul “pocait” mai sus. Singura scapare pentru actorul de pe scena aka R B e vreo 14 ani de pustie. Unde ar trebui sa se afle deja. Multimea va gasi un alt vitel de aur next time.
Scuze dar am trimis din greseala comentariul pe al post
Reinhaard Boonke….ce manifestare grobiana!
Nu,siguuur Duhul Domnului nu este acolo. . 😦
Nu cred ca in Casa Tatalui Ceresc ,,,,sa existe asemenea lacasuri..
eu una nu mi-as dori in acest caz Cerul…
De ce amesteca oamenii in toate manifestarile lor firesti pe Dumnezeu?
de ce se mint singuri?
Marcu 9:38
Draga Elisa, ma feresc intotdeauna sa spun SIGUR Duhul nu este acolo… dar ma feresc si de astfel de oameni si de astfel de locuri.
Duhul are multe directii din care poate bate, nu stii de unde vine, dar ii simti bataia…
Daca sint multe locasuri probabil si pentru ca … nu avem loc unii de altii … Dumnezeu ne intelege..
This is not me, Nu stiu istoria lui R.B., nu stiu ce face, drept sa spun…si nici nu cred ca ma intereseaza personajele, nici de felul lui, nici de genul lui Hinn.
Pocait, sint baptist… Fiecare cu păcatele lui … nimeni nu este perfect. Am prieteni care nu sint… si penticostali care imi sint foarte apropiati si pe care ii pretuiesc in Domnul.
Poate ca asta este una dintre slabiciunile mele… cu altele adaugate acesteia…. ce sa spun… mai este problema cu calvinismul-arminianismul.
In general mi-am gasit cele mai multe bube pornind de la aceste isme…
Ma gandesc ca sunteti ocupat, dar, daca ati putea sa-mi detaliati raspunsul, fiindca ma preocupa foarte mult. Eventual pe e-mail, daca nu vreti sa luati spatiu aici.
Draga Ascultarea, asa cum am spus, dezbracare mi se pare mai reusita, pentru ca implica multe consecnte teologice referitoare la dubla natura a lui Isus Cristos.
Ti-as recomanda sa citesti cite ceva despre Crezul de la Calcedon, daca citesti in Engleza, atunci pe Google Books ai o gramada de materiale,
in felul acesta vei vedea care sint principalele dezbateri si de ce trebuie sa evitam termenul natura…. pentru a pastra termenul forma…
….N AM INTELES COMENTARIUL SOREI ELISA……draga elisa te rog spune ce ti a produs o asa mare „greata”, cand l ai vazut pe Reinhaard Boonke…fratele Marius Cruceru a fost amabil sa isi argumenteze parerea despre dansul,,,dar comentariul tau mi sa parut lispit de argumente…adice ce manifestari grobiene….???…vindecarile acelea ti s a parut manifestari grobiene…sau ce anume,,,,???…ca m ai lasat si pe mine uimit….faptul ca a strigat cu voce tare..”DA ISUS”…..???..MA REFER LA FILMULETUL ACELA PE CARE LA PUS FRATELE MARIUS….ce ai vazut acolo asa de grosolan…???..spune mi ca poate am avut eu ochii inchisi si n am vazut…data viitoare cand vorbesti despre un om, si iti spui ce nu iti place la el, argumenteza….nu prezenta numai lucrurile rele,,,,demonstreaza le ca sunt rele….fratele marius, a spus ca „MULTIMI MARI, reporteri, popularitate, dansului ii dau de gandit…am inteles parerea dansului…..dar a ta….????….mii de scuze daca te am ofensta prin acest mesaj,,,,
manifestarile grobiene, draga Pocait, sunt ale mass mediei din jurul lui R.B. –-
Cand ajungeti prin Bucuresti? Mi-ar placea sa ascult un mesaj al dvs.!!!
Draga Emsal, nu trebuie să vin eu pînă acolo…. plus că nu vreau să mai supăr pe nimeni… Unii frați au luat o hotărîre pe care o înțeleg după anumite discuții de pe Pătrățosu. Asta poate că mă ajută și pe mine să mă smeresc, să mă mai pocăiesc. Dar … uită-te pe http://www.tineretiris.ro
acolo găsești mai multe mesaje,
de asemenea, pe resursecreștine.ro sau pe predici.ro, ceva în genul asta
Pocait,mi-ar place sa-ti pot spune pe nume”ca sa stiu cu cine vorbesc” . 🙂
Consider ca acea manifestare in contrast cu ceea ce este Duhul,cu ceea ce este Dumnezeu,maretia si tainicul,este cu totul „……in afara ”
Ca sa-L percepi trebuie sa fii intr-o stare speciala si mai ales intr-o stare de liniste.
Nu este nevoie sa spun ca susurul bland nu -L poti auzi in marea harmalaie iscata
de specatacolele acestea,tocmai lipsa Duhului,face pe om sa dea spectacole.
Mie nu-mi fac placere,desi se zice”de gustibus non disputandum” cred ca nu este vorba aici in primul rand de gustul meu,ci de faptul ca,credinciosii in prezenta Duhului Sfant,sunt coplesiti de o bucurie sfanta,care se manifesta ca atare.
Poate ca fr MC a vrut sa fie politicos,a spus fin,ca nu trebuie sa ai de a face cu astfel de oameni si ca Duhul lucreaza subtil si discret.No comment!
….Multumesc mult elisa pentru parerea ta,,,,,acuma am priceput, punctul tau de vedere, si ti-l respect….SA fii Binecuvantata de Domnul ISUS…..:)
Pocait, Elisa, mă bucur că ați încheiat disputa pocăiește. Slavă Domnului că ne putem accepta în ciuda diferențelor.
În orașul în care păstoresc biserica, în Aleșd, cred că avem o relație model între penticostali și baptiști. Păstorii de la biserica Penticostală sînt oameni deosebiți și ne bucurăm de părtășia Duhului.
Cred că am putea extinde modelul, nu? De ce nu?
Fii sincer Marius -„o relatie model”?
Care ar fi explicatia atunci ca in perioada framintarilor din cultul baptis vis a vis de „curentul Stajerii ” unii „frati” baptiti spuneau despre penticostali EDITAT DE MODERATOR?
din nou nu înţeleg la ce vă referiţi, Stefan Seulean.
Aveti cantari compuse pe versuri de Costache Ioanid (gen Cat de maret e Dumnezeu) scrise pentru chitara?
Ascultarea, nu am cîntări compuse pe versuri de Ioanid pentru chitară, dar se poate rezolva… ..
……..aveti dreptate frate Marius, asa trebuie si sa fie….daca singura doctrina in care ne unim, e cea a mantuirii, atunci e super….evident sunt mai multe in care ne unim,,,,eu dadusem un exemplu….asta si zice Scriptura: legatura Duhului….
Intrebare:
la ce se refera frateleTozer,cand spune ca in iad,vor fi multi crestini,care au crezut ca trebuie sa faca Domnul,ceea ce de fapt trebuiau sa faca ei?
Elisa, vezi MAtei 25, în Ianuarie 25, dacă Domnul va voi, voi ţine o predică la Iris despre acest subiect, despre Sincronizarea şi sintopizarea cu Domnul. VA putea fi „downloadată” după data de 26-27 ianuarie.
este posibil si crestini ca tine sa mearga in iad, pentru un simplu cuvant, sau judeci ce nu cunosti. Este adevarat, adevaratii pocaiti vor merge in rai, dar majoritatea crestinilor vor merge in iad.
…..draga elisa, daca ai pus intrebarea aceasta, mi am amintit de ceva ce mi-a vorbit DUMNEZEU in legatura cu crestinii de azi…si iti voi spune si tie: foarte multi crestini de azi, in domeniul sfinteniei pun toata aceasta schimbare in mainile DOMNULUI….ei zic:”DOAMNE SFINTESTE-MA, DOAMNE SCHIMBA-MA”, si rugaciunea aceasta ii insoteste ani de zile pe ei, fara nici o schimbare in sfintirea si trairea lor zilnica….problema e ca nu ca se roaga asa…problema e ca ei, nu fac nimic pentru schimbare…nu iau decizii, nu sunt radicali, nu sunt decisi….. NU SUNT IN STARE SA PLATEASCA PRETUL ASCULTARII CARE ESTE RENUNTAREA….revenind la intrebarea ta, cred ca in iad vor ajunge crestinii care au crezut ca DOMNUL trebuia sa ii sfinteasca si sa ii schimbe, fara ca ei sa participe la acest proces al transformarii….si cand ei nu participa, DUMNEZEU nu poate lucra…pt ca tu iti ai partea ta, EL partea LUI….
Multumesc ,zic ,la ambele raspunsuri,deocamdata!
Ar fi o bucurie pentru mine sa le pot avea. Vreau sa le cant si mai ales fratilor batrani sau bolnevi, sau in zone de sat, unde oamenii inca aud duhul cantarii si nu forma ei. Si sa le cantam cu tinerii, cu fratii. Nu am o voce buna, dar pot canta cu ea 😀 :))
Cum ma puteti ajuta?
Elisa, răspunsul este deja în Scriptură, pînă atunci citeşte capitolele 24-26 din Ev. Matei
Ascultarea Credintei, Le iutubesc imediat. Cere şi ţi se va da. Cu dedicaţiune!
Ce parere aveti despre Dan Puric?
De aici le-ati luat nu-i asa, smecherilor
1. De ce „prescurtare” este un cuvant asa lung ?
2. De ce soldatii Kamikaze purtau o casca ?
3. De ce se sterilizeaza acele cu care se fac injectiile condamnatilor la moarte ?
4. Care este sinonimul cuvantului ” sinonim” ?
5. De ce nu exista mancare de pisici cu gust de soarece ?
6. Daca nimic nu se lipeste de teflon, cum e lipit teflonul de tigaie?
7. De ce balerinele merg mereu pe varfuri ? Nu ar fi mai simplu sa angajeze balerine mai inalte ?
8. Vreau sa imi cumpar un bumerang nou. Cum pot sa scap de cel vechi ?
9. De ce localurile deschise non stop au incuietori ?
10. De ce avioanele nu sunt fabricate din acelasi material din care sunt facute cutiile negre
11. Cum poate avea Donald nepoti daca nu are frati sau surori ?
12. Adam avea buric ?
13. Daca Superman este asa de destept, de ce isi ia chilotii peste pantaloni ?
14. Cand faci fotografii cu Mickey la Disneyland, omul din interiorul lui Mickey zambeste ?
15. Cand o masina merge, aerul din interiorul pneului se invarte ?
16. Daca o pisica pica mereu in picioare si o bucata de paine cu unt cade mereu pe partea unsa, ce se intampla daca legam o felie de paine unsa cu unt de spatele unei pisici si o aruncam pe fereastra ?
17. De ce nu castiga ghicitoarele la 6 din 49?
18. Cum se va numi epoca care va succede epoca contemporana?
19. Daca despre o femeie se spune atunci cand nu este moarta ca este vie,de ce nu face struguri?
20. Cum se traduce „Ziua Pacii” in engleza fara sa sune vulgar un romaneste?
21. Daca de la inot se slabeste, unde gresesc balenele?
22. Daca uleiul de porumb se face din proumb, cum este cu uleiul de corp?
23. Daca lipiciul superglue lipeste intr-adevar orice, de ce nu si interiorul tubului?
24. De ce nu suna ocupat cind gresim numarul?
25. De ce iti trebuie programare la clarvazator?
26. Daca azi sunt zero grade, si maine e de doua ori mai frig, cat de frig va fi maine?
27. Primesti bani inapoi daca taxiul merge cu spatele?
28. De ce morcovii sunt mai portocalii decit portocalele?
29. De ce oamenii te cred pe cuvant cand le spui ca exista 400 milioane de stele pe cer, dar cand le spui ca aceasta banca a fost proaspat vopsita, cred ca glumesti?
30. De ce sucul de lamaie este in mare parte din ingrediente sintetice, pe cand in solutia de spalat vase este zeama de lamaie adevarata?
31. De ce Tarzan nu are barba?
32. Oamenii casatoriti traiesc mai mult, sau doar li se pare?
33. Cu ce viteza se deplaseaza intunericul?
34. Cum se impacheteaza bilutele de polistiren cand vrei sa le trimiti pachet?
35. Exista alt cuvant pentru cuvantul „sinonim”?
36. Cum ar arata scaunele, daca am avea genunchii la spate?
37. De ce femeile nu merg niciodata singure la WC?
38. Un termos vara pastreaza bautura rece, iarna calda. De unde stie termosul cand e vara si cand e iarna?
39. Eschimosii orbi au caini de sanie dresati pentru orbi?
40. Un sofer care lucreaza pe masini de desapezire, cum ajunge dimineata la servici ?
6. Cand intr-o reclama se spune ca „nimic nu…” inseamna ca „majoritatea nu…”. Cineva spunea odata ca toate generalizarile sunt false :))
7. Ideea e tocmai sa mearga pe varfuri pentru a-si arata talentul… nu merg pe varfuri pentru a parea mai inalte.
8. Il arunc la cosul de gunoi.
9. De sarbatori nu lucreaza si mai nou exista non-stopuri care sunt deschise de la 8 la 10… si chiar daca ar lucra si de sarbatori mai au si aia de facut inventare.
10. Probabil e un material care nu poate fi manevrat usor sau unul foarte scump.
11. Cine spune ca nu are??? Si oricum in sua toate persoanele apropiate sunt „uncle x”.
12. La ce te ajuta daca aflii?
13. Asa era la moda pe vremea lui.
14. Poate
16. O felie de paine cade „tot timpul” cu fata unsa in jos deoarece e tinuta la o anumita inaltime… daca ai arunca-o de la alta inaltime ar cadea probabil cu partea unsa in sus.
17. Pentru ca nu pot vedea viitorul, sunt doar niste falsuri.
18. Epoca afterpostmoderna.
19. LAME JOKE…
20. Nu cred ca era necesara intrebarea pe un blog crestin.
21. Balenele sunt mari, nu grase :)).
22. „de” este folosit cu sensuri diferite in cele 2 . In a II-a e cu sens de pentru.
23. Doar la contactul cu aerul lipeste.
24. Pentru ca numarul acela apartine cuiva, probabil.Daca nu va intra robotul. Cei de la mai stiu eu ce firma de telefonie nu au de unde sii la cine ai ai vrut tu sa suni.
25. IDEM 17.
26. 0 grade C = 32 grade F… 32/2 =16 grade F=-8.8 grade C. 😀
27. Nu. Daca mergi un kilometru in spate e acelasi lucru cu a merge un kilometru in fata, doar ca stai cu spatele la directia de mers. Cand mergi inapoi un kilometru nu inseamna ca mergi -1 km. e si absurda formularea ” MINUS x Km”
28. Probabil contin mai multi pigmenti portocalii decat portocalele. Bine ca nu au vorbit cu tine cei care au pus numele portocalei ca morcovul s-ar fi numit azi portocal, probabil :))…
29. Nu pot verifica prima afirmatie, dar pe a doua da. De ce sa te creada pe cuvant cand se pot convinge singuri?
30. Sucul ala trebuie sa te faca cumva sa vrei sa bei mai mult, pe cand solutia de spalat vase probabil are nevoie de unele substante din lamaie… desi sincer nu am mai auzit de detergent de vase facut din lamai adevarate.
31. De cand s-a nascut. ar putea avea acelasi raspuns ca cel cu superman: asa si l-a imaginat cel care a venit cu conceptul.
32. Sa raspund sau sa nu raspund? Probabil traiesc mai mult,desi durata de viata e influentata si de tipul de asigurare al masinii, modelul masinii, viteza medie, obiceiurile individului si ce mai important : de Dumnezeu.
33. Intunericul nu se deplaseaza. Lumina se deplaseaza deoarece poate fi perceputa cu ajutorul bastonaselor(sau cum se numesc) din ochi care prelucreaza informatia din lumina si transmitand-o la creier, astfel creand senzatia de vaz. Deoarece intunericul nu reprezinta decat absenta luminii si nu contine nici un fel de informatie nu se deplaseaza.
34. a)Cu grija. b)Cine trimite polistiren prin posta/curier ???
36. La fel ca la intrebarea cu Adam. La ce te ajuta??? NU vei avea nici odata(sper) genunchii la spate asa ca linisteste-te.
37. Good question.
38. Intrebarea e pusa gresit. Termosul nu stie cand e vara sau iarna. Termosul pastreaza doar temperatura corpurilor aflate in el(pe cat posibil. Doar ca nimeni nu isi pune ceai fierbinte in termos vara sau limonada cu gheata iarna (duuh).
39. Eschimosii orbi nu cred ca au sanii. Folosesc saniile taxi:)).
40. Cu greu, cu greu dar ajunge. Poate isi tine masina in fata casei… Sau doarme la servici… nu stiu.
Oricum, desi majoritatea intrebarilor incuietoare nu au fost prea incuietoare au fost faine de citit ;).
Si va mai dau,
ce invatam din filmele americane?
1. Apartamentele mari, etajate, din New York, au o chirie convenabila pentru oricine, fie el somer sau director.
2. Cel putin unul din doi gemeni identici este diabolic.
3. Daca trebuie sa dezamorsezi o bomba nu ai de ce sa-ti faci griji, intotdeauna vei alege corect firul care trebuie taiat.
4. Mai toate computerele laptop sunt suficient de puternice pentru a patrunde in sistemul de comunicatii al oricarei civilizatii extraterestre invadatoare.
5. Nu conteaza daca intr-o lupta martiala numarul adversarilor este foarte mare: inamicii tai vor astepta rabdatori sa te atace unul cate unul, dansand in jurul tau intr-o maniera amenintatoare, pana cand ii faci knock-out pe cei dinainte.
6. Cand stingi lumina pentru a te duce la culcare, tot ce se afla in dormitorul tau se vede perfect, numai ca intr-o usoara penumbra.
7. Daca esti blonda si draguta, este foarte probabil sa ajungi expert mondial in fisiune nucleara la varsta de 22 de ani.
8. Politistii cinstiti si muncitori sunt in mod traditional impuscati cu trei zile inainte de pensionare.
9. Decat sa risipeasca gloantele, megalomaniacii prefera sa-si ucida adversarii pe care-i prind folosind masinarii complicate, care cuprind rachete, sisteme electronice, gaze mortale, lasere sau rechini mancatori de oameni, ce le ofera prizonierilor cam 20 de minute pentru a evada.
10. Toate paturile au cearsafuri speciale, probabil in forma de L, care ajung pana la subratul femeii care doarme, dar depasesc numai cu putin coapsele barbatului de langa ea. 11. Toate pungile cu cumparaturi contin cel putin o paine-bagheta.
12. Este foarte usor pentru oricine sa piloteze un avion, pana la aterizare, urmand instructiunile cuiva din turnul de control.
13. O data pus pe buze, rujul nu mai dispare de acolo, orice ai face, inclusiv scufundari submarine.
14. Cel mai probabil vei supravietui unei batalii, dar numai daca nu faci greseala sa arati inainte cuiva fotografia iubitei care te asteapta acasa.
15. Daca vrei se te dai drept ofiter german sau rus, nu-i nevoie sa stii limbi straine, este suficient un accent potrivit.
16. Turnul Eiffel se vede pe orice fereastra din Paris.
17. Un barbat nu va arata nici un semn de durere in cursul celor mai feroce lupte, dar se va crispa cu totul cand o femeie incearca sa-i curete zgarieturile.
18. Daca undeva se vede un panou de sticla, mai devreme sau mai tarziu cineva va trece prin el.
19. Daca locuiesc intr-o casa bantuita, femeile vor iesi – dar numai in cele mai transparente desuuri – sa vada ce este cu sunetele ciudate pe care le aud.
20. Un computer pe care trebuie sa deschizi un fisier text nu va avea cursor, dar va spune in-totdeauna: „Introdu parola”. 21. Cand conduci pe un drum perfect drept este intotdeauna necesar sa rotesti voiniceste de volan in stanga si in dreapta la fiecare cateva momente.
22. Toate bombele au un ceas electronic cu cifre mari si rosii, pentru a sti exact cat mai este pana la explozie.
23. Un detectiv poate rezolva un caz numai dupa ce a fost suspendat.
24. Daca te hotarasti sa dansezi pe strada, toti cei pe care ii vei intalni vor cunoaste perfect pasii.
25. In timpul tuturor investigatiilor politiei, detectivii viziteaza obligatoriu, cel putin o data, un club de stiptease.
26. Toate numerele de telefon din America incep cu 555.
27. Majoritatea cainilor sunt nemuritori.
28. Daca esti urmarit prin oras, poti sa te ascunzi intr-o parada de ziua Sfantului Patrick indiferent de anotimpul in care se petrece actiunea.
29. Sistemul de ventilatie al unei cladiri este locul perfect in care sa te ascunzi. Nimeni, nici o data, nu se va gandi sa caute in locul in care poti sa te deplasezi dintr-o parte a cladirii in cealalta fara nici o greutate.
30. Cand platesti un taxi, nu te uita la portofel. Apuca o bancnota la intamplare si sigur va fi suma exacta ce trebuie achitata.
31. Orice rasa extraterestra poate sa lase insarcinata o pamanteanca.
32. Bucatariile nu sunt echipate cu intrerupatoare. Cand folosesti o bucatarie noaptea, trebuie sa lasi frigiderul deschis pentru a avea lumina in incapere.
33. Un singur bat de chibrit aprins, este suficient pentru a ilumina o camera de marimea unui stadion.
34. Toti oamenii din vechime, indiferent de epoca, au dinti perfecti.
35. Cu toate ca in secolul XX este posibil sa tragi cu o arma intr-un obiect aflat in afara razei vizuale, oamenii secolului XXIII vor pierde aceasta abilitate.
36. Nu este necesar sa saluti atunci cand incepi sau termini o convorbire telefonica.
37. Cand sunt singuri, toti strainii prefera sa vorbeasca in engleza unul cu celalalt.
38. Orice incuietoare poate fi deschisa cu o carte de credit sau o agrafa in cateva secunde. Exceptie fac cazurile cand dincolo de usa este un copil amenintat de un incediu.
39. Toate buletinele de stiri contin materiale care te afecteaza direct si sunt difuzate in momentul in care tu deschizi televizorul.
40. Departamentele de politie dau ofiterilor teste de personalitate pentru a fi sigure ca ii vor face parteneri pe cei care se potrivesc mai putin.
ce parere ai de noile pasapoarte si permise de conducere biometrice?
Scuze, nu ma pot abtine
imi fac ordine prin computer
1. Dragostea eterna dureaza 3 luni.
3. A avea constiinta curata inseamna a avea memorie proasta.
9. A gresi este omeneste…totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste.
13. Banii nu fac fericirea….o cumpara gata facuta.
14. Inteligenta ma urmareste…..dar eu sunt mai rapid.
15. Fugi de tentatii…..dar incet sa te poata ajunge.
16. Exista o lume mai buna…….. dar este foarte scumpa.
18. Daca o pasarica ti-a soptit ceva…..atunci inseamna ca ai inebunit pentru ca pasarelele nu vorbesc.
19. Munca nu a omorat niciodata pe nimeni……dar de ce sa risti?
Ce poate fi mai rau decit a fi orb?
a fi orb si a nu sti
mai rau decat a fi orb este a fi si surd.Biserica (a se citi ingerul biserici) era oarba si Dumnezeu face apel la un alt simt,auzul…”Cine are urechi de auzi…”
Cu alte cuvinte :esti orb, dar daca mai auzi nu e totul pierdut.
foarte bună observaţie
…..DRAGA PATRIX, HOOOOOOOOOOOOOO…mai „OPRITI”…. :))))))))))))))
Inca putin, alte variante
De ce pestera nu are nici un peste?
Daca o persoana cu mai multe personalitati incearca sa se sinucida,
este considerata o situatie de luare de ostatici?
Ce faci cand vezi ca un animal pe cale de disparitie manaca o planta pe cale de disparitie?
O broasca fara carapace este fara locuinta sau dezbracata?
Daca politia aresteaza un mim, ii spun ca are dreptul sa nu zica nimic?
Daca lumea e o scena, unde sta publicul ?
De ce morcovul e mai portocaliu decat o portocala?
De ce eutanasia se face cu seringi sterilizate?
De ce cand un barbat ii vorbeste unei femei urat, este hartuire
sexuala, iar cand o femeie ii vorbeste urat unui barbat este 30.000 lei / minutul?
Daca americanii arunca cu orez la nunti, japonezii la nuntile lor
arunca cu hot-dog?
De ce nu mai exista sinonim pentru cuvantul sinonim?
Daca oamenii vad pasarele cand se lovesc la cap, ce vad pasarelele cand se lovesc?
Daca omul a evoluat din maimuta, de ce mai exista si maimute?”
INTERESANT, NU?
Intrebare:
despre ce putere se vorbeste atunci cand,nefiind vorba de maturitate spirituala,sau de umblare cu Domnul,coboara o putere de Sus?
Se intampla sa pregatesti de acasa predica si dintr-odata Domnul sa-ti schimbe planul,nu e vorba de puterea Duhului Sfant?Atunci cum de spune fratele X,ca este independenta de umblarea cu Domnul?Nu inteleg.( am ascultat o predica de la congres din 29august 2008)
Patrix,
Te asigur ca,daca va fi cumva sa mori,
va fi numai din cauza gazului ilariant
degajat de adevarurile imuabile,
descoperite tie
si spre norod date.
Adevaruri care pot vindeca aritmii,
depresii,frustrari,resentimente.
Cu conditia sa nu fie citite
la sedintele de comitet.
Ca atunci ne anatemizeaza marii posaci.
Nu stiu cum e pe la case mai mari.
Dar am crescut intr-o anume eclesie,
unde toti aproape sufereau
de boala mastii tragice grecesti.
Acum intru si eu in Europa.
Prin bunavointa celor ce au dat dezlegare la ris.
Pentru cei nevoitori intru ale cuviosiei.
Atunci,sa ridem,
mina cu mina,
cei cu inima vesnic tinara.
Am auzit ca umorul ar putea fi
un simptom al inteligentei.
Atunci Patrix poate incepe
editarea Foii de satira si umor
a tinerilor descretiti la frunte.
*erata la comentariul de mai sus,randul ultim:
Anul 2008,a aparut200 si emoticonul acela,nu pot intelege”cine” l-a pus,nu e prima data cand mi se intampla asemenea lucruri stranii,apasasem pe tasta”8″
pentu a scrie2009????????????
PAtrix, ţi-ai făcut de cap… încă o recidivă de genul ăsta şi te pun la spam. Nu pot să spun însă că nu m-am distrat de unele rînduri…
Pax are dreptate… fă o foaie, un fel de Urzica sau de la lume adunate şi tot la lume date… dar la …. lume
Elisa, mi se întîmplă cîteodata ca în ultimul moment Duhul să îmi spună altceva, dar îmi spune întotdeauna să predic tot dintr-un text pe care l-am pregătit dinainte…
Ce poate fi mai rău decît a fi orb? Să nu vezi cu ochii inimii!
Mircea, n-am nici o păreree despre paşapoartele biometrice. Nu ştiu ce-s alea şi pînă să ajungă la mine cu rîndul… mai este.
Încă nu mi-am pus problema, dar mă voi interesa, dacă trebuie…
Sînt destul de rece la elucubraţiile de genul… cardul de platistic egal 666 şi altele ca astea…
Cred că Diavolul este mult mai subtil şi mult mai deştept, are prea multă exprieenţă cu rasa umană ca să folosească trucuri din astea aşa de răsuflate şi de care ne avertizează tot poporul.
Andrei, ce părere am despre Dan Puric?
Că este un foarte bun actor… atît!
stimate frate marius,
va dau dreptate in raspunsul dat vis-a-vis de pasapoarte, buletine si permise electronice. din nefericire cel rau e mult mai viclean si poseda chestii mai subtile cu care poate fura pe care nu vegheaza.
un articol interesant pe aceasta tema gasiti la: http://www.radiounison.ro/editorial/pasapoartele-biometrice-si-semnul-fiarei.html merita citit si luat in seama avertismentul.
cu ingaduinta Dvs. postez un scurt citat: [Toata agitatia din aceste zile nu este altceva decat o alta diversiune a lui Satan. Ca sa abata atentia de la adevaratele probleme la una mai putin importanta, dar mai spectaculoasa. Din dorinta lui de a ne controla si de a ne stapani.
Atentia noastra nu trebuie sa fie concentrata, focalizata, pe subiectele de senzatie ale vremurilor pe care le traim, chiar pe semnul fiarei care, iata, este de actualitate, ci pe sfaturile si invataturile Mantuitorului Isus Hristos si apoi a sfintilor Sai apostoli. Preocuparea unui om care vrea sa fie cu Dumnezeu trebuie sa fie ascultarea de Dumnezeu si implinirea voii Lui]
binecuvantari!!
Peti, si eu cred ca toata tevatura asta este o mare inselaciune. Diavolul este mult mai subtil decit atit.
In Biblie scrie foarte clar despre semnul fiarei tocmai pentru ca sa nu fim inselati.Nu cred ca oamenii vor avea acel semn al fiarei din nestiinta, pentru ca au fost inselati de Diavol prin subtilitate, ci pentru ca daca nu vor avea semnul vor muri(nu vor putea cumpara,vinde,etc). Acel microcip care se doreste a fi implantat in mana sau in frunte seama izbitor de mult cu semnul fiarei din Apocalipsa. Daca in viitor va trebui sa va implantati microcipul ca sa puteti supravietui, ati fi de acord sa va fie implantat microcipul doar pentru ca dvs considerati ca Diavolul este mai subtil? Cred ca este foarte mare riscul pe care vi-l asumati,
O mica completare, credeam ca peti se refera si la microcipuri,nu numai pasapoarte biometrice(ma scuzati pentru neatentie).ce parere aveti despre acele microcipuri?
Cat de maret e Dumnezeu
Chiar daca
Eu nu sunt mai mult
Vreau sa iubesc pe fratii mei
Cu Tine-n gand
Asa ai vrut Tu
Exista Dumnezeu
Baraba
„Cred ca sa cunosc” si „Cunosc ca sa cred”. (Anselm si Toma d`Aquino ; ‘universalia ante rem’ si ‘universalia in re’ ). Care este echilibrul intre cele doua?
Cred-separat de ‘cunosc’ nu intra in discutie.
draga ascultare, deja am început să înregistrez Cît de măreţ e Dumnezeu, fă-mi rost de cuvinte,
La fel şi cu Chiar dacă..
Eu nu sînt mai mult vine,
Vreau să iubesc pe fraţii mei este uşoară…
Cu Tine-n gînd n-o ştiu
Nici aşa ai vrut Tu,
Nici Există Dumnezeu
Nici Baraba,
cu celelalte mă descurc…
Altă comandă, o pîinică, o sărmăluţă, o ciorbică? Glumesc 🙂
Draga Paul,
Toma şi Anselm au preluat ideea de la Augustin
Am un post special dedicat acestei idei, dar mai incolo spre primăvară.
Ai dreptate, nu se poate credinţă fără cunoaştere şi cunoaştere fără credinţă, dar se poate credinţă fără înţelegere ştiinţifică, spre exemplu.
Cum explici fizic transformarea băţului lui Moise în şarpe sau despărţirea mării? Cred fără să înţeleg, dar cred, cunoscînd-L pe Domnul.
Fii binevenit aici!
Draga Ascultarea, la acest chiar dacă te refereai sau la cel pe cdare l-am cîntat eu
CHIAR DACĂ…
– de Costache Ioanid –
Chiar dacă vântu-a vrut în zbor
în turme să ne-mpartă,
dar tot o cale, tot un dor
şi tot un Duh ne poartă.
Chiar dacă azi pe orice plai
sunt oi împrăştiate,
dar tot un staul sus în Rai
şi un Păstor au toate.
Chiar dacă n-am păstrat măcar
un singur dulce nume,
dar tot o jertfă, tot un har
ne-a smuls pe toţi din lume.
Chiar dacă azi oftăm stingher
că ne-ampărţit furtuna,
dar tot vom fi odată-n cer.
Şi-acolo vom fi una!
Cât de mãret e Dumnezeu
– de Costache Ioanid –
Cât de mãret e Dumnezeu!
Vãd marea cu talazuri grele,
mã-nalt pe muntii de bazalt
si-mi zboarã gândul printre stele,
tot mai înalt.
Ce împãrat îsi duce-ostirea
spre un gigantic apogeu?
Acel ce-a pus în goluri firea,
Acel ce-a scris oricui menirea
mai mult decât nemãrginirea
e Tatãl meu!
Cât de temut e Dumnezeu!
Vuiau de pe Sinai ecouri
când glasul Domnului vorbea.
Iar Moise-nainta prin nouri
si tremura…
La Tronul Alb se strâng sfielnic
voievozi de foc din Empireu.
si heruvimii vin cucernic,
slãvind Eternul Vistiernic.
si-acest Stãpân Atotputernic
e Tatãl meu!
si cât de bun e Dumnezeu!
Chiar dacã stelele bãtrâne
tot au o vreme când se-astern,
dar cine în Isus rãmâne
e-un fiu etern!
si-n fata slavei sclipitoare,
în ceasul lumii cel mai greu,
când cei ce-au dat pe sfinti la fiare
vedea-vor Forta Creatoare
eu voi sopti cu adorare:
E Tatãl meu…
Da, la acest „Chiar daca”, de mai sus.
Despre cipurile biometrice
pe blogul ,,savatie bastovoi”,
il puteti accesa si de pe blogul,,vindecatoru”.
Il are in dreapta jos,la blogroll.
Mai obtineti informatii despre ,,new world order”
,cipuri,metode de control al populatiei
pe ,,iosif buble teologic” , ,,andrei badin” ,
,,barziulai-en-dan”[alias daniel branzei].
Mai exista ,,dancos”,tot pe ,,vindecato9ru”
despre tot felul de lucruri mai criptice.
De decriptat pentru nevoitori in ale escatologiei,
dezlegari de anagrame din Patmos,
clarviziuni,previziuni si premonitii.
Sa ma anuntati ce sa accept si ce nu.
Oricum:,,Oile Mele cunosc glasul Meu
si nu merg dupa un strain”.
Marit sa fie numele Lui in veci de veci!
Amin!
Vino,Doamne Isuse!
,,Ne arde inima de dor
dupa aceea tara,
Unde-s cimpiile cu flori
Si-i vesnic primavara.”
Sanda, nu mă interesează toată gogoriţa asta cu cipurile şi cu alte alea.. pierdere de timp.
Satana are mult mai multă experienţă cu natura umană şi este mult mai subtil.
Nu ne va anunţa pe bloguri şi la televiziune…
Am înţeles, Ascultarea, nici acea cîntare nu-mi este cunoscută, dar am lucrat deja la Cît de măreţ.
am probleme cu upload-ulşi cu downloadul– timpul
Multumesc. Astept cu rabdare.
……PACE frate marius,,,,dumneavoastra cum ati interpreta textul acesta „EU SUNT USA, DACA INTRA CINEVA PRIN MINE, VA FI MANTUIT; VA INTRA SI VA IESI SI VA GASI PASUNE…”….cum interpretati fraza „va intra si va iesi, si va gasi pasune”…..vreau sa aud parerea dumneavostra….!!!…multumesc…sa fiti binecuvantat de ISUS…
Pocăit… dacă vei urmări seria cu ce este şi nu este un păstor, acolo voi ajunge la textul din Ioan 10. Acolo este o metaforă dublă – păstor-uşă, intrarea şi ieşirea este un concept foarte interesant în cultura ebraică..
…cu intarziere sosesc si eu cu un calduros „welcome back. we’ve missed you”. Intrebare:
Pe cand cd-ul/dvd-ul „Cartea rosie”? Unde? Cati $?
Emanuel, bine ai venit si tu!
Nu stiu… caut sponsoriztari!!! 🙂 te oferi?
Inca trei intrebari:
– Ce parere aveti despre reglementarile noului statut cu privire la pastori si modul in care ei vor fi votati?
– Ce parere aveti despre „scandalul” cipurilor biometrice din Romania si in general?
– Alin C. a scris un articol pe romaniaevanghelica, unde sugereaza ca numarul din Apocalipsa 13 ar fi 616, daca retin bine… Cum comentati aceasta, avand in vedere ca ati fi in masura cunoscand limba greaca?
Cum zaboviti cu raspunsul, imi voi clarifica intrebarile…
In legatura cu prima intrebare – ma refer la modul in care nu vor mai fi votati :). Adica la faptul ca ei raman pana cand se supune la vot cu semnaturi stranse, nu ca pana acum.
In legatura cu a doua intrebare, ma intereseaza dat fiind faptul ca evanghelicii tac. Ortodocsii au o dezbatere vie, dar generata pe fondul unei scrisori a unui duhovnic insemnat al lor.
In legatura cu a treia intrebare – nu ma pasioneaza sa cunosc ce nu putem stii, dar vreau sa stiu ce se poate stii. Nu ar fi corect sa fiu interpretat ca un alergator dupa senzational daca abordez astfel de subiecte. Suntem pe o pagina de intrebari si m-am gandit sa pun niste intrebari actuale, daca tot este acesta contextul…
Daca binevoiti sa-mi raspundeti…
draga Ascultarea, la care dintre reglementări te referi?
Eu mîine mă voi supune, aşa cum am hotărît, la votul adunării generale, din patru în patru ani. Consider că este sănătos pentru mine şi pentru biserică. Adunarea GEnerală poate fixa ritmul la care să îşi supună păstorul la vot. Acesta este un lucru bun.
Nu ştiu ce-i cu cipurile, nu m-am interesat. Mă va interesa curînd pnetru că trebuie să îmi schimb paşaporul. Oricum pe mîna mea şi pe fruntea mea nu pune nimeni nimic. Dacă cipul este în altă parte, puţin mă interesează. Şi cartelele de telefon mobil funcţionează la fel şi cardurile bancare. Ia scrie CARD invers sa vezi ce iese 🙂 . De-asta eu umblu cu CARD-U gol, ca să-l fac de rîs 🙂
A.C. citează, din cîte am înţeles, un alt articol, nu l-a scris el. Asta cred că este important ca să nu confundăm creatorul cu cetitorul :). Deocamdată n-am cercetat aspectul. Mă voi uita să văd despre ce este vorba. Dacă am vreo lumină nouă… vă spun.
Acum, la al doilea comentariu al tău, cel de la 7,55,
unde ai citit tu asta? Eu am statutul în faţă şi nu am dedus asta din statut.
Evanghelicii de data asta tac din prudenţă şi nu prea e mult de spus pe tema asta în afară de o isterie neproductivă şi bau-bau-uri aiuristice.
Sigur, este important să ştim ce se poate şti, dacă ne ajută în credinţă… sigur.
Ce parere aveti despre si tatuaje, body art ? sa zic pe scurt si fara propozitii pompoase…Ar fi contraindicat sau chiar pacat pentru un crestin sa faca tatuaje ?
Hai să rămînem la tatuaje, PAtrick, n-am văzut pînă acum „body art”. Trupul nostru este templul Duhului Sfînt. Dacă ţi-ai picta ceva pe mînuţă, să presupunem, sau pe spate, sau pe burtă, sau pe frunte, cam ce peisaj ţi-ai pune. Ţi l-ai picta pe Domnu Isus? Ţi-ai face un porumbel pe cot? O cruciuliţă pe ceafă?
Apoi…, să fim serioşi şi imaginativi: dacă tot îţi pictezi pe unde îţi pictezi trebuie să se şi vadă, nu-i aşa? Trebuie dezgolită porţiunea de piele cu arta pe ea.
Bleah!!!!
Da ce faci dacă ţi-ai pictat ceva la tinereţe şi te îngraşi şi pielea se întinde şi figura se strică, dar dacă slăbeşti şi se lasă.
Te imaginezi tatuat cu pielea în falduri pe la 80 de ani, îmbrăţişîndu-ţi nepoţii?
Perspectiva, perspectiva, dragă PAtrick!!!
Eu zic să-ţi laşi pielea aşa cum ţi-a dat-o Dumnezeu…
O părere… Părerea mea…
Cam acelaşi lucru cu piercingul.
Levitic 19:28 Sã nu vã faceþi tãieturi în carne pentru un mort, ºi sã nu vã faceþi slove sãpate pe voi. Eu Sunt Domnul.
Legat de tauaje, dincolo de partea estetica, mai subiectiva as zice, ce credeti despre un crestin, botezat, care si-ar tatua un verset din biblie sa zicem, pe piele, ca o piatra de aducere aminte?
Si daca ne referim la trup ca templu al Duhului Sfant cred ca si crestinii obezi, incalca acest principiu! Ce parere aveti? Pace
Nu am inteles de unde atata ironie, si chiar mandrie, as zice, ma iertati daca ma insel.
Cat despre paralela cu taierea imprejur…Pavel ne spune cel mai bine cum stau lucrurile in Galateni 5:6. Pacat ca sunt atat de putini crestini care mai stiu ce inseamna ultima parte a versetului.
@Codruta
„Urzica” nu era pentru tine, ci , evident, pentru idee. Pe masura ei: idee traznita („verset tatuat”), urzica pleznita!
Judecata, da, trebuie sa iti apartina.
Cat despre Galateni 5:6 – daca nu conteaza „tatuarea sau netatuarea”, atunci sa facem ce a facut Origen! (lumea s-ar sfarsi cu generatia asta)
„un crestin, botezat, care si-ar tatua un verset din biblie sa zicem, pe piele”
Propun sa isi tatueze pe frunte.
Ar putea fi un verset intreg sau doar o parte de verset – de pilda 666.
Codruța… cu tatuajele sînt foarte multe probleme. una este igiena, apoi esteticul, apoi îmbătrînirea pielii care se lasă și versetuțul tău va arăta în chinezește la 80 de ani etc. o grămăzime de probleme..
apoi mai este mesajul pe care îl transmiți, tatuajele aparținn unei anumite subculturi,
în România pușcăriașii se tatuau.
Sînt de acord, creștinii obei păcătuiesc împotriva trupului, de asta în seara asta m-am abținut din nou de la mîncare. 🙂
am șters cîteav comentarii de aici, am văzut că în lipsa mea discuția despre tatuaje s-a coborît prea jos...
Pai din cate am inteles eu, odata cu noul statut, pastorul nu se mai pune la vot, doar daca se cere aceasta de jumatate plus unu din membrii cu drept de vot. Asa am auzit.
Acum, uitandu-ma peste noul statut, am gasit ca pastorul e considerat un slujitor duhovnicesc consacrat pe viata (sau ordinat… hirotonisit, cum va place, mai bine). Iar cu privire la acestia se spune ca nu se supun la vot, doar in conditiile in care adunarea generala o care cu jumatate plus unu.
Art. 23. –
(1) Slujitoriii duhovniceşti ordinaţi pot fi supuşi evaluării în vederea reconfirmării
sau eliberării din slujbă atunci când adunarea generală solicită expres acest
lucru prin votul a jumătate plus unu din numărul membrilor cu drept de vot
prezenţi.
(2) În situaţia în care slujitorul duhovnicesc ordinat supus evaluării nu obţine
trei pătrimi din voturile exprimate, acesta îşi încetează slujirea în biserica
respectivă.
draga Ascultare, azi m-am suspus la vot după noul statut. Adunarea generală poate alege termenul la care un păstor se supune la vot, la 3,5, 4, 10 ani etc.
Nu există consacrare pe viaţă! Adunarea poate cere de cîte ori vrea, poate să o ceară anual. Este foarte simplu.
Acelea sînt articolele, ai citat corect!
DEci, dacă vrei să îţi dai păstorul afară se poate… numai să îi spui şi lui înainte!
Pastorii vad intotdeauna cu ochi rai astfel de intrebari… Nu e vorba de dat afara pastorul… Nu sunt credinciosii ca ceea ce reprezinta cateva guri.
Intrebam si eu. Oricum, o biserica adevarata nu da afara pastori si nici slujitori duhovnicesti etc. E vorba de intelegerea statutului, in intrebarea mea.
Asa ca, daca binevoiti, aratati-mi cu statutul raspunsul la intrebare.
draga Ascultarea, am glumit, nu vad cu ochi rai si, pe deasupra, cred ca unor pastori trebuie sa li se comunicefaptul ca dau socoteala in fata turmei si ca nusint acolo pururea si nici dinastie.
BA, o biserica adevarata, daca s/a pricopsit cu vreun mercenar sau cu vreun prestator de servicii spirituale, treuie sa il dea afara. Asta/i calea.
Cred ca tocmai tu ai citiat foarte bine din statut raspunsul la intrebare. Acum sint pe drum. Nu am statutul la mine.
Buna si gandita perspectiva care mi-ati spus-o,va multumesc.dar m-ati inteles putin gresit.Va spun sincer ca nu ma tenteaza asa mult sa imi fac tatuaje.Sa va raspund la intrebare,nu cred ca l-as picta pe Domnul Isus,nici cel mai bun artist nu cred ca ar putea picta perfectiunea.Dar da,cu siguranta mi-as tatua ceva care sa ma indetifice cu Credinta pe care o am si cu iubitul nostru Hristos.Iar pentru a-mi respecta fratii in credinta,tatuajul l-as face intrun loc care poate fi usor acoperit.Dar nu ma intereseaza asa mult sa imi fac eu unu,ci sa fac eu altora,defapt asta era si ideea principala din prima intrebare.Am ocazia sa lucrez intrun salon,sa fac micute opere de arta pe pielea oamenilor.Vreau doar sa vad si parerea unui om mai batran in credinta,cu intelepciune si experienta mai multa decat mine.Va multumesc frate Marius.
(slove=litere):D Levitic 19:28 Sã nu vã faceþi tãieturi în carne pentru un mort, ºi sã nu vã faceþi slove sãpate pe voi. Eu Sunt Domnul.
da, simplu.. încearcă să te fereşti de tatuaje … deocamdată, ca o aplicaţie de urgenţă..
apoi… ar trebui discutată semnificaţia acelor lucruri în contextul de atunci… şi ce ar însemna acelaşi lucruri azi.
tu ce părere ai?
chiar nu am avut curiozitatea sa caut mai mult de ce se faceau taieturi in carne pt morti sau litere pe piele..dar sunt gata sa caut:D aveti o mica sugestie unde sa caut?:D
Există o întreagă bibliografie pe tema asta. Un coleg de-al meu are un curs foarte interesant referitor la obiceiurile din VT şi perioada intertestamentară. Îl voi întreba şi sperăm că voi putea pune o bibliografie ….
Frate Marius, eu nu ma opresc la statut. Statutul e statut, Biblia e Biblie. Statutul are rolul lui, pe care unii il schimba cu Biblia. Nu pentru ca vroiam sa fiu „statutar” am tot intrebat, ci pentru ca nu mi se parea corect ca pastorul sa ramana pastor pana cand jumatate plus unu aduna semnaturi.
Aceasta pentru ca s-ar crea falsa impresie ca biserica aceea locala ar lucra pentru a da afara un pastor. Pe cand, un pastor trebuie supus validarii, tocmai pentru ca e pastor cu adevarat. De ce i-ar fi frica sa se supuna? Si, daca se supune si nu iese numarul, nu mai este pentru aceasta pastor? Functie nu mai are, dar pastor tot este, pentru ca pastorirea este o chestiune care tine de slujirea duhovniceasca. Imi pare bine ca noul statut scoate aceasta in evidenta.
Problema e ca la noi in biserici nu se intelege ce e statutul. Ce-i cu biserica-asociatie legala. Ce-i cu raportul financiar? De ce trebuie citit procesul verbal al cenzorului… Care e rolul presbiterului – sa voteze la comitet, sau sa slujeasca in congregatie? etc etc.
Eu am inteles ca ar zice statutul ce am intrebat, dar se pare ca nu e asa. Sursa a gresit.
A, cu prestatorul de servicii – il da afara, dar cum? Ca pe mine nu prea ma incanta ideea de a da afara…
Multumesc de raspuns.
Intrebare:
pentru ce perioada este valabil versetul-11 din Apocalipsa 22:cine e sfant sa se sfinteasca si mai departe!de fapt intrebarea este mai ales pentru prima parte:cine este nedrept,sa fie nedrept si mai departe;cine este intinat sa se intineze si mai departe;cine este fara prihana sa traiasca si mai depaerte fara prihana.
Daca este pentru acum,cum aud tot mai des,inseamna ca noi nu mai trebuie a vestim oamenilor iertarea pacatelor lor,care vin din intinare si nedreptate?
sa-i lasam mai departe….sa traiasca tot asa?
draga Ascultare, statutul are rolul lui şi este construit pe fundamente care presupun o gîndire biblic ă, bun simţ şi dreaptă rînduială
Nu le pune într-o relaţie de adversitate ori -ori, sau-sau. Este nelegitim şi creezi o falsă problemă.
este complicat ce spui tu, daca nu iese la vot nu mai este păstor? Da, nu mai este confirmat de acea biserică.
Motivele pot fi multe. O biserică poate fi răzvrătită şi să nu recunoască lucrare de păstorire curată a unuia, dar o biserică poate fi curată şi, pe bună dreptate atunci, păstorul este alungat.
Greu, trebuie judecat fiecare caz înparte.
Jumătate plus 1 poate cere votarea, dar un păstor trebuie să fie validabil cu 75%.
Biserica este o instituţie divino-umană, istorico-escatologică, de aceea are nevoie de adunări generale, statut, rapoarte etc.
Draga Elisa, eu am luat aceste verset pentru mine, acum,
ideea de aici este că cine a apucat-o pe drumul întinării tinde să se întineze, cel de pe drumul sfinţeniei se sfinţeşte.–-
nu poţi stagna în viaţa spirituală, aşa cum nu poţi opri îmbătrînirea sau procesele biologice.
Patrick, mă bucur că n-ai de gînd să îţi faci vreun rău pe corp
Nu cred că te-am înţeles greşit, numai că nu ţi-am răspuns numai ţie, am răspuns, pentru că m-ai întrebat în public, şi altora, care sînt tentaţi probabil, dar care nu au avut îndrăzneala ta.
Foarte bună întrebarea. Şi mai este ceva. CE nu mi-aş face mie n-aş face nici altora. Nu-i aşa?
Ce părere ai?
Eu zic că îţi poţi alege altă meserie. Nu orice meseerie este compatibilă cu statutul de creştin.
Sexul are un pret http://nazireat4him.blogspot.com
Intrebari ..gandite de mine..
De ce „Dragostea Adevărată Aşteaptă” ?
De ce se merită sa rămâi virgin?
Ce inseamnă să ai un legământ cu Christos şi să rămâi legat de Isus?
Un mesaj care nu se predică prin biserici azi, un mesaj care nu este transmis prin liceele şi facultătiile noastre, pentru că nu mai sunt lideri spirituali care să trăiască aşa ceva, sau există ruşine, prea mult păcat personal,trecut plin de răni şi experiente sexuale, sau este prea revoluţionar să atragi atenţia cu acest subiect contemporan.
Recomand cu toata increderea acest film!
Alexandru,dincolo de aceasta asteptare este o bucurie de care te vei bucura.Luptand cu pacatul vei si vom face ca chipul SAU sa se vada in noi.De „bucuriile”intime poti avea parte la timpul potrivit fara ca constiinta sa te tulbure.Asteptarea e grea uneori insa nu risti astfel sa te casatoresti din „obligatie”.Pentru cel care inima curata asteptarea nu e obositoare.Casatoria fiind in curatie inaintea Tatalui este o bucurie inaintea lui Dumnezeu.”patul este nespurcat”Cu Dumnezeu daca vrem putem birui.
Frate Marius,
Desigur ca iau in considerare ce presupune Biserica in sens de institutie. Dar eu ma refer la sensul statutului. Statutul are menirea lui si aceasta nu e sa completeze Scriptura. Realitatea permite si biserici fara statut. Nu zic ca e rau, sa-l inlaturam etc. Eu ma refer la ceea ce este esential in tot ce facem.
Statutul e sa ne ajute, nu sa ne incurce. Daca statutul ne opreste din a face ceea ce trebuie, atunci nu doar ca nu-si mai gaseste rolul si sensul in practica, dar este si folosit gresit.
De exemplu, eu nu sunt de acord cu ideea ca statutul nu-mi da dreptul sa ma abtin de la un vot de excludere. Eu sunt liber sa spun da, nu, sau, din varii motive, sa tac. Daca m-ar intreba cineva de ce tac as spune si s-ar vedea clar ca nu din indiferenta. E un exemplu. Dar nu gasesc in Biblie un astfel de exemplu. Aici este o separare clara intre statut si Biblie in esenta (aici se vede, mai bine zis; diferenta tine de mai multe aspecte).
Se poate intra si in interpretarea statutului si mergem spre o discutie fara sfarsit si fara de folos (ma refer nu la discutia de aici, vorbesc in general).
Dar, cum vedeti? – care este rostul adunarii generale?
Nu, nu, nu, Statutul nu are menirea sa completeze Scriptura, aceasta este mare greşeala de abordare. Scriptura nu are nevoie de completari. Nici nu trebuie sa pui cele doua in aceeasi propozitie. Sint lucruri diferite, care tin de realitati diferite.
Bun, daca vrei sa te referi la ce este esential în tot ce facem trebuie să îţi răspunzi la întrebarea: Ce este omul? Pare o intrebare foarte filozofica, dar are rostul in discutia noastra.
Răspnde la asta şi să găsim esenţialul.
Dă-mi exemple în care statutul te încurcă în ceea ce ai de făcut!
Draga Ascultare, sint pastor de 15 ani aproape si marturisesc ca devin iritat atunci cind vad oameni care n-au experienta eclesiala, dar vorbesc foarte usor despre aceste lucruri, transformindu-se in critici, asteptind sa fie ascultati. Nădăjduiesc că nu eşti unul dintre aceştia care preferă să discute în loc să se implice , îmbolnăvindu-se de boala cercetărilor fără rost.
Sînt lucruri mult mai importante. Prefer să discut acest fel de chestiuni cu oamei care sint implicaţi în biserică în mod foarte activ. Nu uita că acesta este un spaţiu public în care astfel de discuţii nu cred că îşi au rostul.
Parerea mea este ca n-ai citit stattul cu atentie sau l-ai inteles gresit. Asta deduc din ceea ce scrii.
Cu siguranta este o separere si trebuie sa fie intre Statut si Biblie, cele doua nu sint nici complementare unul alteia, nici suplimentare, dinamica dintre aceste doua documente pare a fi destul de confuza in intelegerea unor credinciosi si de aici rezulta multe probleme.
Rostul adunarii generale este precizata clar in statut. Citeste statutul cu atentie, apoi incearca sa te implici in biserica in diferite activitati, cit mai mult si cit mai adinc. Parerea mea este ca vei descoperi curind si rostul si rolul adunarii generale, la fel cum vei descoperi rolul unor asemenea documente.
Domnul să ne ajute şi să ne dea înţelepciune. Sper că nu am fost prea aspru în răspunsul meu.
D- le M. Cruceru vă admir pentru preţuirea pe care o aveţi pentru Părinţi, pentru Augustin- îmi e mie însumi un apropiat. am o întrebare – care des rămâne retorică: Dvs, eclesiastic vorbind, cum înţelegeţi pasajele anatematizatoare ale Sinoadelor (locale şi ecumenice) faţă de neortodocşi, pasajele anatematizatoare şi apologetice ale Părinţilor faţă de neortodocşi şi învăţături care se regăsesc şi azi la unele grupări neorptestante.
Nu sunt deloc polemic- acum. Întrebarea mea are un pandant cel puţin la fel de incitant în domeniul ecumenismului. Personal sunt tare deschis ideilor diferite, pricep că nici un text filosofic ştiinţific nu poate fi ADEVĂRAT şi atât. Intelectualii ortodocşi sunt deschişi ecumenismului- eu, vă mărturisesc – aş fi, dar, ortodox fiind, nu îmi îngădui simpatii ecumeniste datorită aceluiaşi rigorism apologetic al Părinţilor(anatemele sunt clare, refuzul ALTORA sub numele de „eretici” e iarăşi clar).
Ortodoxia e împărţită acum în „proşti”, în vechea lecţiune, şi intlelectuali cu ştaif, deştepţi. Cei mulţi , da proşti, devin răutăcioşi des. Am ascultat cu mare atenţie ce spun intelectualii ecumenişti- arhierei, Andrei Pleşu, Iustin Marchiş, Th. Baconski, Ioan Ică Jr. etc. Ei fie nu spun nimic, fie, unii, ironizează amarnic încrâncenarea bieţilor „proşti, săraci” pentru că nu cadă de la credinţă.Dar intelectualii niciodată nu spun cum interpretează Scriptura, canoanele şi cuvintele Sfinţilor atunci când acestea vorbesc despre eretici…
Răspunzând la prima întrebare, cred că o veţi atinge şi pe aceasta din urmă…
Îmi cer scuze pentru „politicianismul” remarcilor mele, dar, cred, undeva, în această problemă ceva se descoperă ca duhovnicesc…
Stimate domnule Mihai,
vă rog să precizaţi depsre ce fel de texte este vorba, anatematismele lui Chiril faţă de Nestorie, care? TRebuie precizat, nu le putem lua petoate la grămadă. Sînt familii de astfel de texte.
La care învăţături vă referiţi.Vă rog să fiţi precis, exact. Nici eu nu sînt polemic acum, dar vă rog să fiţi exact, ştiinţific, dacă se poate. Cei mai mulţi părinţi ai Bisericii s-ar împăca foarte bine cu Catehismul baptist, dragă domnule Mihai.
Vă rog să căutaţi catehismul nostru şi să vă informaţi mai bine. Sîntem Trinitarieni, credem în dubla natură a Domnului Cristos, credem în Întrupare, credem în naşterea din Fecioară etc.
Altceva?
Este una să ştiţi ceva despre Părinţi şi alta să cunoaşteţi textele la TEXT cum se spune. Vă rog să daţi exemple! Vorbiţi generalissime.
Iarăşi împărţirile dvs. sînt foarte simpliste.
Plus că faceţi un amestec cumplit punînd acele nume într-o supă fără cap şi fără coadă.
Nici o problema cu politicianismul remarcillor. Nu l-am remarcat, deci nu există 🙂
De ce baptistii fac la slujbele lor „colecte”? Care este rolul si utilitatea plicurilor? Exista diferente de administrare a banilor proveniti din cele doua surse?
Iota, foarte bună întrebare
Baptiştii îşi manifestă dărnicia faţă de biserică în diferite feluri, colecta, plicurile (noi labiserica nu avem plicuri, spre exemplu, dar în biserica în care am crescut, da, am avut şi practicat)
Eu fac o distincţie între zeciuială Vezi Maleahi 3:10 şi Dărnicie.
Dărnicia, vezi Corinteni, dărnicia Macedonienilor..
Darnicia include zeciuiala, dar dărnicia nu se limitează la zeciuiala.
Zeciuala este ceea ce aduc pentru înaintarea lucrării Domnului către comunitatea în care mă închin.
Dărnicia este ceea ce trece peste şi poate ajunge şi pînă la 30-50%, dacă Domnul îmi pune pe inimă.
Principiul noutestamentar este ca fiecare să dăruiască după cum a hotărît în inima lui, nu-i aşa?
Da, în unele biserici există diferenţe de administrare.
spre exemplu, colectele sînt destinate susţinerii lucrătorilor,
prima colectă, din ziua cinei, exclusiv văduvelor şi orfanilor.
Plicurile sînt folosite epntru administrarea şi nevoile materiale ale bisericii.
Depinde de hotărîrea comitetului.
Aici fiecare biserică are posibiilitatea de a lua decizii în lumina Scripturilor.
Multumesc pentru raspuns!
Nu ati fost aspru. Dar e interesanta atitudinea…
In ce priveste implicarea mea… nu cred ca e corect sa vorbim despre aceasta in argumentare. Aceasta e o chestiune care nu se discuta pe sait, ci se vede in viata reala.
Ok. Nu mai discut subiectul. Consider ca am primit raspuns.
Pace…sunt botezat intr’o biserica baptista…de curand am citit cartea „Eu vorbesc in limbi mai mult decat voi toti” de Fernand Legrand…aceasta impreuna cu studiul biblic din liceul teologic baptist Emanuel din Cluj si studiul meu personal din Biblie mi’au creat convingerea ca darul vorbirii in limbi nu mai este valabil si in vremurile acestea…cred ca vorbirea in limbi a fost semnul pentru evrei ca si neamurile pot fi mantuite…cred ca evreii sunt acei necredinciosi la care se referea Pavel in 1Corinteni 14:22…darurile spirituale sunt manifestari ale Duhului Sfant iar aceste manifestari sunt mereu spre folosul celuilalt…asadar in 1Corinteni 14:4a Pavel nu face o constatare ci el ii mustra pe corinteni pentru ca cel ce vorbeste in alta limba se zideste pe el insusi lucru care intra in contradictie cu manifestarea Duhului Sfant care mereu lucreaza spre folosul celuilalt…cred ca in aceste vremuri cand realitatea universalitatii mantuirii este clara pentru toata lumea darul vorbirii in limbi nu ar mai fi legitim…si totusi la penticostali inca auzi vorbirea in limbi…gresesc eu undeva? m’as bucura foarte mult sa aflu si parerea dumneavoastra…nu imi doresc altceva decat sa traiesc o viata cat mai in conformitate cu cuvantul Domnului de’aceea va rog sa ma corectati daca gresesc undeva…multumesc mult si Domnul sa va binecuvinteze frate Marius:)
draga Tobias, nu ştiu despre această carte ca să îmi pot face o părere. O voi căuta.
Eu am ales the hard way cu limbile…Nu vreua să jignesc pe nici unul dintre prietenii mei penticostali, dar sînt un cesaţionist temperat.
Sînt cîteva principii clare şi pentbru cei care propovăduiesc vorbirea în limbi (din păcate uneori mai mutl decît pe Cristos Însuşi)
Vorbirea în limbitrebuie însoţită neapărat de traducere, de interpretare şi trebuie să fie spre zidirea Trupului, nu pentru înaintearea în mîndrie a unora sau altora.
Dar … n-am eu înţelepciunea asupra acestui lucru.
Trebuie să ştii probabil, că bunicul meu dinspre mamă frecventa o biserică penticostală.
Pace. Credeti ca doctrina calvinista despre predestinare submineaza ideea de misionare si evanghelizare?
Benjamin, nicidecum, o potenţează. Cum vor crede dacă nu vor auzi?
Buna ziua,
as dori sa stiu daca in postul pe care doriti sa il scrieti despre arminianism versus calvinism, ati fi de acord sa mai adaugati versus molinism.
draga DAvid, uite o idee buna, bine ca n-am terminat articolul.
….draga tobias tare sunt curios cum de ai ajuns tu la concluzia personala in urma studiului personal al Sfintei Scripturi, ca vorbirea in alte limbi a fost semnul pt evrei ca neamurile sunt mantuite..TARE CURIOS SUNT…!!!!..cred totusi ca stiu de unde ai tu chestia asta…banuiesc ca la un Benjamin Warfield(fost profesor la Princeton Seminary). El spundea: „darurile Duhului Sfant au fost date unui grup restrans(apostoli, etc. Scopul acestor daruri a fost validarea lor ca invatatori ai doctrinelor. Cand apostolii au murit darurile au incetat nemafiind nevoie de ele” afirma Warfield. Dar o examinare atenta a afirmatiei, ne scoate in vedere ca ea nu are sustinere biblica..: Stefan si Filip au facut minuni si semne…(FAPTE 6:8, 8:6). Sa spunem ca ucenici, si au pus mainile peste ei ca sa primeasca aceste daruri deoarece erau apropiati apostolilor…Dar daca darurile erau numai pentru apostoli de ce si au pus mainile peste ei ca sa primeasca aceste daruri.???..daca darurile validau apostolitatea lor, de ce si au mai pus mainile pe stefan si filip…???..na-are logica…
Revenind la afirmatia ta, imi pare rau dar daca darul vorbirii in alte limbi a fost dat neamurilor ca evreii sa creada ca ei sunt mantuitii atunci de ce in anumite biserici darul acesta era activ(Fapte 19:1-7) si dupa conciliul de la Ierusalim unde Petru evreul afirma „Ci credem ca si noi ca si ei suntem mantuitii prin harul Domnului Isus (Fapte 15:11)???…Si nu uita ca la Conciliul de la Ierusalim au participat „greii” bisericii: Petru, Iacov, etc..Deci nu mai era nevoia de darul vorbirii pentru a atesta ca neamurile sunt mantuite deoarece evreii convertitii credeau asta,,,Biserica din Ierusalim ajunsese la concluzia asta….Dar atunci de ce a mai fost dat darul vorbirii in alte limbii..????….Apoi sa nu mai zic de darul minunilor(Galateni3:5), darul prorociei(Fapte 21:9, romani 12:6, etc)…Iar stabileste tu in FAPTE 19:6-7 pe cine zideau ei acolo, ma refer la cei care au primit darul vorbirii in alte limbii si al prorociei..???..pe cine zideau????…..cred ca pe nimeni ca erau doisprezece de totii, si nu ni se pomeneste nimic de darul talmacirii limbilor…
Apoi draga tobias, daca tot credem ca darul vorbirii in alte limbii nu mai e valabil si azi, atunci hai sa scoatem si darul vindecarii, darul evanghelizarii, darurile de descoperire….le scoatem pe toate….la fiecare gasim ceva interpretare a unuia, si uita asa scapam de toate…:).Vom fi cu inima impacata ca uite am putut gasi o baza biblica ca darurile Duhului Sfant nu mai sunt si azi…Nu inteleg de ce ne temem de acest dar…Este o teama incredibila de acest dar, si s ar gasi orice interpretare biblica numa sa il negam….in fine!!!
acelasi lucru intre Tobias si Esential, incurajez discutiile intre voi. Eu invat foarte mult din ceea ce spuneti, contraziceti/va, dar cu argumente si cu toata dragostea.
….oricum, asa cum a zis fratele Marius, sunt anumiti oamenii care propovaduiesc vorbirea in alte limbi mai mult decat Cristos, la penticostalii……este adevarat si e mare pacat de asta, dar in ultima vreme se imputineaza tot mai mult numarul lor, deoarece Duhul Sfant schimba inimi…….mai mult decat daruri trebuie cautat ca Cristos sa se vada in caracterul nostru..adica trebuie cautata roada…apoi, darurile DUHULUI SFANT…conteaza DOMNIA LUI ISUS in noi si apoi pot veni darurile din 1 Corinteni….asta e parerea mea…
….Da frate Marius asa e…Nici eu nu mai particip la aceasta discutie, daca in ea se urmareste ca „Eul nostru sa se inalte”, cu scopul de a ne vedea cine suntem, ce multe stim,,,,Cu toata Dragostea sa fie, si Intelepciunea din iacov 3:17,,,,,Isus ne vede caracterul si participa la orice disutie ca sa vada daca vrem sa ii SLavim Numele si in ea, sau sa ne aratam noi cat de tari suntem, castigand dezbaterea si „admiratia celorlalti”…EU MA POCAIESC DE ASTA….in orice caz imi place de tobias ca este un baiat sincer, si mi-e foarte drag deoarece el a venit cu o cerere sincera de a cunoaste mai bine, pentru a trai pentru Dumnezeu…TE APRECIEZ draga Tobias, si sper ca discutia noastra sa fie una in care ISUS sa fie inaltat…..
Draga Esential sper ca ai observat ca nu incerc sa ma inalt pe mine in nici un fel pentru ca nici eu nu sunt deplin incredintat de unele lucruri…am pus si intrebari deci eu mai mult doresc sa aud pareri de la altii…sa vad poate ca ei au dreptate…as vrea sa completez ceva totusi…cand am spus ca vorbirea in limbi a fost semnul pentru evrei ca si enamurile sunt mantuite nu m’am referit la „greii” pe care i’ai pomenit tu pentru ca liderii bisericii au fost convinsi de asta dupa vizita lui Pavel in Ierusalim, macar ca inainte nici ei nu credeau…chiar si Petru a fost greu convins de Duhul Domnului in vedenia care a avut’o cu mancarea necurata…insa dupa ce a fost la sutasul Corneliu acasa si dupa ce ia propovaduit evanghelia Duhul Sfant s’a pogorat peste toti cei prezenti(care erau dintre neamuri) si acestia au inceput sa vorbeasca in limbi…abia atunci a crezut Petru ca Dumnezeu mantuie si Neamurile vezi fapte 11:18…plus ca in fiecare cetate aproape prin care mergea Pavel era prigonit de iudei astfel ca era nevoit sa propovaduiasca cuvantul Neamurilor…inca un aspect pe care il vad deosebit de important si care merita discutat este faptul ca in tot Noul Testament doar in cartea 1 Corinteni se vorbeste despre darurile spirituale asa in detaliu si asta doar in 2 capitole 12 si 14…cred ca daca nu erau abuzuri in biserica din corint Pavel nu pomenea de aceste lucruri pentru ca nu era nevoie…trebuie sa marturisesc ca de 2 ani frecventez regulat o biserica penticostala din Cluj pentru ca imi place foarte mult…nu de putine ori mi’a fost dat sa aud vorbire in limbi…insa un lucru care ma ingrijoreaza foarte tare este ca niciodata nu s’a verificat daca cel care vorbeste aduce un mesaj de la Domnul sau de la Cel rau…pentru ca nu il vad pe Satan sa aiba vreo problema prin a spune ceva chestii generale gen pocaiti’va cata vreme dupa toti seroaga si multumesc Domnului crezand ca mesajul vine de la el…pana la urma asta vrea Satan ca lumea sa i se inchine lui…si sa nu uitam ca si Pavel ii atentioneaza pe de faptul ca manifestarile spirituale nu sant caracteristici numai Duhului Sfant…cei intelepti sa ma ajute:)si inca ceva esential…am adus in discutie problema vorbirii in limbi pentru ca in capitolele din 1 corinteni pe asta pune Pavel accentul deci evident aici greseau corintenii…departe de mine de a desfiinta celelalte daruri…deci, poate sunt putin paranoic pentru unii care vad foarte clar cum sta treaba dar pentru mine lucrurile sunt inca in ceata…inca o data spun ca frecventez biserica penticostala regulat si vad ca Domnul lucreaza intr’un mod deosebit acolo:)Domnul cu tine Esential si cu noi cu fiecare
Tobias, am citit raspunsul tau. In legatura cu „inaltarea”, nu m-am referit la tine,,,spuneam mai intai despre mine ca DOMNUL ISUS sa curete daca am o motivatie izvorata din fire in discutia asta…la raspunsul tau am cateva lucruri de obiectat si le voi obiecat chiar acum:
1. Eu cred ca Petru oarecum a anticipat ca va urma sa se intample ceva deoarece el a inteles vedenia primita de la Dumnezeu, si n-ar mai fi plecat cu oameni veniti la el sa il cheme-FAPTE 10:14-29. Si apoi Scriptura zice un lucru interesant, vers 44 din capitolul 11 si anume, ca nu Petru a fost uimit de faptul ca darul Duhului Sfant sa revarsat peste neamuri, ci credinciosii taiati imprejur care venisera cu el..APoi in vers urmator Petru zice catre cei uimiti: „Se poate opri apa, ca acestia sa nu fie botezati…”Deci Petru nu a fost asa uimit de ceea ce sa intamplat deoarece el oarecum avusese vedenia inainte si stia ca Dumnezeu IL va folosi..in fine..asta nu are prea multa importanta draga tobias
2. Am intrepins aceasta discutie cu tine, deoarece m-am legat de faptul ca tu ai afirmat „darul vb. in alte limbi nu mai este pentru vremea noastra deoarece acesta a fost semnul pentru evrei ca sa creada ca si neamurile erau mantuite prin har”. Daca aceasta era adevarat atunci de ce acest dar mai era activ in biserici? Era de ajuns experienta de la Cezareea cu Corneliu care sa convinga in mare parte pe evrei ca si neamurile sunt mantuite prin har..Dar acest dar sa manifestat si apoi in Efes(FAPTE 19:1-7), mai mult decat atat darul vorbirii in alte limbi era activ in biserica din Corint anul (55-56) si chiar la Cezareea(Fapte 10)….Daca afirmatia ta este adevarat darul vb in alte limbi ar fi trebuit sa dispara imediat in Corint dupa ce biserica devenise deja unita(si evrei si neevrei)…Deci afirmatia ta ca darul limbilor a fost un semn pentru evreii ca neamurile sunt mantuite si el nu mai exista azi, e fortata, si nu are sustinere biblica…Plus ca in lista din 1 Corinteni 12 darul vorbirii in limbi se afla in lista ca un dar pe care Duhul Sfant il imparte cum voieste…Daca Pavel ar fi stiut ca acest dar a fost dat numai ca semn pt evrei ca ei sa creada ca neamurile sunt mantuite, nu l-ar mai fi pus acolo.Ar fi pus in dreptul lui un (P.S), si ar fii explicat..dar nu face asa,,,Ba el il foloseste si in pasajul Madularele trupului exemplul cu darul acesta al vorbirii in alte limbii. In capitolul 14 nu i-ar mai fii indemnat pe corinteni sa mai caute acest dar….Deci aceasta interpretare repet este subtire, si nu are sustinere biblica. Daca nu gresesc aceasta este si o deductie teologica adica tu aduci textului ideile tale fortandu-l sa sustina ideea ta(in caz ca gresesc fratele marius cruceru sa ma corecteze).
3. Cum adica te temi ca poate un frate care vorbeste in alte limbi sa poata spuna ceva de la DIAVOLUL???…1 corinteni 12 spuna ca „un om care vorbeste prin Duhul lui Dumnezeu nu poate zice Isus sa fie anatema”….la fel zice si in GALATENI 1. Si nu uita ca in acest dar DUHUL da cuvintele omului, nu omul spune de la el FAPTE 2:4. Stiu o intamplare de la o sursa fizica care spunea asa…..Un frate, a venit o data si sa pus in spatele meu. A inceput sa se roage in alte limbi in timpul rugaciunii. La un moment dat dupa rugaciune, un frate din fata lui sa intors catre el si i-a zis: „Frate tu stii ce te-ai rugat in alte limbi?
„Nu stiu frate”.
„Uite ce te-ai rugat tu: ‘Te rugai pentru sora din spate, care are probleme mare’. Intre timp sora sa ridicat din spate, si a spus ca casa ei este pe punctul de a fii pierduta si ea data afara din casa.”
Ce am vrut sa spun cu aceasta intamplare. Cel care se roaga in alte limbi, Dumnezeu il poate folosi sa se roage pentru niste cauze extraordinare. Si cunosc oamenii care au experiente cu acest dar, experimentand noi cuvinte….alte limbaje. As putea continua lista exemplelor dar nu vreau sa te plictisesc.
Daca nu gresesc tobias eu cred ca tu te referi, la cei care aduc mesaje din partea lui Dumnezeu prin darul acesta, fara mai apoi sa le interpreteze…Inca sunt in studiu din acest punct de vedere, dar privind peste 1 Corinteni 14, un astfel de mesaj intra-adevar are nevoie de interpretare..pt ca Pavel: „Sa taca in biserica si sa-si vorbeasca numai lui insusi si lui DUMNEZEU”(vers27-28). Momentan stiu ca la penticostalii astfel de manifestari sunt, in care multi frati se ridica si aduc un mesaj in alte limbi, se pun jos si fara sa interpreteze. Cred ca este gresit. Daca tot au un mesaj pentru biserica sa il si interpreteze. Daca nu sa taca si sa isi vorbeasca in limbi numai lui insusi si lui Dumnezeu. Dar trebuie sa studiez bine acest text. Draga tobias, ma bucur ca am putut sta de vorba cu tine…:). SI INTRA-ADEVAR ISUS SA NE AJUTE SA UMBLAM DREPTI. Si eu chiar acum voi inteprinde un studiu pe aceasta tema a lucrarii DUHULUI SFANT si sa invat si eu mai multe…Trebuie sa invatam….Si sa traim…FII BINECUVANTAT DE ISUS TOBIAS:)
Nu ma bag in subiect..da’ mi drag Tobias asta:)).Si fie urarea intre noi…Domnu sa te inspire cu cele mai bune si melodioase linii de bass!,asa cum iti plac tie dragule ! :))
Cred ca vorbirea in limbi,ca si alte daruri,care nu se prea intalnesc azi,este o mare problema.Nu sunt penticostala,dar cred ca darurile toate cate ne-au fost date,sunt valabile si azi,dar noi nu mai avem plinatatea Duhului.
Am frecventat la un moment dat biserica penticostala,dar nu am auzit in toata acea perioada sa fi vorbit cineva in limbi.Odata o sora care stia germana s-a rugat in germana,a inteles ea si cei care stiau limba.
Rastignirea din cap pana in picioare,pe cruce,cu Hristos,e mai putin propovaduita,decat sabatul la adventisti,vorbirea in limbi la penticostali.
Pana nu ne vom rastigni sinele,Dumnezeu nu v-a putea lucra in noi.
Sunt in momentul in care imi pun intrebarea:ce fel de pamant sunt eu?
Il las eu pe Domnul sa lucreze caracterul Sau in mine?
Nu.vad ca nu,dar nu inteleg cum trebuie sa ma las prelucrata,imi parea ca o fac,citind in continuare cartile lui Tozer,acum:”intorc vorba diavolului”
vad ca discut mult despre o viata mai profunda,dar nu discutia are aici valoare.
Domnul tuturor doctrinelor despre sfintire este Hristos si Dumnezeu,Mantuitor si Domn.
„Preda-te total Lui”(Tozer)Cum?
Nu vorbind in limbi,nu vindecand in NUmele Lui ,predandu-ne…
Domnul sa ne conduca spre biruinta in binecuvantare,ca sa putem cunoaste frumusetea si desavarsirea Domnului Isus.
„nu exista nimic mai des intalnit decat suflete care sunt desavarsite si sfinte in teorie”(Tozer)
Fratilor ,sa va spun cum am primit eu vorbirea in limbii.Eram tare impotrivitoare a acestor limbi ne intelese o socoteam o bolborosire fara rost .Frecventind la un grup de rugaciune toti baptisti,s-a pus problema daca vorbirea in limbi este actuala sau a fost pina la apostoli .Fiecare s-a hotarit sa posteasca pentru ca Dumnezeu sa ne descopere si noua .Unul a postit 40 de zile ,altul 30 ,eu am postit 28 .Eram o incapatinata nu puteam crede asa ceva ,mai fusesem si la fr.penticostali si tare nu mi-a placut galagia de acolo si m-am impetrit .Intr-o seara am fost la rugaciune in casa lui Tatiana Topciu poeta crestina .Nu am fost multi decit vreo 6 persoane ,Tatiana fiind profesoara si locuind la bloc se ferea sa fie vizata de vecini .Ne-a atentionat sa cantam in murmur si rugaciunea sa fie la fel in murmur .Cind mi-a venit rindul sa ma rog ,mi-a venit pe buze ceva vorbe neintelese ,ma opream ii dadea drumul ,imi era rusine nu stiam ce se intimpla ,atunci o sora imi spune;”Viorica dai drumul este ‘vorbirea in limbii”A fost o seara binecuvintata si Domnul mi-a dat vorbirea in limbii asa cum am dorit in liniste .Rugaciunea mea si postul a fost ,ca Dumnezeu sa-mi descopere daca mai sint reale vorbirea in limbii si astazi .A fost o experienta pe care toata viata nu o pot uita si nega ca nu exista vorbirea in limbi .Deci fratilor ,e bine care nu aveti convingerea vorbirii in limbi sa nu va impotriviti . Cunosc frati baptisti care au trecut prin casa mea si la 4 dimineata ii ascultam din camera lor vorbind in limbii .Nu vreau sa-i le dau numele dar sint titani nostri baptisti .Dumnezeu sa va binecuvinteze!
Ps.Stiu ca fac multe greseli in scris va rog sa ma iertati ,nu mai stiu bine romaneste .
DRAGA ELISA, ai facut o confuzie, poate fara sa iti dai seana. Tu ai spus despre sora aceea care s-a rugat in germana, ca stia limba si asa ati inteles totii ce sa rugat. Elisa nu aceea e darul vorbirii in alte limbi. Vorbirea in alte limbi este acel dar prin care tu vorbesti o limba pe care nu ai cunoscut-o niciodata. Duhul iti da acele cuvinte iar tu le rostesti- FAPTE 2:4. Pai uite, cum ar fii daca eu sau tobias, sau fratele marius cruceru, ne am apuca sa ne rugam in engleza limba de altfel pe care o stim toti, si apoi sa zicem ca ne am rugat in alte limbi….nu ar fii nimica…TOt asa si Pavel zice in 1 Corinteni 14 ca „cine are darul acesta sa se roage sa aibe si darul s-o talmaceasca”….Deci daca aduci un mesaj bisericii tale prin vorbirea in alte limbi, trebuie sa si talmacesti. Daca nu, atunci taci si iti vorbesti numai tie in banca ta….1 Corinteni 14:27-28
Frate Marius, Tobias, Viorica, Elisa, toti care cititi acest material vreau sa va dau un citat extraordinar a lui Jack Deere unul din cei mai de seama teologi
„Crestinii nu resping minunile fiindca Scriptura afirma ca darurile au incetat. Mai degraba ei resping darurile Duhului Sfant, fiindca nu le-au trait”. Mi-a placut tare mult marturia sorei Viorica (cei care n ati citit-o, cititi-o ca merita- e mai sus cu doua comentarii). Intr-o zi citeam ca un frate pastor baptist aducea liderilor din comuniunea baptista urmatoarele lucruri „Lipseste manifestarea darurilor, vindecarea, eliberarea demonica, si un loc pentru minunile ca cele din Noul Testament”. Fratilor, faptul ca dorim ca DUHUL LUI DUMNEZEU, sa lucreze, asta nu inseamna spectacol. Daca ai roada duhului din GALATENI 5:22, acest lucru inevitabil te va duce la TREZIREA TA, iar odata cu aceasta TREZIRE DUHUL LUI DUMNEZEU VA LUCRA CU PUTERE. De exemplu AUGUSTIN A CREZUT O BUNA BUCATA DE VREME din viata lui ca darurile au incetat, si DUHUL nu mai lucreaza asa puternic ca in Scriptura. Totusi citesc din o opinie pe care o afirma el la finalul vietii lui. „In cartea sa ORASUL LUI DUMNEZEU (CARTEA 22:8)” el afirma ca in mai putin de doi ani el a cunoscut peste saptezeci de minuni verificate care s-au petrecut in orasul sau Hippo”. Asadar si-a schimbat pozitia verificand astfel de lucruri. Ce sa mai zicem de JOHN WESLEY. CARE IN JURNALUL SAU DIN 7 IULIE 1739 citez „AM avut ocazia sa vad semne exterioare care au insotit lucrarile lui Dumnezeu. Am vazut oamenii pacatosi, care se prabuseau la pamant , tremurand, plangand si strigand catre Dumnezeu cu voce tare ca sa ii ierte. Altii aveau convulsii in trup, altii plangeau la pamant cu strigate puternice si cu lacrimi”-am incheiat citatul. La fel si Jonathan Edwards, un om prin care DUMNEZEU a adus TREZIRE, A FOST SI EL DESCHIS SA-L PE DUHUL LUI DUMNEZEU sa lucreze. Adevarul este ca atat penticostalii cat si baptisti, au nevoie de TREZIRE. Prea multe prejudecati, prea multa temere il impiedica pe DUMNEZEU CA sa lucreze prin noi. Eu sincer pot sa afirm ca penticostalii si charismaticii chiar au nevoie de Trezire si smerenie ceea ce priveste felul cum DUMNEZEU lucreaza prin DUHUL SFANT. De multe ori ne consideram tari si mari, dar mai avem atatea de invatat. La fel si cu fratii baptisti. Isus sa aiba mila de noi!!!
Esential( e un nou nume? . 🙂
Nu,nu am scris asa…am scris tocmai ca s-a rugat o sora,care stia limba germana,nu o limba care venea din duh si ca au inteles-o doar cei care stiau limba..tocmai asta ziceam,nu aceea e vorbirea in limbi,sa vorbesti in alta limba,pe care tu o cunosti.
Cred ca nu ai citit atent.
Cred ca nu avem daruri din cauza noastra numai ca ele nu au incetat,fiind date de Duhul Sfant.
Sunt multe daruri…dar ele lipsesc din biserici azi,din cauza lipsei plinatatii Duhului Sfant.
Iti recomand sa citesti:”Tragedie in Biserica:lipsa darurilor” de A.W.Tozer
Elisa draga intra-adevar nu am inteles eu bine afirmatia ta..Neauzind tonalitatea frazei, am interpretat-o gresit. In fine….Vreau sa iti zic un lucru interesant. Despre Biserica din Corint ni se spuna in epistola ca aveau probleme grave: incest 1 Corinteni 5, oamenii firesti 1 Crinteni 3:3,5, etc….Desi aceasta biserica era cu probleme, totusi este un amanunt intereseant. In 1 Corinteni 1:7, ni se spune, ca nu duceau lipsa de nici un dar. INCREDIBIL….deci toate darurile se aflau in biserica…Extraordinar….Acolo se afla darul vindecarii, darul minunilor, daru deosebirii duhurilor, darul intelepciunii, etc…Desi era o biserica cu reale probleme, o biserica unde se afla imoralitate mai rea ca la pagani, se afla rau, totusi acolo DUHUL SFANT lucra cu putere, si se aflau toate darurile…Nu vreau sa zic acum ca noi putem sa mergem sa curvim, sau sa devenim oamenii lumesti si intre timp sa avem si daruri. Dar putem cadea si in cealalta extrema in care sa ne uitam la noi, si sa ne vedem tot timpul atat de imperfecti si nedrepti ca DUHUL SFANT sa ne inzestreze cu darurile sale si sa lucreze prin noi cu putere. Nu trebuie sa fie asa. Eu cred ca DUHUL SFANT da daruri si daca tu ceri. Era o data un frate, care spune ca sa rugat pentru multi oamenii inainte fara sa se intample nimic,,,mergea la spitale isi punea mainile peste ei si nimic,,,,dar a continuat in credinta. Duhul Sfant i-a onorat credinta, lucrand prin el apoi lucrari mari…Putea sa renunte la un moment dat, dar n-a facut-o, ci a continuat ca Dumnezeu poate lucra prin El. SI a facut-o….:)…..Trebuie sa ne sfintim, sa il avem pe ISUS ca centru al relatiei noastre cu DUMNEZEU, sa cautam pe CEL CE DA DARUL NU DARURILE…si apoi vom vedea lucrari mari,,,Eu asa vreau sa fac, sa il caut pe EL…pe EL, pentru ca cand dai de EL, dai de tot…:)
Multumesc fiecaruia pentru opinii:) in parte am vazut si eu unde gresesc…pentru nedumeririle nerezolvate o sa ma mai documentez…frate Marius cum a’ti comenta ce s’a scris pana acuma?
Tobias, Esential si ceilalti, ma bucur ca v-aţi lămurit, Oricum înaintea Domnului ne vom mira cît de mult ne-a îngăduit şi ce mult şi-a făcut pogorămînt cu noi.
Interesant acest subiect al darurilor spirituale, mai ales darul vorbirii in alte limbi.Sunt un crestin care a crescut si a fost botezat in apa intro biserica cu doctrina baptista o biserica binecuvintata de Domnul de sute de ani.Am crescut intrun mediu spiritual unde nu am auzit despre botezul cu Duhul Sfint ,vorbirea in limbi sau profetii.Citeam cartea Faptele Apostolilor si ma intrebam daca faptele apostolilor sunt si astazi reale daca noi care zicem ca suntem urmasii apostolilor si a ucenicilor am primit mandatul de a face lucrarile Domnului care au fost in biserica primara .Domnul mia raspuns si intro seara minunata acum 5 ani la un cerc de rugaciune am fost botezat cu Duhul Sfint fara sa programez ceva .Repet eu sunt crestin baptist nu vin dintro biserica penticostala sau charismatica, nu am stiu despre aceste lucruri.Darurile Duhului Sfint sunt pentru fiecare crestin date pentru zidirea biserici.Am cunoscut reformati, ortodoxi, catolici, botezati cu Duhul Sfint fapt ce atesta ca cei care doresc darul lui Dumnezeu il primesc prin credinta.Nu trebuie sa ne speriem de vorbirea in limbi , ci de cuvintele nepotrivite care le rostim adesea , de birfe, rautatile din viata noastra.E periculos sa vorbesti despre ceea ce nu cunostii , pentru ca potii sa hulesti pe Dumnezeu Duhul Sfint. Marcu 16 cu 15-18 rezolva si raspunde la intrebarea :Mai sunt actuale darurile Duhului Sfint si azi? Raspunsul datil voi dar inainte deslipitiva de ceea ce stitii voi si alipitiva de ce zice scriptura. Fiti binecuvintati si doritiva ca si Pavel sa vorbiti in limbi mai mult ca orcine,sa va doritii sa profetitii si sa facetii minunile Domnului. Vai de cei ce nu predica toata scriptura zice in apocalipsa.Pace si har de la Domnul Isus.
HAbacucus, unde este biserica aceea de sute de ani?
De ce in Biserica Matei 18:15-20 nu se aplica si”pastorul” ,cred din majoritatea Bisericilor nu este interesat sa-l faca lamurit pentru popor?
Cind trebuie aplicat si cine trbuie sa-l aplice?
La ce te referi mai exact, Ionut, nu inteleg ce vrei sa spui cu aplicarea „pastorului”
Oare vom fi generatia care il vom vedea pe Domnul Isus Christos?
Alexandru,Crezi ca este important ca vine sau nu acuma?Dumnezeu sa ne ajute sa fim in asteptare mereu.Cred ca stii ce inseamna sa astepti pe cineva sa vina.Cata framantare!Inima astepta impreuna cu tine!Hai sa facem asa ca vremurile Dumnezeu le stie.
Filipeni 2: 12-13
La ce se refera Pavel cand vorbeste despre lucrarea lui Dumnezeu? La faptul ca lucreaza vointa si puterea, sau la faptul ca-mi directioneaza vointa si puterea? Nu ma refer in general (desigur ca fara putere de la Dumnezeu nu pot face nimic). Intrebarea mea e strict legata de acest pasaj.
Iata doua traduceri:
Dumitru Cornilescu: „Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.”
O traducere ortodoxa: „Căci Dumnezeu este Cel ce lucrează în voi şi ca să voiţi şi ca să săvârşiţi, după a Lui bunăvoinţă.”
Prima sugereaza mai mult ca primesc vointa prima. A doua sugereaza mai mult ca Dumnezeu are un plan si lucreaza in mine sa voiesc in folosul acestui plan (in directia lui).
Oricum, care e sensul cel corect?
Am gasit si eu in NTR versetul si suna cam asa:
„pentru că Dumnezeu este Cel Care lucrează în voi; şi astfel voi aveţi voinţă şi puteţi lucra după buna Lui plăcere. „
Sunt baptist venit dintr-o biserica penticostala, simt ca am crescut in biserica baptista, am frati cu care ma rog si ne indemnam unii pe altii si Dumnezeu lucraeza, am insa un ooff… as dori mult ca fratii sa fie preocupati si de darurile Duhului, cred ca e nevoie. Biserica se inmultea cu ajutorul Duhului Sfant.Cred ca Domnul nu ar avea nimic impotriva.Ceea ce imi place foarte mult in biserica noastraa este faptul ca este HRANA(CUVANT) din belsug.In biserica primara Dumnezeu a lucrat cu minuni si semne care insoteau Cuvantul.Oare Domnul s-a schimbat?…s-au Il limitam noi?
Ce adevarat vorbesti!Am citit o fraza undeva care spunea”au ajuns sa pretuiasca darurile decat pe datator”.Cu intelepciune de la Dumnezeu si lasandu-l pe EL sa ne prelucreze inimile putem vedea nu imitatie ci lucrare.Fii tu un exemplu ca ceilalti vazand lucrarea ta buna sa-L laude pe EL.Dumnezeu sa te ajute.
BAPTICOSTALUL –
Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multamiri. (Filip.4:6)
––-
Faptul ca te identifici baptist sau penticostal e o mica problema. Nu cred ca are prea multa importanta ci mai degraba este o radacina a unei pricini de poticnire
„Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui, caci l-am lepadat. Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” (1Sam.16:7)
Daca un Sioux (indian) ajunge sa-l cunoasca pe Dumnezeu prin orice fel de imprejurare si crede in El cu toata puterea lui, il iubeste mai presus de orice si ii asculta poruncile atunci se poate socoti mai fericit decat multi baptisti, penticostali, crestini dupa evanghelie, catolici, ortodocsi, martori ai lui iehova, etc, etc.
––-
Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita; duhul, in adevar, este plin de ravna, dar carnea este neputincioasa.” (Mat.26:41)
Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit. (Iac.5:16)
Datoria ta este sa te rogi si Dumnezeu nu numai ca iti va raspunde ci vei vedea si minunile Lui daca il rogi plin de credinta si cu o inima sincera. Nu trebuie sa faci nimic altceva. Ai un Tata care te iubeste nespus de mult si El ti-a promis:
Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru, care este in ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer! (Mat.7:11)
De aceea si Eu va spun: Cereti, si vi se va da: cautati, si veti gasi; bateti si vi se va deschide. (Luc.11:9)
––-
NU este vorba de ingrijorare ci de o dorinta.Doresc ca fratii mei, baptistii sa se bucure de ceea de Domnul a dat Bisericii Sale.In ceea ce ma priveste pe mine ma rog, constient fiind ca DOMNUL poate face minuni.Nu ma identific ca baptist sau penticostal ci ca si copil al Domnului.As dori sa cunosc parerea fratelui Marius in cea ce priveste darurile descrise in Icorinteni;14, si manifestarea lor.Am spus fr. Marius pentru ca il cunosc si Domnul s-a folosit de d-lui in cretserea mea.Il admir si ma rog sa fie pazit de Domnul
Alexandru, toate generaţiile îl vor vedea pe Isus CRistos, Biblia ne spune că orice ochi îl va vedea.
Şi tu şi eu, toţi de la Adam pînă la ultimul copil care se va fi născut în ziua venirii Domnului şi în ultimul ceas.
Draga Ascultarea,
textul este cam aşa
Php 2:13 ὁ Θεὸς γάρ ἐστιν ὁ ἐνεργῶν ἐν ὑμῖν καὶ τὸ θέλειν καὶ τὸ ἐνεργεῖν ὑπὲρ τῆς εὐδοκίας.
Căci Dumnezeu este cel ce lucrează în voi şi a voi şi a înfăptui după-pentru dreapta-cumpănirea (Sa)(trad este aproximativă)
Problema textului este şi la lexic şi la gramatică.
1. to telein şi to energein sînt infinitive articulate, se poate traduce cu a voi şi a lucra, infinitivele româneşti sau se pot substantiviza.
2. de observat că verbul energein este folosit la participiu şi în dreptul lui Dumnezeu, Dumnezeu este cel ce lucrează şi lucrarea …
3. problema semnatică este legată de sensul lui energein, care poate înseamna şi a lucra, dar are şi alte sensuri în care poate aluneca traducerea.
4. problema este că eudokia, plăcere, dorinţă, scop nu este legat de un pronume, în mod tradiţional s-a adăugat după plăcerea LUI, dar acest pronume nu este în text.
Ce cred eu? Că Dumnezeuz lucrează în noi şi voinţa şi înfăptuirea, după cum consideră El de cuviinţă… TRebuie văzut şi contextul.
la versetul acesta am auzit intr-o predica o explicatie pe care eu o consider venita direct de la Dumnezeu.
s-a pus accentul pe „buna Lui placere” si intrebarea pastorului a fost cum este placerea lui Dumnezeu? „buna ” evident, cum ar putea fi altfel placerea singurului Bun din univers? (pana aici mesajul pastorului)
daca este buna cum ar putea atunci ca El sa faca oameni rai cu inima impietrita? daca noi rastalmacim Cuvantul Domnului este pentru ca noi suntem rai (Domnul sa ne ierte) nu ca El ar dori ca cineva sa fie rau. oare toti oamenii sunt creati de Dumnezeu? zic si eu acum ca Pavel, intreb in „nebunia” mea.
daca toti suntem creati de El cum ar putea ca Bunatatea sa creeze ceva rau?
@ dori’s – daca toti suntem creati de El cum ar putea ca Bunatatea sa creeze ceva rau
Adam, primul om – in coapsele caruia, ca sa zicem asa, era cuprinsa toata omenirea (deci si noi) – a fost creat bun sau rau?
Acum, daca a fost creat bun, intrebare: cand a devenit Adam rau?
Acelasi tipar ni se aplica si noua… Sa ne intrebam: cand devenim rai? – si sa ne ferim ca de foc… iar, de ni se intampla, sa ne dezlipim de rele si sa fugim cu cainta la Binele vesnic! Sigur va avea mila de noi – Ezechiel 33:13.15
om rau, nu te mai semna cu diferite nume.
Dumnezeu nu face oameni răi cu inima împietrită…
AMIN!!!asta este si convingerea mea 🙂
Undernet,,,,cred ca este o greseala sa enumeram crestinii impreuna cu martorii mincinosi,de care ma dezic total,ei nu cred ca Duhul Sfant este o persoana,nu cred ca Hristos este dumnezeu,ci doar fiu pamantesc..deci orice asociere este fara fundament,,,
De asemenea cum s-a discutat,este bine sa-i spunem lui Dumnezeu,macar asa cum Domnul Isus a facut-o”TATAL”
…Tata,,,,avem cui spune aici pe pamant,cei care mai avem tata.
Frate Marius,atunci eu nu sunt de vina ca nu am vointa destula sa infaptuiesc tot ce as vrea in legatura cu cresterea mea?daca Domnul o da dupa buna Sa placere?
Salutari de la”martea de la Maru”
Da, Bogdi, interesanta traducerea NTR, nu as spune ca este chiar literala, dar merge…
pare mai degraba o traducere interpretativa, deja te porneste la o varianta, fara a lasa textul confuz si evaziv asa cum este intentionat de catre autor, probabil,
sint sigur ca Pavel putea fi mai precis daca dorea.
Bapticostaul si Undernet, Domnul sa ne dea din plin Duhul SAu. Asta ar fi mai mult decit de ajuns!
Sora Elisa, mulţumesc pentru salutări,
Cînd nu avem destulă voinţă am pierdut legătura cu El,
El ne dă orice dar bun şi desăvîrşit de sus, ne dă şi înţelepciunea, fără mustrare.
Voinţa de a face voia Lui vine din plinătatea Duhului, din plinătatea de El, cînd firea este prea tare, atunci nu mai putem împlini voia lui cea bună plăcută şi desărvărşită.
Cred ca lepadarea de sine implica o renuntare la vointa proprie si nu mai vrei tu ci VREA EL
Exact, BApticostalule, exact, renunarea la vointa proprie, ca un rob si actionarea dupa voia Lui.
Spalat pe creier, cam asta-i ideea!
Ma gandesc cum ar arata un astfel de crestin… dar o astfel de biserica?!Nu cred ca ar mai fi necesare nici saptamani de evanghelizare nici invitatii impartite.Domnul sa aiba mila de noi.
am fi ca niste marionete conduse de MANA DOMNULUI, nu s-ar auzi decat vocea LUI.
Oamenii care sunt implicati numai in Lucrarea Domnului par niste ciudati(ma refer la cei care nu sunt implicati in diferite activitati laice).nu cunosc legile, nu stiu ce se intampla in lume.cateodata ma irita dar de multe ori ii invidiez. Parca sunt din alta lume.Oare asa ar trebui sa fim toti?
?!?!?!
…SI EU AM FOST DE ACORD CU SESIZAREA SOREI ELISA LA ADRESA LUI UNDERNET….ma refer la martorii lui iehova. Domnul Isus sa aibe MIla de ei. Este clar ca este o invatatura draceasca (1 timotei 4:1-2). Chiar in zilele trecute am citit doctrina martorilor si a mormonilor indeosebi. A mormonilor pe langa faptul ca este demonica, este si infioratoare sa vezi ce inselaciune poate nascoci satan.
Deci draga undernet, ai mare grija ce asociezi cu persoana ta…..:)
Frate Marius, ce parere aveti: Un crestin poate sa aiba probleme demonice grave. Adica demonul sa-l stapaneasca intr-un domeniu. De influentat clar ca poatE influenta, dar de a avea controlul in viata lui intr-un domeniu, ce credeti????….
P.S Mentionez ca stiu diferenta dintre a controla si a poseda.
Cred ca poate, daca iesi de sub ocrotirea CElul Preainalt.Nu poti fi controlat de doua feluri de duhuri in acelasi timp.Mai cred ca exista un fel de mostenire”, sunt anumite duhuri care merg pe linie genetica.Sunt anumite trasaturi de familie si cred ca sunt periculoase.Cel mai periculos duh in dreptul fiecaruia este cel care-l influenteza pe el.Si Diavolul stie asta.Daca negociezi… te-ai dus.
POST SI RUGACIUNE!
Ca veni vorba de martori… de ce credeti ca majoritatea dintre ei provin din biserici neoprotestante?
Unde gresim ?Ca nu-i vorba de o… cadere in pacat ci pur si simplu de o lepadare de credinta.
Bapti,cred ca nu e biblic ceea ce afirmi,de unde ideea ca duhurile merg pe linie genetica?mostenim duhuri?
??Ar insemna sa fim coplesiti de ele,cate au adunat cei dinaintea noastra,ori nasterea din nou nu e spalarea de toate intinaciunile ?nu devenim curati prin sangele Domnului Isus?
Cine negociaza cu diavolul,in ce sens? explica te rog sa inteleg ideea.
Martorii s
draga Bapticostalule, despre martori… sînt unii oameni care au intrat în biserici protestante, dar nu s-au maturizat spiritual şi astfel cad pradă uşor altor învăţături. Apostolul Pavel vorbeşte despre astfel de oameni imaturi mişcaţi de orice vînt de învăţătură.
Hermenutica Martorilor este ademenitoare la prima vedere, dar toxică prin scoaterea textelor din context.
Da, este vorba şi de lepădare de credinţă. Nu există mîntuire în nici un alt nume în afară de Numele lui Isus Cristos, Dumnezeul-Om.
draga Bapticostalule, nu cred ca este vorba de duhuri, ci de moştenire genetică, anumite lucruri la care au fost sensibili părinţii noştri ne ispitesc şi pe noi.
De aceea trebuie să ne cunoaştem bine ascendenţa, să ştim de ce să ne ferim.
Să nu vedem peste tot demoni şi îngeri. Sînt destul de rari, cele mai mari ispite vin din noi, cel mai mare duşman îmi sînt eu însumi.
Da, Bapticostalule, ciudaţi ar trebui să fim toţi …pentr că sîntem din altă lume.
draga elisa, cred ca nu m-am exprimat bine, nu este vorba neaparat de mostenire de duhuri ci de o influenta a lor.Ex: bunucul-bea, tatal-bea si mai mult iar baiatul e alcoolic.
Devenim curati prin Sangele Lui, dar ne pastram?
daca un alcoolic se intoarce la Domnul care crezi ca va fi cea mai mare ispita pentru el?
Bautura.
negociza: beau sau nu,ascult sau nu.
beau doar un pahar.
Cu siguranta ca nu se opreste.
Frate Marius ce ati vrut sa spuneti cu fraza „demoni sunt destul de rari”. ?????? Vreti sa spuneti ca o prezenta demonica poate fi numai in cazurile extreme, cand un om are un comportament excesiv violent sau are un pacat grosolan.?????
Daca este asa frate Marius, atunci de ce DUMNEZEU ne porunceste ca vom avea de luptat impotriva diavolului, si ne-a spus sa veghem si sa ne imbracam cu armatura lui DUMNEZEU??? Eu cred ca in fiecare zi in mintile credinciosilor din lumea intreaga se da o batalie mare cu influente si duhuri demonice. Atunci cand esti atacat de frica la nivelul minti, de unde vine ea???…2 Timotei 1:7 zice ca „DUMNEZEU nu ne-a dat un duh de frica”…??? De unde vine frica aceasta…Atunci cand o persoana este cuprinsa de confuzie, de neliniste, de lipsa de pace, de unde vine actiunea aceasta…??? „Daca in perspectiva noastra crestina asupra lumii nu intra si imparatia intunericului atunci va trebui ca cineva sa suporte invinuirile: ori tu ori DUMNEZEU, pentru toate gandurile pe care tu le ai la nivelul mintii” (citat de Neil Anderson)..Ati spus frate Marius ca anumite ispite vin din noi???…Bun, si cine este in noi…???? Este firea pamanteasca prin care diavolul ataca…….Clar ca diavolul se afla in spatele acestor actiuni ca sa inunde viata credinciosului si sa il opreasca sa creasca in Cristos…Atunci cand suntem atacati la nivelul mintii cu amaraciune, suparare, manie, si persista ispita de unde vine ea..??? De altfel si in 1 PETRU 5:8-10 ni se spune sa „ne impotrivim diavolului si sa veghem.’..este clar ca se vorbeste despre aceea lupta pe care o ducem impotriva lui si care mai e descrisa in Iacov 4:7. De altfel si in 2 CORINTENI 10:4-5 ni se spune clar ca ” rasturnam orice izvodire, intaritura, si inaltime, si orice gand il facem rob ascultarii de Cristos”….Si in Efeseni 6: 11-18, ni se spune sa luam armatura lui DUMNEZEU SI SA NE IMPOTRIVIM DIAVOLULUI”….ISUS la fel a spus ca „v-am dat putere sa calcati peste toata puterea vrajmasului” Luca 10:19-20. Deci frate Marius in aceste texte este clar ca noi vom avea de luptat in acest razboi impotriva diavolului „Caci voi nu aveti de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva duhurilor, a capeteniilor, a domniilor care sunt in locurile ceresti”.
Oamenii care afirma ca nu sunt demoni, si un crestin nu poate fii influentat de demoni, parerea mea ca este rupt de realitate. Un crestin poate fii legat de o intaritura demonica, poate avea legaturi peste mintea lui, sau ganduri obsesive sau sentimente irationale, daca nu vegheaza si nu ia autoritate in NUMELE LUI ISUS peste gandurile care vin la nivelul mintii lui. De altfel crestinii care sunt „normali” au cele mai mari probleme in acest sens. Ei nu stiu ca acele ganduri suparatoare care ii supara si nu le dau pace, sunt de cele mai multe ori atacuri demonice la nivel de minte. Iar daca nu isi cunosc pozitia in ISUS si nu iau autoritate, problema poate persista si lua amploare si poate deveni mai mult decat o influenta demonica. Am vazut cazuri de acest gen…..
Nu vreau sa fac din orice, lucru demonic. Dar daca biserica n-ar putea fii atacata de diavol, atunci ISUS insusi si apostolii nu ne-ar fii zis „VEGHEATI CA DIAVOLUL VREA SA VA INGHITA CA UN LEU”. Daca puterile intunericului nu mai ataca pe credinciosi, atunci de ce Pavel ne avertizeaza cu privire la ele, indemnandu-ne sa ne inarmam impotriva lor.??? na-re logica……Stiu ca opinia intre noi evanghelicii este ca diavolul nu poate asupri serios un crestin.Sau ca un crestin adevarat nu va fi atacat la nivelul mintii cu lucruri de acest gen niciodata….DAR NU ESTE ADEVARAT…ESTE O MINCIUNA SFRUNTATA A DiAVOLULUI. Stiu atatia crestini care duc lupte la nivelul mintii cu intarituri demonice, minciuni de ale diavolului, pacate personale , si tac si nu zic nimic, deoarece lumea i-ar crede nebuni daca ar spune ceva. Ba din contra parerea mea ca cei care neaga activitatea demonilor de azi, sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere…….
Esential, da, de cele mai multe ori confundam atacurile demonice cu atacurile firii noastre pamintesti, sintem uneori mai rai ca demonii in a ne face rau singuri.
Inima omului este nespus de inselatoarea si deznadajduit de rea.
Diavolul incearca sa ne atace,cand nu avem toata armatura,dar noi daca ne-am lupta cu el,n-am face fata.
Trebuie sa nu avem pacate ascunse,de care nu cautam sa ne eliberam.
Chiar ieri am avut o”imixtiune” din partea dusmanului,dar stiu acum,ce am gresit.
Fratele Marius m-a ajutat sa vad ca nu am fost suficient pregatita,am preluat problemele unora,care
erau „greu” de dus,armatura cu care m-am incins nu eraintreaga.
Mai rau a fost ca nu m-am putut ruga pe moment,pentru ca numai mila Domnului nostru Isus,ne scapa de atacurile Celui Rau.
Multumesc de mii de ori ca avem un Domn si un Mantuitor in persoana Domnului Isus.
De aceea nu pot sa-i spun niciodata Isus,ci Domnul Isus.
In Numele Lui se pleaca ostirile dusmanului.Amin!
Ceea ce am spus prin o biserica de sute de ani a fost o mica greseala .Biserica unde am crescut si lam primit pe Domnul Isus ca Domn are o vechime de 115 ani . Cind vorbeam de sute de ani ma refeream ca a luat fiinta acum un secol si ceva. Orcum eu sunt o persoana care va marturisii ce a facut Domnul in viata mea si voi refuza sami leg destinul de vreo religie ci doar de Cristos. Va rog nu mai vorbiti de rau pe evanghelistul RB . Nu eu un lucru bun . El are o inima mare pentru Africa lam vazut si auzit cind a fost la Timisoara.E usor sa stai la un birou si sa critici la noi la romanii e ceva parca inascut.Daca noi nu putem, aruncam cu noroi pe altii.E mai usor sa fi predicator de cartier decit misionar in Africa. Credetima am un prieten misionar si stiu ce zic. Hai sa traim in pace cu totii oamenii si sa nu vorbim lucruri pe care DOMNUL NU LE VREA SI NU CRED CA VIN DIN DUHUL. MULT HAR SI PACE
LA care evanghelist te referi, la Bonke? Cine îl vorbeşte de rău? Nu-l vorbesc de rău, pur si simplu nu cred în el şi în ce face. Atît!
Încă ceva, eu nu stau numai la birou, sînt implicat activ în evanghelizare şi în calatorii misionare. Am colegi şi foşti studenti care bat Africa.
Arată-mi noroiul aruncat. Nu folosi vorbe cu uşurinta.
Eu spun ca uneori este mai greu sa fii predicator de cartier decit misionar in unele parti ale Africii, depinde, depinde depinde. …
Iarasi cred ca nu stii despre ce vorbesti.
Ai un prieten misionar, dar tu cite misiuni si unde ai fost, HAbacucus?
Ai grija la ortografie, uneori trebuie sa pui cratica, l-am, sa-mi, credeti-ma, de asemenea, lasa spatiu dupa punctul final. Asa, nu asa.cum am facut acum.
si tie har si mai mult discernamint.
Daca n-ar fi o „putere ” in spatele fiecarei actiuni pe care o facem ne-am lupta singuri…si am reusi prin educatie…
daca la o „simpla” vorba a lui Petru D-l a spus „Nu stii de ce duh esti calauzit”… si era Insusi Domnul acolo. Nu am alt argument mai plauzibil.
draga elisa ,
Avem toata armatura Duhului… Cred ca fiecare din noi are un… „calcai al lui Ahile”.NU cred ca exista un crestin sa nu fi fost ranit.
Habacucus,nu cred ca e mai usor in Africa decat sa slujesti o biserica … fie ea chiar de cartier.
Inainte de a-i imprastia cu noroi… umbla in „papucii „lor un an de zile…
Nu stiu daca ai mai vorbi asa.
Nu judeca marimea unui elefant dupa micimea cozii sale.
Ai suferi mai mult daca te-ar prigoni dusmanii sau suferi mai mult cand o fac fratii tai?
Roaga_te pentru ei. Nu ai nici un drept sa-i etichetezi.
Am vazut in urma cativa ani un „predicator de carter”
care „lua” painea de la 7 copii de pe masa ca sa aiba bani de benzina sa plece 80 km sa predice la 10 oameni.
Poate ca altii n-ar face asa ceva.
Eu nu le pot trece prin fata.
Insusi Domnul a Zis:” voi judecati dupa infatisare, Eu nu judec pe nimeni.”
Ce părere ai, Bapticostalule, de pasajul din predica de pe munte unde Domnul spune: nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi, dar apoi spune să nu aruncăm mărgăritarele înaintea porcilor?
Întrebarea mea este cum ajungi la concluzia că ai în faţă un porc sau un cîine fără a judeca?
cum ajungi la concluzia că cineva are pai şi tu bîrnă fără a judeca?
Grea chestiune, nu? Cît o bîrnă!
Deja eu am pus eticheta în dreptul cîtorva şi i-am aşezat frumos, ca în insectar cu boldul… în virturea unei judecăţi.
După ce criterii?
Ce părere aveţi despre doctrina regenerării? Credeţi în „depravarea totală” a omului?
Fir de iarbă, uitîndu-mă la mine am cea mai bună dovadă ca depravarea totală a omului este o doctrină cît se poate de corectă şi adevărată.
Am îndoieli asupra acestei doctrine numai cînd mă uit la soţia mea.
aşa că sînt încă în dilemă .
Unii din baptiştii noştri sunt real ofensaţi de această realitate … n-aş vrea să fiu găsit crucificat chiar în faţa unei biserici.
Inevitabil sunteţi de acord şi cu faptul că Dumnezeu trebuie să facă înainte de toate „ceva” pentru a schimba dispoziţia omului, starea în care se găseşte, acţiunea din partea lui Dumnezeu care va genera credinţa şi pocăinţa acelui om?
Esential, eu sînt moderatorul acestei pagini 🙂
Da, fir de iarbă, ai priceput exact, Dumnezeu face ceva înainte ca nouă să ne treacă prin cap să Îl alegem,
„De departe îmi pătrunzi gîndul… încă înainte de a se naşte în inimă… ” PArafrazez psalmul 139.
Doctrina baptistă este împărţită asupra acestui aspect.
am un post mai încolo despre asta.
BAPTICOSTALULE, exemplul dat de tine, este unul foarte bun….Si mai este inca ceva…Inainte de aceasta intamplare Petru face urmatoare marturisire: „Tu esti Cristosul, FIUL DUMNEZEULUI CELUI VIU”- VEZI Matei 16:16
Dupa aceasta marturisire, duhul demonic a vorbit prin Petru…iti dai seama….!!!!. Trebuie sa luptam si sa biruim orice atac demonic la nivel de minte…..Daca Petru a vorbit care inainte cu ceva vreme il recunostea pe ISUS ca DUMNEZEU, daramite noi…..
ELISA, eu cred ca fiecare crestin a fost ranit…Si eu am fost ranit de multe ori de minciunile diavolului, si nu trebuie sa te sperii, ci sa te ridici, sa te „scuturi” de aceste minciuni si atacuri si sa mergi inainte…ISUS sa iti dea BIRUINTA…:)..Conteaza mult sa cunoastem pozitia in ISUS CRISTOS, AUTORITATEA PE CARE O AVEM ASUPRA DEMONILOR, SI A DIAVOLULUI….!!!
Da, fr Marius, cum ne dam seama daca avem de-a face cu un porc sau cu un caine?
Fiecare da ce are.
Daca vrea sa ma sfasie… e porc, daca vrea sa muste… e caine.E scris in „codul lui genetic”.
Dumnezeu va trece lucrarea fiecaruia prin foc.
Multi fac minuni in numle Domnului… si Domnul nu i-a cunoscut niciodata.Aici e durerea.
Dupa roadele lor iti vei cunoaste nu dupa numarul de „fani”.
VA SALUT PE TOTI CU PS 34.
Da frate Marius, asa este,,,deja mergeam in alta parte. Bine ati facut si ne vom supune…
Care credeti ca este cea mai buna eficienta metoda de propovaduire a EVANGHELIEI: prin radio, stadion, personal, slujire, etc???…..De-a lungul vietii dumneavoastra care ati folosit-o, si in care ati vazut LUCRAREA DUHULUI SFANT eficienta si puternica…???
Nu crezi ca de la om la om ar fi cel mai bine Esential?
Draga Esential, toate,
am facut si prin radio, in parcuri, fata catre fata, prin prezenta, de la amvon… momentul potrivit, omul potrivit, locul potrivit, Duhul…
Ce este Evanghelizarea?
Asteptam roade.Cu siguranta sunt, dar trebuie sa le asteptam cu rabdare.(asa cred eu).
Uneori se intampla ca peste ani sa gasesti roadele ei, cand esti deprimat, cand ti se pare ca „te-ai ostenit degeaba”.
Nimeni sa nu fie descurajat.
In plan firesc, cel ce seamana nu culege imediat,daca semeni castraveti, recoltezi in cca. doualuni, daca semeni samanta unui pom… vor trece ani…
CUVANTUL NU SE INTOARCE FARA ROD.(aceasta nu e parerea mea)
Anul trecut ați publicat pe Pătrățosu un post legat de serialul Sfinţii Închisorilor de la Hotnews. Autorul, Ionuț Băiaș, este un prieten și vecin din copilărie (din Moldova Nouă, bineînțeles). Dacă doriți să luați legătura cu el, scrieți-mi pe mail.
Baptiscostalule, evanghelizarea nu-i prozelitism şi invers. Am scris pe pătrăţosu despre asta. Evanghelizarea presupune rostirea Evangheliei, nu-i aşa?
Da, Emsal, aş fi interesat.
Frate Marius, in Matei 5:31 ” Oricine isi va lasa nevasta sa-i dea o carte de despartire”, este vorba despre perioada cand cei doi sunt logoditi, si nu casatoriti????….
Am auzit o interpretare de acest gen, cum ca la evrei de fapt nu s-a pus niciodata problema de divort, iar acest verset din Lege si din Matei se refera la perioada de logodna si nu de casatorie….este adevarat..???
Esential, în prima parte a lunii martie voi scrie cîte ceva despre Predica de pe munte şi despre divorţ în mod special.
Aşteaptă un pic.
Ce părere aveţi despre Paul Washer? Mă refer în special la mesajele lui cât şi la stilul său „scandalos”.
Draga Fir, îmi place Paul Washer pentru că este Pătrăţos 🙂
pot găsi undeva vreun post despre ce înseamnă să fii „pătrăţos”? sau o explicaţie scurtă din partea dvs aici?
Da, caută un search pe http://www.patratosu.wordpress.com, De ce Patratosu? Si referiri sînt peste tot pe pagina aceea. A fi pătrăţos-colţuros înseamnă să tînjeşti în primul rînd după Cetatea Cubică a lui Dumnezeu dinfinalul Bibliei, mai înseamnă un anumit tip de radicalism, un anumit tip… spun.
Vei găsi acolo
Iată ce mai înseamnă: Leviticus 19:27 Să nu vă tundeţi rotund părul capului vostru, nici să vă stricaţi faţa bărbii voastre.
Rotunjimile sînt asociate elasticităţii, senzualităţii etc. Vezi Cîntarea 7:2
Tot templul este foarte pătrăţos şi colţuros, după cum poţi vedea.
Templu, de asemenea, şi se pare că Dumnezeu are tot treabă cu colţurile noastre, citeşte sau dă tu un search pe ce versiune vrei…
Nu ştiu de ce Dumnezeu are ciudă pe bărbi rotunde. Habar nu am!
ESte adevărat că pot fi întinate colţurile uliţelor, colţurile Ierusalimului etc.
Exodus 25:12 Să torni pentru el patru verigi din aur şi să le pui la cele patru colţuri ale lui: două verigi deoparte şi două verigi de cealaltă parte.
Exodus 25:26 Să faci pentru masă patru verigi din aur şi să pui verigile în cele patru colţuri, care vor fi la cele patru picioare ale ei.
Exodus 27:1 Altarul să-l faci din lemn de salcâm; lungimea lui să fie de cinci coţi şi lăţimea lui de cinci coţi. Altarul să fie în patru colţuri şi înălţimea lui să fie de cinci coţi.
Exodus 27:2 În cele patru colţuri să faci nişte coarne care să fie dintr-o bucată cu altarul; şi să-l acoperi cu aramă.
Exodus 27:4 Să faci altarului un grătar din aramă, în chip de reţea şi să pui patru verigi din aramă la cele patru colţuri ale reţelei.
Exodus 28:16 Să fie în patru colţuri şi îndoit; lungimea lui să fie de o palmă şi lăţimea tot de o palmă.
Exodus 30:2 Lungimea lui să fie de un cot, iar lăţimea tot de un cot; să fie în patru colţuri şi înălţimea lui să fie de doi coţi. Coarnele altarului să fie dintr-o bucată cu el.
Exodus 37:3 A turnat pentru el patru verigi din aur pe care le-a pus la cele patru colţuri ale lui: două verigi de o parte şi două verigi de cealaltă parte.
xodus 37:3 A turnat pentru el patru verigi din aur pe care le-a pus la cele patru colţuri ale lui: două verigi de o parte şi două verigi de cealaltă parte.
Exodus 37:13 A turnat pentru ea pentru verigi din aur şi a pus verigile în cele patru colţuri, care erau la cele patru picioare ale ei.
Exodus 38:2 La cele patru colţuri i-a făcut nişte coarne dintr-o bucată cu el şi l-a poleit cu aramă.
Exodus 38:5 A turnat apoi patru verigi pe care le-a pus în cele patru colţuri ale grătarului din aramă, ca să vâre drugii în ele.
Exodus 39:9 Era în patru colţuri. Pieptarul l-au făcut îndoit; lungimea lui era de o palmă şi lăţimea de o palmă; era îndoit.
Leviticus 21:5 Preoţii să nu-şi facă un loc pleşuv în cap, pentru un mort, să nu-şi radă colţurile bărbii şi să nu-şi facă tăieturi în carne.
Numbers 15:38 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le să-şi facă, din neam în neam, un ciucure la colţurile veşmintelor lor şi să pună un fir albastru peste ciucurele acesta din colţurile veşmintelor.
Deuteronomy 22:12 Să faci ciucuri la cele patru colţuri ale hainei cu care te vei înveli.
1 Kings 7:30 Fiecare temelie avea patru roţi din aramă cu osii din aramă; şi la cele patru colţuri erau nişte poliţe turnate, sub lighean şi lângă ciucuri.
1 Kings 7:34 La cele patru colţuri ale fiecărei temelii erau nişte poliţe dintr-o bucată cu temelia.
Jeremiah 9:26 pe Egipteni, pe Iudei, pe Edomiţi, pe Amoniţi, pe Moabiţi, pe toţi cei ce îşi rad colţurile bărbii, pe cei ce locuiesc în pustie; căci toate neamurile sunt netăiate împrejur şi toată casa lui Israel are inima netăiată împrejur.”
Jeremiah 25:23 Dedanului, Temei, Buzului şi tuturor celor ce îşi rad colţurile bărbii,
Jeremiah 49:32 Cămilele lor vor fi de jaf şi mulţimea turmelor lor vor fi o pradă. Voi risipi în toate vânturile pe ei cei ce-şi rad colţurile bărbii şi le voi aduce pieirea din toate părţile, zice Domnul.
…..
Revelation 21:16 Cetatea era în patru colţuri şi lungimea ei era cât lărgimea. A măsurat cetatea cu trestia şi a găsit aproape douăsprezece mii de prăjini. Lungimea, lărgimea şi înălţimea erau deopotrivă.
cred ca „a fi patratos ” ar trebui sa caracterizeze orice crestin. patratul este din punctul meu de vedere o exprimare geometrica foarte buna a caracteristicilor crestine. el are toate laturile si unghiurile egale reprezentand
Leviticul 19:35 Să nu faceţi nedreptate la judecată, nici în măsurile de lungime, nici în greutăţi, nici în măsurile de încăpere.
unghiurile drepte sunt de dorit: nu sunt nici ASCUTITE nici OBTUZE ele sunt drepte ca un „drept credincios”. unghiurile drepre se obtin prin intersectarea perfect perpendiculara a doua drepte. deci nici una din drepte nu este inclinata ele sunt perfect verticale asa cum ar trebui sa fie un crestin.
cred ca se mai pot scoate si alte avantaje ale patratului dar ma opresc aici din lipsa de timp. la multe patrate!
Așa ziceam și eu…. 🙂
mai ales că imaginile escatologice sînt … cam pătrate.
bine că te-ai oprit că începuse să îmi placă.
In micimea mea cred ca,colturile si patratele,sunt liniile drepte din care se fac,am tot rotujit eu,ceea ce faceam cand m-am intors la Dumnezeu,mai molcom,mai molcom,pana contururile au devenit prea rotunde,de ma tavaleam in ele,dar nemultumirea mea a crescut tot mai tare,ma simtem tot mai moale,din cauza rotunjimii
Mi s-a rotunjit si vointa.
Am strigat,m-am marturisit,am cerut rugaciuni din partea apropiatilor..imi dau seama acum,cand incep sa ma indrept din sale,ca linia drepta care ma facea patratoasa sau coltoasa . 😦
s-a strambat din cauza de lene duhovniceasca.O stare
paguboasa.
Harul lui Dumnezeu sa ne ajute sa intrezarim printre bulgarii si bolovanii rotunzi adevarata inaltime
dreapta in care ne vrea Dumnezeu.
Elisa, crucea are unghiuri drepte… aşa spunea Chesterton, voi da tot citatul cînd voi avea timp. Acum mă întorc la corectat eseuri de patristică!
Foarte interesant, nu m-am gândit niciodată la asta
Dar probabil când aţi spus de Paul Washer că e pătrăţos nu v-aţi referit la barbă 😀
Nu! Fir de iarbă, m-am referit la învăţătură.
Există vreun loc unde se vor afişa rezultatele.
Din nou pentru fir de iarbă, Paul Washer spune multe lucruri, unele informat, altele mai puţin informat, unele bune, altele mai puţin. Este om, vorbeşte mult şi cine vorbeşte mult şi greşeşte mult, mai ales dacă îi scoţi vorbele din context.
Mulţumesc. Sunt de acord mai ales cu ultima parte a ultimului comentariu şi asta se poate aplica la majoritatea celor care „vorbesc mult” cred.
Ce sfat imi puteti da,pentru citirea Bibliei? am inteles in Sesiunea 10 ca citim Evanghelia cu ochi prea luteranizati,prea calvinizati,intr-o dulce asteptare.
Trebuie sa asteptam pe Domnul,ca pe Mirele,care trage cu ochiul,dar si ca pe Hotul,care ne pandeste…
Pana acum am citit-o,normal,dar puterea mea de patrundere si intelegere,are nevoie intotdeauna si de prezenta unui om,un predicator? sau e destul aststenta Duhului cel Sfant?
Pot eu intelege gresit un text?crezand totusi ca Duhul a fost Cel care mi l-a deslusit?dar sa nu fie asa?
….Eu cred elisa, ca citind Scriptura personal DUMNEZEU iti poate tie lucruri personale si foarte adanci, lucruri pe care poate nu le vorbeste unui predicator…lucruri poate care nu au nevoie de o exegeza profunda, atenta, cu verificarea contextului istoric..etc. Mie de multe ori mi se intampla sa ma rog, si DUMNEZEU ma conduce la un text, din care imi vorbeste eu neplanificandu-mi sa citesc din acel loc in ziua respectiva, si il inteleg perfect pentru viata mea ce vrea sa zica……..
Cand a facut Dumnezeu Universul stia ca Lucifer va cadea?
Esential,ma gandeam in urma predicii fratelui Marius,ca poate mai este ceva,pe care nu-l stiu,un secret in citirea zilnica a Bibliei..da,stiu ca nu
ni se descopera la fel,dar atunci cand vorbeste in Numele Domnului,un frate care are si traire,parca
ti se lungesc urechile,ascultand cu drag si auzind acel”altceva”care te zideste.
La nivel de minte,”slova care ucide”, se predica azi in general;mie imi da un sentiment de sfarseala sa ascult,prefer sa ascult o predica pe Net,de la cei despre care stiu ca traiesc cu Domnul si vin din prezenta Lui.
Am si eu o intrebare.Stiu ca incurajati insuratoarea de tanar.
Daca nu stii sa raspunzi la intrebarea ce esti,cine esti,daca stii ca nu esti omul care trebuie sa fii,nu ai ce cauta sa te insori.
De fapt s-a dovedit a fi o afirmatie.Corectati-ma sau dati-mi dreptate.
Ce anume faceți ca să nu ajungeți în top10?
un fir de iarbă, nu fac nimic! Stau relaxat
Ben O. Da, incurajez însurătoarea la timp. Însurătoarea este potrivită atunci cînd eşti în stare să gîndeşti ca un tată.
La fabrica de bărbaţi discutăm în detaliu astfel de chestii.
Cocorici, tu ce crezi, ştia sau nu?
Excelent, Essential, înseamnă eşti un creştin normal şi Dumnezeu îţi vorbeşte. Nu te îngrijora, şi alţii păţesc la fel. 🙂
Frate Marius, ce ati vrut sa ziceti prin fraza „si altii patesc la fel”…:)….????
Adică şi alţii păţesc la fel ca tine..
Frate Marius, nu vreau sa par a fii unul care nu intelege…dar nu inteleg la ce v-ati referit..in ce circumstanta, in ce ipostaza, cine pateste la fel ca mine….???…ce patesc ei???…, la ce v-ati referit.???…fiti mai explicit, va rog…
frate Esential, se pare ca gazda-i plecata!
Adica si altii vorbesc la fel ca tine cu Dumnezeu tu vorbesti la fel ca altii adica totul este normal. Deci stai linistit! 🙂
Nu vreau sa par nepoliticos, dar astept raspunsul numai din partea fratelui Marius….Nu ca celalalte pareri nu conteaza,,,,dar poate dansul, are alta pista decat cea afisata de ceilalti….sau poate ma insel….
Pentru ca aveti un mail dificil de aflat, vreau sa va intreb asta aici. In cadrul intalnirilor de tineret din Biserica „Iris” ati tinut o prelegere legata de Gereratia Contemporana si problemele ei. Vreau sa scriu ceva pe aceasta tema pentru revista Liceului si va rog sa ma informati in ce masura pot face lucrul acesta. Daca va dati acordul sau sa imi comunicati ce trebuie sa respect in redactarea acestui articol. Ma refer la drepturile de autor. Multumesc anticipat.
Thanks!Mi-ai raspuns c-o intrebare:)))
Raspunsul tau imi aminteste de intrebarea lui ISus:”botezul lui Ioan de unde venea? de la Dumnezeu s-au de la oamedni?..insa motivatia mea nu a fost cea a fariseilor si carturarilor
Las si eu o intrebare. Ce parere aveti despre faptul ca majoritatea crestinilor evanghelici care fac politica sunt in PD-L? Parerea mea este ca e un partid extremist, manelist cu foarte multi membri din lumea interlopa si cred ca n-ar trebui sa se (ne) identifice cu acest partid.
Frate Marius aveti dreptate cand spuneti „Sa nu ii facem pe unii din acesti micuti sa cada”…Si intra-adevar acest blog nu este un spatiu potrivit pentru a dezbate aceasta tema…Dar eu v-am pus o intrebare „De ce nu se discuta”….asta a fost intrebarea mea…Iar cu parinti Bisericii nu tot ceea ce zic ei este bun si adevarat…La fel si Luther si Calvin au spus lucruri care n-au nici o baza biblica-nu mai intram in detalii, poate stiti la ce ma refer-….Adevarul este ca noi nu ne dam seama, de realitate..Probleme sunt frate Marius, dovada cand au fost astfel de intalniri in strainatate, si in Romania, a fost plina biserica..de ce.??? Pentru ca multi se confruntau cu lucruri din alea…Si cu asta am incheiat…Oricum mi-ar placea sa vorbesc cu dumneavoastra despre asa ceva, deoarece acum in Romania, se formeaza o lucrare in acest sens…:)
Esential draga, stiu, fiecare lucru are momentul si locul potrivit pentru a fi discutat, sa nu ne trezim ca tragem ciinii de urechi. Cred totusi ca Parintii aveau dreptate.
Eu tratez aceste probleme la FAbrica de barbati, esti invitat, daca vrei, din martie, cind incep studentii scoala, incepem din nou.
Elisa, in caz ca n-ai apucat sa vezi adresa mea, deoarece a sters-o fratele Marius, din motive de securitate..:)))… intra pe adresa ta de mes, pe care mi-a trimis-o, si ma poti intreba ceea ce ai vrut…
Frate Marius, ce pozitie aveti vizavi de trezirea de la Vineyard Airport Toronto Blessing…????….Probabil erati in America pe atunci cand a avut loc….
Toronto Blessing? DAca este ce stiu eu, Bleah! Nu, multumesc!
Fiecare maninca ce poate!
Crocodil am mincat, dar sint si lucruri pe care nu le-as gusta…
Da, fiecare pricepe cat poate si cat i se da…fiecare mananca cat poate….ca daca mananca „hrana prea tare” s-ar putea sa nu o mestece..si s-ar putea sa se inece…:)
L-ați ascultat vreodată pe Bob Hartman (de la fosta Petra)? Ce părere aveți în legătură cu muzica pe care o cântă?
Da, am ascultat Petra. Acum, uitîndu-ma la acest iutub mă ia jalea. Mai mult decît mediocru!
Tinand cont de tema lucrarii dumneavoastra de doctorat vreau sa va adresez urmatoarea intrebare: „Cetatea lui Dumnezeu” a lui Augustin e tradusa in romaneste? Poate fi procurata (in orice format ar exista: tiparita, electronic… ) din tara? Tin foarte mult sa intru in posesia ei pentru o imediata lecturare. Am cautat-o indelung pe net si nu numai, in traducerea limbii romane, fara a o gasi. Cosider ca sunteti in masura sa-mi dati aceste raspunsuri si tin sa va multumesc anticipat pentru bunavointa dumneavoastra.
Draga Marius, Cetatea a fost tradusă la Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1998, de Paul Găleşanu, cu un studiu de Ghe. Vlăduţescu, în două volume. Eu nu m-am prea ocupat de traducerea în limba română, dar de asta ştiu sigur. În latină şi în engleză poţi găsi pe http://www.augustinus.it. Un site foarte bun.
Am vazut ca sunteti un mare iubitor al muzicii…. ce melodie v-ar place sa vi se cante la inmormantare?
Anonim, de obicei nu dau drumu comentatorilor care nu pun o adresa valida, dar intrebarea ta este mult prea interesanta… da-mi voie sa ma gindesc si .. ascult!
frate marius, as dori sa stiu cum intelegeti dumneavastra expresia „saraci in duh” (matei 5:3). va multumesc anticipat pentru raspuns!
Am explicat, Cristi, cauta putin in urma, la serile Iris, dar revin oricum asupra subiectului ..
Se mai afiseaza pe internet materialul de la noile serii de studiu din Iris?.Am intrat pe http://www.tineretiris.ro dar nu am gasit nimic care sa poata fi ascultat.As fi interesat
Bine frate Marius…ma provocati la experiente cu DUMNEZEU tot mai mari…s-ar putea sa merg pe strada si sa incep sa ma rog, pentru toti trecatorii….si DUMNEZEU sa lucreze….multumesc de sfat…:)
Esential, va veni vara, sintem in Romania, iti va fi foarte greu sa te rogi pentru toti trecatorii si trecatoarele. Eu multumesc lui Dumnezeu ca sint chior de un ochi.
Dar, cum facea fratele Marcu… Doamne, ce frumuseţi ai creat! Slavă Ţie! Şi imediat Îl aduci în prezenţă şi te plasezi în Prezenţa-I.
BenO, adresa pentru arhiva este aici http://www.tineretiris.ro/indexmodul1.html.
Eu am copiat predicile pe un player mp3 si de maine, la lucru cu 2 boxe mici uite asa ascult fain toata ziulica (în acelasi timp mai si lucrez, bineînteles). Am harul asta ca vreo 2 saptamani sa nu am prea mare zgomot si sa pot asculta linistit. Domnul cu tine
Corneliu, bun revenit pe aici!
Sunt cele 10 Sesiuni,,,a-x-a Sesiune,se refera la cine va ajunge in Imparatie,,,
Ben,chiar ai ce asculta…fiecare predica iti vine in intampinare,cu atat mai mult,cand stii ca este a unui om care si traieste personal ceea ce predica.
va multumesc pentru interventii dar ma tem ca am fost inteles gresit:)
ma refeream la intalnirea din februarie
toate celelalte 10 sesiuni le-am ascultat cu placere, unele dintre ele si de mai multe ori; si eu le am pe Ipod si fiindca uneori petrec mult timp pe drumuri, in autobuze in care de obicei se pune radio, prefer sa ascult lucrui sanatoase, incredinat de faptul ca vin de la cineva de incredere.
Cel mai mult mi-a placut cea cu Imaginea pe care o avem despre Isus,cea din Iacov si nu in cele din urma Lamentatia-manifest.In special astea 3 m-au adus cu picioarele pe pamant
Intrebam de noua serie de intalniri care au inceput in februarie, pentru ca vreau sa continui sa ascult lucruri bune
Draga BEnO, in seara asta va ajunge documentul de editare a predicii la Beniamin.
El va pune fisierul audio cel mai tirziu miine pe site la http://www.tineretiris.ro
Va multumesc
Multumesc, de fapt eu stau mereu prin preajma. Azi am ascultat primele 4 sesiuni de anul trecut, poate a fost prea mult ca sa le diger odata, dar prefer sa optimizez timpul. Acum am cam 2 saptamani unde pot lucra si asculta linistit în acelasi timp, asa ca ascult mai mult.
Multe serii de studii am putut asculta asa, mai bine un Cuvânt decat blablaurile pe care le aud de obicei si chiar daca retin doar cateva procente din ce aud, tot sunt mai castigat.
În rest, Domnul sa ne ajute sa nu fim ascultatori uituci (pe mine primul).
Corneliu, azi sau mîine apare şi prima sesiune pe http://www.tineretiris.ro
Beniamin este extraordinar in capacitatea lui de munca si creativitate.
Tocmai am terminat de citit Deuteronomul.
Aspru Dumnezeu.
Am inghetat.
Moise,dupa 40 de ani de mijlocire pentru popor nu intra in tara.
Cand Dumnezeu a vrut sa nimiceasca poporul…Moise l-a oprit.
Cand Moise s-a rugat sa vada tara Dumnezeu l-a oprit.
Destul, sa nu mai vorbim despre asta.
Nici o circumstanta atenuanta la judecata.Si cat o fi dorit sa calce piciorul lui obosit de drumurile pustiei… tara fagaduita?!!!
Ce Dumnezeu fara mila?!
Marturisesc ca nu m-a mirat nici prapadul prin potop, nici nimicirea Sodomei…
Si Iacov… un inselator binecuvantat!!!
Dar Moise… despre care se spune ca nu se va mai ridica altul ca el pe pamant?…
De ce l-a ascultat Dumnezeu cand s-a rugat pentru popor si n-a ascultat dorinta lui moise de a intra in Canaan?
Nu-L inteleg pe Dumnezeu.
Baptip..Nici nu trebuie sa incercam sa-L intelegem pe Dumnezeu,,suntem prea mici noi,ca sa o putem face!
De multe ori,tac in fata tainelor,si ma fac si mai mica,daca e posibil sa fiu mai mica decat sunt. 🙂
Pot intelege cum de S-a mai indurat de mine pana acum?
. 😦
Moise a dus poporul pina la granita Canaanului ,apoi a murit ,aratind prin acesta,ca legea n-a facut nimic desavirsit .Legea lui Moise s-a sfirsit si eu prin har sunt ce sunt.
Eu, personal cred ca Legea a facut un lucru desavarsit,a fost indeplinita desavarsit prin Jertfa Domnului Isus, la Calvar a fost IMplinirea Legii prin toate pedepsele pe care noi le-am meritat si le-a primit EL, pe toate absolut.
Legea nu a zis numai sa nu faci ci zis daca vei face…
Domnul a trait respectand Legea si prin moarte a implinit-o pentru noi.
Tot Domnul a adus „amendamente” legii, a rezumat-o la doua articole;
1.Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu din toata inima ta .
2.Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.
Ieri am reflectat asupra cartii DEuteronom, a fost ca o obsesie, am mai citit-o de cateva ori dar pana acum nu m-am gandit la aceste lucruri.
Il vad pe moise un lider perfect din punct de vedere uman, stie sa iubeasca , sa mijloceasca, sa-si dea chiar viata pentru popor.
Si totusi…
Frate Marius, ce parere aveti de trezirea spirituala care a avut loc in mijlocul fratilor baptisti de la Zalau..???…ma refer aici la convertiri multe, vindecari, minuni, etc….care este punctul dumneavoastra????….De ce credeti ca au fost dati afara din cult…????
Am o parere, Esential, pe care mi/am exprimat/o alta data si chiar fata de conducatorul miscarii pe cind am stat de vorba.
Voi reveni asupra subiectului, daca insisti, am ales pe acest blog sa discut cit mai putin persoane, cit mai mult principii, cit mai putin cazuistica, cit mai mult argumente. Cazuistica are locul ei.
Chiar atunci cind dau cazuistica prefer sa nu dau nume….
Daca nbu se poate sinu se poate si este relevant… asta este alta chestiune.
Ok, frate Marius, astept atunci sa deschideti dumnevoastra subiectul, si sa il tratati cand vreti dumneavoastra………:)…..
Esential, unele subiecte imi fac inima grea si sint subiecte pentru care nu este locul acum si aici, dar pe care Domnul le va scoate o data la iveala si la judecata
Eu am o parere pe care mi-am exprimat-o public in mai multe dati vis a vis de acest fel de miscari.
Interesant, acolo unde a fost predicat Cuvintul si unde invatatura a fost solida… n-a prins acest fel de manifestare.
Ok, cum vreti frate Marius…….
Frate Marius termenul „ἐπιθυμίας”, din limba greaca care se gaseste in Iacov 1:14, si care se mai intalneste in Ioan 8:44, 1 Tesaloniceni 4:5, 1 Timotei 6:9, etc, se refera la pofta sexuala in sine…???..Intreb asta deoarece in CONTEXTUL DIN 1 Tesaloniceni 4:5 cuvantul asta epithumias, e asezat in textul care vorbeste despre curatirea de orice forma de curvie…Daca e asa care e lagatura dintre acest termen folosit in Iacov, si cel din Ioan 8:44 unde ISUS a zis „voi vreti sa impliniti poftele tatalui vostru”….????…multumesc pentru ajutor….
In general, dar nu in toate contextele, Epithumia se refera la poftă, şi nu totdeauna la pofta sexuală.
Uite, spre exemplu, contextul din 1 Timotei 3:1, context in care sint folosite doua cuvinte care ar putea avea conotatie negativa
si oregomai si epithumeo pot avea conotatii negative.
In textul din 8.44 este clara conotatia si textul mi se pare clar.
Care-i intrebarea?
Frate Marius, vreau sa va intreb la ce v-ati referit cand ati spus ca „unde a fost invatattura solida, n-a prins acest fel de manifestare….”…..Aici ati batut apropo-uri la penticostali si charismatici ????? Si la penticostali este hrana tare si puternica, si totusi sunt astfel de manifestari….Bine poate ca v-ati referit la altfel de manifestare…..
M-am referit numai la biserici baptiste, Esential. Sit biserici bapstiste in care se predica Stirilie ProTV, asa cum sint si penticostale in care nu se predica Cuvintul. Nu stiu, eu stiu de cele baptiste. Acolo unde nu este hrana autentica oamenii cauta sa se hraneasca cu ce li se ofera, in cel mai bun caz pleaca dupa locuri in care sint hraniti.
Ați citit avertismentul (profeția) lui David Wilkerson cu privire la dezastrul iminent care va avea loc în America (http://davidwilkersoninromanian.blogspot.com)?
Pai tocmai am comentat ceva dupa ce John Piper il ironizeaza. In general nu este sanatos sa te apuci de astfel de profetii.
Tocmai am mai aflat ieri de niste prooroci mincinosi care, dupa ce spun gogoriţa, pleaca, se fac nevăzuţi, ca să nu mai fie traşi la răspundere.
Noroc că sîntem în 2009, vorba lui Sebastian, şi nu-i mai omoară nimeni cu pietre.
Ati putea sa-mi spuneti la ce anume se refera „intariturile” din 1COR 10:4?
Vio, este 2 Cor. 10.4, nu 1 Cor.
Acolo cuvîntul folosit este cel pentru fortăreaţă.
Dacă mă uit în context, se referă la lupta intelectuală ca la un atac în care se confruntă strategi, generali de armată.
Ceea ce urmează se referă la surparea raţionamentelor.
Probabil se referă la fortăreţele ideologice, la acele zidiri ale minţii umane pe care le numim sisteme filozofice sau perspective asupra lumii şi vieţii.
Asta a fost intrebarea, daca in textul din Iacov 1:14 se refera la pofta sexuala….si daca in Ioan 8:44, se refera la o altfel de pofta. Potrivit contextului, din Ioan este clar ca nu se refera la pofta sexuala, ci la o altfel de pofta…..
Draga Esential, apreciez foarte mult interesul tau petnru interpretarea Scripturii. Nu te-ai gindit sa studiezi teologia?
ESte acelasi cuvint si intr-o parte si in alta, epithumia.
Frate Marius, mai am inca o intrebare pe langa cea de sus…Care este parerea dumneavoastra vizavi de 1 Timotei 2:15, „totusi ea va fii mantuita prin nasterea de fii, daca staruiesc cu smerenie, etc….”…..???? Cum comentati…..???
Esential, tocmai il avem in programa la texte controversate. Problema este foarte simpla acolo, dar raspunsul nu va fi pe placul multora. Poate ca voi publica o parte din cursul privitor la acest text din Timotei.
sunt un fost student al dv,acum slujesc in ucraina ca si pastor misionar, intrebarea mea este daca ati fi dispus sa veniti in cernaut pentru o conferinta pe exegeza in NT, cred ca ne-ar prinde tare bine
cu stima si respect
draga Marius, contactează-mă pe privat ca să fixam detaliile!
Cu drag voi veni!
Frate, Marius va intrebam si eu….intreb si eu pe cine pot, ca sa nu dau gres in studiul meu personal…
Foarte bine faci, Esential, pentru asta exista mediul acesta de comunicare. si mie mi s-a intimplat sa imi fac corectii asupra unor interpretari discutind in acest mediu cu prieteni.
Poate reveni la „nasterea de fii” chiar zilele astea.
Va multumesc
Este vreo modalitate să vă pun câteva (scurte) întrebări private?
da, fir de iarbă, se poate, dacă te duci pe pagina http://www.emanuel.ro, acolo la profesori există adresa mea de email.
ce parere ai despre „prigoana” pornita contra manualului de biologie creationist?
http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/comunicate-de-presa/71-comunicat-manuale-creationiste-de-biologie
Irina, am vazut, am citit si comentariile, domnii respectivi sint penibili.
Putina consecventa va rog. Fiecare are dreptul sa creada ce vrea in tara asta.
Platesc la stat ca si copilul meu sa poata opta pentru mai multe variante, pentru alternative, votam pentru diversitate de opinii, nu-i asa?
Atunci sa ma lase sa aleg si yoga in loc de religie crestina, asa cum doresc sa pot alege ce manuale vor studia copiii mei.
Fiica mea poate opta intre mai multe obiecte anul acesta. I-am spus sa aleaga cursul despre Comunism.
Asa pot face si aici, nu-i asa?
Este bine ca sint reactii, cu cit sint mai multe reactii cu atit mai bine.
Intrebari ?
Secolul aceasta si concurenta este si se va duce pe plan religios , spiritual ?
De asta ce ziceti ?
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/843365/Basescu-trece-criza-cu-frica-de-Dumnezeu/
In secolul acesta si cei mai mari necredinciosi sau atei vor deveni credinciosi . Si Adrian Nastase, Geoana au devenit . Ce ziceti I. Iliescu va mai apuca sa devina ?
Draga Moromete, domnul Iliescu speră încă să prindă comunismul. Azi a făcut un comentariu care poate fi interpretat şi în acest sens. Domnia sa speră să prindă post-capitalismul. De la Moscova citire după capitalism, forma superioară de organizare este comunismul.
Puteti sa imi spuneti de unde pot lua studiul „Problemele generatiei internet si solutiile pe care le ofera Biblia” ..nu stiu daca acesta este titlul exact, dar stiu ca ati spus sambata de el la intalnirea de tineret.
Dă clic pentru a accesa portret-de-generatie-lamentatie-manifest.pdf
Multumesc! 🙂
Sint foarte adinc impresionat de acest :portet-de-generatie-lamentatie-manifest. Unde si de unde atita Dar in tot ceea ce scrieti? Cred ca Domnul Cristos are oamenii de care se foloseste in acesta vreme, printre care si dv. Nu, nu este nici o umbra de lauda, ci o pura realitate. Cit as dori sa va cunosc si poate intr-una din zile, intr-o luna de concediu, o sa caut acest nume al dv.in Oradea si o sa va multumesc inca de-acum, anticipat pentru prezenta dv.la dialog.Va urmaresc de foarte multa vreme, de pe vremea Patratosului si….sint multe de vorbit, dar sinteti tare ascutit la minte si profund in sensibilitatea adevarului grait, atit biblic, cit si-n trairea de zi cu zi.Dumnezeu sa va tina treaz in continuare si sa-SI faca Lucrarea la care a-ti fost chemat.Poate intr-o frintura de vreme pusa deoparte, imi puteti scrie un e-mail pentru a discuta mult mai multe. Cunoasteti Canada? Poate opriti timpul intr-una din zile si ajungeti sa hotariti a-l relua cu o vizita pe-aceste meleaguri.
Draga Ascultator, nu merit cuvintele tale. Mai stai pe aici si vei fi sigur dezamagit! 🙂
Binevoiti sa-mi dati o adresa de e-mail sa va scriu o intrebare?
caută pe http://www.emanuel.ro, la cadrele didactice, nu pun adresa aici din pricini de spam,
M-am bucurat sa te intilnesc, Ascultareacredintei!
Si eu m-am bucurat, sa intalnesc un om ca dvs. Din spatele articolelor nu se vede omul asa cum este el, cum se vede atunci cand il vezi si-l auzi.
Exemplele de viata mi-au folosit. Am luat unele hotarari si, in ce ma priveste, intalnirea a fost cu folos. Prezentarea Scripturii a fost vie, chiar acum creste in inima mea.
Va doresc tot binele lui Dumnezeu!
Draga Ascultarea, am primit emailul tau, încerc sa gasesc timpul pentru a raspunde.
Da, aşa este intotdeauna cu vederea noilor prieteni. Eu am patit asa de multe ori. Am luat la 3 pazeste oameni pe care nu i-am vazut la fata, dar cind ne-am intilnit, ne-am imprietenit imediat.
Asa cum mi s-a intimplat sa dau mare credit unor oameni pe care nu i-am intilnit decit virtual si intilnirea fata catre fata sa fie extrem de dezamagitoare.
Nimic nu inlocuieste intilnirea fata catre fata
Frate Marius va sunt recunoscator pentru mesajul avut la Bistrita joi,19 martie la biserica Golgota.a fost special si mi-a vorbit in mod personal.va mai asteptam.fiti binecuvantat.
Asta seara, la tineret, eu, cel putin am simtit asa o distanta, intre parerea mea si cea a liderului, as vrea sa va intreb si pe dumneavoastra. Se pot pasajele din biblie interpreta in mod diferit? Adica pot citi, medita la un text scris, dar sa nu fie pentru mine? Pot spune ca un anume pasaj din romani, de exemplu nu mi se potriveste, pe cand fericirile absolut? Nu sunt clar in privinta aceasta. Mi s-a recomandat o carte, „Biblia ca literatura”, imi v-a raspunde intr-un fel la intrebare? Multumesc Anticipat
Frate Marius, ce parere aveti de „bateriile”, tobe in biserica….???…Sunt locuri pentru ele…????
Draga Esential, locuri există, oameni pentru ele nu se găsesc, pentru tobe… oameni.
NihilsineDeo, Mulţumesc pentru cuvintele de încurajare,
acum mă ajută cel mai mult. Slavă Domnului şi pentru cei care şi-au predat viaţa Domnului.
David, da, se pot interpreta diferit. Tot timpul se întîmplă asta. Pasajul e care spui că nu ţi se potriveşte nu este înţeles încă.
Părerea mea este să citeşti altceva înainte de Biblia ca literatură. Mă voi gîndi să văd ce ar fi mai bine, dacă îmi spui cam care este experienţa ta cu textul de pînă acum.
Nu am reusit sa citesc toate intrebarile si discutiile care sunt postate aici (is foarte multe ) si sper sa nu repet nimic din ce s-a discutat deja.
Va apreciez pentru faptul ce ati spus , ca aveti legaturi bune cu penticostalii adica , ma intelegeti despre ce legaturi vorbesc (fratesti), dar am o intrebare:
De ce noi ca si baptisti , dar mai ales cei mai tineri pastori (tocmai iesiti din universitate) is foarte porniti impotriva penticostalilor?
Ca si tanar si (sper) ca viitor slujitor imi doresc ca biserica in care Domnul ma va pune sa slujesc , sa nu existe astfel de oameni. Auzisem despre o biserica baptista care au ajutat atat financiar cat si cu forta de munca in construirea unei biserici penticostale din acelasi oras–„no astfel de biserici mi-ar placea(ajutor reciproc) . ca pana la urma urmei tot pe Hristos il vestim. NU? si cum spunea , cred ca Apostolul Pavel ,macar Cuvantul este propovaduit.
Ce credeti , s-ar putea ca in viitor sa existe relatii mai bune intre evanghelici??
Turn, unii pastori tineri sint entuziasti, nu au experienta etc.
Rabdare.
Apoi… nu spera si nu ai teama…. speri ca sa nu existe astfel de oameni.
Te asigur ca vor exista
poti eventual sa spui: sper ca eu sa nu fiu un astfel de om, dar nu poti sa pui niciodaca in biserica.. sper ca in Biserica Domnului sa nu fie talibani, ipocriti, cazuti, farisei… ca vor fi.
Asta este slujba pastorii, sa ii pastoresti pe toti.
Nu, in viitor nu vor exista relatii mai bune intre evanghelici. IArta-mi pesimisimul. Voi argumenta alta data de ce
In 1Sam 13;1 scrie ca Saul avea 30 ani cand ajuns imparat si a domnit 2 ani, in traducerea italiana scrie ca avea 30 ani si a domnit 42 ani iar in cea franceza nu specifica varsta cand a ajuns imparat doar ca a domnit 2 ani.
Am avut o discutie in familie cand am citit.Nu se putea sa aiba 30 ani, sa domneasca 2 ani si fiul sau,IOnatan sa fie atat de mare incat sa conduca o lupta.
draga Vio, nu m-am gindit niciodata la asta. Marturisesc.
MA voi documenta sa vad despre ce este vorba
Cat depsre relatiile dintre evanghelici, cred ca fratii pun accent pe cateva lucruri care ii despart in loc sa accentueze celelalte lucruri(mult mai multe) care ii unesc.
Au multe in care gandesc la fel dar nu umbla la fel.
Nu se roaga unii pentru altii si nu sunt dispusi sa renunte la ceea ce cred ei ca este bine.Nu sunt invatabili.Fiecare stie „totul”, in realitate insa… se vad rezultatele.
Sora Vio aveti in adevar dreptate mare cu fraza „cred ca fratii pun accent pe cateva lucruri care ii despart in loc sa accentueze celelalte lucruri(mult mai multe) care ii unesc.”…..ati spus un mare adevar aici…UN FOARTE MARE ADEVAR….si stiti ce este asta..????…Mandrie, lipsa de dragoste, etc….totul se rezuma la renuntare….
Dragilor, probabil este lipsa de maturitate si dragoste uneori, dar nici nu putem cauta pacea cu orice pret, atunci cind promovam adevaruri diferite.
Adevarul merita orice pret, dragostea se supune adevărului.
Frate Marius, turn spune ceva interesant in legatura cu pastorii tineri baptisti. Nu e vorba ca sunt porniti impotrva penticostalilor, dar iau in deradere, in ironii si in batjocura de multe ori lucrarea DUHULUI SFANT de la penticostali. De fapt de cele mai multe ori omul este tentat sa condamne ceea ce nu intelege sau pricepe….
E un cerc vicios aici: baptisti nu ii inteleg pe penticostali, penticostali nu ii inteleg pe baptisti..si de aici multe rupturi…in Romania, in unele locuri si relatiile intre charismatici si penticostali deja au devenit destul de reci, desi charismaticii se trag din penticostali. Ca penticostal, am fost in biserici charismatice…Si am vazut totusi, ca mai este o legatura destul de mare intre charismatici si penticostal, chiar daca dupa cum am spus in unele locuri sunt relatii reci…Dar sa vad ca baptisti se inteleg si lucreaza spiritual cu charismaticii asta, draga turn ar fii o minune mare. Stiu ca sunt piedici ca teologie, interpretari, etc….Eu sunt implicat intr-un grup unde avem tinerii baptisti, penticostalii si charismatici…si ne inchinam impreuna, ne rugam unu pt. celalalt, lucram spiritual impreuna, si ne simitim ok impreuna…deci se poate, dar aici este vorba si despre maturizarea fiecaruia….
Esential , exact asta as vrea sa se intample , si vreau sa repet si eu ce a spus vio (si i multumesc pt asta) „pun accent pe cateva lucruri care ii despart in loc sa accentueze celelalte lucruri(mult mai multe) care ii unesc.” Cred ca daca a face asa am avea o mai mare victorie in lupta impotriva lui Satan , ca daca luptam separat suntem biruiti , daca luptam impreuna :”unde-i unu nu-i putere la nevoi si la durere , unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste”., Asa mi-as dori , sa nu se mai faca diferentele astea…….
ma gandesc ca poate acum sunteti plecat la Lugoj dar pe cand veniti am o intrebare , legat de articolu asta http://danutm.wordpress.com/2009/03/26/vox-populi-vox-derbedei/#more-3425 , cum puteti sa-l comentati?
Puteţi să-mi spuneţi ce credeţi despre cartea lui Rick Waren „Viaţa condusă de scopuri”?
Un fir, am spus alta data ce cred despre viaţa condusă de scopuri. Cred că ideea este fascinantă, dar nebiblică. Sînt destule argumente pe care le-am invocat altă dată. CAută pe Patratosu. Acolo am recomandat si niste articole on line despre această teologie a faptelor.
Frate Marius, aș vrea doar să am un cuvânt de apreciere cu privire la articolele pe care le scrieți pe blog. Personal am fost provocat de multe ori la gândire și la a face o analiză dintr-un unghi diferit a lucrurilor actuale. Ne sunteți de un real folos și intelectual și spiritual!
Vă mulțumesc și multă binecuvântare de sus ca să puteți să slujiți și în felul acesta comunitatea evanghelică din Romania!
Dani, mulţumescu-ţi şi tie. Chiar mă gîndeam dacă şi care dintre articole sînt mai utile.
Sper să nu cad în capcanele în care am mai căzut alte dăţi, capcane pe care le văd acum înaintea prietenilor mei.
Poate că experienţa mea şi rea şi amară şi dulce şi bună de blogging poate ajuta pe cineva şi pe cei care ascultă şi pe cei care scriu.
Va citesc si ascult…cateodata cu-n zambet pe un colt de gura altadata cu o lacrima pe un colt de ochi…dar intodeauna cu mintea treaza si spiritul viu.
Adi Mocan, mulţumesc pentru încurajare. Să mă corectezi şi unde greşesc. Am nevoie.
Exact asa cred caci este omul Marius Cruceru, caruia-i dorim prin rugaciune pentru slujirea lui, toata izbinda prin Duhul Sfint. Acum este omul potrivit la locul potrivit putem invata multe.
Multumesc, Docil. Nu am inteles ultima fraza.
In tmultosul blog al lui Patratosu, nu am putut vedea decit printre rindurile fara „bemoli si becari” in exprimare,omul potrivit cu invatatura si dascalul care da directie si scop final alergarii. Acum insa, din experienta rea si amara( citez cuvintele dv.catre Dani), noi cei care va ascultam, va citim si din cind in cind va deranjam cu cite o intrebare, invatam sa ne adunam intr-un tot unitar in dialog si sa creem prin aceasta sincera deschidere a d-voastra, celor care sint alaturi de noi, mesajul trairii prin si cu, Dl.Cristos.Ma bucur nespus de prudenta cu care abordati dialogul si…capcanele pot fi evitate. Prospetimea spiritului dv.vine din dedicarea totala Aceluia care este Calea spre Adevar. Calauzirea Domnului Cristos sa va calauzeasca cu mult Har!
ce credeti despre 1Petru 4:18-20?cu ce scop ar fi predicat Isus unor suflete pierdute?
Samuel, la ce te referi, la duhurile din închisoare?
Cred ca referinţa este greşită… spune-mi exact la ce te referi.
Docil, multumesc de cuvintele de incurajare. Uneori Patratosu a fost victima unei campanii de discreditare sistematica. E-adevarat, am ajutat si eu prin greseli facute.
1 Petru 3:18-20(scuze pt greseala).”El(Isus)a fost omorât in trup,dar a fost inviat in duh(adica a inviat o data in duh,a mers si a propovaduit duhurilor din inchisoare (timpul cat a fost in mormant?) si apoi a mai inviat inca odata in trup de slava ???sau cum sa inteleg?)
daca a fost inviat in duh,inseamna ca si duhul poate muri,nu numai trupul.care e diferenta intre suflet si duh?de aici cred ca porneste confuzia mea.cand am pus prima intrebare,credeam ca duhuri=suflete(oameni) care au murit la potop,dar dupa ce am mai recitit,”duhuri”pot insemna duhurile care l-au urmat pe Lucifer la revolta lui.de ce asociaza aceste duhuri cu potopul?de ce propovaduieste Isus acestor duhuri”care fusesera razvratite”?au fost reabilitate?.multumesc
Samuel, nu cred ca asta spune textul, ca duhul poate muri. Da-mi un pic de timp. Problema este ca acum am ceva de lucru intens, abia raspund pe scurt la comentarii. TRebuie putin studiu la textul acesta dificil. Poate ca ma ajuta unul dintre studentii mei de la Antologia TExtelor controversate?
Le dau si textul
1Pe 3:18 ὅτι καὶ Χριστὸς ἅπαξ περὶ ἁμαρτιῶν ἔπαθε, δίκαιος ὑπὲρ ἀδίκων, ἵνα ὑμᾶς προσαγάγῃ τῷ Θεῷ, θανατωθεὶς μὲν σαρκὶ, ζῳοποιηθεὶς δὲ πνεύματι·
1Pe 3:19 ἐν ᾧ καὶ τοῖς ἐν φυλακῇ πνεύμασι πορευθεὶς ἐκήρυξεν,
1Pe 3:20 ἀπειθήσασί ποτε, ὅτε ἀπεξεδέχετο ἡ τοῦ Θεοῦ μακροθυμία ἐν ἡμέραις Νῶε,
voi reveni, poate cu un post separat in apropierea Pastelor
Astazi, vorbind cu Fr.Paul N. la telefon, mi-a ingaduit de a avea permisiunea d-sului in a va ruga sa-mi scrieti direct pe e-mailul meu, un telefon, sau un e-mail privat al d-voastra. Am unul de la Institut, dar as dori daca intelegeti ingaduinta confidentului in rugamintea mea, ceva doar ce dv.deschideti, sau ridicati telefonul.
Este si va fi o convorbire mai mult decit importanta pentru Lucrarea lui Dumnezeu pe meleagurile americane.
Va multumesc anticipat si Lumina sa se pogoare asupra dv. si sa va umbreasca cu dreptatea Lui.Mult Har in continuare la tot ceea ce redactati, fie prin vorba, fie prin scris, fie prin trairea de zi cu zi.
Frate, Marius am si eu o intrebare…In Galateni 5: 16-17 spune asa…”Zic dar umblati calauziti de DUHUL si nu implinitit po0ftele firii voastre pamantesti. Caci firea pofteste impotyriva DUHULUI si DUHUL impotriva firii…etc…”..Aici frate Marius DUHUl se refera la persoana DUHULUI SFANT, sau la persoana DUHULUI care este unita cu duhul nostru, al credinciosului????…Este vorba despre razboiul dintre DUHUL SFANT care este in viata noastra in duhul nostru, si firea pamanteasca….????….Redati si prin greaca….multumesc frumos….
Uf, esential, am avut chiar duminica studiul din asta, imi pare rau ca nu l-am inregistrat.
Am colaborat cu biserica si a iesit ceva foarte fain.
Vezi tot textul din Romani cap. 7 şi 8, acolo ai soluţia. Este dezvoltarea teologiei din Galateni 5, unde este mai mult exemplificare.
Ce anume era oţetul care i s-a dat Domnului ISus pe cruce şi ce a însemnat gestul lor, ce urmăreau prin asta?
Frate Marius, cand am facut cursul de Texte Controversate, am abordat 1 Petru 3:18-20. Nu e un studiu exhaustiv, dar analizeaza interpretarile majore propuse ca solutie pentru text si am incercat sa-mi stabilesc o pozitie exegetica. Se poate cumva insera direct documentul word, fiind astfel scutit de a scrie din nou textul integral? As scuti astfel timp pretios…
un fir de iarba,
cred ca otetul era ulei
David, imi aduc aminte, trimite-mi din nou documentul si sa incercam sa il punem on line in pdf, daca vrei. Ar fi interesant.
Ce spui?
Fir, da-mi textul, apare în toate cele patru evanghelii, toţi patru evangheliştii folosesc în Ioan 19,24, Luca 23, 36, Marcu 15 şi Matei 27,48 acelaşi cuvînt, care înseamnă vin oţetit, acrit. Ieronim îl traduce cu acetum, de unde vine şi al nostru oţet.
Deci oţet se pare că era, dar amestecat cu mai multe substanţe ca să anestezieze, cert este că Domnul a refuzat anestezicul şi a luat crucea fără să ia vreun calmant.
Mulţumesc, mi-aţi răspuns la întrebare.
Tot cu privire la moartea Domnului Isus. În Matei 27:50 spune „Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi şi-a dat duhul”; Marcu repetă acelaşi lucru în Marcu 15:37 spunând „dar Isus a scos un strigăt tare şi şi-a dat duhul” însă în Luca 23:46 spune Isus a strigat tare: „Tată în mâinile Tale îmi încredinţez duhul! Şi când a zis aceste vorbe (adică chiar în acel moment) Şi-a dat duhul”.
1. Până aici totul e clar, strigătul pomenit în Matei şi Marcu poate coincide cu cuvintele din Luca însă problema intervine când ne uităm la ce spune Ioan. Corectă presupoziţia?
2. Marcu 14:23 „I-au dat să bea vin amestecat cu smirnă, dar El nu l-a luat” – apoi în versetul 36 spune „a umplut un burete cu oţet”, sunt două substanţe diferite. Până la urmă, clar este că Isus a refuzat „smirna cu vinul” nu oţetul – cel puţin nici o Evanghelie nu spune că a refuzat oţetul ci doar Marcu spune că a refuzat „smirna cu vinul” iar Ioan spune „când a luat oţetul, a zis:…” (Ioan 19:30
Întrebare: Vinul cu smirna nu l-a băut, dar oţetul?
3. Matei şi Marcu spun de „un strigăt” tare după care şi-a dat Duhul, Luca pomeneşte cuvintele: „Tată în mâinile Tale îmi încredinţez duhul!” dar Ioan spune „a zis: „S-a isprăvit” Apoi Şi-a plecat capul, şi şi-a dat Duhul”.
Întrebarea inevitabilă: şi-a dat duhul când a spus „Tată în mâinile Tale…” sau când a spus „S-a isprăvit”?
4. Altă întrebare: „şi-a dat duhul” se referă la faptul că El şi-a eliberat duhul din trup?
5. Matei 27:51, Marcu 15:38 spun că perdeau s-a rupt după ce El şi-a dat duhul. Luca 23:46 spune despre perdeau ruptă înainte ca Isus să-şi dea duhul.
6. Matei şi Marcu vorbesc de „o trestie” dar Ioan spune de „o ramură de isop”
Nu suspectez Scriptura de incoerenţă, inconsecvenţă sau nerelevanţă – însă vreau să ştiu de ce aparent detaliile sunt încurcate. Mulţumesc pentru răbdare.
Fir de iarba, nu-mi pot realiza launtrului, cum accepti aparentele care duc la tot felul de suspiciuni in sufletu-ti? Cu ce te-ntareste si cu ce-ti maturizeaza increderea daca vei afla raspunsul( de tine dorit) la aceste intrebari si….poate cite mai ai de pus???
Nu cred ca fir suspecteaza ceva aici insa sa nu uitam ca multi „carcotasi” care citesc ridica de multe ori intrebari din duh de „carcoteala” si cred ca noi trebuie sa stim ce sa raspundem documentandu-ne right??????????
Si ce-i -i rau in a despica firul in patru si a invata?…
Frate Marius, cum se poate accesa secţiunea CĂRŢILE?
Prin parola, Estera, dar nu este nimic interesant, sint cartile mele, cele publicate si cele in lucru ca sa le pot gasi de oriunde, daca vreau ceva cu ele…
Fir…ma mir ca tu ai rabdare sa te opresti asupra unor lucruri neesentiale,,,atata suferinta de Dumnezeu,pentru un ciot pacatos ca mine..ce ma intereseaza cum a vazut fiecare detaliile?
@un docil ascultător
Am precizat că nu am nici un fel de suspiciuni. Chiar vrei răspuns la întrebarea: „cu ce te-ntăreşte”? – Nu ţine de maturizarea încrederii – credinţa mea nu se maturizează când am dovezi despre ceva …. (dacă la tine e aşa, ai probleme cu teologia – credinţa naşte credinţă)
@elisa
Am răbdare asupra Scripturii – te-ai pripit catalogând astfel de lucruri ca fiind „neesenţiale”.
Poţi sta liniştită, Dumnezeu nu are nevoie de aprecierile noastre cu privire la suferinţele Fiului Său – sunt prea slabe, pune-ţi toată puterea să-L iubeşti pe Dumnezeu şi este de-ajuns.
Apropo. Întrebările mele sunt pentru fratele Marius, nu am deschis un subiect de forum. Mulţumesc pentru înţelegere.
Draga Fir, poţi avea un pic de răbdare. Mîine nu scriu pe blog comentarii.
Te rog sa imi dai putin timp de documentare. Intrebarea merita toata atentia.
cu drag pentru toti.
mc
Mulţumesc frate Marius
Credeţi că întunericul de 3 ore a fost simbolul faptului că Isus a fost „părăsit”, ostilitatea răului faţă de Fiul lui Dumnezeu sau vreun semn al naturii?
Draga Fir, cred că ridici o problema extrem de interesantă şi care merită meditaţiile nastre din această săptămîna: creaţiunea care deplînge pe Cel prin care toate s-au făcut…
Am putea imagina un cîntec de jale al trunchiului din care a fost cioplită crucea?
Cred că nu există semn al naturii, natura este sub stăpînirea Domnului.
Domnul, mai degrabă, s-a exprimat prin natură, aşa cum alte dăţi s-a exprimat prin tunete, cutremure, ploi, fulgere…
acum prin acest întuneric al apăsării…
Asta mi-a amintit de cântecul lui Phil Keaggy, „Maker of the Universe”:
„He made the forest whence there sprung
The tree on which His body hung.
He died upon a cross of wood,
Yet made the hill on which it stood.
The sky that darkened o’er His head,
By Him above the earth was spread.
The sun that hid from Him its face
By His decree was poised in space.”
Apropo de Phil Keaggy, aţi ascultat piese de-ale lui? Mi se pare absolut fascinant, atât ca chitatarist cât şi ca compozitor.
Da, am ascultat Phil Keaggy foarte mult
http://patratosu.wordpress.com/2007/12/04/phil-keagy-chitaristul-fara-un-deget/
@fir de iarba-singur spui:detaliile sunt incurcate…
pentru mine,detalii inseamna lucruri neesentiale.
…ma gandeam „neesentiale pentru mantuire”(deci nu detaliile conteaza aici.)
Imi spui:sa-L iubesti pe Dumnezeu din toata inima si e de-ajuns!
Oare? daca nu-i iubesti si pe frati ? este de-ajuns sa afisezi doar o iubire declarativa?
Sau daca e de-ajuns,avand aceasta dragoste,atunci la ce sa mai cauti a deslusi detaliile cele incurcate,
de care m-am izbit si eu de multe ori(chiar invierea a treia zi…
.. de ce spunem ca Domnul a fost rastignit vineri?nu a stat ca Iona 3 zile si 3 nopti in mormant?)
Si cred ca, chiar e o problema,pentru ca la Domnul lucrurile sunt exacte,inseamna ca noi gresim aici.
In decursul anilor(si am destui)am intalnit multe lucruri aparent contradictorii,am renuntat sa caut intelesul,pentru ca nu ma duceau la o stare mai inalta,dimpotriva, acordam prea multa vreme detaliilor.
Acum astept sa ma pui iar la punct. 🙂
Nu,nu e forum,dar e „oaresce dialog”intre frati
.un pic mai multa dragoste trebuie sa avem unii pentru altii. 🙂
Elisa, apreciez intrebarile sincere, desi dificile ale lui Fir, avem daruri diferite,sintem diferiti,
nu as vrea sa ne etichteze cineva ca fiind din aceia sustinaturi ai lui „crede si nu cerceta”
– nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere cu privire la detalii şi nu vreau să-l aprofundez acum.
– nu aveam de unde să ştiu la ce te gândeai tu
– dacă Îl iubeşti pe Dumnezeu – iubeşti şi poruncile Lui iar una dintre ele e să-i iubeşti pe fraţi, rezultă implicit că vei face asta.
– nu caut detaliile pentru a mă ajuta să iubesc mai mult, iarăşi, mă judeci fără să ştii motivaţiile mele.
– Domnul să-ţi binecuvinteze anii rămaşi.
Pentru mine multe detalii au însemnat adevăruri lăsate de Dumnezeu în Scripturi nu la repezeală ci cu un anumit scop şi care au fost „eliberatoare” atunci când Duhul mi le-a descoperit şi le-am înţeles.
– când am spus de forum, m-am referit la faptul că aici este o pagină pentru întrebări adresate fratelui Marius şi nu un loc unde să ne duelăm în afirmaţii sau chiar discuţii libere – nu avem dreptul acesta. Am putea totuşi să găsim un blog pe care să facem lucrul ăsta dacă se consideră a fi bun.
La multe detalii.
Pingback: Isus în închisoarea duhurilor « Marius Cruceru
Dacă Dumnezeu nu există decât în Sfânta Treime cum se explică cuvintele Domnului Isus de pe cruce „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?”?
draga Fir, Sfînta TReime a luat păcatul nostru în Interiorul Ei, prin Fiul şi l-a judecat în Sine. Strigătul acela arată modul în care s-a întîmplat judecarea Lui si felul în care Tatăl şi Duhul s-au raportat la Fiul în iubire şi judecată ca Cel care era împovărat cu tot păcatul nostru.
Voi scrie ceva despre asta, am predicat în urmă cu cîţiva ani din acest text în biserica din Aleşd.
draga Remoremo, am sters acel comentariu, era mult prea agresiv.
Cred ca nu este cazul sa discutam acum si aici despre controlul nasterilor.
cind veniti prin Romania putem discuta in privat, dar sugestia mea ese ca aceste subiecte sa fie discutae in cercuri foarte restrinse si cu multa rusine si intelepciune.
Domnul sa ne dea a lui Intelepciunea de sus!
Am sters toae comenariile legate de subiectul lui Remoremo!
ce parere aveti despre rock-ul crestin, rap-ul crestin, hip-hop-ul crestin?
No name, am spus deja pe pătrăţosu ce cred despre asta.
Dacă vorbim de România, nu există, pur si simplu.
Ce fac unii şi alţii? Amatorisme penibilistice.
Legat şi de întrebarea anterioară, cum credeţi că va fi receptat în mediul evanghelic concertul lui John Schlitt de la Cluj?
Nu ştiu cine este, Emsal! Iartă-mi ignoranţa!
Fr. Marius ,
Comentariul nu a fost agresiv deloc . Cred ca mai degraba exista o problema in a discuta lucrurile pe fata . Nu cumva lucrurile care s-ar fi discutat ar fi atacat ideologia baptista sau poate te ragase-ai si dumneata pe undeva prin subiect .
Nu ti-am scris sa te jignesc intr-un fel , dar fi sincer .
Sanatate.
Este vorba de solistul de la Petra!
Aha, în tinereţe am ascultat Petra. Ce să spun? Să vedem. Rar un solist care a făcut carieră într-o trupă arhicunoscută a reuşit apoi singur.
Sting este o excepţie.
Da, despre Petra este de discutat.
aveti dreptate cu muzica crestina „contemporana” in romania… rockul foarte slab in romania. desi am avut ocazia sa aud de un chitarist baptist (chitara electrica) foarte bun, insa nu stiu de ce a adoptat un stil… legat de Petra, s au schimbat foarte mult si calitatea a scazut (parerea mea) inregistrarile 70 80 deosebite insa muzica mai evolueaza. nu e prima trupa (crestina sau necrestina) care se „pierde” odata cu anii.
Judecători 14:1-4
„Am văzut la Timna o femeie din fetele Filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă” … ” a zis tatălui său: „ia-mi-o că-mi place”. Tatăl său şi mama sa nu ştiau că lucrul acesta venea de la Domnul: căci Samson căuta un prilej de ceartă din partea Filistenilor”
Prilejul de ceartă era de la Domnul sau faptul că lui i-a plăcut femeia aceea?
Fir, si eu m-am intrebat chestia asta. N-am raspuns deocamdata. Ma gindesc ca Domnul cunostea oricum inima lui Samson si a ingaduit acesta situatie prin care sa Isi desavirseasca voia.
Tu ce crezi?
Fr. Marius ,
de ce mi-ai sters comentariul ? Aici este blog sau securitate ? Te rog sa-ti schimbi comportamentul . As dori sa-mi rspunzi .
Eu cred că era vorba despre prilejul de ceartă – ăsta cred că venea de la Domnul. Nu sunt sigur 100% pentru că Dumnezeu a arătat de multe ori că împietreşte pe cine vrea şi are milă de cine vrea aşa că ar fi posibilă şi cealaltă variantă.
După cum spuneaţi şi dumneavoastră „Domnul cunoştea oricum inima lui Samson” şi după cum arată istoria lui, el de 3 ori a avut escapade şi de fiecare dată cu femei. Odată cu femeia din Timna, odată când a intrat la o curvă şi a ieşit apoi cu porţile până pe dealul din faţa Hebronului şi odată cu Dalila.
Domnul i-a văzut inima lui Samson, deja o luase pe arătură nu numai cu femeile, şi cu mierea şi cu leul…
Nimeni nu alunecă dintr-o dată… este un proces.
Dacă aţi fi invitat să predicaţi într-o biserică ortodoxă, catolică sau greco-catolică, v-aţi duce? De ce?
Dacă aş fi invitat să predic oriunde m-aş duce… Nu există loc nesfînt pentru predică şi Cuvîntul lui Dumnezeu.
Dar cine crezi că m-ar invita?
Eu am embargou dinpartea propriilor mei fraţi de credinţă să predic în anumite biserici, ce să mai vorbesc de alte biserici… stai să le rezolvăm pe ale noastre de acasă.
Vinere neagră să aveţi cu toţii!
despre Hip hopul necrestin sau crestin de pretutindeni am si eu ceva de spus : ” Hip Hop Hap , pe toti va fac ” .
Poate fi luata si ca gluma , dar si in serios , depinde de cine citeste .
Moromete,am ajuns sa asociem orice muzica cu crestinul care de fapt trebuie sa fie ca si Hristos.
Muzica rock…hip-hop…ce mai rad dracii de noi care am fost rascumparati prin suferintele Domnului Isus.
VAI<VAI<VAI! noua!
Fr. Marius ,
De ce mi-ai sters comentariul ?
Am şters comentariile, Remoreme, din cauza atitudinii!
cu părere de rău.
Voi reveni la sentimente mai bune odată cu revenirea la un alt ton.
cu simpatie,
mc
Cum e corect: „Nu fii Tomita” sau „Nu fi Tomita”? Intreb pentru ca mereu si mereu vad confuzii pe aceeasi tema data. Vreau si eu o lumina…
pace frate…am o intrebare:cine l-a ucis pe Saul??
Sami, sieşi!
http://dexonline.ro/corect.php
in cazul de faza este corect cum a scris domnul Cruceru, dar vedeti cat de incurcat este
Nu-i corect, domnu Mircea, nici după link.
Forma corectă, pentru că este negaţie este Nu fi Tomiţă, din cauza infinitivului.
Este greşeala mea.
in 1Sam 31:4 „Saul si-a luat sabia si s-a aruncat in ea”
si in 2sam cap 1 scrie altceva
credeti ca o relatie inceputa la 17 ani poate duce la casatorie???care sunt sansele???
Sami, eu cunosc oameni care se cunosc de la 3 ani şi s-au căsătorit. Asta contează?
Contează cum se desfăşoară relaţia, curăţia, intenţiile etc.
Eu am cunoscut-o pe soţia mea la 15 ani. Avem 18 ani de căsnicie, doi copii şi mai multă dragoste acum decît la 15 ani. ăla a fost doar focul de paie care a aprins focul dragostei din cămin.
Referitor la întrebarea cu Saul, nu toţi sinucigaşii reuşesc din prima, încearcă să îşi taie gîtul singuri, după care cer ajutor sau invers. Se pare că Saul încearcă singur, dar cere şi ajutor. Trist sfîrşit! Poate că asta este cel mai important. Corectaţi-mă, dacă greşesc.
Multumesc de raspuns! 😉
1 Corinteni 1:17
– apostolul se referă la faptul că nu s-a folosit de mijloacele tehnice ale discursului de care putea să se folosească?
– apostolul se referă la faptul că nu folosea ca bază pentru convingerea oamenilor – puterea discursurilor?
Sau care e sensul?
Fir, cred că apostolul se referă la retorică, sofia logou – înţelepciunea cuvîntului aici s-ar putea traduce ca isteţimea vorbirii. Ca unul care era antrenat şi în retorica clasică la picioarele lui Gamaliel…Pavel se dispensează de un instrument care îi era oricum la îndemînă.
Cu limba greaca pe care o stii te poti descurca in Grecia sau intr-o conversatie cu un grec ? ( stiu ca e greaca veche dar ajuta cu ceva azi in Grecia ? )
Nu, Wes, nu se poate, este altă limbă. În facultate am făcut şi neogreaca cu domnul Rados Andreas, tatăl prietenului meu, Rados Leonidas, vorbitori de greacă nativi, dar nu …
Un grec se poate descurca mai uşor in a invata greaca veche, un clasicist poate invata mai usor greaca noua, dar sint doua limbi diferite.
sigur ati auzit si d-voastra de varianta OBAMA=ANTICRIST….si se zice ca are cateva dintre calitatile anticristului…..(ex:cipul,etc)
care este parerea d-voastra…se mai vorbeste (cel putin pe la noi) si despre SFARSIT…
Sami, scuza-ma, dar este o prostie!
Hai sa nu raspindim prostii de Paşti!
Gindeste-te la Crist, nu la Anticrist acum.
bine frate…..o lasam pana dupa sarbatori?!?!?
ce-are Cipul cu „calitatile” antihristului? Doamne fereste, Sami!
Sa ne desteptam, Romani!
da nu stiam nici eu…
bine fratilor sa revenim la sarbatoarea asta…..ce reprezinta ouale rosii pentru crestini???
Ce credeți despre lumina învierii de la Ierusalim? Este o minune autentică? Sau…
Dragă Emsal, nu ştiu nu cunosc. Se pare că este unul dintre argumentele anti-catolice. La noi este Paştele bun că la noi coboară lumina sfîntă.
Eu sînt mult mai practic. Nu ştiu dacă merita să se facă concurs de lumini anul ăsta ca să se aducă cu o cursă de 22.000 de euro lumina mai repede la Suceava..
Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cred că sînt alte lucruri mai importante decît cine, unde, cum se aprinde lumina de la Ierusalim. Dacă este o minune, nu mă suprinde, dacă este un fenomen fizic natural (dacă pui vată într-un loc cu electriciate puternică sau alte surse de combustie…) iarăşi credinţa mea în Cristos Domnul cel Înviat nu scade.
DAcă se va întîmpla ca într-un an să nu se aprindă lumina, credinţa mea va rămîne neclintită, pentru că nu acolo se ancorează.
De asemenea, nu consider, ca baptist, că ar trebui să mă apuc să mă lupt cu ideea că nu este o minune autentică. Cui prodest? Să fie!
Emsal, uite a good point.
„Aflându-mă, în noaptea de Înviere, la o biserică din Drumul Taberei, l-am auzit pe preot citind punctajul primit de la Patriarhie, cel cu lumina de la Iersualim. Nu uitase să introducă atributele de imagine necesare identificării pozitive de către public a Patriarhului Daniel. Ca urmare, gândul credincioşilor s-a mutat imediat de la Iisus Christos, cel care tocmai înviase, la Preafericitul. Oamenii discutau despre lumină şi nu despre Lumină.”
AICI.
Nu-i aşa că este interesant că ajungem să discutăm despre lumină şi nu despre Lumina cea Adevărată.
good point la ironicul suciu.
Eu am fost deranjat de faptul că această lumină de la Ierusalim a devenit mai importantă, pentru drept-credincioși, decât faptul Învierii în sine, cea mai mare minune a tuturor veacurilor!
Am găsit, pe diverse site-uri, unele dovezi de neautenticitate a miracolului anual din Cetatea Păcii…
Emsal, ai dreptate că lumina lumînării devine uneori mai imprtantă decît Lumina Evangheliei lui Cristos.
Asta-i lucrarea diavolului. Deturnarea, întoarcerea atenţiei spre lucrurile nesemnificative.
Părerea mea este că nu este o luptă de luptat să demonstrezi că acel eveniment nu este o minune.
Pur şi simplu pe mine nu mă interesează şi nu vreau să stric bucuria nimănui.
Vreau să găsească fiecare bucuria cea adevărată în Cristos, pe lîngă asta toate celelalete bucurii minore vor păli.
Cine-L găseşte pe Cristos Domnul, Lumina cea de dinainte de veacuri, care ne va veni cu nori, nu se mai bucură că vine lumînarea cu avionul.
Ce parere aveti despre lucrarea de misiune, si rolul romanilor in aceasta lucrare? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca un misionar in secolul XXI?
Mihail, un misionar în secolul XX trebie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca un mnisionar din secolul I.
Am ascultat în seara asta mesajul dvs. din 22 martie de la Biserica din Cluj-Iris. Motivant şi încurajator la sfinţenia pe care Dumnezeu o aşteaptă de la noi!
Sper să îţi fie de folos, Emsal. În seara asta pun nişte rezumate şi mîine un fel de rezumat al predicii de duminică seara.
Vă mulţumesc! Parcă pentru prima oară am înţeles adevăratul sens al Predicii de pe Munte!
Emsal, Domnul este bun şi din cînd în cînd ne mai luminează prin Duhul asupra unor lucruri. Nu fac altceva decît să încerc să-mi vînd cu dobîndă talantul.
am si eu o intrebare. stiu ca sunteti baptist, si vreau sa va intreb daca credeti ca darurile supranaturale (precum vindecarea, profetia, visele si vedeniile, asa cum erau ele pe vremea apostililor) ale duhului sfant mai sunt active si astazi? ma multumesc cu un simplu da sau nu.
Draga R. Scrie Duhul Sfînt cu majuscule 🙂
Da, eu însumi m-am vindecat de mai multe ori. M-am dus întîi la medici, iar cînd ei n-au mai avut ce face, Domnul (Treimea) a lucrat, nu numai Duhul, niciodată Duhul nu lucrează fără Tatăl şi Fiul.
NICIODATĂ
Nu-i mai despărţiţi lucrarea şi nu-l mai transformaţi într-un Haiduc, Lone Ranger.
Viser profetice am avut, de profeţit, eu însumi am profeţit şi apoi mi-a părut rău …
Vedenii încă n-am avut.
Părerea me este că întîi trebuie să orbesc. Lucru pe care îl aştept din cauza unei boli pe care o am şi apoi voi avea şi vedenii.
Ca să ai vedenii trebuie să ai creierul curat.
M-am gandit cam ultimele doua saptamani la o chestie ce mi s-a parut interesanta. Se tot vorbeste de schimbare de forma si pastrarea esentei. Unul din aspetele in care incepe sa se schimbe in biserica este muzica.
M-am intrebat urmatoarele:
Care este relatia dintre muzica si discurs (predica)?
Din aceasta intrebare mai deriva si altele si cred ca este o tema ce merita explorata.
Da, interesant ce spui tu, Iancsi, cum să relaţionăm predica la muzică sau invers, muzica la predică.
De obicei nu este vreo legătură între cele două.
Muzicanţii, are cîntă înainte de predică, habar nu au şi nici nu-i interesează despre ce este predica,
ei îşi fac partea lor, „încălzind” cică atmosfera, după care (unii, numai unii, nu toţi) se duc afară „la o ţigare”, ca să nu se plictisească
Din experienţele cu biserica din Iris am cîştigat cîteva lucruri din care putem învăţa cu toţii. Poate le relatez, cu acordul lor.
Experienţa este pozitivă.
ei au fost foarte deschişi la schimbări şi de la o închinare destul de „decibelică” am venit spre o închinare care atrage şi mai multă evlavie, dar şi mai mulţi tineri, dar care este mult mai liniştită.
Oricum, experimentul a fost foarte interesant.
sa inteleg ca raspunsul este nu?
am spus DARURI SUPRANATURALE. daruri detinute de anumite persoane. oameni vindecati la rugaciunea acestor persoane. aproape instantaneu.
asa cum profetiti dvs, putem profeti cu totii. stiti bine ce intreb. deci da sau ba?
stiu ca Duhul Sfant nu lucreaza fara Tatal si Cristos.
R. de ce înţelegi tu altceva decît spun eu?
Eu am detaliat şi rafinat răspunsul meu ca să fiu înţeles cum trebuie.
Nu îmi forţa cuvintele ca să spună altceva. Am spus ceea ce cred şi nu simplifica problema.
Cu Duhul este mult mai complex decît am dori noi.
Vine de unde nu ştii, pleacă încotro nu-ţi spune, dar Îi simţi puterea.
Nu-i aşa?
parola pentru a intra la sectiunea „cartile” se poate avea? sau ce criterii ar trebui sa indeplinesc sa o pot afla?
Sora Maria,
este vorba de cărţile mele, cele două care au apărut pînă acum şi pe care le voi reedita, pentru că nu se mai găsesc pe piaţă, în cursul acestui an.. dacă aveţi puţină răbdare….
multumesc
asa-i. deci raspunsul este nu. : )
şi dacă ochiul tău este rău…
De unde aș putea face rost de înregistrarea audio a primului mesaj din seria pe Predica de pe Munte (introducerea cu Carbunii Eulaliei)? Pe pagina de internet a celor de la Iris nu este de găsit.
Dani, vezi în http://www.tineretiris.ro, arhiva, caută în mesajele despre relevanţă. Acolo este. Cred că trebuie să asculţi începutul cîtorva mesaje.
Poate că ne ajută cineva, eu nu suport să mă ascult. Sorry. 🙂
Frate Marius am avut un curs cu profesorul Hamilton Moore pe evanghelia dupa Ioan. Nu am discutat atunci, dar acum lucrand pe evanghelie, se ridica problema textului din Ioan 7:53-8:11 (Femeia prinsa in preacurvie).
Majoritatea comentataorilor cred ca textul nu face parte din evanghelie, pericopa fiind adaugata mai tarziu.Chiar si teologii conservatori, precum Carson, ne spun ca nici unul din parintii rasariteni nu citeaza textul pana in sec.X, iar Morris afirma ca desi textul nu e autentic, totusi caracterul Domnului e prezentat in mod autentic in povestire. Unele manuscrise il adauga la sfarsitul evangheliei si altele chiar il insereaza in Luca dupa textul din 21:38.
Editia NIV prefera sa elimine cu totul textul mentionand doar ca „The earliest and most reliable manuscripts and other ancient witnesses do not have John 7:53-8:11”. Chiar si in Cornilescu textul e incadrat in paranteze.
Interbarea mea e: Cum reactionati in biserica fata de acest text? Se predica din el sau il evitati? Credeti ca ar fi bine daca predicam din el, sa spunem ca nu l-a scris Ioan? Cred in inspiratia deplina a Scripturii dar daca as spune in biserica in care sunt asa ceva, as pati ca femeia din text :).Faptul ca principiul iertarii si caracterul Domnului e in acord cu restul Scripturii valideaza predicarea textului? Ati predicat vreodata din el?
Draga David G. este adevărat ce spune prof. Moore.
N-am ezitări să predic din acel text, dar folosindu-l aşa cum este folosit în economia evangheliei, ca exemplu, nicicum ca sursă de extragere pentru unele adevăruri dogmatice fundamentale.
Don Carson sugerează acelaşi uz. Rămîn lîngă Carson şi Moore.
Nu îl evit, aşa cum nu evit finalul Evangheliei după Marcu.
Nimeni nu te obligă să spui la amvon tot ce-ţi trece prin cap, depinde de biserică, depinde de maturitatea membrilor, educaţie etc.
Predică Evanghelia. Nu vei avea niciodată de pierdut.
La amvon nu se face critică de text, se face la şcoala de teologie.
De asta uneori unii se smintesc.
Ce părere aveți despre predicatorii sau pastorii care ajung să renunțe la slujirea din Cuvânt în favoarea implicării în politica, motivând cu apărarea intereselor evanghelicilor în cercurile decizionale înalte?
Dani, depinde de chemare, unii sînt politicieni care au ajuns păstori, decît să nenorocească o biserică mai bine să norocească o ţară. Alţii sînt păstori care au ajuns politicieni. Există o chemare şi pentru a fi politician, părerea mea proprie şi personală este că cele două nu se pot întîlni ujna cu cealaltă. Este conflict de interese.
Cred că ne putem apăra interesele prin politicieni-politicieni, nu prin păstori-politicieni. Sînt destui oameni politici pur sînge în bisericile noastre care pot face această spălare a picioarelor pentru noi.
Domnul să îi ajute.
Arhiva serilor de tineret
2007-2008 – Izbăvește-ne de Cel Rău! de Ravi Zacharias
http://www.tineretiris.ro/sesiunea4.html
Eli-s, mulţumesc şi eu. M-ai scutit de un mare efort.
Carbunii Eulaliei
Dă clic pentru a accesa carbunii-eulaliei.pdf
Mulțumesc, eli_s!
paul washer nu e patratos. sper ca n-o sa spuneti sa-mi scot acum si celalalt ochi.
Nu, Paul Washer nu e pătrăţos, numai John Piper 🙂
Lasă-ţi ochiul în pace, nu te mai juca cu furculiţa…
🙂 Cu bucurie, ca pentru Domnul.
Eu trebuie sa va multumesc, domnule Marius David Cruceru. Am reascultat cu placere si interes primele patru mesaje.
Un ochi imi este mai mereu trist, dar la sfarsitul celui de al cincilea mesaj erau tristi amandoi. As fi vrut sa pot spune cuiva: Domnul meu nu e asa! El e Pastorul cel bun si bland si smerit cu inima. In cartea proorocului Isaia este scris: El Îşi va paşte turma ca un păstor, va lua mieii în braţe, îi va duce la sânul Lui şi va călăuzi blând oile care alăptează. Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă nu-l va stinge. Va vesti judecata după adevăr.
Stiu ca mesajul dumneavoastra este corect, dar asta nu-mi alunga tristetea…
Spuneti-mi, va rog, ce inseamna ”până va face să biruie judecata”? Ce se va intampla atunci? Trestia…? Mucul care mai arde inca…?
Va multumesc si va doresc sanatate!
Draga Eli-s, ca să îţi treacă tristeţea cred că trebuie să asculţi pînă la ultimul mesaj. Cred că au fost 10 în total.
Soluţia continuă în Predica de pe munte, de fapt vor fi două cărţi una după alta.
Domnul tău este ŞI AŞA… ŞI AŞA. şi păstorul cel bun şi marele judecător.
Dacă vrei să îţi treacă tristeţea uită-te la El, contemplă-L.
Cînd ne uităm la istoria omului cu Dumnezeu ne apucă tristeţea, sînt acte şi fapte
cînd ne uităm la dragostea lui Dumnezeu pentru om, sărim în sus de bucurie, acolo este caracterul lui Dumnezeu.
Cînd va birui judecata… uită-te la mesajul din MAtei 25… va veni o vreme cînd trestia va fi frîntă şi mucul stins.
Ce-l face pe John Piper pătrăţos iar pe Paul Washer nu? În februarie 17, 2009 la 11:07 spuneaţi că vă place de Washer pentru că e pătrăţos, v-a dezamăgit între timp cu pătrăţoşeniile lui?
Fir, pătrăţos nu poţi fi privit decît din afară… Am fost de acord în glumă cu un comentator dinainte, mă temeam să nu-şi scoată ochiul, celălalt ochi!
Tu ce înţelegi prin a fi „pătrăţos”? Radical, fundamentalist? John Piper a fost etichetat din greşeală cu un citat ca şi cum aş fi dat eu acel citat şi i s-a lipit de frunte pătrăţoşenia…
Cât despre Paul Washer cred că este radical în ceea ce spune excluzând cum spuneaţi şi dumneavoastră vorbele lui scoase din context şi judecat apoi ca fundamentalist sufocant.
Radicalismul creştinismului predicat de el este de fapt creştinismul. Nu e omul care să dea la pace cu nehotărâţii doar de dragul păcii.
Poţi fi radical într-un sens negativ, să ajungi legalist doar de dragul apărării unor păreri proprii.
Nu vreau să smulg o declaraţie din partea dumneavoastră pentru care să puteţi fi acuzat de vreo afirmaţie dar, ce credeţi despre asta: http://www.pasi.ro/revista/vladimir-pustan-si-a-facut-cruce.html ?
…mesajul noua la final.:)
Si nu, nu doresc catusi de putin sa imi treaca tristetea. Recunosc ca uneori ma ispiteste si „intristarea lumii” aducatoare de moarte, ca o prefer „rasului celor fara minte”, desi par a avea acelasi final, dar tristetea pe care cuvintele dumneavoastra mi-o strecoara acum in suflet mi-e scumpa, caci este dupa voia lui Dumnezeu.
Ingaduiti-mi, va rog, sa scriu versurile unui poet fericit – nu aici, pentru a nu rapi din spatiul destinat intrebarilor, ci in „De-a v-ati-ascunselea…”
In speranta ca va vor placea si in semn de multumire.
In curind, asa cum s-a prorocit, Templul din Ierusalim va fi reconstruit. Sint sigura ca toate cele trebuitoare vor apare de acolo de unde au fost ascunse atitia ani. Cum vor fi oare tinute slujbele?
Rodica Botan,
cu miei!
Cum apreciati mesajul lui Witness Lee despre recastigarea adevarurilor pierdute in crestinism? Dar activitatea organizatiei (nu stiu cum altfel sa o numesc – imi cer iertare daca ofensez pe cineva) „Recastigarea Domnului”?
Va multumesc.
Eli-s, nu sînt un entuziast nici Wachman Nee, nici Witness Lee. Nu prea am timp să arguentez acum. Merg să citesc Biblia cu copii.
E o diferenta destul de mare intre cei doi, desi au avut lucruri comune.
Lee a fost exclusivist, doar adunarile lor erau considerate adevaratele biserici (punea accentul pe „church ground”) pe cand Nee avea vederea si inima mai largi.
Vasilis, despre cei doi şi diferenţele dintre ei trebuie făcută vorbire mai lungă. Nu consider esenţial subiectul, mai ales în contextul în care cei doi nu mai sînt tît de populari printre NP
Inteleg. (Pa bune!:) )
Va rog sa ma scuzati pentru deranj.
Toate cele bune!
Nu vreau să smulg o declaraţie din partea dumneavoastră pentru care să puteţi fi acuzat de vreo afirmaţie dar, ce credeţi despre asta: http://www.pasi.ro/revista/vladimir-pustan-si-a-facut-cruce.html ?
….
si pe mine ma intereseaza raspunsul
Ah, uitasem de răspunsul ăsta. Scuze, nu l-am evitat, Fir şi Irina.
Dar răspunsul meu este foarte simplu.
Eu mă CRUCESC de cîte ori aud cîte-o gogomănie, cîte-o trăznaie, cîte-o ieşire din decor. Şi-acum m-am crucit! Dar nu cînd am auzit că Vladimir şi-a făcut cruce, ci cînd am văzut reacţiile.
Chiar mă gîndeam. Un prieten adună tîmpeniile într-o tolbă şi le pomeneşte din nou şi din nou. Primejdie mare în astfel de acţie, pentru că răul, odată pomenit, rămîne al tău, sihaştrii aveau o întreagă practică legată de pomenirea răului, a lor sau altora. „Astfel de lucruri să nu fie pomenite între voi”. Eu, cînd aud de vreo lucrătură a celui rău atunci mă crucesc şi „scuip” în sîn a piază rea. Piară de la mine, ducă-s-ar pe pustii, ca Ţapu Azazelului. Măcar şi asta am învăţat din Pătrăţosu. De-asta mi-am şters unele articole.
Ei, acum şi mai serios…
Din toată povestea asta este mai puţin important ce-a făcut Vladimir, ci ce-au făcut alţii cu ce-a făcut Vladimir. Aici mi se pare jalnic şi groaznic.
IAtă o reacţie a lui Emanuel Contac. Cred că are dreptate.
Aici cred că este esenţa problemei noastre: isteria de genul, ce-or face fraţii lui mai mari, episcopiii lui etc.
A trădat neoprotestanţii… huo, etc. ! Prostia n-are confesiune, să ştiţi!
Vă spun mai întîi în dreptul meu şi vă rog să nu-mi răstălmăciţi vorbele.
Eu unul nu-mi fac cruce, nu obişnuiesc, deşi mi-am făcut alte dăţi, am scris şi un articol despre asta în Vestitorul Ortodoxiei, articol publicat de pr. prof. dr. Constantin Coman prin anii 90,
De ce nu obişnuiesc acum?
Spre exemplu: ( 1 motiv) din respect pentru fratele Avram Crăciun, cel mai bătrîn membru din biserica noastră, aproape 90 de ani, care face parte dintr-o generaţie care a luat bătaie cu patul puştii peste cap şi peste gură din partea preoţilor ca să-şi facă cruce. El n-ar putea suporta asta şi îl respect pentru vînătăile şi puşcăria pe care au făcut-o congenerii lui pentru că erau sectanţi care nu-şi fac cruce.
Da, trăim într-un alt moment al istoriei, este adevărat. Fratle Avram va pleca curînd la Domnul, dar, dragii mei, avem şi noi o pîrlită de identitate a neoprotestanţilor pe care n-o negociem la fiecare colţ de biserică.
Cred că ideea cu Grecul-grec, latinul-latin, evreul-evreu este mult mai complexă ca să o sacrificăm într-o astfel de chestie. Dacă îmi daţi voie, voi reveni altă dată asupra acestui lucru.
Faptul că noi nu ne facem cruce este şi acesta unul dintre semnele identităţii noastre, aşa cum pentru ortodocşi semnul crucii are semnificaţie aparte, pentru noi, faptul că nu facem semnul crucii are o semnificaţie.
Nu sînt de acord cu faptul că trebuie să ne facem semnul crucii pentru „a fi relevanţi”.
Am prieteni preoţi ortodocşi, catolici, chiar azi am fost la un simpozion împrenă cu preoţi catolici, greco-catolici, călugări franciscani. NE-am salutat cu toţii cu „Hristos a înviat!”. am cîntat „Hristos a înviat!”. cu asta sîntem de acord, nu-i aşa?
Ei s-au rugat, şi-au făcut cruce, eu şi colegul meu, Corneliu, nu ne-am făcut cruce.
Ei ne-au înţeles şi nu ne-au cerut asta, aşa cum noi înţelegem.
Ce era, ca să fiu relevant să mă apuc să le sărut mîna, cum oripilat am văzut că a făcut o dată un prieten al meu neoprotestant?
Gestul acela nu l-am înţeles şi nu cred că vreau să îl înţeleg. Ca să fim consecvenţi ar trebui să ne apucăm şi să sărutăm icoanele, măcar cele împărăteşti (pentru neoprotestanţii mei, sînt cele două icoane mari de-o parte şi de alta a uşilor împărăteşti, Cristos Victorios şi Fecioara cu Fiul…uşile împărăteşti sînt cele două din faţă, din catapeteasmă, catapeteasma este „zidul” acela mare din icoane… ). Ei, păi să fim consecvenţi şi relevanţi, nu?
Nu vă daţi seama că sîntem caraghioşi, dacă facem lucruri care nu ne stau în ethos şi care nu ne sînt obişnuite?
Un ortodox îşi face zilnic crucea, cu reflex. Pe noi nu ne prinde, nici măcar nu ştim să ţinem degetele şi sensul îl greşim. Ne trezim că facem cruce catolică în biserică Ortodoxă, cum caraghios am mai văzut altă dată.
Episcopul Virgil Bercea, care este un om extraordinar m-a salutat, ne-am strîns mîinile ca doi bărbaţi adulţi, maturi, care ne înţelegem unii altora diferenţele şi am putut să ne şi uităm unii în ochii altora cu dragoste creştină, dar fără a ne schimba ethos-ul şi portul.
Dar aici cred că fiecare este după încredinţare. Dacă ştiu că aş cîştiga un suflet, cred că mi-aş face o cruce mare, din frunte pîn la tălpi şi ….apoi mi-aş cere scuze fratelui Avram. Dacă ar trebui să fac tumbe în biserică şi să fiu sigur că asta duce la mîntuirea cuiva şi la deschiderea spre Evanghelie, de ce nu?
Cum ştiu că nu prin astfel de gesturi cîştig suflete, nu mă obosesc prea tare. Sufletele se cîştigă prin vestirea Evangheliei.
În Oradea toată lumea mă ştie ca pastorul Cruceru, vice la Comunitate (echivalentul vicarului eparhial). Ce-o să fac? Să mă dau în stambă în ecumenisme de doi bani? Derutez turma mea, dar nu numai turma mea, ci şi pe a altora. Nu în gesturi stă ecumenismul autentic, adică părtăşia la Cuvîntul cel Adevărat, ci în atitudinea de dragoste sacrificială faţă de oameni.
Ştie cineva ce-a fost în mintea lui Vladimir atunci?
Pe de altă parte, nici din dragoste, nimeni nu ne cere şi obligă, dacă mergem într-un asemenea mediu, să ne îmbrăcăm la reverendă, să ne facem cruce. Oamenii, sărmanii, nu mai înţeleg nimic.
Noi, neoprotestanţii, din complexul istoric şi numeric, avem un fel aparte de-a „ne da după”, ca să fim acceptaţi cu orice preţ, sacrificînd amănunte, detalii (sînt aboslut de acord că acestea sînt detalii nesemnificative într-un anume context) care pot deveni semnificative în alte contexte.
Bătrînii noştri au fost mult mai fermi în astfel de chestiuni şi din acestă pricină au fost respectaţi.
Şi încă ceva: nu vă bucuraţi prea tare că s-a dat pe youtube faza asta. Săracu preot, numai el ştie ce păţeşte acum de la superiorii lui. S-ar putea să-l pască cel puţin mutarea la o altă parohie, dacă nu, caterisirea.
Lipsită de înţelepciune iutubizarea unor astfel de faze tot din complexul: „aţi văzut, mă, ai noştri ca brazii au reuşit să penetreze şi în biserica ortodoxă şi să le predice păgînilor acasă la ei.”. Scîrboasă atitudine.
Asta cred în mod general despre făcutul crucii.
Despre ce-a făcut fr. Vladimir Pustan acum? Nu văd de ce se face atîta caz. Realmente cred că sînt alte chestiuni mult mai importante cum ar fi conţinutul mesajului în general, evanghelia pe care o vestim decît acest lucru. Chiar nu văd de ce trebuie să ne isterizăm aşa pentru asta. Avem probleme mult mai grave,
Alt lucru mi se pare mie demn de întrebări aici nu asta. Dar poate că voi scrie altă dată despre conţinut.
Cred că fratele Vladimir are foarte mult talent, are dar din partea Domnului pe care trebuie să îl folosească cu maturitate, iar maturitatea nu vine uneori cu vîrsta.
Să ne rugăm pentru fratele Vladimir!
În privinţa celor în care sîntem de acord să mergem împreună, în celelalte, Domnul ne va lumina pe fiecare.
Irina, nu am vrut să jignesc ortodocsii care îmi citesc pagina.
Mi-aţi cerut un punct de vedere. Acesta este.
Cu deosebit respect pentru cei care îşi fac cruce din convingere şi cu credinţă
Marius David CRUCE-ru
fratele Vladimir ştia cu siguranţă că este filmat – cred că bănuia deja că urmează să apară pe youtube, chiar nu pot crede că nu s-a gândit „atât de departe”.
Nu ştiu dacă e corect să-i acuzăm pe cei ce l-au iutubizat cu toate că în timp ce postam un articol mă mustra conştiinţa – paradoxal, am aşteptat vreo câteva săptămâni ca cineva să publice clipul ca să pot şi eu publica articolul.
Fratele Vladimir bănuia deasemeni că se va auzi că a fost în biserica aceea, că a fost îmbrăcat cum a fost şi că şi-a făcut „semnul”. Deasemeni el predică în mesajele sale cu această tentativă de ecumenism – reducerea „gardurilor” şi alte cele.
Ce este mai grav: că a fost iutubizat predica fratelui Pustan sau că ortodocşii râd de noi acum? Oricum printr-un mod sau altul lucrul acesta ieşea la iveală.
Fir, problema cu iutubizarea rămîne de discutat.
De ce trebuie iutubizate fazele astea? Asta nu pricep.
Nu văd unde este tenta de ecumenism şi ce numeşti tu “ecumenism”
Nu este important că ortodocşii rîd de noi, aşa cum spui tu. Oricum rîdeau sau, răutăcios, ignoranţi fiind, rîdem unii de alţii.
Importnt este ce spune Domnul despre noi în faze din astea.
Ce este in inima noastră atunci cînd face astfel de lucruri: cînd ne facem cruce, cînd iutubizăm asta, cînd discutăm isteric despre lucuri care nu fac partre din Evanghelie… etc.
Una dintre metodele lui SAtan este să ne abată atenţia spre alte lucruri.
Nu stiu de ce imi arunca comentariile in alta parte.
Pun din nou:
Draga Marius,
cred ca aici se face aluzie la ce s-a discutat pe aici:
http://penticostalul.wordpress.com/2009/05/02/preasfintia-sa-pustan-pocaitul/
Asta inseamna ca esti citit 🙂
Scuzaţi-mă, dacă se poate: cred că e puţin prea retoric să comparăm semnul crucii cu adorarea icoanelor. Ideal ar fi ca prin semnul crucii asupra propriei persoane să mărturisim că ne dorim foarte mult să fim ucenici ai lui Cristos, sau că ne căţărăm prin copaci de Cruce ca să-L vedem măcar de la distanţă. Nu aş putea face legătura, aşa cum văd că o fac unii dintre vizitatorii dumneavoastră pe propriile bloguri, între semnul crucii şi adorarea Crucii – ca formă de (presupusă, zic totuşi) idolatrie. Putem acuza pe oricine şi oricând de idolatrie, ca şi de nesmerenie. Nu vede nimeni încă faţă către Faţă.
Dragă Isidor, te rog să asculţi un ortodox despre ce înseamnă pentru el faptul că îşi face cruce şi apoi să ne ferim să tragem confuzii.
Noi nu ne putem juca cu semne care capătă o greutate mult mai mare în mintea destinatarului.
Un semn stă între un emitor şi un receptor. Un semn, de la Augustin încoace este element de comunicare şi limbaj şi noi nu atribuim în mod arbitrar semnelor lingvistice ce valoare dorim noi, aşa cum sugerezi, eu nu pot să spun „cal” şi să spun că am înţeles „vacă”. Dacă spun „cal” atunci mă aştept ca prin convenţia lingvistică destinatarul să plece cu gîndul la un animal cu patru picioare.
Eu nu mă pot juca cu semnificaţiile mele mai puţin sau mai mult profunde cînd fac un semn atît de important pentru o astfel de comunitate că eu înţeleg nu ştiu ce şi epntru mine nu contează aşa de mult.
Atunci mă voi duce în China sau în spaţiul musulman şi voi face semne care în cultura respectivă au o semnificaţie, dar „pentru mine nu contează aşa de mult”.
De ce s-a iscat discuţia dintre Petru şi Pavel, că Petru dădea „semne” care erau prost înţelese în comunitatea pro-iudaizantă şi Pavel l-a taxat drept ipocrit.
Concluzia: nu ne putem juca oricînd, oricum, oriunde cu oricine cu orice fel de semn.
nu gasesc mesajul jignitor, dimpotriva, mi se pare echilibrat. Eu trebuie sa recunosc ca am fost socata de aceasta intamplare. Sunt de acord ca e omeneste si chiar foarte interesant uneori sa discutam intre noi (adica ortodocsi cu np), dar sa-si pastreze fiecare identitatea, cum bine spuneai. Ce s-a intamplat n-a fost cinstit nici din partea parintelui respectiv, nici din partea pastorului. Ca sa nu mai spun ca cel putin preotul ortodox a incalcat canoanele Bisericii, pai daca se apuca fiecare sa faca de capul lui in Biserica unde ajungem?Iar pastorul np trebuia sa fie sincer- sunt pastor penticostal, nu profesor de nu stiu care, sa se imbrace normal, nu in negru,de parca vroia sa para preot.Si nici nu era nevoie sa faca cruce, ca stie tot ortodoxul ca np resping semnul crucii. Minciuna de ambele parti, parerea mea.
Irina, mă tem să-ţi dau dreptate…
mulţumesc că ai înţeles.
Primul lucru pe care l-aş fi făcut (dacă nu este adevărat) este să revin la adevăr. Nu sînt profesor, nu sînt universitar, sînt ceea ce sînt. Nu cred că l-ar fi oprit nimeni atunci pe fratele nostru să mai vorbească numai pentru că nu era profesor. Fii sigură că preotul, sărmanul, deja şi-a încasat papara. S-ar putea să piardă parohia. Asta din pricina unor isteţi care iutubizează orice lucruşor, fără să gîndească la implicaţii. Asta mi se pare mai grav şi problematic. Gîndeşte-te ce-a păţit un Mitropolit şi un Episcop, unul pentru că a luat Euharistia unei biserici soră, altul pentru că a participat la o ierurgie (PSS Sofronie al Oradiei). Ce să mai zic de un biet preot de ţară?
Tocmai de asta trăim într-o lume în care nu putem schimba semnele de circulaţie cum vrem noi. La un moment dat cineva va avea de suferit. Cineva va fi accidentat. În cazul acesta, preaînţelepţilor care au hotărît să facă reclamă unui asemenea „eveniment” şi să strige pe toate canalele marea victorie a penticostalilor asupra ortodocşilor, le-aş spune să se apuce de trei zile de post şi rugăciune să le vină mintea la cap ca lui Becali.
Tristă este această falsă victorie iutubească.
Duhul este mult mai discret şi suflă de unde nu se află şi bate încotro nu caţi.
noapte bună!
Marius, pai daca m uit in urma episcopul si preotul cu pricina n-au patit mai nimic, desi au incalcat grav canoanele bisericii noastre(adica regulile ei, pentru cine nu stie), iar primul a zis clar ca nici macar nu-i pare rau, producand foarte multa sminteala.
Acum nu stiu ce va pati preotul cu pricina, care la randul lui a incalcat rau de tot canoanele. Ca sa o zic direct, sper sa nu se supere nimeni, din punct de vedere ortodox penticostalii sunt considerati eretici(adica se abat de la credinta pe care noi ortodocsii cu totii o marturisim), si n-ai voie sa te rogi impreuna cu ei, sau sa-i inviti in biserica sa predice sau mai stiu eu ce. Si ca sa zic cum vad eu problema- cand cumpar o sticla de cola, vreau ca in ea sa fie cola, nu apa minerala. Daca vroiam apa minerala cumparam asta din prima. La fel si cu biserica- cand ma duc la mine la biserica vreau sa particip la o liturghie ortodoxa, dupa randuiala noastra, cu o predica tinuta de un preot ortodox, conform invataturii ortodoxe, nu de un penticostal imbracat in negru care isi face o cruce fluturand ca sa demonstreze doar el stie ce.De asta sunt ortodoxa si nu penticostala, baptista sau altceva.Mi-am asumat o anume identitate a credintei si vreau ca preotii sa o pastreze, nu s-o dea pe garla.
Daca vroiam sa-l vad pe pastorul Pustan, si sa aud si sa vad rugaciuni si manifestari emotionale in stil penticostal ma duceam in adunarea lui, unde predica de obicei.
Asa ca sper ca preotul ortodox cu pricina va fi tras la raspundere pentru faptele sale, fiindca este de-a dreptul trist ce a facut.
Sper ca n-am suparat sau jignit pe nimeni, nu am avut in intentie asa ceva.
Draga Irina,
îţi înţeleg opinia, îţi respect opinia, nu sînt cu totul de acord.
Pentru ceilalţi cititori ai mei, Irina este ortodoxă.
Nu sînt de acord să fim consideraţi eretici şi mă voi bate pentru acest lucru pe argumente altă dată.
Eu aş vrea să atrag atenţia asupra altor aspecte care „par” secundare.
Întrebarea aici este ce se pierde şi ce se cîştigă? Îmi pare rău că sînt atît de pragmatic, dar este bine pentru toţi ceilalţi cititori ai mei să vadă care este atitudinea OOBR-ului (ortodoxului obişnuit binevoitor din România) faţă de un astfel de fenomen, cînd, „consumator de act religios” (nu o spun ofensator, ci în acelaşi sens ca Irina care compară etichetele) se simte înşelat.
Acesta este un aspect.
Al doilea aspect este legat de situaţia cu pricina. Nu sînt de acord că este vreun loc în care Evanghelia nu trebuie predicată. De cine şi în ce termeni, asta este altă chestiune.
Ideologizarea românaşilor stă în faptul că nu contează ce se spune, dacă este adevăr sau nu, contează cine spune. Dacă nu-i de-ai noştri…. dacă e de-ai noştri şi dacă este ereziarh, atunci n-are problema.
Aici este un aspect, dar şi aici trebuie să fim cu mare băgare de seamă.
Steinhardt spunea pe bună dreptate că nu orice adevăr spus de oricine şi oriunde este adevăr. Nici dacă Diavolul mărturiseşte uniunea ipostatică a lui Isus nu trebuie să fii de acord cu el, pentru că-i Diavolul. Spunea asta în contextul anchetelor la securitate.
Iată două feţe ale aceleaşi monede: Adevărul.
Eu personal nu cred că preotul respectiv a greşit prin invitarea unui penticostal în biserică să predice. Dintr-un motiv sau altul, Evanghelia a fost vestită.
Şi-a încălcat canoanele şi autoritatea ierarhică. Aici este o altă problemă de discutat separat.
Cred că cei mai greşiţi în toată povestea asta sînt două categorii de personaje, poate chiar trei.
1. Cei care au filmat chestia asta şi au iutubizat-o cu intenţia de a crea o ştire senzaţională
2. Cei care s-au isterizat şi au discutat o chestie secundară şi fără importanţă: „Vladimir Pustan a comis-o!”
3. Cei care se bucură sectarist şi vulgar: „Bă, am reuşit, bă, am ajuns şi acolo.. vezi sîntem tari… „, bucurîndu-se de o bătălie fără importanţă, care li se pare cîştigată (un penticostal predicînd în faţa unui altar ortodox) şi pierzînd din vedere o miză mult mai mare, războiul spiritual în ansamblu şi toate implicaţiile şi consecinţele colaterale ale unui asemenea fapt.
Dragă Irina, dacă vrei să mă găseşti predicînd uneori, nu mă vei găsi în Bisercica din Aleşd, ci prin Herculane, că MISA urcat sîngele la cap cînd am văzut ce se întîmplă în aceste zile acolo.. prin Sîngeorz Băi, pe treptele din parc, în piaţa din Potcoava, Olt, dacă este cazul etc.
Nu poţi închide Evanghelia într-o biserică, fie ea de orice confesiune.
Evanghelia este sămînţa care trebuie împrăştiată oriunde.
N-am să intru şmechereşte în casa ta, dar nu mă voi opri din ceea ce unii dintre ortodocşi numesc „prozelitism”, fără a defini clar termenul.
Irina, inteleg ca ce s-a intamplat cu Pustan incalca toate canoanele bisericii ortodoxe, ca nu se face asa ceva si te simti socata insa din cate am observat, chiar daca Pustan n-ar fi fost in acea zi acolo, modul de manifestare al preotului si enoriasilor e diferit cred de o slujba obisnuita a bisericii ortodoxe.
Atat preotul cat si Pustan au vazut nevoia sa-L predice pe Hristos de aceea permite-mi sa spun ca tot „apa” a fost (sau cola), doar sticla era diferita.
Draga VAsilis, ce-a facut fratele Vladimir nu incalca TOATE canoanele BOR. El nu poate incalca canoanele unei biserici din care nu face parte. Preotul a incalcat canaoanele sale. Aici este diferenta substantiala.
Observatia ta este foarte buna. Se pare ca biserica respectiva este cu totul diferita in manifestare si preotul este un „dulce” in fellu in care se poarta cu enoriasii si cu musafiru deopotriva.
Mi-ar fi mare ciuda sa fie persecutat un asemeanea suflet senin, care n-a facut ceea ce a facut cu reavointa si cu intentia de a submina autoritatea canonica.
Pingback: Neoprotestantismul şi semnul crucii « Trezire Spirituală
ce sa zic, eu n-am o formare teologica, deci nu ma pot pronunta referitor la chestiunea cu denumirea de eretici.Stiu ca unii o folosesc in sens peiorativ, dar nu asta a fost intentia Bisericii, cel putin asa inteleg eu.Dar ma rog, astea sunt subtilitati teologice pe care eu nu am capacitata sa le dezbat.
Desigur ca din punct de vedere neoprotestant preotul n-a gresit cu nimic, ba chiar facut bine. Dar din punct de vedere ortodox e tocmai opusul. Ca sa mai fac o comparatie, nu stiu cat de reusita, e ca si cum se duce penticostalul duminica la adunarea lui si cand intra pe usa ce sa vezi- in loc de amvon un altar, un preot cadelnitand si savarsind Sf. Liturghie, si o predica despre Sfintele Taine(sa zicem). Ce ar simti penticostalul cu pricina?ar zice el bravo, ce bine, e vestit Hristos?cred ca din contra.
Asa si eu. Tu spui draga Marius ca rspectivul a vestit pe Hristos, dar eu am ascultat predica si ce am auzit?Am auzit o interpretare neoprotestanta a Scripturii.Pustan spune exact ce vorbeam zilele trecute- pocainta nu e aderarea la un cult, pocainta nu e aderare la o doctrina, pocainta e aderarea la Iisus Hristos. Adica mai subtil nu conteaza ce fel de credinta ai, ca e ortodoxa, ca e neoprotestanta. De aici pana „hai la noi la adunare” cat mai e? nu stiu cat de clar ma exprim, dar sper ca intelegi ce vreau sa spun.
Poate sa fie si „dintre ai nostri”, daca preotul nu da invatatura ortodoxa atunci n-are ce cauta sa pastoreasca turma. Si de aceea exista episcopi, sa vegheze cu atentie la acest lucru.
Vasilis, cum ii spuneam si lui Marius, din punctul meu de vedere Pustan n-a predicat acolo pe Hristos, ci intelegerea lui asupra lui Hristos, ceea ce e cu totul altceva. Si intradevar, modul de manifestare al enoriasilor nu era unul ortodox, de fapt chiar m-am intrebat daca mai era vreun ortodox pe-acolo, am avut impresia ca Pustan si-a adus si adunarea cu el.
Din cate stiu preotul de la Mosuni a fost atentionat de cateva ori pentru niste abateri,sau ceva de genul, nu cunosc exact despre ce este vorba asa ca nu pot spune mai multe, iar cu asta cred ca le-a intrecut pe toate.
Dragă Irina, ca să fii eretic trebuie să fii eretic faţă de ceva, o tradiţie din care vii şi pe care o conteşti, o ignori, deraieţi. Erezia este „faţă de” întotdeauna. Convertiţii din bisericile evanghelice din România sînt de multe tipuri. TE va surprinde, dar majoritarul, din păcate spun eu, devine cel născut în credinţa baptistă.
De asemenea, un alt tip este cel păgînizat complet, care habar nu are de credinţa strămoşească, este deeclesializat şi găseşte o comunitate de neoprotestanţi în care se regăseşte. Deci.. nu-i chiar aşa de simplu cu acest titlu de „eretic”. voi reveni la o taxonomie a convertiţilor, dacă este cazul.
Înţeleg punctul tău de vedere. Preotul a greşit din perspectiva autorităţii eclesiale din care face parte, aşa cum un pastor greşeşte, după părrea mea, dacă cheamă politicieni cre n-au căderea şi chemarea predicării la amvon să „salute” comunitatea în campaniile electorale.
De conţinutul mesajului nu m-am legat încă. Nu cred, aşa cum spuneam zilele trecute, că Îl poţi despărţi pe Cristos de Biserică. Aici sîntem de acord.
Despre abaterile preotului dn Moşuni nu ştiu.
Cred că iar sîntem în primejdia de a discuta lucuri neimportante.
Întrebarea fundamentală este următoarea:
1. Trebuie vestită Evanghelia în orice loc?
adaug
2. Trebuie vestită Evanghelia cu orice preţ? Care este preţul în acest caz? Sacrificarea omului sau sacrificarea Evangheliei, sacrificarea unei culturi confesionale pentru un cîştig mult mai mare… sacrificarea identităţii?
3. Trebuie vestită Evanghelia evaghelie aşa cum o înţelegem, şi dacă o „adaptăm” cît şi în ce fel?
Nu vreau să judecăm oamenii şi evenimentele în primul rînd, ci mentalităţile, atitudinile, ideile, dacă se poate.
Vă rog să nu vă blocaţi în cei doi, Vladimir şi preotul din Moşuni, să mergem la felul în care înţelegem şi unii şi alţii Evanghelia şi modul în care aceasta trebuie răspîndită.
A. Ce părere aveţi despre landmarkism?
B. A nu-L despărţi pe Cristos de biserică nu duce din start la invalidarea oricărei evanghelizări încrucişate? Deci respingeţi categoric aceste tentative, dacă sunt făcute prea „diplomatic”, neidentitar sau voalat identitar, eventual duplicitar?
C. Este creştinismul un cult esoteric? Predicatorii prea „simpli” şi cu o agendă teologică primitivă (dacă e greşită deja e alt caz) ar trebui opriţi, sau au totuşi un rost în faţa unui „public” avid, dar lipsit de pricepere, care riscă în lipsa lor să repete papagaliceşte nişte doctrine exemplare, transformate în incantaţii? Lacrimile şi glasul sugrumat la Amin! nu valorează poate nimic din perspectivă teologică, dar care este alternativa poporului fără carte şi idee de critică textuală? Nici pe Isus nu-l prea înţelegeau, dar pariez că aveau uneori lacrimi în ochi când Îl ascultau. După predica lui VP, măcar s-au dus la soţi acasă (sau la birt) să le spună zâmbind că vor avea pâine de la Dumnezeu pe timp de criză.
Draga Isidor, da, resping despărţirea de Cristos şi Biserică. Orice evanghelizare treubie să fie eclesială, după părerea mea. Eclesială, eclesializantă, adică să fie iniţiată de biserică şi să cheme pe oameni la biserică.
Spun ca unul care am lucrat o vreme într-o organizaţie studenţească care nu avea ca prioritate chemarea oamenilor la Biserică, numai la Cristos. Dezatru!
Creştinismul este un cult isoteric într-un sens, asta este şi semnificaţia chemării liturgice „Uşile, uşile…. „. Biserica are iniţiaţi şi iniţiabili, catehumeni, competentes… am un artiocl despre asta.
Da, creştinismul poate fi înţeles şi de idiot şi de geniu, dar sînt chestiuni care pot fi înţelese numai din interior, aşa cum Evanghelia poate fi propovăduită oricui şi oricine o poate înţelege.
Despre Landmarkism, atît cît ştiu pînă acum, cred că este o exagerare, care trebuie studiată istoric, în context. Istoria nu este specialitatea mea, dar voi da timp, dacă este relevant. De ce întrebi?
Repet pentru a nu ştiu cîta oară: nu trebuie deviată discuţia în cazul V.P.
Am păţit-o şi eu recent, cînd am observat că mi se pun vorbe în gură şi apoi respectivul se ia la trîntă cu textul meu.
Ce-are Panda cu Manda? Predica lui VP şi rezultatele ei şi faptul că îşi face sau nu-şi face cruce?
Întrebam de landmarkism pentru a fi sigur că nu vă plac exagerările de tip ortho-doxie dovedită prin istorie, şi prin tradiţie ca steag, nu ca agendă zilnică.
La capitolul esoterism creştin mi-aţi cam ocolit întrebarea, răspunzând desigur extrem de corect şi inatacabil. Greu să vă prindă omul cu spatele la zid, artele marţiale îşi spun cuvântul.
Nu doream să amestec nimic, ci să le comentăm pe amândouă, ceea ce mi se pare că s-a şi întâmplat (în conversaţia cu dna Irina, predica, în rest semnul).
nu, nu cred că sînt adeptul exagerărilor talibăneşti de vreun fel.
N-am ştiut să răspund altfel, Isidor, cred că tocmai asta am pierdut în creştinism, fascinatţia esoterismului iniţial. Comunitatea ioninică se pare că era o societate cu iniţiaţi şi profani, cu grade şi creşteri în autoritate.
Ha, m-am distrat cu artele marţiale… păcat că toate competiţiile se ţin Duminica pe aici prin Oradea şi acum duminică este un regal.
În lumina interpretării pe care o faceţi predicii de pe munte, mă aşteptam la un răspuns mai tranşant bazat pe ce fel de creştinism ne-a lăsat Isus, poate nu tocmai apropiat de ce am făcut noi (adică toate generaţiile până la noi) din el. Poate multe alte comunităţi erau şi mai esoterice, poate multe biserici contemporane sunt parţial esoterice. Câte biserici spun tot ce ştiu teologii lor credincioşilor? Asta este doar un aspect – e mai bine să nu ne pierdem turmele decât să le hrănim cu tot felul de hrană, chiar tare şi foarte tare? La ortodocşi e destul de periculos să nu te supui superstiţiilor locale – preotul rămâne pe drumuri – dar nu cred că e un caz singular, vox populi contează… Există o listă de chestiuni care se pot difuza în mase, altele doar la cerere, şi altele doar pentru conferinţe şi seminarii la nivel înalt? Dar pe lângă catehizare, mai este foarte importantă diferenţa dintre oameni. Ar trebui să facem „clase” cu programă diferită în aceeaşi biserică? Ar trebui să selecţionăm clerul de ţară şi cel de oraş prin Departamentul de Resurse Umane al bisericii? Ce a vrut Isus să facă cu elitele şi cu vulgul? Ar trebui să ne străduim toţi spre una din aceste extreme? Când zic toţi, e clar că există pericolul, ca şi în comunism, de a avea biserici cu institute teologice care ştiu multe, dar hotărăsc o politică de eliminare a elitelor din „teren”.
Ştiu, cuvintele trebuie să fie în primul rând folositoare – asta pledează pentru stratificare şi esoterism. Avem aşa ceva, e bine implementat?
Draga Isidor, încă nu am terminat cu predica de pe munte, aventura continuă.
Isus nu ne/a lăsat nici un ism.
Dragă Isidor, niciodată biserica n/a fost organizata pe clase de studiu etc. Asta este una dintre ideile foarte proaste. Eu însumi sînt destul de sceptic la ideea asta cu clasele de studiu biblic pentru copii, pentru adolescenți, tineret, grupe de vîrstă etc.
Cred însă în ucenicia față către față. Așa a crescut Bserica, așa s-a zidit.
Ridici mai multe probleme în același timp. Problema elitelor trebuie discutată separat. Ce este elita? Eu sînt pro-elită, dar nu elitist.
Care sînt criteriile?
V-asi ruga sa raspundeti la aceasta dilema.
In primul rind sint foarte ingrijorat de ceea-ce se intimpla in CULTUL PENTICOSTAL. Intr-un judet din Romania niste pastori isi permit sa oblige sufletele sa faca al doilea botez , altfel nerecunoscindu-le ca fiind mintuite , si oprindu-le de la actul CINEI DOMNULUI . De exemplu o familie de frati au venit de la CRESTINII dupa EVANGHELIE la Penticostali , iar pastorul din satul in care acestia s-au mutat ia obligat sa faca al doilea botez , pe motiv ca botezul primit nu este bun , chiar daca acesta a fost primit conform poruncii . Cind am luat legatura cu pastorul judetean acesta a spus un lucru la carte nu ma asteptam . Daca botezul nu a fost dat de noi nu este bun . Nu numai atit, un suflet tinar care a trecut din biserica de la noi in biserica din alt sat de acolo si acolo a fost obligat sa primeasca al doilea botez . Ce parere aveti ? Dupa discutia pe care am avut-o cu pastorul judetean ?
Stii ce mi-a spus ? Ca ei asa au primit de la Bucuresti ordinele . Cei ce nu sint Botezati in Cult sa fie botezati a doua oara.
Astept comentariile voastre la reclamatia de mai sus.
Eu personal nu cred acest lucru, poate insa sa fie ceva nou sub soare.
Sanyi, nu stiu ce sa raspund la dilema ta.
Ma suprinde foarte tare, dar asta este.
Este adevarat ca si eu ma pretind botezat cu Duhul si unii penticostali nu ar fi de acord.
Draga Marius,
cred ca aici se face aluzie la ce s-a discutat pe aici:
http://penticostalul.wordpress.com/2009/05/02/preasfintia-sa-pustan-pocaitul/
Asta inseamna ca esti citit 🙂
Draga Patrix,
este din cauza noii ordonări acomentariilor.
Acum, domnul Penticostalul n-a citit cu atenţie şi bunăvoinţă cometnariile mele.
Se grăbeşte să mă citeze aluziv şi să dea interpretări răutăcioase, cu răstălmăcirea sensului intenţinat de mine.
Eu am spus de ce EU nu îmi fac cruce, nu l-am judecat pe fratele Pustan, care poate să facă ce doreşte dînsul.
Apoi, fratele cu pricina aruncă un alt bolovan în căldare, dacă tot avem o isterie neoprotestantă pe tema asta.
Invocă Consiliul Bisericesc, îşi dă cu părerea.
Asta este o modalitate bună să te faci de rîs. Dacă C. B. va ignora cazul, aşa cum şi trebuie, după părrerea mea…
Asta-i lucrarea celui rău, să ne abată atenţia de la lucrurile esenţiale.
Repet: nu este important dacă V.P. şi-a făcut cruce sau nu.
Importante sînt alte lucruri, pe care preferăm să le ignorăm, pentrucă ne cere mai puţină lene a gîndirii.
Crucea este un semn a ceea ce ar trebui să fie în interior, deci contează extrem de mult de ce se face semnul acesta, sau de ce nu se face. Cu cât este mai căzut în automatism, cu atât este mai superficial, ca şi interiorul.
Poate e de preferat ca bisericile, de orice fel, să aibe credincioşi, cu şi fără ghilimele, care să fie foarte liniştiţi şi cu sufletele şi minţile făcând pluta, ca la piscină. Ce greu ar fi ca în toate bisericile să existe un program de evanghelizare şi predicare încrucişată… Atunci ar trebui ca fiecare participant să gândească, să lupte, să se zbată, să ştie de ce şi în ce greşeşte alienpredicatorul, să afle poate de ce şi în ce nu crede din ceea ce se presupune că ar trebui să creadă în sânul bisericii sale. Dar asta nu mai e plutire, e o formă extremă de a merge pe o mare în furtună. Formalism şi superstiţie, siguranţă şi pacea dată unii altora – nu e totuşi prea riscant?
Dragă Isidor, ne-ai lipsit.
Sigur, contează de ce facem ceea ce facem. Trăim într-o lume a semnelor. Cineva spunea.. „e doar un semn”. That’s the point.
Dacă este neoprotestant atucni Cina Domnului ce-i?
Contează cum şi de ce o faci, contează dacă o faci sau nu? Contează gestica într-o lume liturgică? Sigur că da. Aici arguemntele pastorului Balcan, cred, sînt slăbuţe şi nu prea înţelege despre ce este vorba. Scrie pripit şi fără a vedea ansamblul.
Gestica şi formulele de salut fac parte din identitatea noastră.
Cînd un greco-catolic mă salută: „Lăudat fie Isus!”
Eu nu răspund: „Şi Maria în veci de veci!”
Ci răspund: „În veci de veci, Amin!”
Se uită suprins, după care începem discuţiile!
Foarte interesantă metafora cu minţile-plută!
Nu ştiu exact raţiunea pentru care evanghelicii nu fac semnul crucii, bănuiesc totuşi că iniţial a fost o reacţie tocmai la banalizarea unui semn care ar trebui să fie un semnal şi o mărturie, nu o etichetă de identitate. Identitatea se suprasimplifică astfel, şi poate deveni chiar înşelătoare. Mai mult, se demonetizează drastic, prin repetare excesivă şi automată, prin greşită folosire aproape magică, ceea ce ar trebui să fie mai apropiat de un crez în patru versuri, cu subiect şi predicat (Cine şi ce face în numele Lor, împreună cu Ei, şi în Adevăr?). Nu cred să figureze abţinerea de la semnul crucii printre punctele mărturisirilor de credinţă ale cultelor evanghelice – în cazul de faţă al penticostalilor. Argumentul legat de suferinţele îndurate de înaintaşi în numele refuzului de a-şi face cruce nu poate prima în faţa altora legate de Evanghelie şi de însuşi Isus – nu condamni sau cobori jertfa cuiva dacă pui jertfa Lui mai presus, iar suferinţele trebuie uitate şi iertate în suflete, altfel valoarea lor se poate pierde pentru cei ce au impresia că le cinstesc. Identitatea fiecăruia poate şi trebuie câteodată să se topească precum ceara de la faţa focului – dar focul trebuie corect identificat…
Revenind la evanghelizarea încrucişată, văd că nici măcar Vindecătorul nu a simţit miros de ecumenism în această întâmplare. Esenţial este ce se predică „altora”, ce „agendă” are predicatorul. Dacă apare un singur punct pe această agendă, aşa cum mi se pare că a fost cazul la Moşuni, fără prozelitism sau momeli dogmatice, cred că poţi fi sigur că predica va aduce roadă, indiferent de asistenţă. Mai contează şi altceva?
Probabil că da – chiar dumneavoastră spuneaţi că o convertire de moment cu batiste suprasolicitate nu are valoare. Pentru mine, sincer, nu e chiar aşa, dat fiind că nu cred în coerenţa şi consistenţa omenească, iar momentele în care te atinge harul sunt adevărata viaţă, fatalmente dispersată şi fărâmiţată de-a lungul vieţuirii.
Întrebarea fundamentală este următoarea:
1. Trebuie vestită Evanghelia în orice loc?
adaug
2. Trebuie vestită Evanghelia cu orice preţ? Care este preţul în acest caz? Sacrificarea omului sau sacrificarea Evangheliei, sacrificarea unei culturi confesionale pentru un cîştig mult mai mare… sacrificarea identităţii?
3. Trebuie vestită Evanghelia evaghelie aşa cum o înţelegem, şi dacă o “adaptăm” cît şi în ce fel?
….
eu as pune urmataoarea intrebare fundamentala – ce inseamna a vesti Evanghelia?ca doar in bisericile ortodoxe nu se vesteste Coranul.
Îmi cer scuze, dar văd că domnul Marius David Cruceru a lăsat loc la discuţii (oarecum) libere între comentatori (cel puţin aşa interpretez apariţia unui link „Răspunde” ataşat la comentariul altuia, alături de un link general „Lasă un Răspuns” – care de fapt înseamnă „Lasă o nouă întrebare sau fă un comentariu la articol”).
Deci, cu riscuri asumate:
1. Poate nu trebuie, dar se poate? De ce nu s-ar putea, dacă trebuie? Posibilităţi de interpretare a întrebării dvs. sunt multe, dar în cazul în speţă nu cred că a acuzat cineva faptul că în Moşuni nu se vesteşte destul Evanghelia (impresia mea, cel puţin, a fost că atmosfera era mai degrabă deja penticostală, cu mult înainte de apariţia pastorului). Cu atât mai departe de adevăr acuza implicită că în bisericile ortodoxe în general ar exista o astfel de nevoie. Ce-i prea mult strică? O biserică perfectă poate spune că are destulă Evanghelie, nu mai trebuie să se obosească şi alţii? Pe de altă parte, de ce nu s-a dus pastorul să predice într-un mediu mai ostil? Oamenii de acolo păreau deja pocăiţi, avizi de Cuvânt, dar pocăinţa poate fi de mai multe feluri, şi Cuvântul poate fi periculos dacă nu e rostit într-o anume cheie?
2. Identitatea apărată cu ferocitate este mai preţioasă decât predarea identităţii în mâinile Singurului care ne-o dă pe cea necalpă? Identitatea are vreun sens în faţa Adevărului, merită păstrată pentru că Adevărul nu este ambalat într-un formalism pe care pariem? Dinspre Adevăr spre forme curate este un sens corect, dar formalismul ar trebui vreodată să blocheze, ascundă sau devalorizeze Adevărul? Dacă o poezie despre Isus nu conţine formule de crez ea nu poate da roade în suflet? Unde au sacrificat pastorul sau preotul Evanghelia? În aceea că nu s-au rostit toate formulele identitare corecte? cine spune Amin! cu lacrimi în ochi se gândeşte la cultura confesională? Vrem să ne contopim cu o cultură confesională sau cu un Domn pe care poate nu-L cunoaştem încă deplin?
3. Cei care au vestit Evanghelia acum 2000-20 de ani o vesteau incorect? După ce anume o adaptaseră?
…
Este adevărat că nu se vesteşte câteodată nimic, nu numai coranul, în multe alte biserici. Se dau mesaje, se comentează, se vorbeşte frumos despre, se dau indicaţii, se rostesc multe adevăruri fundamentale şi corecte ale credinţei. Dar a vesti înseamnă a avea impact, pentru că există o sete, o aşteptare, iar cel ce vesteşte transpiră şi gâfâie pentru că a venit într-un suflet să te trezească. Nu din somn, ar fi prea simplu. Din prea multă pace confesională poate…
Văleu! Am greşit ţinta! Sunt mult mai greu de citit acum comentariile, am avut impresia că întrebările erau ale doamnei Irina, când colo m-am legat taman de cine nu trebuia… Natural, interpretarea întrebărilor iniţiale se schimbă substanţial dacă nu vin dinspre ortodoxie, dar am tras într-o ţintă şi am nimerit două. Aştept smerit corecţia…
Isidor, bine că te-ai corectat singur! 🙂
Isidor, ai dreptate, am lăsat discuţia liberă. Simte-te liber să intervii. Atîta timp cît lucrurile se desfăşoară elegant şi civilitos, n-am ce mă băga.
Aici, aşa cum ţi-ai dat seama, întrebarea n-a fost a mea, ci a Irinei.
Irina dragă, Isidor ţi-a răspuns în parte.
Îmi pare rău că ai pus întrebarea şi trebuie să-ţi răspund, dar în unele biserici ortodoxe, şi cu durere o spun, în unele biserici baptiste nici măcar Coranul nu se predică, se predică anti-pocăiţi, despre una despre alta, se face politică, experienţe personale, ştirile protv etc.
A vesti Evanghelia înseamnă a PRedica Vestea Bună a Crucificării lui Cristos pe cruce, veste bună care rezultă în pocăinţă şi credinţă.
Nu numai în credinţă, pentru că şi dracii cred şi se înfioară, ci în pocăinţă.
Romani 10:8 Dar ce zice Scriptura? „Aproape este de tine cuvântul, în gura ta şi în inima ta”, – adică cuvântul credinţei pe care-l propovăduim.
9 Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui.
10 Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.
11 Căci zice Scriptura: „Tot cel ce crede în El nu se va ruşina”.
Acesta este efectul pe care ar trebui să îl producă vestirea Evangheliei în om. Asta este şi motivul pentru care noi nu botezăm copiii mici, printre altele, pentru cănu pot mărturisi cu gura lor pe Isus ca Domn şi nu pot crede învierea din morţi.
cu inima şe crede şi cu gura se mărturiseşte…
Este traducerea ortodoxă.
Iată aici un strigăt de ajutor, Irina, poate îl aude cineva
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5674692-biserica-ortodoxa-romana-salcie-sau-stanca.htm
Nu prea îmi place să vă contrazic (deşi cred că mai trebuie, din când în când, şi nu de dragul polemicii). Deci nu vă contrazic acum, pentru că aveţi dreptate în ceea ce spuneţi. Totuşi, mie mi se pare că vă „prinde” un pic magia cuvintelor şi a ideilor, corecte, dar ieşind puţin din orbita cazului. (Mă tem că şi pe mine mă paşte acelaşi pericol, dar dacă analizez prea mult tac şi gata…)
Nu exagerăm puţin efectul semnului asupra adunării în cauză? Credeţi că le-a vibrat vreun neuron în plus, le-a adormit vigilenţa confesională, sau a trecut neobservat şi neinterpretat într-un fel anume? Cea mai naturală stare a creierului e să nu cugete, şi asta nu numai la ardeleni…
Mărturisesc a nu vedea unde propun valori arbitrare semnului crucii. Am vrut să spun că doar cruce=anunţ de creştin mărturisitor ar fi sensul (mie) ideal, ca să uit de nefericitul sens gestual > sau <, sau (mie) mai ciudatul „no cross=saved by Jesus on the cross” (apropo, a fi evanghelic mut e şi mai greu de suportat?).
Am mai vrut să spun că am impresia că pentru VP a contat acest semn, în loc să fie doar o mască înşelătoare. Vreau să-i acord acest gând, îmi face plăcere să cred că aşa a fost. Dacă David a mâncat din pâinea pentru punere înainte, îmi place să cred că i-a fost foame, dar a mâncat cu lacrimi în ochi şi cu sufletul tremurând de îndoială şi speranţă (alternativ…). Şi asta cred că a vrut să facă, să spună prin semn că e creştin, nu că e penticostal furişat în blană de ortodox. Nu venise să răpească pe nimeni sau să sfâşie vreo oaie din acel staul. Aşa cred, poate naiv sau prea puţin teologic şi clerical (vedeţi că vă paşte prietenul dvs. la cotitură cu clericalismul!).
Mai cred că în China VP şi-ar face tot cruce, dat fiind că e un semn mai puţin „încărcat confesional” pe acele meleaguri. Dar se poate să aibe o mică ezitare asupra sensului … Retorica, frumoasă disciplină, dar mult ne mai atrage (aş fi zis din cale-afară, dar se interpretează).
Concluzia este imbatabilă, şi mă plec în faţa ei. Arta contextualizării şi a decontextualizării nu e o artă marţială?
draga Isidor, ai drepate, magia ideilor şi cuvintelor ne poate prinde pe toţi, dacă avem idei 🙂 , dacă avem cuvinte 🙂
Am preferat să discut subiectul teoretic încă o dată tot pentru a desprinde ideile de ce s-a întîmplat la Moşuni. Cred că trebuie separate lucrurile, dar se pare că nu dorim acest lucru.
Tu dai un sens crucii, ortodocşii dau un alt sens crucii, aşa cum tu dai un sens mîinilor împreunate, indienii altul, japonezii înţeleg ceva prin înclinare , tu altceva, chinezul înţelege ceva prin pumnul strîns, eu altceva. Ca asta voiam să spun.
Trebuei să ţinem cont de destinatar. Dacă ştiu ce efect are asupra destinatarului un semn, îmi pot manipula destinatarul. Este bine, este periculos, este just?
Aici a reacţionat pe bună dreptate Irina.
Şi eu cred că i-am acordat de prima dată premisa de nevinovăţie.
Ba, mai mult, n-am cum să arunc eu primul cu piatra de vreme ce în 91 mi-am făcut cruce într-o biserică baptistă 🙂 . Mai grav! 🙂
Repet pentru a zecea oară (cred eu): nu este esenţial să discutăm dacă VP şi-a făcut cruce.
Ba da, arta decontextualizării este o artă marţială 🙂
Ma intreb ce ar zice Domnul Isus …care religie ar fi cea adevarata? Sau pardon…El n-a venit sa ne cheme la o religie…
Ce-am zice daca ar veni si ar lua bisericile la rind…si-ar schimba stilul de predica dupa confesiunea unde ar intra? Sau la unii n-ar intra? Regula era sa intrii si sa-ti scuturi sandalele daca nu esti primit, nu?
Oare „crede numai” si „mergeti in toata lumea si propovaduiti”, nu este de-ajuns?
Rodica, sorry to say that: Isus a fost baptist, s-a botezat adult 🙂
Iertaţi-mă pentru această remarcă ieftină, dar cred că o problemă pusă prost nu poate avea o rezolvare corectă.
Nu putem imagina o asemenea chestie…. cum ar fi dacă Isus ar veni într-o anumită confesiune azi.. Păi ce nu este? Nu este duminica la Aleşd la baptişti, la Penticostalii din Beiuş, la Creştinii după Evanghelie de la Galaţi, la Oastea Domnului din Moşuni? Continuaţi voi… Cum nu este. ESTE DEJA!
Marius, referitor la predicarea Evangheliei, as vrea sa dau raspunsul Sf. Teofan Zavoratul catre o fiica duhovniceasca care incepuse sa asculte predicile unui (probabil pastor) neoprotestant :
„In timp ce duceaţi o viaţă liniştită, îngrijindu-vă de mântuirea dumneavoastră, a venit un om oarecare şi a început sa vă predice: „Ştiţi ceva? Hristos a murit pentru mântuirea noastră. Credeţi în El, pocăiţi-vă şi veţi fi mântuiţi!”.
Iar dumneavoastră, ca şi cum aţi fi auzit ceva nou şi neobişnuit, v-aţi lipit de el, gata să părăsiţi Biserica, preoţii şi toate cele pe care până atunci le cinsteaţi ca pe nişte mijloace de sfinţire.
Ce lucru ciudat… Oare nu aţi fost botezat şi nu v-aţi luptat în numele lui Hristos? Oare nu aţi primit iertarea păcatelor prin taina spovedaniei? Nu v-aţi împărtăşit cu preacuratul Trup şi cu scump Sângele Domnului? Nu la Hristos aţi alergat de atâtea ori prin rugăciune şi nu în El v-aţi pus speranţa de mântuire? Aşadar, ce lucru nou şi deosebit, care să nu fi urcat la gândul şi la inima dumneavoastră, v-a propovăduit străinul acela?
Vă zice: „Hristos S-a răstignit pentru voi. Trebuie să credeţi în El ca să vă mântuiţi”. Oare nu mărturisim lucrul acesta în fiecare zi în Simbolul credinţei? „Cred (…) întru Unul Domn Iisus Hristos, Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om. Şi S-a răstignit pentru noi…”
Acelaşi lucru îl mărturisim atunci când cântăm în biserică: „Unul născut Fiul lui Dumnezeu… Care Te-ai răstignit Hristoase Dumnezeule, (…) miluieşte-ne pe noi”; „Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Impăratul nostru Dumnezeu”; „Miluieşte-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu” sau: „Acum slobozeşte … că au văzut ochii mei mântuirea Ta…”.
Intreaga Sfântă Liturghie nu este altceva decât amintirea şi repetarea prin jertfa fără sânge a jertfei de sânge care s-a săvârşit pe Golgota pentru mântuirea noastră”.
Dacă sunteţi de acord cu toate acestea, atunci ce lucruri noi auziţi, oare, de pe buzele predicatorului dumneavoastră, care vă fac să fiţi gata să lăsaţi tot ce aveaţi înainte şi să-l urmaţi pe acela, fără să cunoaşteţi prea bine încotro vă va duce şi ştiind că drumul pe care mergeţi acum este cel adevărat?”
Irina, mulţumesc de răspuns, dar… neconvingător. Dacă spun ceva în chinezeşte cu cele mai bune intenţii şi nimeni nu mă înţelege, poate să fie în cea mai pură chineză, cu cele mai melodioase tonuri, poate fi cea mai profundă poezie…
Problema este că mulţi oameni participă la o liturghie superbă, dar nu înţeleg nimic, ascultă preoţi care au grijă să îi beştealească pe pocăiţi şi să arunce blesteme şi promisiuni că îi mai îngroapă pe cei care calcă pe la pocăiţi fără să predice din Biblie. Realitatea este mult mai crudă şi cruntă.
Biserica Ortodoxă stă extrem de prost la catehismul elementar. Măcar de şi-ar învăţa enoriaşii aşa cum face Biserica Catolică ce se întîmplă cînd preotul iese o dată din altar, apoi a doua oară, apoi merge pînă în spate în pronaos şi cădeşte ş.a.m.d.
Din Orient ne vine vorba „teoria este supebă, practica ne omoară”. Teologia şi ortodoxia este superbă, ethos-ul şi etica şi ortopraxia ne omoară.
Uită-te ce se întîmplă acum în ţară, ce se întîmplă în mănăstiri. Chiar crezi că mie îmi este indiferent ce se întîmplă la Constanţa sau la Cozia? Crezi că mă bucur? Nicidecum!!! Mă intristează enorm!
Ce lucruri noi se aud de pe buzele predicatorului? Dragă Irina, poate ai mare binecuvîntare de un preot bun, dar în unele părţi sînt oameni care mi-au mărturisit că au auzit ceva din Biblie pentru prima dată în viaţa lor în discuţiile pe care le-am avut… Asta este realitatea tristă din ţară. Una e Bucureştiul, alta este Oltenia profundă, alta este Athos-ul românesc din Bucovina, alta este Delta sau satele pierdute dintre VAslui şi Galaţi.
Crede-mă că am văzut mai multă ţară ca mulţi dintre cititorii mei, ca unul care bat 50.000 de km pe an în toate direcţiile.
Plîngi cu mine pentru ţara noastră!
Ce cunoaşteţi despre JohnMacArthur (pe scurt)? E de încredere (cărţi, predici), e pătrăţos?
Da, mie îmi place, Fir, este biblic. Mi-a plăcut în mod deosebit seria lui Bible Driven Church.
Cind am pus intrebarea…ala era raspunsul, numai ca intrebarea n-a fost pusa prea bine. Ce conteaza? Raspunsul e mai important!!!
slava Domnului ca toata lumea este cistigata, Rodica!
Marius, eu stiu un lucru :daca omul nu ma intreaba despre credinta mea nici eu nu deschid discutia. Sufletul omului e ceva delicat, nu poti sa te bagi in el cu bocancii.
Noi avem alt sistem de „predicare” a Evangheliei, si de catehizare- aceasta se face prin intermediul duhovnicului, atunci cand omul se arata interesat, deschis, sau prin intermediul crestinilor ravnitori, care traiesc invatatura bisericii, si o „predica” prin viata lor.
Cine e insetat cu adevarat stie unde e Biserica si poate gasi acolo raspuns la toate intrebarile sale.Dar desigur, e mai comod sa dam vina pe „popa”- „vai, n-a venit la domiciliu sa ma catehizeze”. Dar cand vine la domiciliu cu o ocazie sau alta si te intreaba daca esti cununat,(sa zicem), tu zici ca nu, el incearca sa te sfatuiasca si tu te faci ca nu-l auzi, si a doua oara nu-i mai dai drumul la usa „popa” e de vina?
Degeaba da ‘popa’ buzna peste enoriasi ca sa-i catehizeze daca acestia refuza de fapt sa-si schimbe viata. Nu e vorba ca romanul nu stie Evanghelia- asta e o scuza cat se poate e jalnica- ci ca nu vrea sa-si schimbe viata. Nu vrea sa lase pacatul,ii place pacatul, si da vina pe popa, pe vecinul, pe biserica, pe nas, pe parinti si asa mai departe.
Cand mai aud cate unul care s-a „pocait” ca vai, habar n-aveam ca betia e pacat, noroc ca veni cutarescu cu Biblia sa ma lumineze mi se si apleaca, sincer.Dar ce credeai ca e betia, vreo virtute?cat n-a predicat si nu predica Biserica acestui crunt pacat? Dar ai vrut tu sa te lepezi de el? Sigur ca nu, iti placea pacatul, si neaparat „popa” e de vina.
Iar daca mergi in mod constant la Sf. Liturghie este imposibil sa nu afli ce se petrece acolo (daca te intereseaza intradevar)- daca nu esti curios sa intrebi preotul sau vreun frate, poti lua o brosurica despre asta, se gasesc la toate bisericile, sau poti citi pe net.
Cat despre ce se intampla acum in tara e cat se poate de trist, ma doare inima, dar asta nu ma impiedica sa-mi vad in continuare de credita mea, n-o sa ma faca sa abandonez biserica.N-o sa ma intrebe Dzeu ce-a facut x sau y, o sa ma intrebe ce-am facut eu. Nu e vina lui Dumnezeu, sau a invataturii Bisericii, ca unii calca stramb.Oare eu nu calc?si de cate ori!Dumnezeu sa aiba mila de toti si sa ne dea pocainta.
Din fericire avem si duhovnici si preoti buni, avem pe Sfintii Parinti, avem Slujbele, asa ca nu putem sa ne plangem ca ne lipseste indrumarea si invatatura. Numai noi sa vrem sa punem in practica.
ma iertati daca am fost un pic mai vehementa, nu vreau sa supar sau sa jignesc pe nimeni- zic doar cum vad eu, ca ortodox simplu lucrurile.
Eu cred că foarte mult contează limbajul şi atitudinea în general, asta creează sau distruge impactul asupra sufletelor. La bisericile istorice există prin tradiţie o atitudine rezervată, se aşteaptă aşa cum spuneţi să vină cereri din partea credincioşilor, iar limbajul este atât de riguros încât impactul predicilor se pierde într-un zumzăit de horum-harum. Există excepţii, desigur, şi acolo bisericile sunt pline. Dar să nu fie prea pline, să nu fie prea multă lume venită ca la Petrache de la Maglavid, că imediat intră în alertă centrul şi readuce disciplina şi pune capacul pe oală. Lumea să vină la textele clasice şi corecte, altfel e pericol de alunecare teologică din cauza avântului neponderat. Diferenţa dintre o predică ortodoxă/catolică şi una p/np este în general suficient de mare ca să atragă sufletele care chiar aveau nevoie de asta. Iar dacă la înmormântări ţi se spune că sufletul este nemuritor, e normal ca predicile înfricoşătoare să aibe impact. Chiar şi emisiunile de radio sunt net diferite ca impact. Nu suntem toţi în mănăstire, dar ni se vorbeşte de parcă lumea toată aşa ar fi, sau noi am fi copii şi am asculta poveşti frumoase. Doamne fereşte să pună cineva o întrebare incomodă în direct! Se tulbură sufletele, pe care nu am reuşit să le pocăim cu predicile în limbaj de mesaj patriarhal sau arhiepiscopal, şi cad pradă pocăiţilor…
Draga Irina, înțeleg ce spui și nu te stresa prea tare, la modul elegant de abordre pe care îl practici nu se irită nimeni. Nu trebuie să îți ceri de atîtea ori scuze.
Sigur, nu cred că atunci cînd cineva cade (și avem și noi căderi în mijlocul neoprotestanților, se pot găsi destule și prin presă și fără presă) asta nu înesamnă să ne schimbăm credința în funcție de căderea unuia sau a altuia.
Ce vreau eu să sesizez este că o anumită teologie generează un anumit tip de etică.
PE de altă parte Cunoașterea Sfintei Scripturi, pe lîngă duhovnici și slujbe, este esențială pentru orice creștin, indiferent de confesiune
Este foarte incurajant ce am văzut prin Anglia, mai precis la Oxford, un grup incurajat de Timothy WAre de studiu biblic pe text.
Astfel de inițiative sînt mai mult decît lăudabile.
Isidor, in biserica ortodoxa predica detine in general o mica parte din slujba, accentul se pune pe rugaciune in primul rand. Dar exista seri speciale pentru cateheza, de exemplu la Mrea Antim (in Bucuresti)se organizeaza saptamanal.Mai sunt si foarte multe conferinte tinute de marii duhovnici sau de monahi imbunatatiti, pe care de obicei le poti asculta si pe net daca n-ai timp sa te duci( cum e cazul meu).Si normal, toate acestea trebuie sa se mentina pe linia invataturii ortodoxe, ca daca predica fiecare de capul lui, dupa mintea si „descoperirile” lui unde ajungem?
uite un site cu predici si conferinte ortodoxe
http://www.ortodoxmedia.com/
dupa cum vezi o bogatie de resurse, accesibile oricui are internet(si majoritatea, cel putin in orase au), daca le e lene sau n-au timp sa se deplaseze la biserica sau la o conferinta „live”. Nu sunt deloc in limbaj patriarhal, arhiepiscopal, ci cat se poate pe intelesul tuturor.
cat despre suflet, credinta mea e ca este nemuritor, tu nu crezi la fel?
si nu stiu despre ce predici infricosatoare vorbesti, eu n-am auzit nici una
draga Irina, acele seri sînt o raritate, poate unice. Conferinţele sînt de prin anii 90. Acum cu netul, da, se pot face multe şi totuşi prea puţine se fac.
Ce văd, din păcate, văd o serie de siteuri care sînt foarte populare şi care se iau ba de patriarh, ba se bucură că l-au prins pe TEodosie etc.
Acelea au cea mai mare citire. Omul este înfometat de scandaluri şi de scuipat. Din păcate în chestiunile religioase ajungem fără să ne dăm seama că scuipăm în sus.
Marius,sunt total de acord ca este esentiala o cunoastere a Scripturilor, de fapt Sfintii Parinti subliniaza de foarte multe ori lucrul acesta, chiar am avut si niste postari pe blog in acest sens. Ideea este ca trebuie sa le cunoastem ca sa le traim, nu ca sa ne batem in versete (ma refer in special la cei care nu sunt teologi).
Din pacate noi ortodocsii suntem cam deficitari aici(in general), eu marturisesc ca abia reusesc sa citesc cate putin din Scriptura, necum sa mai invat versete :(( , dar asta e din cauza lipsei mele de ravna duhovniceasca si de organizare, nu ca Biserica nu m-ar indemna la aceasta.
Îmi cer scuze, dar dacă ridic una câte una s-ar putea să mă prindă alzheimerul până terminăm…
La ce te referi, Isidor, cînd spui asta?
Re-cer scuze, dar e din cauza ierarhiei bulversate a comentariilor (bag samă că WP îşi cam dă duhul la 460 de comentarii ierarhizate, nu au proiectat platforma asta ţinând cont că existaţi dumneavoastră…). Am răspuns disciplinat la ultimul dvs răspuns către mine (pe care, sincer să fiu, nu-l mai prea găsesc prin hăţişuri), în care spuneaţi (asta e a doua oară, and counting) că ridic mai multe probleme odată.
Draga Isidor, chiar nu știu ce să fac cu chestia asta
este convenabil că vezi răspunsurile ierarhizate și legate unul de altul, dar pierzi șirul,
voi reveni la vechile setări, care ordonează doar în funcție de cronologie
oh, am văzut postăr cu 1000 de comentarii la care WP rezista, nu asta este problema
Credeţi că, referitor la predica de pe munte, pe lângă logica succesiunii poporului care asculta predica există o succesiune spirituală logică a calităţilor descrise în fericiri?
draga Fir, da, sint interpretari in aceasta directie cu fericirile
Irina, mulţumiri pentru resurse, am să-mi fac timp.
Înfricoşătoare sunt mai mult la neoprotestanţi (mi-e şi teamă să mă gândesc cum o fi la Biserica Emanuel, când predică dl pastor Paul Negruţ), şi de aceea ziceam că au mai mult impact.
Problema nemuririi sufletului nu mi se pare că ar fi foarte clar tranşată în Biblie, sunt mai multe teorii aş zice. De exemplu, unii contestă ipoteza unui Dumnezeu care să te chinuie veşnic după o singură viaţă. oricât de păcătoasă ar fi. Mai e chestia cu iazul de foc – asta seamănă mai mult a anihilare, decât a fierbere. Şi altele. Deci, nu ştiu ce să cred, ca afirmaţie legată de orice suflet. Pentru unele suflete, care sunt probabil arhetip a câte unei părţi din ceea ce Dumnezeu a cerut de la oameni, lucrurile par mai clare. Oricum nu e ceva filosofic, de genul unei idei care, o dată apărute, nu are cum să dispară în neant, chiar şi în lipsa unor minţi care să o gândească.
din scaunul acesta in care m-am asezat mi-e comod sa vorbesc, acum…
Nu ma clasific nici un biserica ortodoxa, nici in cea neoprotestanta. Inca nu mi-am definitivat eticheta. Nu vreau sa plec din biserica ortodoxa inainte de a stii ce parasesc, dupa cum nu vreau sa parasesc biserica batista. O vreme am dus mari batalii sufletesti din cauza neasezarii mele intr-un loc sau altul. Azi gandesc putin mai senin. Inteleg ca mantuirea nu mi-e conditionata de apartenenta la unul din aceste doua culte. O vreme asa am crezut. Asta ma facea sa ma indoiesc si sa fiu o cutie plina de temeri. Viata mea langa Dumnezeu a inceput in biserica ortodoxa. A continuat in biserica baptista. Azi e dependenta oarecum de ambele, dar nu sunt roaba temerilor si a privirilor ce mi se arunca dintr-o parte sau alta. Sotul meu studiaza teologie ortodoxa dupa ce a facut un liceu teologic baptist. Mergem atat la intalnirile ortodoxe (organizate de studentii crestini ortodocsi), cat si la grupuri organizate de neoprotestanti. Pentru mine e un har ca am ajuns in biserica baptista si am inteles pe propriul suflet ca baptistii nu sunt eretici. Dupa cum, e un har ca am fost in biserica ortodoxa si am inteles pe propriul suflet ca ortodocsii adevarati (nu cei cu numele sau cu traditii pagane incrucisate pe langa cele bisericesti) nu sunt niste rataciti pe care neoprotestantii trebuie sa ii cucereasca pentru imparatia Cerului. Am cunoscut oamenii ce stau langa inima lui Dumnezeu in ambele biserici si spun cu inima pe inima ca ei nu mimeaza credinta si iubirea de Dumnezeu.
Tot acest traseu al meu si al sotului meu are avantaje dar si dezavantaje. Cateodata suntem prigoniti din sufletele celor mai dragi prieteni ai nostri pentr ca nu suntem de acord ca ortodoxia e singura cale. Alteori, prieteni neoprotestanti, ne privesc ca pe niste rataciti care merg incotro sufla vantul fara sa inteleaga ca singura cale e sa ne botezam intr-o biserica neorptestanta, ca sa fim si noi mantuiti.
Am intalnit cativa oameni care ne inteleg, care dincolo de a privi la aparente ne pun intrebari..si afla de ce suntem aici si nu altundeva. Iubesc nespus de mult oamenii echilibrati, dar mi-e cumplit de greu sa ma izbesc de oameni ce pretind a sluji Domnului si predica in fata invatandu-ne sa ii judecam pe altii. Celor ce sunt neoprotestanti le recomand cu multa caldura sa citeasca teologie ortodoxa(nu orice carti aparute sub binecuvantare ortodoxa, ci carti care prezinta ce e ortodoxia.) Parintele Dumitru Staniloae, dupa parerea mea, descrie intr-un mod sanatos ortodoxia. Celor ce sunt ortodocsi le recomand cu toata caldura sa nu le fie teama sa calce intr-o biserica neorptestanta cu gandul ca e casa diavolului acolo. Veti fi uimiti sa descoperiti ca sunt oameni ce se inchina aceluias Dumnezeu. Sa nu ii ocoliti…numindu-i sectari…De multe ori sunt mai multi sfinti decat printre ortodocsi.
Cat timp luptam pt biserica creata de om ne trezim tot mai departe unii de altii si mai departe de EL. Cu cat luptam sa traim in lumina Adevarului vom fi tot mai aproape unii de altii…Vom urca pe drumul ce duce spre CER…in loc sa ne imprastiem pe carari ce duc spre un cult sau altul.
Daca preotul va fi dar afara din biserica pentru faptul ca l-a dus pe Vladimir Pustan acolo…e din cauza unui sistem pamantesc. Dumnezeu nu il va arunca de la El. Daca Pustan e judecat in biserica penticostala pentru semnul pe care si l-a facut si se uita esenta e din cauza unor oamenii care cauta senzatiile tari(cresacndu-le adrenalina) in loc de a cauta bratele Celui Preinalt, in care e loc pentru toti…
Societatea ne-a obisnuit sa privim atat de mult ambalajele, incat ne este aproape imposibil sa ne mai bucuram de continut…Si noi..incet…cadem in plasele unei societati si a unei lumi de care pretindem ca suntem rupti…(„noi nu mai suntem din lume”….oare chiar nu mai suntem?..cred ca ar trebui sa privim atent la sufletul nostru si la sfintenia lui, inainte de a ne avanta in a judeca pe altii..)
luati doar pe cele bune de aici!
pe mine ma cutremura vietile unor astfel de oameni…
Marius, nu sunt deloc raritate, doar ca nu sunt cunoscute de obicei decat de cei din parohie. In plus, pe langa seri duhovnicesti se mai organizeaza si alte activitati, cum ar fi meditatii gratuite cu copiii (pentru scoala), consultatii medicale si altele.
Iar conferintele de pe site sunt inclusiv din 2009.
Referitor la siturile de care vorbesti sa zicem ca au si o parte critica :), dar si foarte multa informatie duhovniceasca. Pe net sunt oricum foarte multe situri si bloguri ortodoxe, cei interesati au de unde alege.
@ multumesc, am scris Rodica,
@Isidor, are Chesterton o chestie foarte interesanta despre graoza si despre iad, despre frica din Crestinism, foarte interesant.
@Draga Andreea Stanciu, foarte emotinanta deschiderea si marturisirea ta. Iti multumesc pentru transparenta.
Multumesc si pentru link.
Stiu despre ce vorbesti. Asta am trait in Bucuresti in anii 1991/1992. Pina la urma va trebui sa faceti o alegere. Ma voi ruga ca Domnul sa va calauzeasca, dar va trebui sa alegeti. De ce? Este o chestiune care trebuie discutata separat, tine de disciplina sufleteasca si smerenie. Daca sinteti de prin apropiere, mi-ar face placere sa putem sta de vorba cu sotia mea si cu sotul tau, pentru ca aventura aceasta intre biserici a fost una prin care a trecut si sotia mea.
Din pacate Scandalul Pustan a pornit exact acolo unde a vrut diavolul, isterizare gratuita si discutii fara rost, asta cu contributia unor blogarasi in criza de subiecte si de inspiratie, care s-au simtit datori sa spuna si ei cite ceva. Este caz de studiu pentru diversiunea de care este in stare cel rau.
Eu nu cred ca ar trebui sa primim mai atent in sufletul nostru, cum spui tu, ci la El, la Dumnezeu,
Nu ne cunoastem Dumnezeul, aia e!
@Irina, da, te cred, Doamne da-ne dreapta cumpana cind ne uitam pe bloguri… Amin!
Marius stiu ca blogurile au publicat you tubul acela cu fratele Pustan prea mult. Dar nu cred ca a facut numai rau…a facut si mult bine. L-am pus tatalui meu care are 76 de ani…nascut baptist din parinti baptisti…a plins…a plins cu larimi mari de bucurie.
Putem alege sa ne uitam la scandal, sau putem sa alegem sa ne uitam la faptul ca TOTI cei care cred in singele Mintuitorului pot mostenii imparatia…
Ne putem uita unul la altul cum vrem…dar sint multi care vor sa se uite unii la altii ca si cind si-ar fi gasit fratii de mult instrainati.
Domnul sa ne lumineze pe toti, ca n-am fost chemati la secerat…numai la semanat.
Stim ca va trebui sa facem o alegere, si linistea ce o am, cand ma gandesc la o alegere vine de dincolo de mine. Pana la urma ne vom aseza sub o eticheta…Stiu ca ceva se va rupe atunci din firea noastra, din noi. Din drumul sub soare am inteles ca operatiile pe suflet sunt facute uneori fara anestezie. Dar dincolo de toate, sunt in calatoria spre CER. Cand am facut primii pasi am crezut ca va fi doar zbor si aripi ce se inalta fara a fi frante. Treptat am inteles (prin blaga..cred) ca iedera ajunge sus tarandu-se. Vreau sa alegem biserica, in care, mai mult decat a ni se face sa facem. Vreau un loc, in care, sa stau la picioarele fratilor mei, veau un loc, in care sa fim lumini, lumini si iar lumini…sa aratam mereu spre EL si numai spre El…Si Domnul mi-e martor ca asta ne dorim desi prea des..prea des ne impiedicam.
Ne-ar fi de un real folos sa stam de vorba cu voi, sa ascultam aventura dintre biserici si asezarea voastra intr-un loc. Noi locuim la cluj. Va asteptam cu drag la noi. Doamne Tata, cauta Tu farame de timp pentru noi, pentru o intalnire care sa ne duca mai aproape de Tine si de Voia TA.
Asa e!…da, cu adevarat trebuie privit mai mult la EL! cu adevarat, nu ne cunoastem Dumnezeul..
Va multumesc pentru raspuns si pentru dorinta de a sta de vorba cu noi.
Draga Andreea, chiar ar trebui să discutăm, pe 24 mai sînt in cluj, poate că vom găsi un timp să putem vorbi pe indelete.
Dacă nu acum în mai, poate în iunie, cînd începe sesiunea, dacă aveţi drum prin Oradea, vă aşteptăm cu drag.
Citind Family Integrated Churches ma arde o intrebare. In perceptia lor biserica e o familie a familiilor. Eu ma rezum la a afirma ca biserica e o familie. Din pacate in putine locuri am intalnit o atmosfera de familie.
Cel mai important lucru e prezenta lui Dumnezeu dar cred ca si marimea bisericii isi spune cuvantul.
cu cat familia (biserica) e mai mare, cu atat se pierde acest spirit de partasie, de intimitate.
Care ar fi un numar optim al membrilor unei biserici pentru ca acestia sa nu devina niste straini unii fata de altii, care doar asista la un spectacol sau curs religios?
draga VAsilis,
sigur, prezenta lui Dumneyeu este esentiala in familia Bisericii, dar nu il numim TAta?
de ce aceasta onomastica familială?
nu cred ca exista numar optim al unei biserici, depinde de organizarea bisericii respective, depinde de viziune, de teologia persoanei, de eclesiologie… etc.
nu numarul este esential
cu cat biserica e mai mare, cu atat mai bine.
pentru ca… ?
..pentru ca sa nu mai ai partasie,sa mergi ca la un club mai select…si doar atat..nu cum era pe vremea apostolilor..in case..azi sunt f.multe iserici in case,unde este partasie si crestere..bisericilor mari le lipseste legatura madularelor asa cum vrea Hristos,sa fim una…nu suntem asa..nu este bibilc sa nu te cunosti macar…dimpotriva..
esti egoista, elisa.
pentru ca…vasilis, o sa-ti raspund diseara. poate.
R,
din ce ai reusir sa tragi concluzia de mai sus?
egoism se numeste cand doresti o biserica mica,unde se cunosc fratii,se ajuta,se marturisesc,cresc,traiesc impreuna bucuriile si necazurile,se ajuta spiritual si material?
consulta DEX-ul.
R,
din ce anume ai tras „confuzia”?
A-ti dori o biserica mica,atat cat sa se poata face legatura intre frati,unde sa-ti marturisesti caderile,infrangerile,sa te cunosti atat de bine,incat sa te poti ajuta la necaz,la nevoi materiale ori spirituale,sa te imbarbatezi la durere,sa te bucuri impreuna de experientele cu Domnul,sa te rogi
si sa te apropii de fratii tai,inseamna egoism?
Consulta DEX-ul.
draga Elisa si ceilalti,
nu marimea comunitatii este garantia unei partasii de calitate,
cineva spunea ca o comunitatea mai mica are o partasie mai mare, o comunitate mai mare are o partasie mai spectaculoasa,
Celor ce sunt ortodocsi le recomand cu toata caldura sa nu le fie teama sa calce intr-o biserica neorptestanta cu gandul ca e casa diavolului acolo. Veti fi uimiti sa descoperiti ca sunt oameni ce se inchina aceluias Dumnezeu. Sa nu ii ocoliti…numindu-i sectari…De multe ori sunt mai multi sfinti decat printre ortodocsi.
…….
nu e vorba de teama, dar cand sufletul tau e cu Hristos si si-a gasit linistea, ce sa mai cauti pe carari straine?
cred ca sfintenia cuiva o poate judeca numai Dumnezeu, fiindca El cunoaste inima omului, noi ne luam dupa aparente.Si de multe ori aparentele sunt foarte inselatoare.
Irina, ce anume numești tu cărări străine?
pentru cineva care s/a născut în mediul neoprotestant sau pentru cineva care a primit Cuvîntul acolo, nu crezi că bisericile tradiționale ar însemna cărări străine?
străin .. din ce punct de vedere?
uita/te la povestea convertirii lui Frankie Schaeffer, parerea mea este ca unul ca el este instrainat de crestinismul insusi prin felul in care intelege el ca a primit adevarul… .
Irina…Multe binecuvintari!!!
@ Andreea Stanciu . Incepe sa-mi placa cum gandesti. Ma regasesc cam in tot ce zici, cu diferentza ca eu cred ca nu e bine sa aparti( tu ai folosit cuvantul dependenta ) de nici o Biserica declarata si recunoscuta de oameni ( de stat ) ca Biserica. Sa nu crezi ca tu cu sotul tau sunteti un caz daca nu exceptional, macar mai special. Sunteti pe calea cea buna, cum vrea Dumnezeu sa fie orice om. Nu trebuie sa ne grabim sa luam decizii , si sa actionam/ decidem doar cand suntem incredintati ca asa vrea Dumnezeu.
Si Ilie prooroc credea ca doar el a mai rams si ca este exceptia. Cand colo nu era singur dar in vremurile cele mai dificile ale istoriei, in vremuri fara concluzii si cu confuzii , in vremurile cele mai tulburi nu stim unii de altii. Pe vremea lui Ilie mai erau parca 7 000 de oameni dupa voia Lui Dumnezeu. O armata care inca nu atacase, Dumnezeu ii forma mai discret, tainic, cuminte, rabdator pe fiecare in parte.
Nu sunt de acord in multe aspecte cu Dan Puric dar aici ii dau dreptate : ” in Romania este o armata care inca n-a atacat ” sau ” suntem o armata care inca n-a atacat „. Poate mai sunt tara 10 000 sau 20 000 de oameni ca noi si inca nu stim. Dar vom sti si atunci vom intelege si valul ni se va lua de pe ochi.
Suntem o armata in formare( incea mai buna scoala a Vietii a Domnului Isus ) care inca nu a atacat si nu trebuie sa ne lasam atrasi in jocurile altora, de o parte sau de alta .
@ Marius David. Aici(mai 11, 2009 la 9:21 pm), daca te-am inteles bine ce vrei sa zici, nu sunt de acord cu tine, Marius, cu ce i-ai zis lui Andreea Stanciu.
Pentru ca au fost oameni care au fost mai apropiati de Dumnezeu decat noi si care au ramas ori in cultul in care s-au nascut ori in cultul in care l-au cunoscut pe Domnul prima data. Ioan Alexandru a ramas toata viatza ortodox . Wurmbrand dupa ce s-a botezat lutheran a ramas asa toata viata, nu a mai trecut la neoprotestanti desi se simtea si era primit ca acasa peste tot pe unde era Dumnezeu prezent. Primit chiar mai bine decat unii ai casei, membri in acea Biserica .
Si Luther nu a mers el pe ici pe colo, sau sa-si faca adunarea, biserica lui . Nu a vrut asa ceva. Ci a stat in catolicism pana altii l-au aruncat afara, ba chiar voiau sa-l omoare. Asta-i prin urmare o cu totul alta situatie.
Este un contrast total intre a nu mai dori tu ceva , si a nu mai fi dorit, pana la inlaturarea ta fizica. Numai cand unii oameni nu te mai doresc(pe tine si ideile,principiile vazute la tine) atunci Domnul iti da dezlegare cu privire la ei. Pana atunci, in cele ce le avem in comun si ne asemanam, mergem mergem inainte si Domnul ne va lamuri pe parcurs. Parcurs care uneori poate tine zeci de ani si in anumite aspecte o viata. Iar total si in unele privinte vom fi lamuriti doar in Veacul viitor.
Domnul este mai mare decat avem noi curajul sa gandim.
Asadar, curaj , sa indraznim !
De ce zic acestea? Pentru ca dupa anul 2000 s-a ajuns sa nu mai fie deloc un act de curaj(sau mare lucru) sa treci la neoprotestanti in Transilvania. Sa nu mai vorbim de anul 2009 sau anii ce au sa vina, care-s tot mai lipsiti de putere spirituala in lumea Protestanta.
Draga Moromete, și R.W și alții au avut o apartenență eclesială, așa cum spui, ideea este să nu stai între biserici. Am prieteni care au încercat o vreme acest drum. Sine Ecclesia nulla salus… într/un anumit mod aceasta afirmatie este adevarata.
cred ca trebuie sa ne gasim un loc in care ne simtim ACASA in modul in care intelegem ADEVARUL, asa cum este acesta descoperit in BIBLIE.
o biserica mica cu frati putini, nu-i asa? pai nu ar trebui sa ne dorim biserici mari cu cat mai multi enoriasi? nu acesta este scopul nostru? asa-i ca noi ne gandim cel mai mult si atat la cum sa ne fie noua bine?
cele insirate de tine, elisa, le gasesti si intr-o biserica mai mare cu credinciosi mai multi.
la biserica unde mergi tu cum e?
irina, preotul v-a spus ca intr-o biserica NP se afla diavolul??! sau de unde stiu? : )) ca ni se spune sectanti, iar stiu.
@ andreea . Defineste, te rog, la care sens al cuvantului cutremura te referi , mai exact.
Dragă Marius, folosesc şi eu rubrica asta a ta de loc de dat cu capul ca să-ţi fac cunoscută o stupefiantă poveste de pe un blog evanghelic.
Citeşte, te rog, postarea de la adresa de mai jos:http://angelzori.wordpress.com/2009/05/13/raspuns-deschis/
la care am făcut deja un comentariu, care aşteaptă la moderare.
Ştiu că ai avut de curînd o postare în care deplîngeai blogurile distruse de tot felul de neamuri proaste şi agresive. Acum e vorba de unul „de-al nostru”.
Te întreb- ca să fiu şi eu în ton cu rubrica-:
1. consideri blogurile evanghelice ca pe oiţele Domnului la păscut pixeli, sau nu?
2. de ce nu postezi nici un comentariu în afara blogului tău? ţine de o anumită politică?
3. cînd citeşti ceva similar cu atacul necreştinesc, vulgar şi mincinos, cum e cel de la URLul de mai sus, nu simţi că trebuie să reacţionăm convergent şi cît mai mulţi în apărarea unei creştine? ca să nu mai fie nevoie să numeri iar- helas!- un blog asasinat?
4. ţi-a murit bărbăţia la caseria aia din magazinul din Oradea, cînd era să-l baţi pe un nemernic care-şi insulta soţia în public, anul trecut şi ai postat pe tema asta?- sau ce-ai păţit? 🙂
draga Rasvan,
1. am citit postarea, nu cred ca este asa de relevant, am primit sute de chestii din astea pe vremea patratosului si nu numai. Si acum. astea sint riscurile. Ce-i stupefiant in asta. Cred l-am avut si eu pe sfinx 777 ca client, l-am mincat la micul dejun. Oameni buni, voi chiar nu stiti cum functioneaza spamarea?
2. blogurile evanghelice sint o modalitate de a ne urca pe masa in piata si de a ne spune mesajul. Fiecare cu goarna lui. Unii au ce sufla in goarna, altii nu. Simplu. Sint o multime de bloguri evanghelice necitite.
3. nu postez comentarii in afara pur si simplu pentru ca nu am timp. Unii m-au intrebat de ce mariuscruceru.ro nu are aceeasi traiectorie ca Patratosu, pentru ca pare citit. Simplu, pentru ca eu nu fac aceleasi actiuni ca pe vremea patratosului. Nu comentez in afara pentru ca asta, prin trackback iti cheama noi cititori. Si asa sint destui. Vreau sa zbor sub linia de detectare a radarului.
4. eu actionez cind este cazul si cind omul nu se poate apara singur. In cazul asta cred ca se poate apara. La casieria cu pricina am avut in fata o persoana reala, cu miini si picioare si cu fata. Este mult mai simplu decit sa te lupti cu un pseudonim. Pseudonimele si url.urile, si ip/urile se pun la spam. Termini cu ei rapid, altfel sint ca paduchii in cojoc. Arunci cojocul, dar nu mai scapi de ei.
5. Nu inteleg la ce te referi cind ma intrebi ce am patit.
Cazul prezentat de tine nu merita interventia pentru ca este prea simplu.
Sint alte cazuri mult mai complexe pentru care imi pastrez energiile.
De cind procedez asa cum procedez vreau sa iti spun, doctore, ca nu mai iau medicamente pentru tahicardie, pentru tensiune, inima imi bate ca un ceas elvetian, curentul eletric din corp este sub stapinire, extrasistole nimic.
Ma odihnesc, dorm, ma relaxez si blogul este ceea ce trebuie sa fie … a second thought, hobby, relaxare, lucru pe care il doresc tuturor blogarilor din lume.
Sa nu se ia prea in serios si sa nu puna prea multa pasiune in ceva atit de trecator.
Domnul sa ne dea lumina Lui, ca prin Lumina Lui sa vedem lumina
Marius, îţi mulţumesc pentru răspuns şi sper că Lia va privi ceea ce i se întîmplă cu detaşare.
Mi-a plăcut chestia cu radarul: ai un arsenal sofisticat de ultimă generaţie, la fentarea inamicului. Nu-ţi mai rămîne decît să imaginezi un blog fără pilot, adică fără blogăr. Ai fi nimicitor. 🙂
Asta cu atragerea cititorilor e cam pentru bebe mici. Mă aşteptam la un răspuns mai tare. 🙂
Cu faptul că blogul este ceva trecător, sunt perfect de acord: totul rămîne aici, nu ducem nimic dincolo. 🙂
Cu drag şi bucuros că eşti sănătos tun.
Lia, daca s-a apucat de blogerit, A propos, nu este obligatoriu! Nu-i așa?
daca s-a apucat de iesit in public, trebuie sa plateasca pretul iesirii in public.
Poti sa dispretuiesti raspunsul meu, dar este sincer.
Vreau sa ma feresc de unii cititori si comentatori pe care i-am avut pe Patratosu, de asta stau cuminte in casa mea.
Daca vine cineva sa ma viziteze bine, dar n-am ce comenta prin piata.
sint gazda, nu musafir
Acasa stau FARA CRAVATA.
Cind ies in public imi pun cravata.
Deci… Marius Cruceru …. fara cravata.
Irina, ce anume numești tu cărări străine?
pentru cineva care s/a născut în mediul neoprotestant sau pentru cineva care a primit Cuvîntul acolo, nu crezi că bisericile tradiționale ar însemna cărări străine?
străin .. din ce punct de vedere?
uita/te la povestea convertirii lui Frankie Schaeffer, parerea mea este ca unul ca el este instrainat de crestinismul insusi prin felul in care intelege el ca a primit adevarul… .
……….
ma refeream strict la ce a spus Andreea. Cand esti ortodox si te simti acasa in Biserica nu vad de ce ai mai vizita adunari np, mai ales ca Biserica are canoane care interzic acest lucru. Sigur, nu te pune nimeni la colt daca le incalci, dar de ce sa le incalci, atata timp cat te consideri ortodox.
nu stiu ce sa zic despre cei din mediul neoprotestant, ca nu-mi dau seama cum poate fi pentru ei.Dar avand in vedere ca practic ei nu sunt considerati crestini pana la botezul adult, cred ca pot sa viziteze si biserici ortodoxe fara a incalca vreo regula (zic, nu stiu cum e in practica)
uite si o experienta de genul asta
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/05/13/drumul-meu-de-la-baptism-la-ortodoxie/
de Schaeffer nu stiu ce sa zic, am citit „dans” acum multi ani, si atat, nu am urmarit traseul sau ulterior
am inteles, Irina, se pare ca Andreea a pasit intr-o biserica prostestanta in care s-a simtit bine, apoi in Biserica Ortodoxă,
ce primează? Prima vizită, prima impresie, prima simțire? Ce periculos ar fi!!
Logica, rațiunea?
să punem pe un excell cu plusuri și minusuri cele două medii?
cunosc mai multe persoane care s-au convertit de la vreo biserica neoprotestanta la ortodoxie,
motivele sint diverse si demne de analizat,
uniiiau spus ca le era dor de mister, de sunet, mirosuri, vestimente, de atmosfera
alti au descoperit teologia patristica etc.
Frankie este una dintre experientele proaste, dupa parerea mea.
Marius, cred ca-s bune expresiile „o partasie mai mare” si „o partasie mai spectaculoasa”. Dar prin aceste definitii eu inteleg ca una promoveaza calitatea iar cealalta cantitatea. Partasia e mai mult legata de deschidere, de intimitate si mai putin de spectacular.
Am fost in diverse biserici si cred ca partasia e mult mai superficiala intr-o biserica de 2000 membri decat in una de 200 membri.
Care-ar fi avantajele unei biserici mai mici ca numar? Ma rezum la cateva exemple:
1 Cor. 12
25. pentru ca sa nu fie nici o desbinare in trup: ci madularele sa ingrijeasca deopotriva unele de altele.
26. Si daca sufere un madular, toate madularele sufar impreuna cu el; daca este pretuit un madular, toate madularele se bucura impreuna cu el.
Cu cat sunt mai multi cu atat cunosti mai putin despre celalalt si deschiderea fata de ceilalti e mai dificila.
1 Petru 5
2. Pastoriti turma lui Dumnezeu, care este supt paza voastra, nu de sila, ci de buna voie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine.
3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v’au cazut la imparteala, ci facandu-va pilde turmei.
Slujba de pastorire presupune slujire atat pentru grup cat si pentru individ. Daca un pastor e responsabil de fiecare din turma lui, eu m-as teme sa fiu pastor intr-o biserica de 2000 de membri ca as da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ei.
Cum poate acest pastor sa vada ca inima unei oite s-a racit, ca o ia pe cai straine ca e in pericol? Cum poate sa o previna din timp de pericolul la care se expune?
Stii cand vede? Cand deja faptul a ajuns cunoscut de toata lumea, cand de cele mai multe ori e prea tarziu sa mai poata face ceva.
Exemplele ar putea continua.
Sunt de acord, nu marimea conteaza in primul rand, si o biserica mica nu inseamna automat o partasie de calitate. Cred insa ca pericolele si dezavantajele sunt net superioare in cazul unei comunitati mai mari.
R. spuneai cu cat mai mare cu atat mai bine.
Sa nu uitam ca marea trimitere ne cheama sa facem ucenici, nu convertiti. Ca sa faci ucenici e mult mai greu si necesita multa implicare personala. Cred ca de aceea Domnul Isus si-a ales doar 12 ucenici.
probabil aici e cel mai bine? 😉
draga Vasilis, opozitiile mele pleaca de la discutia cu un pastor care spunea: ce părtășie trebuie să fie oare într/o biserică de 50.000 de membri!!!
Părtășia este mai mult de Duh decît de intimitate, capacitatea de socializare, transparență etc.:
Asta este una dintre greșelile făcute în eclesiologia practică: abordarea sociologică a comunității creștine, tranformarea pastorului într-un lider carismatic.
În rest sînt de acord cu tine, mai ales cu textele citate 🙂
așa cum am spus, problema bisericilor mari este legată de organizare.
Corect: ucenicie.
Domnule Cruceru
credeti ca exista o diferenta privind modalitatea in care bisericile evanghelice se inchinau inainte si dupa ’89?
Erau diferiti credinciosii din vremurile comuniste fata de cei de azi. Credeti ca prigoana intareste credinta si o libertate excesiva duce la „diluarea” ei ?
Multumesc anticipat pentru raspuns !
Surrealist,
da există, discuția este extrem de lungă, dar poate fi interesantă. Cauzele sint multiple. Nu numai prigoana este de vină că s-a schimbat modalitatea de închinare.
Nu întotdeauna și în toate locurile s/a schimbat în rău.
Eu sînt pentru păstrarea unui specific național.
Nu cred că traducerea la kilogram a unor texte stupide pe melodii inodore și insipide de tipul Preizendouărșip poate fi soluția, nici întoarcerea în trecut cu orice preț.
relația dintre prigoană și credință este destul de complexă și nu este direct proporțională.
După cum ați văzut la deschiderea dosarelor….nu toată lumea era așa de pură, entuziastă și curată, așa cum ne imaginam noi.
Moromete, cand am spus ca ma cutremura vietile unor astfel de oameni, m-am referit la sensul cel mai pozitiv al cuvantului. Ma uimeste sa vad renuntarea la viata lor, la tot ce au, la tot ce ar putea sa devina, din punct de vedere omenesc vorbind. Unoeri, mi-e atat de greu sa-mi adun existenta intr-un singur punct: rugaciunea! Mi-e atat de greu sa ma dedic apropierii de Dumnezeu!
Vad cu cata usurinta renunt la timpul cu Dumnezeu pentru altceva…si cat de greu renunt la altceva pentru timpul cu Dumnezeu. Mi-as dori sa ma pot retrage, macar o zi, intr-un loc ascuns, in care doar El sa stie de mine. Si in acel loc sa-mi vars toate rautatile si toti ghimpii cu care imi ranesc semenii, si Creatorul. Visez sa plang, sa plang…si doar El sa ma stie, sa fie doar intre mine si EL, totul. Sa nu-mi fie teama ca intra cineva pe usa, ca ar putea suna telefonul sau soneria sau alarmele…
Daca as calatori prin padurile tarii noastre si as intalni un pustniic, ca om ce sunt, m-as speria la inceput…as crede ca e ceva om nebun ce strabate lumea. M-as teme…Nu stiu cum m-ar privi..Nici ce ar spune…Cred ca va trebui sa tac! si sa ascult..sa ascult privirea, miscarile, vorbele, tacerea…
Irina, iti dau dreptate cand spui ca atunci cand ai gasit calea nu mai are rost sa pasesti pe carari straine. Eu ma gandesc la granita subtila din a crede ca suntem doar noi pe calea cea buna, cu un oarecare soi de mandrie si respingere a oicarei idei care nu corespunde credintelor noastre si aflarea unei cai pe care noi ne-am mulat sufletul.
Cred ca ti-e usor sa vezi cum in biserica ne ridicam deasupra, aruncand celelalte confesiuni sub noi. Folosim argumente reale cateodata, dar cu atata mandrie si neintelepciune, incat ucidem suflete. Ne pasa prea mult de a fi noi deasupra. Ne traim credinta fara smerenie, fara blandete. Cel pe Care Il urmam, ne-a spus sa fim ca El: blanzi si smeriti…
Ne prigonim unii pe altii. Cateodata suntem prigonitii, alteori prigonitorii…Orice idee contrazisa o simtim ca atac la persoana. Stricam relatii de ani intr-un minut de neacord intre idei. Nu reusim sa ducem o discutie in contradictoriu la un final fericit. Ideeile le ridicam desupra sufletului din fata noastra. Nu mai conteaza vesnicia, iubirea, renuntarea, smerenia, rabdarea…daca nu scot ideea mea triumfatoare am impresia ca totul se ruineaza. Tinem cu dintii de ea, nici cei cariati nu scapa! Ranim, atacam, palim daca e nevoie…
Nu stiu daca am fost destul de clara.
Partasia spectaculoasa ?hm.nu stiu daca este partasie,
cand e spectaculoasa.
Din pricina libertatii excesive e atat zgomot in adunare,
incat susurul bland al Duhului s-a dus sa bata la alta usa,nu credeti?
R,
nu-ti spun cum e unde ma aflu la adunare,ca nu cumva sa se supere . 🙂
s-a inteles,nu?
Pana acum am suferit ani de zile,dar a intervenit raceala,sunt ca si ei,incat mi-e teama ca Domnul ma va varsa din gura Sa,sper in bunatatea Lui,ca „ma voi reincalzi”
Cred ca pana va fi prigoana,vom fi tot mai reci,tot mai seci…cel putin asta e ceea ce ma inconjoara.
Cat despre spectacol…cititi la fratele Paul Negrut,
SARBATOAREA INTRE SCRIPTURA SI SPECTACOL:
ma bucur ca un om ca dansul(duhovnicesc si invatat)il citeaza pe Tozer :”cand Duhul paraseste o biserica apare nevoia de divertisment”,
citindu-l mult pe Tozer,care are hrana minunata pentru suflet si biserici,am fost acuzata de legalism,
ma bucur ca „mai sunt si altii”(7000)
Pentru Elisa
Peste doua saptamini vom avea o noua editie a cartii ”Scoala lui Hristos”
Avem si alte carti de T Austin Sparks. Una din ele se numeste ”Va este de folos sa ma duc”
As dori sa-ti fer cadou o carte care ti-ar fi de mare folos. Se numeste ”Calea spre victorie” de C Trumbul
Draga Marius Cruceru. Iti multumesc ai mare dreptate. Am intrat in blogosfera pe riscul meu. Eu am raspuns deschis fiindca nu am nimic de ascuns. Una este ca cineva sa te jigneasca si alta este sa te ameninte cu chestii de genul: „o sa vezi tu ce o sa patesti!”. Sunt un om simplu a carei personalitate are lucruri „bune” dar si „lipsuri”, care, nu intelege de ce unii oameni simt nevoia sa-i jigneasca pe altii fara sa-i cunoasca.
Oricum ar fi. de data asta nu am sa mai inchid blogul si sa sti ca am descoperit si eu spam-ul si culmea mai si functioneaza 🙂
Bintecuvantare multa tuturor. Tot ce e bun si frumos, sa vina din Dumnezeu peste voi.
Stimata Lia,
apreciez ca ati raspuns atit de prompt.
Cred ca stiu despre amenintari. Intr-un anumit moment am primit telefon din partea cuiva care mi-a spus ca va face demonstratie pe strada mea, imi va vandaliza masina, chestii de genul asta.
Pentru blogosfera rromîneaskă vă trebuie nervi tari. Spun asta ca unul care am un