Drumul ca dumirire

Cînd sînt la intersecții plec mai departe, cînd mi-e neclar înaintez, cînd nu am călăuzire, o caut călătorind.

Plec, dar nu oriunde. Sînt cîteva drumuri pe care le fac atunci cînd am nevoie de înțelepciunea bătrînilor și de sfaturi. Sînt trei drumuri esențiale.

Plec să îmi văd mama. Vizitați-vă mamele atît cît timpul mai are răbdare cu ele. Vor ști întotdeauna să strecoare un sfat bun.

Mama este mică de statură, dar mare la sfat și limpede în gîndire. Crescută pe dealurile Prahovei, într-o familie cu 12 copii din care au supraviețuit 9, a rămas văduvă la 27 de ani și ne-a crescut singură, mergînd pe jos. A văzut multe și încă nu a obosit. Sper să îmi spună ceva despre drum, cale și drumuri.

Apoi plecăm să ne vedem tatăl, tatăl Nataliei. Un om care a crescut 10 copii și toți umblă cu Domnul. Am mai mult respect pentru acest fapt decît pentru orice alte realizări în creații, epoleți și diplome. Un tîmplar simplu, cu 100 de stupi, petrolist pensionar și care Îl iubește molcom dar clar pe Domnul și este fericit tot timpul. Și-a crescut copiii călătorind. Pornea de la 4 dimineața pe orice vreme călare pe bicicletă.  Trebuie să știe multe despre căi, drumuri și cale. 

apoi mergem, imediat după Florii, să îi vedem pe nenea Florea și tanti Florica, 

probabil că această sărbătoare de Florii este ultima pentru dînșii. 

Întotdeauna am găsit sfatul potrivit și rugăciunea sprijinitoare la dînsul. A fost păstor și a călătorit mult și pe tot felul de drumuri. A fost închis pentru credință. Și-a păstorit bisericile călătorind iarna cu bicicleta și trecînd-o prin apele înghețate desculț.

Sper să îmi spună ceva despre drum, cale și drumuri.

Drumul pentru mine este o bună metodă de dumirire, calea este modul în care Dumnezeu îmi face lumină în minte. Cînd îmi trec imaginile exploziei de verdeață spre ochi, cînd treci pe lîngă moarte la fiecare 10 secunde, cînd stai locului, obligat de centură și trebuie înțepenești între volan și pedale, atunci gîndurile se așează pe rafturile potrivite.

Din cînd în cînd avem nevoie de astfel de drumuri de ucenicie, de împovărare cu un anumit fel de oboseala, de un anumit timp și ritm de vizualizare a imaginilor din afară pentru clarificarea imaginilor din interior.

Apoi, imediat după aceasta urmează un alt drum, tot lămuritor …

Deci… la drum …

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Zidul rugăciunii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Drumul ca dumirire

 1. Daniel Barnut zice:

  Frate Marius,

  Mi-am adus aminte ca Mantuitorul isi invata ucenicii pe drum, mergand, strabatand satele si catunele(modelul peripatetic) spre deosebire de grecii cu sala de clasa sau Areopagul lor.

  Ce bine ca mai avem oameni iubiti pe care inca ii gasim la capatul vreunui drum nedumirit.

  Dum bun cu dumiriri care sa va dumireasca….

  Cu deosebita pretuire si in rugaciune ptr dvoastra,

  Daniel

 2. Emanuel zice:

  Apostolul Petru compara viata de zi cu zi cu o calatorie de aceea a afirmat: „Va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori…” . Viata este o calatorie pe un drum – pamant -pe care suntem in treacat.
  Deci drumul ar putea fi viata de zi cu zi si pamantul pe care ne traim viata.
  Domnul sa va binecuvanteze!

 3. Pingback: Una dintre cele mai frumoase zile din viața mea: fratele risipitor s-a întors acasă | Marius Cruceru

 4. Pingback: Astăzi Dumnezeu m-a lăsat și mai sărac (nenea Florea) | Marius Cruceru

 5. Pingback: Am facut un post de blog și … a fost bine! Evaluare la un an: scrisul este altfel, oamenii sînt altfel, probabil eu sînt altfel! | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.