Curăţenie de primăvară în „curtea blogului”

A venit primăvara! Bine îmi pare! Cu această ocazie facem curăţenie prin „curtea blogului” şi schimbăm un pic direcţia. Nu doresc să fac multe declaraţii despre noua tendinţă, este mai bine să observaţi singuri, dragi prieteni, decît să comparaţi nişte declaraţii care ţintesc prea departe în timp, cu un ritm prea lent al aşteptatei schimbări.

Cîteva preîntîmpinări totuşi:

1. Veţi observa cîteva zile la rînd „comentariu în aşteptare”. Cred că unii au nevoie de o întîrziere a reacţiilor. Această procedură va fi temporară şi activată uneori cînd nu am posiblitatea să „plivesc” blogul aşa cum trebuie. Nu-i aşa că nu este rău să avem mai mult timp de gîndire? Am avut comentatori care mi-au cerut retragerea unui comentariu după ce şi-au dat seama că îşi prea dăduseră în petic. Deja aţi observat probabil o moderare „la sînge” în ultimele zile. Comentarii aparent nevinovate nu au trecut, dacă au pomenit nume, dacă au lipsit argumentele în favorarea epitetelor, dacă au încălcat anumite reguli pe care le-am precizat de la bun început, dar faţă de care deseori am fost prea relaxat. De asemenea, voi înlătura comentarii care nu sînt interesante în opinia mea, nu aduc valoare discuţiei sau deturnează în mod evident şi cu rea intenţie discuţia. În felul acesta mă voi scuti şi eu de păcatul ironiei inutile şi al mustrării inutile.

2. Veţi observa că dispariţia definitivă a unor comentatori. Sînt trecuţi la spam. Altă izbăvire de a mă lupta cu firea mea pămîntească care se ciocneşte de alte firi. Pînă acum puţine persoane s-au învrednicit de acest tratament. Acum vor fi mai mulţi, să ne trăiască! Şi la mai mare! Cred că am avut destulă răbdare cu unii comentatori care n-au ştiut să se raporteze la spiritul meu mult prea deschis şi la faptul că am ales de multe ori, tocmai pentru a nu cenzura cu prea multă acribie, să mă cobor mai degrabă eu la un nivel de raportare şi limbaj care să ne aşeze pe aceeaşi bancă. Unora va trebui să le reamintesc că nu am jucat bambilici împreună şi nici în armată nu ne-am sprijinit pe acelaşi gard. Cred că va trebui să mai facem eforturi împreună să descoperim şi ce înseamnă „democraţia”, dar şi faptul că sîntem „fraţi” în Cristos, nefiind egali totuşi. Nu pretind prea mult: decenţă faţă de mine ca moderator şi faţă de co-blogosvitori.

3. Tratamentul prietenesc faţă de majoritate a fost interpretat în mod greşit drept un nărod egalitarism, astfel că unele personaje care ar fi trebuit să stea în curte s-au făcut mult prea comode în sufragerie, iar cei care ar fi trebuit să stea la masă s-au simţit alungaţi de lipsa de măsură a a primilor. Veţi observa o oarece „discriminare”. În acest fel facem ordine şi în curte şi în sufragerie. Îmi pare rău, nici măcar Dumnezeu nu este „drept” în sensul unui egalitarism plat. Avem apropiaţi şi îndepărtaţi, chiar şi pe bloguri. Spaţiul virtual nu este locul în care toţi sîntem la fel de intimi unii cu ceilalţi. Acest blog a căpătat dreptul de a-şi selecta comentatorii! 🙂 „Fără supărare, oricine poate intra la moderare” este, iată, o nouă lozincă. Mai şi rimează.

4. S-ar putea ca în următoarea perioadă să fiu acuzat de „elitism” (s-a mai întîmplat) şi de faptul că am trecut, în efect de pendul, de la o prea mare libertate dăruită comentatorilor spre o foarte strictă regulă a dialogului. Nu mă deranjează.

5. De asemenea, veţi observa, din pricina limitării numărului de comentatori, pinguri, din cauza retrîngerii ariei de interes a blogului, o coborîre în topuri, chestiune care nu m-a interesat niciodată şi nici nu cred vă voi tentat curînd de a fi în continuare !primul dintre”. Este ca şi cum cineva şi-ar pune în CV faptul că a fost preşedinte de asociaţie de locatari. Nu scriu ca să fiu în vreun top. Dacă mi-aş fi aşezat vreodată acest obiectiv, cred că am doborît pînă acum ceva recorduri în blogosfera evanghelică (iertaţi-mi iar complexele de superioritate 🙂 inevitabile… ) deci … nu mă interesează o cursă în care alerg oricum cam singurel. Ah, ca să nu uit, pentru blogării care vor să-şi facă trafic sau să se bage în seamă: nu fac schimb de link-uri şi nu las ping-uri decît atunci cînd scriitura chiar merită şi este cu adevărat interesantă (mulţimea de pinguri şi de cross-reference urcă un blog în Zelist. Nici asta nu mă interesează).

6. Veţi observa dispariţia unui gen de postări care au devenit preferatele unora şi o modificare a modalităţii de relaţionare-dialog mai ales la postările care implică oarece fierbinţeală emoţională, cultică, incultică sau de altă natură. Vor fi şi anumite postări care nu vor oferi posibilitatea de a comenta. Se vor înmulţi unele postări parolate. Îmi ştiţi adresa de email.

7. Voi reveni mai strict la Rînduiri, pe care eu însumi a trebuit să le recitesc şi să mi le re-impun. Reamintesc unele lucruri pe care le consider importante acum:

– Voi modera după bunul plac şi fără criterii declarate.

– Nu voi mai răspunde la toate comentariile, aşa cum obişnuiam, din lipsă de timp, nu pentru că nu este important ceea ce spuneţi. Voi încerca să menţin dialogul acolo unde consider că este important.

– Nefiind un blog im-personat (cu porecle şi brand-name gen Pătrăţosu), ci un blog personal, voi incuraja dialogul faţă către faţă, nume către nume în măsura în care este posibil. Timizilor li se fac concesii.

– Observaţiile, amendările, mustrările în dragoste vor fi încurajate. Nu intimitatea este prioritatea aici, ci părtăşia, nu familiaritatea, ci împărtăşirea.

– Impostura, ifosele, îngîmfarea, fumurile, fudulia, ironia fără substanţă, făloşenia mogulofrenă, proastele năravuri în public, aroganţa, infatuarea, grandomania, atotsuficienţa, semeţirea, scatologia, ţîfnele, apucăturile thymotice de orice fel vor fi în continuare fără frînă, cu hărnicie şi entuziasm amendate.

– Descurajez epitetele în favoarea argumentaţiei; invectivele, în favoarea demonstraţiei.

– Este de preferat să vă daţi un prenume real, dacă se poate (nu este obligatoriu, dar atenţie la alegerea pseudonimelor), este obligatoriu să completaţi cîmpul de la comentariu cu un email valid.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Blogroll, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Curăţenie de primăvară în „curtea blogului”

 1. elisa zice:

  Cita schimbae fata de Patratosu. 🙂
  spuneam eu ca o sa aveti timp mai mult pentru blog, dar nici chiar asa. 🙂
  o sa trebuiasca sa fiti mereu cu ochii pe el, altfel va ingheta. 🙂
  Era de fapt si timpul pe care il asteptam (sa faceti ceva)
  ,desi stiu ca voi fi primul candidat la spam. 🙂
  Oricum nu am inteles niciodata cum suportati atitea. lucruri urite, neadevarate si rautacioase…..eul meu nu ar fi rezistat.

 2. vioricaO zice:

  Frate Marius,

  Asta da, curatenie de primavara, toate colturile curatate si tot aluatul scos afara din blogareala:) Poate asa invatam cu totii sa dezbatem idei si nu sa batem persoane ,nici macar pe umar, ca nu suntem in piata, chiar daca e un spatiu public!

 3. Glasul Pastorului zice:

  sunt de acord cu ce ai hotarat, eu cred ca unele comentarii ar trebui socotite ca o atentionare personala, un sfat mai bun sau mai rau-voitor nu ceva neaparat de facut public, deoarece noi gresim intotdeauna, nu degeaba este scris ” nu este nici unul sa faca binele, nici unul macar” Si daca este vorba de o intrebare, e clar ca nu putem avea raspuns la toate intrebarile, chiar daca ni le punem noua insine

  • Marius David zice:

   da, numai ca acele comentarii ramin oricum in readerele altora.
   Am ridicat filtrul pe care l-am avut un week-end, si il voi aplica atunci cind nu am timp să mă uit la comentarii, adică atunci cînd sînt ăplecat de acasa, duminica etc.

 4. guitarschizofrenic zice:

  o intrebare off topic dar legata de noua imagine! ce chitara e in stanga in poza de titlu? eticheta „suna” a ceva interesant.

  • Marius David zice:

   multumesc, aseara am aflat si eu.
   Nu cred ca este o chestie importanta.
   Articolul este exagerat si contine multe prostii, cum ca baptistii si-ar da link-uri si ca ar fi o comunitate foarte unita.
   Prostii, după cum vedeţi.
   Eu nu fac schimb de link-uri şi nici nu sînt promovat de coreligionari, nici nu îi promovez din diferite motive.
   Un articol slab, după părerea mea.
   Sîmbătă domnişoara respectivă mi-a dat un telefon ca să îmi ia un fel de interviu ,
   se pare că graba a fost mai mare decît dorinţa de documentare reală.
   Fiecare cu „sursele” lui.
   aşa se face presă prin Rromînika, pe „surse”.

   Iar topurile şi toapele nu mă interesează. Nu m-au interesat niciodată.

 5. Rodica Botan zice:

  …sa fiu sincera…nu prea am nimic de spus acuma …dar as vrea sa stiu daca …pot sa am de acum incolo…

 6. naomi zice:

  Nu stiu daca numai eu am intrat in moderare astazi, duminica, dar daca nu, atunci mi se pare o idee super ca de sambata seara de la ora 18 si pana luni dimineata sa nu mai dati drumul la nici un coment.
  Daca numai pe mine m-ati pus la spam 😦 atunci …. nu mai comentez, numai citesc, asta pot sa o fac. 🙂

 7. Cristina zice:

  In opinia mea, pertinente modificari, punctul 4 in special :). In rest, ‘om citi si-om vedea …

 8. KRSt zice:

  Semnificatia pseudonimului meu, – sunt initialele numelui.
  Sunt de cam doua saptamani pe blogosferă şi cam a treia zi pe acest blog, dar doar acum mai consistent, vreo două ore. Mă mir cum poate cineva să citească toate comentariile mai ales dacă aş fi un cititor pe mai multe bloguri. Nu ştiu cum era inainte, dar reforma mi se pare excelentă-n toate aspectele. Oricum, voi comenta rar si poate la provocări (constructive). Din cauza vederii, citesc cu sinteză vocală şi poate fac greşeli de tipar, din acelaşi motiv.
  Domnul Isus să facă acest blog, aşa cum aţi precizat, o platformă de părtăşie sfântă, chiar dacă va dăuna poziţiei in top.

  • Marius David zice:

   draga Krst,
   Bine ai venit,
   citesc toate comentariile,
   nu raspund la toate,
   pe unele le şterg imediat,
   nu, nu citesc prea multe alte bloguri, vreo două sau trei …
   blogosfera evanghelică încă n-a ajuns la adolescenţă, dar are destule coşuri
   mulţumesc pentru urare.

 9. ACIDUZZU zice:

  Nu vreau sa se spuna si despre blogul domniei-voastre ca despre Romania: „Traim in blogosfera si asta ne ocupa tot timpul…” O salutara „curatenie” ! Inseamna ca ati inceput sa „faceti curatenie” din…inima !
  „El iti priveste pasii…”inseamna si sa faci curatenie sub privirea ochilor Lui !

 10. Ady zice:

  asa da frate Marius…comunism democratic:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.