O reacţie aşteptată: Paul Negruţ despre Europarlamentare şi Biserică

Reacţia pastorului Paul Negruţ faţă de ultimele „evenimente” mediatico-baptisto-creştino-electoralo-eclesialo-penibilo-etceterale AICI. Cred că trebuia o reacţie faţă de de ultimul număr din Creştinul Azi, care a fost înhămat la agenda electorală fără economie de pagini şi cu o generozitate la culoare şi spaţiu fotografic de care n-au beneficiat nici marii eroi ai credinţei baptiste, dar acesta este un alt subiect de care refuz să mă ocup pe larg şi în detaliu înainte de alegeri. (Menţionez că deja am reclamat acest lucru la conducerea revistei)

Citez cîteva rînduri interesante:

Discursul elogios al deserventilor cultici la adresa oamenilor politici este imbracat in haina religioasa cu elemente decorative care se intind de la invocarea calauzirii divine pana la atribuirea unor caracteristici pseudo-mesianice.

….

Astfel, de la rezolvarea tuturor problemelor politice ale Romaniei pana la metamorfozarea eschatologica a Europei, intalnim la acesti candidati toate competentele si ofertele electorale imaginabile. In aceasta atmosfera electorala, credinciosii sunt „onorati” sa aibe in cadrul slujbelor religioase prezenta unor personalitati marcante din randul candidatilor sprijiniti de catre conducatorii lor.

De remarcat este faptul ca pana la urmatoarele alegeri, onoratele personalitati nu mai sunt de gasit in spatiul eclesial. In acest interval, insa, pot aparea schimbari de „calauzire” (se citeste interese) la deserventii cultelor. Apar alte oferte de la alte formatiuni si peste noapte apar in spatiul eclesial alte personalitati pseudo-mesianice gata sa rezolve problemele lumii.

Traseismul politic este la ordinea zilei.

Daca noua categorie de politicieni evanghelici nu mai sunt pe locuri eligibile la formatiunea cu care au defilat pana ieri, peste noapte au parte de o noua „calauzire” spre o alta formatiune dornica sa atraga voturile evanghelicilor. Asa se face ca avem de acum politicieni care se autointituleaza reprezentantii evanghelicilor.

Poate că trebuie să medităm mai serios la rolul amvonului, la funcţia spaţiului dedicat profeţiei, la modul absolut penibil de slugarnic în care se gudură unii dintre pastori faţă de un primăraş sau consilier, care vine să viziteze lăcaşul de cult.

Nu avem destule lecţii crude din istorie şi din partea cultelor tradiţionale asupra amestecului dintre politic şi religios? Avem noi o teologie destul de solidă care să ne ajute să păstrăm distanţa dintre Agora şi Ecclesia? Avem o teologie a pastoraţiei destul de bine articulată şi coerentă ca să nu încurcăm personae, a pastorului cu a politicianului?

Reacţia pastorului Negruţ  ridică mai multe probleme la care ori nu avem răspuns, ori ne este teamă să răspundem pentru că implicaţiile ar fi greu de implementat. Pînă atunci va trebui să păstorim fiecare mai multe feluri de baptişti: PNLişti, PDLlişti, PSDişti, PRMişti (Doamne fereşte!) cu tot cu becalişti şi vadimiţi,  UDMRişti chiar, nu-i aşa? Asta înseamnă că eu ca pastor, dar ca şi cititor al revistei cultului, va trebui să mă raportez egal, echidistant faţă de fiecare dintre aceştia, fără să văd doar galben înaintea ochilor.

Un prieten politician îmi spunea cu mare onestitate:

„Eu sînt politician, tu eşti pastor, dar vezi, tu n-ar trebui să te cobori la nivelul meu, niciodată. Eu încerc să te bag în jocul meu, încerc să te atrag pe terenul meu. De aici încolo eşti pierdut. Dacă nu vă păstraţi locul, dacă nu staţi deasupra jocului politic, noi vă vom folosi, dar vă vom şi dispreţui. Uite, chiar acum, cînd stau cu tine la masă şi îţi spun asta încerc să fac politică cu tine. Eu reprezint o clasă şi o categorie de oameni care joacă după alte reguli şi în momentul în care intraţi în terenul nostru, veţi juca după regulile noastre, că noi nu schimbăm regulile”.

Am căutat să redau cît am putut de bine cuvintele lui. Am patru martori care au asistat la această conversaţie şi care mi-au văzut perplexitatea şi, cum mi se întîmplă rareori, tăcerea fără replică.

Sinceritatea lui a fost dezarmantă, iar cuvintele lui merită adîncă cugetare din partea tuturor păstorilor care, în loc să îşi vadă de turme, cutreieră coclaurii politicii, hălăduiesc pe sub orice copac cu frunză-verde cu oamenii care reprezintă interese de partid criptice şi o politicăraie romînească încă puberă şi necoaptă (de parcă aia matură europeană sau americănească ar fi mai curată şi mai cinstită.)

Să stăm strîmb şi să cugetăm drept, iar Duminică să ne gîndim la Duhul Sfînt, că sînt Rusaliile! Este vreme de sărbătoare şi Domnul trebuie să fie desfătarea noastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la O reacţie aşteptată: Paul Negruţ despre Europarlamentare şi Biserică

  1. viorica zice:

    Ce bine ca mai sunt unii care se mai gindesc la Rusalii .Americanii au uitat de mult acesta sarbatoare ,nici pomeneala de asa ceva! Sa nu ma intelegeti gresit vorbesc de americani nu romani-americani .In noi mai exista un ceva care fumega .

  2. Bogdan M. Negru zice:

    Ceea ce nu inteleg, ca si persoana care incearca sa faca un sens din „non-sensul” politic (mai ales crestinii implicati in politica), este de ce este atat de greu sa vezi ca individul chiar e pocait? Te uiti, si daca nu l-ai vedea in biserica, daca nu ti s-ar spune de la amvon, de multe ori te miri ca poate fi! Si ce sa mai zici dupa toate cele intamplate si scrise, ca nu exista oameni care sa joace dupa alte reguli in politica, decat cele murdare si de ocara? Ba… se poate. Dar numai cu un pret, care poate este prea mare pentru unii. Sa fii aratat cu degetul si sa ai oricand curajul sa te asociezi cu Mantuitorul, cu credinta in invierea lui Mesia, si revenirea Lui in Glorie.
    Auch! Deja pare cam mult pentru jocul politic: „Mai taie… ca nu da bine!”

  3. gamaliel zice:

    Interesant mesajul lui PN. Ar fi de dorit ca noi ” urmasii lui Cristos” sa avem o asemenea atitudine permanenta, in orice situatie si context. Din pacate acest mesaj e tarziu si tardiv ( din partea autorului) si pe deasupra e pur teoretic.Era interesant acest mesaj daca in cei opt ani cat a fost in fruntea Uniunii ar fi militat permanent pentru o asemenea conduita ( din pacate nu am constatat aceasta). Imi permit sa spun acest lucru pentru ca l-am vazut si pe PN inconjurat de politicieni. L-am vazut cat de preocupat a fost si poate mai este pentru culorile galben-albastru ( si asta nu de multa vreme… cand Oradea isi alegea primarul si consilierii). L-am vazut la amvonul bisericii alaturi de politicieni.L-am auzit spunandu-le cuvinte pe care eu ( crestinul de rand) nu le-as fi spus niciodata ( nu pentru ca nu as sti sa le spun… ci pentru ca m-as simti penibil). cat despre transformarea CRESTINULUI AZI intr-o platfotma de promovare a unor politicieni ( daca acest lucru este adevarat) … e jenant si penibil. Din cate stiu cei care editeaza aceasta revista sunt sub autoritatea executivului Uniunii… ( oare ce pazesc?). Pe de alta parte fiecare dintre noi evanghelicii( inclusiv pastorii) avem responsabilitate pentru ” cetate” si ar trebui sa avem un mesaj rostit raspicat.

  4. sefora zice:

    Baptistilor, duminica este 7 iunie 2009, nu sunt rusaliile. Rusaliile au fost sarbatoare evreiasca iar pogorarea Duhului Sfant a avut loc cu aproape 2000 ani in urma odata pentru totdeauna. Imi pare ca s-a pierdut dreptarul invataturilor sanatoase pe acolo pe undeva prin casa Domnului ca pe vremea lui Iosia. De aia ne pierdem in politica…

    • Cornelia Livia zice:

      Da,Sefora coborarea Duhului Sfant este un fapt implinit,care a avut loc in ziua Cinzecimii;Astazi noi nu trbuie decat sa-L primim prin credinta.In masura in care noi primim Duhul Sfant,in aceeasi masura El ne va umple.

  5. dori`s zice:

    am si eu o nelamurire.nu fata de fratii contemporani ci fata de Domnul nostru Isus.oare pe vremea cand era Domnul pe pamant erau politicieni?
    eu cred ca da…
    atunci de ce oare nu si-a ales Domnul nici un ucenic din randurile lor?

  6. Vasile Bel zice:

    Eu cred ca nu au gresit cei de la revista „Crestinul Azi”. Ei au scris despre un credincios baptist.Pina nu constat ca este viclesug in persoana respectiva il consider fratele meu care cauta sa fie lumina in mijlocul unor oameni care traiesc in intuneric.
    Biblia nu ese o remorca a unor oameni corupti, desi in ea scrie despre ei. Acesiti oameni aveau un servitor, un intelept din poporul lui Dumnezeu.
    Intrebarea mea este:Au fost acestia intinati ca stateau in jurul unor astfel de oameni?
    Mie mi se pare ca se cauta doar motiv de dezbinare.
    Revista m-a motivat sa merg si sa votez.A facut un lucru bun pentru mine.

  7. Vasilis zice:

    Am citit ieri un editorial despre inaugurarea unei biserici baptiste. Mi-a placut!

    citez:
    „Însă ce mi-a atras atenţia, dincolo de toate lucrurile frumoase pe care le-am văzut, a fost discursul primarului CA. Invitat la amvon, el a spus că după părerea lui “politicienii ar trebui să vină la biserică, dar nu să vorbească în biserică”. Aveţi dreptate domnule primar!”

  8. michael zice:

    draga Marius! sunt membru la Biserica Baptista Emanuel, pastorita de fratele NP.

    nu o data am vazut perindudu`se pe la anvonul bisericii diversi politicieni, care cereau astfel sprijin in campania lor electorala. ori s`a uitat, ori NP s`a schimbat radical. sunt extrem de curios! sau avem doua masuri de judecata????

  9. michael zice:

    erata „perindindu`se”

  10. michael zice:

    si inca una „amvon”

    cred ca mi se trage de la indignare….

  11. Pingback: Alegerile Europarlamentare şi Biserica « Trezire Spirituală

  12. Vasilis zice:

    Mai stii Michael? Omul tot isi schimba opiniile cat timp traieste.
    Nu demult am citit un alt articol de NP despre divort/recasatorire. Avea o atitudine ce mi s-a parut corecta, dar care in trecut nu era aplicata astfel din cate stiu.

  13. iota zice:

    1. Nu fac politica si nu cred ca se cuvine pastorilor sa se bage in „laturile porcilor” (nu este singurul argument contra implicarii liderilor spirituali in politica). Daca totusi o comit, atunci ar trebui sa se retraga din pastorala. De ce? Pentru ca de multe ori fac mare rau bisericii prin disputele politice. Spre improspatarea memoriei as putea face referire la un caz din vestul tarii dar ma abtin.

    2. Am fost si eu surprins de spatiul alocat campaniei electorale. Dar nu ma mir foarte mult pentru ca mai sunt multe alte fotografii „publicitare” pe acolo, si asta in toate numerele revistei! Cred ca se putea scrie un articolas undeva la pagina 53 si era ok. Patru pagini e prea mult! Oricum, prezentarea m-a convins: maine nu merg la vot!Pana sa citesc aveam dubii!

    3. Sper ca cei din conducerea actuala, sau cea viitoare sa dea o tenta mai academica revistei si sa nu uite ca e „revista cultului.”

    4. Daca fratele N.P. a luat „pozitie” fata de cele mentionate deja, a facut-o cam tarzior… Gestul e tardiv! De-acum e seara!!! E prea tarziu! Sa o fi facut cand trebuia! Nu cand ii convine…

  14. elisa zice:

    Daca vrem bani europeni votam cu liberalii..liberali sunt ei in tot ceea ce fac.Calea larga este liberala,nu?

    Si la Caransebes nu odata a vorbit primarul de la amvon,ultima data eram atat de suparata cand am vazut ca intra,nu sa asculte,ci pentru campanie,ca m-am rugat cu toata inima sa nu mai vorbesca paganii in adunare.
    „Nu stiu de ce”….. 🙂
    nu a vorbit.
    Sunt atatia frati in biserica care ar trebui sa ia pozitie,dar nu,stau toti ca niste stane de PIATRA.
    Da ,,le facem temenele,apoi ei ne dispretuiesc,stam mai rau ca ei cu caracterul crestin…ei nu-l au,,,dar nici noi,,,

  15. iota zice:

    Hai sa va zic una simpatica!
    Am fost intr-o biserica la al carei amvon a fost invitat primarul. Faza strange a fost ca acesta a fost mai biblic in glasuire decat ceilalti vorbitori(nu era la prima vizita)!! Paradoxal a fost faptul ca primarul pocnea cu versete din Scriptura, cu „stimati frati” si cu „pacea Domnului,” pe cand ai nostri se gudurau verbal pe langa distinsul ‘oaspe,’ extaziati parca de asistarea la vreo arara teofanie.

    Ce vreau sa evidentiez? Capacitatea camelionica a distinsilor canditati de a se adapta la mediul si limbajul evanghelic, apoi apucaturile slugarnice ale fratilor mei. Nefiind printre somitati am stat in banca privind incrucisat la cele desfasurande…

    Nu mai spun nimic. Nu-i blogul meu. Anyway, subiectul e „curat murdar!” Sa traiti bine! =))

  16. Marius David zice:

    Trist, Iota! Ai observat bine, din păcate. Şi unii şi alţii au atitudinea: dăm mîna cu „celălalt” pînă trecem puntea. Cine-i celălalt?

    Elisa, amvonul este pentru Cuvînt, tribuna pentru tribuni. Să continui să te rogi. Ceilalţi să spere că europenii vor fi fraieri, că pentru asta nu mă pot ruga.

    Iota, este lăudabil gestul lui Ben-Oni Ardelean. S-a retras din pastorală. Aici este bine şi consecvent. BRavo lui. Mîine este sărbătoarea Duhului, cum să mergi la vot, Iota? 🙂 Eu nu muncesc duminica şi mă munceşte gîndul cu cine să votez. Aia-i!

    Michael, ai dreptate, şi eu am văzut politiceni la Emanuel. Nu crezi că ce scrie Paul Negruţ este tocmai din experienţele negative. Uneori este o dovadă de prostie consecvenţa. Să vedem ce fel de politiceni se vor mai perinda pe acolo de acum. Ultimul pe care l-am văzut în Biserica Emanuel a fost David Funderburk şi nu a luat cuvîntul, deşi unul ca el merită din plin.

    VAsilis, unde-i primarul ăla ca să-l salut şi eu cu drag. În sfîrşit o dovadă de bun simţ.

    Dori’s, interesantă întrebarea ta, Domnul a ales chiar mai „rău”, un vameş.

    Rusaliile, Sefora… este o întreagă poveste cu etimologia acestui nume. Mîine este Pogorîrea Duhului, nu Rusaliile.

    GAmaliel, foarte bine ce spui tu, avem o responsabilitate pentru cetate. Cum facem asta? Paul Negruţ este în dialog cu mulţi şi diverşi politiceni, pe unii i-a pus la amvon. Aşa cum îi spuneam lui Michael… poate de-aici îi vine articolul 🙂

    Vasile Bel, foarte bine că a fost un lucru bun pentru tine. Pentru mine şi epntru alţii, nu. Mijloacele de campanie obişnuită ajung. Revista cultului este cu totul altceva.

    Bogdan Negru, rămîne aceeaşi întrebare: există politicieni creştini sau creştini care fac politică. eu tot nu-s lămurit

  17. Mircea zice:

    Multa vreme am zis ac e datoria mea d ecetatean sa votez. In ultimii ani mi s-au redus tot mai mult optiunile. De data aceasta poate ca s fi votat totusi cu liberalii pentru ca i-as mai fi dat o sansa la Crin Antonescu sa vedem daca e doar gura si de el sau……. confratele nostru Ben-Oni m-a convins sa nu mai merg la vot….. am vazut un interviu in care afirma cu multa siguranta ca prin faptul ca el candideaza de la PNL 500000 de veanghelicii din Romania vor vota cu PNL. Adica, cum? De unde pana unde?

    sa va fie de bine domnule Ben-Oni.

    de reclama din revista nu stiam, dar asat e o confirmare in plus ca nu am ce cauta la vot maine. si cat costa spatiul publicitar pentru reclama de partid in revista cultului?

    si mai am o dilema? cum se face ca dupa intalnirea aceea de partasie a liderilor cultului, care transmite un semnal de unitate hop si reactia publica a fratelui PN? in acea intalnire nu se puteau lamuri astfel de probleme, era doar la inceputul campaniei……….sau nu a facut subiectul, erau doar probleme spirituale pe ordinea de zi?

    • Marius David zice:

      Mircea, că demult nu ne-am văzut …
      Crin Antonescu? N-ai văzut ce-a spus? Că a pierdut alegerile că au fost fraudate. Să fim serioşi. Nu sîntem în Republica Moldova. Şi dacă or fi fost 200-2000 de votanţi ilegali .. asta nu modifică substanţial pierderea de imagine pe care au suferit-o.
      Crin nu inspiră încredere cu plîngăreli din astea şi cu discursuri de tipul „supărat sînt, Doamne, supărat!”, dar în fond de ce nu? Sîntem mioritici.
      Prostia lui Ben-Oni a fost ca a candidat la Partid, dacă facea ca Eba cred că scotea singur mai multe voturi decît Eba.
      Atunci poate că ar fi căpătat mai multă susţinere.
      Cum să îl susţină un evanghelic psd-ist pe BenOni numai pentur că este „de-al nostru”?
      SAu un PD-List? … De fapt se poate, că s-a mai întîmplat, de asta ne merge vestea despre evanghelici prin partide că sîntem nisşte trădători în politică….

  18. Stefan V. zice:

    O voi lua inaintea lui Vasilis,si va voi spune eu fr.Marius, ca este vorba de primarul din Baia Mare,prezent la deschiderea bisericii „Biruinta” din Baia Mare. Apropos: e cel mai vechi primar din tara, din 90 ales, si ultima data a iesit din primul tur. Spune ceva si asta. Ce este chiar comic citind dezbaterile de aici, este faptul ca dupa interventia lui, atunci a predicat fratele Paul N :). Sa fi fost inceputul meditatiei la concluzia de azi a fr. PN?

  19. ascultareacredintei zice:

    „Să stăm strîmb şi să cugetăm drept, iar Duminică să ne gîndim la Duhul Sfînt, că sînt Rusaliile! Este vreme de sărbătoare şi Domnul trebuie să fie desfătarea noastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu!” (incheierea articolului)

    „Rusaliile, Sefora… este o întreagă poveste cu etimologia acestui nume. Mîine este Pogorîrea Duhului, nu Rusaliile.”
    (un raspuns in comentarii)

    🙂

    • Marius David zice:

      Da, ascultarea, nu sînt Rusaliile, din cauza obişnuinţei şi ieri în biserică era să mă scap de două ori spunînd aşa cum apare în Cornilescu…. Rusaliile este un cuvînt păgîn şi trebuie să ne dezintoxicăm de el, la fel ca şi Floriile.

  20. cristi b. zice:

    Nu-mi amintesc sa fi intrat vre-o data pe acest blog. Am dat peste el plecand de la patratosu, unde mai comentam si eu cateodata, cand era in topuri.
    N-am inteles prea mult din acest post pana cand duminica, mergand la biserica, am luat si eu revista Crestinul azi, ultimul numar probabil si am dat peste icoana facatoare de minuni politice. Am fost curios sa vad cine e distinsul domn si am citit tot. Am fost si la voi mai apoi, dar nu l-am votat, tocmai pentru ca l-am crezut in ce scria acolo. Ca va face, si va drege. N-am vrut sa-l las sa se faca de rusine. Ca din ce am vazut/auzit despre politicienii „nostri” evanghelici, toti au fost nevoiti sa dea mana cu compromisul, ca asa e politica. De ce sa-l ajut pe fratele meu sa faca una ca asta? Mai bine nu-l votez.
    Dar ce m-a surprins mai mult in revista asta a fost interviul cu papa Coffey, presedintele Aliantei Mondiale, nu stiu daca l-am scris bine, nu mai am revista. In mai multe fraze scria negru pe alb ca este pastor international si ca va mai veni in romania sa faca vizite pastorale. Ca simplu baptist ce sunt, ma-am intrebat: avem pastori modiali, sau europeni? Eu am crezut dintodeauna ca pastorul este al unei biserici, comunitati locale. Ca sa aflu acum ca exista si suprapastori, pastori teritoriali. O fi un fel de episcop baptist, un fel de papa al nostru? Marius, stiu ca esti teolog, ne lamuresti si pe noi asupra acestui aspect, te rog. Am vrut sa il intreb si pe pastorul Paul Negrut despre asta, dar am vazut ca blogul nu este interactiv. Multumesc.

    • Marius David zice:

      Cristi B. Bine ai revenit! Comentezi numai blogurile de top 🙂 ?
      Din cîte se pare voia lui Dumnezeu s-a făcut, aşa cum a ştiut El mai bine. Poate că cel mai mare bine este că fratele Ben-Oni s-ar putea întoarce la Învăţămîntul la distanţă sau, de ce nu, la biserici, ca lucrător. Oricum, repet, este admirabil că pentru acest exerciţiu politic (într-un partid prost, cu lozinci anoste şi caraghiase, cu un preşedinte de pardit jalnic cu apucături de Emo în discurs) a întrerupt temporar activitatea pastorală. Asta este bine.
      Da, am observat că revista a fost confiscată de o vrme de subiecte care ţin de agenda Alianţei Mondiale, Federaţiei Europene, poate că este ceva trecător, ca un fel de gripă.
      Cristi B. Eu nu sînt teolog, sînt doar unul care încearcă să caute cuvinte potrivite pentru Dumnezeu.
      Atît.
      Noi nu avem o organizare care să permită astfel de păstoriri la sumă şi grămadă.
      Domnul să îl binecuvinteze pe David Coffey în lucrare cît o face spre Slava Lui.

  21. Vasilis zice:

    salut interventia lui Stefan V. pentru observatiile pertinente avute 🙂
    n-am vrut sa dau nume, sa nu fac reclama sau linkuri, pentru comentariile tendentioase (Ioan = Ioan Pop ?) totusi, cred ca editorialul merita mentionat in contextul acestei discutii

    http://www.pasi.ro/extra/editorial-aveti-dreptate-domnule-primar.html

  22. Marius David zice:

    Andrei, semnat Andreius, nu ti-am lasat comentariul on line datorita felului în care este scris, la mînie, dar fără prea multe argumente.
    Sigur, sînt persoane publice care se plimbă la braţ cu politicieni, asta nu înseamnă că trebuie să le şi facă temenele.

  23. Marius David zice:

    draga Marius, am retras comentariul, mai ales ca era in ziua alegerilor şi atenta, fara a-ti da identitatea completa tu, la cineva care era identificat complet, atenta la bunul sau nume fara argumente si dovezi.
    Daca afacerile pe care le-ai facut cu respectivul sînt atît de mari şi cu impliicaţii atît de serioase, atunci ar trebui să se rezolve lucrurile,
    întîi cu el,
    apoi cu cei care sînt în autoritate peste el, dacă nu te ascultă.
    Îţi înţeleg dezamăgirea, dar nu cred că spaţiul aceta este destinat rezolvării unor astfel de probleme.

  24. Cristi B. zice:

    Nu caut blogurile de top, ci pe cele care spun ceva. Sau imi spun ceva mie.
    Raspunsul primit, frate Marius, mi se pare cam sarac.
    Poate n-ati citit interviul, eu l-am citit de cateva ori. O sa fac rost de revista si o sa-l copiez. Asta spunea respectivul frate presedinte sau ce era el: ca are o slujire de pastor mondial si chemarea a primit-o cand isi plimba ciinele pe niste stinci pe undeva prin Anglia.
    Eu am citit marturisirea de credinta baptista. O avea tata intre cartile lui crestine. Acolo se vorbea numai de pastor al bisericii locale. Poate ca lucrurile s-au schimbat si nu mai e asa. As vrea sa stiu si eu mai multe despre tendintele din teologia actuala si la baptisti si la altii.
    Oricum, multumesc pentru raspuns.

    • Marius David zice:

      Draga Cristi B. speram să apreciezi faptul că mă abţin. Prin răspunsul sărac mă abţin.
      Aş fi scris cîte o postare pentru fiecare dintre cele patru pagini din revistă. Mi-am luat un fel de post, dacă nu-l pot ajuta pe Ben-Oni, nici să nu-l încurc prea tare.
      Apoi despre interviul cu pastorul Coffey m-am abţinut şi mai tare.
      Nu, nu cred în această pastorală generală, mondială, cum vrei să îi spui. Este clar, noi avem biserica locală ca unitate fundamentală de judecată, autoritatea nu derivă din ierarhie, ci din viaţa şi credinţa curată a comunităţii locale.
      nu este vorba de o tendinţă actuală în teologia baptistă, ci de „o scăpare” …

  25. libiu zice:

    Nu am mers la vot, am fost dezamagit de prea multe ori, probabil doar pentru locale as incuraja votul..!
    Fratele.. ( am inteles ca pastorii nu pot face parte din partdide politice..prin statut)incuraja ca predica Cuvintul.! ma intreb daca l-a predicat in PNL pentru ca inca nu am vazut o schimbare de pozitie in PNL fata de avort si homosexualitate, acum daca fratele nu are nimic de spus in PNL ce sa spuna in Parlamentul european !

  26. elisa zice:

    Duminica am fost la B.Pent.deoarece de sarbatoarea pogorarii Duhului Sfant,la B.Bapt.a fost nunta .

    (oricum in loc de serviciul de inchinare nu mi se pare corect sa se oficieze nuntile,mai ales ca sunt destul de multe intr-o vara,nici la B.O.nu se oficiaza decat dupa slujba,se pot face sambata;de multe ori dupa amiaza este miros de sarmale,aer cam poluat si frati obositi sau deloc,asta e o alta problema de care nimanui nu-i mai pasa)

    Mi-a parut rau ca a trebuit sa asist la campania electorala facuta de pastorul TITI COROBAN,incalcand legea
    pentru ca era chiar in ziua de vot,in care s-a gandit ca este bine sa explice ca B.Ardelean este la PNL ,fratii trebuind sa fie atenti unde pun stampila…”ca cel mai rau pocait este mai bun decat cel mai bun din lume”
    Nu stiu de unde a reusit sa scoata panseul asta.
    Banuiesc ca nu din vreo „scriptura postmodernist”

  27. Marius David zice:

    Fără nume, nu mă interesează şi nu aici este de discutat cît şi de unde a primit cadouri Ardelean. S-ar putea să fie un prosper om de afaceri. Dacă are, Dumnezeu să-i înmulţească şi să nu uite zeciuala. Faptul că un om are bani sau proprietăţi nu este un păcat. PRimeşte cadouri! Săi îi fie de bine. Şi eu am primit!
    Prefer să oprim discuţia aici, mai ales că presa în această perioadă caută nod în papură oricui.
    Fiecare dă socoteală despre aceste lucruri, dar nu pe blogul meu.
    Am lăsat cometariul tău on line ca să fie spre învăţătură şi altora: nu vreau să discutăm aici persoanele, averile etc.
    Alte siteuri se ocupă cu asta.

  28. Marius David zice:

    fara nume, ti-am sters comentariul,
    nu mai intra cu alte nume!

  29. Mircea Ionel zice:

    UPDATE 2024 ???? Va rog!
    S-a schimbat ceva (afara de niste nume din politica?)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.