Cînd e curvia curvie?

Un George, un alt George, s-a numit George 2 mi-a pus o întrebare foarte interesantă. Apelez la „înţelepciunea colectivă” pentru că subiectul este delicat şi pentru că eu însumi vreau să mă feresc de răspunsuri formularistic-dogmatice.

Aştept contribuţia voastră, prieteni.

Da, intrebarea reformulata ar fi dupa cum ati zis:
“dacă am relaţii sexuale cu aceeaşi persoană, chiar dacă este în afara căsătoriei… aceasta este considerată curvie?” cu completarea ca acea persoana chiar va fi sotia ta peste ceva vreme, deci singura persoana cu care ai avut relatii si cu care vei mai avea (este exclusa posibilitatea de a exista o “alta”).

Am citit textele sugerate dar nu gasesc deloc in ele raspunsul la intrebare.

Ca si exemplificare propun urmatorul scenariu:

-Sa zicem ca sunt un necrestin… si citesc Biblia…intru in contact cu un crestin si acesta imi zice…ca e pacat sa ai relatii inainte de casatorie cu viitoarea sotie (fiind ceva deja stabilit)

-> de unde isi argumenteaza crestinul aceasta afirmatie?

Problema care apare in textele propuse:
-> nu te uiti dupa alte femei – nu e preacurvie cum este scris in fericiri.
-> preacurvia este definita – si adulterul- atunci cand e unul din parteneri casatoriti (deci e cu totul alta situatie)
-> daca ar fi sa o numim pofta atunci si dupa casatorie e tot o pofta nu?…deci textul din Iacov e intentionat pentru alt caz (foarte general) si nu raspunde la acest caz si la acesta intrebare.

Exod 22:16+ este un argument pro la ce am intrebat eu. Si mai sunt multe astfel de texte in vechiul. In noul nu stiu sa existe vreo rectificare sau modificare in ce priveste situatiile de genul.

In dex curvia e definita ca si prostitutie sau ca si sotie adultera…si adulterul are de a face cu inselarea – adica preacurvie.

Deci intrebarea ramane ce e curvia pana la urma? daca e prostitutie atunci inseamna ca nu avem nici un argument la intrebarea si la scenariul care l-am propus mai sus.

Îi mulţumesc lui George pentru deschiere şi sper să îl putem ajuta.

Am indicat două texte de pornire: Iacov 1, Matei 5.

Mai sînt încă vreo 150 de texte care vorbesc depsre problemă. Daţi-mi un răgaz după ziua asta plină pe blog 🙂


Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Fabrica de barbati, Periegeza, Pt. studenţii mei, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

94 de răspunsuri la Cînd e curvia curvie?

 1. Clou Jan zice:

  nu stiu daca ajuta. Sursa Theophilos

  Genesis 34

  31 Ei au răspuns: „Se cuvenea oare să se poarte cu sora noastră cum se poartă cu o curvă?”

  Genesis 38

  15 Iuda a văzut-o şi a luat-o drept curvă, pentru că îşi acoperise faţa.
  21 A întrebat pe oamenii locului şi a zis: „Unde este curva aceea, care stătea aici la Enaim, pe drum?” Ei au răspuns: „N-a fost nici o curvă aici.”
  22 Adulamitul s-a întors la Iuda şi i-a spus: „N-am găsit-o; şi chiar oamenii de acolo au zis: „N-a fost nici o curvă aici.”
  24 Cam după trei luni, au venit şi au spus lui Iuda: „Tamar, noru-ta, a curvit şi a rămas chiar însărcinată în urma curvirii ei.” Şi Iuda a zis: „Scoateţi-o afară ca să fie arsă.”

  Exodus 20

  14 Să nu preacurveşti.

  Exodus 34

  15 Fereşte-te să faci legământ cu locuitorii ţării, ca nu cumva, curvind înaintea dumnezeilor lor şi aducându-le jertfe, să te poftească şi pe tine şi să mănânci din jertfele lor,
  16 ca nu cumva să iei din fetele lor neveste fiilor tăi şi astfel, fetele lor, curvind înaintea dumnezeilor lor, să târască şi pe fiii tăi să curvească înaintea dumnezeilor lor.

  Leviticus 17

  7 Să nu-şi mai aducă jertfele lor la idolii cu care curvesc. Aceasta va fi o lege veşnică pentru ei şi pentru urmaşii lor.

  Leviticus 18

  23 Să nu te culci cu o vită, ca să te pângăreşti cu ea. Femeia să nu se apropie de o vită, ca să curvească cu ea. Este o mare mişelie.

  Leviticus 19

  29 Să nu-ţi necinsteşti fata, dând-o să fie curvă, pentru ca nu cumva ţara să ajungă un loc de curvie şi să se umple de fărădelegi.

  Leviticus 20

  5 Îmi voi întoarce Eu Faţa împotriva omului aceluia şi împotriva familiei lui, şi-l voi nimici din mijlocul poporului lui, împreună cu toţi cei ce curvesc ca el cu Moloh.
  6 Dacă cineva se duce la cei ce cheamă pe morţi şi la ghicitori, ca să curvească după ei, Îmi voi întoarce Faţa împotriva omului aceluia, şi-l voi nimici din mijlocul poporului lui.
  10 Dacă un om preacurveşte cu o femeie măritată, dacă preacurveşte cu nevasta aproapelui său, omul acela şi femeia aceea preacurvari să fie pedepsiţi cu moartea.
  16 Dacă o femeie se apropie de o vită, ca să curvească cu ea, să ucizi şi pe femeie şi pe vită; să fie omorâte: sângele lor să cadă asupra lor.

  Leviticus 21

  7 Să nu-şi ia de nevastă o curvă sau o spurcată, nici o femeie lăsată de bărbatul ei, căci ei sunt sfinţi pentru Dumnezeul lor.
  9 Dacă fata unui preot se necinsteşte curvind, necinsteşte pe tatăl ei: să fie arsă în foc.
  14 Să nu ia nici o văduvă, nici o femeie despărţită de bărbat, nici o femeie spurcată sau curvă; ci femeia pe care o va lua de nevastă din poporul său, să fie fecioară.

  Numbers 15

  39 Când veţi avea ciucurele acesta, să vă uitaţi la el şi să vă aduceţi aminte de toate poruncile Domnului, ca să le împliniţi şi să nu urmaţi după poftele inimilor voastre şi după poftele ochilor voştri, ca să vă lăsaţi târâţi la curvie.

  Numbers 25

  1 Israel locuia în Sitim; şi poporul a început să se dea la curvie cu fetele lui Moab.

  Deuteronomy 5

  18 Să nu preacurveşti.

  Deuteronomy 22

  21 să scoată pe fată la uşa casei tatălui ei; să fie ucisă cu pietre de oamenii din cetate şi să moară, pentru că a săvârşit o mişelie în Israel, curvind în casa tatălui ei. Să curăţi astfel răul din mijlocul tău.

  Deuteronomy 23

  2 Cel născut din curvie să nu intre în adunarea Domnului, nici chiar al zecilea neam al lui să nu intre în adunarea Domnului.
  17 Să nu fie nici o curvă din fetele lui Israel şi să nu fie nici un sodomit din fiii lui Israel.
  18 Să n-aduci în casa Domnului, Dumnezeului tău, câştigul unei curve, nici preţul unui câine, ca împlinire a unei juruinţe oarecare; căci şi unul şi altul sunt o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.

  Joshua 2

  1 Iosua, fiul lui Nun, a trimis în ascuns din Sitim doi oameni, ca iscoade, zicându-le: „Duceţi-vă de cercetaţi ţara şi mai ales Ierihonul.” Cei doi oameni au plecat şi au ajuns în casa unei curve, care se chema Rahav şi s-au culcat acolo.

  Joshua 6

  17 Cetatea să fie dată Domnului spre nimicire, ea şi tot ce se află în ea; dar să lăsaţi cu viaţă pe curva Rahav şi pe toţi cei ce vor fi cu ea în casă, pentru că a ascuns pe solii pe care-i trimiseserăm noi.
  22 Iosua a zis celor doi bărbaţi care iscodiseră ţara: „Intraţi în casa curvei şi scoateţi din ea pe femeia aceea şi pe toţi ai ei, cum i-aţi jurat.”
  25 Iosua a lăsat cu viaţă pe curva Rahav, casa tatălui ei şi pe toţi ai ei; ea a locuit în mijlocul lui Israel până în ziua de azi, pentru că ascunsese solii, pe care-i trimisese Iosua să iscodească Ierihonul.

  Judges 2

  17 Dar ei n-au ascultat nici de judecătorii lor, căci au curvit cu alţi dumnezei şi s-au închinat înaintea lor. În curând s-au abătut de la calea pe care o urmaseră părinţii lor şi n-au ascultat de poruncile Domnului, ca şi ei.

  Judges 8

  27 Ghedeon a făcut din ele un efod şi l-a pus în cetatea lui, la Ofra, unde a ajuns o pricină de curvie pentru tot Israelul; şi a fost o cursă pentru Ghedeon şi pentru casa lui.
  33 După moartea lui Ghedeon, copiii lui Israel au început iarăşi să curvească cu Baalii şi au luat pe Baal-Berit ca dumnezeu al lor.

  Judges 11

  1 Iefta, Galaaditul, era un om viteaz. El era fiul unei curve. Galaad născuse pe Iefta.

  Judges 16

  1 Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă şi a intrat la ea.

  1 Kings 3

  16 Atunci au venit două femei curve la împărat şi s-au înfăţişat înaintea lui.

  1 Kings 22

  38 Când au spălat carul în iazul Samariei, câinii au lins sângele lui Ahab şi curvele s-au scăldat în el, după cuvântul pe care-l spusese Domnul.

  2 Kings 9

  22 Cum a văzut Ioram pe Iehu, a zis: „Pace, Iehu?” Iehu a răspuns: „Ce, pace! câtă vreme dăinuiesc curviile mamei tale Izabela şi mulţimea vrăjitoriilor ei!”

  1 Chronicles 5

  25 Dar au păcătuit împotriva Dumnezeului părinţilor lor şi au curvit după dumnezeii popoarelor ţării pe care Dumnezeu le nimicise dinaintea lor.

  2 Chronicles 21

  11 Ioram a făcut chiar înălţimi în munţii lui Iuda. A târât pe locuitorii Ierusalimului la curvie şi a amăgit pe Iuda.
  13 ci ai umblat în calea împăraţilor lui Israel; pentru că ai târât la curvie pe Iuda şi locuitorii Ierusalimului, cum a făcut casa lui Ahab faţă de Israel: şi pentru că ai omorât pe fraţii tăi, care erau mai buni decât tine şi care făceau parte din însăşi casa tatălui tău;

  Job 24

  15 Ochiul preacurvarului pândeşte amurgul: „Nimeni nu mă va vedea” zice el şi îşi pune o maramă pe faţă.

  Psalms 50

  18 Dacă vezi un hoţ, te uneşti cu el şi te însoţeşti cu preacurvarii.

  Proverbs 6

  26 Căci pentru o femeie curvă, omul ajunge de nu mai rămâne decât cu o bucată de pâine şi femeia măritată întinde o cursă unui suflet scump.
  32 Dar cel ce preacurveşte cu o femeie este un om fără minte, singur îşi pierde viaţa cine face aşa.

  Proverbs 7

  10 Şi, iată că, i-a alergat înainte o femeie îmbrăcată ca o curvă şi cu inima şireată.

  Proverbs 22

  14 Gura curvelor este o groapă adâncă; pe cine vrea să-l pedepsească Domnul, acela cade în ea.

  Proverbs 23

  27 Căci curva este o groapă adâncă şi străina o fântână strâmtă.

  Proverbs 29

  3 Cine iubeşte înţelepciunea înveseleşte pe tatăl său, dar cine umblă cu curvele risipeşte averea.

  Proverbs 30

  20 Tot aşa este şi calea femeii preacurve: ea mănâncă şi se şterge la gură şi apoi zice: „N-am făcut nimic rău.”

  Isaiah 1

  21 Vai, cetatea aceea credincioasă, cum a ajuns o curvă! Era plină de judecată, dreptatea locuia în ea şi acum e plină de ucigaşi!

  Isaiah 23

  15 În vremea aceea, Tirul va fi dat uitării şaptezeci de ani, cât ţine viaţa unui împărat, dar după şaptezeci de ani, se va întâmpla Tirului ca şi curvei despre care vorbeşte cântecul:
  16 „Ia harpa şi străbate cetatea, curvă dată uitării; cântă bine, cântă-ţi cântecele de mai multe ori, ca iarăşi să-şi aducă lumea aminte de tine.”

  Isaiah 57

  3 „Dar voi, apropiaţi-vă încoace fii ai vrăjitoarei, sămânţa preacurvarului şi a curvei!

  Jeremiah 2

  20 „De mult ţi-ai sfărâmat jugul, ţi-ai rupt legăturile şi ai zis: „Nu mai vreau să slujesc ca un rob!” Căci pe orice deal înalt şi sub orice copac verde, te-ai întins ca o curvă.

  Jeremiah 3

  1 „El zice: „Când se desparte un bărbat de nevastă-sa pe care o părăseşte şi ea ajunge nevasta altuia, se mai întoarce bărbatul acesta la ea? N-ar fi chiar şi ţara aceea spurcată? şi tu, ai curvit cu mulţi ibovnici şi să te întorci iarăşi la Mine? zice Domnul.”
  2 „Ridică-ţi ochii spre înălţimi şi priveşte: unde n-ai curvit? Te ţineai la drumuri, ca Arabul în pustie şi ai spurcat ţara prin curviile tale şi cu răutatea ta!
  3 Măcar că ploile au fost oprite şi ploaia de primăvară a lipsit, totuşi tu ţi-ai păstrat fruntea de curvă şi n-ai vrut să ai ruşine!
  6 „Domnul mi-a zis, pe vremea împăratului Iosia: „Ai văzut ce a făcut necredincioasa Israel? S-a dus pe orice munte înalt şi sub orice copac verde şi a curvit acolo.
  8 Şi cu toate că a văzut că M-am despărţit de necredincioasa Israel, din pricina tuturor preacurviilor ei şi i-am dat cartea ei de despărţenie, totuşi soră-sa, vicleana Iuda, nu s-a temut, ci s-a dus să curvească la fel.
  9 Şi astfel, prin necurăţia ei strigătoare, Israel a spurcat ţara, a preacurvit cu piatra şi lemnul.

  Jeremiah 5

  7 „Cum să te iert? zice Domnul, Copiii tăi M-au părăsit şi jură pe dumnezei care n-au fiinţă. Şi după ce le-am primit jurămintele, se dedau la preacurvie şi aleargă cu grămada în casa curvei!

  Jeremiah 7

  9 Cum? Furaţi, ucideţi, preacurviţi, juraţi strâmb, aduceţi tămâie lui Baal, mergeţi după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi!

  Jeremiah 9

  2 O! dac-aş avea un han de călători în pustie, aş părăsi pe poporul meu şi m-aş depărta de el! Căci toţi sunt nişte preacurvari şi o ceată de mişei.”

  Jeremiah 13

  27 Am văzut preacurviile şi nechezăturile tale, curviile nelegiuite pe dealuri şi în ogoare, ţi-am văzut urâciunile! Vai de tine, Ierusalime! Nu vrei să te curăţi? cât vei mai zăbovi?”

  Jeremiah 23

  10 Căci ţara este plină de preacurvii şi ţara se jeleşte din pricina jurămintelor; câmpiile pustiei sunt uscate.” Toată alergătura lor ţinteşte numai la rău şi toată vitejia lor este pentru nelegiuire!
  14 Dar în prorocii Ierusalimului am văzut lucruri grozave. sunt preacurvari, trăiesc în minciună; întăresc mâinile celor răi, aşa că nici unul nu se mai întoarce de la răutatea lui; toţi sunt înaintea Mea ca Sodoma şi locuitorii Ierusalimului ca Gomora.”

  Jeremiah 29

  23 Şi lucrul acesta se va întâmpla pentru că au făcut o mişelie în Israel, preacurvind cu nevestele aproapelui lor şi pentru că au spus minciuni în Numele Meu, când Eu nu le dădusem nici o poruncă. Ştiu lucrul acesta şi sunt martor, zice Domnul.”

  Ezekiel 6

  9 Şi cei ce vor scăpa din voi îşi vor aduce aminte de Mine printre neamurile unde vor fi robi, pentru că le voi zdrobi inima preacurvară şi necredincioasă şi ochii care au curvit după idolii lor. Atunci le va fi scârbă de ei înşişi, din pricina mişeliilor pe care le-au făcut, din pricina tuturor urâciunilor lor.

  Ezekiel 16

  15 „Dar te-ai încrezut în frumuseţea ta şi ai curvit, la adăpostul numelui tău celui mare; ţi-ai revărsat curviile înaintea tuturor trecătorilor şi te-ai dat lor.
  16 Ai luat şi din hainele tale, ţi-ai făcut înălţimi pe care le-ai împodobit cu toate colorile şi ai curvit pe ele: aşa cum nu s-a întâmplat şi nici nu se va mai întâmpla vreodată.
  17 Ţi-ai luat până şi minunatele tale podoabe din aur şi din argint pe care ţi le dădusem şi ţi-ai făcut nişte chipuri de bărbaţi, cu care ai curvit.
  20 „Apoi ţi-ai luat fiii şi fiicele pe care Mi-i născuseşi şi i-ai jertfit lor, ca să le slujească de mâncare. Nu erau oare de ajuns curviile tale,
  22 Şi în mijlocul tuturor urâciunilor şi curviilor tale, nu ţi-ai adus aminte de vremea tinereţii tale, când erai goală, goală de tot şi te zbăteai în sângele tău!
  24 ţi-ai zidit case de curvie, ţi-ai făcut înălţimi în toate pieţele.
  25 La toate colţurile uliţelor ţi-ai făcut înălţimi, ţi-ai necinstit frumuseţea, ţi-ai desfăcut picioarele înaintea tuturor trecătorilor, ai făcut tot mai multe curvii.
  26 Ai curvit cu Egiptenii, vecinii tăi, cu trupul plin de vlagă şi ţi-ai înmulţit curviile, ca să Mă mânii.
  28 Apoi ai curvit cu Asirienii, pentru că erai fără saţ; ai curvit cu ei şi tot nu te-ai săturat.
  29 Ţi-ai înmulţit curviile cu ţara Canaanului şi până în Haldea, dar nici acolo nu te-ai săturat.
  30 Ce slăbiciune de inimă ai avut, zice Domnul, Dumnezeu, de ai făcut toate aceste lucruri, care sunt fapta unei ibovnice dedate la curvie,
  31 zidindu-ţi case de curvie la toate colţurile uliţelor şi făcându-ţi înălţimi în toate pieţele; n-ai fost nici măcar ca o curvă care-şi cere plata.
  32 Ai fost femeia prea curvă, care primeşte pe străini în locul bărbatului ei!
  33 Tuturor curvelor li se plăteşte o plată; dar tu ai dat daruri tuturor ibovnicilor tăi, i-ai câştigat prin daruri, ca să-i tragi la tine din toate părţile şi să curveşti cu ei.
  34 Ai fost cu totul altfel decât celelalte curve, întrucât nimeni nu umbla după tine, ci tu plăteai celor ce veneau la tine, în loc ca tu să fii plătită de ei. De aceea ai fost cu totul altfel decât altele.”
  35 „De aceea, ascultă, curvo, Cuvântul Domnului!
  36 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Pentru că ţi-ai risipit banii în felul acesta şi ţi-ai descoperit goliciunea în curviile tale cu ibovnicii tăi şi cu toţi idolii tăi urâcioşi şi din pricina sângelui copiilor tăi pe care li i-ai dat,
  38 Te voi judeca aşa cum se judecă femeile prea curve şi ucigătoare de copii şi voi face din tine o jertfă sângeroasă a urgiei şi geloziei.
  39 Te voi da în mâinile lor; îţi vor surpa casele de curvie şi îţi vor nimici înălţimile; te vor dezbrăca de hainele tale, îţi vor lua toată podoaba de pietre scumpe şi te vor lăsa goală, goală de tot.
  41 Îţi vor arde casele cu foc şi se vor răzbuna pe tine, înaintea unei mulţimi de femei. Voi face să înceteze astfel curvia ta şi nu vei mai da plată de curvă.

  Ezekiel 20

  30 De aceea spune casei lui Israel: „Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: „Voiţi voi să spurcaţi în felul părinţilor voştri şi să curviţi alergând după urâciunile lor?

  Ezekiel 23

  3 Ele au curvit în Egipt, au curvit în tinereţea lor; acolo le-au fost strâns ţâţele, acolo le-a fost atins sânul fecioresc.
  7 Ea a curvit cu ei, cu toată fruntea copiilor Asiriei; s-a spurcat cu toţi aceia pentru care umbla nebună, s-a spurcat cu toţi idolii lor.
  8 Nu s-a lăsat nici de curviile ei din Egipt, căci aceştia se culcaseră cu ea din tinereţea ei, îi atinseseră sânul fecioresc şi îşi vărsaseră curviile peste ea.
  11 Sora ei Oholiba a văzut lucrul acesta şi a fost mai fără frâu, decât ea în patima ei; şi a întrecut pe soră-sa în curvii.
  14 Ea a mers chiar mai departe în curviile ei. A zărit pe ziduri nişte zugrăveli de bărbaţi, nişte icoane de Haldei zugrăviţi cu coloare roşie,
  17 Şi copiii Babilonului au venit la ea, în patul de dragoste şi au spurcat-o cu curviile lor. Aşa că ea s-a spurcat cu ei şi apoi inima i s-a înstrăinat de ei.
  19 Dar ea şi-a înmulţit curviile tot mai mult, gândindu-se iarăşi la zilele tinereţii ei, când curvea în ţara Egiptului.
  27 Voi pune astfel capăt nelegiuirilor tale şi curviilor tale din ţara Egiptului. Aşa că nu-ţi vei mai îndrepta privirile spre ei şi nu te vei mai gândi la Egipt.
  29 Se vor purta cu ură cu tine; îţi vor ridica toate bogăţiile şi te vor lăsa goală, goală de tot. Ruşinea necurăţiilor tale se va descoperi, ruşinea nelegiuirilor şi curviilor tale.
  30 Lucrurile acestea ţi se vor întâmpla, pentru că ai curvit cu neamurile, pentru că te-ai spurcat cu idolii lor.
  35 De aceea aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: „Pentru că M-ai uitat, pentru că M-ai aruncat la spate-ţi, poartă-ţi şi tu acum pedeapsa nelegiuirilor şi curviilor tale.”
  37 Ele s-au dedat la preacurvie şi pe mâinile lor este sânge: au preacurvit cu idolii lor; şi copiii pe care Mi-i născuseră, i-au trecut prin foc în cinstea lor, ca să-i mănânce!
  43 Am zis atunci cu privire la curva cea bătrână: „Şi acum îşi va urma ea oare curviile şi tot vor mai veni la ea?”
  44 Şi au venit la ea cum vin la o curvă; aşa s-au dus la Ohola şi Oholiba, la aceste femei nelegiuite.
  45 De aceea oamenii fără prihană le vor osândi, cum se osândesc femeile preacurve, cum se osândesc cele ce varsă sânge; căci sunt prea curve şi au sânge pe mâni.

  Ezekiel 43

  7 El mi-a zis: „Fiul omului, acesta este locul scaunului Meu de domnie, locul unde voi pune talpa picioarelor Mele; aici voi locui veşnic în mijlocul copiilor lui Israel! Casa lui Israel şi împăraţii lor nu-Mi vor mai pângări Numele Meu cel Sfânt, prin curviile lor şi prin trupurile moarte ale împăraţilor lor la moartea lor,
  9 Acum vor depărta de la Mine curviile lor şi trupurile moarte ale împăraţilor lor şi voi locui veşnic în mijlocul lor.

  Hosea 1

  2 Întâia dată când a vorbit Domnul către Osea, Domnul i-a zis lui Osea: „Du-te şi ia-ţi o nevastă curvă şi copii din curvie; căci ţara a săvârşit o mare curvie, părăsind pe Domnul!”

  Hosea 2

  2 „Plângeţi-vă, plângeţi-vă împotriva mamei voastre! Căci nu este nevasta Mea şi Eu nu sunt bărbatul ei! Să-şi depărteze curviile dinaintea ei şi preacurviile de la ţâţele ei!
  4 Nu voi avea milă de copiii ei, căci sunt copii din curvie.
  5 Mama lor a curvit; cea care i-a născut s-a necinstit; căci a zis: „Voi alerga după ibovnicii mei, care îmi dau pâinea şi apa mea, lâna şi inul meu, untdelemnul şi băuturile mele!”

  Hosea 3

  1 Domnul mi-a zis: „Du-te iarăşi şi iubeşte o femeie iubită de un ibovnic şi preacurvă; iubeşte-o cum iubeşte Domnul pe copiii lui Israel, care se îndreaptă spre alţi dumnezei şi care iubesc turtele de stafide!”
  3 Şi i-am zis: „Rămâi multă vreme numai a mea, nu te deda la curvie, nu mai fi a nici unui alt bărbat şi voi fi şi eu la fel cu tine!”

  Hosea 4

  2 Fiecare jură strâmb şi minte, ucide, fură şi prea curveşte; năpăstuieşte şi face omoruri după omoruri.
  11 Curvia, vinul şi mustul iau minţile omului.
  12 Poporul Meu îşi întreabă lemnul lui şi toiagul lui îi proroceşte; căci duhul curviei îi duce în rătăcire şi sunt necredincioşi Dumnezeului lor.
  13 Aduc jertfe pe vârful munţilor, ard tămâie pe dealuri, sub stejari, plopi şi terebinţi, a căror umbră este plăcută. De aceea, fetele voastre curvesc şi nurorile voastre sunt prea curve.
  14 Nu pot pedepsi pe fetele voastre pentru că sunt curve, nici pe nurorile voastre pentru că sunt preacurve, căci ei înşişi se duc la o parte cu nişte curve şi jertfesc împreună cu desfrânatele din temple. Poporul fără minte aleargă spre pieire.
  15 Dacă tu curveşti, Israele, măcar Iuda să nu se facă vinovat. Nu vă duceţi măcar la Ghilgal, nu vă suiţi la Bet-Aven şi nu juraţi zicând: „Viu este Domnul!”
  18 Abia au încetat să bea şi se dedau la curvie; cârmuitorii lor sunt lacomi, da, sunt lacomi după ruşine!

  Hosea 5

  3 Cunosc Eu doar pe Efraim şi Israel nu-Mi este ascuns; ştiu că tu, Efraime, ai curvit şi că Israel s-a spurcat.
  4 Faptele lor nu le îngăduie să se întoarcă la Dumnezeul lor, căci un duh de curvie este în inima lor şi nu cunosc pe Domnul!
  7 Au fost necredincioşi Domnului, căci au născut copii din curvie; acum îi va înghiţi o lună nouă cu avuţiile lor.

  Hosea 6

  10 În casa lui Israel am văzut lucruri grozave: acolo Efraim curveşte, Israel se spurcă.

  Hosea 7

  4 Toţi sunt preacurvari, ca un cuptor încălzit de brutar: şi brutarul încetează să mai aţâţe focul, de când a frământat plămădeala până s-a ridicat.

  Hosea 9

  1 Nu te bucura Israele, nu te veseli, ca popoarele, pentru că ai curvit, părăsind pe Domnul, pentru că ai iubit o plată necurată în toate ariile cu grâu!

  Joel 3

  3 Au tras la sorţ pentru poporul Meu; au dat un flăcău pe o curvă şi au vândut fata pe vin şi l-au băut.

  Micah 1

  7 Toate chipurile ei cioplite vor fi sfărâmate, toate plăţile ei de curvă vor fi arse în foc, şi-i voi pustii toţi idolii: căci din plăţi de curvă i-a adunat şi în plăţi de curvă se vor preface

  Nahum 3

  4 Din pricina multelor curvii ale curvei, plină de farmec, fermecătoare iscusită, care vindea neamurile prin curviile ei şi popoarele prin vrăjitoriile ei.

  Malachi 3

  5 Mă voi apropia de voi pentru judecată şi Mă voi grăbi să mărturisesc împotriva descântătorilor şi preacurvarilor, împotriva celor ce jură strâmb, împotriva celor ce opresc plata simbriaşului, care asupresc pe văduvă şi pe orfan, nedreptăţesc pe străin şi nu se tem de Mine, zice Domnul oştirilor.

  Matthew 5

  27 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurveşti.”
  28 Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.
  32 Dar Eu vă spun că ori şi cine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.

  Matthew 12

  39 Drept răspuns, El le-a zis: „Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decât semnul prorocului Iona.

  Matthew 15

  19 Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele.

  Matthew 16

  4 Un neam viclean şi prea curvar cere un semn; nu i se va da alt semn decât semnul prorocului Iona.” Apoi i-a lăsat şi a plecat.

  Matthew 19

  9 Eu însă vă spun că oricine îşi lasă nevasta, în afară de pricină de curvie şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.”
  18 „Cari?” I-a zis el. Şi Isus i-a răspuns: „Să nu ucizi: să nu preacurveşti; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă;

  Matthew 21

  31 Care din amândoi a făcut voia tatălui său?” „Cel dintâi” au răspuns ei. Şi Isus le-a zis: „Adevărat vă spun că vameşii şi curvele merg înaintea voastră în Împărăţia lui Dumnezeu.
  32 Fiindcă Ioan a venit la voi umblând în calea neprihănirii şi nu l-aţi crezut. Dar vameşii şi curvele l-au crezut: şi, cu toate că aţi văzut lucrul acesta, nu v-aţi căit în urmă ca să-l credeţi.

  Mark 7

  21 Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile,

  Mark 8

  38 Pentru că de oricine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în acest neam preacurvar şi păcătos, Se va ruşina şi Fiul omului, când va veni în slava Tatălui Său împreună cu sfinţii îngeri.”

  Mark 10

  11 El le-a zis: „Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte faţă de ea;
  12 şi dacă o nevastă îşi lasă bărbatul şi ia pe altul de bărbat, preacurveşte.”
  19 Cunoşti poruncile: „Să nu preacurveşti; să nu ucizi; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; să nu înşeli; să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta.”

  Luke 16

  18 Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbatul ei, preacurveşte.

  Luke 18

  11 Fariseul sta în picioare şi a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta.
  20 Ştii poruncile: „Să nu preacurveşti; să nu ucizi; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta.”

  John 8

  3 Atunci cărturarii şi Fariseii I-au adus o femeie prinsă în preacurvie. Au pus-o în mijlocul norodului,
  4 şi i-au zis lui Isus: „Învăţătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârşea preacurvia.
  41 Voi faceţi faptele tatălui vostru.” Ei I-au zis: „Noi nu suntem copii născuţi din curvie; avem un singur Tată: pe Dumnezeu.”

  Acts 15

  20 ci să li se scrie doar să se ferească de pângăririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate şi de sânge.
  29 adică: să vă feriţi de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate şi de curvie, lucruri de care, dacă vă veţi păzi, va fi bine de voi. Fiţi sănătoşi.”

  Acts 21

  25 Cu privire la Neamurile, care au crezut, noi am hotărât şi le-am scris că trebuie să se ferească de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate şi de curvie.”

  Romans 1

  29 Astfel au ajuns plini de ori ce fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,

  Romans 2

  22 Tu care zici: „Să nu preacurveşti” preacurveşti? Tu, căruia ţi-e scârbă de idoli, le jefuieşti templele?

  Romans 7

  3 Dacă deci, când îi trăieşte bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de Lege, aşa că nu mai este preacurvă, dacă se mărită după altul.

  Romans 13

  9 De fapt: „Să nu preacurveşti, să nu furi, să nu faci nici o mărturisire mincinoasă, să nu pofteşti” şi orice altă poruncă mai poate fi, se cuprind în porunca aceasta: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”
  13 Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă;

  1 Corinthians 5

  1 Din toate părţile se spune că între voi este curvie; şi încă o curvie de acelea, care nici chiar la păgâni nu se pomenesc; până acolo că unul din voi trăieşte cu nevasta tatălui său.
  9 V-am scris în epistola mea să n-aveţi nici o legătură cu curvarii.
  10 Însă n-am înţeles cu curvarii lumii acesteia sau cu cei lacomi de bani sau cu cei zgârciţi sau cu cei ce se închină la idoli, fiindcă atunci ar trebui să ieşiţi din lume.
  11 Ci v-am scris să n-aveţi nici un fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate” totuşi este curvar sau lacom de bani sau închinător la idoli sau defăimător sau beţiv sau hrăpăreţ; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi.

  1 Corinthians 6

  9 Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici afemeiaţii cu ei înşişi, nici homosexualii,
  13 mâncările sunt pentru pântece şi pântecele este pentru mâncări. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Dar trupul nu este pentru curvie: el este pentru Domnul şi Domnul este pentru trup.
  15 Nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădulare ale lui Hristos? Voi lua eu mădularele lui Hristos şi voi face din ele mădulare ale unei curve? Nicidecum!
  16 Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă, este un singur trup cu ea? Căci este zis: „Cei doi se vor face un singur trup”.
  18 Fugiţi de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârşit afară din trup; dar cine curveşte, păcătuieşte împotriva trupului său.

  1 Corinthians 7

  2 Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.

  1 Corinthians 10

  8 Să nu curvim, cum au făcut unii din ei, aşa că într-o singură zi au căzut douăzeci şi trei de mii.

  2 Corinthians 12

  21 Mă tem ca, la venirea mea la voi, să mă smerească din nou Dumnezeul meu cu privire la voi şi să trebuiască să plâng pe mulţi din cei ce au păcătuit mai înainte şi nu s-au pocăit de necurăţia, curvia şi spurcăciunile pe care le-au făcut.

  Galatians 5

  19 Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,

  Ephesians 5

  3 Curvia sau orice altfel de necurăţie sau lăcomia de avere, nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.
  5 Căci ştiţi bine că nici un curvar, nici un stricat, nici un lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.

  Colossians 3

  5 De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli.

  1 Thessalonians 4

  3 Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;

  1 Timothy 1

  10 pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vânzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strâmb şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase:

  Hebrews 11

  31 Prin credinţă n-a pierit curva Rahav împreună cu cei răzvrătiţi, pentru că găzduise iscoadele cu bunăvoinţă.

  Hebrews 12

  8 Dar dacă sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care toţi au parte, sunteţi nişte feciori din curvie, iar nu fii.
  16 Vegheaţi să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi-născut.

  Hebrews 13

  4 Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari.

  James 2

  11 Căci, Cel ce a zis: „Să nu preacurveşti” a zis şi: „Să nu ucizi”. Acum, dacă nu preacurveşti, dar ucizi, te faci călcător al Legii.
  25 Tot aşa, curva Rahav: n-a fost socotită şi ea neprihănită prin fapte, când a găzduit pe soli şi i-a scos afară pe altă cale?

  James 4

  4 Suflete preacurvare! Nu ştiţi că prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu? Aşa că cine vrea să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş cu Dumnezeu.

  2 Peter 2

  14 Le scapără ochii de preacurvie şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi!

  Jude 1

  7 Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic.

  Revelation 2

  14 Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam, care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor şi să se dedea la curvie.
  20 Dar iată ce am împotriva ta: tu laşi ca Izabela, femeia aceea, care se zice prorociţă, să înveţe şi să amăgească pe robii Mei să se dedea la curvie şi să mănânce din lucrurile jertfite idolilor.
  21 I-am dat vreme să se pocăiască, dar nu vrea să se pocăiască de curvia ei!
  22 Iată că am s-o arunc bolnavă în pat; şi celor ce preacurvesc cu ea, am să le trimit un necaz mare, dacă nu se vor pocăi de faptele lor.

  Revelation 9

  21 Şi nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de vrăjitoriile lor, nici de curvia lor, nici de furtişagurile lor.

  Revelation 14

  8 Apoi a urmat un alt înger, al doilea şi a zis: „A căzut, a căzut Babilonul, cetatea cea mare, care a adăpat toate neamurile din vinul mâniei curviei ei!”

  Revelation 17

  1 Apoi unul din cei şapte îngeri, care ţineau cele şapte potire, a venit de a vorbit cu mine şi mi-a zis: „Vino să-ţi arăt judecata curvei celei mari, care şade pe ape mari.
  2 Cu ea au curvit împăraţii pământului; şi locuitorii pământului s-au îmbătat de vinul curviei ei!”
  4 Femeia aceasta era îmbrăcată cu purpură şi stacojiu; era împodobită cu aur, cu pietre scumpe şi cu mărgăritare. Ţinea în mână un potir din aur, plin de spurcăciuni şi de necurăţiile curviei ei.
  5 Pe frunte purta scris un nume, o taină: „Babilonul cel mare, mama curvelor şi spurcăciunilor pământului.”
  15 Apoi mi-a zis: „Apele pe care le-ai văzut pe care şade curva, sunt noroade, gloate, neamuri şi limbi.
  16 Cele zece coarne pe care le-ai văzut şi fiara, vor urî pe curvă, o vor pustii şi o vor lăsa goală. Carnea i-o vor mânca şi o vor arde cu foc.

  Revelation 18

  3 pentru că toate neamurile au băut din vinul mâniei curviei ei şi împăraţii pământului au curvit cu ea şi negustorii pământului s-au îmbogăţit prin risipa desfătării ei.”
  9 Şi împăraţii pământului, care au curvit şi s-au dezmierdat în risipă cu ea, când vor vedea fumul arderii ei, o vor plânge şi o vor boci.

  Revelation 19

  2 Pentru că judecăţile Lui sunt adevărate şi drepte. El a judecat pe curva cea mare, care strica pământul cu curvia ei şi a răzbunat sângele robilor Săi, din mâna ei.”

  Revelation 21

  8 Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.”

  Revelation 22

  15 Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!

 2. cris zice:

  Cred ca in 1 Cor 7 vs 9 Pavel vorbeste clar relatia sexuala in afara casatoriei este curvie (insoarate cu persoana pe care o iubesti si devi una, un trup fara casatorie nu exista un trup)

  • Vero zice:

   Cris, curvia=prostitutie. Prostituie e atunci cand cineva traieste cu mai multe persoane, respectiv isi daruieste serviciile fizice mai multor persoane, eu asa vad,intrebarea lui George era. Este curvie sa ai relatii sexuale in intervalul logodna-casatorie? Parerea mea este ca nu, din moment ce te daruiesti unei singure persoane, si mai ales ca in scurt timp iti va fi sot/sotie. DAR, cred totusi ca asteptarea pana la casatorie are farmecul ei, si nu exista alte riscuri.(sarcina)

 3. zah zice:

  Seria de texte din Scriptura nu stiu cat ajuta. O simpla enumerare poate contraria mai degraba. Eu personal cred ca trebuie sa mutam intrebarea intr-o alta zona. Si anume: Cand un barbat si o femeie sunt casatoriti inaintea lui Dumnezeu? Cand cei doi decid sa se casatoreasca; cand cei doi sunt declarati casatoriti de catre pastor, preot, etc., cand sunt declarati casatoriti inaintea autoritatilor statului? (Gen 24.37)

 4. dori`s zice:

  dupa toate versetele oferite de Clou Jan cred ca se poate trage urmatoarea concluzie:
  curvia este o relatie intretinuta inafara unui legamant sacru facut in fata lui Dumnezeu si cu respectarea tuturor conditiilor impuse de El.
  trag aceasta concluzie deoarece in aceste versete se pomeneste de curvie nu numai in cazul relatiilor dintre un barbat si o femeie. se pomenesc si alte cazuri, printre care relatii cu animale si cu duhuri.
  cred ca pana si duhul acelui barbat care a intrebat marturiseste ca are o relatie gresita, pentru ca altfel nu si-ar fi pus problema.

  • Marius David zice:

   Putem spune în dreptul căsătoriei că este un Legămînt? Dacă da, este pe linia faptului că Dumnezeu aseamănă LEGĂMÎNTUL LUI CU POPORul Israel cu o căsătorie?

   • dori`s zice:

    da ! categoric din Scriptura reiese clar ca Dumnezeu a initiat aceasta relatie si a asezat-o in conditii bine definite. cand se fac referiri in Biblie la casatorie razbate mereu ideia de legamant, atat cand este vorba de relatia dintre Dumnezeu si poporul evreu cat si atunci cand se vorbeste de Domnul Isus si Biserica. sunt multe argumente biblice de adus dar ar lua cam mult spatiu deoarece nu avem o porunca in acest domeniu de genul sa nu furi.
    cred ca Dumnezeu ar fi putut pune in decalog si ceva de genul sa nu te atingi de o femeie inainte de a cere binecuvantarea Mea! dar atunci casatoria si-ar fi pierdut din farmec, ar fi fost o porunca. cand Dumnezeu a creat aceasta relatie cred ca a vazut-o ca pe o funie impletita in trei, ceva frumos si rezistent, ceva practic dar plin de farmec.
    o relatie din care lipseste binecuvantarea lui Dumnezeu este ca o franghie din care lipseste elementul de rezistenta.

 5. adrian zice:

  Domnul Isus ii spune femeii din Samaria: „cinci barbati ai avut; si acela, pe care-l ai acum, nu-ti este bãrbat” (Ioan 4:18).
  De ce ii spune Isus acestei femei ca barbatul cu care traieste nu ii este sot? Este clar ca femeia nu era casatorita oficial cu el, in cadrul unui ritual public. Daca ar fi existat o incheiere publica, o proclamare in cadrul social din care faceau parte, cei doi ar fi fost considerati casatoriti.
  Chiar daca Biblia nu fixeaza o forma exterioara anume de incheiere publica a casatoriei, este clar ca trebuie sa existe o zi speciala, dedicata, in cadrul careia barbatul si femeia proclama public faptul ca isi apartin unul altuia iar mediul social de care apartin accepta si sarbatoreste acest eveniment.
  Este de ajuns sa studiem o istorie a ceremoniilor de casatorie din cele mai vechi timpuri pana azi. In toate timpurile si la toate popoarele a existat un ceremonial public (nu neaparat religios) in cadrul caruia se declara public ca cei doi sunt casatoriti.
  Se pare insa ca societatea „moderna” aduce, pentru prima data in istorie, „inovatii”.
  Faptul ca Isus ii spune femeii ca cel cu care traieste acum nu-i este barbat, are o semnificatie extrem de puternica. Cel putin asa mi se pare mie.
  Nu cred ca este relevanta forma ceremoniala sau cine anume (statul, biserica sau ambele) recunoaste evenimentul casatoriei. Institutia casatoriei face parte din revelatia naturala. Chiar daca unii au schimonosit-o, totusi, nu s-au putut dispensa de ea.

 6. George 2 zice:

  Ok…
  Eu am alta idee…

  In vechiul, cand unul din barbati se culca cu femeia, aceasta devenea sotia lui…

  De aici:…in fata Domnului o femeie e sotia cuiva daca se culca cu acel cineva…

  Daca dupa aceasta se despart si se culca cu altul…e curva…si e curvie…(nu cred ca se poate contraargumenta ce am zis mai sus cu nici unul din textele din Biblie)

  Doar pentru ca in ziua de azi nu apari in hartii…ca si sotia cuiva nu inseamna ca in fata Domnului e asa sau nu?

  Mi se pare ca NU cununia religioasa e cea care te sigileaza pentru sotia/sotul tau ci actul sexual.

  Deci cred ca raspunsul la intrebarea mea ar fi ca nu e pacat DAR e o pricina de poticnire din pricina impedimentului legal (hartzoagele) care e la mijloc.

  Cred ca asta e the real thing…adica pana la urma…de aici porneste curvia…daca ai relatii cu mai mult de o persoana…daca nu iti mentii legamantul sexual facut fata de persoana initala.

  Deci daca romanii nu ar „exeprimenta”…nu ar fi totzi un popor de curve…

  Deci cand ai relatie xx cu o fata…in fata Domnului te-ai casatorit cu ea…deci trebuie sa iti iei rolul de sot in primire…

  La fel si cu dumnezeii…nu ramai statornic in decizia ta de a urma pe singurul Dumnezeu…error…
  indiferent de botez sau nu…-deci ai relatie cu Dumnezeu inainte sa te „casatoresti” cu El nu?…dar trebuie sa ramai doar al Lui.

  Daca mai adaugam dati cezarului ce e al cezarului…atunci mai asteptam pana la hartii…

  Cred ca de fapt trebuie sa interbam asa cum se intreba mai sus:
  „CAND e cineva SOTIA sau SOTUL cuiva?” – si cum in Biblie apare ca atunci cand a intrat la ea si s-a culcat cu ea si aceasta i-a devenit sotie…totdeauna in ordinea asta…rezulta ce am zis mai sus.

  Momentan mi se pare cel mai logic raspuns…
  Imi pare foarte rau dar nu sunt deloc multumit de ideile care au fost expuse pana acum…nu mi se par deloc valabile si nu mi se par ca au o logica care ar putea sa arate greseala sau principiul din spate.
  Eu unul m-am luminat din ce a intrebat ZAH.

  Nu trebuie sa te intrebi cand esti pacatos…ci CUM TRAIESTI CU DUMNEZEU…
  deci de aici intrebarea e de fapt:
  CAND ESTI CASATORIT IN FATA DOMNULUI?…
  si NU cand e curvie….

  • George 2 zice:

   aaa si ca sa imi argumentez in continuare asta…am gasit si textul potrivit…

   „Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă, este un singur trup cu ea? Căci este zis: „Cei doi se vor face un singur trup”., 1 Corinteni 6-16

   deci…relatia sexuala…e cea care te face sotul…
   eu m-am lamurit si alte lamuriri inafara de aceasta nu cred ca mai am nevoie… poate doar la partea de „cezar”

   Ma sperie chestia asta…deoarece…
   noi toti crestinii trebuie sa fim un singur trup…deci:…asa cum ne comportam cu sotiile…ar trebui sa ne comportam si cu fratii…si surorile…
   auuuch
   pentru ca Isus ne-a facut una cu Tatal si prin El suntem un singur trup…

   nu stiu de ce dar niciodata nu am inteles…cum inteleg acuma chestia asta…parca hartiile si ceremoniile nu ma incalzesc asa de mult ca si :))…in fine:))

   Domnul cu voi si multa intelepciune sa va dea in umblarea voastra prin lume.

   Fiti ucenici si faceti ucenici…dar nu va axati pe intrebari de astea de care pun eu:P…ca nu rezolvati nimik…doar invatati sa aveti arugmente pentru credinta voastra si pentru ceea ce faceti…
   nu faceti doar pentru ca asa a zis parintele…cutare…nu purtati batic pentru ca asa zice pastoru…

   DUMNEZEU e ultima noastra autoritate…de EL sa ascultati…
   vor veni vremuri in care va trebui sa ascultam doar de El…si incet incet apar…
   asadar
   INVATATI SA VA ARGUMENTATI viata si credinta. Nu traiti din vorbe.

  • Adi Popa zice:

   George, legiuitorul vechi-testamental impune căsătoria ca soluţie onorabilă într-o situaţie ne-ideală şi altminteri dezonorabilă pentru o fecioară obligată să întreţină un act sexual cu un bărbat. Dar, în toate celelalte situaţii, curtarea şi logodna exclud consumarea relaţiei sub raport fizic, după cum reiese şi din povestea lui Iosif şi Maria.

  • Vasilis zice:

   „Eu am alta idee…

   In vechiul, cand unul din barbati se culca cu femeia, aceasta devenea sotia lui…”

   ar fi bine sa dam citatul biblic si sa ne extragem ideile din el. Chiar daca e din V.T. si nu e litera de lege pentru noi cei de azi, putem trage cateva concluzii:

   Deuteronom 22
   28. Daca un om intalneste o fata fecioara nelogodita, o apuca cu sila si se culca cu ea, si se intampla sa fie prinsi,

   29. omul care s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint; si pentru ca a necinstit-o, s-o ia de nevasta, si nu va putea s-o goneasca, toata viata lui.

   Ideea este ca omul trebuia SA O IA DE NEVASTA. Nu era automat nevasta lui, erau niste randuieli de urmat, pentru ca oamenii sa-i recunoasca sot si sotie.

   E in armonie cu ceea ce Domnul Isus ii spune femeii din Samaria (Ioan 4:18)dupa cum si adrian a mentionat mai sus.

   • mihu zice:

    Are dreptate George2 intr-un anumit punct. Fiecare crestin in parte, trebuie sa invete sa-si argumenteze credinta, ..cu biblia bineinteles. Daca nu reusim sa facem asta, atunci vom fi purtati de orice val incolo si incoace, asa cum scrie in efeseni 4.
    Ma bucur ca Vasilis a stiut sa argumenteze asa de bine. Eu nu eram pregatit sa dau raspuns pe loc la intrebarea asta.

 7. dori`s zice:

  george2, daca esti asa convins ca faci bine ce faci de ce mai intrebi? chiar acest fapt denota ca ceva in tine nu are siguranta ca este bine. nu pe noi trebuie sa ne convingi ci pe Dumnezeu deoarece El este singurul ofensat cand nu ascultam de poruncile Lui.
  eu te intreb doar atat: daca consideri ca simplu act sexual legitimeaza casatoria vei mai merge vreodata la altar? daca da? de ce? numai asa sa fie o petrecere? pentru placerea ta? ce mai semnifica ziua nuntii atunci?

  • George 2 zice:

   🙂
   nu sunt convins de ideile si de argumentele care sunt puse pe „piata” crestinatatii…

   mi se pare foarte aiurea sa faci lucruri care nu sunt poruncite…si sa iti faci tu garduri ca si fariseii…si sa te ingradesti necorespunzator…

   era doar o curiozitate…care nu a gasit un raspuns corect..din punctul meu de vedere…

   si ca sa iti raspund la intrebarea cu altarul…eu zic ca trebuie mers pentru ca asa cum legitimezi o masina sau orice altceva…pentru ca trebuie sa apari in hartiile societatii din care faci parte trebuie sa mergi…

   daca ai fi trait acum…10000 de ani:P…nu trebuia sa mai mergi nicaieri…era considerata sotia ta si gata

   • dori`s zice:

    imi pare rau ca nu vrei sa accepti argumentele aduse. eu zic ca unele sunt foarte bune si argumentate.

    cat despre lucruri poruncite am vorbit mai sus in raspunsul dar fratelui Cruceru.

    la altar (sau biserica) nu primesti nici o hartie. hartii primesti la primarie. la biserica primesti binecuvantare.

    daca ai fi trait la inceputul lumii daca ai fi fost Adam nu ai fi mers la primarie dar niciodata nu ai fi fost castorit fara binecuvantarea lui Dumnezeu.

    daca tu nu consideri aceasta binecuvantare necesara desigur ca toate argumentele noastre nu au nici o valoare, dar nici casatoria ta nu va fi una adevarata.

    cred ca fratele pastor iti va explica mai bine de ce pentru a primi binecuvantarea ai nevoie sa fi in regula si cu actele.

    cred ca de fapt aici este neantelegerea dintre noi si tine si anume :de ce relatia inainte de casatorie este pacat. pacat este de fapt orice ofensa adusa lui Dumnezeu. daca tu te consideri singur intelept si initiezi o relatie de capul tau fara sa-L intrebi pe Cel ce-ti poarta zilnic de grija, Il intristezi. nu stiu care este relatia ta du Dumnezeu si cat de bine Il cunosti. te-ai gandit vreodata ca El ar putea sa nu fie de acord cu aceasta relatie? ca are alt plan pentru viata ta? ca Lui ii pasa de fiecare fir de par care creste pe capul tau? te gandesti ca tu nu-ti porti purta singur de grija? ca o sotie reprezinta o responsabilitate si daca tu nu poti sa ingrijesti de tine cu atat mai mult nu vei putea sa-i porti de grija ei si copiilor ?
    sti ca ai mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu?
    sa sti ca ma intereseaza raspunsurile tale si ce gandesti. sa fi binecuvantat si sa gasesti pacea care intrece orice pricepere!

    • George 2 zice:

     Te avanti prea tare. Ai dus discutia intr-un punct unde nu era necesar, intrebarea mea nu era pentru faptul ca eu nu pot sa ma abtin pana la casatorie (casatorie care o sa o fac cu cea mai mare responsabilitate, fiind constient ca fara ajutorul lui Dumnezeu nu va duce nicaieri, atat eu cat si viitoarea mea sotie.), ci pentru faptul ca sunt intr-un context in care am de argumentat faptele mele oamenilor necrestini.
     Nu sunt un teribilist tanar care ma avant cu capul inainte, asa cum probabil tinzi sa crezi.
     Nu am initiat nici o relatie de capul meu, fara sa il intreb pe Dumnezeu, de asta te rog sa nu vorbesti in necunostinta de cauza, si sa nu personalizezi intrebarea mea.. atata timp cat nu cunosti datele problemei.
     Nu am lansat intrebarea cu scopul de a fi evanghelizat, ( stiu ca am nevoie de Dumnezeu, studiez Cuvantul Lui, stiu ca nu ma pot ingriji singur, si stiu ca o sotie reprezinta o responsabilitate-chair f mare-, cum de altfel si pruncii care, cu voia Tatalui o sa ii avem.). Nu ma consider singur intelep, dar vreau sa fiu intelept, in toate faptele.

     Nu faci bine ca judeci oamenii. De asta prefer sa nu pun astfel de intrebari in biserica pentru ca …apare unul ca tine care zice…ioooi ce face ala…cand de fapt am interbat simplu…vreau un argument palpabil…

     Multumesc pentru grija. O saptamana binecuvantata inainte.

     • dori`s zice:

      imi cer scuze si te rog sa ma ierti daca te-ai simtit judecat. chiar imi pare rau. m-am lasat indusa in eroare de afirmatia ta:”eu zic ca trebuie mers pentru ca asa cum legitimezi o masina sau orice altceva…pentru ca trebuie sa apari in hartiile societatii din care faci parte trebuie sa mergi…” chiar am crezut ca este convingerea ta personala.
      acum totusi cred ca nu esti singurul curios de pe aici. daca ai reusit sa-ti satisfaci curiozitatea si sa vezi ce gandim noi,poate ne spui si noua cum argumentezi tu faptul ca ai hotarat sa adopti o atitudine de respect si curatie fata de aceasta relatie? am inteles ca argumente biblice nu ai gasit, argumente de genul asa se cade sau asa am invatat de la… sunt nerelevante. cum iti argumentezi tu decizia deci?

     • Ioan Dorin Banciu zice:

      Este o discutie foarte relevanta, NOTA 10 petru aceasta intrebare . Aceasta intrebare am puso si eu in dicutie cu unii prezbiteri ai unei confesiuni dar nu am ajuns la, un consens. Dar este clar din Biblie ca uniunea sot-sotie se face in fata lui Dumnezeu nu a unor oameni.

   • Marius David zice:

    Interesant cum ai pus problema, George 2, ma voi gindi la aceaste linii de argumentare pentru serile de la Iris, voi tine miine un studiu cu Fabrica de barbati 1. Voi reveni in masura timpului dupa ziua de luni pe tema, daca nu sint interventii suplimentare si lamuritoare. .

    • dori`s zice:

     consider ca este trist faptul ca s-a facut afirmatia:”Nu am lansat intrebarea cu scopul de a fi evanghelizat”.
     cineva care se afla in situatia propusa are nevoie in primul rand sa fie evanghelizat. degeaba vom incerca sa corectam efectele daca ramane cauza nerezolvata.
     la biserica unde apartin, mereu ni se atrage atentia ca facem prea putina evanghelizare, si ca ar trebui sa folosim orice prilej pentru a duce Evanghelia la cat mai multi oameni.

     • george 2 zice:

      tzi se pare corect sa nu potzi sa pui o intrebare de genul fara ca sa sara cineva in capul tau…
      fara absolut nici un argment biblic…ci doar sa faca ca si ratzele alea care se cearta?….

      un inginer nu poate sa programeze o placa fara sa stie specificatiile placii…si daca stie speficicatiile placii trebuie sa stie detaliile tanzistorilor si etc…

      la fel un crestin trebuie sa stie ce e cu „tranzistorul” ala numit curvie…

      nu pot sa merg cu argumentele care le0ai adus tu sau altzii de aici in fata nici unui coleg…
      nu sunt prosti…casa accepte decat probabil un 5% din argumentele aduse aici

     • Andreea zice:

      Dori, chiar nu cred ca George are nevoia de a fi evanghelizat. Pastorul tau se referea la oameni care nu au auzit de Isus, nu la oameni profunzi care indraznesc sa-si puna intrebari!! Pastorii sunt sa indrume, nu sa gandeasca in locul tau.. ai grija la asta. Si fi atenta la intrebarea in sine, nu interpreta gresit.

     • dori`s zice:

      multumesc george2 ca ai adoptat un ton mai conciliant. astept in continuare parerea unei persoane in drept sa clarifice problema. pentru mine a fost destul de neclar ce se dorea, poate si pentru altii, ma gandesc ca ar putea fi un motiv pentru care nu se discuta la subiect.
      daca cumva m-am luminat si ce doresti tu este sa afli ce atitudine sa iei fata de un coleg care traieste asa cum ai descris la inceput, raman la ideea ca trebuie sa incepi sa-l evanghelizezi. pana nu va realiza ca relatia lui cu Dumnezeu nu este buna,nu va recunoaste si nu va intelege de ce relatia lui cu fata nu este corecta, indiferent cu ce argumente vei veni. multe binecuvantari!

  • Vero zice:

   Dori, eu cred ca George nu a intrebat asta pentru ca el face asta… Si sincer, chiar cred ca fiecare baiat isi pune in gand „e bine sau nu- as putea oare sa..?”… cand vine vorba de acest subiect(deci il ataci pe nedrept.)
   Plus ca, daca erai atent/atenta la ce zicea el, a zis de vreo cateva ori ca ar vrea un argument palpabil pentru necrestini, cand iti arunca in fata intrebarea „de ce?” … si mai ales pentru cei care au legaturi in exterior.

 8. Adi zice:

  1. Un lucru care deosebește adulții de copii și bărbații de băieți este asumarea și îndeplinirea responsabilităților. Copiii nu sunt responsabili, adulții sunt. Căsătoria reprezintă printre altele asumarea publică a responsabilităților de soț și soție. Dacă cineva nu este dispus să se căsătorească, este un semn de neseriozitate.
  2. Căsătoria zisă civilă este un contract public intre soț și soție (de aceea se și semnează). Ofițerul stării civile este cel îndreptățit de către stat să declare 2 oameni soț și soție. Nu știu dacă pastorii își atribuie vreodată acest drept (gazda blogului trebuie să știe mai multe), însă Biblia nu știu să specifice așa ceva. În Noul Testament se vorbește destul de mult de Cina Domnului și botez, însă prea puțin despre ceremonia căsătoriei. Există asemănări interesante între căsătorie și botez.
  3. Căsătoria zisă religioasă, cununia, este un legămînt făcut în fața lui Dumnezeu. Este mai mult decît un contract, cei doi se leagă pe viață. Pe baza acestui legămînt, pastorul/biserica cere binecuvîntarea lui Dumnezeu peste cei doi (cred că de obicei își pune mîinile peste ei, lucru care știm că nu se face superficial). Ideal este ca amândouă ceremoniile să aibă loc în același timp.
  4. Căsătoria trebuie să fie publică; este actul prin care se anunță comunitatea că X și Y au devenit domnul și doamna X. A avut diverse forme în cursul istoriei; în România de astăzi, căsătoria trece pe la starea civilă. În momentul cînd ai făcut tot posibilul pentru a fi în regulă cu oamenii, poți să ceri binecuvîntarea lui Dumnezeu.
  5. Sex în timpul logodnei? Imaturitate și evitarea responsabilităților. Cunosc logodne care au fost anulate cu o săptămînă-două înaintea nunții. Ce se întîmplă atunci? E pe undeva ca munca la negru: dacă la sfîrșitul lunii nu-ți primești banii, ce te faci?

  • Jevelson zice:

   „Dacă cineva nu este dispus să se căsătorească, este un semn de neseriozitate.”

   Cu aceasta afirmatie nu sunt de acord. Pentru unii „chemarea” lor este de a fi necasatoriti, asa ei putand sluji poate mai bine Domnului. ex biblic. apostolul Pavel, exemplu pentru oricare din noi de dedicare, seriozitate si implicare in misiunea primita.
   Si un alt exemplu este cumnata mea (sunt casatorit) care este necasatorita dar foarte serioasa la modul cum traieste si ce face.
   Mai mult, la principiile de viata si morale din societatea noastra, multi se casatoresc de proba stiind ca exista divortul.
   Afara de acest amendament, sunt perfect de acord cu ceea ce spui.

  • Mike zice:

   Buna Adi!
   In USA pastorii au dreptul din partea guvernului sa „semneze” certificatul de casatorie. Este si posibilitatea de a merge in fata unui judecator daca nu faci parte din nici o biserica!

 9. Stefan V. zice:

  “Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă, este un singur trup cu ea? Căci este zis: “Cei doi se vor face un singur trup”., 1 Corinteni 6-16
  „deci…relatia sexuala…e cea care te face sotul…
  eu m-am lamurit si alte lamuriri inafara de aceasta nu cred ca mai am nevoie… poate doar la partea de “cezar””

  Buna George, da-mi voie sa intervin cu o idee la afirmatia ta. Cand se lipeste cineva de o curva , nu inseamna ca Dumnezeu este pus in fata faptului implinit de a accepta ca ei sunt sot si sotie. Dimpotriva cred, ca cei doi vor suporta intr-un fel sau altul consecintele. Nu cred ca relatia intima dintre un barbat si o femeie il pune pe Dumnezeu in postura surpriza si irevocabila de a-i considera sot si sotie. Eu mi-am curtat sotia 6 ani jumate, si in tot acest timp i-am respectat curatia, si ea a respectat curatia mea pentru ca inclusiv acest detaliu din viata noastra l-am atribuit tot Domnului.Am reusit asta nu prin puterile noastre ci rugandu-ne impreuna, cu voce tare, tinandu-ne demana. Nu doar credinta sau inima o dai Domnului ci si trupul si fiinta.Ma intreb daca doi oameni in postura descrisa mai sus, pot sa stea inaintea lui Dumnezeu, tinandu-se de mana si multumindu-I pentru relatia intima pe care le-o PERMITE. In toata expunerea de mai sus, reflectorul cade pe om si nu pe Dumnezeu si cred ca aici este izvorul tuturor erorilor principiale. Daca esti sincer, iti vei pune intrebarea daca mariajul neoficial (din punctul de vedere a hartiilor) pe care il experimentezi se petrece cu adevarat inaintea lui Dumnezeu. Daca esti convins ca cea cu care esti este prima si ultima, de ce nu oficializezi tot? ce te opreste? repulsie fata de sistem? sau TEAMA CA AR FI PREA SERIOS? cred ca nu te mai ajuta nici un argument biblic, pentru ca deja, asa cum ai spus, nu mai ai nevoie de lamuriri.Daca ti-ai pus totusi intrebarea daca este curvie sa nu ceea ce ti se intampla, probabil ca undeva in adancul sufletului tau sti ca ceva nu e la locul potrivit in viata ta. Ori vei afla „apa” potrivita sa iti spele constiinta, ori vei gasi „Apa” potrivita sa faca ordine in sufletul si viata ta. In ultima instanta, ma intrebam odata cat timp a trecut intre mommentul acceptarii marului de catre Adam si Eva, si cautarea Domnului din racoarea diminetii. Ce vreau sa spun, este ca mai devreme sau mai tarziu, Dumnezeu care lasa omul sa aleaga, va fi acelasi care va chema la judecata.Nu este cazul tau probabil, dar sunt multe momente in vietile noastre cand ne ies unele solutii foarte bine, suntem fericiti o vreme si mai tarziu realizam ca ceea ce credeam a fi in regula in fata lui Dumnezeu nu a fost, si am pierdut mult timp si binecuvantare in relatia cu EL. Cu respect, iti promit ca azi ma voi ruga sa gasesti solutia cea mai potrivita.

  • Marius David zice:

   Vă multumesc pentru implicarea în răspunsul către George 2.
   Voi incerca si eu sa intervin, acum am o pauza la lucru

  • George 2 zice:

   😀
   ok

   asa cum am zis initial…
   daca adaugam la ce am zis eu…si faptul ca …”dati cezarului ce e al cezarului” lucrurile se schimba…
   pentru ca in societatea noastra trebuie sa fim catalogati in hartii si asa mai departe…trebuie sa facem si partea aceea…

   deci trebuie „oficializat” tot…

   (dar daca e pana acolo tot nu miai raspuns care e definitia curviei:P)

  • Madalina zice:

   Buna Stefan, eu il cunosc pe George, mi-a zis de subiectul de aici cu ceva vreme in urma, si am dat o raita.
   Vroiam doar sa iti zic (nu cred ca a menntionat) se insoara curand.. si e f serios in decizia lui.

 10. zah zice:

  Mi se pare ca gandim carnal, cu gandul la „carne” – sarx,(la pacat, la placere, etc.). Poate ca ar trebui sa gandim cu o gandire ca si a lui Hristos, libera si curata.
  Cand discutam despre astfel de lucruri incercam sa intindem limitele permisivitatii cat mai mult, desigur, spre pacat. Jonglam de fapt pe tuse, la limita. O miscare gresita, si am cazut.
  Repet o intrebare? Cand suntem considerati casatoriti inaintea lui Dumnezeu? Joi cand avem starea civila la primarie, sau sambata dupa amiaza cand spune da in biserica? Si daca traind in jungla nu avem biserica? Si daca avem biserica si nu avem preot sau pastor? Cine face casatoria, Dumnezeu sau omul, sau Dumnezeu prin om?
  E certificatul de casatorie o „dezlegare” la inceperea vietii intime? Ma intreb, ce valoare au actele emise de autoritatile lumesti inaintea lui Dumnezeu? De exemplu actul de identitate, pe care sunt trecuti parinti, care nu mai pot sa-si revendice uneori paternitatea („Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi… din Dumnezeu.” Ioan 1.12-13). Noi vorbim aici despre casatoria inaintea lui Dumnezeu, caci relatiile intime inainte de casatorie sunt considerate pacat doar de Dumnezeu si de copiii Lui. Autoritatea statala care ne da acel document, nu ne interzice relatiile intime inainte de casatorie. Statul nici nu are in vocabularul sau notiunea de pacat.
  Daca libertatea mea, poate ucide credinta cuiva pentru care a murit Domnul, atunci sunt mai bune lanturile. Daca este libertate in gandirea mea dar nu este si in constiinta, caci sunt lucruri diferite, nu e bine. Niciodata mintea nu primeaza inaintea cugetului, chiar daca uneori mintea inabuse cugetul.
  Cred ca locul ideal de inspiratie, chiar si in acest aspect al vietii, este Cartea Inceputurilor.
  In Geneza gasesc inceputurile lumii, vietii, casatoriei, pacatului, mantuirii,… Merita citita. Cred ca cel mai bun material pentru studiul casatoriei este aici.
  Oricum, cine se casatoreste doar pentru a avea relatii intime cu cineva, pierde esentialul si frumusetea casatoriei.

  • George 2 zice:

   deci…
   CURVIE = INSELARE fie ea de orice fel.

   definite exact cu privire la relatiile sexuale nu exista…

   deci nu voi putea sa contra-argumentez Biblic ca si un fanatic contra unui necrestin ca nu face bine inainte de casatorie…

   tot ce pot sa ii spun…e sa ramai cu fata aceea …sa nu necinstesti…si sa va casatoriti repede…

   nu dati in mine ca eu am intrebat foooaaarte legitim ce am intrebat…
   sariti pe mine ca si niste hiene batrane…ca si cum CE MARE PACAT FAC CA INTREB?…
   dati dovada de crestini si de faptul ca stiti sa duceti o discutie civilizata…

   (nu va inteb de gay sau alte chestii care sunt clare…va intreb de ce imi e neclar…nu asta e scopul comunitatii pana la urma?)

   am pus o interbare care a primit diverse raspunsuri…nici unul frumos …cu texte si logica solida si frumoasa (din texte…)

   un raspuns bun treuie sa poata fi rezumat in maxim 2 3 fraze…si sa ai trimiteri solide…
   asta astept…si nu primesc

 11. Gandirea orientala este imaginativa, nu abstracta ca cea occidentala.

  !. Va propun un scenariu: doi tineri (un barbat si o fata) naufragiaza pe o insula pustie sau se pierd intr-o jungla, etc. Raman acolo un timp suficient ca … ceea ce trebuie sa se intample intre un sot si o sotie sa se intample. Raman in acea relatie un timp, dupa care sunt recuperati in societate. Cum sunt ei considerati? Cum se considera ei insisi? Mai trebuie casatorie necesara pentru recunoasterea in societate? Vor fi ei mai intai disciplinati de biserica din care faceau parte?

  Scenariul numarul doi: dupa nunta, casatoria „nu se consuma“ din cauza neputintei unuia dintre soti si cealalta parte cere „anularea“, desfacerea casatoriei. Statul (asa este in America) se conformeaza. Ce va face biserica?

  S-a tradus o carte despre casatorie, divort si recasatorire la care puteti avea acces aiaci: http://www.roboam.com/divort/divort_si_recasatorireindex.htm

  S-ar putea sa gasiti raspunsuri la intrebarile voastre.

  • Nicu D. zice:

   Si acum cum pot eu sa inteleg fraza: „Din pricina impietririi inimii voastre…..dar de la inceput nu a fost asa”. Eu inteleg ca voia lui Dumnezeu de la inceput a fost NU divortului….tot ceea ce se intampla dupa aceea e rezultat al pacatului. Dumnezeu e un tata bun…iar o nevasta buna e un dar de la Domnul.

  • Conteaza? zice:

   Sunt de parere ca exceptiile intaresc regula. Daca analizam cazurile exceptionale, reusim sa ne motivam orice fapta (ma refer la cele 2 de mai sus).

   Fiecare caz e unic, unele imposibil de judecat omeneste-rational. De aceea, de obicei las judecata in cazuri de genu pe mana Domnului. In rest – ma rog sa am intelepciunea sa fac dupa cum imi spune Duhul ca e bine. Cum recunosc soapta Lui? Doar cunoscandu-L tot mai bine reusesc sa o deslusesc tot mai clar. Si atunci chiar din doua decizii bune (aparent) realizez ce ar vrea El sa fac…

   Ideea e sa constientizez pacatul, chiar daca nu e scris cu rosu in Biblie (exemple: free download de pe torente, software fara licenta, etc). Si de cele mai multe ori am reusi. Chiar dorinta de a ne argumenta o atitudine e un semn, pentru mine cel putin, ca ceva nu e in ordine, ceva nu „pusca”, vorba aia.

  • Vasilis zice:

   Multumesc, chiar imi doream o carte „Jesus and divorce”, de William Heth si Gordon Wenham.
   William Heth pare a fi unul din autorii cartii traduse.

  • Marius David zice:

   Grea problema!
   Nu ne-aţi descurcat deloc!

  • Vasilis zice:

   Va propun un alt scenariu (pe care l-am intalnit): doi tineri traiesc in concubinaj, unul din ei se pocaieste. Ce il indrumati pe cel pocait in caz ca celalalt NU DORESTE sa-si oficializeze relatia?
   Sa se separe?

   L-ati mai sfatui la fel in cazul in care au deja copii?

   • Marius David zice:

    Nu, Vasilis, muncim cu ei ca sa îi convingem de importanţa oficializării acestei relaţii, în niciun caz separarea. S-a produs deja un rău, de ce să produci un rău şi mai mare?

   • Mike zice:

    la noi in biserica Vasillis este un caz ca acesta: tanarul vine in USA la sa faca bani, Dumnezeu ai da mantuirea, vine si prietena sa din RO la el. Pana aici el nu-i spusese ca l-a primit pe Domnul! Cand ea vine el cere sfatul ce sa faca: primeste sfatul sa ai platesca chiria separat fetei, sa nu mai traiasca cu ea, sa-i explice de ce si sa se casatoreasca cat mai repede. Baiatul a ascultat si DOmnul i-a darui o sotie credincioasa ( fata sa pocait si ea si nu mult dupa ce a venit aici s-au casatorit) acum sunt fericiti si au si 4 copii! Ascultarea aduce binecuvantare!

 12. PaulO zice:

  Vreau sa fac si eu o observatie scurtă în ceea ce priveşte poziţia Scripturii faţă de Curvie/Preacurvie. Vă rog să mă corectaţi dacă greşesc.
  Preacurvia este doar o formă mai amplpă de curvie, având în vedere că implică existenţa şi încălcarea unui sau unor legăminte de căsătorie, nu? Aşadar, toate referinţele şi interdicţiile Bibliei cu privire la preacurvie, stau în picioare şi pentru curvie.

 13. Puiu zice:

  Referitor la cele doua cazuri ipotetice:impreuna cu ispita(imprejurarea)este pregatit si mijlocul de a iesii din ea.Nu discutam daca cazi sau nu,ci daca esti responsabil.Daca ai incredintarea,daca cugetul tau te osandeste,e o problema.Apoi, daca trebuie oficiat intai la stat… ROM.13.1, de ce sa procedezi altfel ? Intrebarea suna cam asa:,,Doamne,poti face o exceptie in cazul meu,pt.ca si eu am avut o situatie neprevazuta, care te surprinde si pe TINE?

 14. R. zice:

  Dar dvs dle pastor, Marius Cruceru, nu stiti ce este curvia, ori de ce vi se pare asa de interesanta intrebarea?
  Daca vine un enorias la dvs sa ma intrebe ce este curvia, ce-i spuneti?
  Zic sa va lumineze Dumnezeu sa intelegeti Cuvantul Lui.

  • Marius David zice:

   R., ştiu bine ce este „curvia”, da sigur, mi se pare interesant modul în care a fost pusă întrebarea şi anume faptul că ne face să gîndim, să ne apărăm credinţele, credinţa.
   Am avut astăzi o discuţie foarte interesantă cu anul II teologie, am sacrificat o oră de exegeză discuînd despre rolul pastorului în economia nunţii.
   Cine este pastorul, de ce trebuie ca el să oficieze nunta,
   de ce public, de ce cu martori.
   etc.

   Ştiu că pentru unii gîndirea este un exerciţiu foarte dureros şi astfel de întrebări par puerile sau de negîndit, dar eu zic că merită încercarea… ce spuneţi?
   Sînt sătul de lozincării şi de formularistică goală!

   • R. zice:

    Da. Gandim si discutam pana acolo ca ajungem la concluzia ca de fapt curvia nu este un pacat. Ceea ce ne place si convine.

   • Andreea zice:

    Frate Marius, … Mi se par discutiile pe langa subiect, in sensul ca fiecare vine cu propria-i convingere la care nu renunta pt nimic.
    Se intreaba ceva, iar raspunsurile sunt … niste .. „povesti cu pesti” (nu in sensul ca unele gandiri nu ar fi corecte, dar is mai mult ca si convinsa ca majoritatea lucrurilor zise, se stiau deja). Care-i intrebarea, si care-i raspunsul: prea putini sunt atenti la intrebare in sine. Nu mai vad sensul.

  • Marius David zice:

   George 2, deocamdată ești trecut la filtru pentru că ai dat adrese de email false și în batjocură.

   Mulțumesc de inițiativă , dar cred că ai depășit un pic limitele.

 15. R. zice:

  Erata – *sa va intrebe

 16. Pastoral vorbind: stiu despre cazuri in care tinerii au fost casatoriti de biserica desi si-au inceput viata de familie inainte de casatorie.
  Se cere insa un har special pentru astfel de casnicii. In majoritatea cazurilor apare „complexul lui Amnon“ (a urat-o mai mult decat o iubise – 2 Samuel 13:1-17). Este un transfer pervers de vinovatie de la faptas la victima.

  Am vazut acest complex manifestandu-se si dupa 30 de ani de casatorie!

  Se pare ca legile subconstientului nostru sunt mult mai inflexibile decat legile constientului, care se vinde mult prea repede in procesul de rationalizare.

  Cheia impasului este in psalmul 25:7

  • dori`s zice:

   impasul cred ca se afla in Ieremia 2:13. poate un slujitor al Domnului sa dea cu buna stiinta binecuvantarea peste o pereche care a pacatuit?
   puteti sa va asumati responsabilitatea sa afirmati ca Dumnezeu si-a dat binecuvantarea intr-o astfel de situatie?

   • Andreea zice:

    Pentru insiintarea ta, Dori, Dumnezeu mai si iarta oamenii care pacatuiesc. Deci eu zic ca da, poate Dumnezeu sa dea binecuvantare (nu binecuvantarea, pentru ca nu e singular) unor tineri care au pacatuit.

    • dori`s zice:

     stiu si eu ca Dumnezeu mai si iarta (am experimentat), dar sa nu uitam totusi ca Dumnezeu mai si mustra, corecteaza si pedepseste (si asta am experimentat).
     era vorba de binecuvantarea casatoriei (relatiei dintre cei doi). multe binecuvantari.

     • Andreea zice:

      oo da, cred ca stim cu totii mustrarea.. sau pedeapsa. Oricum, nu tot ce ni se intampla putem pune pe seama asta, eu cred ca pedeapsa se va primi, in iad. Eu cred ca aici Dumnezeu de cele mai multe ori iarta, daca omului ii pare rau. Si’acuma sa nu imi spui ca pe un cuplu, daca au cazut in pacat si le pare rau, Dumnezeu ii pedepseste mai degraba, decat sa ii ierte. As zice ca daca doi care au facut ceea ce nu trebuia inainte sa se casatoreasca, si le pare rau, dar is hotarati sa mearga inainte, Dumnezeu le va purta de grija, chiar daca uneori probabil isi vor mai amintii(amintirea pacatelor ajuta la prevenirea altor pacate, oricum). Ideea e, ca si pentru oricare pacat „cere iertare, si nu mai face” („pacatele iti sunt iertate, si nu mai pacatui”).

     • dori`s zice:

      astept si parerea unui pastor la aceasta situatie 🙂

  • Marius David zice:

   doi studenţi azi la curs, discutînd acest lucru, mi-au oferit argumente biblice foarte interesante. Sper să intervină aici, dacă au timp.

 17. Fornication is any act which involves having carnal knowledge of another or unlawful and illicit sexual intercourse.

  Iata o posibil definitie.

  • Marius David zice:

   mulţumim, să încercăm acum să vedem de ce doi tineri ar veni la pastor să se cunune, în biserică, în faţa întregii comunităţi.

   • dori`s zice:

    una din cauze ar putea fi ca sunt ignoranti.nu le este foarte clar ce este pacatul, ce implicatii are asupra vietii lor si considera fapta lor minora pana acolo incat poat sa nici nu aiba vreun sentiment de vinovatie (ca in scenariul propus). in acest sens imi vine in minte relatarea unui frate pastor facuta cu prilejul unei nunti.
    fratele ne spunea ca la un momendat in biserica pastorita de el a avut urmatoarea problema: o familie casatorita de aproximativ 4 ani a venit la consiliere deoarece simteau ca familia lor se destrama. dupa ce fratele a incercat dealungul mai multor luni sa stea de vorba cu aceasta familie atat impreuna cat si separat cu fiecare, dar si cu cei care-i cunosteau mai bine si le erau apropiati nu a putut sa depisteze nici o cauza materiala sau spirituala care sa genereze aceasta stare. fiind in impas a postit si sa rugat cu ei si ca un ultim indemn le-a sugerat sa se mai gandeasca daca totusi nu a ramas ceva nespus.
    dupa un timp sotul l-a contactat si i-a marturisit ca si-a amintit ceva dar care lui i se pare nesemnificativ. sotul si-a amintit ca in seara dinaintea nuntii s-au dus la apartamentul unde urmau sa locuiasca dupa nunta pentru a duce unele lucruri si acolo au fost ispititi si au cedat presiunii facand ce nu este bine. dar ei nu au considerat asta ca fiind un pacat deoarece in cateva ore urmau sa se oficieze si casatoria. fratele marturisea ca a ramas stupefiat de ignoranta lor mai ales ca au fost doi tineri foarte credinciosi. i-a indemnat sa se pocaiasca din toata inima si sa ceara cu lacrimi iertare de la Dumnezeu pentru usurinta cu care au tratat actul casatoriei si conditiile in care Dumnezeu isi da binecuvantarea.
    consider ca acesta a fost un caz fericit, cand familia a ales sa recunoasca ca are probleme. ma gandesc cate cazuri nefericitie sunt cand cei doi apeleaza la orice alceva numai la consilierea pastorului nu. cand prefera sa caute tot felul de cauze si solutii lumesti in loc sa caute cauza in Cuvantul lui Dumnezeu.

    • Marius David zice:

     George 2, nu am dat drumul ultimelor tale comentarii.
     Mi se pare că ai întrecut limitele în cîteva aspecte.
     Îi trateyi pe ceilalți de sus.
     Nu te strofoci nici tu mai mult decît cei cu care discuți să scapi de fomule și clișee,
     Ironia are locul ei, ironia gratuită și batjocoritoare nu slujește discuției, atmosferei și nici progresului în a răspunde la întrebarea ta inițială.
     Voi răspunde într/o postare separată acesti probleme și mă voi referi într/una dintre întîlnirile de la Iris.
     voi trata cîteva probleme: de ce este nevoie de căsătorie publică?
     de ce este nevoie de biserică, martoră la acest fel de evenimente,
     de ce este nevoie de oficiant (pastor, preot, presbiter)
     ce semnificație are nunta din perspectivă evanghelică
     și de ce TREBUIE NEAPĂRAT CA unirea fizică să fie succesivă NUNȚII.

     se pare că știm ce trebuie să facem, dar prea puțin sîntem gata să ne legitimăm credința logic și rațional.

     mai las cîteva zile comentariile deschise la acest post, dacă nu se găsește cineva care să încerce să răspundă la subiect, voi închide comentariile pînă ne vom apleca cu mai multă seriozitate asupra chestiunii.

     mulțumesc oricum de întrebarea seminală de la început.

 18. Puiu zice:

  Sunt cazuri de tineri care au fost marturisiti inainte de a fi dusi la altar, pentru a nu cere binecuvantarea peste pacatul lor . In cazul in care intri in viata de familie {oficial} cu bagajul care nu poate fi binecuvantat risti sa aduci urmari, ca sa nu zic blestem, peste casa ta.

 19. Lucia zice:

  As pleca de la versetul: Casatoria sa se tina in toata cinstea, si patul sa fie nespurcat. (aprox) Adevarata casatorie se incheie in Casa Domnului, daca Dumnezeu este Creatorul acestei institutii. Si la starea civila, este esentiala, pentru certificare, pentru exprimarea publica a hotararii celor doi, etc,… declararea faptului ca nu traim ca paganii, ci ne subordonam institutiilor statului.
  Insa, pentru ca o casatorie sa fie in Domnul, nu e de ajuns ca cei doi sa fie nascuti din nou, in Domnul. Trebuie ca intreg ceremonialul sa fie in Domnul. Viata de sfintenie a celor doi va fi traita nu in fata Ofiterului Starii Civile ci in fata bisericii, a Domnului. Atata vreme cat in Biblie sunt stipulate normele morale de traire in cadrul casatoriei, si nu la Starea civila, atata vreme cat trairea moralitatii noastre crestine este impusa de Scriptura, si nu ne este dictata la Starea Civila, atunci aceste juraminte de fidelitate, dintre sot si sotie, in fata Domnului, in Biserica trebuie facute. Pentru a fi membru de drept in Biserica trebuie asumate si drepturi dar si indatoriri. Supunerea este unul dintre acestea. Cei doi trebuie sa dea socoteala pastorilor sau bisericii. Atat timp cat vor sa faca parte din Trupul lui Hristos, biserica este cea dintai careia trebuie sa-i dea socoteala, si in fata careia sa-si lege destinele unul de altul.
  Dumnezeu este Creatorul institutiei casatoriei, aceasta trebuie sa aiba loc in prezenta Sa, de unde rezulta clar faptul ca trairea celor doi, pentru a nu fi catalogata curvie, va trebui sa inceapa de abia dupa acest eveniment si nu inainte, astfel incat patul sa fie nespurcat. Casatoria religioasa este cea legitimata de martorii vazuti si nevazuti. Nu poti sa te casatoresti pe unde apuci, si pe urma sa afirmi ca Dumnezeu a fost liantul de baza al casatoriei.
  Simpla hotarare a celor doi de a se casatori si de a trai toata viata impreuna, nu inseamna casatorie. Este doar prima jumatate. Nici dupa oficierea la starea civila cred ca nu esti destul de casatorit, cum spunea cineva. Nu. Implicit, trairea impreuna nu poate incepe, inainte de constituirea deplina a casatoriei. Si aceasta se realizeaza in anumite tipare de supunere, impuse de Biserica si necesare pentru a beneficia de prezenta Domnului in actul cununiei. Nu poti sa presupui ca faci parte din Trupul Domnului, insa in anumite probleme importante sa actionezi ca si cum n-ai fi in legatura cu acesta, sa te disociezi de el, si sa-ti fie suficiente institutiile statului. Nu, in Trupul lui Hristos, madularele trebuie sa fie cele dintai consultate cand este pe cale sa ia nastere un trup nou, nu? Cei doi se vor face un singur trup. Asta tine de spiritual, de biserica. Pentru ca de fapt, tot doua trupuri pamantesti, raman. (in fata starii civile). Daca Biblia vorbeste de un singur trup, acesta trebuie sa ia nastere in sanul ei.

 20. Andrei zice:

  Va rog, aveti rabdare sa cititi tot 🙂

  Se tot vorbeste de relatii sexuale inainte de casatorie, nu o sa vorbesc despre asta. In schimb, as dori sa stiu ce e CASATORIA de fapt…

  Tot ce va voi prezenta aici este pur opinia mea care mi-am format-o incercand sa ma ghidez doar dupa Scriptura, nu dupa basme si traditii; nu incerc sa impun nimanui nimic, imi spun doar parerea si incerc sa mi-o argumentez biblic si logic.

  In primul rand, casatoria vine clar de la Dumnezeu. Familia este instituita de Dumnezeu si asa cum citim in Geneza 2:18: „Domnul Dumnezeu a zis: Nu este bine ca omul sa fie singur;”.
  Am stat si m-am gandit care sunt caracteristicile unui cuplu casatorit si am ajuns la concluzia ca doua lucruri esentiale din care rezulta ca cei doi sunt casatoriti sunt urmatoarele:

  1. Cei doi sunt uniti pe veci:
  – „Caci Eu urasc despartirea in casatorie – zice Domnul Dumnezeul lui Israel” (Maleahi 2:16)
  – „Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.” (Matei 19.6)

  2. Cei doi sunt fideli unul altuia:
  – „Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea, si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari.” (Evrei 13:4)

  Bineinteles ca mai sunt multe lucruri importante in casatorie dar cred ca aceste doua caracteristici sunt esentiale in definirea casatoriei.

  OK, totul e clar pana aici; dar ce cum se produce aceasta casatorie?, exista vre-un ritual?, sunt niste traditii obligatorii?
  Biblia nu spune prea multe despre casatorie si nu gasim vreo porunca din partea lui Dumnezeu cu privire la cum se face aceasta.
  Cuvantul cheie in toata problema asta este INCREDINTARE. Dumnezeu a lasat ca unele lucruri sa fie interpretabile si fiecare sa traiasca bazat pe incredintarea sa.
  Exemplu clar: „Unul socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui.” (Romani 14:5).
  Dar trebuie sa fim atenti la urmatorul verset: „Incredintarea pe care o ai, pastreaz-o pentru tine, inaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osandeste singur in ce gaseste bine.” (Romani 14:22).
  Incerc sa explic putin versetul acesta: unii considera ca e pacat sa porti o bratara de exemplu, altii nu; daca acela care are incredintarea ca nu e pacat merge si ii flutura ostentativ bratara in nas celui care spune ca e pacat, atunci acesta a pacatuit pentru ca l-a ranit pe celalalt in cugetul lui.
  Pornind de la ultimele doua versete va voi prezenta incredintarea mea cu privire la casatorie.

  In opinia mea, casatoria e un legamant intre un barbat si o femeie care respecta in esenta acele doua caracteristici enuntate mai sus si celelalte porunci si indemnuri pe care le gasim in Biblie despre cum se pastreaza o casatorie.

  Hai sa luam urmatorul exemplu. Un barbat si o femeie care au o relatie reala cu Dumnezeu (nu doar o religie de forma), isi fac unul altuia inaintea lui Dumnezeu (adica oriunde in lumea asta, nu neaparat intr-o biserica; Dumnezeu ne vede oriunde am fi), un juramant de genul: „Jur ca incepand de azi, sa te iau pe tine de sotie/sot, sa fiu sotul/sotia tau/ta pana la sfarsitul vietii si sa iti fiu fidel/fidela toata viata.”
  Daca mai luam si versetul urmator: „Adevarat va spun ca orice veti lega pe pamant va fi legat in cer; si orice veti dezlega pe pamant va fi dezlegat in cer.” (Matei 18:18), ce ziceti, sunt cei doi casatoriti si considerati sot sotie in fata Lui Dumnezeu?
  Eu cred ca da; si daca in urma acestui legamant, cei doi s-ar desparti, chiar daca nu a fost nimeni prezent cand l-au facut – nici pastor, nici parinti, nici prieteni; doar ei doi si Domnul – eu cred ca Dumnezeu ar considera despartirea asta ca si un divort si ar fi vinovati inaintea Domnului pentru ca si-au incalcat legamantul.

  OK, si acum veti zice, la ce foloseste asta daca oricum toata lumea crede ca nu esti casatorit decat dupa biserica si starea civila; si ai fi o pricina de poticnire pentru toata lumea – ai fi considerat ca traiesti in curvie.

  Va voi spune acum la ce foloseste.
  Multi tineri isi pun intrebarea: Ce este permis intr-o relatie de prietenie?… Pana unde pot sa merg pe plan fizic si sa nu pacatuiesc?
  Eu consider ca nu prea departe; de ce? Simplu, ganditi-va ce parere ar avea Dumnezeu despre lucrurile pe care le-ai facut cu o fata sau un baiat de care mai tarziu te-ai despartit din diferite motive.
  Ei, dar in momentul in care stii deja ca iti vei petrece restul vietii cu el/ea, casatoriti-va, voi doi si Domnul, si nu veti mai avea mustrari de constiinta sau intrebari de genul celor de mai sus. Pastrati lucrul acesta doar intre voi doi si Dumnezeu pentru ca sa nu fiti o pricina de poticnire si mai tarziu veti trece si pe la starea civila si biserica pentru ca sa fiti priviti ca sot si sotie de toata lumea.
  Dar tineti minte ca acest juramant nu e o joaca, sa va considerati ca si casatoriti dupa aceasta. Si daca va ganditi la sex… nu, nu e pacat dupa acest juramant – ca doar sunteti casatoriti – dar ce veti face daca apare un copil; va trebui sa explicati tuturor aceste lucruri… cati vor fi de acord cu voi?…
  Aveti grija la juramintele pe care le faceti; cu Dumnezeu nu ne jucam.

  Daca ati avut rabdare sa cititi tot, va multumesc pentru atentia acordata 🙂
  Sper sa nu se supere nimeni pe mine; cum spuneam, e doar incredintarea mea.

  Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute sa va pastrati curati inaintea Lui! Multa pace!

  • dori`s zice:

   sa sti andrei ca ce ai spus tu in cea mai mare parte este foarte adevarata si bine studiata problema. acum eu iti vorbesc ca o femeie casatorita si binecuvantata cu o fata care probabil se va casatori si ea in curand.
   deci tu ai dreptate in aspectul ce priveste legamatul incheiat intre un barbat, o femeie si Dumnezeu. asta este partea cea mai importanta si mai serioasa si din pacate in ultimul timp tratata cu multa superficialitate. in adevar cand un baiat se gandeste sa-si lege viata de o fata ar trebui sa fie foarte serios. sa intoarca problema pe toate fetele si sa vada daca macar atat cat stie si poate el in acel moment este convins cu adevarat ca vrea sa ramana toata viata alaturi de fata aleasa cu toate implicatiile acestei alegeri. cred ca ar trebui sa-si ia un timp numai el cu Dumnezeu si cu toata seriozitatea sa aduca aceasta hotarare in fata Domnului pentru a primi incredintare din partea Lui ca este corect ce face. la fel ar trebui si fata. cand totul este clar intre cei doi si Dumnezeu si daca traiesc in jungla sau in alt loc putin populat, sau daca se afla
   printre straini departe de familie si nu au posibilitate sa impartaseasca cu ei bucuria lor eu cred ca este suficient si este o casatorie valida in fata lui Dumnezeu.
   totusi in cea mai mare porunca se spune ca a iubi pe aproapele tau ca pe tine insuti este egal cu al iubi pe Dumnezeu. deci daca iti iubesti patenerul atat de mult ca poti jura in fata lui Dumnezeu ca iti vei da toata silinta sa-l faci fericit ce te face sa ti acest legamant secret? de ce sa te ascunzi de oameni daca esti bine in fata lui Dumnezeu? oricum intr-o societate nu poti tine prea mult acest secret si risti sa te expui la multe neplaceri inclusiv la cea mentionata de tine. apoi eu zic daca voi aveti o relatie corecta cu Dumnezeu, inseamna ca aveti o relatie corecta si cu familia din care proveniti:parinti,frati,bunici.ce fel de dragoste purtati voi familiei cand le suprimati dreptul de a se bucura impreuna cu voi? si nu vad logica pentru care sa ti ascunsa o relatie atat de frumoasa si perfecta? tu zici ca mai tarziu vor trece si pe la starea civila, pai daca tot vor trece pe acolo de ce mai tarziu si nu acum? daca scum nu sunt intrunite conditiile sa fi acceptat la starea civila, oare esti apt pt a avea relatii intime? apoi vad ca nu pomenesti nimic de biserica. biserica nu are nici un rol? totusi ea a fost creata de Domnul Isus, slujitorii ei au ungere, au Duhul lui Dumnezeu in ei, ei sunt reprezentantii lui Dumnezeu intre oameni.
   eu zic ca nici starea civila nici cununia religioasa nu sunt mofturi nici traditii. noi le facem sa para asa, dar ele sunt pasi necesari pentru a porni cu toata increderea in viata de familie. din proprie experienta iti spun ca inceputurile vietii de familie sunt frumoase dar grele. este o schimbare majora in viata a doi oameni diferiti care vin din medii diferite si care incearca sa devina una. oricum e greu,dar cand mai trebuie si sa faci lucrul asta in ascuns, cu o tenta de vinovatie, va deveni f stresant si nu cred ca va ajuta de loc ca relatia dintre parteneri sa fie armonioasa.
   Domnul sa ne dea intelepciune la toti sa facem voia Lui.

  • dori`s zice:

   ah, inca ceva. ai scris ca intr-o relatie de prietenie nu sunt permise prea multe lucruri. aici nu pot fi deacord cu tine. intr-o relatie de prietenie iti sunt permise multe lucruri si interzise numai unul. iti este permis sa manifesti dragostea (agape), bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine,credincioşia,blândeţa si mai ales înfrînarea poftelor. nu-ti este permis contactul fizic. as spune ca o relatie de prietenie aste aproape ca in gradina Eden unde erai rasfatat cu multe lucruri bune si interzis unul singur pentru bine omului. pentru cine este dispus sa invete din experienta altora va sfatuiesc sa tanjiti mai mult dupa cele enumerate mai sus decat dupa acela unu interzis. dupa ce veti fi casatoriti veti vedea ca acelea valoreaza mai mult decat credem noi inainte de casatorie. mult Har!

 21. Cristi zice:

  Am si eu o intrebare….Masturbarea e considerata pacat?Sa stiu si eu…

 22. Cristi zice:

  desigur ca ma refer la curvie

 23. florentina zice:

  am urmarit in mare comentariile voastre cu privire la curvie…as vrea sa va pun o intrebare si mi-ar place sa aud parerile voastre…curvie inseamna doar actul sexual? oare curvie nu inseamna si atingeri, mangaieri, stimulari sexuale? curvie nu inseamna si un „simplu sarut”, privire, sau gand?…trebuie neaparat sa fie actul in sine? nu-i de ajuns sa se intample ceva „minor”, cum ar fi o atingere intima si nu numai…astept pareri.

  • Marius David zice:

   draga Florentina, nu curvie… preacurvie înseamnă numai privirea.
   Nu m-aş avînta la prea multe păreri pe tema asta. Ştim cu toţii foarte bine, şi tu şi noi, ştim foarte bine să deosebim stînga de dreapta,
   este convenabill, probabil, să începem o discuţie „teoretică” şi foarte puţin folositoare.

   Nu-i aşa că ştii ce ai de făcut?
   Nu-i aşa că ştii ce nu ai de făcut?

 24. Vasiloni Ionel zice:

  Lucruri interesante s-au vorbit pina aici si am vazut persoane interesate de o problema importanta care a facut mult rau.Deasemenea toti care ati comentat s-a vazut in voi ca stapiniti si cunoasteti Biblia,dar am ramas cam neclar.Nu s-a finalizat raspunsul.Puteti sa mai reveniti,chiar fr. Marius.Va multumesc.

 25. necunoscut zice:

  Adresez si eu o intrebare ..Poti lua de nevasta o fata care a curvit cu o persoana? Si apoi ea la cunoscut pe Dumnezeu si vrea sa se casatoreasca cu un baiat care si el e credincios…

  • Marius David zice:

   stimate necunoscut, te sfatuiesc sa discuti aceasta problema personal cu cineva, cu autoritatea spirituala la care te raportezi.
   in principiu
   1. cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi
   2. avem o carte, Osea, în biblie.
   dar … fiecare caz trebuie judecat separat, direct, față către față, nu pe internet.

 26. Alina zice:

  Buna intrebare!

 27. jeanpaul zice:

  Imi cer scuze daca am ajuns prea tarziu pe aici. Dar daca mai e cineva interesat de subiect…..iata, am gasit si io ceva :
  ” Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine* ca omul să nu se atingă de femeie.
  2 Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.
  (…)
  7 Eu aş* vrea ca toţi oamenii să fie ca** mine, dar† fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul într-un fel, altul într-altul.
  8 Celor neînsuraţi şi văduvelor, le spun că este bine* pentru ei să rămână ca mine.
  9 Dar, dacă* nu se pot înfrâna, să se căsătorească, pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă.”
  Casatorit….necasatorit….pricina e aceeasi : curvia (neinfranarea), ceea ce ma face sa inteleg ca aceasta (curvia) are loc atunci cand barbatul si femeia se impreuneaza pentru cautarea placerii si nu pentru perpetuarea speciei…. de aici rezultand, dupa caz, acei „copii nascuti din curvie”….acest argument il gasesc sustinut de : „Aşadar, precum prin greşeala unuia a venit osânda pentru toţi oamenii, aşa şi prin îndreptarea adusă de Unul a venit, pentru toţi oamenii, îndreptarea care dă viaţă;”
  Iata ca se vorbeste de Unul si nu de doi….doi erau Adam si Eva (care au fost si ei Unul inainte de greseala) prin care a intrat pacatul in lume; Unul este Isus Hristos cel care nu a fost nici casatorit nici necasatorit caci El a trait in neprihanire, „a condamnat pacatul in trup” astfel aratandu-ne calea spre Mantuire , adica eliberarea de sub pacat…..

 28. Paula zice:

  Buna am o intrebare … Desi suntem in 2018 si articolul asta este foarte vechi , vreau sa va intreb … Ce se intampla cand o fata de rel. Ortodox si un baiat pocait (penticostal) intretin „relatii” sexuale , atingeri , sex anal si sex oral , dar fata inca e virgina , se actioneaza corect ca baiatul sa se desparta de ea , ei fiind necasatoriti ?

  • Marius David zice:

   Am stat foarte mult în cumpănă dacă să aprob sau nu acest comentariu.
   Mi-a fost rușine de mai multe ori, în mai multe zile, cam din 23 august, de cînd datează comentariul.

   M-am hotărît totuși să îl las, pentru că acest tip de gîndire (cu greu numesc asta gîndire, că este o idioțenie în cea mai cumplită formă a ei) este din ce în ce mai popular între unii tineri evanghelici.
   cînd am spus că sexul premarital este pandemic în bisericile noastre am fost luat peste picior și huiduit.
   Din ce în ce mai multe fete trăiesc în această schizoidie cumplită.

   Băieții, și nu numai ei, sînt dopați cu pornografie.
   Băieții inițiază relațiile și încep relațiile cu fetele destul de timpuriu.
   Se aprind unii după alții. Ei le manipulează cu ”dacă nu mă lași să fac asta … nu mă iubești și mă duc după … cutare sau cutare care mă lasă”
   Ele, proaste (scuzați-mi franceza), se lasă!

   Tind să se împerecheze rapid. Jocul hormonilor în burhăi și la unii și la celelalte.

   Dar au o singură problemă, o biață pieliță nenorocită (de ce o fi pus-o Dumnezeu acolo oare? Chestia asta cu semnul virginității este cumplită, te doare capul dacă te gîndești prea mult), ei, asta care le stă împotrivă și trebuie păstrată pentru ”ziua cea mare, ziua în care mireasa pură, virginală, va îmbrăca semnul purității, haina albă de mireasă”. Aici este rîsul-plînsul! Comedie tristă în toată regula!

   Se împreunează sălbatic, după cum descrieți dvs, în toate căile posibile și în toate modurile posibile. Se ”cunosc” în sens biblic în cele mai intime ipostaze și dvs. vorbiți încă de VIRGINITATE????

   Virginitate unde, în ce?
   Păi se despart, se împerechează ca lupii cu altul, care este problema? Apoi cîntă în cor și în formația de fraudă și întinare împreună.
   Conștiințele sînt atît de bătucite că nu clipesc cînd trebuie să mintă. Vorba Scripturii: poți cunoaște urma omului la o femeie? Nu! Se șterge la gură și spune că n-a făcut nimic!

   Există conceptul de ”acționează corect” în acest context?
   Da, dacă gîndim darwinist, sigur, băiatul acționează corect. Absolut! Vorbim de egalitate, feminism? Aici bărbătușii, masculii, aceștia sînt eternii cîștigători!

   Fata este o biată fraieră (eh, nu chiar așa de fraieră din moment ce și-a păstrat pielița și poate păcăli pe altul că este virgină… ) care a fost folosită pentru ”descărcarea” de sămînță a ”fostului viitor și potențial logodnic”, a fost de fapt folosită de fapt ca o găleată pentru masturbarea ăluia și acum găleata este schimbată cu alta. E simplu!

   Deci pot să se despartă și să se ducă unii după alții cum vor. Fetele sînt probate precum o pereche de pantofi. Dacă te strîng, o schimbi cu alta. Dacă sînt prea largi, îi pui înapoi pe raft. I-ai purtat două zile, dar nu miros. Dăm cu pudră de talc.

   Dumnezeu i-a lăsat deja în voia minții lor blestemate de mai mult timp.
   N-am comentat chestiunea confesională. Ce contează că unul este ortodox și cealaltă este pocăită, sînt amîndoi niște păgîni aprinși în poftele lor. Niște cărnuri care se zvîrcolesc în cearceafuri nelegitime (eh, ce știu părinții, ei lucrează să le facă zestre prin Spania, Italia, Germania și Austria!)

   Ce mai contează confesiunea cînd își spurcă paturile?
   Ce prost trebuie să fie acela care ia o astfel de ”virgină” sau… poate că își merită soarta. IA și el o virgină ca acelea pe care le va fi lăsat el în urmă.
   Media de relații înainte de căsătorie în mediul urban este cam de 5. Dintre care 3 se lasă cu sex așa cum îl descrieți dvs. sau masturbări reciPORCE.

   Primele două relații fiind între 13-15 ani, deci prea naivi și speriați ca să încerce mai mult.
   După 15 ani, sănătate, taică, și noroc!
   Despre avorturi în mediul evanghelic?
   Alt subiect!

   Sînt trist și îngrețoșat!
   Voi sări astăzi peste micul dejun!

  • XLucian zice:

   Nu de mult, acum cîteva săptămîni, auzeam o relatare reală cum baiatul pocălit îi cere fetei pocăite [deși am dubii] cu care era logodit să facă un consult la medic pentru verificarea virginității.
   Fata acceptă și rezultă că este virgină, dar el nu o crede și îi cere să facă „proba”:
   Ea acceptă fiindcă el zice că o părăsește dacă nu…, iar după consumarea actului rupe logodna din cauză că nu a avut „semnele fecioriei” [știți la ce mă refer].
   Numai că buhaiul e și incult ca să știe și de alte configurații mai rare, nu cele „default”, astfel că el chiar crede că a fost mințit.
   Însă același individ ingrat „strecurat printre” cei din biserici se logodește încă o dată, iar parcursul este aproape același.
   Numai că fata următoare nu acceptă să facă testul.
   De data asta s-a terminat înainte de orice altceva.

   Fac apel la părinții care au fete și care nu le educă în mod corespunzător să se pună serios pe educarea lor, fiindcă altfel vom ajunge să cununăm numai mirese în rochii pestrițe, dacă le mai cununează cineva…

 29. Nume EDITAT zice:

  Ma puteți ajuta? Sunt o creștina penticostala căsătorită cu un necredincios avem 34 anicasnicie. El de 4 ani are o relație cu o femeie necăsătorită. Pe mine nu ma mai vrea spune nu mai sunt sotu tău, dar locuim in aceiași casa dormitoare separate. El vrea divorț eu ma opun. Vreau să-mi ajute Dzeu să-mi salvez căsnicia. Pling ma rog postesc ce sfat îmi dați? Mulțumesc! Domnul sa va pună pe inima îndemn pentru mine

  • Marius David zice:

   Stimata soră, îmi pare rău, nu știu altfel cum să vă ajut decît rugîndu-mă pentru dumneavoastră și pentru cazuri asemănătoare cu al dumneavoastră, din ce în ce mai multe, din păcate. Numai o minune din partea lui Dumnezeu vă poate salva căsătoria și aici, această minune ar trebui să înceapă cu întoarcerea la Dumnezeu a soțului dumneavoastră. Altfel nu văd ce motive ar avea să rămînă în căsnicia asta. Chiar nu văd! Copiii? Un legămînt? Făcut în fața Cui? Rugați-vă mai întîi pentru întoarcerea Lui. Apoi, Dumnezeu, care este Dragoste, va turna dragostea Sa în sufletul său.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.