Cine sînt?

Marius David Cruceru

Mă numesc Marius pentru că mama a citit Mizerabilii de Victor Hugo cînd era gravidă și făcea naveta între Ploiești și Vălenii de Munte, unde era asistentă medicală. Tata, pastor, citea Psalmii, de aceea mă numesc şi David. Între Psalmi şi Mizerabilii se pot aşeza multe, ca între două coperţi.

Cu numele Cruceru este o poveste mai lungă pe care o voi spune cu altă ocazie.

Sînt născut în 28 ianuarie 1971, pe la ora 3 noaptea.

Sînt singurul moldovean (după accient), născut la Ploieşti (poate că de aici mi se trage ironia caragialescă), tata a fost oltean, mama din Prahova (drumul vinului), am făcut armata în Dobrogea, facultatea la Bucureşti, trăiesc acum în Ardeal.

M-am căsătorit devreme (20 de ani), fără regrete, cu Natalia. De cînd sînt căsătorit cu ea cred în extratereştri. Ea este motivul pentru care zîmbesc din cînd în cînd. În 2021 am împlinit 30 de ani de căsnicie fericită. Cea mai fericită jumătate din viaţă.

Comoara noastră? Copii: Neriah, 28 septembrie 1992, Naum Lucas, 26 august, 1997, Noah Cristofor, 21 octombrie 2014 (Ahinoam, fratele lui geamăn, este în ceruri, alături de Nathanael, 1995 și Maria Sarah, 2012). Între timp am mai cîștigat doi copii: pe Titus, soțul Neriei și pe Andreea, soția lui Naum … și, dacă Domnul îngăduie, devenim bunici. (updated 29 martie 2021, de ziua Nataliei)

Ce meserie am?

Două lucruri am spus că nu voi face niciodată în viață: să fiu profesor sau pastor (din data de 30 iunie 2013 m-am autosuspendat din funcția de pastor), dar am revenit apoi la preocupările pastorale, devenind capelan pentru bolnavii terminali în cadrul Hospice Emanuel.

Am visat să devin pilot de aviație militară. Sînt introvert, pesimist și mizantrop cu accente cinice prin structură, dar Dumnezeu mi-a dat prin Duhul Său și dragoste și bucurie și pace, mai ales odată cu îmbătrînirea …

Cea mai mare spaimă? Cel mai mare coșmar? Să vorbesc în public!

Îmi plac mai mult cărțile decît oamenii și prefer să tac și să scriu. Drept pedeapsă Dumnezeu m-a pus să vorbesc cîte 4 ore pe zi în medie. Sînt profesor (prof. univ. dr. etc.) și, pentru aproape 20 de ani, am fost pastor baptist. Iată cum Dumnezeu, cu binecunoscutu-I simţ al umorului m-a aşezat contra tuturor tendinţelor mele naturale: m-a făcut profesor de limbi clasice (unde-i adrenalina zborului?), introvertul trebuie să predea şi să predice, pesimistul trebuie să încurajeze şi mizantropul trebuie să stea între oameni mai tot timpul.

Urăsc detaliul și exactiatea, prefer improvizația și noutatea. Limbile clasice sînt ocna în care îmi ispăşesc toate păcatele. Drept corecție Dumnezeu m-a pus să fac limbi și literaturi clasice, latina și greaca veche, obiecte de studiu care necesită o aplecare spre detaliu învecinabilă matematicii.

Am făcut limbi clasice doar ca să ajung la teologie, dar pe ocolite, prin exegeză. De fapt mă chinui să redefinesc exegeza pentru mine ca o știință a ocolirii, curtării… fac periegeză. Acesta este proiectul de care mă ocup din 2006.

Ce este pentru mine teologia? Doamne ferește, nu este știința despre Dumnezeu, este știința discursului despre Dumnezeu. Sarcina adevărată a teologului este să găsească logoi prepoi tw Thew, cuvinte potrivite pentru Dumnezeu. Din această pricină teologul trebuie să fie și filolog neapărat.

Am scris trei cărți, Augustin, un amator, Întoarcerea din Oglindă şi un pseudocomentariu la Predica de pe Munte. Alte trei proiecte sînt în lucru, dar m-am temut să le scot înainte de 50 de ani.

La 10 ani am fost declarat complet afon.

După ce m-am convertit la creștinism, după o scurtă stație pe la Yoga și Budhismul Zen, am simțit o nevoie mistuitoare de a cînta. Acum cînt la tot ce prind în mînă, dar în special la Chitară, Lăută renascentistă și alte instrumente secundare, cum ar fi Clarinetul în Sib.

Dacă tot mă cheamă David, cînt Psalmi.

Voi muri devreme, de asta mă grăbesc să trăiesc. Cu pasiune!

Pasiuni? Muzica, Literatură, Sporturi ca Parapantă, Călărie, Ciclism, Arte Marţiale Japoneze (centură albastră shotokan-fudokan, linia Vancea-Stuparu-Iorga), Apicultură (tata, unchiul, socrul), Tîmplărie (tata socru), Lutierie, îmi place să conduc (50.000 de km pe an în medie), dar pasiunea cea mai mare rămîne „pescuitul de oameni” cu NET (plasa) şi cu WEB-ul (ca plasa de paianjen). Mai nou mă pasionează aviația, visez să îmi scot licența de pilot pentru avioane ultraușoare.

Am nădejde că Îl voi întîlni și față către Față pe Dumnezeul Treimic, că pe Mîntuitorul L-am cunoscut deja.

De cînd îmi crapă retina văd mai bine, de cînd mi-a făcut inima fibrilații, am devenit mai simțitor un pic, am căpătat un pic de … inimă.

Îmi fac planuri pentru felul în care îmi voi petrece eternitatea. Trebuie să termin cu matematica, să finalizez cîteva instrumente noi, să învăț la violoncel, la pian și să termin de scris cîteva lucruri.

Voi reveni cu o completare de profil, dacă este cazul. Deocamdată cred că ştiţi mai multe despre mine decît ştiu eu însumi.

286 de răspunsuri la Cine sînt?

 1. laura zice:

  va admir profund! sunteti total! era nevoie de cineva ca dvs in Romania.
  Domnul sa va binecuvanteze cu tot ce are El mai bun si sa va ajute sa impliniti toate planurile propuse 🙂
  cu mult respect si dragoste in Hristos Isus,
  laura

  • Marius David zice:

   Multumesc, Laura, nu cred că merit admirația, nici măcar superficială, ce să mai spunem de profundă.
   După unele voci se par că eu sînt ciuma româniei, așa că să ne bucurăm cu temperanță.

   • CRISTIAN zice:

    MDC, „unele voci” sunt intotdeauna cele care nu conteaza, din fericire!
    va doresc, inima!

   • adrian zice:

    fii atent pe unde umbli, ciuma este contagioasa 🙂

   • ionut zice:

    ce crezi ca spune Dumnezeu despre tine si de ce?

    • Marius David zice:

     Azi dimineaţă am vorbit cu Dînsul şi avea o părere destul de bună despre mine.
     Cred că ştiu şi de ce.
     Cînd m-am proţăpit în faţa Lui, s-a repezit Cristos în faţa mea.
     Eu dau să vorbesc, dar Cristul nu mă lasă, întinde palmele şi-mi face semn să vorbesc abia după ce îşi va fi potrivit borta pălmii în dreptul meu.
     Am vorbit …
     Tatăl mi-a răspuns tot prin gaura sîngerîndă a palmei.
     De asta cred că mi-a spus „Sfîntule”, din pricina sîngelui care se scurgea prin ruptura dialogului nostru.

     • adrian zice:

      aha, deci si tu te pitesti dupa Fiul cand te duci in fata Tatalui!

     • Dragos zice:

      Incredibil ce impertinenta aveti! Cum puteti sa vorbiti la modul asta despre Dumnezeu? Nu va doare retina? Sunteti o fiara apocaliptica! Huliti cu semetie numele lui Dumnezeu! Strigati ca o fiara! De unde atata semetie? De ce nu va vedeti nimicnicia ca sa va smeriti? O astfel de atitudine nu poate avea evlavie fata de Dumnezeu si este ingamfata in sine! Prin gura ta vorbeste un diavol indraznet si semet!

      • Marius David zice:

       Cu greu m-am abținut să nu vă dau drumul la acest comentariu. Este o mostra de prostie răutăcioasă greu de găsit în altă parte. Am avut răbdare cu celelalte comentarii ale dvs., dar demonstrați o îngustime de minte și o lipsă de bun simț cu adevărat de pus la insectar. Din pricina unora ca dvs. este hulit creștinismul și sîntem puși cu toții la un loc ca proști și inculți. Vă mai dau cîteva șanse să reveniți la o atitudine mai înțeleaptă, ca să nu zic mai inteligentă. Dacă nu, am instrumente să vă blochez accesul. Cu adevărat de colecție comentariul dvs.! 🙂

     • Fratele Răzvan zice:

      După cum ai scris acest comentariu, se vede clar că trufia pune stăpânire pe tine și că te minte Satana. Trebuie să te pocăiești urgent, dar nu amâna pocăința, că dacă mâine mori ce vei face ? Vei plânge de durere o eternitate în focurile iadului dacă nu te pocăiești acum cât mai ai vreme, dar apoi va fi prea târziu și în zadar.

   • inaki zice:

    Domnule Varsator ca altfel nu pot sa spun , aveti un umor tipic . Numai cine stie , intelege 🙂

   • EDDY zice:

    aveti un resume impecabil frate Marius,
    As avea si eu o intrebare daca nu deranjez:
    Pentru orice meserie pe lumea asta se face scoala (facultate sau profesionala 4-10 ani) in fine , de ce la modul general bisericile baptiste, penticostale etc nu au nici o scoala in detaliu(nu doar un simplu curs), pentru ceice vor sa se casatoreasca, cei care au fost parasiti de partenerii de casatorie si au nevoie de ajutor(exemplu cu Beniamitii din Biblie) (pentru ca ard) in a se recasatorii ca sa nu pacatuiasca, mi se pare foarte logic sa fie asa , pentru ca casatoria dupa parerea mea e cea mai importanta sa fie pe viata si sa nu existe divort la crestini am impresia ca sint multe biserici nu toate in care banul dicteaza totul, iar oile,oitele si miei nu conteaza decit daca dai bani la biserica cit mai multi.
    Multumesc anticipat pentru raspuns

    • Marius David zice:

     stimate Eddy, asemenea ”cursuri”, grupuri de pregătire pentru căsătorie există, mai ales în bisericile mari, urbane. Acum avem foarte multe resurse. Putem asculta tot felul de lucruri pe internet. Avem youtube. Din orice colț al țării poți asculta la cei mai mari predicatori. Problema noastră nu este lipsa resurselor, nici lipsa cunoștinței. Problema generației noastre este o anume anesteziere față de orice și față de durere și față de bucurie. Le-am cîntat de jale și n-au jucat, le-am cîntat de bucurie și n-au plîns sau … invers. Oricum nu contează pentru fețele de piatră ale unor oameni pe mormintele cărora s-ar putea scrie ”morți la 15 ani, îngropați la 95”

 2. mihu zice:

  pentru mine, frate, sunteti o pilda buna pe care a folosit-o Dumnezeu sa schimbe unele lucruri la mine, si inca mai am de invatat cateva! Dumnezeu sa va binecuvanteze pe mai departe!

 3. calin zice:

  cu respect
  ati spus multe
  si totusi putin din trairea prin isus
  va grabiti sa traiti
  dar prea sunteti legat
  un pic de toate cele.

  scriam candva, prin vremi trecute ca:
  mi-e dor sa mor de ziua de maine
  sa traiesc doar azi cu apa si paine
  imbracat cu-a crinului lucire
  inmiresmat cu iz de iubire.
  si totusi
  mi-e dor s-apuc ziua de maine
  sa spun ca zi cu apa si paine
  e gandul liber in iubire
  ce-n lume aduce mantuire.

  • Marius David zice:

   călin,
   eu speram că ceea ce tu numeşti „trăirea prin Isus” se subînţelege.
   eu nu sînt din aceia care îşi scriu pe cartea de vizită Ioan 3:16.
   Nu că n-ar fi bine, dar cred că pot mai mult decît să prind omul la înghesuială şi să îi iau scalpul cu biblia în cap la orice mişcare.
   Da…. din cînd în cînd, pe drum fiind, în trafic şi cu destinaţia înainte, întreb pe cineva numele unei străzi, dacă m-am rătăcit şi nu mă opresc să-l evanghelizez… păcatele mele.

   PS. uneori exprimarea în proză are mai multă poezie decît cuvintele care sună din coadă…

   • calin zice:

    va salut
    nici mie nu-mi place sa prind omul la-nghesuiala, nici sa-i dau cu biblia in cap spunandu-i ca la chemarile in fata asta-i ziua ta ziua mantuirii tale . ziua o stie tatal. a talharului a fost ziua rastignirii.
    vroiam doar sa spun ca iubirea e un mod de a trai – sunt sigur ca stiti acest lucru – nu un mod de prezentare.
    ce fel de coada ? de peste …

    • Marius David zice:

     da, sigur, iubirea este un mod de a trăi, eu trăiesc scăldat în iubire, Dumnezeu mă iubește, soția, copiii, nu reușesc să dau înapoi cu vîrf și îndesat cît primesc.

     • urda axinia zice:

      Ce frumos ! Mă bucur că am ocazia să vă cunosc , e drept din întâmplare .Până aici nu stiam că existați .Dar v-am cunoscut !! Si m-am infruptat cu lăcomie din ce Tatăl a pus în d-voastră (puterea Sa transformată în conferințele – predicile postate acum mulți ani ;eu abia în seara asta le-am descoperit ). Am căutat apoi materiale actuale dar n-am găsit repede și am renunțat pentru că ard de dorința de a-mi exprima încă o dată bucuria cunoașterii. Sper că sunteți bine -ultima postare avea anul 2015 , sper că sunteți la fel de iubit de Dumnezeu , de soție , de copii …Numai de bine vă doresc mai departe ! A, și mi-ar plăcea să vă cunosc personal într-o altă dimensiune a veșniciei , alături de cei dragi ai dvoastră . Până atunci , trăiți cu grabă , până veți muri repede !

 4. elisa zice:

  „e usor a scrie versuri ,
  cind nimic nu ai a spune,
  insirind cuvinte goale,
  ce din coada au sa sune”
  Calin…pestele acela e . 🙂
  Eminescu, nu altul. 🙂

  • calin zice:

   E minescu, il stie lumea
   L a toti cuvinte cuvinte goale spune.
   I n spital, gandesc eu bine
   S farsi bolnav – nebunul.
   A sta e. Desertaciune …
   Vorba psalmistului.

   • Poezitoare. zice:

    Aprecierea ta pentru genii rezultă din „greutatea versurilor”. 😀
    După ce că n-au nici rimă, și ritmul e de topor, mai și așezi cuvintele în rând =)))

    cine, e vreo admiratoare care continuă să te tot laude, de ai ajuns s-o crezi?

    Și cred că despre deșertăciune a vorbit exclesiastul.

 5. elisa zice:

  „ciuma Romaniei”?????
  credeam ca altcineva ne ciumeaza!. 🙂
  ramaneti asa cum sunteti in Domnul si cu El in veci!

 6. mihu zice:

  Frate Marius, stiu ca nu trebuie sa scriu asta aici, dar rubrica cu „Intrebari” mi se blocheaza …datorita prea multelor intrebari de acolo. Aveam si eu o intrebare!
  Am o intrebare in legatura cu un text din 2 cronici 34:14 – Scrie aici ca: “preotul Hilchia a gasit cartea Legii Domnului, data prin Moise”. Care este cartea Legii din cele 5 carti? Sau care carti scrise de Moise formeaza “Cartea Legii”?

  • Marius David zice:

   La vremea respectivă probabil că tot corpusul existent la vremea respectivă.
   Cele cinci erau numite în mod generic Legea Torah, pentru că aveau în cuprins legea morală, rituală etc.

 7. Domnul sa va binecînteze, frate Marius! Va doresc mult har!

 8. Horeb zice:

  „Voi muri devreme, de asta mă grăbesc să trăiesc. Cu pasiune!” – frumoase cuvinte şi cred că şi adevărate, astea le-am luat pentru mine! Multă binecuvantare!

 9. Pingback: Revenire din post de comentarii | Marius Cruceru

 10. ciprian zice:

  ma bucur foarte mult sa gasesc o persoana care a pus o piatra de temelie in viata mea
  Dumnezeu sa va de binecuvantari

 11. Robert zice:

  De ce de cele mai multe ori nu zambiti?

 12. barthimeu zice:

  Dragă Marius,

  Am câteva întrebări pentru tine…

  Marius:Natalia e femeia din link-ul sugerat în ultima frază a articolului, pentru care zâmbeşti (doar) din când în când?

  Dacă „detaliul şi exactitatea” fac diferenţa în toate (dar mai ales în relaţia om-Dumnezeu), de ce le urăşti? Sper că nu e o ură de moarte!?
  Oare nu din exactitatea detaliilor se naşte noutatea cunoaşterii (de El) ? Apreciez totuşi foarte mult corecţiile pe care le primeşti de la Dumnezeu! Aşa corecţii să tot primeşti/im!

  Dar de ce nu ne-au împărăşit nimic despre genealogia ta dinspre mama? Ai cumva rădăcini prohovene, mai exact din Vălenii de Munte, unde ai/veai un bunic care cultiva un soi de struguri care-ţi lăsau gura apă ? Şi care venea în fiecare primăvară la Cluj, la Hală („Clujana”) să-i vândă, şi care dormea la un frate baptist bătrăn, coleg de tarabă? De pe atunci să se fi înfiripat în tine spiritul de Irisolog?

  Iată doar câteva din multiplele întrebări car mi le-am pus în legătură cu persoana ta…

  • Marius David zice:

   da, aşa este, Natalia este motivul pentru care zîmbesc.
   nu, nu este o ură de moarte pentru detaliu, tocmai de asta fac exegeză, firea mea pămîntească le urăşte, în Duhul le iubesc.

   Da, am rădăcini Prahovene, nu din Văleni, ci din Tătaru, Vaideal (dealul Vai de el), cum urci spre Podgoria, dinspre Urlaţi,

   Da, aşa este… Bunicul meu venea la Hală la Cluj cu acei struguri…

   Este adevărat.. este ca într-un roman poliţist… 🙂

 13. Cristina zice:

  Autoironia si plasticitatea exprimarii au conturat un portret deosebit de interesant…

 14. Vă salut cu mult respect şi apreciez ce şi cum scrieţi. Mi-ar plăcea să citesc articolul Augustin, un amator, dar e parolat!
  Ce ar trebui să fac pentru a intra în posesia parolei? Asta daca se poate! Vă mulţumesc si va doresc mult spor in activitatea pastorala si publicistică.

 15. Mulţumesc! Ehe, nu-i rău, vorba apostolului, cine nu munceşte nici să nu mănânce:)… Mă risc!

 16. Putinstiutoru' zice:

  Frumos. Esti culmea contradictiilor in viata! 🙂

  Auzi, in loc sa ti mai pierzi timpul invatind sa cinti la pian, mai bine scrii in timpul ala. Scrisul ramine, notele se duc pe aripile vintului! 🙂

 17. JTP zice:

  Tare mi-ați stârnit curiozitatea în ceea ce privește (pseudo)comentariul la Predica de pe Munte, încât m-am trezit pe siteul Risoprint comandându-l. Oricum, daca vă rămân îndatorat pentru un lucru, e pasiunea dumneavoastra molipsitoare pentru greacă. Tare aș vrea să mă aprofundez în studiul ei. Fără să vă periez, sunt convins că va fi o lectură bună!

 18. Vasile zice:

  Draga Marius
  Dupa tot ceea ce am citit, mi-a venit acest gand pe care ti- l scriu. Ai mare nevoie de a te lepada de sine. Dumnezeu sa te ajute si pe tine si pe mine. Fara asta, traim doar cu impresia ca ne vom intanli cu El. De patru ori pe an, in localiatatea Zarnesti jud Brasov, are loc, Scoala Biblica Maranata, coordonata de preaiubitul frate Ioan Panican. Ti-ar prinde foarte bine o saptamana pe munte la Picioarele Domnului. Acolo, invatam prin harul pe care El il revarsa peste noi, sa ne lepadam de sine. Fii binecuvantat. Cu sinceritate, Vasile.

  • Marius David zice:

   Da, Vasile, asta încerc să fac în fiecare zi, să mă lepăd de mine, este ca în basmul acela cu povestea porcului, seara devenea prinţ, dar pielea blestemată se ţinea de el. Asta este crucea pe care ne-o asumăm în fiecare zi.

   În urmă cu ceva ani l-am întrebat pe Liviu Ciortuz:
   – ce faci, Liviu?
   – mă suport! mi-a răspuns

   mare adevăr… sper cu trecerea vremii să am mai puţin de suportat.

   Despre Panican? Mulţumesc, nu!
   Altul!!!.

   Sora Binţea a fost întrebată la un moment dat despre acest imitator al lui R,W.
   – Ce părere aveţi de Panican? vedeţi ce bine îl imită pe fratele Richard?
   – Da, Domnul a spus… să nu pofteşti nici la bunul aproapelui tău, nici la casa lui, nici la nevasta lui, nici la măgarul lui… nici la vocea Lui.

   Îmi pare rău, nu cred în Ioan Panican şi nici în şcoala aia. Cred numai în Domnul Isus.

   • Vasile zice:

    Draga Marius
    Imi pare rau sa aud asa cuvinte, de la unul care se numeste slujitor al lui Dumnezeu. Ce bine era daca te rezumai doar la „Dumnezeu sa aiba mila si de Panican si de mine si de noi toti”. Il cunosc personal pe fratele Panican de mai bine de 10 ani. A avut si are un minunat impact asupra vietii mele de credinta. Pot spune fara sa gresesc ca daca Dumnezeu nu-l folosea in viata mea de credinta, astazi eram pe nicari. Daca aceasta frumoasa tara care se numeste Romania, ar mai avea macar 7 slujitori ca preaiubitul frate Ioan, ar cunoaste o transformare extraordinara. Ce pacat ca nu-l cunosti pe cel ce a stat la picioarele unui colos al credintei, Richard Wurmbrand. Ce pacat ca nu ai fost maca o singura data la Scoala Biblica Maranata. Ce pacat ca tragi concluzii doar din cele ce auzi. Ma asteptam, sincer, mai mult de la unul care are un asa CV impresionant. Ma rog Domnului sa lucreze la inima ta, sa aduca ziua cand sa te pocaiesti de ceea ce doar ai auzit despre acest om al lui Dumnezeu. Poate voi avea ocazia sa te intanlesc intr-o zi si sa-ti pot vorbi gura catre gura. Ma rog ca Domnul sa faca in asa fel, sa-l intanlesti pe fratele Panican si sa-ti ofere ocazia sa-l cunosti. Daca-l cunosti pe preaiubitul frate Viorel Candreanu, calca-ti pe eu-l tau si intreaba-l si despre fratele Panican si despre SBM. D-lui a fost acolo nu doar o singura data. Fie ca indurarea Domnului sa fie peste tine si casa ta. Fie ca Domnul sa-ti dea ceea ce stie ca ai nevoie. Dumnezeu sa te binecuvante. Cu sinceritate, nevrednicul rob al Domnului, Vasile.

    • Marius David zice:

     draga VAsile,

     pe Ioan Panican l-am întîlnit personal în 1991, cînd eu eram student în bucureşti, dînsul, profesor de filozofie la un liceu bun din Bucureşti.
     Pe atunci încă îşi avea bunul simţ al măsurii.

     Prefer să opresc discuţia aceasta aici.
     Este foarte comod să spunem că am stat la picioarele lui R.W. că este mort şi nu mai poate infirma acest lucru.
     Dcă vrei şi eu am stat la picioarele lui, vreo 2 minute, cît am ajutat la coborîrea căruciorului din maşina aeroportului la Biserica Valahori din Bucureşti la începutul anilor 90.
     Să fim serioşi….
     R.W. merita altfel de ucenici.

     • Vasile zice:

      Draga Marius
      Mai am un singur lucru de facut. Daca nu voi uita si daca Domnul imi va pune pe inima, sa ma rog pentru tine. Astept ziua, daca Domnul va vrea sa o aduca, sa te rusinezi de cele ce ai scris si de concluziile pripite pe care le tragi. Fii sanatos.

      • Marius David zice:

       primesc bucuros sa se roage cineva pentru mine, cine nu are nevoie de lumina?

      • Sunt Daniel Branzai din Los Angeles si sunt gelos pentru dragostea pe care i-o port fratelui Richard. Nu vreau sa-l vad furat de fumurile inchipuite ale unui presupus ucenic. Eram cu dansul cand sora Bintea i-a spus: ,,Tot Panican e la telefon. Vrea sa vina. Ce sa-i spun?“ Răspunsul a venit în dimensiunile lui colosale: ,,Spune-i că nu sunt acasă“. Spuse de un om legat de boală la pat, vorbele ar fi destule. Nu insa si pentru Panican ! Omul dat pe usa afara s-a intors pe geam si de atunci tot cam pe gem se uita in camera si viata unui puscarias genial imbolnavit de libertate.
       Cine a cunoscut originalul, detesta copia insultatoare. Fara anii grei de puscarie, pretentiile uceniciei sunt … pretentioase, iar imitatia suna a doagă de butoi. Nu cred ca vom auzi la Marea Judecata: ,,Sa vina acum inaintea Noastră Wurmbrand I și Wurmbrand II …“

     • szromulus zice:

      „R.W. merita altfel de ucenici.” – foarte adevarat. Este simplu sa isi insuseasca cineva meritele spirituale ale cuiva care a stat multi ani in puscarie unde a infruntat cele mai dure obstacole ale vietii. Este simplu sa te declari „ucenicul lui” fara sa suferi ceea ce a suferit el. Paradoxul este ca personalitatea celor doi este foarte diferita. R.W. si-a asumat raspunderea de a infrunta ideologia comunista spunandu-i Sabinei (parafrazez) „daca ma ridic si le spun adevarul tu nu vei mai avea sot”. Iar altul si-a adunat laurii castigati de altul, fara nici o suferinta. Este simplu sa te folosesti de un blazon castigat de altul, in schimb tu sa nu fii nici pe departe de cel de care sustii ca ti-a fost mentor.

    • MARIANA zice:

     domnu vasile:
     il cunosc personal pe fratele Cruceru ,e un om al lui Dumnezeu special, daca o sa-l cunoasteti o sa-mi dati dreptate pana atunci ar fi bine sa cantariti cuvintele pe care le spuneti .
     Am toata certitudinea ca intr-o zi ne vom bucura cu toti care iubesc si asteapta Venirea Domnului Isus umbland pe cale ingusta si fratele Cruceru e unul dintre acestia are o invatatura sanatoasa si nu glumeste cu pacatul va doresc sa aveti parte sa-l cunoasteti cat mai curand

     • descumpanitu zice:

      Mariana,eu nu am avut onoarea sa-l cunosc pe fr.M. Cruceru personal ci doar citind pe blogurile sale articole sau comentarii daca asta se poate numi cunoastere.Pe fratele Panicam l-am intalnit in mai multe randuri si l-am ascultat predicand de mai multe ori in Canada.La inceput mi s-a parut bizar tonul folosit si nu am fost impresionat de faptul ca s-a implicat in politica, dar mai apoi cunoscandu-l putin mai deaproape as zice ca este un om( credincios )deosebit.Am comentat aici doar pentru ca din comentariul fr Ccruceru pentru Vasile uni ar putea intelege altceva

     • Vasile zice:

      draga Mariana
      Noi oamenii cunoastem cat putem cunoste iar uneori lasam sentimentele si partea emotionala sa ne conduca. Nu contrazic spusele tale, numai ca sunt dezamagit de cuvintele unui om care are un asa CV impresionant. Dar asta nu mai conteaza. Cel ce judeca toate, este Dumnezeu. Pace si mult har. Sa ne ajute Dumnezeu sa luptam lupta cea buna a credintei, ca sa putem sa ne ducem mantuirea pana la capat, in frica si cutremur. Cu smerenie, nevrednicul rob al Domnului, Vasile.

   • ioan26 zice:

    „Îmi pare rău, nu cred în Ioan Panican şi nici în şcoala aia. Cred numai în Domnul Isus.” Cu tot respectul d-le Cruceru, nu inteleg de ce nu sinteti un adept al unitarianismului si cum ati optat pt. o religie care presupune credinta intr-un dumnezeu trinitar?

    • Marius David zice:

     eu nu am optat, eu am crezut,
     si nu pentru o religie,
     am crezut într-un Dumnezeu Triun.
     opțiunea versus credință
     religie versus relație personală
     am dorit să subliniez aici

 19. v.m. zice:

  M-a întrebat cineva odată: Mă Petrică, tu cînd te asezi la masa de scris cum scrii? – Sînt emotionat de fila goală. Prima mea grijă e să nu fiu pîndit de demonul originalitătii. Urmăresc să nu fiu original si să fiu cuviincios. – Esti inspirat? – Nu, nu stă niciodată un zeu în coltul camerei mele cînd scriu eu. Sînt foarte nelinistit. Eu, care sînt crestin… Am două nelinisti; să nu se afle în expunerea mea nici o inadvertentă terminologică si nici o impietate. petre tutea

 20. Lumy zice:

  De unde stii ca vei muri devreme..hmm, chiar esti pesimist..

 21. elisa zice:

  Vasile,
  tocmai aici e problema, fratele Panican nu a stat niciodata la picioarele fratelui Wurmbrand, nici macar cand a murit; atunci i-a anuntat moartea cu doua zile inainte, apoi si-a cerut scuze; am fost prezenta acolo in acele doua zile.
  Cind sora Bitia a fost intrebata de catre frati, daca il cunosc pe Panican, dinsa a spus:
  nu..dar daca prin el se intorc oameni la Dumnezeu, lasati-l…….
  Cei care va faceti idoli din oameni; daca ii iubiti, cereti-le sa se dezica de cele rele; si ei sunt tot oameni care gresesc.
  Mi-a spus o sora prietena de la Brasov, unde dinsul e prezent destul de des, la biserica penticostala, ca nu mai vorbeste acum cu vocea lui Wurmbrand, de cind i-a murit sotia.
  Deci de una s-a pocait; mai sunt sanse.
  Nu putem acorda credit celor care se folosesc de numele celor care au avut o marturie vie pe pamint.
  Intrebati-l va rog in ce an, de cind si pina cind, si unde a stat cind a stat la picioarele
  fratelui Wurmbrand, abia apoi cereti-i socoteala fratelui Marius.
  V-ati cam pripit.
  Si eu am stat de vorba cu fratele Panican, spune asta ceva despre verticalitatea sa?
  Domnul sa iba mila, da, de noi toti-toti.
  Sa ne ajute sa ne pocaim.

  • Vasile zice:

   draga Elisa
   Ma uimesc de naivitatea ta. Sincer. Vorbesti de ceea ce ai auzit de la altii. Ia te rog legatura cu Mihai Wurmbarnd si intreaba-l despre fratele Panican. Intreaba-l pe fratele Mihai daca mama d-lui, l-a cunoscut sau nu pe fr. Panican. Cauta pe net Centenarul Wurmbarnd, organizat de fr. Panican si vei afla mai multe. Dupa toate acestea, poate vei invata sa nu-ti mai dai cu parerea despre ceea ce habar nu ai. Inca ceva ce tu nu stii. Chiar si dupa plecarea sotiei fr. Panican, in vesnicii, d-lui vorbeste tot ca Wurmbrand. Cauta sa afli cate ceva despre Scoala Biblica Maranata, si poate iti face Dumnezeu parte de har sa participi macar o data. Apoi mai vorbim. Pana atunci iti dau un sfat: ” abtine-te sa-ti mai dai cu parerea despre ceea ce habar nu ai, doar de dragul de a scrie si tu ceva”. Cauta sa culegi informatii precise si abia dupa aceea targe concluzii. Dumnezeu sa-ti dea har. Cu sinceritate, Vasile.

 22. badita zice:

  spuneti ca iubiti mai mult cartile decat oameni,schimbati ordinea si apoi va disparea spiritul critic.Acum dar raman aceste trei:……………………….

 23. daniel zice:

  Quit trying—the only one who can live the Christian life is Jesus Himself and He wants to do it through you!

 24. Un Anonim zice:

  Oriunde e geniu, acolo-i (şi) mândrie. (Goldsmith)
  Exceptie fac fericitii posesori ai unui „tepus” (2Cor. 12:7)
  Care este „tepusul” d-voastra?

  • Marius David zice:

   Un anonim, glad you ask..
   1. Nu sînt geniu, deci sînt scutit de prea multă mîndrie 🙂
   2. Da, am ţepuşul meu, am mai multe. Este o problema la ochi, pe care o port în mod miraculos de 7 ani… Domnul mă ţine prin puterea lui. Chiar azi merg la un consult oftalmologic la Debrecen să mai uimesc încă un medic,
   mă distrează enorm cum the jaw dropping face …. cînd se uită prin oftalmoscop şi spun „este imposibil ca să aveţi vedere binoculară şi le demonstrez că nici măcar 1 nu am la ochelari”.
   al doilea ţepuşi este o moştenire genetică cu inima.
   dar… fac sport… cînt la lăută şi nu mai iau medicamente..

   ieri am făcut cu fiul meu un antrenament extrem de intens, soţia s-a uitat la noi că eram amîndoi roşii ca racii, dar Domnul este bun!!!!!!

   Am ţepuşele, dar…. nici Prîslea n-ar fi luat merele de aur fără ţepuşe, nu-i aşa?

   • Diana zice:

    Sincer, nu stiu de unde a pornit explicatia asta ca tepusul ar fi o boala, dar ma irita si o consider gresita. Insasi apostolul spune ce era tepusul (un sol al satanei) asa ca nu inteleg de ce se tot dau explicatii gresite asupra acestui pasaj.

    ¨Şi ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască şi să mă împiedice să mă îngâmf.
    De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia.
    Şi El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită.” Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine.

    De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare.¨

    • Marius David zice:

     Diana,
     există multe direcții în comentarii și comentatorii nu sînt de acord unii cu alții.
     sînt mai multe variante
     1. opoziție din partea lucrătorilor fărădelegii, pe care Pavel îi înfierează în cîteva pasaje.
     2. o boală, se pare că avea o conjunctivită cronică, care i-a distrus ochii… frații mi-ar fi dat chiar și ochii… înfățișarea mea care le părea greu de suportat
     3. o altă problemă, pe care Pavel nu vrea să o numească.
     Oricare ar fi, lecția este că Dumnezeu nu răspunde întotdeauna cum dorim noi și că vindecarea nu este neapărat semn de spiritualitate.
     Ba chiar Dumnezeu nu-și dorește mai mult confortul nostru, fie acesta fizic, mai mult decît caracterul nostru.

 25. MARIANA zice:

  anxietate cronica prin asta Domnul m-a invatat sa depind in totalitate de EL!

 26. Marius zice:

  Exista tepuse care ne ucid fatuitatea si „tepuse” prin care ripostam sau prin care ajutam; depinde daca le folosim pe post de … sulita sau de bisturiu!

  • mamicutza zice:

   multumesc,frate Marius!!!asta am luat-o sus…suna si axiomatic:)este gandita detasat de orice subiectivism si …..astea sunt prin har!!Un Craciun Binecuvantat plin de zambete si rasete….ajuta la inima

 27. MARIANA zice:

  domnu Vasile nu trebuie sa fi-ti dezamagit nu aveti de ce,fr.Cruceru nu a scris despre el prea multe,eu ma mir cit de simplu si umil a facut-o!Mi-a placut mult cuvintele dinsului”VOI MURI DEVREME,DE ASTA MA GRABESC SA TRAIESC REPEDE.CU PASIUNE!”in putine cuvinte O VIATA!pasiune pt. lucruri sfinte!!!De fapt cum spunea un intelept „NU CONTEAZA CATI ANI AI IN VIATA CI CATA VIATA PUI IN ACESTI ANI”
  am inteles ca va rugati pentru fratele Cruceru va dau un motiv de rugaciune
  Cere-ti Domnului zile multe pt dansul ca Dumnezeu sa-l folosesca dupa voia Lui!asa cum a facut-o si pana in prezent.FI-TI BINECUVANTAT!

 28. Esential zice:

  Frate Marius, ce admir mult la dumneavoastră şi doresc să vă urmez exemplul, e admiraţia, respectul şi mândria pe care o afişaţi în public vizavi de soţia dumneavoastră….

  Mulţi pastori sunt atât de inhibaţi în ei, când vine vorba de a-şi prezenta soţia în public. Îmi place că vorbiţi despre ea pozitiv, vă „lăudaţi” cu ea, inteligenţă, frumuseţe….e un lucru extraordinar…

  Această denotă că aveţi într-adevăr o relaţie cu soţia care vi-a dat-o Domnul….Unii bărbaţi au ajuns să se sature de soţiile lor, precum pastorii lipsiţi de pasiune şi ungere de biserică…..

  • Marius David zice:

   Multumesc, este lîngă mine acum. Citeşte acest lucru şie ste o mîngîiere în lupta în care sîntem implicaţi, cu toate consecinţele

  • doru croitoru zice:

   pot sa o faca doar cei ce intradevar au o sotie de calitate.altfel la prima iesire in public te dezminte si a doua oara nu te mai crede nimeni. cat despre pastorii „inhibati” stiu cel mai elementar lucru sa spui adevarul,si decat sa minta devin „inhibati”

 29. maria zice:

  ajutor spiritual,se poate asaceva?

 30. Un pacatos zice:

  Domnu’ Marius, ne-ati promis material despre Strajeri astazi.

 31. tudor zice:

  Oricum vei zbura…Directia nostra finala este spre cer.
  Daca vrei neaparat poti sa inveti acum sa pilotezi , nu-i tarziu.

 32. Manda Gheorghe zice:

  Frate drag,
  Numele meu, asa cum se vede mai sus, este Gheorghe Manda, iar curajul meu de a te aborda putin acum, vine de la faptul ca, la o seara de evanghelizare organizata in cadrul unei saptamini de evanghelizare la Resita (2010 – invitat fiind de pastorul Barnut Daniel), te-am auzit vorbind despre Dumnezeu. Marturisesc faptul ca rar mi-a fost dat sa percep atita pasiune la cineva care vorbeste despre Dumnezeu….vreau sa spun ca m-a uimit cantitatea de dragoste cu care vorbesti despre Dumnezeul viu si adevarat si sunt convins ca traiesti o relatie pe verticala deosebita, formidabila, uluitoare. O, Doamne Dumnezeule, ….daca ar fi mai multi OAMENI de tipul acesta…..cum s-ar mai schimba statutul intregii Romanii si…… de ce nu…… al integului mapamond.
  Ma rog lui Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia ta cu tot felul de binecuvintari ceresti in Cristos Domnul (salutul lui Pavel pe care cu siguranta il stii)
  Sper sa imi dai voie sa te mai abordez aici si altadata. Daca asa stau lucrurile, te rog sa imi scri un singur cuvint de acceptare si din asta voi intelege ca pot sa primesc consultare spirituala, iar daca nu…..atunci voi intelege ca, asa ca si mine, ai timpul foarte, foarte limitat si voi sti sa accept si asta.
  Multumesc anticipat frate Marius
  Fii binecuvintat !!
  Manda Gheorghe

 33. Domnule Cruceru, am citit zilele acestea conversația Dumneavoastră cu Cristian Badiliță în volumul său, Stiință Dragoste Credință. Am fost foarte plăcut surprins să aflu de preocuparea pentru Părinții Bisericii în Biserica Baptista de după 89 și de interesul pentru scrierile Părintelui Stăniloae.

  Primul meu contact conștient cu creștinismul a fost în Biserica Baptistă din orașul natal. Peste ani mi-am găsit locul în Biserica Ortodoxă, descoperind-o prin slujbele Mănăstirii Putna și prin scrierile Părinților Bisericii si ale Părintelui Stăniloae printre alții. Am păstrat însă prietenii apropiate cu cei din orașul meu natal, creștini baptiști. Este dureroasă totuși distanța dată nu atât de necunoașterea istoriei primului mileniu de creștinism, cât mai ales judecăților făcute de la distanță și mai mult în baza unei intuiții. Este dureros în primul rând fiindcă asta rupe poduri. Ignoranța face mult rău, de ambele părți din păcate. Trebuie să trecem de la „Dar unde scrie asta?” la „Hai să vedem de ce înțelegem diferit textul acesta!”.

  Sper sa vă urmeze cât mai mulți exemplul, și să redescopere comorile ‘evului întunecat’, acele bijuterii șlefuite în focul apărării credinței în Hristos.

  Mă bucur că am gasit situl și am să-l urmăresc cu interes în continuare!

  Numai bine,
  Cristian

 34. Asaf zice:

  De ce purtati mustaţă?

 35. Florin Lăiu zice:

  Încântat de un asemenea CV. ŞI de expresia literară.
  Îngrijorat de perspectiva „cordial”-pesimistă. Un nou stil de viaţă poate ajuta foarte mult şi mă bucur că înţelegeţi nevoia de exerciţiu fizic.
  MULTĂ SĂNĂTATE !

 36. author zice:

  Stimate frate,

  De cele mai multe ori cand intru pe bloguri, mai ales pe platforma wordpress caut sa ma inspir in a lua*(specific, nu fur idei de subiecte), ci sa imi pun tot felul de widgeturi pe platforma wordpress. Intrucat platforma nu ofera oportunitati „vaste”.
  Trebuie sa recunosc ca am intrat pe blogul domniei voastre(fara niciun fel de magulire) de nu stiu cate ori, Nu intamplator. Rar. Dar imi place modul in care scriitura si abordarea sunt prea mari, fiindca nu le meritam.
  God bless you!

 37. dana zice:

  Buna seara Marius. Imi permit sa -ti spun prieteneste Marius de dragul vremurilor foarte trecute, cand in Simleul Silvaniei ti-am cumparat suc si ciocolata tie si Nataliei ,iar voi mi-ati dat paine cu maioneza(a fost masa noastra de pranz) la Gabi si Nelu acasa. Si ne-am rugat impreuna. Imi aminesc bine si acum duminica acea cand dupa ce am iesit de la biserica, pentru ca aveam acelas drum spre casa toti trei, am hotarat sa petrecem dupaamiaza impreuna. Erati asa de frumosi si fericiti impreuna, proaspat casatoriti!!! Si precis asa sunteti si acum. Nu ne-am mai intalnit de atunci. Te-am intalnit doar citindu-ti cartile. Salutari Nataliei.
  Dana Tamas

  • Marius David zice:

   Draga Dana, îţi mulţumesc mult pentru reînvierea acelei amintiri.
   Sigur, acum ne aducem aminte amîndoi!
   Da, ce vremuri… şi ce fericiţi am fost.
   nici acum nu sîntem cu mult mai bogaţi decît atunci. Am avut primul nostru pat, că atunci dormeam pe saltele, doar în urmă cu şapte ani. Tot pe saltea am dormit şi noi şi copii.
   Mobila? de pomană!
   Cam la fel am continuat să trăim, cum ne-ai ştiut de atunci.
   Luxul şi achiziţiile materiale mă oripilează şi acum.
   TE aşteptăm oricînd pe la noi!
   Oradea nu este departe.

   • inaki zice:

    In sfarsit cineva e de acord cu dormitul pe jos . in ultimile 7 luni am dormit pe patura, pe jos. Acasa am dormit pe saltea. Am scos patul scandura cu scandura si vreo 200 de cuie pe furis .Mai lux de atat nu pot concepe . La ce folos mobila daca eu pot sa mi pun raft si singura .basca mai s-adune si praf. Dar deh , daca am plecat de acas , mama o pus pat. asa ca am plecat iara de acasa , ca sa dorm pe jos . ca -i mai sanatos .

 38. dana zice:

  …ma bucur ca va amintiti de acele vremuri.
  Chiar au fost vremuri faine, tineri fiind. Si fara atatea „experiente” de viata.
  Aseara citind pe net replica ta la fenomenul strajerii, mi-am amintit de voi, de lungile noastre filozofarii…. Imi mai amintesc ca tu doua minute vorbeai si doua minute meditai. Si imi amintesc ca Natalia stia sa rada cu pofta. Fire foarte vesela. Eu vroiam sa ma fac psiholog… Am ajuns pedagog de recuperare. Slujba grea. Marcus, feciorul meu, mai vine pe la mine la servici uneori si a zis ca el nu-si va alege niciodata meseria asta. E multa suferinta in jur. Dar eu zic ca e mai multa suferinta si handicap in bisericile noastre.
  …chiar m-as bucura sa ne intalnim.
  Si voi sunteti bineveniti la noi oricand vreti. Si ma bucur ca nu traiti in lux nici acum. Asa mai avem ceva in comun. Eu o sa merg la voi doar la vara. Is friguroasa si nu imi place sa merg iarna de acasa.
  Chiar mi dor de voi……..

  • Marius David zice:

   Draga Dana,
   Da, Natalia şi-a păstrat rîsul vesel. Unii spun că este şi meritul meu. Nu cred!
   Mă bucur că ai copii. Dumnezeu să ţi-i binecuvînteze.
   Poate că ne vom revedea. Şi noi avem copii de 19 şi 14 acum.
   Eu cred că trebuie ca cineva să facă cu multă dragoste şi dedicare ce faci tu acum.
   Lasă-ne pe privat un număr de telefon. Ai adresa mea la contact.

 39. dana zice:

  La multi ani, Marius!

  Cadoul meu pentru tine sunt aceste versuri:

  Beau azi din cupa vietii,
  Sorbind lacom speranta,
  Ca lupt cu idealuri ce-mi sunt neamplinite.
  Strig azi a neputinta, la portile inchise
  cu lanturile negre a ne’ntelese rosturi.
  Mi-e gandul sec… privirea-mi e de gheata…
  dar sufletul imi arde!
  Eu vreau sa lupt, atat cat sunt in viata!

 40. dori`s zice:

  Domnul sa va binecuvanteze cu sanatate si putere pentru lucrarea la care ati fost chemat!

 41. mihu zice:

  Pentru orice lucru bun venit prin dvs., multumiti Tatalui Ceresc! Frate, sunteti o incurajare pentru multi, .. iar pentru altii o descurajare (sper ca o descurajare de la felul lor pacatos:) ).
  Dumnezeu sa va binecuvanteze pe mai departe, si ziua asta sa o traiti ca cea mai frumoasa zi! (pt ca pe restul nu le puteti retrai)

  Ps. Bucuria e mai mare cand o impartiti cu cei familia, cu cei dragi!

 42. naomi zice:

  Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va intareasca pe aceasta cale numita „viata” si multe bucuri si impliniri alaturi de cei dragi.
  La multi anii!!!

 43. mariana dobai zice:

  Din Italia sora Mariana Dobai va doreste „La multi ani!”,multa sanatate si binecuvatari ceresti in Hristos Iisus Domnul nostru.

 44. Dorel Cotan zice:

  Va salut ! Cu cateva zile in urma v-am scris un comentariu referitor la barfele pe care le folosit impotriva fratelui Iosif Ton.
  Binenteles ca ati sters acel comentariu, dar nu ati avunt nici taria de caracter ca sa imi raspundeti.
  Sunt frumoase predicile tinute in fata multimii, dar in particular… fiecare cu lagunele lui si fatarnicia lui.

  Numai bine !

  • Marius David zice:

   Stimate Dorel Cotan,
   Nu stiu despre ce barfe vorbiţi.
   Tocmai de aceea nu am lăsat comentariul.
   moderez ce mi se pare nesemnificativ sau lipsit de importanta pentru discutie sau neclar.
   N-am raspuns din alte pricini, in seara asta am raspuns dupa un tip de post de conectivitate.
   N-am raspuns la multe lucruri, nici la emailuri.. numai urgentele
   mi-a trebuit timp pentru a ma gindi la niste lucruri.
   Deci interpretarea dvs. nu este corecta.
   iar pentru a raspunde unui comentariu nu-ti trebuie tărie de caracter, uneori îţi trebuie tărie de caracter să nu răspunzi.

   • Dorel Cotan zice:

    OK… oricum multumesc pentru raspuns ! Da e adevarat ca uneori iti trebuie tarie de caracter sa nu raspunzi, fiind provocat de multi cu diverse intrebari, dar cand alegi sa comunici cu oamenii, e bine sa dai un raspuns fie el chiar negativ.
    Apreciez ca totusi intr-un final ati dat un raspuns chiar daca e neutru.

    Numai bine !

    Dorel Cotan

    • Marius David zice:

     cînd aleg să comunic cu oamenii aleg subiectele şi tipul de comunicare. Acest tip de comunicare are limitele lui şi cu soţia mea, care nu-mi citeşte deloc blogul, am un gen de comunicare, cu dvs., altul.
     De aceea am ales să răspund într-un anumit fel.
     Nu văd unde este problema tăriei sau moliciunii de caracter.

 45. ion vlad zice:

  Frate Marius
  Domnul sa va intareasc amin

 46. Marius David zice:

  Luci, mai citeşte o dată articolul,
  este un atac mizer şi neargumentat,
  se spune că mă leg de Eminescu..
  a propos, chiar azi am trecut prin Ipoteştiul lui, cel de Botoşani, pe lîngă memorial.
  stai liniştită…. nu ziarul acela şi articolaşul acela strică mărturia creştinilor evanghelici din România.
  mai citeşte articolul, vezi ce vrea sa spună omul, apoi să îmi spui şi mie cam care este ideea

 47. razvan zice:

  Stimate domnule Dorel Cotan, sunteti cumva din Cluj?

 48. simona zice:

  Două lucruri am spus că nu voi face niciodată în viață: să fiu profesor sau pastor. Am visat să devin pilot de aviație militară. Sînt introvert, pesimist și mizantrop prin structură.

  Cea mai mare spaimă? Cel mai mare coșmar? Să vorbesc în public!

  Îmi plac mai mult cărțile decît oamenii și prefer să tac și să scriu. Drept pedeapsă Dumnezeu m-a pus să vorbesc cîte 4 ore pe zi în medie. Sînt profesor (conf. univ.) și pastor baptist.
  ACESTEA FIIND CITATE AM O INTREBARE: DACA ESTI PASTOR BAPTIST,NU ORICE – PASTOR – CUM POTI SA FII PESIMIST?! HAI CA INTROVERTIT MAI INTELEG..DAR PESIMIST CU UN ASA DUMNEZEU MARE SUS???! PACAT….

 49. simona zice:

  INCA CEVA : UN CRESTIN NU BARFESTE ,NU VB DE RAU PE ALTII (MA REFER LA IOSIF TON – PREDICILE SALE PT MINE SUNT UNELE DINTRE CELE MAI LA OBIECT,SI NU HARCEA -PARCEA CUM AI ZIS INTR-UN ARTICOL DEFAIMATOR) NU TI SE PARE,DOMNULE PASTOR, CA SE ADUNA CAM MULTE IMPOTRIVA CUVANTULUI ‘CRESTIN’ CARE TE REPREZINTA?! POATE CITIND TOATE ASTEA O SA FII CERCETAT DE DUHUL SFANT SI..INDREPTAT. AMIN.

  • Ioan C. zice:

   Aveti perfecta dreptate. Mare nesimtit si Pavel, l-a barfit pe Petru ( vezi Galateni 2: 14), l-a barfit pe Dimas ( vezi II Timotei 4: 10), ca sa nu mai zic de evanghelisti, ca i-au barfit pe apostolii care au fugit cand Domnul a fost prins.

 50. cata lume pe aici.. sincer nu cred ca sunt acoperite cuvintele de lauda din cate vad eu

 51. exoligu zice:

  Cred ca esti o persoana care intelege perfect intelesul uneia dintre elegiile mele preferate: „Începutul din puţin (εξ ολίγου) se naşte, aşa precum a focului scânteie neînsemnată e la început, cumplită e la urmă”.
  Felicitari pentru blog.

 52. exoligu zice:

  Promit că voi încerca şi unele răspunsuri la întrebarea din motto.
  Mulţumesc pentru încurajări!

 53. dan zice:

  Am slujit in Corul Lauda Mielului in misiunea de la Wiena de acum o saptamana si am fost hranit din Cuvantul pe care l-ati purtat duminica trecuta in cele 3 biserici.
  Fiti binecuvantat de Domnul si va asteptam la Suceava.

 54. Foarte interesant blogul! Succes! doua studente-Erasmus-ratacite prin Florenta

 55. Marius zice:

  Nu sunt membru in nicio biserica neo-protestanta si nu traiesc in Romania,nu sunt insa strain de doctrina protestanta.Am gasit intamplator blog-ul dvs.Am o intrebare,la modul cel mai sincer,dvs. din ce traiti si va sustineti financiar familia?si cat e impozitul financiar anual?Inteleg ca sunteti un pacifist si ideile,multe converg cu ale mele,chiar daca poate exista diferente de abordare sau parere…Observ un obiectivism pozitiv in comentarii,totusi sunt curios …material care e sustinerea dvs.si care e declaratia de venit?In rest va doresc doar binecuvantari si o familie adevarata.Respecte din Israel…

  • Marius David zice:

   bine ai venit, Marius,
   Shamom!
   1. Lucrez, cred că ai citit textul. Lucrez la o universitate. Sînt conf. univ. Predau greaca, latina, hermenutica, în general cele ce se ocupă de NT. exegeza NT in limba greacă, istoria literaturii creştine… etc.
   2. Nu sînt aşa de pacificist cum par. Dacă ţara mi-e atacată, mîine merg la primul centru militar. Mă duc capelan.
   3. impozitul? Declartia de avere? Simplu. merg automat prin actele pe care mi le face la salarizare universitatea.

   • Marius zice:

    Multumesc pentru raspuns,intrebarea mea era cam impertinenta,pt ca nu inteleg cum se face ca in general liderii de opinie religiosi protestanti,sunt cam toti fara griji financiare…nu ca ar fi o problema la mine…dar ma gandesc in general la alte zeci de mii de cetateni care vin duminica de duminica si nu au poate bani nici de sosetele pastorilor!E o intrebare pe care mi-am pus-o inca din copilarie,perioada comunista,cand eram dus ( mai mult din obisuinta,copil fiind ) la o anumita biserica baptista,unde observam luxul copiilor de lideri si restul,nu mai vorbesc de locuintele lor,masini etc ; sa nu fiu luat in nume de rau,nu am nici cea mai mica intentie de denigrare dar anumite aspecte nu pot fi ignorate.

 56. Marius zice:

  azi m-a uimit o chestie,poate subiectul nu se incadreaza in sectorul acesta,dar vreau sa fie cunoscut.Intmplator am intrat pe site-ul speranta ( nicio intentie de reclama ) acolo se face o reclama la ceva excursie in israel…am ramas efectiv surprins de enormitatea sumelor abordate si tot ce tine de detaliu,traind in israel sunt mult mai familiarizat cu preturile si costurile de aici.Nu stiu,nu vreau sa stric afacerea nimanui,dar ca sa pretinzi 900 de euro pt un zbor si 7 zile e deja mult,in mod normal un zbor costa undeva la maxim 400$…deci in euro nu ma mai obosesc sa calculez…apoi o noapte de cazare la un hotel de 4 stele,care are de fapt 3 ajunge undeva la maxim 70 de euro,mai ales in perioada aceea,cand cade dupa anul nou evreiesc si evident e scadere de oferte pe piata turistica…iar apoi se specifica ca taxele nu includ…etc…etc…vreau sa va certific ca la muntele tabor,capernaum si orice alt loc amintit acolo nu se percep taxe!Nu am intentia sa stric biznisu’ la nimeni,am fost doar absolut uimit de oferta din respectivul site,intrebat fiind de ceva prieteni din romania!

  • Maria zice:

   Domnule Marius, habar nu am de oferta ori…dar matematic…70euro*7 nopti =490 euro, flight @ 300 euro …already 790 euro din Bucuresti… apoi diferenta nu e tare mare 110 euro… Asta doar matematic vorbind…:)

 57. Vrancea Bunescu zice:

  Vai ce viata plicticoasa ai!
  Ori schimbi descrierea, ori iti schimbi viata!

  • Marius David zice:

   stimabile, viaţa mea este schimbată… niciodată nu m-a ispitit plictiseala… vino şi vezi.

   • Andrei Stefan zice:

    Cred ca aveti o viata plictisitoare, chiar nu credeam ca un om a lui Dumnezeu poate sa iroseasca timpul cu lucruri de nimic. Dupa cum vad stati ore intregi pe facebook, si nu mai vorbesc scrieti tot felul de nimicuri pe alte bloguri. Mai bine v-ati ruga pt cineva in timpul acesta! Domnul sa aiba mila si sa va cerceteze inima! Cred ca ceea ce faceti este un exemplu foarte negativ pt tinerii crestini din Romania, daca pastorul sta pe internet cu orele eu de ce nu?

    • Marius David zice:

     Stimate Andrei Ştefan, în primul rînd
     TOCMAI pentru că nustau tot timpul pe internet şi pe facebook nu am putut să îţi dau drumul la mesaje.
     Văd că te-ai iritat degeaba. Ai venit, previzibil, nu-i aşa?, cu chestii de genul lupului moralist şi cu intervenţii cum ar fi „nu vă place adevărul”.
     Nu sînt obligat să îţi dau ţie explicaţii şi totuşi o voi face, ca să îţi vină un pic mintea la cap şi respectul unde trebuie.
     Îţi voi răspunde sistematic, repede şi fără anestezie, după cum merită puţina ta cugetare:

     1. înainte de a te exprima despre viaţa plictisitoare a cuiva ar trebui să îl cunoşti. Drept pedeapsă pentru acestă afirmaţie aiuritoare te invit să petreci cu mine trei zile, pe banii mei, pe mîncarea mea, în familia mea. Din cînd în cînd fac aşa cu cîte cineva. Eşti invitatul meu.
     2. Computerul meu este pornit tot timpul, aşa că stă agăţat de facebook şi cînd nu sînt în faţa lui. Azi am avut admiteri, interviuri, corecturi, am avut două întîlniri importante, am luat masa cu celalalt decan, prinzul, apoi seara cu profesorul care ne va repara pianele din Univeristate. Chiar şi mesele îmi sînt mese de afaceri. Chiar acum am încheiat de citit biblia cu familia şi ne-am rugat pentru mai multe pricini.
     3. Nu umblu pe alte bloguri. te rog să verifici. Abia am timp de al meu. Caută-mă pe alte bloguri. Îţi voi da cîte o oră de meditaţie la greaca veche pentru fiecare comentariu pe alte bloguri pe care l-ai găsit în ultima săptămînă, spre exemplu. Gratuit. Colegii mei dau meditaţii la greaca veche pe 100 de ron pe oră. Scump, da, şi halatul este scump!
     4. Stai şi tu pe internet, dacă stai şi stai cu folos. Asta este noua mare pe care sîntem destinaţi a fi pescari de oameni. Stau pe NET, adică pe PLASA (ASTA ÎNSEAMNĂ ÎN ENGLEZĂ, nu?). Stau cu net-UL ca să prind oameni.
     Tu, în afară de a fi cîrcotaş, cam ce-ai făcut azi?
     Eu ţi-am dat socoteală şi îţi voi mai spune, dar răspunde-mi cu aceaşi monedă.

 58. Oct zice:

  Poate într-o casă din asta ar încăpea „pătrățosul”:
  http://www.360pix.biz/tours/cubeproject/
  http://www.cubeproject.org.uk/

 59. Marius David zice:

  să te asculte Dumnezeu!

 60. A.Dama zice:

  Tare gr(afi)avatarul!
  http://fr.gravatar.com/mariusdavidcruceru

  Dansai rap?
  Refuz sa crez ca ai fi violent.
  Nici macar cand predici.
  Poate daca ai sparge tabloul unui dictator!…

 61. Saga Stone zice:

  Multi ani inainte dv. si sotiei, sa aveti o casnicie binecuvantata de Dumnezeu si copii de asemeni.

 62. Cornelius B zice:

  Bonjour Marius. Noaptea trecuta am visat de Aurel, Valentin si Lidia, tovarasi din copilarie. Dimineata m’am mirat, cu atit mai mult ca nu aveam nici-un motiv particular, sau vre-o legatura cu vre-un eveniment recent care sa-mi determine subconstientul pentru o pregatire la un astfel de vis. Aseara m’am decis sa fac o cautare pe Internet, punind numele Aurel Cruceru. Imediat am ajuns la bloigurile tele, si am citit pina la miezul noptii. Am aflat o multime, si in special am avut raspuns la mirarea mea de dimineata in legatura cu visul.
  Am copilarit la Turnu Magurele, iar parintii mei au fost nu numai membrii ai bisericii baptiste, dar de asement prieteni intimi cu Radu si Voica. In casa noastra am gazduit mai toti invitatii bisericii, avind o locuinta care ne permitea sa oferim aceasta ospitalitate, iar biserica s-a gasit adesea reunita la masa noastra. In modul acesta an conoscut mai multe personalitati care au influentat evolutia mea ca copil. In afara de tatal tau, care a avut o mare influenta in evolutia mea, as numi Chismore, Maedy, Wurmbrand.
  Pe la virsta de 12 ani, Radu m’a luat in vacanta la Ploiesti, unde am petrecut cam o luna de zile, simtindu-ma ca la mine acasa, si apreciind activitatile din biserica de la Ploiesti; s-ar putea ca Lidia sa-si mai aminteasca de acest episod – in acea perioada ea exersa la harmoniu talentele ei muzicale, iar eu recitam poezii. Noi eram trei copii, eu si doua surori mai mici; ne ziceam adesea ca o data adulti, Lidia se va casatorii cu mine, Valentin cu sora mea Aurelia, iar Aurel cu sora mea Tatiana, potrivindu-ne dupa virsta. Dar Domnul a hotarit altfel. Ei au plecat la Ploiesti, iar noi ceva mai tirziu, la Bucuresti. Am vorbit cu taltal tau un an inainte de a parasii Romania in 1970. Am facut studii de biochimie la Universitatea Perre & Marie Curie la Paris. In 1997 profesia mea m’a adus la Facultatea de Medicina a Universitatii din Montreal in Canada, unde am avut ca sarcina sa pun la punct metode de masurat activitatea la trei enzyme in inima dupa infarct, si sa alcatuesc o harta spatiala (in trei dimensiuni ) a activitatii acestor enzyme, in legatura cu intrarea in apoptoza a myocytelor in situatie de stenoza critica. Studiul acesta a durat cam patru ani, si mi-a adaugat in plus calificarea de biopathologist cariovascular.
  M-iar face mare placere sa aflu despre fratii si sora ta; insa visul meu, as avea tendinta sa cred ca vine de la Domnul, in legatura cu tine, pentru problemele tale cu inima. Pentru a te ajuta, trebuie sa renunti la scepticism si mizantropie. « Bate la usa si ti se va deschide, cere si ti se va da ».
  Astept un raspuns pozitiv inainte da a-ti communica adressa mea electronica.
  PS, In decembrie 2008 am scris pe un blug ceva in legature cu R. Wurmbrand. Nu pretend ca toate informatiile sunt correcte, de exemplu am vorbit de biserica Lutheran di Norvegia, omitind sa mentionez ca principal biserica in cumpararea lu Wurmbrand a fost biserica di Suedia, etc. Iata legatura:
  http://www.henrymakow.com/_richard_wurmbrand_leftthe_spi.html

  • Marius David zice:

   draga Cornelius,
   Aurel este bine, la reînhumarea tatălui nostru a intrat din nou în biserică, în slujba de după amiază. Mă rog în continuare pentru el. Lidia este bine, amîndoi sînt bunici.
   Mulţumesc pentru amintirile tale, le voi spune fraţilor mei rămaşi în viaţă acestea,
   Mă bucur şi pentru reuşita ta profesională. Felicitări.
   Sceptic sînt, mizantrop… am fost.
   Pastorirea m-a vindecat de mizantropie.

 63. Cornelius B zice:

  Un alt articol s-ar putea sa intereseze cei ce urmeaza blogul tau, Marius:
  http://www.henrymakow.com/was_darwin_an_instrument_of_th.html

 64. Cornelius B zice:

  Ce sa intimplat lui Valentin in 1997?

 65. Cornelius B zice:

  Ca a murit, asta am dedus de la inceput, dar din care cauza?
  Este acest eveniment in legatura cu afirmatia ta cum ca slabiciunea inimei tale este o mostenire in familie, iat tu acum, la virsta de 40 de ani te astepti la o tragedie?

  Mi s-a umplut inima de tristete si ochii cu lacrimi, si am plins pentru Valentin, prietenul meu din copilarie. In 1997 Valentin era inca tinar, de vre-o 44 de ani… Domnul sa-l alinteze acolo unde este, si pe cei care acest eveniment i-a indurerat.

  Ma simt ca prietenii lui Iov, care in loc sa-l alinteze, i-l vinovateau si i-i mareau suferintele cu discursurile lor.

  Marius, vreau sa te ajut; din ceea ce stiu deja de la blogul tau, am dedus devieri metabolice hemato-vasculare suficiente pentru a initia probleme de sanatate, cum descrii in legatura cu inima si ochii.
  I-ti recomandez sa nu intirzii sa-ti schimbi meniurile la masa. Renunta la cartofii prajiti si fa ca Sadrac, Mesac, Abetnego si Daniel, hranestet-ti templul vietii cu zarzavaturi proaspete… nu miine, ci incepind cu azi. Incepe sa iei 9000 UI de vitamina D3 pe zi, si o conserva de ficat de cod in propriul sau ulei (neafumat) pe saptamina (cam cre-o 115-130 gramme pe saptamina). Ia un gram de citrat de magneziu pe zi si un gram de ascorbat de potasiu pe zi. Daca poti sa-ti procuri natto, sa iei cam 100 g seara, inainte de culcare. Daca nu gasesti, atunci trebuie sa inveti sa ti-l pregatesti acasa. I-ti voi da instructii la acest subiect, de asemeni i-ti voi trimite un document pe subiectul lui NATTO la dresa ta electronica (foarte inmportant sa folosesti NATTO).

  Te salut in Domnul nostru, urindu-ti o zi buna. Aceasta este ziua care Domnul a facut-o; sa ne bucuram in ea.

  Cu dragoste frateasca (gindindu-ma la tatal tau), Cornelius B.

  • Marius David zice:

   Cauza? infarct miocardic masiv.
   Aurel şi Lidia au probleme cardiace, de asemenea.
   Avea 46 de ani, exact vîrsta la care a murit şi tatăl nostru.

   1. mănînc relativ sănătos. Natalia găteşte olteneşte.. ciorbe acre, fără rîntaşuri. etc.
   2. Da, îmi plac legumele.
   3. Peştele este preferatul meu.
   4. Da, iau un complex de vitamine din cînd în cînd.
   5. Ce este NAtto?

   • Cristi zice:

    Intersectând starea dumneavoastră de sănătate cu vocaţia de lingvist, este recomandat ca din alimentaţie să nu lipsească cruciferele (un emoticon cu zâmbet aici: nu ştiu să le pun).
    (Nu-mi place să mă bag în seamă, dar îmi place atât de mult stilul ironico-umoristic al dvs, încât nu m-am putut abţine să nu postez. Scuze dacă postarea mea a deranjat.)

    • Marius David zice:

     Nu, stai liniștit, simțul umorului nu deranjează, ignoranța imbinată cu tupeul, ceea ce văzusem mai devreme la o comentatoare, acelea deranjează. Simțul umorului, ironia, subtilitatea frazării, toate acestea și separat și împreună nu mă deranjează.

  • Marius David zice:

   unde se poate găsi citrat de magneziu şi ascorbat de potasiu,
   e prima oară cînd aud de această compoziţie

 66. Cornelius B zice:

  hhttp://www.henrymakow.com/diet_care_of_body_precedes_sou.html

 67. Cornelius B zice:

  Citratul de magneziu este o forma organica de magnesiu mai bine asimilata decit alte saruri de magneziu. Magneziul are o importanta capitala nu numai pentru sanatatea inimii, ci pentru intregul orgaism. Sute de reactii enzimatice au nevoie de magnesiu. El este in echilibru cu calciul. Fara magneziu, calciul devine toxic. De exemplu, relaxarea fibrelor muschiulare (ale inimii de asemeni), nu se poate face fara magnesiu; reparatia si synthesa in novo a ADN-ului nu poate avea loc fara magnesiu… Acidul citric intra in ciclul lui Krebs, este interesant pentru o buna functionare metabolica a mitochondriilor, deci important pentru energia fiecarei cellule.
  Ascorbatul de potassiu este o sare organica a vitaminei C acompaniata de potassiu. Potassiul este de assemeni indispensabil functiei cardiace, si impulsurilor nervoase. O lipsa cronica de potassiu poate conduce la o conditie pathologica a inimii, cu aparitie de arythmie si chiar de fibrilatii care pot conduce chiar la un infarct du myocard. Aceste saruri se pot gasii in farmacie, daca nu sunt disponibile, totusi se poate comanda in ori-ce buna farmacie.

  Natto este un aliment traditional japonez obtinut prin fermentares boabelor de soia cu bacteria Bacillus subtilis natto. Ce distinge acest aliment este bogatia lui extraordinara in menachinona (vitamina K2-MK7), absolut necesara pentru sanatatea singelui, a vasculaturii, a cartilagelor, tendoanelor (inclusiv a valvelor inimii), a tesuturilor ososase, indispensabila specializarii si maturizarii celulelor, deci pentru a evita cancere si leucemii. Este de asemeni indispensabila pentru controlul starillor inflamatorii, alergiilor si asthmei.
  In natto se gasesc o multime de enzime, printre care o enzyma remarcabila, nattokinaza. Aceasta enzyma are o activite cam de patru orui mai mare decit streptokinaza sau urokinaza, enzyme utilizate in spitale pentru tratarea emboliilor, care sunt provocate de chiaguri de singe formate in mod pathologic in general in venele provunde, sau in cavitatea atriala a inimii in caz de arytmii si fibrilatii atriale. Contrarie streptokinazei si urokinazei, care sunt active in circulatia singelui numai timp de citeva zeci de minute (ceea ce necesita spitalizare), nattokinaza trece din intestine in singe, si est activa mai mult de 24 de ore. Atinge o activitate maximala cam dupa patru ore dupa ingastia de natto. Pentru o activitate optimala, o ingestie de natto fiecare sase ore permite o metinere optimala a activitatii nattokinazei. Ti-am trimes un document prin mesageria electronica, care l’am compus in luna decembrie 2010. In acest document vei poutea gasi cazul vindecarii exceptionale ale unui om de 58 de ani, care suita unei embolii oculare, cu abstructie a venei centrale a retinei ochiului sting, hemiporagie intraoculara si pierdera vederii, ingestia cotidiana de natto (100 g in fiecare seara) a permis recuperarea vederii in 20 de zile si vindecare totala dupa o luna de zile de tratament; este ceva extraordinar – tratamentele clasice nu permit aceste rezultate, decit cu streptokinaza in intravenos picatura cu picatura, deci spitalizare si control medical permanent, cu interventie immediata ce embolia se manifesta. Cu natto, activitatea este cam de patru ori mai mare, si fara spitalizare. Tratamentul se face acasa. Iar consumul regulat de natto permite sa se evite aceste accidente suita unei tromboze (in mod preventiv). Aceasi situatie concerna inima, creierul, su ori-ce parte a organismului.
  Natto intervine de asement pentru vindecarea articulatiilor erodate de stari inflamatorii cronice (artrite/artroza). Pentru o activitate optimala, este necesara asocierea cu vitamina D3, A si magneziu, cum am indicat mai sus. Vitaminele D si A sunt de fapt hormoni care joaca un rol regulatoriu a o multime de gene (mai mult de 2000 de gene in celulele humane). Aceasta regulatie este necessara producerii la o multime de proteine indispensabile sanatatii. Aceste proteine, o data produse, trebuie sa fie activate. Activare nu poate sa aiba loc fara vitamina K, in special forma K2. In caz de carenta de vitamina K2, vitaminele D si A devin toxice, ca in cazul cumadinei (otrava pentru sobolani, care a fost folosita de pe anii 1950 ca medicament antithrombotic, cu consecinte grave la tratament de lunga durata (calcificarea principalelor artere, in mod particular a aortei. Aceaste calcificare se produce datorita carentei in vitamina K, necesara activarii unei proteine, GLA matritiala, necesara eliminarii mineralelor, ex. a calciului, di peretele arterelor.

  S-ar puitea scrie o carte pe aceasta tema. Ce este de retinut, este ca Vitaminele D, A si K functioneaza in synergie. O carenta intr-una din ele conduce la turburari imiportante ale sanatatii, ale inimei de asemeni.
  Daca aveti intrebari, voi raspunde pe acest blug.

  Ciu dragoste frateasca, Cornelius B.***********

  • daca ar auzi socrul meu de dumneavoastra n-ai mai scapa de el.aveti totusi idee despre varice ? Se poate trata in mod natural?Stiu despre operatie, dar ma gandeam sa aflu care ar fi cauza.

   • Cornelius B zice:

    Cauza la varicosa este o alimentatie eronata, prea bogata in glucide – zahar (prajituri, dulceturi, etc.), paine, paste fainoase, mamaliga, etc., si un teren de predispunere genetica.
    Extras concentrat de Centella asiatica in frictiune, si subt forma de ceaiuri, impreuna cu o rectificare a alimentatiei, da bune rezultate.
    O decoctie concentrata de castane pe cale externa (frictiune regiunii concernate) poate ajuta (pe cale interna este toxica, deci a evita).
    Natto de asemeni, poate ajuta, pentru ca fluidifica singele si disolva toate chiagurile presente in vassele de singe.
    Chirurgia fara rectificare a alimentatiei va aduce noi varice. Deci, principala solutie este o alimentatie cu putine glucide, si zarzavaturi, in special zarzavaturile verzi.

    • Marius David zice:

     draga Cornelius, cu ajuotrul tău şi al altor medici prezenţi în „sală”, am putea deschide o nouă rubrică, o nouă pagină de consultaţii medicale.
     La cîtă lume trece pe aici veţi scuti pe o grămadă de vizite inutile la medic.

  • Marius David zice:

   Mullţumesc, foarte dens comentariu, trebuie să îl diger.
   L-am salvat în word.

 68. Cornelius B zice:

  In legatura cu natto, pentru cei ce citesc in limba franceza sau engleza, informatii interesante se gasesc pe Wikipedia la subiectul Vitamine K: http://fr.wikipedia.org/wiki/Vitamine_K si http://fr.wikipedia.org/wiki/Natt%C5%8D
  sau in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K si http://en.wikipedia.org/wiki/Natt%C5%8D

  Voi revenii cu detalii pentru prepararea alimentului natto.

 69. Andrei Stefan zice:

  Eram sigur ca o sa stergeti ceea ce am scris, dovada ca va deranjeaza realitatea. Va rog sa nu fiti duplicitar, ci aveti curajul si veniti cu explicatii… oare sa inteleg frate Cruceru ca va mustra constiinta si i-mi dati dreptate? Important nu este ceea ce-mi raspundeti mie, Domnul va cunoaste inima. Poate ca de-acum va ve-ti ocupa si de lucruri mai serioase decat nimicuri…

  • Marius David zice:

   Ei, uite că ai greşit.
   1. N-am şters ce ai scris, numai că nu am avut timp, stimabile. Am petrecut FOARTE PUŢIN TIMP LA INTERNET AZI. Te-a înşelat computerul meu, care a stat cu ochii pe tine toată ziua şi s-a zgîit la facebook-ul în care ai fost conectat ca să mă monitorizezi pe mine.
   2. Dovada că nu-i realitatea.
   3. Duplicitar? Uite explicaţiile. TE-ai lansat într-un joc al bărbaţilor? Da, dar rezişti la explicaţiile mele? Eşti gata să îţi ceri scuze dacă ai greşit?
   4. mă mustră conştiinţa? Pentru ce? Ai dreptate în ce? Habar nu ai despre ce vorbeşti, copile! Tocmai asta îmi dă linişte. Domnul îmi cunoaşte nu numai inima, ci şi programul.
   Oricum mai am un mesaj să îţi răspund. N-am terminat încă.
   5. Înainte de a mai scrie mesaje revoltate încearcă să înveţi minima gramatică de clasa a VIII-a. Se scrie ÎMI daţi dreptate, nu Î-MI daţi dreptate.
   În principiu nu-i prea ascult şi nu le dau prea mare credit agramaţilor şi analfabeţilor. Blogul acesta nu-i blog de manelişti, în ciuda unor excepţii, cum se vede, nici măcar pentru aceia manelizaţi spiritualiceşte. Consider că minima cunoştinţă a limbii materne constituie o minimă formă de credincioşie, respect şi caracter. Cu tine fac o excepţie.

  • guitarschizofrenic zice:

   @ Andrei Stefan please excuse my intrusion. promotia 2005 FTB?

 70. Cornelius B zice:

  Conform la ceea ce am promis, iata cum se prepara alimentul prebiotic natto :
  Pentru preparare, avem nevoie de boabe de soia (se alege o varietate de soia cu boabe cit mai mici), spori de Bacillus subtilis natto, apa fara chlor sau alte substante bactericide, o oala de bucatarie (de preferanta putind fierbe subt pressiune), o lada isolata thermic (o ghetitoare in plastic bine isolate est foarte adecvata), o lampa cu un bec de 60 W, un recipient in plastic, o lingura mare in otel inoxidabil, o tava (de preferinta in otel inoxidabil).
   Pentru a obtine 2 Kg de natto, folosim 1 Kg de boabe de soia. Boabele se pun la apa suficienta pentru a se hydrata, cam 12-16 ore inainte de preparare, de obicei peste noapte. Se spala bine in mai multe ape, pina cind apa ramine curata.
   Boabele hydratate se pun la fiert in apa fara chlor sau bactericide (pentru a elimina chlorul, apa de cismea trebuie fiarta inainte de intrebuintare). Se acopere complect cu apa. Boabele sint fierte pina ce devin suficient de moi cind pot fi strivite intre limba si cerul gurii (pentru fermentarea boabelor).
   Sporii sunt insemintati pe cind boabele sint inca fierbinti (cam la 80 grade C), pentru a evita contaminari cu alte bacterii sau mucegaiuri. La cantitatea indicata mai sus, se adauga un mic virf de cutit de spori natto. Se adauga de asemeni putina zeama de la fiert, si se amesteca bine cu o lingura sterilizata, intru recipient sterilizat (sterilizarea se poate face pe sec intr-un cuptor).
   Totul se pune intr-o tava sterilizata, si se aseaza in lada izolata thermic, impreuna cu un recipient cu apa.
   Se pune lampa de 60W pentru a mentine o temperature intre 40 si 55 grade C, timp de 24 de ore.
   Dupa aceasta perioada de fermentare, soia astfel fermantata se pune la refrigerator pentru citeva ore, inainte de utilizare. Se ia cam intre 50 si 100 de gramme pe zi, impreuna cu vitamina D3, Ficat de cod sau retinol, si magneziu.
  Sanatate sa dea Dumnezeu la toti copii Sai.

 71. Culai zice:

  Vă salut, cu respect, ca de la necunoscut spre necunoscut.
  Nu mică mi-a fost surprinderea să descopăr pe blogul d-voastre un titlu ce se apropie mult de un serial hebdomadar pus de mine la punct în această lună iulie. Şi, de o săptămână, ajuns nume de blog pe ucoz.ro .
  Nu contest prioritatea d-voastre, dovedibilă şi prin datarea : 1 aprilie 2011.
  În consecinţă, nici d-voastră n-ar trebui să puneţi la îndoială neştiinţa – de până azi! – a existenţei blogului şi articolelor voastre.
  Iată, de fapt, ce am consemnat în articolul ce-l voi posta mâine, vineri, 29 aprilie – după programul ce mi l-am impus:
  „- Abia azi, descopăr că un articol postat încă din aprilie curent (deci, cu câteva luni înainte de a-l fi eu gândit şi scris) se apropie periculos de titlul blogului meu: https://mariuscruceru.ro/2011/04/01/daca-e-vineri-e-post-cristiana-si-matia/ . În totală neştiinţă a mea despre acest precedent, declar că totul este un pur hazard, nicidecum un furt sau vreun alt fel de uzurpare de drepturi. Dacă salut, asta să-nsemne că-l plagiez pe cel care a inventat salutul?… Ave, Servus, muritorul te/vă salută! ”
  În loc de încheiere: inginerul Cruceru (poate Cruceriu?) de la Regionala CF Braşov mi-a fost drag mie profesor la o şcoală de profil între 1960-63. E doar o potrivire de nume (ca de la titlu la blog), sau e ceva mai mult? … M-ar bucura să aflu că-i ultima alternativă.
  Mă bucură, dealtfel, că întâmplarea (neîntâmplător programată de Creator) ne-a pus faţă-n faţă astfel.
  E.Mailul meu e real, nu-i gogoriţă. Şi situl, deşi se accesează (nu ştiu încă de ce) cama anapoda via Google… Dar, pozna asta mi-a prilejuit această inedită Întâlnire.

 72. Culai zice:

  Rectific: mâine, 29 iulie… Emoţia, deh!
  Situl, văd că refuzat de „înregistrator”, fiindu-mi : http://vineri-ca-post.ucoz.ro
  Acelaşi, Culai

  PS: văd (stupefiat) că abia acum s-a acceptat şi numele blogului meu… Internautice pozne ori minuni?

 73. M-am amuzat discret citind scurta dvs autobiografie. Avem aproape aceleasi gusturi si temperamente, cu mici exceptii. „Două lucruri am spus că nu voi face niciodată în viață: să fiu profesor sau pastor. Am visat să devin pilot de aviație militară. Sînt introvert, pesimist și mizantrop prin structură. Cea mai mare spaimă? Cel mai mare coșmar? Să vorbesc în public!” – reprezinta o descriere care mi s-ar potrivi perfect si in propriu-mi CV cu exceptia cuvintelor „profesor” (chit ca am aceasta licenta) „pastor” si „militara”. In cazul meu: dirijor, misionar si respectiv, aviatie „civila” 🙂 . La capitolul muzica ar fi doar mici modificari/inversari: orga (cu tuburi) + sintetizatoarele de marca, pianul, chitara (armonie solo, bas), blockflote, clarinet (B sau A – indiferent, dar nu in Es pt ca suna prea strident), acordeon, mandolina (ma rog, o lauta ar fi totusi altceva, daca as avea-o), muzicuta, etc.. Si eu folosesc NET-ul ca sa-mi fac meseria de pescar; va inteleg… Va rog sa nu puneti la inima, asa cum si cred ca faceti, vorbele unor oameni (atat de) certati cu bunul simt. Dumnezeu sa va dea tarie sa traiti cu maxima si continua pasiune pentru El, mica perioada de test numita „viata pe pamant”. Sunt la fel de disperat ca si dvs de aceasta cursa contra cronometru. Nu vreau sa termin alergarea asta cu obstacole, fara sa fi cules de pe traseu, daca se poate, toate Bonusurile posibile (ca in vechile jocuri pe computer Pentium II gen Jazz ori Hercules 🙂 ; sorry pt ratari, altii sunt mai vrednici; dvs sunteti un exemplu dintre ei). Nu vreau sa ma prezint in cer in fata Domnului cu un singur ghiocel, si chiar si acela vestejit. Vad ca multi se gandesc sa intre la masa aceea, nu de 5 stele, ci de milioane… , adica la unica si marea Nunta din Istoria Cosmosului cu niste blugi ruptuciti si mancand seminte. Dumneavoastra purtati un costum frumos, vad ca stiti unde mergeti. Cu mult respect! Eduard
  P.S. Nici eu nu prea scriu pe bloguri pt ca n-am timp. Azi am facut insa o exceptie.

  • Marius David zice:

   Mulţumesc pentru acestă împărtăşire, frate Eduard.
   DA, la sintetizatoare nu ne potrivim. Aici eu mă duc din ce în ce mai departe de muzica electronică.
   Mulţumesc pentru excepţia de a scrie pe blog.

   • Va inteleg pasiunea pentru muzica veche ori antica si va marturisesc ca sunt si eu un fan al sunetului “istoric”, chiar “preistoric”.
    Totusi ar fi mai corect sa spuneti: “aici ma duc din ce in ce mai departe de MUZICA DIN PREZENT (si nu de cea “electronica”) (pentru ca imi plac mai mult lucrurile din trecut)”. Sunt in acelasi asentiment 🙂 . Ce este rau in prezent? Si ce era bun in trecut? In epoca antica omul lovea o scoarta de copac cu un bat sau o piatra. Lemnul acela vibra in urma loviturii si emitea niste unde sonore. Pe urma scoarta de copac a fost inlocuita cu un lemn de bambus si alte corpuri din natura, cu o forma geometrica mai definita. Asa au aparut primele instrumente de percutie. Apoi oamenii au descoperit ca pot sufla in unele corpuri cu cavitati (tuburi din lemn cu niste orificii) producand un altfel de sunet (instr. de suflat). Pe urma au inceput sa ciupeasca niste sarme intinse (harpa, lauta, clavecinul, etc). Pe urma au inceput sa frece sarmele cu un arcus din par de cal (viori, viele, etc) . Pe urma au inceput sa bata acele sarmen numite corzi (pianul, tambalul, etc). In acest mod s-au descoperit si perfectionat toate instrumentele “analogice” pe care le cunoastem, majoritatea provenind inca din epoca baroca ori preclasica. Prin secolul XX, oamenii au descoperit insa ca pot bate o membrana de panza cauciucata (difuzorul) cu un… camp electromagnetic variabil. S-a ajuns astfel ca prin apasarea unei clape din lemn, plastic, sticla, etc, care trimite un semnal electric ce este prelucrat in mod matematic si fizico-acustic printr-o serie de fenomene controlate de mintea omului, in niste graunte de nisip (cristale de siliciu), sa fie comandata vibratia acelei panze cauciucate intr-un mod cu infinite posibilitati…
    In secolul trecut, mintea a mii de cercetatori a creat primul sunet sintetizat prin formule matematico-informatice si prelucrat prin procedee electronice (Moog sinthesiserul de pilda a aparut pentru prima data in muzica lui Michel Jarre). Astazi, aceasta tehnologie este de domeniul istoriei pt ca acum, un sinthesiser poate prelua sunete DIRECT din natura (prin inregistrare fizica, ca atare) carora le da “glas muzical” (tehnica sampling). S-a ajuns astfel ca un pian digital Yamaha de exemplu sa sune cu mult mai natural… decat o veche pianina de 100 de ani dezacordata si exfoliata de vreme. Aceasta deoarece, pianul acela DIGITAL are inregistrate efectiv, in dreptul fiecarei clape, sunete de piane analogice precum Steinway and Sohns, Bosendorfer, Bluthner, Schimmel, etc.. Tot acel pian, poate reda extrem de fidel sunetul unui corn, al unui saxofon, al unui timpan, etc., dar chiar si al unei frunze sau al unui fosnet creat de vant… Veti spune: dar nu e mai bine sa ai un pianist, sau o partita de violonisti, alta de suflatori, alta de percutionisti, etc. decat un sinthesiser? E mai bine atunci cand este posibil. Dar pentru un compozitor obisnuit, este mult prea costisitor sa compuna muzica dispunand ore in sir de zeci de instrumentisti profesionisti (numai unul ca Rimsky Korsakov isi putea permite acest lux). Majoritatea nu isi pot permite nici macar odata in viata lor sa plateasca o orchestra care sa le cante propria partitura. Dar sinthesiser-ul si computerul pot face cu un singur om sa creeze o intreaga orchestra “virtuala”, ale carei calitati sonore pot fi superioare unei orchestre analogice (mai ales a unora din provincie, de la noi)…
    Ma opresc aici concluzionand: nu vad care ar fi problema daca omul loveste o panza intinsa cu un bat (toba) sau cu un camp magnetic variat intr-un mod ingenios (difuzorul).
    Eu am fost suficient de stigmatizat in viata pe chestiunea aceasta (fiind poreclit chiar, la modul depreciativ – “Eduard Electronicul”. A fost suficient sa fiu catalogat “electronic”, pentru a fi privit ulterior ca un paria de catre alti muzicieni mai conservatori, ca o “ciuma electronica care distruge arta muzicala”. Majoritatea muzicienilor “clasici” (care folosesc doar instrumente analogice), nu stiu de fapt sa butoneze un instrument atat de sofisticat precum sinthesiser-ul si nici vorba sa utilizeze softuri complexe pentru a modula sunetele lor in frecventa, amplitudine si spatiu tridimensional pana la o metamorfoza totala a undei inititale; ei in fond au invatat la scoala sa loveasca numai membrana tobei cu batul, ori sa apese pe clapele unui pian, ori pe clapetele unui clarinet, ori sa frece corzile unei viori sau al unui violocel cu un arcus. Ei au invatat mai putina fizica si matematica, electronica si computere (aceste materii se studiaza mai putin sau chiar deloc in scolile de muzica romanesti).
    Insa in USA si alte state civilizate, orice compozitor care se respecta, compune toata orchestratia pe computerele si sintetizatoarele proprii si mai apoi ofera spre interpretare unor instrumentisti clasici anumite parti din creatia lor spre interpretare (sau poate intregul aranjament orchestral, daca e cazul).
    Priviti la ce fel de muzica de film se facea prin anii ’60 (cand inca nu existau aceste sinthesisers, samplere si computere) si ce muzica de film se compune acum…
    Ma scuzati de acest raspuns mult prea dezvoltat, dar nu as vrea sa identificam muzica electronica ca fiind un fel de prezent muzical odios, de care trebuie sa fugin disperat, plangand nostalgic dupa marile realizari muzicale din trecut. Nu, nu tehnologia electronica a stricat muzica in ziua de azi ci gandirea tot mai degradata a unor oameni fara Dumnezeu… Daca am avea credinta Bisericii primare sau macar a celei renascentiste, am putea sa ne folosim de apanajul tehnologiei electronice de astazi si sa realizam o muzica minunata, poate cu mult mai desavarsita decat atunci, pentru ca am avea si infinit mai multe posibilitati de exprimare.

    Cu stima, Eduard

    • Marius David zice:

     Frate Eduard, mulţumesc pentru taote aceste dezvăluiri. Foarte interesant. Am ascultat recentissime nişte muzică foarte reuşită… era procesată electronic. Aproape că numai ai nevoie de o orchestră întreagă. La un moment dat un singur violonist era înresitrat şi suprapus pe mai multe tracks.
     Am fost cu adevărat impresionat de performanţele noilor orgi cu sampling., orgi clasice.
     n-am nimic împoriva muzicii emise electronic în principiu, este o chestiune de preferinţă recentă în special petru muzica crudă, acustică.

 74. Ioan zice:

  Iubiti frati. sa strangem randurile cu dragostea lui Isus Cristos care si-a aratat-o la cruce

 75. Miha zice:

  Mi-a placut descrierea….apreciez simtul umorului….a fi crestin nu inseamna ca nu poti glumi…cu bun simt binenteles…unii au impresia ca trebuie mereu sa adopte o fata de ghips…lipsita de vreun zambet…ma bucur ca dumneavoastra sunteti exact pe dos :)…Fiti binecuvantat din plin 🙂

 76. rangy21 zice:

  Pace. Am si eu un blog crestin: http://ady4god.wordpress.com . Am avut peste 300 vizitatori in primele 10 zile de la lansare.

  Ma gandeam daca putem sa colaboram: in sensul linkurilor reciproce la anumite categorii, promovare pe facebook si alte retele, like-uri, comentarii la postari – in vederea imbunatatirii pozitiei pe google si a ajutarea altor tineri prin articolele noastre.

  Ce parere ai?

  Daca esti de acord eu voi incepe sa comentez pe blogul tau si sa ti-l promovez si voi astepta acelasi lucru.

  Dumnezeu sa te binecuvinteze.

  Cu stima,
  Adrian

 77. Ana Maria zice:

  Sa va lumineze Mantuitorul Iisus Hristos, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si ale tuturor Sfintilor Sai, sa veniti la dreapta credinţă… Credem ca zburam mai sus de al treilea Cer, fara sa gandim ca suntem in mare ratacire…Teologia-stiinţa despre discursul despre Dumnezeu…Ce ironie, ce indrazneala…Domnul sa va intelepteasca!Iertati-ma…

 78. Andrei Cojocaru zice:

  Frate Cruceru, de ceva vreme ma framanta o problema delicata. Studiind despre ziua a saptea in Biblie si rugandu-ma ca Domnul sa ma lumineze ma framanta tare acest gand, mai ales sambata cand ma pregatesc pentru duminica. Invat, lucraz,fac curat in casa, sau orice altceva, cand un gand imi spune ca ar trebuie sa pazesc sambata. Oricat incerc sa-mi gasesc pacea duminica la biserica, nu reusesc. Biblia spune cu Dumnezeu a binecuvantat si a sfintit ziua de odihna si s-a odinit si El in acea zi, si daca acea zi este sambata, nu duminica, oare din acest motiv nu ma pot eu linisti? Ce parere aveti referitor la acesta chestie? Prietenii de la biserica mi-au spus ca nu conteaza ce zi tii. Eu nu mai stiu ce sa cred…

  • Marius David zice:

   eu ţin lunea şi sînt foarte liniştit.
   Cred că apostolul are ceva de spus în privinţa asta. Să nu ne preocupe prea mult problema. Nu vă leagaţi spiritul cu o falsă problemă. Există altele mai grele şi mai importante

  • x zice:

   Intrebarea domnului Cojocau este foarte pertinenta si cred ca trebuie tratata serios domnule pastor Cruceru si dat un raspuns biblic. Raspunsul este in Ezechiel 20:12 si 20. Le-am dat si Sabatele Mele, ca sa fie un semn intre Mine si ei, ca sa stie ca eu sunt Domnul care-i sfintesc. v 12
   Si sfintiti Sabatele Mele, caci ele vor fi un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca eu sunt Domnul Dumnezeul vostru! V 20
   Din context vedem ca Dumnezeu vorbeste poporului Israel, doar iudeilor, nu si celor dintre neamuri.
   Caci iudeii cer semne si grecii cauta intelepciune. 1 Corinteni 1:22
   In concluzie, Sabatul era un semn intre Dumnezeu si Israel.

 79. Nicolle zice:

  Cand am citit descrierea parca m-am regasit pe mine…trebuind sa fac in viata exact lucrurile de care imi era frica,la care cand eram mai mica ma gandeam ca spaima si mi se pareau imposibile…insa apoi am gasit o mare placere in ele.Am zambit cand am citit descrierea..admir faptul ca ati inceput sa invatati sa cantati la anumite instrumente si inca mai aveti planuri sa mai invatati la cateva..si eu am inceput sa le studiez dupa 20 de ani,in ciuda multor vorbe care imi sopteau ca e prea tarziu..dar am descoperit exact opusul.Am citit si scrisoarea scrisa catre Huidu…aprciez sinceritatea si claritatea acestei scrisori.
  Domnul sa va intareasca in continuare in tot ce faceti si sa va dea aceiasi inspiratie pentru a scrie si mai departe.

  • Marius David zice:

   Nicolle, cred că fiecare trecem într-un fel prin experienţa inadecvării. Este modul lui Dumnezeu de a ne trage prin ţărînă spre glorie.
   Nu, niciodată nu este prea tîrziu pentru a descoperi ceva nou. Sîmbătă am luat lecţii de violoncel.
   este atît de terapeutic pentru mine, ditamai profu universitar să învăţ primele trăsături de arcuş…. din cînd în cînd, indiferent de realizările naotre profesionale, trebuie să intrăm din nou în ucenicie undeva, să învăţăm ceva nou, să nu uităm statutul de ucenici.

 80. Daniela zice:

  eram studenta cand ati venit la Emanuel. nu vi-am fost studenta. Insa, mereu am stiut ca in spatele acelui om arogant (asa va vedeam eu) e un om special. Nu am vb niciodata. Nu am simtit nevoia pana acum sa va abordez iar eu eram o figura mult prea stearsa ca sa ma observati. Urmaresc parte din activitatile pe care le faceti, articole pe care le scrieti si abia dupa mai bine de 15 ani am avut curiozitatea de a citi ceva personal despre dumneavoastra. sunt nascuta in 28 ianuarie putin dupa 71. Oare sa fie si asta un motiv al interesului meu.
  ps am o fetita nascuta in 26 august :))

  • Marius David zice:

   draga Daniela,
   mă bucur să ne reîntîlnim şi aşa,
   da, acum dacă vrei să afli ct de arogant sînt, aici este locul cel mai potrivit 🙂
   iartă-mă cu nu te-am observat, dar mi-am impus asta de la vîrsta de 15 ani, să nu observ femeile frumoase (pardon de pleonasm). 🙂
   deci… se pare că a fost eficace antrenamentul. Nu te supăra.
   să îţi trăiască fetiţa şi .. la mulţi ani.

 81. andrei zice:

  As vrea sa stiu gandurile cele mai sincere ale unui om, e drept, a multe stiutor, despre un lucru putin stiut: Aeroportul International Denver DIA.

 82. Frumoasa auto-descriere…. si demna de apreciat…Jos palaria! (ca de la om la om)….si laude Domnului cum lucreaza El cu oamenii! Asa imi doresc sa lucreze si cu mine!

 83. Maria zice:

  Cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere va doresc atatia ani cat sa sfarsiti bine!
  Cu respect si dragoste in Hristos sora Mariana din Italia. va port in rugaciune

 84. Pingback: Care este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face de ziua ta? (41) | Marius Cruceru

 85. David zice:

  Domnul sa va binecuvanteze .!

 86. anonim zice:

  La rubrica `cine sint`, literar se scrie `cine sunt`
  Sper ca nu am suparat!

 87. Adrian zice:

  Am avut ocazia sa va cunosc personal la tabara de muzica de la Selimbar anul trecut. Sunteti o persoana deosebita, sa cantati la aproximativ 30 de instrumente. Domnul sa va binecuvinteze, si sper sa veniti vreodata si la Biserica Penticostala Golgota din Hunedoara, sa il laudati pe Dumnezeu .

  • Marius David zice:

   să corectăm, 23, cu tot cu vihuela :), posedez vreo 30. Atît.

   • gramatic zice:

    „posedez”
    Ce să faci ? Uneori e greu să posezi gramatica!!!

    • Marius David zice:

     stimate gramatic,
     1. pentru cei care ma cunosc mai bine nu este strain faptul ca uneori ma joc intre cuvinte, derivind, inventind forme noi sau folosind intentionat forme gresite, exemplu – pluralul de bucuresti… multi are.
     2. este un fel de tongue in the cheek din cind in cind, pentru ca am incredere in inteligenta cititorilor mei, in simtul umorului si mai ales in faptul ca ma cunosc destul de bine pentru a nu-i calauzi gresit in ale gramaticii.
     3. Forma de mai sus face parte din aceeasi familie de figuri (de stil)
     Bine ai venit!

 88. Pingback: De ce? «

 89. Ionut zice:

  Nu mai este nevoie sa raspundeti pentru ca am citit istoria fam. dvs. si am vazut ca au trecut dupa al 2 lea RM (more or less) la pocaiti. 🙂

 90. Lavinia Florentina Rad zice:

  Sunteți încă o dovada vie a existentei lui Dumnezeu… Caci unde se aude sunetul cald al simfoniei cerești… O, Nu! nu pot fi doar instrumente… ci mult mai mult… Ma bucur sa facem parte din aceeași orchestra a marelui Maestru. Fie ca Dumnezeu sa va ajute și sa ne ajute sa îl slujim la infinit.. ar fi greșit sa spun sfârșit…. Fiindcă viata în Dumnezeu nu are margini.

 91. Angel07 zice:

  Inima este totul, si atunci totul este posibil ! Sa ajungi acolo e putin mai greu. Mi-ar placea ca toti oamenii sa gandeasca asa!

 92. cosmin zice:

  sincer, cred ca aveti o abordare prea usoara a ceea ce inseamna cu adevarat sfant,vorbiti ,sau scrieti mult ,oare va cantariti cuvintele totdeauna…?,folositi fraze complicate ,poate sunteti inteligent…da bine in fata oamenilor mai ales in mediile universitare…dar tot ce spuneti se scrie undeva…nimic nu se pierde…AVETI MARE GRIJA…cine vorbeste mult nu se poate sa nu pacatuiasca….l-ati cunoscut pe Iisus ,scrieti mai sus,…chiar credeti ca stiti tot despre el? O vesnicie nu va ajunge sa-l cunosti pe Dumnezeu….stim atat, atat de putin…
  Cum, sau ce atitudine avem cand vorbim sau cind rostim numele lui DUMNEZEU …ar trebui sa ne cutremuram!
  Va recomand sa ascultati mesajul lui Cristi Barbosu din ciclul „Poruncile Vietii „,referitor la : „sa nu iei in desert numele lui DUMNEZEU”
  nadajduiesc ca nu v-ati simtit lezat cumva de mesajul meu…este obiectiv!

  • Nu Vreau zice:

   Cosmin – ce religie ai?
   1. si cine nu vorbeste deloc poate sa pacatuiasca (cel putin) in egala masura.
   2. de ce „AR TREBUI” sa ne cutremuram cand „rostim numele lui Dumnezeu”? Ce rau ti-a facut tie Dumnezeu pana acum sa te temi asa de El? Cred ca nu-ti dai seama cat de conditionat esti, inca, de gandirea iudaica… N-ai experimentat pe pielea ta „mânia” lui Dumnezeu dar tie iti este frica de El si-ti impui sa te „cutremuri”. Interesant! 🙂
   Este o perceptie extrem de eronata asupra Dumnezeului revelat de Hristos (care este [Calea] ADEVARUL [si Viata]) si stii de ce toata asta? Pentru ca tu crezi ca „O vesnicie nu va ajunge sa-l cunosti pe Dumnezeu” – cred ca nu-ti dai seama dar implicit il contrazici pe Hristos. Cum asa? (de-aia ii spuneam dlui Cruceru mai sus ca nu-mi place mie Pavel si in special ceva din Efeseni cap.2 , pentru ca imi place…) Ioan 17:3. (a cunoaste pe Hristos inseamna a cunoaste pe Dumnezeu, iar a cunoaste pe Dumnezeu inseamna desavarsire). Sau crezi ca Hristos ne-a pus vreodata, in invatatura Lui, sa facem lucruri imposibil de facut?

   Iti recomand sa lasi iudaismul mai usurel si sa citesti intensiv Noul Testament, in special Evangheliile. Poate n-o sa te mai cutremuri de Dumnezeu… asa sa-ti ajute Dumnezeu sa il cunosti!

   PS: de-aia nu-mi place Efeseni 2 pt ca imi place Ioan 17:3 si Ioan 17:21-23. Si nu-ti pot placea amandoi simultan pentru ca nu spun aceleasi lucruri despre desavarsire. Iar in Efeseni vorbeste Pavel si in Ioan vorbeste Iisus. Ghici pe cine aleg! 🙂

 93. david zice:

  citat#urasc detaliul si exactitatea#Dumnezeu iubeste detaliul si exactitatea,si pasiunea pt El binenteles,si poti face orice sport incaltat cu ravna evangheliei pacii,cat despre ultima pasiune cu pescuitul ai nevoie de contact direct si frontal,din spatele altileriei e mult mai usor,asta fac si politicieni si conducatorii veacului,batalia adevarata se da pe campul de lupta,unde este comoara noastra acolo este si inima,asa k sa avem grija pe ce punem pret pt k comorile tot de la El vin,si dak doar am avea laude unii la adresa altora ar insemna sa fim desavarsiti,vom ajunge dar nu aici,

 94. Deus sive Natura zice:

  E trist, pareti un om remarcabil, si ati ales crestinismul, ca sa patimiti zi de zi alaturi de niste oameni ingusti si inspaimantati de moarte. Mult succes!

  • Marius David zice:

   Mulțumesc, mie mi se pare vesel, dar pornim de la alte presupoziții de interpretare.
   N-am ales creștinismul. Fondatorul acestuia m-a ales pe mine.
   Nu pătimesc, Biserica mi-a salvat mintea.
   În Biserică, de asemenea, am întîlnit unii dintre cei mai deschiși oameni, precum unii dintre cei mai dogmatici este posibil să fie printre atei.
   Înspăimîntați de moarte??
   hjmmm, Domnule, sînt pastor, am văzut oameni murind,
   n-am văzut oameni mai liberi în fața morții decît creștinii,
   n-am văzut oameni mai îngroziți în fața morții decît cei care au trăit fără Dumnezeu.

 95. bursucel zice:

  La mulți ani, Marius David Cruceru! 🙂

 96. ionut091 zice:

  Pace frate Marius… am urmărit comentarile de mai sus, am rămas suprin de relația ta cu Dumnezeu… El să te întărească până la capăt, într-o bună zi să ne întâlnim cu În împărăția cerului… fiți binecuvântat dumneavostră si familia intreagă.

 97. tymonyk zice:

  faceti destul de multe lucruri DOMNUL sa va intareasca mai mult si sa-i atrageti si pe altii la lucru ca tare multi nu au de lucru

 98. Stroe Daniel zice:

  Buna ziua,

  Sunt interesat de o colaborare cu site-ul dumneavoastra: http://mariuscruceru.ro .Concret, doresc sa cumpar un advertorial aici. Acesta va fi de forma unui articol interesat de slabit (care cu siguranta va fi pe placul cititorilor dumneavoastra) care va contine un link catre un site propriu. Daca sunteti interesati va rog sa ma contactati copiind acest mesaj in interiorul email-ului respectiv.

  Cu prietenie,
  Daniel L Stroe

 99. Domnul Isus Sa va binecuvanteze frate Marius,tare mult mi-a placut predica dumneavoastra de sambata pe careati avut-o la intalnirea de tineret din Biserica Baptista nr1 Restia cu de numirea evenimentului”Eu cu cine ma casatoresc”,acele vorbe pline de intelepciune m-au luminat iar acum stiu ce trebuie sa fac pentru ami face o familie:)

 100. Ana zice:

  Ai atat de mult ADEVAR in tot ce te-ai exprimat frate Vasile, si atat de multa INTELEPCIUNE, ca lasi loc la altii sa vorbeasca, asa cum vorbesc ei; oamenii……
  Gott segne dich !!!

 101. N zice:

  Nu inteleg complet afirmatia „Am nădejde că Îl voi întîlni și față către Față pe Dumnezeul Treimic, că pe Mîntuitorul L-am cunoscut deja.”
  S-ar subintelege ca pe Mantuitorul L-ati vazut la fata, dar nu si restul Persoanelor divine. Banuiesc, totusi, ca nu asta ati vrut sa spuneti, nu? 🙂
  Imi scapa semnificatia …

 102. D M Cruceru zice:

  Buna ziua,
  V-am descoperit din intamplare, dar cred in destin. Uneori alunec spre misticism. Ma numesc tot CRUCERU si v-am descoperit cautand pe net frecventa numelui CRUCERU in Romania. Am un fix. In paginile parcurse de-a lungul timpului am aflat ca la nord si la sud de Dunare acum circa 900 -1000 de ani uni cruciati s-au stabilit intemeindu-si familii si lasand descendenti. De asemenea, in unele arhive bizantine ar apare faptul ca urmasii acestora, dar mai ales ai cavalerilor templieri, erau numiti de bastinasi drept purtatori de cruce si de aici ar proveni numele CRUCERU. Stiti ceva de asta? Imi cer scuze pentru indrazneala si multumesc pentru un eventual raspuns.

  Cu stima D M Cruceru

 103. Doream să vă întreb: ce gândiţi despre răspunsul lui Pavel: „Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta”, la întrebarea temnicerului – asta vis-a-vis de decizia băiatului dvs.?

 104. Pingback: Pentru colegii mei (20 de ani de la absolvirea facultății și 25 de ani de la absolvirea liceului) – despre DRAGOSTE | Marius Cruceru

 105. george zice:

  Asculta predicile fratelui ZAC POONEN si trezestete umbla asa cum a umblat Isus si atunci ai dreptul sa vorbesti .Daca as spune mai multe as face pacat cum tu faci atunci cand deschizi gura .Domnul sa aiba mila de tine siiti recomand sa citesti rugaciunea de la Coloseni 1 9-14 9. De aceea si noi, din ziua cand am auzit aceste lucruri, nu incetam sa ne rugam pentru voi si sa cerem sa va umpleti de cunostinta voii Lui, in orice fel de intelepciune si pricepere duhovniceasca;
  10. pentru ca, astfel, sa va purtati intr-un chip vrednic de Domnul, ca sa-I fiti placuti in orice lucru, aducand roade in tot felul de fapte bune si crescand in cunostinta lui Dumnezeu,
  11. intariti, cu toata puterea, potrivit cu taria slavei Lui, pentru orice rabdare si indelunga rabdare, cu bucurie,
  12. multumind Tatalui, care v-a invrednicit sa aveti parte de mostenirea sfintilor in lumina.
  13. El ne-a izbavit de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in Imparatia Fiului dragostei Lui,
  14. in care avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor.

  • Marius David zice:

   Nu, nu le ascult, George. Nu le MAI ascult.
   Trezește-te și tu la adevărata gramatică.
   Duhul Sfînt nu scrie greșit gramatical. Orice adevăr este adevărul Lui. Inclusiv morfologia și sintaxa.

   • Cristian zice:

    Buna ziua, domnule David. Domnul Dumnezeu nu tine cont de gramatica noastra sau de felul cum ne exprimam, iar daca noi vrem sa il cunoastem intr-adevar il vom intelege chiar daca ceva nu este scris corect gramatical. El vrea doar ca noi sa ne mantuim. Atunci cand noi ne rugam Lui, orice limba am folosi, oricum am vorbi, Domnul ne intelege daca avem ceva sa ii spunem! Nu stiu cine este Zac Poonen, si chiar de asta nu il condamn. Dar daca dumneavoastra chiar tineti cont de gramatica, trebuie sa aveti grija inainte sa il judecati pe celalalt deoarece si dumneavoastra faceti greseli gramaticale (fiind profesor universitar) : „sînt” ? se scrie „sunt” si nu mai se foloseste „î” in interiorul cuvantului. Sper sa nu va suparati de mine. Toate cele bune!

    • Marius David zice:

     Stimate Cristian,
     Ba da, Dumnezeu ține cont de gramatică și de cuvinte. Însuși Fiul este numit Logosul. Dumnezeu a avut grijă de expresia verbală și a găsit cu cale să se folosească ȘI de gramatică pentru a ni Se descoperi.
     Ține chiar foarte mult cont de felul în care ne exprimăm și și-a amendat profeții în momentul cînd au căutat să improvizeze mesajul și să completeze sau să scoată. Adicătelea nu ne-a lăsat expresia de capul nostru.

     Iar despre scrierea cu sînt și î din a vorbiți din ignoranță.
     tocmai pentru că știu ce vorbesc, tocmai pentru că am pregătire filologică, tocmai pentru că sînt clasicist și am studiat în cea mai bună școală româească de clasice, tocmai de aceea scriu cu î din i, stimate Cristian.
     Pentru documentare vă rog să citiți următorul articol:
     https://mariuscruceru.ro/2010/05/26/de-ce-scriu-cu-i-din-i-si-nu-cu-a-din-a-p/

     Vă rog să citiți articoul cu atenție în timp ce spuneți mîine, pîine, cîine, înainte și înapoi și să îmi spuneți dacă în cele cuvinte pe care le spuneți î-ul din față sună ALTFEL DECÎT î-ul din interior. Dacă nu sună altfel, de ce să fie notat altfel? A sună diferit de Â, așa este? Atunci îl notăm diferit, stimate domn!
     Vă doresc spor la informare!

 106. Lucian C. zice:

  mi-ar placea sa stau la un ceai cu dumneavoastra…
  Nu va admir, nu va idolatrizez, nu va ridic in slavi. Pentru mine, cel mai mare titlu pe care il puteti avea e „frate in Hristos”. Si da, un frate mai mare. Rascumparat cu acelasi sange sfant…
  Ma bucur de ce imi vorbeste Tata prin dumneavoastra.
  Sunteti altfel decat multi slujitori… Ma aseman putin (poate putin mai mult) cu dumneavoastra.
  De-aia imi sunteti drag…

  Multa putere si bucurie in slujire…

 107. ioan26 zice:

  Binecuvintari din partea Domnului Isus Hristos, fr. Marius David si voua tuturor celor care „nimeriti” pe acest blog! Aprecieri si respect pt. tot ceea ce cunoasteti fr. Marius David. Sint convins ca aveti un bagaj impresionant de cunostinte si de aceea nu vreau sa va intreb nimic despre ceva ce cunoasteti. V-as intreba, daca ati urmarit vreodata „Slujba biblica, apostolica si profetica” tinuta de fr. Ewald Frank si transmisa pe postul de televiziune „Nasul TV” in fiecare simbata si duminica in reluare de la ora 9. Aceste predici pot fi accesate si pe http://www.evanghelia.ro Mi-ar face o reala placere sa cunosc parerea d-voastra despre ceea ce se spune acolo. Multa sanatate! Cu respect, Ioan Z.

 108. ioan26 zice:

  Stimate domn, este alegerea d-voastra si o respect. Oricum, aveti adr. mea de e-mail si va rog un raspuns, o parere. Nu tin sa apara aici pe blog ci pt. mine conteaza mai degraba parerea d-voastra! Ce nu inteleg este faptul ca am citit denumiri ale diverselor culte, nume ale unor persoane daca nu chiar personalitati si acestea nu faceau referire la ceva, la cineva? Ce e de fapt reclama?

 109. Calin Eugenia zice:

  Marius , ma bucur ca am intalnit o persoana deschisa la minte asa ca tine Avem si ceva puncte in comun , printre care Drumul vinului Acolo locuia o matusa (sora tatalui meu) Acum vreau sa spun despre tine , un familist , ca te admir pe ntru felul cum vorbesti despre sotia ta si copiii tai , pentru dragostea voastra care dureaza de mult timp si care va dura toata viata voastra, o viata plina, care se datoreaza si felului cum gandesti Da , esti demn de admirat pentu felul cum gandesti despre viata Cat despre mine , iti multumesc , esti printre putinele persoanec are ma inteleg , imi intelgi inima si admiri eforul
  Cu admiratie , Eugenia Calin

 110. Ciprian Bogdan zice:

  Baptisti si Penticostali = O singura Biserica. Credeti ca e posibil ?

 111. victor802006 zice:

  Micuțul dv. cu care urma să meargă soția dv. la marșul pentru viață la Oradea este copilul dv. biologic sau adoptat? Cum îl cheamă și ce vârstă are? Fiindcă nu apare în descriere, dar ați pomenit de mai multe ori de el.

  • Marius David zice:

   Micuțul nostru a mers la marș cu soția. Este copilul nostru biologic. O supriză de bătrînețe. Da, nu mi-am mai făcut update la descriere de la apariția dînsului. Să îmi fie rușine 🙂
   Îl cheamă Noah Cristofor și are 2 ani și 5 luni. Dumnezeu mi-a dat ”pedeapsa” la bătrînețe să mă cresc pe mine în oglindă. Să mai spujnem că Dumnezeu nu are simpul umorului? 🙂

 112. Luci zice:

  Marius David : frate pastor ma puteti ajuta? Sunt tanar si am niste probleme mari…

  • Marius David zice:

   Eu sînt bătrîn și am probleme și mai mari! Nu știu dacă eu v-aș putea ajuta, dar cui bate i se va deschide! Dacă locuiți pe aproape de oradea, să ne vedem față către față. Astfel de probleme nu se rezolvă on line!

   • Marius David zice:

    John Chirila Brisbane Australia, ti-am moderat comentariile din mai multe motive:
    1. gramatica imposibilă
    2. acuzele gratuite,
    3. răutatea din postare
    un antic spunea: acolo unde gramatica este coruptă este foarte probabil că și gîndirea este coruptă

 113. Corina zice:

  Frumoasa descriere , combinatie placuta de umor si realitate. Sunteti transant si clar cand vorbiti despre Dumnezeu, iubesc mult acest aspect .
  Mult success! Imi place expresia ” …planuri despre felul cum imi voi petrece eternitatea”. Interesant!

 114. Hegedüs Zoltan zice:

  Si Diaspora are nevoie acută de păstori autentici care se urcă la amvon cu puterea Duhului Sfânt ca pe urmă să ți-l infigă în inimă și să pleci de la biserică fericit si împlinit sufletește, că ai avut ceva de învățat de la un om deosebit care n-a stat degeaba ci a învățat ca să dea învățătură la alții. Frate Cruceru n-am vrut să te laud am vrut să spun adevărul. RESPECT.Pentru mine esti un pastor deosebit.Fi binecuvîntat tu și casa ta.

 115. Claudia zice:

  Multumim pentru mesajele si emisiunile dumneavoastra, pentru sinceritatea si autenticitatea dumneavoastra! Intr-o lume supra-aglomerata si supra-saturata de informatie, ne facem totusi timp sa va ascultam pentru ca spuneti lucrurilor pe nume, si pentru ca, si de la distanta, primim incurajarea de a merge inainte cu Domnul, in ciuda atator probleme. In mod special am fost incurajata si am primit raspuns la unele intrebari ascultand interviul cu fratele Beni si sora Nora Faragau, interviu intitulat „Ce fel de Dumnezeu avem?” (in care vorbiti despre „happy end”/ „no happy end”). Traim si noi de un timp o poveste mai trista, omeneste vorbind. Primim diverse sfaturi despre cum trebuie sa ne rugam si ce sa facem ca sa avem rezolvare. Vindecarea pana acuma n-o vedem, dar chiar am vazut mana Domnului si harul Lui, pacea Lui in incercare, si mergem inainte cu El. Multumesc inca odata! Sunteti ascultat, si daca depuneti efortul de a transmite un mesaj sa stiti ca nu este in zadar. Domnul sa va ajute in continuare!

  • Marius David zice:

   Stimată Claudia, vă mulțumesc foarte mult pentru încurajări. Vă doresc lumina și binecuvîntarea lui Dumnezeu în perioada aceasta grea prin care treceți! Vă mulțumesc încă o dată și voi transmite și colegilor de la Credo încurajările dumneavoastră, sînt importante pentru noi. Astăzi la vot m-am întîlnit cu doi pensionari care au spus că au donat pentru Credo TV din pensia lor mică pentru că și ei cred în acest proiect!

 116. Claudiu Băcilă zice:

  Imi erați într-un fel antipatic dar după ce v-am ascultat o predică, mi-am schimbat părerea. Vă apreciez! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Admir faptul că aveți încă atâtea planificate pentru viața dumneavoastră scurtă, cum ați descris-o. “Voi muri devreme”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.