Rînduiri

Acesta este un blog personal.

Dată fiind experienţa destul de proastă cu un alt blog îmi voi îngusta nişte rînduieli care să rînduiască acest spaţiu, adică să îl aşezăre în rînduri drepte. (Nu am spus să îl O-rînduiască, ci să îl rînduiască. Trebuie spus că nici o-rînduiala nu este aşezarea într-un rînd care formează un O. Dar despre rînduire şi orînduire altă dată, pentru că orînduire a fost un cuvînt confiscat de comunişti)

Scopul acestui blog este să ne repoziţionăm (drept rînduim) faţă de Dumnezeu (contemplîndu-I Fiinţa, cercetîndu-I lucrările), faţă de noi înşine (re-cunoscîndu-ne) şi faţă de ceilalţi (cunoscîndu-ne).

Prin meditaţii, comentarii la Sfintele Scripturi, muzică ascultată, dar şi cîntată, poezie citită, dar şi compusă, citite cărţi şi alte scrise, contemplarea naturii, exerciţii fizice şi spirituale, experienţe aduse de Dumnezeu sau provocate cu îngăduinţa Lui, vom încerca să facem asta.

De fapt acest blog este o invitaţie la călătorie-împreună. Viaţa însăşi a fost asemănată cu un drum. Este metafora mea preferată pentru viaţă. Literatura este plină. Vă invit să mergem împreună şi să ne sprijinim unii pe ceilalţi atunci cînd este prea greu.

1. Voi modera după bunul plac şi fără criterii declarate. Poate că acum experienţa, instinctul şi simţul bun mă vor ajuta mai mult. Datorită îm-bătrînirii spiritul ludic va pierde în favoarea unei sobrietăţi autoimpuse cu greu.

2. Un grup de prieteni mă vor ajuta cu vegherea, nu cu supra-vegherea, ci cu vegherea şi purtarea sarcinilor aruncate asupra mea.

3. Se ştie că neamul prost se cunoaşte la întuneric şi la înghesuială. Aici va fi lumină şi spaţiul va fi destul de aerat. Am decupat terminaţia wordpress ca să nu mă amestec prin vreun top. Injuriile şi alte vorbe de duh sărac vor fi amendate prin lipsă. Nu mă interesează ce fac ceilalţi blogări şi nici ce se întîmplă în blogosferă în general sau în cea evanghelică, în mod special. De fapt nu mă mai interesează atît de mult ce fac ceilalţi şi alţii, cît a început să mă intereseze ce fac prietenii şi mai ales ce face Domnul.

4. Unele postări vor fi trecute sub parolă şi accesibile numai unui grup de prieteni de încredere. Iertaţi discrimarea şi Dumnezeu discriminează.

5. Nu voi mai răspunde la toate comentariile, aşa cum obişnuiam, din lipsă de timp, nu pentru că nu este important ceea ce spuneţi. Voi încerca să menţin dialogul acolo unde consider că este important.

6. Cei care postează prea multe comentarii vor fi descurajaţi. Este spre binele lor. Comentariile pe bloguri pot crea depedenţă. Nu vreau să fiu vinovat de sîngele nimănui.

7. Voi încerca să mă feresc de anumite subiecte care au născut prea multe patimi şi, iată, deşi în unele chestiuni timpul îmi dă dreptate, cred că se putea şi fără… Sînt mai bătrîn şi, sper eu, mai înţelept. Tocmai mi-am încheiat tinereţea pe celălalt blog. Cu regret voi renunţa la unele postări extrem de personale la sfatul unor prieteni şi a soţiei („Să nu scrii despre mine, scrie despre Domnul!” şi „Ai grijă ce laşi pe pagină… Nici o vorbă nefolositoare… ” sic!)

8. Nefiind un blog im-personat (cu porecle şi brand-name gen Pătrăţosu), ci un blog personal, voi incuraja dialogul faţă către faţă, nume către nume în măsura în care este posibil. Timizilor li se fac concesii. Toate persoanele (numim pe acestea în sens teologic) sînt bine primite, anumiţi indivizi şi-au pierdut deja dreptul de a călca prin acest spaţiu, inclusiv prin ping-uri.

9. Acest blog a apărut la rugămintea unor oameni care s-au simţit slujiţi de unele postări care au apărut pe celălat blog (aproximativ 300 zilnic, timp de 6 luni!!!! Lor le dăruiesc de acest Crăciun acest spaţiu! Mă simt responsabil faţă de ei şi sper să îmi primească cu bunăvoinţa slujirea.). Voi încerca să continui să îi slujesc cu acele lucruri, spiritul acestui spaţiu fiind acela slujire faţă de o comunitate. Acest spirit de slujire în smerenie cu darurile Duhului sper să învioreze atmosfera.

10. Observaţiile, amendările, mustrările în dragoste vor fi încurajate. Nu intimitatea este prioritatea aici, ci părtăşia, nu familiaritatea, ci împărtăşirea. Sper să putem învăţa multe unii de la alţii pe drum. Încă ceva. Am uitat ceva ce nu trebuie să uit niciodată, nici cînd dorm: sînt pastor….. sînt creştin de aceea nu pot să fac, să spun tot ce vreau şi tot ce îmi vine.

10 bis. Impostura, ifosele, îngîmfarea, fumurile, fudulia, ironia fără substanţă, făloşenia mogulofrenă, proastele năravuri în public, aroganţa, infatuarea, grandomania, atotsuficienţa, semeţirea, ţîfnele, apucăturile thymotice de orice fel vor fi în continuare fără frînă, cu hărnicie şi entuziasm amendate. (adăugat în 8 decembrie 2009)

128 de răspunsuri la Rînduiri

 1. calatorru zice:

  🙂 Craciun fericit !

 2. simeon zice:

  :::::

  Wurmbrandt zicea ca fiecare ar cam trebui sa fim un mic Isus.
  ,,LUCRURI MAI MARI CA ACESTEA”
  ISUS N-A INVIAT BLOGURI.
  DAR URMASII lUI AU REUSIT.

  Dragostera fierbinte a prietenilor ni l-a adus inapoi pe cel drag.
  Eram mai saraci si mai tristi fara el.

  …….

 3. Marius David zice:

  draga Calatorule,

  Craciun foarte fericit şi ţie!

 4. Marius David zice:

  Draga Simeon (deocamdată)

  Aş prefera să nu îţi mai schimbi pseudonimele. Eventual rămîi la unul singur. Preferinţa preferinţelor este numele real, dacă se poate !

  Ţi-am moderat comentariul ca să nu fiu-fii înţeles greşit!

  Să ne concentrăm asupra Lui!!!

  Sfatul soţiei mele este de mare preţ!
  „Scrie mai bine despre El!”

  „Ce-ar fi făptura-mi fără Tine… „

 5. Mircea zice:

  Amin!
  Sa te ajute Domnul sa implinesti randuirile ca nu va fi o sarcina usoara daca va fi deschis publicului. Pentru o vreme vei fi asaltat. Domnul cu tine.

 6. Marius David zice:

  Draga Mircea,
  ştiu că nu va fi uşor, dar asta este… deja a început circul. Am şters într-o zi mai multe comentarii decît am şters pe pătrăţosu într-o lună, dar asta este preţul…

  Natura umană este previzibilă şi, în consecinţă, plictisitoare.

 7. elisa zice:

  Se pare ca au asteptat mai mult decat noi.. 🙂
  ..numai ca nu s-au asteptat sa fie pusi la co
  atat de rapid.

  MUltumim Domnului ca acum avem un loc curat,
  sa-l consideram o oaza pe drumul spre vesnicie,
  unde am poposit si ne-am adapat un pic.

  Cu harfa nu stiu sa cant,dar ma straduiesc
  sa ascult( cu urechea) cat pot de bine. 🙂

  Despre Dumnezeu putem vorbi pan la apusul vietii,
  „numai de bine”,
  dar El vrea sa vorbim nu numai cu psalmi si cantari de lauda
  ci si sa ne amintim de oamenii lui Dumnezeu,care ne pot
  inspira sa calcam mai bine,pe zapada sau noroi . 😦
  fara sa alunecam,
  fie ca sunt barbati sfinti,fie ca sunt femei cu chip de inger! . 🙂
  care raspandesc o mireasma de la moarte spre viata.

 8. Marius David zice:

  puşi la colţ? Cum? Moderaţi, da, dar nu puşi la colţ, numai pătratul are colţuri. Aici unghiurile sînt chiar cu mult mai înguste.

  Mizez şi pe ajutorul vostru pentru a păstra acest loc curat….

 9. Marius zice:

  Acest blog mi-a fost recomandat de cineva si mi-a placut ce am vazut/auzit aici. Vreau sa ma adaug celor aproximativ „300 zilnici”.
  La un moment dat as fi putut ajunge unul din studentii dvs. dar se pare ca Dumnezeu a avut alt plan pentru mine. Insa voi continua sa „vad idei” aici…
  Succes!

 10. Marius David zice:

  Draga Marius,

  Nu este tîrziu să ajungi şi acum la UEO, dar nu studentul meu neapărat….

  Dumnezeu să te ajute în cele bune! Cele rele… să se spele…

 11. Marius zice:

  Dupa cum spuneam.. Dumnezeu a avut alt plan pentru mine. Desi am locuit o buna vreme in Oradea si uneori ma gandeam serios la varianta UEO, Dumnezeu m-a adus aici, in Coventry – UK, la Universitatea Coventry. Nu este o universitate crestina, si nici ceea ce studiez nu suna prea „crestineste”, insa am pus lana de multe ori inaintea Lui, chiar m-am rugat sa ma puna in pat de spital daca e nevoie doar sa nu ma lase sa vin aici de capul meu… Am vazut insa ca El ma vrea aici… deci.. cred ca UEO se taie de pe lista. „Ata ete” 🙂

 12. Marius zice:

  …(continuare)

  Insa daca nu a fost posibila varianta UEO vreau macar aici sa fiu un student „remarcabil” 🙂 Pentru ca din experienta de viata si experienta cu Dumnezeu nu ai decat de invatat iar eu (dupa cum dvs. spuneati) trebuie sa mai cresc „o ţîră…” (mai mult?) si fizic si spiritual ca sa fiu placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.

  • Marius David zice:

   draga Marius,
   Domnul te va forma cu grijă. Se pare că eşti un suflet ales. Cred că formarea teologică este importantă. Dacă găseşti o şcoală bună… atunci stai cu privirile în carte, nu cu burta pe carte, nici cu capul în carte…

 13. Marius zice:

  Multumesc… formarea teologica.. e in biserica Lower Ford Street Baptist Church (http://www.lfsbc.org.uk) pentru ca scoala nu e una crestina, iar subiectul ce il studiez (criminologie) nu are nici el de a face cu crestinismul.
  Incerc insa sa compensez si imi dau silinta sa indrept balanta.. 🙂

 14. Marius zice:

  As vrea sa mai rapesc din timpul dvs. cateva minute intr-o problema care cred ca dvs. m-ati putea ajuta. Este ceva legat de mantuire deci cred eu ca se merita. Insa as dori sa discut cu dvs. in privat daca se poate, deoarece este o chestiune delicata. Ca sa nu va faceti publica adresa de email puteti sa-mi dati un mesaj la …
  Va multumesc!

 15. Ionel Condor zice:

  Felicitari.
  Eu o sa urmaresc post-urile cu placere si imi doresc sa gasesc din nou muult folos aici.
  Mi-a placut ce ai scris, intentiile, mai putin aia cu „…şi Dumnezeu discriminează.”…pt ca eu cred intr-un Dumnezeu drept … sau ma rog, intr-o discriminare doar pozitiva 🙂
  deci sper ca e doar o gluma de care nu m-am prins 😉 …

  La multi ani !

  • Marius David zice:

   frate Ionel,
   Bine ai venit aici! Da, Dumnezeu discriminează. Vrei să te convingi? IEşi în stradă chiar acum şi vei vedea cît de „nedrept” este Dumnezeu. Unei minţi geniale ca Hawkings i-a luat capacitatea de a vorbi. Imaginează-ţi dacă nu ar fi fost electronica. Unii sînt născuţi urîţi, alţii frumoşi, alţii deştepţi, alţii cu handicap mental. Unde-i egalitatea?

   Nu este!
   El face tot ce vrea. şi noi sîntem ai lui, turma păşunii Lui. Nu turma Lui, Turma Păşunii Lui… înţelegi diferenţa?

 16. CiprianS zice:

  inteleg (sau ma fortez sa inteleg) raspunsul tau pt Ionel Condor, esenta pe care vrei s-o expui, dar formularea e deficitara, lasa loc de interpretari continue negative.
  Marius draga, ma bucur pt aceste randuiri, erau necesare!

  • Marius David zice:

   Draga Ciprian,

   Si Biblia lasă loc de interpretări negative… apăi noi… Poate voi scrie extensiv despre această nedpretate a lui Dumnezeu care face ce vrea, alege pe cine vrea, face ce voieşte ca un adevărat despot… Dumnezeu este dictatorial. Despot luminat? Dictator iubitor? De discutat!

 17. elisa zice:

  Eu n-as zice nedreptate,ci intelepciune,in imensa Sa intelepciune,noi nu putem a-L intelege,fiind prea limitati,indiferent cata invatatura au acumulat unii,aici jos pe pamant.

  Intelepciune Lui,le-a randuit pe toate si nu considera ca trebuie sa ne explice ceva . 🙂

  Cand nu inteleg,zic Domnul stie.El stie de ce m-a facut asa si nu altfel,poate cand voi deveni ca si El,tot ce va disparea prin”topirea mea in neant”va fi un scrum care se disperseaza lasand o mireasma de crin.. . 🙂
  chiar daca acum sunt doar cati un musuroi de furnici,pe care il poti imprastia usor,sau nici macar atat.

 18. Mircea Buzdugan zice:

  Şi eu sunt pentru ideea cu declaraţii clare de la începutul blogului.

  Ce înseamnă citatul în latină de sus? Este o încercare de branduire?
  Iartă-mă că astă seară te bombardez cu întrebări!!!

  • Marius David zice:

   Nu, brandul blogului este „fara cravata”, cel putin deocamdata. Ma voi explica mai tirziu de ce asta. Acesta pagina, fiind personala, nu suporta un fel de brand gen Patratosu sau alte astea. Depinde de faza si de mood/ul in care sint ca Marius Cruceru, dar tot Marius Cruceru ramine…

   Ce inseamna citatul? „Caci ne-ai facut pentru tine si inima ne este nelinistita pina nu se odihneste in Tine… ” Augustin, Confesiuni, 1,1, vezi in caseta de text, tot contextul in traducerea lui Eugen Munteanu.

   Este un text pentru cardiaci sau… pentru oamenii cu inima mare si nelinistita…

 19. Irina zice:

  ce surpriza! 🙂 Doamne ajuta!

 20. Marius David zice:

  draga Irina, bine ai venit, revenit aici, Este și pentru mine o surpriză plăcută revenirea ta. Sper să găsești un spațiu mai irenic…. 🙂 de această dată…

 21. Lucian zice:

  In sfarsit, l-am regasit! Si imi place aici! Am tanjit dupa un loc in care poti lua invatatura cu lingurita, cu polonicul, de pe varful unui cutit care risca sa te taie, chiar si cu perfuzia si la nevoie prin transplant!

  Bine te-am gasit!

  • Marius David zice:

   Multumesc, Lucian, sper ca învăţătura să fie bine învelită în miere ca să poată fi luată. Uneori învăţătura este amară.. transplant nu se poate.. din fericire.
   ucenicia nu se poate face decît prin dialog, nu prin molipsire.

 22. viorica zice:

  Si eu ma bucur ca am gasit aci o oaza unde ma pot invioara ,un om cu adevarat dupa inima mea .Parca a mai spus cineva acesta ! Dumnezeu sa-ti puna pe buze cuvinte dulci ,sa poti mangaia si incuraja pe multi care au nevoie de incurajare si crestere spirituala.
  Multa sanatate ,bucurie si-naltare pentru fiecare !

 23. Abby zice:

  imi aduc aminte cu placere si dor de vremurile cand mergeam la intrunirile de tineret de la Bacau conduse de fratele Chivoiu, atunci te-am vazut si auzit prima oara, erai impreuna cu tinerii din Iasi si atunci am auzit pentru prima oara marturia intoarcerii tale la Domnul, m-a marcat pozitiv pentru toata viata…..am plans in ziua aia cateva ore….ma simt onorata ca te-am cunoscut si ca Domnul a pus in viata ta MULT ca sa impartasesti cu noi toti pentru pocainta si zidirea noastra!!!!E greu sa fi tu….si mai ales ca ai ales sa stai in spartura ca tinta a ,,sagetilor,,celor din jur, dar nu IMPOSIBIL!!! de aceea Domnul sa te intareasca si sa iti dea biruinta LUI!!!!!in slujba LUI, alaturi de voi….

  • Marius David zice:

   da, şi eu, Abby, imi aduc aminte cu plăcere de Bacău şi de timpul acela petrecut acolo. Îmi sînt foarte vii acele amintiri. Atunci mi-am făcut prieteni şi prietenii care au ţinut peste ani şi am trecut prin bune şi rele împreună. Dumnezeu să ne ţină aproape de El!

 24. Mihaela zice:

  Multa Pace frate Marius am vazut ca urmariti siteul Aer Curat, as vrea sa va anunt ca acesta si-a schimbat atat deisgnul cat si adresa si va invit cu mare drag sa va alaturati „aeristilor” pe http://www.aercurat.com/

 25. Catalin zice:

  Din pacate nu stiu cum arata blogul anterior, dar acesta e ok.

 26. Marius David zice:

  Păcatul ăsta se poate rezolva, Cătălin, http://www.patratosu.wordpress.com. Moare liniştit în pace acum.

  Mihaela, să vă fie de bine. Am fost la aer curat azi cu familiile tinere din Alesd, a fost excelent!

 27. titirez zice:

  Frate Cruceru,
  Ma bucur sa va vad noul blog, pe care doar azi l-am descoperit. Cum mai exact? Nu stiu ce face wordpress-ul, dar azi sunteti, cu unul din ultimele articole pe care le-ati scris in top posts. 😀

 28. Andra zice:

  As vrea sa va dau un link (sper eu interesant si util). Nu am stiut unde sa-l pun in alta parte. Asa ca il pun aici 🙂

  http://www.apologeticsindex.org/

 29. Pingback: Michael, Emanuel, Informaţia de Vest şi Paul Negruţ « Marius Cruceru

  • Marius David zice:

   Cezar, Bine ai venit pe la noi!
   M-am uitat pe blogul tau. Foarte interesant. Tinem legătura!
   Deşi mulţi dintre blogări, cînd le spui ţinem legătura… înţeleg schimb de linkuri 🙂
   cu mare simpatie!
   mc

 30. guitarschizofrenic zice:

  mesaj oarecum personal… Cezarica Cezarica, mai ti minte cat de diferit gandeai cand stateam toti in camin?????!!!!!! am vazut blogul tau si deee…trebuia sa zic si eu ceva in amintirea vremurilor trecute.

 31. Andra zice:

  Un articol despre elitele din US si gustul lor pt putere: „Behind the Rising New World Order”

  http://www.crossroad.to/articles2/009/cuddy/1-power-elite.htm

  Nu e de pus pe site. Pun linkul aici pt ca nu va stiu emailul.

  Opinia mea: nu ma tem in nici un fel de aceste personaje, imi place doar sa fiu informata ca sa nu inghit orice iese in mass-media.

 32. Corneliu zice:

  Mda, ce sa zic. Initial m-am bucurat cand te-am intalnit ca patratos, bucuros ca te stiam. Dar, doar am survolat putin pe-acolo, si apoi am plecat trist. Nu pentru ca nu as fi fost de acord cu multe lucruri gasite acolo; nu, ci mai degraba unii comentatori veneau cu tomberonul plin si plecau cu el gol, dar cea mai descurajanta era atitudinea incurajata acolo. Si am plecat trist.. (vezi parerea mea, scrisa cu alta ocazie). As fi vrut sa fiu mai prezent si pe vechiul blog, dar m-am temut de vorba aceea: „daca te bagi in laturi, te mananca porcii”.

  Astazi am citit toata pagina de randuieli si comentariile toate. Vad ceva nou, ce ma incurajeaza sa mai trec, poate, sa-mi plec capul pe o perna mai moale pe aici. Ma depasesti in experienta si unele aptitudini, dar bunatatea inimii si intelepciunea ma fac sa te imbratisez din nou cu drag: multumesc ca ai revenit. Fara colturi 😉

  • Marius David zice:

   draga Corneiu, dupa cum vezi am mai curatat din comentatori, dar chiar saptamina asta m-am intilnit u mai mult de pe Coasta de Vest care mi-au spus ca mai mult le placea Patratosu, era mai spicy 🙂
   Acum este mai liniste, comentariile sint filtrate, dar tot mai scapa cite o prostie. Asta este, unde sint multi este si multa inghesuiala, vorba inteleptuliu Duhanov.
   Din fericire sau din pacate am pastrat anumite colturi.
   Nu ma voi rotunji cu niciun pret! 🙂

   • Corneliu zice:

    Bine, anumite colturi trebuie sa ramana, ca dau stabilitate, dar stiu ca ai inteles la ce ma refer. Imi place indaratnicia ta: „Nu ma voi rotunji cu nici un pret!” :))

    • Marius David zice:

     Da, Corneliu, daca rotunjire insemana ce vad la Rotund… cu niciun chip… nu vreau sa mor de ciuda… 🙂
     Eu sint imprastiat, dar nu risipit…
     Este mare diferenta dintre cele două. Imprastierea este dinamica, violenta, exploziva, suprinzatoare… o bomba se imprastie, spre exemplu.
     Rispirea este tacticoasa, meticuloasa… iti trebuie rabdare ca sa te risipesti… este ca scurgerea nisipului din clepsidra… Si bomba si clepsidra au ovoide…. poate ca acolo este compromisul…
     Daca acelea sint definitiile rotunjirii… fug cit mai tin picioarele de o astfel de stare, care pare a se permanentiza. Pacat!
     Ca imprastiat ce sint… ma pot aduna imediat, dar pentru risipire iti trebuie orificiu ingust in carul cu nisip si drum lung…
     Te poti imprastia si pe loc si in mers, dar mai ales in loc, ca sa te risipesti trebuie sa mergi agale, tacticos, in ritm, sa te indepartezi… etc. Lucrurile imprastiate se mai pot recupera… cele rispite nu prea… de asta spunem, ne risipim anii, nu imprastiem anii… ne risipim talentele, nu le imprastiem, dar spunem că semanănătorul împrăştie sămînţa, nu o risipeşte…

     Poate ca si acest fel de tensiune ar folosi… imprastiere versus risipire… adunare versus focalizare… etc.

 33. cuvintealbastre zice:

  Frate Marius,
  ar trebui sa faceţi o sectiune si cu dedicaţii… Ar fi interesanta.
  Eu am scris o poezie, pe vremea cand nu stiam de existenta lui Patratosu. Poezia asta poate fi o buna dedicatie pentru raposatul…
  O puteti gasi aici
  http://cuvintealbastre.wordpress.com/2009/08/28/poezie/
  Sper sa va placa!

  • Marius David zice:

   Da, ar fi interesantă o secţiune cu dedicăţii 🙂
   Cred că ar fi spectaculos… de interesant.

   Am citit poezia, mi-am şi copiat-o aici

   Pătrat
   Pătrat- gând pătrat,
   pat pătrat, scaun pătrat,
   masă patrată,
   pix rotund, nu. PĂTRAT
   Totul trebuie să fie pătrăţos,
   dacă priveşti lumea din perspectiva
   pătratului.
   Adică, floare patrată, buletin
   pătrat, închinare patrată…
   Cineva ar trebui să-l îmblânzească…
   Să-i spună că greşeşte…
   Pătrăţelule scump, nu ai devenit
   prea pătrăţos?
   Eu? Nicidecum. Aşa sunt de când lumea,
   şi n-am de gând să mă schimb.
   Vrei să spui că nu mai sunt
   patratele la modă?
   Treaba voastră, eu tot pătrat
   rămân!

   şi ţi-am „ratat” postarea ca excelentă 🙂

 34. cuvintealbastre zice:

  Oooooooooo, asta e o adevarata onoare ca ati copiat poezia aici! 😀

 35. cuvintealbastre zice:

  Da… poezia asta exprima lupta mea de a-mi schimba propria imagine despre lume si viata, sau mai degraba neputinta de a schimba ce vreau. Am scris-o cand am trecut prin perioada aceea grea despre care v-am zis.

 36. Laurentiu zice:

  Imi dati va rog o adresa de mail?
  multumesc.

 37. martzian zice:

  da, am intrebat doar ca sa ma asigur. multumesc!

 38. Dumitru Alexandru zice:

  Rugaciune

  O violeta unda a razelor de soare
  Incodeiaza noaptea – din bezna viu rasare
  In drumul meu spre ruga…la crucea cea din zare,
  Trezind in suflet lacrimi – pacate-le-n uitare.

  Vremelnica e ruga in lacrimi si of mare
  Spunand ca poezie o tainica strigare
  Vremelnica e rasa pe preot cu ardoare
  Daca in timpul zilei nici inima nu-l doare.

  Se bate toaca mica – indemn spre rugaciune,
  Lumina lumanarii la strana rece-apune
  Acum in miez de noapte, incepe sa se-adune
  Soborul cu mirenii…ultima ruga-a spune.

  (Dumitru Alexandru Marian)

  Poate va intrebati de ce am redat-o aici, acum si, poate mai presus de toate,candva,undeva. Am scris ceea ce am simtit cu scopul de a arata adevarata valoare a vietii: rugaciune,acel drum spre Biserica plin de obstacole dar si de sentimente; preotii, acei simpli oameni in care iti pui increderea, dar nu uita vreodata ca sunt oameni! Si rugaciunea propriu-zisa din Biserica, o miezonoptica pe intuneric a sufletului omenesc; unde nu poate atinge perisabilitatea omului este chiar aici: sufletul! Acesta pastrati-l cum considerati; pana la urma tot la Dumnezeu ajungeti si atunci va veti dedica intregi si nevatamati Lui!

  • Marius David zice:

   draga Alexandru,
   Mulţumim pentru acesataă poezie, realmente ai talent şi este păcat că nu ţi-ai mai făcut update la site.
   Poate că ar trebui ruptă rima liniară cu o rimă îmbrăţişată ssau paralelă, dar în rest mi se pare reuşită, un bun început.

 39. Dumitru Alexandru zice:

  Va multumesc! Poate ca, la indemnul d-voastra, o sa imi refac proiectul si eventual o sa scriu cartea la care lucrez direct pe blog. Consider in acest sens ca orice indicatie este de un real folos! Va multumesc anticipat!

 40. Laci Köteles zice:

  Dumnezeu sa va binecuvanteze si mai departe!!!

 41. Camix zice:

  La mulţi ani, dragă Marius! 🙂
  Îţi doresc să ai destule chitare în momentele obosite ca să te aline şi înveselească, să ai parte de dragostea celor dragi li Dragostea Celui Drag şi pe mai departe all the way! 🙂

  Happy birthday!

 42. AlexB zice:

  Buna!

  Am gasit cartea dvs „Intoarcere din oglinda” (in format electronic). Dar imi place mai mult sa citesc cu cartea in mana… mi-as dori tare mult s-o am in varianta tiparita. Am sunat la Kerigma, nu mai au. M-au indrumat la Scriptum. Nici la ei nu mai este.

  Indrumati-ma dvs va rog undeva. De unde o pot procura?

  Multumesc!

  PS. Sunt din Oradea.

 43. AlexB zice:

  ooooo, m-as bucura tare, tare mult! sper sa pot scapa de la servici. imi puteti scrie un scurt email cum dau de dvs?

  • Marius David zice:

   draga Alex, m-am bucurat foarte mult să te fi întîlnit.
   Îți multțumsc că ți-ai făcut timp să treci pe la mine pe la birou.

   Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp… examene 🙂
   nu își dau seama studenții cît de mare chin este pentru profesori sesiunea..
   ah, deja am febră musculară… nu mai pot mișca mîinile…
   am febră muscalară de la pompa de umflat note 🙂

   • Ioana zice:

    🙂 Mi-a placut asta cu pompa de umflat note. Dar exista remediu, poti evita febra musculara! Note direct din burta! (fereasca!, daca m-ar auzi elevii mei cred ca ar sari in sus de bucurie).

   • AlexB zice:

    Daca dvs va bucurati, nici nu va inchipuiti ce mult ma bucur eu. Pentru mine a fost o intalinire emotionanta. Bucuria imi este dublata de faptul ca am acum cartea.

    Am fost si eu grabit. Plecasem in graba de la servici, din exact celalalt capat de oras, am calcat doua buline rosii si una galbena (stiu, nu-i o treaba onorifica… ma spovedesc acuma :D), dar a meritat! Imi era teama sa nu plecati.

    Va multumesc inca o data! Apreciez mult si sfatul dvs despre cititul Scripturilor. 🙂

    ps. mi-a pacut un cuvant: „citeste Cartea care te citeste!” 🙂

 44. JonnyZ10 zice:

  E bine ca putem sa aflam ganduri si sa impartasim ganduri noi intre crestini. Multa pace

 45. corneliurotar zice:

  Îmi place regulamentul dumneavoastră, dar nu am văzut (sau poate mi-a scăpat) o referire la cei ce comentează anonim…aş dori să ştiu că spuneţi dumneavoastră despre astfel de persoane şi atiutdini şi ce mi-aţi putea recomanda să fac cu comentariile anonime pe care le primesc.
  Har şi pace de le Domnul, dumneavoastră şi celor dragi dumneavoastră

  • Marius David zice:

   Corneliu, bine ai venit, condiția mea este ca fiecare să își dea o adresa validă de email, în felul acesta pot discuta și pe privat,
   unii scriu sub pseudonim din pricini binecuvîntate, ca smerenie, spre exemplu.
   experiența este importantă.
   poți să filtrezi comentariile, să pui niște filtre și să dai drumu doar la ce este relevant, civilizat, important.
   succes.

 46. Alex zice:

  „Iertaţi discrimarea şi Dumnezeu discriminează.”

  Aceasta afirmatie am citit-o din „Randuri” si daca nu crede-ti ca cer prea mult as dori putina explicatie la o asemenea afirmatie!
  Am sa apreciez orice rasp dar mi-ar place sa vad ceva cu substanta care sa sustina afirmatia.
  Multumesc

 47. Alex zice:

  Corneliu

  Nu te supara … comment-ul meu era pt fratele Cruceru! dar e ok si ceea ce ai zis tu in leg cu chestia aia!
  Dar si asa as dori ceva concret din partea fratelui Cruceru in leg. cu mentionarea frazei “Iertaţi discrimarea şi Dumnezeu discriminează.” desigur dak se poate!
  Multumesc

  • Marius David zice:

   Da, se poate! Nu vreau sa ma lungesc acum prea mult, dar citește Biblia…. Cum discriminează Dumnezeu? Păi, are un popor ales, nu?
   apoi, unora le descoperă, altora, nu,
   unii au har, alții… mai puțin,
   unii s-au născut blonzi, altele brunete,
   unii cu handicap sever, alții pușcă de inteligență,
   citește Biblia și uită-te puțin împrejur, iași mîine în stradă, vei vedea că Dumnezeu este discriminant.
   adică nu există egalitate. Full stop!

  • Corneliu zice:

   Sa ma ierti, Alex, te rog.. Ai dreptate, si stiam ca ai dreptate 🙂 Doar ca primesc si eu toate comentariile postate, si probabil de plictiseala, cand am vazut comentariul tau, nu m-am abtinut sa nu ma laud, daca pot spune in felul asta, cu Dumnezeul care a facut discriminare mantuindu-ma si pe mine :)) Sper in iertarea ta 😉

 48. Alex zice:

  Multumesc fff mult pt rasp promt la intrebarea mea putin ciudata! Dar vroiam sa fiu sigur la ce anume va referiti cand spuneti ca Dumnezeu este discriminator!!! dar se pare ca e simplu si ok in acelasi timp de inteles idea de ansamblu!
  DAR in acelasi timp cred ca acest cuvant folosit „discriminant” este putin cam ciudat sa il folosim in al prezenta pe Dumnezeu ca fiind asa!
  Lipsa egalitatii din partea lui Dumnezeu catre oamenii este un lucru dar idea de a-l face pe Dumnezeu asa suna putin ciudat (pt mine personal).
  Ceea ce am spun nu inseamna ca nu sunt impotriva cuiva ci doar am incercat sa imi exprim idea personala si nimik mai mult!

  • Marius David zice:

   sigur ca acel termen este ciudat în context, dar nu am găsit altul.
   Libertate, egalitate, fraternitate… nu este în Biblie 🙂 Aceasta triada utopca a fost inventata de alții.
   Dumnezeu are HARUL, care stă tocmai împotriva ideii de egalitate de șanse. Dacă ar fi egalitate de șanse, la ce bun Har?

 49. Alex zice:

  OK am inteles si mai clar la ce te-ai referit cand ai facut acea afirmatie! Apreciez fff mult rasp promt ink odata!
  Sunt fff de acord cu idea ca Dumnezeu este HAR si cu adevarat Biblia sustine idea fff puternic!

  Great answer!!! Thank you

 50. Emi Ologeanu zice:

  Exista cumva tradusa si tiparita in limba romana cartea lui Augustin ‘City of God’?
  As vrea neaparat sa o citesc in romana, iar pe internet nu gasesc nici o editura care sa pomeneasca de aceasta.

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 51. titirez zice:

  Frate Profesor Cruceru,
  Am o propunere/request de articol, daca imi permiteti exprimarea aceasta incisiva.

  Cred ca noi, tinerii baieti pocaiti (sau cel putin din mediul evanghelic) avem nevoie de un articol competent despre…jocurile pe calculator !

  Mai precis, ce facem si cum ne raportam la ele, avem nevoie de parerea unui ‘outsider’. Jocurile pe calculator au ocupat/ocupa foarte mult din timpul tanarului pocait, de fapt, a fi baiat aproape ca implica in ultimii ani notiunea jocurilor pe calculator.

  Sunt mai multe aspecte importante, ca de exemplu, daca jocurile sunt doar ‘entertainment’, la ce ne mai trebuie entertainment, cand Il avem pe Hristos? Daca El ne este suficient, de ce sa mai avem nevoie de astfel de stimuli exteriori?

  Un alt aspect este genul jocului. Nu stiu daca aveti background de gaming, dar urmatoarele lucruri sunt recurente in privinta tipurilor jocurilor/temelor si motivelor abordate. Voi pune un link relevant unde pot.
  (s-ar putea sa trebuiasca sa dati turn off la sunet la unele videouri, datorita muzicii de pe fundal)

  – Jocuri cu un grad ‘moderat’ de violenta, gen Counterstrike
  http://www.youtube.com/watch?v=bDvQknD8hno , jocul din video probabil l-au jucat 90% din toti fratii pe care ii cunosc de varsta mea.
  – Jocuri cu un grad ‘ridicat’ de violenta, nu stiu exemple, dar in ele obiectul principal, hiper-ostentativ de atractie este violenta
  – Jocuri RPG (Role-Playing Game) si MMORPG ( Mass – Multiplayer Online Role Playing Game) . Cea mai periculoasa categorie, in special MMORPG. Sunt genul de jocuri care sunt „open-ended”, iti dau tot timpul de lucru, pentru ca jocul nu are finalitate, mai ales cand interactionezi cu mii de alti playeri intr-un continent virtual. Actiunea se petrece in timp real, iar timpul si spatiul din joc sunt continue – nu ca si cele din primele doua categorii, unde jocul este organizat pe „meciuri” sau harti cu un traseu prestabilit. „Libertatea” de actiune in aceste jocuri este foarte mare, de unde si cea mai pare posibilitate de a fi absorbit de joc.
  World of Warcraft este cel mai relevant exemplu (inrobitor joc…de altfel, ~10 milioane de oameni sunt ‘in’ el)

  – Jocurile de strategie cu setting medieval,
  Age of Empires II http://www.youtube.com/watch?v=8oMdHUmmG9g&feature=fvst
  – Jocurile de strategie cu setting futuristic,
  Starcraft 2

  Exceptand genul RPG/MMORPG, la toate gameplay-ul este organizat in „meciuri”
  Cam asta acopera genurile (cu subgenul mentionat la jocurile de actiune, ca fiind in mod instrinsec rau)

  Acum, in ce priveste temele/elementele recurente, worth mentioning:
  – Utilizarea vrajitoriei in jocuri – in foarte multe. Si in toate, „magia” se masoara in ‘mana’, sau ‘spell points’ (nu stiu de ce, asa e in toate). Spre exemplu, intr-un joc RPG, personajul tau este un „Mage”, care are o vraja numita „Fireball”, costand 20 mana, si care ia 400 de puncte de viata unui inamic. Sau intr-un joc de strategie pe setting medieval, pe langa cai, calareti si pedestrasi, poti avea ” Priests ” care au o vraja numita „Heal”, care vindeca puncte de viata unui soldat, si pe langa ei „Conjurers” care dau cu grindina pe campul de batalie, la pretul aceleiasi unitati, mana. Probabil ca alunec putin in penibil dand date atat de exacte, dar sunt convins ca explicarea tehnica a ce inseamna vrajitorie in jocuri, e foarte relevanta. Ba, in unele jocuri, sunt vraji numite, fara nici o retinere ” Raise Dead”, sau „Summon demon”. Desi utilizarea vrajitoriei in jocuri este pur ‘tehnica’, ridica semne de intrebare serioase – ne-am expus si ne expunem la astfel de jocuri.
  – Games make war seem fun. Cam la asta se rezuma probabil motivul pentru care jocurile se joaca…

  Nu am putut cuprinde indeajuns in acest comment, videourile sper ca sunt self-explaining (unele snapshots din meciuri, altele walkthrough prin joc, altele meciuri comentate, ca cele de fotbal), daca doriti sa scrieti acest articol, sper ca informatia de aici sa fie relevanta.

  Va multumesc, si va rog sa ma iertati pentru greseli de adresare, sau de formulare, sau chiar logice (am scris la o ora tarzie) din comment. Jocurile pe calculator sunt o realitate imediata cu care se confrunta tinerii din mediul evanghelic.

  • Marius David zice:

   da, n-am trecut cu vederea asta….
   Hmmm, păi deja ai scris tu un articol în sine,
   ce să mai spun eu?
   Eu spun destul de simplu: jocurile pe calculator – lucru dracului.
   Mai trebuie dezbatere? 🙂
   Farmville? Tocmai am pus un articol pe Facebook despre asta.
   Jocurile de dezvoltare a inteligenţei… mai bine coseşti, se pare că devii mai deştept cosind decît jucînd jocuri de logică cu calculatorul, care oricum este idiot din construcţie.

 52. titirez zice:

  Da, fura timpul, dar ca si unul care nu a jucat niciodata, practic fotbal, si niciodata nu a priceput cum ceilalti frati din biserica comenteaza la repetitia de fanfara (atunci cand ne mai odihnim putin buza) ultimul meci Club A vs Club B, si ce e atat de interesant in alergarea unor oameni dupa o minge, meciurile ca cel din al patrulea link pe care vi l-am trimis
  http://www.youtube.com/watch?v=QSwqDPNS7dM&feature=related , comentate profesionist, par fascinante. (ce sa mai zic de jucatul propriu-zis !)
  Dar asta e o nota subiectiva (cu toate lucrurile aferente subiectivitatii)

 53. Posturile dvs sunt pentru mine(si nu numai) o gura importanta de oxigen intr-o lume asa puternic poluata.Multumim!Domnul sa va ajute sa continuati pe acest drum!fiti binecuvantat!

 54. naomi zice:

  Cand am intrat aici, mi s-a parut ca sunt o pitica in mijlocul paduri cu copaci asa de mari incat prezenta mea era pentru toti un bazzzzait obositor. Asteptam momentul strivirii in orice clipa luptandu-ma cu armele mele minuscule dar aproape otravitoare. (imi cer scuze) Va multumesc frate Marius ca ma acceptati si pe mine pe aici. In urma tratamentului am ramas cu sechele dar se pare ca exercitiu minti pe acest blog ma aduce incet incet la normal. Va multumesc si Domnul sa va rasplateasca osteneala si rabdarea. 🙂

  • Marius David zice:

   draga Naomi,
   inca o dovada ca si blogurile ajuta, dar chiar azi am citit o chestie READ MORE BOOKS THAN BLOGS. e bună de pus ca antet la un blog.
   Poate îmi fac unul care să se cheme chiar aşa 🙂

   • naomi zice:

    Am urmarit documentarul – adevarul despre cancer- de la Twiterire- daca aveti timp, oare este adevarat sau doar incearca sa-si faca reclama ? Pe mine m-a socat, nici nu stiu cum sa reactionez. Pentru ca pe mine aproape m-au fortat sa fac chimo! Am vazut cat am stat in spital atatea cazuri de recidiva, este groaznic sa treci prin asemenea tratament ca la urma sa spuna ca oricum ai sa mori si inca poate mai repede.
    M-am tot gandit ce alternative as fi avut sa nu fac tratamentul dar nu mi-au dat nici o posibilitate de alegere. Ba m-au pus sa semnez un act ca sunt de acord cu riscurile tratamentului prezentandu-mi un minim numar de riscuri „probabile”.
    Cine le da dreptul sa se joace de-a Dumnezeu? Ma simt ca un cobai acum…
    Poate va indeamna inima sa scoateti o postare cu asa ceva.
    Eu stiu ca viata mea ii in mana lui Dumnezeu si ca se va opri cand El va zice- stop, dar sunt atatia care nu au aceasta nadejde si se incred in tratament, punand tot ce au la bataie, bani, timp, suflet. Numai cine a trecut prin sectia oncologie radio-chimoterapie poate intelege frustrarea si indignarea

    • Marius David zice:

     draga NAomi, daca si acestia ar fi atit de generosi si nu ar dori sa scoata bani de pe pielea noastra, ne+ar fi spus dieta.
     nu, trebuie sa dai alti bani, alta distractie.
     sceptic,
     alta idee de vinturat bani,
     devenim vegetarieni si scapam de cancer.
     daca ceva pare prea simplu sa fie adevarat… atunci asa e. nu+i adevarat.

     • naomi zice:

      Stiu, numai ca frustrarea e asa de mare. Ma doare sufletul pentru aceia care nu se pot increde in Dumnezeu si isi pun nadejdea in tratament- nu stie nimen cat trebuie sa induri la acest tratament- sa li se naruie si aceasta speranta.
      Nadejdea mea este in Domnul si totusi am plans tot timpul vizionarii documentariului, simti ca ai fost folosit, ca cineva si-a luat dreptul sa te scoata din randul omenirii si sa te faca „cobai”
      Am tot cautat sa ma documentez cu privire la acest tratament dar toate sunt codate ca acum sa-mi spuna cineva ca a fost o gresala acest tratament.
      Nu stiu de fapt de ce mi mai ciuda, pentru ca nu am ascultat de primul instinct care imi spunea sa nu ma operez, sa nu fac chimo, sau ca acesti oameni au stiut ca da gres acest tratament si totusi m-au obligat sa-l fac.
      Na ca m-am descarcat.
      Puteti modera daca vreti nu ma supar.

      • Marius David zice:

       păi, Naomi, banii! Peste tot baniii. Şi la băieţii „buni” tot banii.
       MEsajul este „ei v-au otrăvit pe bani, noi vă dezintoxicăm… tot pe bani”
       E normal, după părerea mea.

 55. naomi zice:

  Vreau sa va multumesc pentru ca mi-ati permis acest mic popas pe site-ul dvs.
  Poate am fost ridicola, tafnoasa de multe ori dar toata toleranta dvs mi-a redat stima de sine care imi era la pamant, mi-am recapatat echilibru. Va multumesc!

 56. VDFilip zice:

  Veteranii penty umblau candva cheli si fara cravata. Pana la revolutie ni se mai dadeau inca sfaturi ca un crestin adevat tre sa fie precum soldatul roman: 1.sarac 2. tuns chel 3.fara nici un drept 4. vesnic dator 5. si plin de bube-n cap. Cum comentati d-le Marius aceasta?
  Aveti „Biblia deschisa”? Este cu traducere modernizata si are atasate explicatii despre descoperirile arheologice. Referitor la aceste explicatii as vrea sa va pun o intrebare in particular daca se poate, dar nu stiu cum.

 57. ballack zice:

  multumim pt predica din seara aceasta de la Biserica Biruinta din Baia Mare. la Biserica Sfanta Treime din aceeasi localitate cand veniti? 🙂

 58. Gabi zice:

  Frate Mariusu unde va pot gasi cartile prin Librari si ce preturi au pt ca eu sunt inca elev si sa stiu ce sacrifici fac pt a-mi lua cartile sa le citesc pt ultura mea generala?

 59. ballack zice:

  in ce context poate fi primit un carismatic (chiar si un strajer) in Biserica baptista (ca membru, evident)? Sa presupunem ca isi da seama (il lumineaza Duhul) ca invatatura pe care si-a insusit-o nu e buna. Il primim ca membru in bisericile noastre? daca da, cum ? prin botez, prin transfer (el a avut parte de un botez nou testamental iar tranferul de la o biserica nerecunoscuta de cult, la cultul baptist …. i’m not sure).
  multumesc !

 60. Marius David zice:

  Iată aici o chestiune interesantă.
  De meditat şi… de pocăit

  http://www.psihoterapieiasi.ro/2011/01/ecologie-relationala/

 61. Pingback: Curăţenie de primăvară în “curtea blogului” | Marius Cruceru

 62. anonimic zice:

  Stimate fr Marius, vreu cu toata sinceritatea sa va intreb unde si cum (si mai ales DACA) va pot trimite (macar) o poza (draguta, curata …ce v-a prins cu mainile …in cap/par…:) .
  De la Congress2011.
  Oricum , va doresc pacea DOMNULUI si sa puteti merge cat mai IMPREUNA cu cat mai multi frati ce impartasesc aceleasi credinte..
  Real (temporary) email: b477164@klzlk.com

 63. husand zice:

  Citat
  naomi says:
  Julius 11, 2010 at 5:27 pm

  Numai cine a trecut prin sectia oncologie radio-chimoterapie poate intelege frustrarea si indignarea

  Raspuns

  Naomi mergi pe CUVANT.

  Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. (Iac.5:14)

  15. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosi; si, daca a facut pacate, ii vor fi iertate.

  16. Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.

  Apoi .

  Caci niciun cuvant de la Dumnezeu nu este lipsit de putere. (Luc.1:37)

  Cand spune Dumnezeu asa va fi ,asa este.

 64. g zice:

  Dumnezeu sa te binecuvinteze!
  soulsaver.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.