Un nou pelerinaj cu bicicletele – in memoriam Dietrich Bonhoeffer: Viena – Lagărul Mauthausen – Lagărul Flossenburg (și retur?)

Pelerinajul nu este deloc o disciplină spirituală prea populară între evanghelici. Am încercat să o impun, alături de conceptul de ucenicie peripatetică, prin grupul informal Fabrica de bărbați. Este un proiect de vreo 15 ani de lucru. Mulți studenți mi-au spus că au reținut mai puțin din orele de greacă 😦 decît din orele petrecute în afara clasei, la călărie, la tras cu arcul, la tras cu arma de foc, în plimbările prin pădure …

După cum știți, dragi prieteni, am făcut în ultimii ani cîteva pelerinaje pe biciclete. Pînă acum Auschwitz-ul ne-a fost destinația. Am meditat la soarta copiilor care și-au găsit sfîrșitul acolo.

Primul, în memoria Evei Heyman ( o adolescentă evreică din Oradea, care ne-a lăsat un jurnal sfîșietor), al doilea, în memoria Anei Frank, o altă autoare de jurnal. Anul trecut am mers în Italia, traversînd tunelele lui Mussolini în jurul Laco di Garda.

Anul acesta plănuim să atingem două obiective: Lagărul Mauthausen, care nu este atît de cunoscut ca Auschwitz-ul, dar mult mai fascinant, după părerea mea. Al doilea obiectiv este locul în care a fost spînzurat Dietrich Bonhoeffer, Flossenburg, în Germania.

Vedeți AICI, AICI și AICI ce spun despre Mauthasen.

Traseul? Mergem cu mașinile sau cu trenul pînă în Viena. Dormim acolo. Plecăm din Viena pe pista de biciclete de-a lungul Dunării pînă la Linz. Dormim acolo. Vizităm Mauthausen-ul, care este lîngă Linz. Traseul este absolut superb. Este în general pe malul Dunării. Cine vrea să vină doar o parte din drum, pînă la Mauthausen, este bine primit.

Apoi plecăm mai departe spre Flossenburg, cu o oprire pentru cazare pe parcurs. Vizităm Flossenburgul, apoi, dacă avem șoferi care să vină cu mașinile după noi să ne ia să ne ducă spre casă, bine! Dacă nu, întoarcerea spre Viena. Cu mașinile sau cu trenul.

Total – 1000 (dus-întors) de km în 7 zile, ceea ce este odihnă și tratament pentru un ciclist antrenat. Numai dusul? Se poate face în 3 zile fără probleme, cu o bicicletă bună și cu picioarele antrenate, mintea focalizată și motivația bine plasată!

Pentru cei care doresc să se întoarcă pe biciclete, alegem parcul național Sumava. Există și varianta aceasta, dar întoarcerea va fi una mult mai sportivă.

Perioada? 14-26 august!

Costuri? Depinde de pretenții și cheltuieli. Pentru primul pelerinaj la Auschwitz ne-am descurcat cu 250 de euro de persoană pentru 5 zile – 540 de km, dar am avut sponsorizări. Pe lîngă toate acestea, Eurovacanța ne-a asigurat cazare la prețuri studențești.

Depinde dacă mergeți numai dus sau veniți pe bicicletă și la întoarcere. Socotiți cam 50 de euro pe zi de persoană, cu echipamentul vostru, fără asistență rutieră, fără asistență medicală, fără asistență tehnică.

Trenul este o variantă demnă de contemplat. Este destul de ieftin și putem găsi variante și cu locuri pentru bicicletă.

Deci?

Aici este un grup de facebook în care vă puteți înscrie. Avem nevoie de prieteni care să ne ajute cu mașinile, cu transportul, cu găzduirea … 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în cugetări de pe bicicletă, disciplinele spirituale, lacrima din colțul ochiului, Scrisori către Dumnezeu, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Un nou pelerinaj cu bicicletele – in memoriam Dietrich Bonhoeffer: Viena – Lagărul Mauthausen – Lagărul Flossenburg (și retur?)

  1. Beniamin B. zice:

    Confirmat !

  2. Pingback: Vești bune din nou despre campania Hospice Emanuel ”Oare eu cît mai pot să #rezist?” | Marius Cruceru

  3. Pingback: NOUTĂȚI cu privire la pelerinajul de anul acesta: in memoriam Dietrich Bonhoeffer – Viena – Mauthausen – Flossenburg | Marius Cruceru

  4. Pingback: Încă 5 săptămîni pînă la pelerinajul ”Mautthausen – Flossenburg – In memoriam D. B.” | Marius Cruceru

  5. Pingback: Încă 5 săptămîni pînă la pelerinajul ”Mauthausen – Flossenburg – In memoriam D. B.” | Marius Cruceru

  6. Pingback: Mic (și un pic mai mare) inventar de luat la o tură mai lungă de 100 de km cu bicicleta – turul DB 2017 Viena – Mauthausen – Flossenburg | Marius Cruceru

  7. Pingback: AMR 10 – pînă la plecarea în pelerinaj Mauthausen – Flossenburg, in memoriam Dietrich Bonhoeffer | Marius Cruceru

  8. Pingback: Traseul pe zile Viena – Mauthausen – Gosen – Flossenburg (Pelerinaj cu biciclete in memoriam Dietrich Bonhoeffer și OECMR – Hospice Emanuel) #REZIST | Marius Cruceru

  9. Pingback: „Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali | Marius Cruceru

  10. Pingback: Noutăți cu privire la turul ”In memoriam Gino Bartali” | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.