Serile Iris – Creștinul secolului XXI și celelalte căi (credințe) – Toleranță versus Dragoste

Am ajuns la penultima temă a seriei de prelegeri Creștin în secolulul XXI. Una dintre temele cele mai grele. Sîntem într-o vreme în care corectitudinea politică aproape că ne strivește libertatea de a mai gîndi liber. Politica va fi fost arta negocierii în cetate, arta negocierii pentru conviețuire, nu pentru supraviețuire. Politica religioasă s-a dovedit a fi extrem de complicată de-a lungul secolelor. Creștinii înșiși abia dacă au putut conviețui între ei. Drept credincioși față de eretici, catolici față de ortodocși, tradiționaliști față de reformatori. La fel s-a întîmplat și în interiorul altor religii.

Acum apar noi zori de conflict. Pîrîiașele se strîng în rîuri, rîurile în fluvii, fluviile se varsă în două oceane, care se ciocnesc fără a se amesteca. Adevărate Tsunami-uri ne așteaptă la întîlnirea dintre cele două ape. Ce vom face?

sursa gospelherald.com

sursa gospelherald.com

După ce am parcurs cîțiva pași în reevaluarea noastră identitară: ne-am uitat la modul în care ne înțelegem Calea, modul în care ne citim cărțile sfinte, Cuvîntul, ne-am reevaluat concepțiile epistemice, cunoașterea, propriul Ego și corpul, cetățile și cultura, chiar propria comunitate, biserica, este vremea să ne uităm împrejur la o lume care se diversifică tot mai mult. Nu putem să ne astupăm urechile și ochii, crezînd că sîntem singuri în Europa. Europa de ceva vreme nu se mai poate numi Creștină.

Invazia musulmană în Europa ne așează pe masă întrebări dificile. Cum ne vom relaționa la alte credințe, la alte credințe care pretind revelația, la alte credințe care propagă violența?

Trăim într-o societate europeană complet separată de Biserică, chiar în situația de a refuza Biserica în orice formă de implicare a Acesteia. Cum ne vom raporta la celelalte căi față cu propria noastră cale, atunci cînd împrejurul nostru se aud tot mai zgomotos termeni precum pluralism, toleranță, corectitudine politică, exclusivism, prozelitism, post-creștinism.

Ne vedem sîmbătă seara la Targu Mureș, la tineret, apoi Duminica seara la Serile cu Irisul deschis, în Cluj, începînd cu orele 18.00, cu dezbateri și întrebări pe tema Creștinul Secolului XXI și celelalte căi-credințe, Toleranță versus Dragoste! Politică (religioasă) corectă sau corectitudine politică?

PS.

Tocmai am aflat de atacul din Paris. Este doar un atac întîmplător, un nebun, un terorist izolat sau asistăm la modul în care Europa (Creștină?) este atacată la ea acasă?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Serile Iris – Creștinul secolului XXI și celelalte căi (credințe) – Toleranță versus Dragoste

  1. Fanica zice:

    Consider ca ar trebuii profitat de resursele pe care le avem pentru a cladii ceva cat mai stabil. Copii sunt raspunsul la acest atac mascat al islamizarii fortate a europei. Din pacate stiu foarte putin oameni care se ocupa de o asemenea rezistenta. Pentru ca da, in 50-100 de ani maxim, crestinismul va fi o rezistenta in Europa. Asta daca EU va sta in picioare inca atatia ani si asta daca pana atunci nu va avea loc un al 3-lea razboi mondial. Daca EU isi pierde puterea in 50-100 de ani si usor, usor e demontata. Atunci s-ar putea sa avem o sansa, dar sansele sunt mici ca EU sa se rupa definitiv in acesti ani. Totusi noi avem acesti ani la dispozitie sa facem tot ce e necesar pentru a crea o rezistenta. As vrea mult sa gresesc. Sa nu am dreptate, as vrea ca atentatele din Europa sa fie intamplatoare si fata o minte ascutita in spate, fara un plan ascuns, dar nu sunt atat de naiv.

  2. Pingback: Cu Irisul deschis 2016/2017 – Tematica CREȘTIN ÎN SECOLUL XXI | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.