Copiii Auschwitzului, Pelerinaj pe biciclete Oradea – Auschwitz, Ediția a II-a, În memoria Annei Frank

Am decis. La rugămințile unor prieteni care au fost, la insistențele unora care ar dori să meargă anul acesta, pentru că anul trecut au ratat, vom relua tura de Auschwitz, pelerinajul pe biciclete Oradea – Auschwitz. Vom forma un nou grup de discuții, vom ține legătura prin mail. Voi reveni oricum cu detalii. Ținem aproape!

Astăzi, la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului, cred că este cea mai bună zi să punem început pregătirilor noastre. Anul trecut am fost în pelerinaj în memoria Evei Heymann, o altă copilă care a murit în lagărul nazist. Anul acesta repetăm experiența, citind un alt jurnal, Jurnalul Annei Franck.

M-am gîndit mult, ținîndu-l pe Noah în brațe azi și ascultînd Radio România Cultural, la copiii Auschwitz-ului.

Gîndiți-vă, acestea sînt idei ale unei adolescente. Vedeți mai departe AICI

Într-o emisiune, pe la orele 8.30, au fost lecturate cîteva fragmente din cărți audio, Jurnalul Annei Frank, cartea lui Ellie Wiesel, cartea lui Primo Levi. Sînt acel gen de imagini literare în fața cărora strigi AȘA CEVA NU S-A ÎNTÎMPLAT.

Încerc să redau din memorie cîteva rînduri din cartea lui Primo Levi, Oare mai este acesta un om? Sper să găsesc între timp și pasajul exact.

Gardienii noștri italieni și polonezi se fereau să se uite la noi cum ne pregătim pentru moarte. Fiecare se pregătea diferit pentru întîlnirea cu moartea. Unii se rugau, alții cădeau în răzvrătirea ticăloșirii ultimelor clipe, alții se îmbătau, mîncau, alții se îmbătau cu amărăciunea. Ni se spunea că vom merge într-o călătorie de 15 zile. Toți știam care este destinația, numai cei mai naivi se pregăteau totuși ca de călătorie. Cel mai dureros era să le privim pe mame. Își pregăteau copiii în cele mai mici detalii: scutece, feșe, jucării, deși știau că și ele și copiii vor fi morți a doua zi dimineață. Le găteau, îi alăptau acelea care mai aveau sîn. Dacă știi că un copil va muri a doua zi dimineață astăzi nu îi mai dai să mănînce? ba da! Tu ce-ai fi făcut?

Am ascultat cu lacrimi în ochi și cu Noah în brațe acest fragment, gîndindu-mă la durerea pe care vor fi îndurat-o mamele care și-au privit copiii cu minute înaintea glonțului care le-a penetrat căpușorul sau înainte de marea despărțire, în fața ușilor de la camerele de gazare.

Următoarea imagine este celebră. Pentru ca o asemenea imagine să nu se repete aș pune din nou, dacă trebuie, oricînd și fără regrete, sensibilități, multe procese de conștiință, mofturi, dileme, aș pune din nou oricînd mîna pe armă.

sursa codoh.com

sursa codoh.com

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biciclete, inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului, Perplexităţi, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Copiii Auschwitzului, Pelerinaj pe biciclete Oradea – Auschwitz, Ediția a II-a, În memoria Annei Frank

 1. dorin zice:

  „aș pune din nou oricînd mîna pe armă.”
  ca sa faceti ce? sa ucidem pe ucigas? cu ce este mai bun nimicitorul ucigasului, decat ucigasul insusi? de ce nu trebuia omorat Cain si nici Lameh si …nici Hitler, nici Musolini, nici Ceausescu? cand s-a sfarsi cercul raului? cum si cand vom invata sa iubim pe vrajmas?

  • STEFAN T. zice:

   Da,si eu sunt gata sa pun mana pe arma oricand(pentru ca asa imi e meseria) daca asa ceva sar mai intampla vreodata.
   De ce?? pentru ca quote ul asta spune totul: „All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing”.Asa sa intamplat in al doilea razboi mondial si asa se intampla acuma in ziua de azi.Prea multi pacifisti in jur si fara oameni cu o coloana vertebrala integra sa vrea sa lupte impotriva raului.

   Multumesc pentru post frate Cruceru.O asemenea experienta este si pe lista mea.Sunt sigur ca sunt multe de invatat.

   • dorin zice:

    dragul meu, eu ii consider oameni cu coloana vertebrala pe aceia care au stiut sa lupte impotriva raului cu pretul propriei vieti, si nu cu al vietii altora, ca Ioan Botezatorul si nu ca Petru care a fost mustrat de Domnul- „cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”

 2. Christian zice:

  Crestinii au alte arme si alt razboi de purtat! Asemenea atrocitati se vor repeta, mai ales in timpul Guvernului Mondial, nu le putem preveni. Victoria nu se obtine cu arme conventionale, ci cu sange:
  „Ei l-au biruit prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturisirii lor, şi nu şi-au iubit viaţa chiar până la moarte.” – Apocalipsa 12:11
  Fratelui Marius, Domnul i-ar replica: „Crezi că n-aş putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?” – Matei 26:53
  „Bagă-ţi sabia în teacă!”
  „Vai de femeile care vor fi însărcinate şi de cele ce vor da ţâţă în acele zile! Pentru că va fi o strâmtorare mare în ţară şi mânie împotriva norodului acestuia.” – Luca 21:23
  „Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple.” – Matei 24:6
  Trebuie sa se intample… trebuie sa se intample…

 3. BenO zice:

  Mai este deschisa lista ? In ce perioada se va face pelerinajul ? De cat timp ar fi nevoie pentru a te pune pe picioare ?

 4. Flavius zice:

  Am vazut si eu saptamana trecuta documentarul BBC despre Auschwitz si inca sunt marcat de cele vazute si auzite acolo…ce m-au marcat cele spuse despre copii.Sa ne pazeasca Dumnezeu sa trecem prin asa ceva!

 5. daniel zice:

  citind Jurnalul Annei Frank am avut impresia că sunt pus în faţa a două ipoteze: fie fata asta a fost un geniu atât prin luciditate istorică, profetică, prin talent fie Jurnalul a fost o făcătură a tatălui ei.

 6. Adorian Stefu zice:

  Si eu as vrea sa merg.

 7. Pingback: Un nou pelerinaj cu bicicletele – in memoriam Dietrich Bonhoeffer: Viena – Lagărul Mauthausen – Lagărul Flossenburg (și retur?) | Marius Cruceru

 8. Pingback: „Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.