„Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali

Binele este dacă îl faci, nu dacă vorbești despre el” a spus Gino Bartali (1914 – 2000)

Tocmai am încheiat tura de Mauthausen – Flossenburg.

A fost mai greu și mai emoționant decît aș fi crezut, mai frumos și mai entuziasmant decît am planificat. Am avut o echipă extraordinară și trăiri vrednice de amintire. Voi reveni cu cîteva articole în care voi povesti despre această experiență. Trebuie să sedimentez sentimentele, să obiectivez trăirile, altfel, cu prea mult entuziasm, pot deforma realitatea.

Dar … deja facem planuri pentru anul viitor. După ce am fost în 2014 într-o tură in memoriam Eva Heyman, o tînără evreică din Oradea ucisă în Auschwitz (am parcurs drumul Oradea – Auschwitz pe biciclete), după ce în 2015 am făcut alt tur in memoriam Anne Frank (tot pe biciclete Oradea – Auschwitz, dar pe alt traseu, mai sportiv, mai înalt, prin Tatra), în 2016, cu alți trei prieteni, am făcut turul tunelelor lui Mussolini din jurul Laco di Garda, anul acesta am făcut un tur in memoriam Dietrich Bonhoeffer (Viena – Flossenburg, pe malul Dunării).

Nu ne potolim! Grupul de pelerini deja format, o echipă de toată cinstea, vrea să facem și anul viitor ceva. Ne pregătim deja inventarul și ne cumpărăm biciclete bune! 🙂 

Cu focalizare tot pe istoria celui de-al doilea război mondial, cu privirile îndreptate spre problema evreiască, mai ales acum în aceste vremuri cînd apar tot mai mulți negaționiști, cînd problema evreiască se ridică din nou, ne vom gîndi la Gino Bartali, un om cu o istorie de povestit pe îndelete. Iată cîte ceva despre el aici de pe blogul nepoatei sale, Lisa. 

Iată și evenimentul care ne-a inspirat tura, în care va intra cel puțin Firenze – Assisi, ca parcurs. 

Cam așa va arăta și tura noastră:

sursa

On April 24, 2017 Israel held Yom Hashoah- the annual memorial day of the holocaust. Israel Cycling Academy pro riders Dan Craven (Namibia) and Aviv Yechezkel (Israel), decided to take a break from their daily training routine in order to pay a special tribute to the legendary Giro d’Italia champion and holocaust hero, Gino Bartali.
The two opted to cover the 195km long route, between the towns of Florence in Tuscany to Assisi in Umbria. The chosen course, covered the mythical training route Bartali himself used to ride on, over 70 years ago.
It was a magical journey, in which the two tried to realize what actually went through Bartali’s mind on that epic path.

aici alt video despre ce a făcut academia de ciclism

Cum ar arăta o tură de vis? de vreo 10 zile, cu vreo 1300 de km parcurși?

Cam așa:

Una realistă? circa 600 de km într-o săptămînă?

Parte cu mașinile, cu asistență rutieră, parte pe biciclete.

Aici este grupul de facebook referitor la acest eveniment peripatetic. 

Pasionații de istorie, de părtășie, ucenicie, care doresc să combine acestea cu pasiunea lor pentru biciclit sînt așteptați.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în acțiuni umanitare, Biciclete, cugetări de pe bicicletă, disciplinele spirituale, exerciții de admirație, Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la „Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali

 1. Pingback: Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali — Marius Cruceru – pogaciblog

 2. iosifbvi zice:

  Asteptam cu interes comentarile si opinile dv despre cursa efectuata , si mai ales despre ce anume putem inbunatatii

 3. Totusi, traducerea exacta este „Binele se face, dar nu se zice (nu se spune despre el)”. Am tinut sa fac aceasta precizare pentru ca uneori avem tendinta sa tragem oala la focul nostru prin adaptari. Asadar, Gino Bardali nu a conditionat sensul binelui ci doar i-a dat o alta valoare, ca un soi de povata. 😊

 4. Totusi, traducerea exacta este „Binele se face, dar nu se zice (nu se spune despre el)”. Am tinut sa fac aceasta precizare pentru ca uneori avem tendinta sa tragem oala la focul nostru prin adaptari. Asadar, Gino Bardali nu a conditionat sensul binelui ci doar i-a dat o alta valoare, ca un soi de povata. 😊

 5. Mihail zice:

  Super tare si mult succes pe viitor. Si vorba multa saracia omului. Pana se ajunge la fapte !

 6. Oct zice:

  Iertati-mă. Suna interesant traducerea citatului dmv. dar presupun ca mai fidel ar fi tradus așa: „Binele se face, dar nu se divulga”

 7. Pingback: De ziua rememorării Holocaustului – începem înscrierile pentru turul Gino Bartali | Marius Cruceru

 8. Pingback: Noutăți cu privire la turul ”In memoriam Gino Bartali” | Marius Cruceru

 9. Pingback: ”10+ lecții din, dinspre și despre Holocaust” – în această seară la Tineret Filadelfia Oradea | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.