Dumnezeu moare după mine …

5 Toxic Subtypes of Narcissism | Psychology Today

sursa imaginii

În mentalul evanghelic există o bubă. Așa apare, ca o bubă, dar are metastaze la distanță și infectează toată antropologia noastră. Este, de fapt, o mișcare de pendul dinspre o perspectivă comunitară, care a scufundat persoana în corpul eclesial, spre un individualism, care a pierdut componenta personalistă, dialogică. Mișcarea s-a făcut dinspre pluralul liturgic spre un tip de singularitate, în care individul, care stă în dialog cu Dumnezeu în mod direct, privatizează actul închinării.

E foarte greu pentru un evanghelic să se comporte normal, cînd el se crede atît de special, atît de central în spațiul creat, atît de important din perspectivă relațională. Dumnezeu n-a iubit lumea, așa în general, ci pe el, în mod special. Dumnezeu n-are altă grijă în ceruri decît să îi împlinească dorințele, atenție!, nu nevoile lui, ci dorințele lui …

Evanghelicul medi(ocr)u educat (EME) este un alintat al lui Dumnezeu, este copilul preferat, întotdeauna el și numai el. Vorba unui autor de maculatură evanghelică: ”dacă Dumnezeu ar avea frigider, poza ta ar fi prinsă cu magnet pe suprafața lui … ”. O astfel de egolatrie nu face niciun fel de economie de resurse pentru satisfacerea nevoii de atenție. Narcisismul înflorește într-un teren fertilizat de adjuvantele mediatice la dispoziția contemporanilor noștri.

În forma ei cea mai scîrboasă, acest fel de teologie se manifestă în mediul carismatic și în teologia prosperității. ”Cere și ți se va da” este scos din context și folosit pentru orice moftuleț deșănțat. Vrei cadă cu jacuzzi, vilă cu trei caturi, mașină cu 200 de cai putere? Ține de-aci! Tăticuțul din ceruri nu numai că vrea să îți dea, este dator să îți dea și se va face luntre-punte să nu sufere predicatorașul-domn-goe de vreo dorință neîmplinită. Dumnezeu nu mai este suveran, este sluga noastră; nu mai este Domn al vieții noastre, ci un paj care ne face vînt cu penele de păun ca să nu ne fie prea cald vara și ne spală picioarele cu apă fierbinte, că doar are precedente în Ioan 13, ca să nu ne fie prea rece iarna.

Dacă avem vreun furuncul pe undeva, este doar o încercare a Diavolului, care vrea să se lupte direct cu noi. Vă dați seama ce importanți sîntem? Orice durere de măsea, orice torticolis, orice inflamație, orice zgîrietură, orice coș nu sînt altceva decît lupte spirituale împotriva prințișorului/prințesei Cerului. Dacă sîntem atît de importanți pentru Dumnezeu, sigur sîntem dușmani direcți și însuși diavolul ne dă importanța cuvenită, se luptă corp la corp cu noi. Orice coșmar cauzat de prea multă mîncare seara este cumplită luptă duhovnicească, atac demonic.

EME este gura lui Dumnezeu, știe gîndurile Treimii, este degetul Divinității, ambasador al Tronului de sus, are acces direct la toate planurile lui Dumnezeu pînă la Venirea Sa, chestiune pe care i-a deconspirat-o, de asemenea.

Liniștește-te! Dumnezeu nu moare după tine, nu ești așa de special, Dumnezeu a murit pentru NOI și pentru a noastră mîntuire, este o componentă comunitară, eclesială, acolo, pe care pocăitul de rînd o ignoră și cere lumina reflectoarelor asupra sa.

Citește întreg articolul AICI pe Edictum Dei

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dumnezeu moare după mine …

  1. Ciprian Simut zice:

    Buba a fost creată din amvon.

    • Marius David zice:

      Probabil, da, în unele cazuri. De fapt este rodul unei întregi literaturi, de genul MAx Lucado și alte dulcegării. De 30 de ani se traduce și se publică tot felul de maculatură de teologie folcloristică, ”teologie” izvorîtă din literatura de tip broșură evanghelistică cu un smiley pe copertă și un textuleț idiot: ”smile, Jesus loves YOU!”. Toate acestea au izvorul într-o erezie despre care am mai scris, în ISUSISM, care nu are nimic de-a face cu creștinismul biblic. Paradoxal, tocmai acest soi de erezii ne cufundă în depresii și frustrare, pentru că generează individualisme de tipul gîndirii pozitive, școala lui Rick Warren, creștinism condus de scopuri, marketing în formă pură. Oamenii rămîn cu nevoile fundamentale tot neîmplinite, cumpărînd niște iluzii, da, vîndute tot de la amvon și de la ușa bisericii apoi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.