BAC to the basics – Liceul Teologic Baptist Emanuel primul din judeţ? Au avut pile!

S-a încheiat Bacul. Se fac primele analize. Am înţeles că Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea a fost primul în judeţ, pe o hartă care arată jalnic. Promovabilitate 100% şi mediile foarte mari (cele mai mari? mai mari ca la Gojdu?). Confirmă cineva?

Oricum în situaţia în care s-au obţinut cele mai slabe rezultate din istorie de cînd pomenim Bacalaureat în această formă în România (şi aici trebuie spus că abia acum se reflectă trista realitate pe care am semnalat-o cu ani în urmă: un liceu care plonjează rapid în dezastru…), liceul din Oradea a făcut o figură foarte bună. Pe unii dintre copiii noştri i-au trădat emoţiile, epuizarea, timiditatea, blocajul „momentului crucial” şi totuşi… nu toată generaţia este tîmpită, nu toţi profesorii sînt corupţi şi indiferent de legile educaţiei, mai proaste sau mai bune, competenţa iese la iveală şi mediocritatea şi impostura vor fi amendate într-un fel sau altul.

Chiar şi la acest Bacalaureat pe care şi-l pune domn ministru pană la pălărie s-au ştiut subiecte dinainte, s-a dictat de la tablă, de sub camera video, într-o clasă dintr-un orăşel mic din Bihor a fost luată cu forţa ciorna unei fete care a făcut bine subiectele şi a fost dată unui protejat ş.a.m.d. Chiar şi în aceste condiţii acolo unde s-a muncit cu adevărat au apărut şi rezultatele.

Deja am auzit primele reacţii de invidie cu răutate „au avut pile, dom’le”. Pile? La cine? Cum?

Trebuie să îi felicităm pe directorii liceului şi pe cei care fac parte din corpul profesoral pentru rezultatele excelente. Au muncit şi s-au mai întîmplat alte cîteva lucruri care ţin de fundamentele unui învăţămînt de masă (care oricum este patologic) sănătos:

1. La Emanuel profesorii chiar intră la cursuri şi îşi fac orele.

2. Elevii sînt obligaţi să respecte un cod etic destul de strict.

3. Nu se copiază, iar dacă se întîmplă, atunci consecinţele sînt dramatice. La Emanuel s-a refuzat plătirea comisiei, chestiune sugerată de ceilalţi părinţi organizatori ai „competiţiei”. Argumentul unuia dintre părinţii de la Emanuel a fost: „la noi oricum nu se copiază, de ce să plătim”.

4. Pe lîngă conducerea administrativă a liceului, există şi o conducere spirituală, pastorală, care supraveghează atît activitatea profesorilor cît şi pe aceea a elevilor.

5. Profesorii sînt încurajaţi să progreseze profesional. Unii au terminat deja doctorat în specialitate, rămînînd la catedra liceului, deşi ar fi putut opta pentru învăţămîntul universitar, alţii s-au înscris la master sau sînt implicaţi în activităţi de specializare şi formare continuă.

6. Relaţia profesor – elev are o natură diferită decît cea pe o întîlnim pe holurile şi în clasele liceelor obişnuite din România.

7. Conducerea liceului a fost preocupată în ultimii ani de primenirea corpului profesoral. La obiectele de bacalaureat au predat profesori foarte buni, vînaţi de alte licee din oraş.

8. Competenţa a primat în faţa angajamentului confesional, dar nu s-a făcut rabat de la etica muncii. Există profesori care nu sînt baptişti, dar sînt foarte buni din punct de vedere profesional şi au ales să respecte standardele etice ale liceului.

9. În condiţiile în care în alte licee ideea de „teme de vacanţă” a fost abandonată, profesorii de la Emanuel au dat în continuare teme suplimentare, au lucrat culegeri la care alte şcoli nici nu visează.

10. Într-o situaţie în care salariul pentru un profesor de liceu este descurajant de mic, profesorii de la Emanuel au rămas peste program sau i-au chemat pe copii la pregătire sîmbăta, în timpul lor liber, fără niciun fel de costuri, fără bani şi fără plată.

Învăţătura din acest Bac? BAck to the basics, adică înapoi spre temelii.

Mulţumim profesorilor Mihaela Fildan, Dr. Alina Burcă (română), Marius Cicortaş, Gabriela Necea (matematică), Ana Magyar (biologie), Claudia Bolcaş (engleză), familia Iştoc (istorie şi geografie), Sergiu Berian (fizică), Marinela Boldiş (chimie).

Felicitări

Directorilor: Iosif Curta, Costel Buleandră,

şi

Pastorului liceului – Florin Negruţ.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

93 de răspunsuri la BAC to the basics – Liceul Teologic Baptist Emanuel primul din judeţ? Au avut pile!

  1. eumiealmeu zice:

    subscriu felicitarilor.

  2. Alin Suciu zice:

    Chiar vroiam sa te/va felicit pt rezultate. Procentul de 100 % spune multe despre liceul vostru. Bravo!

  3. rezultatele finale apar pe site-ul ministerului. se pot verifica toate datele tuturor institutiilor de invatamant din tara, inclusiv dupa numele elevului.

    pentru liceul Emanuel link-ul este: http://bacalaureat.edu.ro/2011/rapoarte/index.html

  4. N. Vandici zice:

    Felicitari si tot asa pe mai departe. Un exemplu foarte pozitiv pentru acei care credeau ca se poate merge la nesfarsit cu furtul si minciuna!

  5. Marinel zice:

    Într-adevăr, Liceul „Emanuel” merită toate felicitările. Pentru curioşi, iată câteva procente de promovabilitate la licee baptiste din ţară (unde am avut informaţii verificate):
    Oradea – 100%
    Cluj – 96,7% promovabilitate
    Arad – 88%
    Bucureşti – 81%
    Reşiţa – 69,3 %
    Timişoara – 53,2%
    Candidaţii din biserica noastră (nu spun care, să nu sune a laudă 🙂 ) au promovat toţi cu medii peste 8,50!
    Dacă mai aflu…

    • Cand avem probabilitate 100% trebuie luat in considerare si numarul total de candidati, care, in cazul Emanuel este mai mare ca la celelalte licee din top (la ce m-am uitat eu).

      Valoarea liceului este cu atat mai mare. Daca acesti oameni vor pastra standardul cel putin la acest nivel, renumele liceului va creste, odata cu respectul oamenilor.

      Felicitari!

    • Marius David zice:

      Da, am văzut pe cîteva site-uri ceva de genul .. Oradea şi Cluj– 99 la sută. Au făcut media.
      Să ne fie cu iertare. Cluj este un liceu, Oradea este un liceu, Arad este altul ş.a.,m.d
      S-ar putea ca anul viitor Aradul să fie cu 100 la sută şi oradea cu mai puţin, Domnul ştie, dar să nu facem media numai cînd ne convine.
      Este interesant un fapt pe care l-a observat cineva astăzi.
      Oradea este cel mai strict liceu dintre cele pomenite. Adevărată puşcărie, tuns, frezat, pus la linie, unghiuţele şi batistuţa.
      Timişoara este cel mai relaxat.
      Se pare că asta se vede şi în rezultate, nu-i aşa?

  6. Biografistu' zice:

    Înainte de a posta acest articol am observat că la Liceul Teologic Baptist din Oradea promovarea a fost de 100%. Este unul dintre puținele licee din țară cu astfel de rezultate, nici măcar colegiile naționale din București nu au avut 100%. Într-adevăr, un rezultat de excepție.

  7. Mike L zice:

    frate Marius, ma alatur si eu felicitarilor cuvenite profesorilor, elevilor dar nu as vrea sa-i uitam pe parinti: avem „logos christian academy’ in Chicago si diferenta am vazut-o acolo unde s-au implicat parintii. Copiii sun ca ei, profesorii, este adevarat isi dau toate silintele, dar daca parintii nu-si fac datoria toata investitia este pierduta! Deci inca o data felicitari si s;ava Domnului pentru asa exemple!

  8. Gabriel Mirel zice:

    Colegiul „RICHARD WURMBRAND” din Iasi are in jur de 89% .

  9. Cata zice:

    „Domnul te va face să fii cap, nu coadă; totdeauna vei fi sus, şi niciodată nu vei fi jos, dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului tău pe care ţi le dau astăzi, dacă le vei păzi şi le vei împlini…” Felicitări!! Se poate…

  10. Felicitari, chiar am fost curios sa vad ce procent au avut liceele baptiste. Cred ca si seriozitatea si urmarirea standardului de excelenta profesionala au contat, dar si respectul elevilor pentru integritate. In astfel de situatii se vede cel mai bine cine este corect. Felicitari tuturor de la Emanuel, chiar ar trebui sa citeasca toate aceste comentarii!

    Am vazut si nota de 10 la Matematica, M1 si note foarte mari i rest.

    Iata ca standardul inalt nu-i aduce rezultate, iar atunci cand se prefera dreptatea, cei drepti nu pot decat sa iasa in evidenta. Acesti tineri sunt rasplata pentru atatia altii din anii precedenti care au au invatat si nu au copiat, dar au fost marginalizati si batjocoriti de cei care, folosind mijloace ilicite, au luat aceleasi note sau chiar mai mari. Sa vedeti cand se vor deschide cartile si se va face judecata.

    • s-au cautat motivele pentru esecul din acest an.
      sursa este cat se poate de clara: sistemul. acesta este alcatuit din institutii, care, la randul lor sunt alcatuite din oameni. fundamentul sistemului este omul. deci, de aici incepe problema.

      ideea introducerii de camere de luat vederi, in contextul actual, nu mi se pare o exagerare. e chiar binevenita. dar, exista, zic eu, o situatia naucitoare: este oare esecul de peste 50 la suta imaginea ADEVARATA a sistemului?
      ma intreb daca nu cumva subiectele de la bac ar fi trebuit adaptate nevoii reale din licee?

      sistemul se poate reforma, dar e irealista viziunea unei reforme eficiente in urmatorii 10 ani. aici ma refer la detalii de buna functionare.

      intr-un fel nu ma mir deloc ca suntem in situatia aceasta. e nevoie de timp, de generatii pentru ca o societate sa poata avansa din orice punct de vedere. dupa chinurile comunismului, consider previziunea domnului Brucan a fost hazardata, chiar daca bine intentionata. Romaniani ii va lua mai mult de 20 de ani pentru a lucra bine.

      • Unii profesori cu care am discutat mi-au spus ca procentul de promovabilitate este inca prea mare fata de realitate. In acelasi timp, inca s-a copiat. Stiu cazuri in care toata clasa a copiat de pe foile de examen ale elevului mai bun, care a facut singur lucrarea. Niciodata nu se va intampla un BAC 100% curat, dar inca frauda e prea mare. S-au rezolvat si camere de filmat (floare la ureche, multe metode), se cumpara si examenul (400 euro).

        Pe de alta parte, nu stiu daca era nevoie de o asemenea lovitura pentru elevi. Ma refer la faptul ca se putea face o simulare, unde notele sa fie pe merit si asta i-ar fi pus pe ganduri pe unii elevi. Poate ca a fost prea dintr-o data. Dar, trebuia. Daca mai treceau ceva ani in stilul de pana acum riscam sa maia avem 100-200 de promovati la un examen cinstit.

        De acord ca sistemul este cu problema. Dar trebuie sa se faca ceva. Un prim semnal era de dorit – elevii sa stie ca sistemul se vrea a fi unul care sa promoveze valorea si munca.

        Problema pe care si-o pun multi este daca va tine restructurarea aceasta si daca se va pastra standardul. Cam toti cu care am vorbit sunt sceptiti – si nici nu au cum sa fie avand in vedere istoria recenta a Romaniei, doar un exemple negative in acest sens.

        Si ar mai fi ceva – multi dintre profesorii care predau acum sunt produsul sistemului corupt de dupa revolutie. Pentru unii dintre ei nu conteaza prea mult integritatea. Candva unii au dat bani, acum simt ca le-a venit randul sa-i ia. Cred ca si la profesori trebuie sa se „ümble”, nu doar la elevi.

        • Marius David zice:

          Da, este adevărat, şi la părinţii de la Emanuel s-a cerut o anumită sumă… ca să fie „bine” bacul.
          Soţia mea le-a răspuns că „ai noştri nu copiază”. A văzut cîteva priviri încruntate. Ar fi mîncat-o cît este de înaltă.

    • Marius David zice:

      Draga Ascultarea, comparaţia aceasta ne spune ceva, şi anume că disciplina şi ethos-ul atît de criticat… orădenii, orădenii cu disciplina lor, cu legalismul lor etc. … se pare că se reflectă cumva şi în rezultatele la învăţătură.

  11. Când se înmulţesc cei buni, poporul se bucură, dar când stăpâneşte cel rău, poporul geme

  12. Pingback: 99% din elevii din liceele Emanuel din Oradea si Cluj Napoca au promovat! « CrestinTotal.ro

    • Marius David zice:

      tocmai am spus, creştin total, că nu se face media, la Oradea este 100%, la celelalte sînt alte procentaje. Să fim oneşti. Singura chestiune este că ambele amîndouă se numesc Emanuel, de aici probabil şi media artimetică.

  13. dorinmuresan zice:

    Da. Cine nu glumeşte cu Dumnezeu, nu glumeşte nici cu propria educaţie. Acum se vede că pocăiţii nu sunt nişte oameni proşti (scuze pt termen), ba dimpotrivă, sunt deasupra celorlalţi din toate punctele de vedere.

  14. Fildan Mihaela zice:

    Multumim frumos pentru aprecieri ! Dumnezeul nostru sa primeasca toata lauda,pentru ca avem un asa context minunat in care sa lucram. Noi ne-am luat in serios meseria, chiar cred ca avem vocatie, ii iubim pe acesti elevi, ne bucuram cand ii vedem crescand si maturizandu-se langa noi, devenind oameni frumosi !!! Promovabilitatea de 100% nu ne-a luat prin surprindere, notele mari nu au fost neasteptate, deoarece i-am pregatit pe elevi ,asa cum am facut-o in fiecare an, ei au avut incredere in devotamentul nostru, fiind gata sa ne asculte. Au muncit mult si Dumnezeul nostru a vazut asta. Si, ca un bun Parinte, a stiut sa rasplateaca, sa ridice si sa inalte. Bucuria lor e si bucuria noastra, durerea lor e si durerea noastra. Sunt atat de fericita pentru rezultatele lor !!! Unii au obtinut note ceva mai mici, dar sunt buni, foarte buni si am incredere in valoarea lor de dincolo de nota afisata ! Mie, in 15 septembrie … o sa mi se faca dor … de 12 A . Am bucuria sa stiu ca le-am fost dascal. Peste vreo 7-8 ani va fi confirmata valoarea lor exceptionala !!!
    DA, colegii mei sunt OAMENI MINUNATI !

    Cu drag, Mihaela Fildan

    • Marius David zice:

      Noi vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut pentru copiii noştri.
      Sperăm şi la mai bine.
      Pe unii, ca un bun Părinte a ştiut şi să-i coboare 🙂
      Ştie El de ce, chiar dacă Bacul nu reflectă munca lor din timpul celor patru ani de liceu, dar asta este.

  15. maricel zice:

    Disciplina de la liceul Emanuel, pe vremea cand eram licean, acum treizeci si ceva de ani, era un lucru obisnuit pentru noi; ma mira ca a devenit o raritate.

  16. Ioan C. zice:

    Opinia mea e ca totusi programa scolara pt. bacalaureat e prea incarcata.
    Elevii care au absolvit un liceu auto primesc acelasi subiect la lb. romana ca si cei care au terminat la profilul filologie.

    • coco zice:

      oare se justifica existenta unui liceu auto? sau electrotehnic sau de orice alta natura orientat profesional? poate ca ar trebui mai degraba sa fie restrusturat intreg sistemul si promovate mai mult in societatea noastra scolile vocationale….

    • ACIDUZZU zice:

      Frate Ioan C,
      Hai sa mai detensionam situatia ! Hai sa ne mai descretim putin fruntile cu un ragaz pret de un filmulet…

    • Marius David zice:

      Liceul e liceu. Liceu-auto este un oximoron. Aia e şcoală profesională, şcoală de meserii, ce-i aia liceu auto, liceul CFR şi alte gogomănii din astea.
      Liceul Militar?O oltă prostie. De aviaţie? Altă prostie.
      Liceul este liceu, Specializările… După!
      Să sileşti un copil să îşi aleagă cariera la 14 ani? Curată sălbăticie.

      • exact.Ceva schimbari la sistem?Am observat ca la scolile de aici e cu totul diferit.Nu se pun poveri mai mult decat se pot duce. Mai bine mai incet dar sa priceapa si nepriceputul.

      • Dutzu zice:

        Felicitari pentru rezultate ! Sunt bucuros, dar nu sunt surprins. Pentru LTBE ar fi fost ciudat sa fie invers.

        Referitor la afirmatia dumneavoastra, domnule Cruceru, eu mi-am ales cariera la 12 ani ( clasa a 5-a ) si nu am fost silit de nimeni. Am fost doar directionat pe o anumita cale pe care am pasit in continuare si sunt extrem de multumit de acest lucru. Deci nu e o salbaticie chiar asa de mare.

        O mica precizare pentru domnul „dorinmuresan” : la Emanuel nu studiaza doar pocaiti (in sensul cuvantului utilizat de dumneavoastra ). Eu in locul dumneavoastra as fi mai atent la „punctele de vedere”.

  17. Pomisor zice:

    „Bac[k] to the basics…”
    Oare nu este exact la fel si in latura spirituala? 😉
    Oare daca s-ar da un examen de bacalaureat spiritual, cati l-ar trece? (De dat, se da!….)

    In acest caz s-a vazut situatia reala, care oricum de simtit, se simtea de cativa ani, dar acum nu s-a mai putut ascunde la fel de bine.

    In rest: Felicitari celor corecti si care au muncit pentru ca munca lor ii urmeaza! (general valabil, Isaia 3:10-11)

    • ACIDUZZU zice:

      @Pomisor,
      “Bac[k] to the basics…”
      „Oare nu este exact la fel si in latura spirituala? 😉
      Oare daca s-ar da un examen de bacalaureat spiritual, cati l-ar trece? (De dat, se da!….)”

      De dat, se da bacalaureatulspiritual in fiecare zi, personal, specific (uneori copiind…dar specific pentru fiecare „absolvent” in parte in scoala vietii dar mai putin in Scoala lui Isus.)
      Pentru cei ce stau „sub ocortirea Celui PreaInalt…” (Psalmul 91), pentru cei care au luat in serios „Bacul…” spiritual, „o mie sa cada alaturi de tine si zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia !” Si doar am vazut zecile de mii de victime, cazuti unii din cauza slabiciunilor lor (increzandu-se in posibilitatea unor…fitzuici, altii relatii, dar cei mai multi victime doar din cauza sistemului defectuos, gaunos, prin mentalitate, moralitate, cutume.
      Eh, unii care se dau drept altii, la crestini ma refer, poarta si ei niste cutume…ale firii. De aceea cad… Oare, din douasprezece candidati la bacalaureatul credintei, de ce au „promovat” doar doi ?

      • ACIDUZZU zice:

        Din doisprezece candidati (adica douasprezece iscoade).

      • Pomisor zice:

        Aceste examene pe care le aminti dumneavoastra sunt doar lucrari de control. Nu toate dintre ele (doar putine) au consecinte irevocabile pentruca traim intr-o epoca de har (gratie)… Multe din aceste teste pot fi trecute fara efecte imediat vizibile chiar si fentand cat se poate de mult regulile de viata crestina… 😦 Si cum destui oameni sunt mai interesati de exterior decat de interior sunt destui care se declara crestini dar nu au decat numele si o forma exterioara. La fel cum costreiul (o buruiana) nu se deosebeste la exterior de grau decat in momentul cand ii apare spicul, tot asa sunt crestini … si crestini…

        Viata unui om este formata din secunde si in fiecare poti avea cate o alegere de facut. Dar cum 1 + 1 = 2 si la fel decizia gresita de azi se cumuleaza cu decizia gresita de maine si asa se poate ajunge ca in final intreaga viata sa fie foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie.

        Si ceea ce am impresia ca se uita din vedere este faptul ca la finalul vietii vom sta alaturi de „Cel cu ochii ca para focului” (de vederea Lui nu poate fi ascuns nimic) si „Cu cuvantul de forma unei sabii” (cuvant cu autoritate de viata si moarte) (Apoc. 1:13-16). Si ca inainte de asta El va cere socoteala robilor Sai dupa dreptatea Lui si standardul Sau: pildele talantilor, polilor si fecioarelor. Acela va fi examenul de bacalaureat spiritual adevarat… cu promovati si respinsi…

        Este adevarat ca Dumnezeu este iubire si ca primeste pe oricine vine la El dar daca persoana acceptata nu se ridica la inaltimea standardului cerut de pozitia respectiva, nu va putea ramane acolo in prezenta Lui Dumnezeu, pentru ca pacatele proprii il vor distruge. (Mania lui Dumnezeu este pasiva. Nu Dumnezeu este forta activa in proces ci pacatul omului…)

        Dragostea nu tine loc de dreptate si minciuna nu poate inlocui adevarul… niciodata…..

        In fine, am filozofat cam mult…

        • Marinel zice:

          Mult, da’ bine!

        • ACIDUZZU zice:

          Multumesc frumos de completare !!

          Constatasem si eu cam mult „costrei”… Dureros este ca a dat in spic odata cu graul ! Nici mai devreme, nici mai tarziu ! asta ineamna imitatie,ipocrizie (spirituala) .
          Costreiul deci, nu se vede de la prima lucrare de control, dupa cum nici merele care se parguiesc prea devreme nu le stii daca-s viermanoase decat atunci cand ai muscat din ele sau le-ai vazut…cazand din pom !
          Ah, religia samaritenilor, cati adepti mai racoleaza si azi !

  18. wes zice:

    Imi aduc aminte ca in studentie am luat un examen foarte greu si cand am iesit din sala, victorios ,un coleg ,care stia ca sunt pocait , mi-a spus : ai luat examenul ca ai ,,pile pe sus ” :)aratand spre cer 🙂 . Da noi avem ..pile pe Sus ” , care ne determina sa ne facem datoria cinstit si cu harnicie si apoi Dumnezeu in dragostea Lui isi face datoria pe deplin ! Felicitari corpului profesoral de la Oradea si de la toate Liceele crestine ! Asa ati dovedid ca sunteti SARE , LUMINA, O CETATE PE UN MUNTE ! ( aici fr. Marius are o mica contributie 🙂 )

    Ps Costel sunt bucuros de tine !

  19. Shifu zice:

    E foarte bine ca LTB Emanuel a avut promovabilitate 100 la suta, dar sa nu uitam ca la Gojdu, unde promovabilitatea a fost peste 90 la suta, au participat la BAC de trei ori mai multi elevi decat la Emanuel. Probabil ca daca aveam si noi numarul de candidati de la Gojdu, nu eram chiar pe suta la suta, desi nu pot baga mana-n foc. Oricum, felicitari celor de la Liceul Baptist din Oradea! La anul, tot asa, sau poate chiar si cu nota maxima (asta ca sa aiba musiu le ministre pe cine sa premieze la Bucuresti…).

  20. eLioR. zice:

    la ce liceu au dat bacul cei de la emanuel? sau l-au dat la ei „acasa”?

  21. ungandbun zice:

    Felicitari!
    Fr. Marius ai uitat pct. 11 Noi nu vom fi nici o data coada ci numai cap 🙂
    Sa auzim numai de bine!

    • ACIDUZZU zice:

      @ungandbun,
      „Noi nu vom fi nici o data coada ci numai cap”
      Mai precis madulare in Trupul lui Hristos, Biserica ! Cap este El, asa dupa cum spune o cantare „demodata”:
      „Fruntea-i El, noi madulare,
      Soare-i El, noi raza Lui;
      El izvorul si e mare
      Iar noi, unda raului !”

      Numai ascultand de El, numai atunci El ne va face „vase de cinste” ! Datorita ascultarii, transformarii noastre, datorita „innoirii mintii” noastre ! Datorita nasterii din nou !
      Personal , n-as vrea sa fiu „cap”; cu atat mai putin „coada” ! Mie imi sta bine ca „madular”, nu ca…”organ anexat”, adica PROTEZA !

  22. Dani C. zice:

    Liceul Teologic Emanuel are o promovabilitate de 100% dar sa privim cu atentie la rezultatele pe judet. In primii 50 de elevi sunt 28 de la Colegiul National Mihai Eminescu si doar 3 de la Liceul Teologic Emanuel. Daca analizam primi 57 de elevi de la Colegiul National Mihai Eminescu vom constata ca prima nota este 9.95 iar cea de-a 57 a nota este 9.38. Daca privim cei 57 de elevi de la Liceul Teologic Emanuel vom constata ca prima nota este 9.81 iar cea de-a 57 a nota este 6.36. E o diferenta mare intre cele doua licee. De departe cele mai bune rezultate la bacalaureat le-a avut Colegiul National Mihai Eminescu. Sa fim corecti si sa recunoastem ca aceasta e adevarata realitate. E important de retinut ca cei 20 de elevi care au fost respinsi la Colegiul National Mihai Eminescu sunt de la sectia maghiara si cei mai multi au cazut datorita examenului la limba romana si unii la matematica.

      • Dani C. zice:

        Statistica prezentata de ISJ Bihor e una care apreciaza performanta cantitativa, respectiv nr. de promovati in raport cu numarul elevilor. O analiza atenta a performantei calitative scoate in evidenta cu totul altceva. Spre exemplu: Cei 22 de elevi ai Liceului Teologic Emanuel cu note intre 9 si 9.99 au o medie de 9.29. Primii 22 de elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu cu note intre 9 si 9.99 au o medie de 9.79. Trebuie sa recunoastem ca e oarece diferenta intre 9.79 si 9.29. Cantitatea e mult mai usor de obtinut decat calitatea.
        Si daca e vorba de a face concurs pentru stabilirea celui mai bun liceu am o sugestie: sa-i punem pe cei ce au luat peste 9 la examen din cele doua licee comparate sa se intreaca la ” tragerea franghiei”. Ce parere aveti, intr-o competitie numerica 22 contra 96 cine are sanse sa castige? Sa ne bucuram ca suntem acolo sus dar sa fim moderati si ponderati. Performanta nu poate fi evidentiata doar prin cantitate ci si prin calitate. Desigur din punct de vedere al promovabilitatii Liceul Teologic are 100% si este pe primul loc. In ce priveste performanta academica notele obtinute de cei de la Colegiul National Mihai Eminescu ii plaseaza pe primul loc.

        • Marius David zice:

          Stimate Dani C.,
          Îneţeleg datele acestea. Totuşi ce doriţi să spuneţi?
          Să fim ponderaţi şi smeriţi. De acord. Lăsaţi-i totuşi pe oameni să se bucure trei zile.
          Anul viitor s-ar putea să nu mai fie aşa de strălucitor.
          Îi iubesc pe cei care au grijă să ne ţină smeriţi. Este un dar aparte. Cînd scoate omul dopul la şamp… pardon … cola… atunci şi aceştia vin şi spun… aveţi grije că se dă pe jos 🙂

    • Marius David zice:

      Da, şi?
      Să nu uităm şi de alte lucruri… reuşitele la olimpiade, la facultate… anul trecut, după unii, Emanuelul a trecut înaintea Gojdului şi Eminescului, dar mai bine săraci şi smeriţi cum cînta Adi Gliga, aşa să fie cum spuneţi…

  23. @elior la colegiul national „iosif vulcan” (ex-pedagogic)

  24. michael zice:

    Felicitari!

  25. ACIDUZZU zice:

    Inca odata se confirma ca la Liceul Teologic „Emanuel” din Oradea, bacalaureatul, asa cum este el de controversat si de contestat in Romania, este mai mult decat un impietuos prefix. In mentalitatea covarsitoare a multora dintre elevii din Romania, substantivul „bacalaureat” inseamna „bacsis” + laureat… S-a dovedit insa ca nu este asa. Cel putin printre elevii credinciosi, cei nascuti din nou din generatia tanara ! Bravo lor !

    Avem atatea exemple de tineri credinciosi din istoria biblica ce au „luat bacul…” fara compromis !
    Iosif, Moise, Samuel, Iosafat, Estera, Daniel si Prietenii sai, Ieremia, Timotei,Tit si „Seful de Promotie”, Domnul Isus Hristos !.

    „Cazuti la bac…” : Cain, nevasta lui Lot, fratii lui Iosif, Iuda, Dina si Sihem, Esau (chiar si iacov, cel reabilitat in „a doua sesiune…”), Samson, si incheind cu…Dima !

  26. Fildan Mihaela zice:

    Daca am fi dat bacul la noi „acasa” chiar nu ar fi miscat nimeni nimic … (am dat bacul la Lic. Pedagogic). Si, din experienta personala, nu de frica, ci de ceea ce s-a sadit frumos in acesti elevi. N-am sa uit niciodata ca eu, cand eram eleva la acest liceu, am avut profesori (DIRU) care ieseau de la teza sau de la extemporal, lasandu-ne fata in fata cu credinta autentica sau cu ipocrizia. Dupa ce am devenit dascal, la acelasi liceu, am crezut ca imi va fi greu sa fac acelasi lucru cu elevii mei. Dar, in zilele astea ale smecherilor, ale descurcaretilor … am reusit sa fac ceea ce eu invatasem in anii de liceu. Am iesit de multe ori de la teste, uneori si de la teze sau de la simulari. Am convingerea ca cei mai multi au ramas credinciosi principiilor stabilite in trecerea anilor. Credeti-ma, chiar am avut elevi de caracter !!!

    • Marinel zice:

      Tocmai a fost anunţat la Realitatea TV că Liceul teologic baptist „Emanuel” Oradea este primul din ţară în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate (100%) raportat la media notelor obţinute la bacalureat. Ca baptist sunt smerit şi… mă mândresc cu asta! 🙂

      • crestin zice:

        Am vazut si eu stirea, dar totusi sa spunem si ca 6 licee in tara au avut promovabilitate 100% doar ca LTB Oradea a fost primul mentionat din cele 6, si asta a fost foarte bine ca si imagine. Asta ca sa nu ne tot plangem ca ne discrimineaza lumea :P:D

  27. sia zice:

    Domnul sa fie slavit!
    Felicitari profesorilor si elevilor, ati dovedit ca se poate si altfel intr-o Romanie in care, parca toate sunt la pamant.
    Prin aceasta suntem mai costienti, caci SCHIMBARE INCEPE CU NOI, prin puterea celui de sus – Dumnezeu.

  28. Alex zice:

    Felicitări! Este bine că mai sunt şi locuri unde se face cu adevărat treabă bună. Pentru ca şi alţii să vadă că se poate!
    Cât priveşte …”pilele”…poate că au fost de la …Cel de Sus! 🙂

  29. Edgar zice:

    Ce inseamna Noel? Ma refer la site-ul liceului.

  30. Felicitari profesorilor. Merita!

  31. Alex Pop zice:

    I’m very impressed!
    From a remote Californian „neck of the woods” I’m … popping up ( 🙂 ) with a rhymed congratulation and piece of advice:

    Liceului Baptist Emanuel din Oradea
    (cel mai bun din judet, cu promovabilitate de 100%)

    YOU ARE THE BEST!! I can’t believe it!!
    (But that’s just me, a doubting Thomas 🙂 )
    Enjoy your laurels every minute
    and don’t forget… “CAVE NE CADAS!”

  32. miazabaltM zice:

    Se pune o intrebare in toata tara;;;;;;;;AU FUNCTIONAT CAMERELE DE FILMAT LA EMANUIEL????????????

  33. miazabaltM zice:

    Daca totul a functionat corect se cuvine un „BRAVO ELEVILOR SI PROFESORILOR „.Sant scoli unde totusi se invata serios.

  34. Marius David zice:

    orin sînt ori sunt, dar nu „sant” şcoli în care se învaţă serios… cel puţin nu la cea la care aţi învăţat să scrieţi astfel 🙂

    Mă bucur că s-a lămurit situaţia, domnule miazabaltM.
    Insinuarea dvs. era aproape de răutate.

  35. vioricaO zice:

    Intru mai rar pe bloguri si abia acum, am citit postarea; ma bucur ca in sfarsit, ce eu stiam de 17 ani, cand s-a dat primul Bac la Emanuel, in 1994, stie o tara intreaga: ca acolo unde oamenii (profesori si elevi) muncesc cu dragoste de Dumnezeu si respect unii pentru altii, nu se poate sa nu vina ziua culegerii roadelor! Si dupa 17 ani, se da la ziar si se spune la televizor, ca un liceu baptist, e primul pe judet la promovarea bacului! Felicitari elevilor ,profesorilor si Slava sa fie a Domnului!
    Am fost si eu in emotiile bacului La Emanuel, ca parinte, de doua ori: in 1994 si in 1997; si atunci au luat toti bacul, dar nu s-a scris la ziar:) e bine si acum si va fi si mai bine daca, de acum inainte, an de an sa fie tot pe primul loc!
    Doamne ajuta!

  36. Timotei zice:

    *Gojdu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.