Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie..

În seara aceasta la Sibiu voi vorbi despre aceste 10 porunci ….

sursa abstractart.ro

sursa Harris Wallmen abstractart.ro

 

1. Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte si a zis: 2. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. 3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

I. Te-ai îndrăgostit. Bun! Dar ea nu este viața mea, soarele meu, TOTUL… Și viitoarea ta soție este o ființă păcătoasă, care te va dezamăgi, și ea are nevoie de răscumpărare și de ispășire. Cîte dezamăgiri urmează și cum este înlocuită falsa iubire mai apoi cu frustrare și chiar cu o ură de aceeași măsură cu dragostea idolatră, cînd ne întoarcem cu totul unul spre altul. Există viață dincolo de dragoste, există viață dincolo de îndrăgosteală. Detronarea lui Dumnezeu din viața ta pentru oricine altcineva, fie aceasta prietena, iubita, soția, este tot idolatrie. Acestui prim pas îi urmează apoi copiii, din care putem face idoli. Dacă mama mea, văduvă la 27 de ani ar fi rămas blocată într-o astfel de idolatrie, în iubirea ei, lumina vieții ei, ne-am fi pierdut spiritual mai întîi și apoi, aproape sigur, fizic. Sîntem păcătoși și niciunul dintre noi nu avem dreptul de a împărăți peste viața celuilalt, nici nu avem dreptul la înrobire, voluntară sau prin trucuri și strategia mofturilor.

4. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. 5. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii, pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc, 6. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

II. Fotografiile sînt bune, dar ascunse în albume. Te poți îndrăgosti de o imagine idealizată, fotoșopizată, de o imagine împietrită a iubitei sau soției. Privește-ți soția în fiecare zi în față. Va căpăta urmele nașterii pe față. Este tot ea. Va începe să albească. Est tot ea. Dacă vei rămîne idolatru înțepenit într-o imagine moartă, te vei pierde în admirație față de ea cea care a murit în poza de acum 4, 7, 14 ani… Ce mult rănesc vorbe ca acestea… ce bine arătai atunci, draga mea, dragul meu…. cînd erai și tu mai slabă, cînd aveai și tu tot părul în cap… Ah, și am uita… prostie păcătoasă este și să confiști pentru admirație cîte o mînă, cîte un picior, părul, ochii…. Mi-au plăcut ochii ei, mi-a plăcut mustața lui… Este curată prostie. Deși noi, bărbații, sîntem creați să împărțim și să despărțim trupul unei femei în hălci componente, Dumnezeu ne vrea răscumpărați și răscumpărare înseamnă și restaurarea imaginii holistice asupra persoanei. Noi nu ne îndrăgostim de mîini și picioare, ci de o persoană, cu trăiri, sentimente…. Vorba lui C. S. Lewis… Nu ai un suflet, ești un suflet… ai un trup. Prostie este și din partea fetelor să își pună în evidență anumite PĂRȚI ale trupului…. Nu faceți altceva decît să ne invitați în sala de așteptare a abatorului pentru femei.

7. Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.

III. Încercați să nu amestecați numele lui Dumnezeu în orice afirmații unul despre celălalt. Doamne, ce bine-ți stă părul… Doamne, ce burtă ai făcut! Amestecăm numele lui Dumnezeu între toate interjecțiile, observațiile, strigătele de plăcere sau frustrare… Oare nu înseamnă aceasta deșertarea Numelui Său de sens? intră aici și … oh, my God…

8. Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. 9. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. 10. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. 11. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.

IV. Există o zi în care chiar și dragostea trebuie să fie adăpostită, zi în care toate energiile noastre trebuie să se îndrepte în altă parte, există o zi de odihnă și pentru dragoste. Există iubire prin nevedere și nevizitare, iar întreruperea și mustrarea dorinței, domesticirea și închiderea în țarc a poftei poate, prin efectul de pendul, să crească buna dorință și să dezlege pofta bună. Apostolul ne sfătuiește să ne despărțim din cînd în cînd în vederea postului și rugăciunii. În vremea în care trăim, călătoriile, delegațiile, conferințele sînt adevărate condimente ale vieții de dragoste. Apropierea poate intoxica, nedespărțirea și neîntreruperea ne poate conduce spre acea idolatrie despre care am vorbit la prima poruncă. Dumnezeu vrea să-Și păstreze primul loc în viața noastră. Atunci toate celelalte vor cădea la locul lor.

12. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

V. Fiți siguri că veți căpăta binecuvîntarea părinților. În biserica noastră nu căsătorim fără aprobarea părinților, fie aceștia atei sau de altă confesiune decît cea baptistă. Fata nu este ta. Nu-ți aparține. Te-aș fugări prin curte cu maceta și ți-aș presăra sare în rănile deschise, dacă mi-ai fura fiica din casă pentru a o duce la pipăit în sălile de cinematograf sau pe aiurea pentru a o aduce apoi toată atinsă la căderea nopții. Ce ticăloșie și mare lașitate poate fi în inima unui băiat care nu îndrăznește să dea ochii cu părinții fetei pe care o curtează pentru a le cere voie să le plimbe fiica. Dacă mi-ai lua bicicleta fără să îmi spui și tot te-ai învîrti de un rupt de tibie, apoi dacă îmi iei fiica pe care am ținut-o pe umeri, fiica pe care am păzit-o de vînătăi și arsuri și pe care am cărat-o pe brațe la cusut atunci cînd a căzut  și era toată plină de sînge… Sînteți lași și ticăloși, dacă faceți asta și îmi pare rău că în România nu este posibilă purtarea armelor de foc pentru protejarea casei, cînd văd atîția tați frustrați că le sînt batjocorite fiicele la Mall-ul mare. Ce spun aici este valabil și pentru porunca care se referă la furat.

13. Sa nu ucizi.

VI. Cum poți ucide? Cu vorba… Pentru a căpăta un ascendent asupra lui sau a ei recurgi la exploatarea unor defecte, la epitete. Epitetele rele ucid. Observațiile ironic-cinice în public, cu toți prietenii de față. Gigule, lasă, dragule, nu te mai apuca tu de focul de tabără, lasă-l pe cumnatu-tău, Nelu, știi că nu ești în stare. …. sau Mai ușor cu micii, scumpo, știi bine că ai în plus 10 kile după naștere. În fața grătarului: mai știu eu niște hălci care ar trebui puse acilea pe grătar.  Mai trebuie să adaug ceva? Mă tem că mă enervez pe soții fără minte și pe soțiile care produc ecou atunci cînd deschid gura. Este valabil și pentru prieteniile coapte de cîțiva ani. Prieteni și prietene își schimbă false familiarități, observații dure, menite să-l îngenuncheze pe celălalt spre o mai ușoară manipulare.

14. Sa nu preacurvesti.

VII. Patul să vă fie nespurcat…. Am mai spus-o și cu trecerea timpului sînt tot mai convins că situația este pe cît de dramatic am descris-o, fără exagerare. Sexul premarital, în diversele lui forme, este epidemic în bisericile evanghelice. De cîte binecuvîntări vă frustrați prin uciderea așteptării… Proverbele ne învață că așteptarea celui neprihănit nu este decît bucurie.

15. Sa nu furi.

VIII. Vezi ce am scris mai sus, dar… aici se adaugă și furtul inimii cuiva prin inițierea unei prietenii fără intenții serioase. Care fată poate fi atît de lipsită de minte să se lase transformată în ornament de plimbat pe Corso? Care fecioară cinstită poate fi atît de neînțeleaptă să se lase drept obiect al poftelor unui drogat de pagini porno, prada unui hoț de trupuri?

16. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

IX. Poate fi zidită o relație de o viață pe minciună? Spune-i despre tine adevărul. Adevărul eliberează. Sînt lucruri care trebuie spuse de la prima întîlnire, sînt lucruri care trebuie spuse mai apoi. Dumnezeu vă va da înțelepciune.

17. Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau.

X. Te-ai îndrăgostit. Ai prietenă. Te vei căsători. Întotdeauna va fi o altă prospătură mai ispititoare. Prietenia înseamnă prietenie în vederea căsătoriei și limitarea între gardurile unei relații care nu îți mai permite vagabondarea cu privirea și cu gîndul spre alte opțiuni și variante. Trei, patru prietene, cîte una în fiecare oraș mare? Acesta este poligamie în fașă și drumul spre divorț mai tîrziu.

Celelalte alte cîteva … porunci… astă seară la Sibiu.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

93 de răspunsuri la Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie..

 1. Claudiu Lupu zice:

  Se poate o înregistrare audio, video de după, un link… ceva?

 2. Sami Cociorvan zice:

  Referitor la pct II…poti avea imaginea persoanei, dar nu pe ea!

 3. Sami Cociorvan zice:

  Reblogged this on Vanitas Vanitatum and commented:
  În atenția celor flămânzi…după…INTEGRITATE!

 4. Ar fi frumos sa postati si restul pe aceasta tema. Multumesc

 5. Alex zice:

  D-l. Cruceru, nu credeti ca unele din aceste lucruri sunt aproape inevitabile la multi adolescenti/tineri? Porunca cu furtul chiar se poate interpreta in felul acesta?

 6. unde la sibiu? eu sunt din sibiu de aia intreb pt ca nu am auzit nimic

 7. gratianmoza zice:

  Tocmai despre aceste lucruri vorbim in ultima vreme, cu tinerii, la seara de tineret.Le-am spus tinerilor despre postarea dumneavoastra si urmeaza sa le discutam (poruncile) si comentam sambata viitoare.(08sept 2012).Ar fi grozav sa postati si „alte cateva ” pana atunci.
  La porunca intai am descoperit cu tinerii,in cel putin doua carti ,pe aceasta teme,urmatoarea afirmatie:”Nu trebuie sa te casatoresti cu persoana cu care ai putea trai ,ci cu persoana fara de care nu poti sa traiesti.”
  Aceasta afirmatie pentru tineri suna frumos,provocator chiar,desi este fundamental gresita.
  Autorii celor doua carti, cu pricina,sunt unul este roman iar celalalt strain.Multa balbaiala in voga ,pe aceasta tema, in majoritatea cartilor.

 8. Remus zice:

  Frate Cruceru,

  la subiectul cu, casatoria aprobata de parinti, faceti un abuz. Tinerii care vor sa se casatoreasca, nu au nevoie de aprobarea parintilor. Asta inseamna un amestec in viata privata si acest lucru, inseamna dupa Biblie sa, te amesteci in lucrurile altcuiva !!!

  • Marius David zice:

   asta este prostia săptămînii. Ați cîștigat! puteți veni să ridicați premiul

   • romuluss zice:

    😀 foarte tare replica – inca nu am intalnit-o 🙂

   • coco zice:

    pe masura ce mi se apropie fiica de varsta adolescentei si uitandu-ma in jur; incep sa inteleg mai mult si sa apreciez culturile in care se (mai) fac casatorii aranjate 🙂

   • Remus zice:

    Frate Cruceru,

    vorbiti aberatii. Cate din casatoriile pe care le-ati oficiat in Biserica ( sau in alte Biserici in general ) dvs. cu acordul parintilor din ambele parti au sfarsit in divort ? Faptul ca parintii din ambele parti accepta alegerea tinerilor, este un garant ca, acea casatorie se va consuma pina la sfarsit dupa voia lui Dumnezeu ? Aratati-mi si mie un verset din Biblie cu, care va puteti justifica abuzul de-a nu oficia casatorii tinerilor, care nu au acceptul parintilor din ambele parti ? Va inteleg grija de parinte, pentru viitorul copiilor dvs., insa purtarea de grija e una si o actiune abuziva este alta. Tineri de 25-30 de ani cu, capul pe umeri sunt maturi si responsabili de actiunile lor. Sant tatal a doi copii, baiat si fata, insa nu mi-as permite sa stabilesc eu cu cine se vor casatorii copiii mei. Da, pot sa le dau un sfat in alegerea partenerului de casatorie, insa el si ea alege pe cine doreste fiecare. Un partener de casatorie nu se alege pe placul parintilor. Alegerea le apartine si totodata si responsabilitatea pentru alegerea facuta.
    Si la sfarsit citeva cuvinte negative ca, sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile. Asta ca sa nu va incredeti prea mult ca, copiii vor fi mereu credinciosi pe Calea lui Dumnezeu !!! De unde stiti dvs. ca, chiar copiii dvs. nu vor avea parte de caderi ( macar ca nu doresc sa se intample asta ) pe Calea lui Dumnezeu si vor produce mari dezamagiri in relatia de familie, pina acolo incat partenerul celalalt sa ajunga sa-i para rau pentru alegerea facuta ? Si data viitoare cand imi mai raspundeti , ceva mai smerit putin va rog.

    • Marius David zice:

     Stimabile Remus,
     nu am spus că voi fixa EU cu cine se căsătoresc copiii mei.,
     Spun că aștept ca dînsșii să aștepte binecuvîntarea mea.
     Dacă nu le-o dau, nu voi veni la nuntă. Simplu.
     Dacă părinții nu le dau binecuvîntarea copiiilor lor, nu oficiez nunta.
     sînt alții care pot oficia.
     Există pastori mercenari care pentru un blid de linte pot căsători și cîini, dacă doriți.
     Sper că am fost înțeles corect.

     • L.I. zice:

      eu inteleg ce spuneti dvs, dar vedeti ca sunt multi parinti care nu-si dau „binecuvantarea” din cauza ca partenerul nu este suficient de instarit. sau si-o dau cu ochii inchisi daca este. bineinteles ca ma refer aici la pocaiti. trebuie sa ne uitam si care este cauza nebinecuvantarii.
      personal sunt de parere ca parintii nu prea ar trebui sa-si bage nasul in alergerea partenerului. sfaturi pot da cate vor, insa cei 2 trebuie sa decida.

      • Marius David zice:

       și ce dacă… să fie SEMN din partea Domnului, dacă Dumnezeu le schimbă inima….. pot să nu le dea voie din diferite motive, dar acesta este rolul meu, rolul mediatorului spiritual, să le deschidem ochii oamenilor, să ne rugăm, să postim, să iasă demonii etc.

       • repussuper zice:

        Părerea mea este ca dacă părinţii unuia in cauza nu da voie la copii sa se căsătorească atunci păstorul trebuie sa vorbească in mod personal cu părinţii aceştia. Mult se pare laşitate din partea păstorilor sa refuze o căsătorie doar pe motivul acesta. De unde stim noi ca acei părinţi sunt normali la cap? Sa nu uitam ca unii părinţi sunt ghita contra si nimeni c nu ii poate multumii.

     • Remus zice:

      Frate Cruceru,

      ” Dacă părinții nu le dau binecuvîntarea copiiilor lor, nu oficiez nunta. ”

      total fals. Binecuvintarea peste o casatorie o da, Dumnezeu Tatal din cer si nu oamenii. De cand aveti dvs. dreptul si pe baza carei legi din Biblie sa impiedicati o casatorie a unor oameni, care si-au ales partenerul prin liber consimtamant, drept conferit de, Dumnezeu, doar datorita faptului ca, unii sau ambii parinti nu sunt de acord cu alegerea mirilor ??? O casatorie va functiona dupa voia lui Dumnezeu daca partenerii, respecta Legamantul de casatorie cu tot ce implica el si nu pe baza ” binecuvintarii ” parintilor si nici chiar a ” binecuvintarii ” pastorului. fie ca o da sau nu. In contextul in care refuzati sa dati ” binecuvintarea ” pe motiv ca, partenerul de casatorie ales de unul din copiii dvs. nu corespunde standardelor dvs. , oare nu subminati total in acest fel alegerea facuta de copilul dvs., care nu este obligatorie sa corespunda principiilor si standardelor stabilite de dvs. ?
      Fals gandit frate Cruceru. Copiii dvs. sau copiii altora trebuie sa-si aleaga partenerul de casatorie avand la baza in primul rand principiile biblice si apoi nevoile personale ale
      fiecaruia. Mai invatati din exemplele biblice cum gandim noi oamenii in anumite circumstante si cum gandeste Dumnezeu. Si un exemplu elocvent in acest sens, este cazul lui Samuel in alegerea unuia dintre fiii lui Isai ca, Imparat al lui Israel.
      Nu este bine cum procedati frate Cruceru. Modelul stabilit de dvs. la subiectul discutat de mine mai sus , nu are suport Biblic ca, invatatura si el reprezinta un abuz deosebit de grav, care poate avea consecinte negative foarte grave asupra celor doi care vor sa
      intemeieze o familie si asupra partii ( parintilor ) care si-au dat acordul pentru acea casatorie.

      • Ana O. zice:

       ” Dacă părinții nu le dau binecuvîntarea copiiilor lor, nu oficiez nunta. ”(Marius C.)

       „total fals. Binecuvintarea peste o casatorie o da, Dumnezeu Tatal din cer si nu oamenii. De cand aveti dvs. dreptul si pe baza carei legi din Biblie sa impiedicati o casatorie a unor oameni”, (remus)

       Marius C. nu vorbeste de impiedicarea casatoriei ci de binecuvintarea ei.
       Nu esti atent la ce se scrie. Sau nu intelegi ce se scrie.
       Esti plecat de mult din Romania, dupa cum afirmi.

       • Remus zice:

        Ana O.,

        a nu oficia o casatorie din punct de vedere religios, nu inseamna a, o impiedica ? Io bag de seama ca, tu, nu esti atenta cand citesti !!!

      • Alex zice:

       Doar nu vreti sa tratati un subiect atat de complex si dificil precum este casatoria doar vorbind la general, fara nici un exemplu concret, si sa mai aveti si dreptate.

    • dorin zice:

     Remus,
     daca nu stiti unde se pune virgula , nu o mai puneti deloc. in felul asta puteti trece drept scuzat ca-i datorita vitezei, dar asa cu o multime de virgule aruncate la plesneala…
     Si eu mai gresesc, dar dumneavoastra intreceti masura!

     • Remus zice:

      dorin,

      in primul rand eu nu mai locuiesc in Romania de multi ani. In al doilea rand am uitat multa gramatica romana. Si in al treilea rand, obiectia dvs. pentru mine este total irelevanta, in conditiile in care concentrarea asupra subiectului expus mai sus, este mai importanta decat 50 de virgule, puse gresit. Multumit ?

      • Marina zice:

       Remus,
       Gramatica este ca mersul pe bicicleta sau sofatul… nu prea cred ca ai cum sa o uiti. Doar daca nu o cunosti suficient, uiti si ce-ai stiut, vorba aia. La cel ce n-are i se va lua si ce i se pare ca are. sorry.

       • Remus zice:

        Marina,

        se vede clar ca, comentariile voastre ( Marina, Ana O., Dorin ) au fost scrise sub inspiratia firi pamantesti, doar pentru faptul ca am indraznit sa, spun ca fratele Cruceru comite un abuz. Daca eu ratacesc virgulele sa fie pacatul meu, dar daca voi rataciti pe altii ca, nu cunoasteti Scripturile, ma indoiesc ca viitorul vostru va fi unul stralucit !!!

       • Claudiu Lupu zice:

        Remus dragule, te implor: decât să foloseşti virgulele în felul în care o faci, mai bine nu pune niciuna. Crede-mă, iese mai bine.

      • dorin zice:

       nu. nu sunt multumit. poate ma multumeam daca si dumneavoastra ma scuteati de ultima virgula din raspunsul dat (aceea de dupa „virgule”) care este in plus. oricum faptul ca nu mai locuiti in Romania, nu este o scuza, ca doar in Deutscheland virgula-i tot virgula, nu-i semnul intrebarii. si eu am vreo 18 ani de emigratie dar cand gresesc nu m-ascund dupa deget. in ce priveste importanta subiectului discutat, tocmai ma intrebam daca l-ati inteles citind atatea virgule.

  • Valentin Valus Florea zice:

   Nu e chiar un abuz: 1 Cor: 36 Dacă crede cineva că este ruşinos pentru fata lui să treacă de floarea vârstei, şi nevoia cere aşa, să facă ce vrea: nu păcătuieşte; să se mărite.
   37 Dar cine a luat o hotărâre tare şi nu este nevoit, ci este slobod să lucreze cum vrea, şi a hotărât în inima lui să-şi păstreze pe fiica sa fecioară, face bine.
   38 Astfel, cine îşi mărită fata, bine face, şi cine n-o mărită, mai bine face.

 9. Pingback: Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie.. « thejoyoftruefriendship

 10. Viorel Popescu zice:

  Zguduitor.

 11. durandorina zice:

  Daca se poate as dori si eu inregistrarea sau adresa la care se poate viziona predica. Multumesc.

 12. Ruben. G zice:

  Frate Cruceru Biblia ne invata sa mustram, nu sa certam (Remus). Pentru ca daca Dumnezeu ne-ar certa am fi pierduti. Ma bucur ca va spun aceste lucruri aici, pentru ca daca am fi fata in fata ati primi o palma, pentru ca aroganta nu este trecuta in Biblie. Poate sunteti un invatator si un om inzestrat in ceea ce priveste Biblia si studiul ei, insa aveti grija caci Moise alesul Lui Dumnezeu n-a intrat in tara promisa si stiti de ce.

  • L.I. zice:

   lol o palma de la dvs? aoleo! pai Biblia zice sa intorci si celalalt obraz, nu sa dai palme, daca tot pomeniti de ce e trecut in Biblie.

  • dorin zice:

   Ruben, uite ca uneori robul Domnului este indemnat sa si certe :2tim 4.2

   • Ruben. G zice:

    Da asa este. Se pare ca eu am primit o palma. Insa am fost foarte revoltat de felul cum a facut-o fratele. Fr. Remus isi spunea o parere pe care asustinut-o atat de bine si mai mult de atat, ” Dacă părinții nu le dau binecuvîntarea copiiilor lor, nu oficiez nunta. ”(Marius C.) l-as intreba pe fratele Cruceru, ce face in momentul in care parintii lor sunt necrestini si nu sunt de acord casatoria? Sau parintii unuia dintre ei sunt morti? Cine le-ar putea da binecuvantarea? Sau unul din ei nu si-a cunoscut vreodata? NU cred ca este la indemana unui om acest lucru. Dumnezeu este cel care da binecuvantarea. Ca pe acest subiect au fost multe dezbateri.
    Mutumesc frate dorin. Am gresit poate in momentul in care am dat o replica fr Cruceru. Dar il rog sa mai citeasca o data ce spune Biblia despre casatorie. Este un act prin credinta.

    • Remus zice:

     Ruben G.,

     in primul rand in Noul Testament nu gasim actul casatoriei ca, act de cult asa cum nu gasim nici actul binecuvintarii copiilor ca, act de cult, folosind textul din Numeri 6, care se aplica ( in Vechiul Testament ) exclusiv copiilor din natiunea Israel. In al doilea rand asa cum ai mentionat si tu despre situatia parintilor in cazul in care unii sau ambii ar fi necredinciosi ( sau chiar atei ), daca principiile si standardele stabilite de ei in aprecierea pertenerului de casatorie nu sunt corecte ? Daca refuzul parintilor care nu apreciaza ceea ce au ales copilul lor, este manat de interese marsave ( pozitie sociala, materiala, etc, etc ) ?
     Si apoi pina la urma urmei : de cand copilul meu trebuie sa aleaga ceva ce trebuie neaparat sa-mi placa si mie sau cu, care trebuie sa fiu si eu de acord ? Si daca nu ” imi dau binecuvintarea ” ca, parinte si nu ma duc la nunta copilului meu ca, el a ales ceva cu, care eu nu sunt deacord, dau dovada de dragoste si intelepciune ? Eu zic ca, nu.

     • Ruben. G zice:

      eu zic asa, pana la urma eu ca barbat imi iau o sotie cu care eu stau toata viata si nu mama si nu tata, nu fratele nici pastorul. Daca este binecuvantata casatoria se va vedea, dacu nu este la fel. Biblia indeamna pe fiecare ca inainte de a face pasul sa se roage si cum spune Isus „cere-ti si vi se va da„ dar cu intelepciune si dupa voia Sa. Daca toate acestea au fost indeplinite un frate ca fr nostru Cruceru nu va face alteceva decat sa impiedice sa se faca voia lui Dumnezeu. El va predica maine poimane pe acest subiect si isi va lua apararea singur in lipsa celor care nu sunt de acord si multi il vor aprecia si ii vor da dreptate. Dumnezeu de sus vede si pedepseste.

      • coco zice:

       ….. se spune cereti, asta daca nu vrei sa spui cere-ti si ti se vada, cu alte cuvinte, cere pentru tine si ti se vada….

       • coco zice:

        de fapt nu-i corect, acel -ti suplineste posesivul tau, de exemplu, cere-ti dreptul si ti se vada….

       • Ruben. G zice:

        bai gramatica, vada sunt doua cuvinte. va da. „ti se va da.„ Da e o greseala pe care am facut-o cu acel ti. si da este un posesiv. E bun ca stii sa corectezi pe altii da tu esti praf.
        „Curta-ti degetul inainte sa arati cu el spre petele mele”

 13. Daniela zice:

  Gasiti inregistrarea mesajului la adresa http://www.youtube.com/watch?v=RiRxOLhzLtM

  • romuluss zice:

   Apreciez faptul ca un astfel de mesaj a fost spus in biserica. Am asteptat 20 de ani sa aud aceste lucruri spuse de la amvon atat cu atata claritate, pragmatism si eficienta.

 14. rahela73 zice:

  da, mi-a placut mesajul. Realist si asa unic, cum esti si tu, Marius. Iti doresc binecuvantarea Domnului in slujire!!

 15. L.I. zice:

  „Întotdeauna va fi o altă prospătură mai ispititoare.”
  prospatura? cred ca nu v-ar placea s-o numeasca cineva pe fiica dvs o prospatura ispititoare. m-asteptam sa folositi un termen mai omenesc, mai ales ca sunteti pastor. si in predica tot prospatura ati folosi?

  • Marius David zice:

   da, în context PROSPĂTURĂ este termenul cel mai potrivit pentru că se referă la femeia care se arată disponibilă, deși știe că are de-a face cu un căsătorit,
   este genul secretarei ariviste, a comisvoiajorei gata la orice pentru o vînzare, a funcționarei flirtante etc.

 16. Selena zice:

  Felicitari! Un mesaj extraordinar, Toata stima si respectul pentru decizia pe care a-ti luat-o: faptul ca nu oficiati casatorii fara binecuvantarea parintilor. Multi pastori ar trebui sa va urmeze exemplul.
  Dumnezeu sa ve binecuvanteze!

 17. Selena zice:

  Felicitari! Un mesaj extraordinar, Toata stima si respectul pentru decizia pe care ati luat-o: faptul ca nu oficiati casatorii fara binecuvantarea parintilor. Multi pastori ar trebui sa va urmeze exemplul.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 18. Ana O. zice:

  „a nu oficia o casatorie din punct de vedere religios, nu inseamna a, o impiedica „?
  Nu.

 19. supervarza zice:

  „Fiți siguri că veți căpăta binecuvîntarea părinților. În biserica noastră nu căsătorim fără aprobarea părinților, fie aceștia atei sau de altă confesiune decît cea baptistă.”
  Va referiti la binecuvantare sau aprobarea parintilor? Ateii nu pot sa dea binecuvantare la copii.Nu face doi bani binecuvantarea lor.
  „Te-aș fugări prin curte cu maceta și ți-aș presăra sare în rănile deschise, dacă mi-ai fura fiica din casă pentru a o duce la pipăit în sălile de cinematograf sau pe aiurea pentru a o aduce apoi toată atinsă la căderea nopții. Ce ticăloșie și mare lașitate poate fi în inima unui băiat care nu îndrăznește să dea ochii cu părinții fetei pe care o curtează pentru a le cere voie să le plimbe fiica.”
  Aici mi se pare ca amandoi sunt vinovati. Fata trebuie sa ceara consimtamantul parintilor inainte de a merge singura cu acel baiat.Deci, mai bine ar fi sa-i fugariti pe amandoi.Sau sa invatati fata de pericolul prieteniei.(daca a fortato atunci este altceva…)
  „Ce spun aici este valabil și pentru porunca (aici introducem virgula lui remus)care se referă la furat.”
  Se prea poate,dar Hristos ne invata asa: Luca 6:30 Oricui îţi cere, dă-i; şi celui ce-ţi ia cu sila ale tale, nu i le cere înapoi.”(nu ,nu ma refer la fata aici)
  In rest mi-a placut.

  • Ana O. zice:

   binecuvintarea ateilor face toti banii; adica fara binecuvintarea parintilor (un fel de aprobare de casatorie) tinerii nu capata nici un ban. Ei, cui ii convine asa ceva?

 20. romuluss zice:

  Recomand filmul „A walk to remember” pt a vedea cum arata in peisaj o relatie ok, o relatie bazata pe ascultarea de parinti in primul rand. Cred ca e greu de descris in cuvinte ceea ce sugereaza filmul in imagini, asa ca better watch it.

  Don’t comment before watching 😉

  • repussuper zice:

   nu multumesc, romulus.Recomand sa intrebi ceva pastori sau preoti asa cum spunea Ana mai sus inainte sa recurgi la mizeriile alea de filme.Filme ne recomanzi?Minciuni? Sa fim seriosi.

   • romuluss zice:

    Ma surprinde incapacitatea unora de a intelege esenta predicii mai ales ca era si publicata pe youtube. Ma intreb daca lipseste imaginea de ansamblu a cea ce comunica predica, sau exista alte lipsuri care merita premiate? 🙂 . Aprobarea parintilor reprezinta un lucru important evident. Pastrarea unei relatii curate si doar in vederea casatoriei sunt lucruri care au o frumusete unica. Detalierea pe cazuri, subcazuri, articole, aliniate se poate dezbate fara agresiunea pe care am remarcat-o la unii.

    Cert este ca unii devin incendiari fara vreun motiv serios, ceea ce denota niste procese grav-problematice care ruleaza in background 🙂

    Repu…super(cool) – inainte de a avea un ton lipsit de respect ar fi trebuit sa stii ca acel film a fost creat tocmai ca sa arate forta si frumusetea unei vieti crestine in mijlocul unor generatii complet pervertite, iar ca o relatiei intacta inaintea casatoriei are o frumusete, o valoare aparte si poate fi pastrata no matter what. Generatiile tinere de azi au pierdut imaginea de ansamblu a ce inseamna o relatie dupa punctele din predica, frumusetea ei.

    • repussuper zice:

     Romulus, tu esti imbacsit de filme si de media. Mai citeşte si tu ce scrii si sa vezi cât de duhovniceştile vorbesti.Daca nu te superi poti sa îmi spui la ce biserica mergi?

     • romuluss zice:

      Draga (…super) in primul rand username-ul tau sugereaza……ceea ce sugereaza….. In al doilea rand cand vei avea atatia ani de viata crestina in spate cati am eu, mai discutam, iar daca tu participi la vreo biserica, please let me know sa iau legatura cu pastorul tau sa discutam putin niste chestiuni de atitudine, etica si evlavie 🙂

 21. Ana O. zice:

  repussuper nu recomanda filme nici macar cu subiect moral ci numai rugaciune, post si scriptura! 😀

 22. Richard zice:

  de ce nu va retrageti undeva privat, va bateti bine si reveniti. deja ati deviat de la subiect si ii duceti pe toti in eroare cu vorbirea voastra, care mai de care crestin dar de fapt comentariile voastre arata mai mult de atat.

 23. virgilc zice:

  Reblogged this on Germania Evanghelica and commented:
  Cateva ganduri „barbatesti” de la cineva care a fost la randul lui adolescent, apoi tata. De la cineva care stie bine ce spune si daca santem cu luiare a minte avem doar de castigat!

 24. Draga domnule Cruceru, faptul ca ati folosit un tablou de-al meu pentru a ilustra articolul dumneavoastra, eu fiind sibian care locuiesc la Oradea, imi demonstreaza ca nu exista coincidente. Felicitari!

  • Poate m-am inselat. Oricum, data viitoare cind mai folositi orice fel de imagine de pe internet va sfatuiesc, daca nu solicitati aprobarea din partea autorului, macar sa o creditati macar cu numele autorului. O zi buna.

   • Marius David zice:

    Stimate Harris wallmen, daca va uitati la postarile mele, dau sursa imaginilor atunci cînd o găsesc cu siguranță. dacă nu s-a întîmplat astfel de acestă dată și a fost o scăpare a mea, vă cer scuze. Am completat datele. Cu mulțumiri pentru permisiune!

   • Marius David zice:

    Am verificat! Era data sursa. Dacă apasati si inainte pe poza sau dati mouse-ul pe deasupra imaginii vă dădea un pop-up cu abstractart.ro
    acum am completat si numele.
    Încă o dată scuzele de rigoare. Sînt un luptător asiduu pentru drepturile de autor și respectarea lor.
    Toată aprecierea pentru talent și creativitate.

 25. Stelian zice:

  Foarte mult realism. Foarte multe lucruri bune de invatat de aici, de catre copii si de catre parinti. Mai putin razbunarea. Cum puteti amesteca asa vorbe bune, cu atat de interzisa de catre Dumnezeu, razbunare? Cred ca am auzit la RVE si predica de la Sibiu. Am o fata si doi baieti, deci ma pot pune in ambele tabere, dar la un moment dat mi se pare ca ati facut diferentiere intre clasele sociale si ati spus ca ideal ar fi sa nu se uneasca un tractorist cu o fata medic. Daca Domnul Isus ar fi gandit asa, nu prea mai erau sanse sa vedem Cerul. Pai sai vorbim de unirea a doua suflete, sau a doua meserii? Ca nu vor avea ce discuta sau ce face impreuna, asta cred ca ii va face ss nu se casatoreasca, fara sa facem noi diferente intre suflete.

 26. Astra zice:

  Chestia cu aprobarea parintilor – nu sint de acord. Parintii pot avea motive nebiblice si egoiste sa aprobe sau nu, nu e corect.

  • Marius David zice:

   Sigur, da, este posibil. Eu am spus de încredințarea mea și de procedura mea. Am căutat să păstrez acest principiu. Se înțelege că fiecare caz este analizat separat și nu tăiem unghiile tuturor cu același topor, nu-i așa?
   Dar putem detalia.

 27. Pingback: Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie.. | Biserica Penticostală Maranata

 28. Pingback: Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie.. | elvyce's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.