Aștept să treacă … precum o gripă! M-am săturat de crăciunul …

… parcărilor aglomerate, … plaselor doldora, … înjurăturilor de nervi întinși la maxim …

 

„THE Christmas season is domestic; and for that reason most people now prepare for it by struggling in tramcars, standing in queues, rushing away in trains, crowding despairingly into tea-shops, and wondering when or whether they will ever get home. I do not know whether some of them disappear for ever in the toy department or simply lie down and die in the tea-rooms; but by the look of them, it is quite likely. Just before the great festival of the home the whole population seems to have become homeless.”

~GKC: ‘The Spirit of Christmas.’

sursa G. K. Chesterton facebook

M-am săturat de crăciunul (insist să scriu cu minusculă!) claxoanelor, urletelor de la cozi, semafoarelor galben-intermitent, urărilor pe sms, felicitărilor standard trimise cu multipli destinatari, de crăciunul fotografiilor chicioase pe rețele de socializare!

M-am săturat de crăciunul acelorași colinde ucise sau hrușcizate, de crăciunul albumelor noi ale vedetucilor ratate (nu-ș cum toată vedeta plină de melisme în ea are colinde noi la fiecare crăciun și lansează albume!), de crăciunul crăciunițelor cu picioare goale și sufletele întristate de abuzul prin care sînt obligate să-și arate cît mai mult carnea!

M-am săturat de crăciunul ieftinirilor și vînzărilor, de crăciunul programelor plicticoase din biserici, ocazii pentru promovarea păcătoasă a progeniturilor proprii, m-am săturat de crăciunul arătărilor de rochii și costume noi, de crăciunul mașinilor împopoțonate idiot cu cornițe și nas de ren pe radiator. M-am săturat de crăciunul în roșu și verde!

M-am săturat de crăciunul moșilor fals obezi, umflați cu perne, fals-bărboși, cu vată lipită. Luați măcar un bătrîn dintr-un azil, un bătrîn adevărat, să îl faceți fericit și pe el. Dați-i de mîncare, dați-i copiii să îi strîngă în brațe în dorul nepoților lui, care l-au abandonat!

M-am săturat de crăciunul falsurilor, smiorcăiturilor, sentimentelor exacerbate, m-am săturat de crăciunul scenetelor performate fără minim de talent, de crăciunul păpușilor împietrite din ieslea din scenele nemișcate de pe străzi. M-am săturat de aceleași predici preluate și plagiate de pe internet! De aceleași îndemnuri la, vorba lui Marin Sorescu: ”haideți să haidem!”, un fel de ore de dirigenție moralizatoare plicticoase!

M-am săturat de crăciunul dezbrăcat de urările regulamentare, de crăciunul înmuiat ca să nu ofenseze vreo minoritate, de crăciunul corect politic.

Aștept să treacă precum o gripă această presupusă celebrare-sărbătoare. Nu-i decît o simplă petrecere, o chermeză, un chiolhan, un fel de benchetuială, chef, party, ce vreți voi cu bețiile și borîrile de rigoare.

Aștept să reintrăm în normal, ca să mă pot întîlni cu Înomenitul fără stres și nervi!

P.S.

Astăzi am făcut greșeala de a ieși, de fapt, pentru că stau chiar la marginea orașului, de a INTRA în oraș. Am încercat să parchez la un mall. Pentru prima dată am văzut cifra 0 la parcare. Erau parcate mașini în toate direcțiile. Se claxona și 2 șoferi în fața mea se înjurau cu hărnicie printre geamurile deschise ale mașinilor.

Făcusem o rezervare de bilet de avion. Trebuia să ajung la o biată bancă. N-am reușit! Mi-a expirat rezervarea.

Apoi am încercat să îmi vizitez un prieten. Dacă luam bicicleta, ajungeam probabil mai repede. Am renunțat la vizită, am renunțat la rezervare, am renunțat la intrarea în orașul blestemat de ”duhul crăciunului înstrăinat”!

Este altceva! Vorba lui Bogdan Duca, cel mai rău lucru pe care îl va fi făcut Înșelătorul în ultimul secol nu este nici primul război mondial, nici al doilea, nici Hiroshima, nici războiul rece: este ce-a reușit să facă din sărbătorile creștinătății. Să ne doboare și ultimii doi stîlpi de aducere aminte, pe care îi mai scoteam în tîrg de cîțiva zeci de ani încoace. S-a terminat, este gata!

Propun să sărbătorim Crăciunul undeva pe 6 iunie (cînd se pare că a și fost!).

Tot ce văd împrejur nu este pentru Pruncul care a crescut fiind Calea, Adevărul și Viața, este pentru tatăl minciunii. Tot circul ăsta ne scurge de viață, ne fugărește adevărul și ne încurcă căile (inclusiv parcările mult așteptate!)

Să se ducă! Să piară! N-avem nevoie de crăciunuri și crăciunițe. Avem nevoie de Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Adevărat Dumnezeu întrupat Adevărat Om!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în cugetări de pe bicicletă, dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Aștept să treacă … precum o gripă! M-am săturat de crăciunul …

  1. Cristi zice:

    excelent scris, EXCELENT. Desi am exact aceleasi simtaminte nu le-as fi putut scrie atat de frumos si explicit. Acesta scurta pledoarie pentru trezirea la realitate din adancul somn al falsului festivism pseudocrestin ma unge la inima mea intristata de acelasi craciun, craciunei, craciunite et co.

  2. Adrian Buzoianu zice:

    Amin! Singurul gand placut de „sarbatori” este acela ca „sarbatorile” trec!

  3. Daniel zice:

    Draga Marius,

    Stau si ma intreb daca sa ma arunc si eu cu atata usurinta in expuneri literare precum o faceti dumneavoastra.

    Nu cred ca ati spus nimic gresit sau lipsit de sentimentele care va incercau in momentul cand ati compus textul articolului. Nu cred ca e gresit dar cred ca jumatate fals.

    Ati afirmat ca v-ati saturat de toata debandaua craciunului incluzand si ceea ce se petrece prin biserici, dar sunt asa de curios ce o sa faceti dumneavoastra in privinta asta. O sa opriti programele plictisitoare, scenetele fara talent, predicile copiate de pe internet, colindele hruscizate? Poate ca nu aveti puterea sa o faceti in fiecare biserica, dar o sa o faceti la dumneavoastra in biserica? Poate ca nu aveti puterea sa o faceti nici la dumneavoastra in biserica, o sa va lipsiti de la toata acestea? Ma intreb pentru ca greutatea cu care ati spus ca v-ati saturat arata ca o sa luati atitudine, sau ca o sa va schimbati vehement atitudinea fata de toate aceste lucruri si va veti schimba si faptele.
    Sau poate ca ati glumit, poate ca ati fost ironic, poate ca v-a placut cum suna un astfel de text in preajma sarbatorilor. Nu vreau sa insinuez nimic, si nu va scriu deloc cu rautate dar daca ati scris un text asa de important incat sa il vociferati, sa il impartasiti si sa credeti in el, as vrea sa stiu care este pasul urmator.

    Daca nu o sa faceti nimic, si doar am gresit eu ca am citit textul, imi cer scuze ca v-am deranjat.

    Stiu ca mergem impreuna pe urmele lui Cristos, doar ca nu ne-am intalnit. 🙂

    Multa bucurie!

    • Marius David zice:

      Stimate Daniel,

      Da, în ce mă privește, atît cît am fost în autoritate am încercat (în mare parte și reușit) să stopez scenetele, să descurajez promovarea pruncilor pe criterii de rudenie sau poziție în biserică, plus alte schimbări pe care le-am încercat în cei aproape aproape 20 de ani de slujire. De cîțiva ani m-am retras din slujba pastorală, dar încă predic.
      Nu mi-am copiat predicile de pe internet și îi descurajez pe cei care o fac. Militez la cursurile pe care le predau pentru autenticitate și muncă.
      În sfera mea de influență militarea pentru schimbare nu este un obicei pe care să îl fac ca pe o cură de slăbire, cu începere de luni adicătealea.

      Nu înțelesg unde vedeți falsitatea textului meu de vreme ce nu mă cunoașteți nici personal și nici activitatea mea, mai ales în privința modului în care am militat pentru recuperarea adevăratului spirit al sărbătorilor, fie acestea de Paște sau Crăciun.
      Greșiți prin faptul că presupuneți că textul meu este Pasul 1, după care va fi urmat un pas 2, punerea în aplicare.

      Ei, bine, dacă mă veți fi urmărit pînă acum, ați fi știut că acest text este Pasul 2, nu pasul 1. Am scos alergăturile sărbătorești de mult din obiceiurile noastre, am scos obiceiul de a cheltui în exces sau special de aceste sărbători, atît din familia mea cît și din viața unor familii pe care Domnul ne-a făcut onoarea de a le influența. Nu facem brad, nu cheltuim pe ornamente inutile. Sărbătorim auster și sobru, în tradiția protestanților radicali.

      Dvs. presupuneți că am făcut doar un joc retoric, insinuați acest lucru, după care, conștient fiind că insinuarea este prea transparentă, vă scuzați ieftin cu ”nu vreau să insinuez nimic”. Repet: un atac răutăcios și ieftin, mai ales în contextul în care nu ne știm, cu atît mai grav într-un context de ajun de sărbătoare.

      Nu sînt genul care să scriu un astfel de text și apoi să îl contemplu narcisist. Nu mi-ar ajunge 3 vieți la cît am scris.

      În rest, ce să vă doresc, mai multă cumpănire în cuvinte și mai multă cugetare înainte de a insinua.

  4. Ente' zice:

    La urma urmelor (!), să nu uităm că această sărbătoare este una „Made by man”, Dumnezeu ne-poruncindu-ne să serbăm nașterea Fiului Său… Nu prea avea șanse să ajungă altfel. Aceste zile exact asta arată: cât suntem de plini de noi, respectiv goi de El…
    Vă înțeleg indignarea, și apreciez scrierea. Nu este greu de priceput cum de v-a ieșit atât de autentic textul! Domnul să se îndure de noi, și să ne învețe pe toți lecția răbdării (îndelungi?!).

  5. Marius David zice:

    It’s a time to buy, a time for shopping
    Going to the store and make a choice
    But everything she sees, it’s like they’re talking
    Talking at her with a different voice

    Laura’s head is buzzing
    Can’t remember what she came here for
    Couldn’t keep her promise
    Not to gaze at things she can’t afford
    Cuz there’s shoes, bags and silk scarves
    And dreams of summer days
    And now she’s wording a letter to her bosses
    For a raise

    But then she passes the baby section
    With the tinest shoes on shiny trays

    [Chorus]
    It’s a time to buy, a time for shopping
    Going to the store and make a choice
    But everything she sees, it’s like they’re talking
    Talking at her with their different voices
    A singer’s voice, and her mother’s pleas
    And the voice of countless charities
    But the one she heeds with certainty says
    Have it all, have it all, have it all

    Margaret’s by the mannequins
    Gazing at their suits and shoulders still no man
    And it’s another year of winter holidays
    But soon she’ll have him, and buy him
    They’ll sit like this and they’ll go skiing every year
    He’s around the corner, the man who’ll love her
    And understand her and her career

    [Chorus]
    It’s a time to buy, a time for shopping
    Going to the store and make a choice
    But everything she sees, it’s like they’re talking
    Talking at her with their different voices
    A singer’s voice, and her mother’s pleas
    And the voice of countless charities
    But the one she heeds with certainty says
    Have it all, have it all, have it all

  6. Adriana zice:

    Marius, ai dureros de multa dreptate! Acesta a fost cel mai gol crăciun ce l-am trait. Si, din pacate, nu ma refer la „fațeta laica”. S-a pierdut autenticitatea, am rămas doar cu circul (ma rog, spectacolul) si acesta sporește an de an.

    • Marius David zice:

      Îmi pare rău! Noi am petrecut un Crăciun foarte bun, pentru că nu am avut așteptări. Ne-am bucurat unii de alții și mai ales de Noah!

      • Adriana zice:

        Nu ma refeream la cel din familie. Aici am avut, ca de obicei, Crăciun. Dar (semn de batranete) nu putem să nu fim nostalgici după vremurile în care punctul central era Sărbătoritul, nu spectacolul, show-ul de lumini si „performerii”. Multumesc lui Dumnezeu ca am prins si vremuri cand adunările erau pline si serviciile înălțătoare. Si colindele nu erau hruscizate si nici semimanelizate (sper ca la anul, dacă Domnul ne va mai dărui un Crăciun sa nu auzim si in bisericile evanghelice „scoala gazdă din pătuț si ne da un colacut”).
        Va dorim multa binecuvântare întregii familii, sa va bucurati si pe mai departe de Noah si de cei mari, si asteptam cu nerabdare următoarele postari. Sincere aprecieri pentru predici, pentru blog si pentru stilul direct si transant. E multa nevoie in aceste vremuri sa se spuna lucrurilor pe nume si pe intelesul tuturor, inclusiv a celor care nu prea vor sa inteleaga.
        PS Incerc sa ma autoeduc sa nu mai am așteptări dar nu prea imi iese :). Deci trebuie să perseverez.

        • Stelian C zice:

          Nu cred ca a fost vreodata craciunul despre Domnul Isus vreodata.

          Am cautat in toata Biblia si nu am gasit acest cuvant in Biblie.

          Cred totusi ca aceasta sarbatoare din decembrie, craciunul, este inventia oamenilor si nu porunca Domnului.

          Ma bucur sa punem o duminica deoparte pentru a ne aduce aminte de minunea intruparii lui Dumnezeu, ba chiar mai multe duminici. Chiar si iarna daca asa ne-am obisnuit.

          Dar craciunul este pentru fiecare despre ce vrea el sa fie. Despre odihna, despre copii, despre cadouri, despre colinde, despre mamcare, despre cadouri…

        • Marius David zice:

          Vă mulțumim pentru urări!
          Vă mulțumesc și pentru încurajări!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.