”E PERICOLOSO SPORGERSI!”

Vă mai amintiți plăcuțele acestea din vagoanele vechi de cale ferată?

Mă fascina textul în italiană. Îl repetam de cîteva ori cu voce tare. Dacă aș găsi o plăcuță din aceasta pe undeva, aș cumpăra-o să mi-o pun în birou. Aș purta-o cu mine apoi la fiecare predicare!

Este o bună avertizare împotriva oricărei cocoșeli, oricărei aburcări dincolo de spațiile de siguranță, împotriva oricărei inconștiențe copilărești și grozăveli adolescentine, este o avertizare împotriva prostiei și mîndriei, surori siameze!

Aș pune undeva o plăcuță din aceasta în orice bibliotecă teologică, la orice amvon. Este periculos să vă aplecați în afară. Stîlpul următor vă împrăștie creierii pe vagon.

S-a întîmplat! O vedem sub ochii noștri în aceste zile! Acesta este strigătul meu de alarmă!

În 1989, în una dintre serile de după 22 decembrie, în depozitul de muniție de la Topraisar am dat alarma și am tras. Am început să tragem toți ca la nuntă. Era să ne împușcăm unii pe ceilalți. Noaptea am fost chemat la raport la camera de gardă. Nici eu nu mai știam sigur dacă ce văzusem era adevărat sau nu. Am tremurat de frica batalionului disciplinar pînă a doua zi. Dimineața s-a dovedit că am avut dreptate! Strig și acum!

Better safe than sorry … 

Spre marea mea mirare, spre șocul chiar al coreligionarilor lor, lideri de opinie, predicatori cu vază și experiență, ignoranți fiind și cu totul inculți teologic, cu lecturi de-a valma, fapt care le dă o oarecare spoială de pseudo-știință, încearcă marea neagră a ereziilor vechi cu degetul.

Faptul că un măscărici ca Rob Bell se întoarce la origenism este odihnă și tratament. Nimeni nu îl mai ia prea mult în seamă. Problema apare atunci cînd oameni cu vechime, așezare și respectabilitate (vă mai amintiți de cazul Iosif Țon și scandalul creat de acesta prin trecerea sa spre carismatism extrem?) o iau razna și nu numai că o iau razna, dar smintesc și pe alții, învățîndu-i apoi să pună batista pe țambal. Măcar Iosif Țon s-a dezbrăcat în public. Am știut toți să ni-l însemnăm, așa cum a făcut Apostolul cu Dima și Alexandru Căldărarul și gata. S-a încheiat. Este bine cînd omul se identifică și știi măcar pe ce raft teologic să îl pui, fie își pune eticheta singur, fie ne ajută să i-o punem noi, este cel puțin mai transparent, mai onest. Acum văd că a lăsat-o și dînsul mai moale cu credința că Dumnezeu îți poate crește înapoi dinți de aur în locul celor pierduți sau cum că ar exista un duh de cancer. Poate că senectutatea este totuși o sursă a înțelepciunii. Mă bucur! Sper totuși să sfîrșească bine pînă la urmă, lepădîndu-se de Chris din Africa și de străjeri, alipindu-se de Cristos și de învățătura adevărată cu totul.

Ei, de această dată problema este un pic mai complicată. Vînt de învățătură falsă, antitrinitariană, neo-unitarianism cu moft și ștaif, totul îmbinat cu un elitism de prost gust, în dispreț față de prostimea care crede bazaconii ”ortodoxe”, începe să circule în mediul evanghelic. Toate acestea asezonate cu reîntoarcerea la Lege prin păstrarea Sabatului (fără onestitatea de a trece la adventiști).

Îi întrebi? Sînt gata să își facă cruce și să jure cu mîna pe cravată că sînt ”de-ai noștri”, dar în întîlniri de taină, cu iz inițiatic (ah, ce-i prinde pe tinerii naivi chestia asta!) le spun ei cum stau lucrurile, cum că nu, Treimea nu este biblică, cum că Isus a fost doar un om, dar că Iahve este singurul Dumnezeu cu adevărat, iar Duhul este putere.

În secret, făcîndu-și ucenici pe ascuns, învățîndu-i cu un fel de elitism călăuzit de spusa ”cel care gîndește nu spune tot ce gîndește, dar gîndește tot ce spune!” dau învățătură împotriva dumnezeirii Fiului, împotriva Duhului. Confruntarea? Este evitată cu prețul minciunii!

Vînturi de învățătură falsă clocite îndelung și puse la adăpost cu bună știință de oameni care stau mai bine la căldurica unei părtășii zîmbărețe decît să își facă curajul de a ataca ereziile nimicitoare cu riscul pierderii unor prietenii de decade.

Iar scandal, frate! Ce-o să zică lumea că iar ne certăm între noi? Mărturie proastă! Lasă, că poate intervine Dumnezeu cumva … et c.

Dacă Atanasie cel Mare, Tertullian și Augustin ar fi gîndit ca aceștia, astăzi Biserica ar fi fost o amintire în cărțile de istorie, iar noi niște triști idolatri. Mărturie proastă? Ce mărturie este mai proastă decît niște creștini care refuză să își apere credința, duși de orice vînt de emoție sau de o retorică de doi bani? Dumnezeu vrea să intervină prin voi, n-a ales altă soluție!

Ce-o să zică lumea? Acum rîde de noi! Cînd au fost marile dezbateri trinitare, cristologice și pneumatologice lumea a îngenuncheat în fața Bisericii și Templul viu a crescut ca niciodată, ca în nicio altă perioadă a istoriei. Clarificările dogmatice au adus cea mai productivă perioadă pentru creșterea numerică, dar și spirituală și intelectuală a bisericii.

Nimic nou sub soare, ce-a fost va mai fi! Acestea sînt parte din roadele Reformei: fiecare vagabond al ideilor, cu o biblie în mînă, poate deveni ereziarh.

Cine se va ridica? Cine va înfrunta noile apucături ale acestor evanghelici ”luminați”? Cine va înfrunta întoarcerea la Sabat și la Lege? Oameni care se rătăcesc pentru că nu cunosc Scripturile, ignoranți, dar plini de mîndrie! Cu aparentă știință, dar fără cunoașterea istoriei interpretărilor și a gîndirii creștine de pînă la ei, în superbia lor cred că ei au descoperit credința adevărată și pînă la dînșii nimeni n-a mai cugetat la modul în care ființează Dumnezeirea.

În sesiunile de la Iris, începînd cu mîine seara, vom încerca să ne uităm în trecut ca să înțelegem ce au făcut bine înaintașii noștri, ce au cîștigat pentru noi și ce nu merită nicicum să pierdem, chiar cu prețul pierderii unor prietenii.

Socrate păgînul era înțelept: mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul! 

Dați cinste Fiului ca să nu se mînie și să nu pieriți pe calea voastră! ne spune Psalmistul în Psalmul 2

Curaj! Dincolo de vagonul istoriei în care ne aflăm, pe fereastra Bibliei se vede pășunea verde a libertății totale a contemplării lui Dumnezeu pe plaiurile și în Casa Cerului…

Pînă atunci? Nu vă aplecați în afară! Sîntem și trebuie să fim restrînși dogmatic în istorie și în tradiție. Acestea sînt ferestrele pe care scrie mare și clar:

E pericoloso sporgersi! 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, CREDO IRIS, Dezbatere, inventarul stricaciunilor spirituale, Patristica, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la ”E PERICOLOSO SPORGERSI!”

 1. Stelian C zice:

  „Cine se va ridica? Cine va înfrunta noile apucături ale acestor evanghelici ”luminați”? Cine va înfrunta întoarcerea la Sabat și la Lege?”

  Stiu eu pe cineva. Si il stiti si dvs. Andrei

 2. Ioan Joldes zice:

  Așa este; pentru „credința dată sfinților odată pentru totdeauna a fost necesar să se lupte”; pentru cei ce au rămas ortodocși era o problemă de mântuire; astăzi se pare că erezia nu mai este privită la fel de către mulți dintre creștini; aveți și ceva nume de pe plaiurile noastre ca să-i știm și noi, dacă este posibil.

 3. Emi Zarnescu zice:

  Un anume Nelu Vlaic, de prin partile Clujului, autointitulat profet si vazator, la care alearga multi cu daruri ca sa le aduca cazurile in fata tronului de sus, este unul dintre cei cu asemenea idei, gen Duhul este putere, Fiul nu este Dumnezeu iar Scripturile nu sunt inspirate in totalitate. Am auzit ca are adepti si prin Alesd.

  • Traian zice:

   Emi,
   Prietenii mei evanghelici din Oradea mi-au spus ca-l cheama VLAICU, nu Vlaic. Se pare ca, din cate mi-au spus ei, ar fi un inginer care se crede „teolog & predicator”. E un antitrinitarian fanatic! (Nu stiu daca nu e modalist). Vorbeste cate 2 sau 3 ore in continuu, iar la sfarsit daca cineva ii pune intrebari biblice directe ca sa-si argumenteze ereziile si elucubratiile teologice da raspunsuri lungi dar fara sa trateze direct fondul intrebarii (de genul cum facea tovarasul Iliescu: tu-l intrebi de mere si el vorbeste de pere)😉.

  • Marius David zice:

   Se poate! Sînt cîteva centre de contaminare în zona Bistrița-Cluj, dar așteptăm! Sînt curios ce vor face mai marii noștri, mai marii lor …

 4. Pingback: https://mariuscruceru.ro/2017/12/23/e-pericoloso-sporgersi/ – Literele sufletului meu

  • Marius David zice:

   Stimate domnule C. O., RECIDIVAȚI!

   nu voi publica comentariul dvs. din pricini ușor de intuit. Nu insistați!
   Am încercat să vă transmit și pe privat.
   Vă răspund totuși în acest spațiu pentru că adresa de mail dată este falsă. Nu funcționează.
   Poate totuși citiți aici!

   Persoana de care vorbiți nu face parte din cercul meu de relații. Nu-mi parazitați spațiul de scris și comentat cu astfel de link-uri!
   Nu ne cultivăm. Nu mă interesează ce scrie sau ce a scris, din moment ce nici măcar satisfacția estetică a unui text scris cu talent nu poate oferi. Păunescu sau Vadim Tudor măcar aveau o spoială de cultură a limbii.
   Dincolo de mizeriile pe care le scrie pe internet, mizerii care nu contează, pentru că oricum nu prea le citește nimeni, problema sa cea mai gravă este că nu se spală, ori asta contează la orice intrare într-o încăpere mai aglomerată sau în mașina cuiva, spre exemplu.
   Dacă doriți să ajutați cumva o cauză umanitară, cumpărați-i săpun, șampon, pastă de dinți și speedstick.
   Dacă mă căutați personal, vă pot oferi eu un asemenea pachețel. Luați-vă angajamentul că îl veți transporta.

   Blogul meu nu este un spațiu pentru a împrăștia asemenea informații, cereri sau link-uri referitoare la dînsul sau alte persoane în situația dînsului.
   Vă rog să îmi respectați dorința. Este un avertisment înainte de a vă trece la spam.

   Jegul fizic, intelectual și spiritual îmi displace profund!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.