„Pastor bun, tată prost?”

Nu, nu cred că este o combinație posibilă.

Scripturile fixează standarde foarte clare pentru slujba episcopală, slujba pastorală, în conformitate cu 1 Timotei 3. Ce înseamnă aceasta? Direcție, strategie, îndreptare și îndrumare profetică pentru biserica locală, organizare, implicare în legarea rănilor turmei, în îndreptarea cu Scriptura, mustrare, călăuzire …

Da, cred că se pot distinge cel puțin două slujbe pe care noi le confundăm și ordinăm deopotrivă și pastori și învățători sau predicatori. Cred că cineva ar putea să își păstreze în limite foarte clare și sub strictă autoritate funcția învățătorească atunci cînd nu există o cădere personală în imoralitate sau deteriorarea învățăturii ortodoxe. Predicatorul, deși este adesea ordinat și el, nu are aceleași atribuții precum cei care fac parte din echipa pastorală a bisericii. Dar despre aceasta … cu altă ocazie.

Întrebarea de azi este: am putea imagina situația în care cineva își dorește să fie PASTOR, nu predicator sau învățător, ci PASTOR și nu-și are familia în stăpînire. Răspunsul meu este NU!

Să vedem și AICI

Good Pastor, Bad Parent? from The Gospel Coalition on Vimeo.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Dezbatere, Fabrica de barbati, intrebările lui Naum, Oameni, Pt. studenţii mei, Pătrăţoşenii, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Pastor bun, tată prost?”

  1. szromulus zice:

    Discrepanta dintre calitatea profilului profesional si cel al profilului de membru al familiei este o trasatura a lumii moderne. Este posibil sa se fi preluat, in biserica, aceasta trasatura din tiparele societatii? In schimb, din moment ce fiecare avem libertatea de a ne alege valorile, stilul de viata, modelele pe care sa le urmam, ar fi oare nefiresc sa aiba cei de acasa capacitatea de a-si alege calea pe care sa o urmeze? Daca, crestini fiind, putem exercita doar o influenta asupra celor din jur(si nu o presiune dictatoriala, constrinctiva), cum putem garanta alegerile pe care le fac cei de langa noi? Iuda era discipol al lui Isus, totusi nu a ales Calea buna(probabil nu l-a inteles cu adevarat pe Isus niciodata). Genialitatea dascalului este o garantie a performantei ucenicilor? In general da, in particular nu.

  2. ionut zice:

    In ce fel intelegem conceptul de `tata prost`? Nu poate un tata bun sa aiba copii care aleg altceva in viata, in ciuda educatiei bune pe care au primit-o? Daca din mai multi unul alege una iar altii alta, pentru care din aceste alegeri e vinovat tata? Dumnezeu se comporta cu noi impecabil si totusi are atat de multi fii risipitori… Il descalifica alegerea acestora? Poate nu e chiar sanatos sa basculam intreaga responsabilitate asupra parintelui… Nu cred ca un pastor cu familia perfecta sub acest aspect este mai relevant decat unul care lupta luptele purtate de multi din biserica in propriile lor familii… Pastor bun si tata prost nu se poate! Dar tatal prost nu este acela care isi priveste copii alegand alceva decat au fost educati sa aleaga (educatia nu e tot una cu ingineria sociala). Tatal prost este acela care isi neglijeaza familia si nu-si exercita cu responsabilitate mandatul incredintat lui de Dumnezeu. Alegerea copiilor ajunsi al varsta la care pot alege este un indice al felului in care si-a exercitat atributiile, dar nu este singurul.

    • Cristina zice:

      Este o diferenta importanta intre tatal care se ingrijeste de starea spirituala a copiilor sai si unul care este neglijent. Adam si Eva au avut Tatal perfect si totusi ei s-au razvratit.

  3. Dica Dan zice:

    „..daca voi care sunteti rai stiti sa dati daruri bune fiilor vostri…” Ce spuneti despre tragedia din familia pastorului Rick Waren. Din pacate nu e singurul caz.

  4. szromulus zice:

    Exista un aspect discutabil, care poate fi considerat un parametru esential in ecuatie. Pastoratul, ca rol, in ziua de azi, accepta mai multe variante (ca definitie). Daca unii interpreteaza grija de membrii bisericii, ca un element vital, definitoriu al slujbei de pastor, altii considera acest aspect inafara definitiei. Care sunt atributiile unui pastor? Predicare, organizare de evenimente, management? Daca acestea traseaza conturul, atunci nu exista nici o legatura intre capacitatea de a fi tata prost si pastor bun.

    Emil Bartoș aduce in discutie, in anumite prezentari ale sale, rolul de mentor spiritual. In acest context capacitatea de a fi un tata bun poate influenta si forma potentialul de pastor bun. Daca rolul de pastor nu include consiliere, mentorat cred ca nu se realizeaza interdependenta dintre calitatea rolului de tata si cea de pastor. Pe scurt, un pastor implicat in cosiliere si mentorat trebuie sa fie un tata bun, altfel cele doua aspecte sunt independente.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.