Proiect: bicicleta lui Nenea Florea

Viaţa unuia dintre eroii mei se apropie de final. Se pare că va sfîrşi bine. L-am vizitat acum cîteva săptămîni. Era foarte slăbit. Cei 92 de ani îi apasă greu pe umeri. Este perfect lucid şi îşi aşteaptă trecerea spre VIAŢĂ cu mare nerăbdare şi cu zîmbet, foarte mult zîmbet.

sursa

Mulţi bătrîni îşi pierd memoria şi simţul umorului. Le-a păstrat pe amîndouă. A bătut localităţile judeţului Olt păstorind doar pe bicicletă.

Acum, în această vară, l-am întrebat dacă mai are măcar un cadru de la bicicletele care au văzut Vedea iarna pe gheaţă sau Stoborăştiul, Rîca, Fălcuieniul, Costeştiul. Făcea cîte 40 de km la un dus, bătrîn de 70 de ani, pentru a se întîlni cu doi sau trei credincioşi, pentru a da Cina Domnului bolnavilor.

Am vrut să îmi păstrez măcar o pereche de coarne sau vreo pedală ca amintire din vechile Tohanuri sau vechea Ukraină. N-a mai fost să fie, dar…

Vreau să mă ajutaţi la un proiect. Vom face o bicicletă neagră, popească, din bucăţi.

Iată cu ce trebuie să semene.

Iată un Tohan vechi de prin 1971

sursa oldbicycle.ro

sau Ukraina din 1986,

sursa

Bicicleta va fi restaurată cu mînuţele astea două. Voi aduna componentele (dacă doriţi să donaţi ceva piese, let me know), le voi curaţa, le voi ansambla, dacă se potrivesc.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească bicicleta?

1. să fie neagră, dacă va fi altă culoare cadrul, va fi sablată, vopsită etc.

2. cu o singură viteză,

3. cu frînă torpedo

4. echipată vintage, cu far rotund, cu dinam, cu lumină roşie conectată la dinam pe spate, cu pompă de fier,

5. roate de 28 neapărat.

6. coarnele rotunde puţin aduse spre ciclist, acest tip de coarne dă senzaţia de manipulare a unui volan.

7. Dacă se poate … o şa din piele, oricît de veche, aşa erau şeile pe bicicletele pe care le-am văzut şi pe sub cadrul cărora am mers.

8. cadrul trebuie să fie bărbătesc pentru  putea pune pe cadru servieta în stilul în care nenea Florea îşi purta actele pastorale, Biblia, cartea de cîntări şi carneţelul de vizite, carneţel care semăna cu Vocabularul pentru stupi, acelaşi tip de notaţii.

9. sonerie clasică, mecanică, cromată… dacă vor fi ruginite componentele, acum ştiu ce să le fac.

10. idealissime este să găsim şi o apărătoare de pantaloni, deşi vom folosi clasicii cleşti de rufe pentru prinderea pantalonilor de costum.

sursa profor.us

Ce rost va avea bicicleta aceasta? Va avea un destin ciudat, să împlinească acelaşi lucru pe care vechile biciclete ale unchiului meu preferat l-au îndeplinit. Bicicleta va fi parcată în general la Aleşd şi, pentru că Aleşdul este un oraş mic, unde nu prea poţi să învîrţi maşina în vizite pastorale (nici măcar nu se încălzeşte motorul)… va fi utilizată în vizitele acestea.    Va avea un scop unic şi singuratic: bicicletă popească pentru vizitare sau pentru naveta la costum şi cravată către cursurile de la Universitatea Emanuel. 

De ce aş apela la o asemenea metodă de a construi o bicicletă cînd colecţia mea de biciclete ajunge deja la limita suportabilităţii? (pe lîngă cele două pegasuri s-au adăugat două gazelle şi un bsp holland nostalgie, deşi s-a dus mbk-ul)?

Din curiozitate şi nostalgie! Este un fel de exerciţiu spiritual nu numai meşteşugăresc … un exerciţiu de admiraţie pentru cel care reprezintă o generaţie care chiar a făcut pastorală, vizitarea enoriaşilor săptămînă de săptămînă fără oboseală. Este un omagiu adus unui mod de viaţă eclesială care a pierit, din păcate şi… poate că este o încercare de a-mi da mai mult impuls de a face vizite regulate membrilor bisericii noastre.

Sper să iasă ceva de acest gen.

via walton street classics.uk

PS. Fac apel la Beni, poate totuşi găseşte vreo două urme de biciclete, una pentru mine, una pentru el.

Aştept cu nerăbdare reacţiile voastre.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biciclete, Fabrica de barbati, Meşteşugăreşti, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

69 de răspunsuri la Proiect: bicicleta lui Nenea Florea

 1. Ana O. zice:

  La 70 de ani NIMENI nu poate parcurge 40 Km intr-o zi, nu mai vorbesc de retur, nu mai vorbesc pe timp de iarna. Doar daca parcurge aceasta distanta in cinci zile, pe bucatele.
  Iar cina o poate da, la evanghelici, orice credincios. Tot simbol ofera.
  Observ ca se idealizeaza….bicicleta! 🙂

  • danp zice:

   observ ca persoane ce se plictisesc probabil pe acasa, arunca cu comment-uri rautacioase si chiar fara niciun rost….
   draga ana o, bicicleta, din cate am inteles din materialul de mai sus, a reprezentat mijlocul de transport al credinciosului, folosit spre slava domnului. asadar nu vad care ar fi problema cu aceasta bicicleta, cu restaurarea ei….
   ma intreb daca te gasesti printre cei mantuiti, iar daca spui ca da, cred ca e un semn de intrebare.
   inca ceva, pentru slava domnului poti strabate cu bicicleta si 80 km intr-o zi;asta daca traiesti in clocot pentru el.
   desi sunt constient ca nu e bine,ma mahnesc astfel de comentarii, mai ales daca vin din partea unor crestini
   domnul sa ne dea intelepciune sa ne iubim unii pe altii!

  • adrian zice:

   stiu pe cineva care la 70 de ani face valea Jepilor. Dus-intors. Pare incredibil pentru „modernii” plini de mcmeniuri care obosesc chiar si atunci cand urca cu liftul.

   Impartasania la ortodocsi o poate da orice absolvent de teologie care a „donat” „jertfa” necesara obtinerii unei parohii. Summa (non-theologiae!) nu e deloc simbolica.
   Fiecare cu idealizarile lui. 🙂

    • Jepii ca jepii, dar recordul pe Everest este detinut de barbat de 76 (mai inainte a fost unul de 75) si o femeie de 73 🙂 Diferenta intre a urca pe Everest si a merge 40km pe bicicleta este greu de pus in cuvinte. Mult mai mult decat intre tantar si armasar, poate ca intre bacterie si dinozaur 🙂

     • Ana O. zice:

      Recunosc ca sunt exceptii precum si fratele de care e vorba; bravo lui.
      Ce n-am inteles este de ce este (sau a fost) nevoie sa se deplaseze el cu bicicleta 40 Km pentru a da Cina citorva crestini cind aia o pot lua si singuri, intre ei. Nu toti crestinii np sunt egali?

  • Octavian zice:

   @Ana O.: Cred ca sunt 2-3 ore de mers cu bicicleta, de ce sa nu poata „intr-o zi”? Cinci zile? Exagerezi rau; 40 km faci si pe jos in 8-10 ore; ai bicicleta?

   • Marius David zice:

    Octavian, am făcut, aşa nefituit cum sînt acum, am făcut drumul de ORadea-Aleşd, 38 de km, în 2,5 ore, cu o bicicletă proastă şi grea, FirstBike, o catastrofă de biclă, am fugărit-o repede de-acasă….
    Deci… am făcut în 2 ore şi jumătate un drum de 38 de km, după care am făcut şi slujba de seară,
    Febra musculară nu se instalase încă, aşa că eram gata să revin în aceeaşi zi, Am revenit a doua zi fără probleme.
    Ţin să spun că nu aveam deloc antrenament.
    Acum,după ce fac în fiecare zi cel puţin 15 km cu noul Pegas….zbor… pardon, aş zbura pe drumul Aleşd Oradea, dacă nu ar fi asemenea trafic şi atîţia şoferi nepăsători la biciclişti.

  • Marius David zice:

   Stimabilă Ana,

   1. se pare că nu aveţi bicicletă.
   2. se pare că nu aveţi 70 de ani,
   3. se pare că nu îl cunoaşteţi pe Florea Cruceru şi în general pe cei din familia Cruceru, care sînt foarte vioi.
   4. Se pare că nu ştiţi mare lucru nici despre modul în care se dă cina la Evanghelici. Dacă sînteţi Ana Oara, ar trebui să ştiţi.
   5. Nu aveţi nici cea mai mică idee despre ce ar putea însemmna un proiect spiritual-omagiu, din cîte văd eu. Răutatea şi bigotismul vă împiedică să vedeţi clar.
   Dacă mai reveniţi cu astfel de răutăţi despre un om care tocmai se pregăteşte să îşi întîlnească Făcătorul, vă moderez fără milă. A propos, acest om a făcut şi ceva puşcărie, a făcut şi războiul şi o mulţime de alte lucruri, pentru care ar merita să vă cereţi un pic scuze.
   Cheers,
   pardon
   chills.

  • Silviu Carlescu zice:

   Este foarte adevarat articolul. Nenea Florea a mers pe bicicleta pana la 90 de ani. Ultima data s-a dus in targ sa cumpere o matura si a cazut, chiar in poarta bisericii, Atunci a inteles ca nu mai poate merge pe ea. Mai putin de un an a mers pe picioare, acum insa il aduc de acasa cu masina dar oboseste si asa.
   Ma simt onorat ca l-am cunoscut, imi pare rau ca doar in ultima parte a vietii lui. Ma deranjeaza un lucru la nenea Florea, a fost prea linistit si prea bland cu cei care i-au facut rau, dar a invatat bine lectia iertarii de la Mantuitorul.

 2. Ana O. zice:

  Impartasania in BO nu o poate da decit preotul sau episcopul. Nu orisice absolvent in teologie ortodoxa e si preot, in acelasi timp.
  „Summa”?!

 3. Ana O. zice:

  Sa aibe Valea Jepilor 40 Km, iar daca da, in cite zile o parcurgea dus-intors omul de care pomeniti?

  • adrian zice:

   se pare ca nu va place bicicleta pentru ca sunteti cu pluta.
   nu idealizati mersul cu pluta.

  • guitarschizofrenic zice:

   inclin sa cred ca nu ati fost niciodata pe valea jepilor, nu are 40 de km dar in nici un caz nu e walk in the park. cat despre ” omul nostru peizan” consider ca este prea mult…. prea multa lipsa de respect pentru o persoana in varsta care a trait, asa cum spunea domnul Cruceru, lucruri pe care noi tinerii nici nu ni le putem imagina.
   „cum intelegeti dvs faptul ca numai pastorul poate da Cina la credinciosi” din nou va aflati in necunostinta de cauza. Cina la credinciosii evanghelici o poate da si batranii bisericii ordinati.

 4. STEFAN T. zice:

  Foarte frumos frate Cruceru!

  Domnul sa il binecuvante pe fratele in continuare si deabea astept sa vad cum va iesi proiectul final.Cred ca este o idee geniala si in acelasi timp incurajatoare pt a tine unele amintirii in viata.Pe un pegas am invatat sa merg pe bicicleta si are un loc special si in inima mea de cand am fost copil.

  Keep up posted !!!

 5. Daniel Vieru zice:

  Tot pentru Ana O. – cunosc un barbat de 70 de ani care a facut Transalpina (141km) pe bicicleta anul trecut. Si a fost primul dintr-o echipa de 25 de barbati vanjosi…

  • Marius David zice:

   ce părere aveţi de … la 69 de ani turul Ukrainei, cu un an înainte făcuse turul Poloniei, acum se pregăteşte de turul României. Datele se pot găsi la Emi Pădurare, tourer din Iaşi, vînzător de DHS-uri.

 6. Marius zice:

  frate Marius, va multumesc pentru materialele postate….m-au incurajat asa de mult si de multe ori au fost ajutor potrivit pentru mine si sotia mea.
  Ma intreb insa cati pastori evanghelici ar renunta la ,,bolizi” pentru o bicicleta…..cati ar prefera, in locul ,,bunastarii”, o ,,saracie decenta”, asa cum spuneati odinioara.
  De ce sunt atatea ambitii spre avutii, afaceri, influenta si bani?…..de ce munca cinstita nu mai este apreciata nici in bisericile noastre?, de ce nu mai sunt apreciate aceste valori trecute, simple dar atat de profunde?….

 7. danp zice:

  intotdeauna vor fi pareri pro si contra, eu zic ca nu trebuie sa ne pierdem vremea incercand sa convingem pe unul si altul, mai bine am rascumpara timpul spre slava lui Dumnezeu.

 8. Marius zice:

  Da, frate Marius am cunoscut astfel de pastori….iar unul dintre ei m-a invatat ce inseamna barbatia izvorata din Cuvantul lui Dumnezeu, ce insemana sa traiesti pe baza unor hotarari radicale in toate aspectele vietii si nu in ultmiul rand, ce inseamna sa te bucuri de lucrurile valoroase si simple…ceea ce ma surprinde insa este urmatorul fapt: de ce nu sunt promovati acesti barbati de valoare? de ce nu se bucura de atata popularitate, si mai ales in mediul evanghelic?

  • Marius David zice:

   de cine să fie promovaţi, de Cult, de incult?
   staţi liniştit, oamenii aceştia sînt promovaţi de Dumnezeu…
   ce să facem, un top al celor mai spirituali şi vrednici pastori? contraproductiv tocmai epntru smerenia şi spiritualitatea lor.

 9. Ana O. zice:

  Daniel, omul tau vinjos a facut acele 141 Km, dus intors, intr-o zi sau in cite zile?

  Dar in fine, ideea #2 era ca omul nostru peizan se ducea multi Km pe bicicleta si inca pe vreme de inghet sa dea cina la careva, nu conteaza cui. Cei crestini de la 40 Km distanta, erau bolnavi sau ce de nu puteau lua Cina si intre ei de trebuia sa vina bietul om de la 40 Km distanta sa le-o dea?

  • Marius David zice:

   acum înţelegeţi de ce vă răspund acid, nu-i aşa?
   habar nu aveţi despre cine şi despre ce vorbiţi, stimabilă doamnă.
   Fanatismul vă orbeşte în mod trist.
   Da, cei creştini erau bolnavi, bătrîni de 92 de ani cînd peizanul nostru avea 70 de ani şi nu era biserică pe aproape, iar la noi se ia Cina lunar, după cum ştiţi.
   numai memoria tatălui dvs., unul dintre cele mai ferice persoane pe care le-au avut evanghelicii, mă opreşte să vă răspund şi mai acid la asemenea răutăţi.

 10. Ana O. zice:

  Marius,
  sunt Ana Oara intr-adevar dar intrebarea vis a vis de Cina la evanghelici nu era pentru mine (cunosc subictul) ci pt. dvs. Cum intelegeti dvs faptul ca numai pastorul poate da Cina la credinciosi.
  Cit priveste rautatea si bigotismul meu, amintesc 1 Cor 13 : dragostea nu se gindeste la rau.

  • Marius David zice:

   Stimabila Ana Oara, eu cunosc si mai bine subiectul, am scris chiar un material comparativ referitor la Cina Domnului şi Împărtăşanie. Aveţi multe lacune nu numai în ce priveşte teologia evanghelică, ci şi în privinţa teologiei ortodoxe, pe care aţi îmbrăţişat-o. Vă lipseşte o componentă esenţială, din cîte am văzut din discuţiile cu Daniel Brânzei, componenta patristică, cunoaşterea diferenţelor dintre diferitele şcoli de teologie ortodoxă. Nu se poate realiza o discuţie teologică în termenii absolut scandalos de simplişti pe care i-aţi preferat dvs. şi soţul dvs. în dialogul cu Daniel Brânzei.
   Cu tratate de genul sectologiilor pr. David nu se poate realiza un dialog.
   Cum doriţi deci să iau în serios o afirmaţie precum cea pe care o faceţi despre Cina dată la credincioşii evanghelici. Nu cunoaşteţi subiectul şi nici evoluţiile dogmatice şi practice între evanghelicii din România în ultimii ani.
   În rest… spor.
   Aşteptăm reţete de prăjituri.

 11. danv75 zice:

  Oana, i-a facut intr-o singura zi….intamplator sau nu, chiar lucrez cu el…si i-a facut dupa 7 bypass-uri, un accident la cap si o operatie de cancer…dar nu are rost sa mai comentam pe tema asta, cred ca s-au spus destule…

 12. Ana O. zice:

  Marius, de unde era sa ghicesc ca fratii vizitati erau batrini si bolnavi, dintr-aceia ce nu se puteau da jos din pat pentru a pregati piine si vin pentru Cina comuna?
  Si imi pare rau ca nu erau alti frati evanghelici mai pe aproape, la mai putin de 40 de Km; sa fie nevoit omul nostru in virsta sa se deplaseze 40 de Km pe inghet!

  Iar un raspuns blind este benefic, scrie in Scriptura.
  Sunteti pastor, nu-i asa?

 13. Ana O. zice:

  Iar Cina la evanghelici este considerata a fi simbol, daca nu si-au schimbat parerea intre timp.
  Sau ma insel?

  • Marius David zice:

   vă înşelaţi, precum am spus.
   vă voi demonstra pe cînd vă faceţi cu adevărat temele de casă şi scăpaţi de complexul de superioritate şi de cinismul şi ironia gratuită,
   chiar nu aveţi motive să fiţi ironică.
   Ironia socratică presupune superioritate epistemică, ceea ce nu este cazul în ne-cazul dvs.
   Informaţi-vă şi vorbim.
   deocamdată diferenţa de potenţial epistemic stă înclinat invers. şi încerc din greu să vorbesc cît se poate de politicos cu o doamnă mai în vîrstă….
   dvs. faceţi tot posibilul să nu-mi iasă încercările

 14. Ana O. zice:

  Va citez, „Nu cunoaşteţi subiectul şi nici evoluţiile dogmatice şi practice între evanghelicii din România în ultimii ani”.
  „Evolutii dogmatice”?!!
  Saracii apostoli si evanghelisti!

  • adrian zice:

   Teologia dogmatica a aparut in timp, prin intrepatrunderea mai multor tipuri de hermeneutica. Comparati scrierile lui Iustin Martirul sau Irineu cu cele ale capadocienilor sau cu Dogmatica lui Ioan Damaschin, iar la urma cu dogmatica lui Staniloae. Comparati scoala de teologie alexandrina cu cea din Antiohia.
   Un exemplu si mai concludent este teologia isihasta, condamnata la inceput de vreo trei sinoade si ulterior acceptata si intergrata in dogmatica oficiala ortodoxa. Putem vorbi de o evolutie a ideilor teologice, de o istorie a interpretarilor. Teologia dogmatica nu este Cuvantul, ci cuvinte despre Cuvant.
   Asa ca saraci sunt cei ce nu citesc si intra in dezbateri pe teme despre care nu au habar.

 15. Ana O. zice:

  Trebuie sa intelegeti ca nu sunt atit de desteapta ca voi! 🙂
  Daca gasiti de cuviinta sa discutati cu mine de acum incolo, norocul meu.

 16. Ana O. zice:

  Cu toate evolutiile alea dogmatice la care va referiti (mult ati mai citit la viata voastra!) un singur lucru trebuie sa fie clar: invatatura (dogma) despre Sfinta Treime, Hristos , mintuire, Cina (Euharist), Botez, spovedanie (marturisire a pacatelor; ca sa mentionez numai pe acestea) au ramas neschimbate in cadrul BO din totdeauna.

  Existenta „evolutiilor dogmatice” din cadrul miscarii evanghelice, vorbeste de la sine. Un fel de „fara cuvinte”.

  • adrian zice:

   mda, Marius se pare ca stie mai bine cu cine sta de vorba.
   singurul lucru neschimbat este incultura dvs. teologica, care, vorbind de la sine, tinde asimptotic spre nivelul genunchiului broastei. Cand taceti spuneti lucruri mai corecte teologic decat atunci cand scrieti pe acest blog.
   si, pentru ca vad ca va plac ironiile, va marturiesc ca inteleg bine cat de competenta sunteti, asa ca va indem sa discutati teologie cu muscata mea Pelargonia.

 17. Ana O. zice:

  Marius D., ramin uimita de afirmatiile dvs (vis a vis de Cina care, spuneti dvs, NU e simbol): tata (Dumnezeu sa-l odihneasca), ca si neamurile mele f. baptiste din Oregon, cred strajnic (cu ceva exceptii, dupa cum e si firesc) ca Cina la np este SIMBOL. Adica Nu sunt Trupul si Singele Mintuitorului si asta in pofida afirmatiilor textelor biblice; alea sunt interpretabile, nu-i asa?

  Poate ca veti vrea sa faceti un efort (ceva minim) sa inteleg care este opinia dvs ACTUALA in aceasta problema?

 18. Ana O. zice:

  Muscata Pelargonia, ziceti?
  Aduceti-o aici pe blog! 🙂

  • adrian zice:

   este de apreciat deschiderea dvs. pentru un posibil dialog teologic cu muscata Pelargonia.
   cred ca cu ea va veti intelege, aveti in mod evident o arie comuna de interes.

   • Ana O. zice:

    Sa inteleg de aici ca mai degraba ma inteleg cu muscata decit cu dvs?! 🙂
    Stiam eu ca regnul vegetal e mai rezonabil! 🙂

    • adrian zice:

     Pelargonia a avut probleme de sanatate si de cand a fost tratata cu niste insecticide pline de E-uri are o usoara inclinatie spre rationalismul protestant, motiv pentru care pune multe intrebari sacaitoare despre realismul simbolic in liturghia ortodoxa. In caz ca nu va intelegeti nici cu ea, incercati cu un perete. Un mare psiholog mozambican, intr-un tratat numit „Cum sa comunicam eficient cu un crocodil depresiv”, punea punctul pe y aratand ca „dialogul perfect se poate realiza numai monologand cu un perete”.
     Da, muscata e mai rezonabila decat mine, in ciudat faptului ca si eu am fost de cateva ori muscat.

     • Ana O. zice:

      Deci discutia era despre nenea Florea si bicicleta lui ce ce vrea imortalizata (nimic rau sau pacatos in asta).
      Si nu cred sa intereseze pe careva (in afara de dvs) cele tratate stiintifice ale unui psiholog mozambican 🙂 si nici de floarea dvs care odata s-a inbolnavit si pe care ati tratat-o cu…Lord! 🙂

 19. vioricaO zice:

  Draga doamna Ana,
  Inteleg ca dvs. nelocuind in Romania, nu sunteti bine informata la cum merg treburile si bicicletele in Romania..conteza foarte mult cine si cum le conduce.. asa ca mai bine lasati-le in seama acelora,care au mai mult antrenanemt si stiinta…:))
  Si apropo de biciclete:) cand va fi gata pista de biciclete Oradea-Debretin, ma gandesc sa-mi cumpar si eu una, sa vad cum ajung in Ungaria.. eu voi avea 60 atunci si sotul meu 65 (la anul viitor) asa ca vom cronometra cati km vom face intr-o zi:)) Va voi anunta, daca vor mai fi curiosi sa stie cum merge mitza (bitza) biciclista:)))

 20. Ana O. zice:

  Mersul pe bicicleta e extrem de benefic si cu nitel antrenament prealabil, sunt sigura ca vei putea parcurge distanta la care te referi fie si in 15 zile, bine si asa 🙂

  Dar in discutia de faţă era vorba, pe linga altele, de o bicicleta celebra (ei, nu e vorba de bicicleta lui Lance Armstrong, cel ce a cistigat turul Frantei de 7 ori) ce se vrea refacuta si pastrata in analele miscarii evanghelice, mai ceva decit moastele sf. Vasile. 🙂
  In fine, nimic rau in asta, se incearca sa se imortalizeze un obiect sau persoana care sa aduca aminte de credinciosia si dragostea de Dumnezeu.

 21. Ana O. zice:

  Mersul pe bicicleta e extrem de benefic si cu nitel antrenament prealabil, sunt sigura ca vei putea parcurge distanta la care te referi fie si in 5 zile, bine si asa 🙂

 22. costel zice:

  frate Marius, iata ce puteti gasi in R Moldova
  http://999.md/Board/Message.aspx?MsgID=13472622

 23. Bicicleta „Tohan” pune în lumină un context situaţional de antiteză intertemporal aflat între o stare eclesială mai veche, precară d.p.d.v. material, dar bogată spiritual, şi o stare actuală îmbelşugată material, dar mai puţin duhovnicească.

  Biserica din prezent nu iubeşte efortul – acest fapt putînd fi observat destul de uşor – ci confortul care a îmbolnăvit-o de oblomovism, ajungînd prin intermediul acestei stări comode să semene din ce în ce mai mult cu trăsăturile de caracter ale personajului Oblomov din romanul lui Goncearov.
  De ce să mă mai chinui că şi-aşa nimic nu-i mai poate schimba; eu, cu-ale mele capacităţi, nici atît.

  Dar, biserica actuală, pe lîngă lipsa de „limbaj al trupului”( lipsa de efort trupesc) mai are şi o problemă a formelor de expresie specifice vorbirii.
  Procedeele stilistice, cum sînt aluzia, ambiguitatea etc., pe care le folosim mereu în comunicare (am observat acestea şi în actul propriu-zis al predicării, inclusiv la înmormîntări), într-adevăr pot să satirizeze, să moralizeze, pot fi captivante prin faptul că ele amendează liniarităţile banale care deseori înăcresc comunicările noastre „evanghelistice /evanghelizatoare”, dar în ele (în ambiguităţi) nu se mai cuprind acele puteri duhovniceşti apte să bată legile fizicii şi nici nu operează întru mărturie şi mărturisire a Cuvîntului.

  Pe atunci, cînd mia de kilometri era cît un singur kilometru înaintea lui Dumnezeu, pedalarea reprezenta o adevărată figură practică de stil duhovnicesc, şi nu o dilemă de posibilitate sau imposibilitate fizică.
  În esenţă, Cuvîntul învinge pînă şi legile fizicii, mai ales cînd pedalarea se face în scopul purtării Sale !
  Din acele motive de mare limbaj duhovnicesc, exprimat şi prin suprasolicitarea trupească a mai marilor noştri, merită cu adevărat reconstituită o astfel de bicicletă.

 24. Ana O. zice:

  sa ghicim: Gabriel B. a studiat psihologia! 🙂

 25. @ Ana O.
  Sînt destule procese subiective care se produc în noi prin trăirea duhovnicească (deşi, nu se prea face vorbire despre aceste realităţi), dar să ştiţi că, pînă la urmă, ele nu ne amestecă personalitatea (personalitatea – în sens de echilibru raţional) cu acele contracţii sufleteşti elementare, de care eu zic că ar trebui, totuşi, să aibe parte orice credincios adevărat.
  Da, se întîmplă multă psihologie în procesul mîntuirii, în calea de urmat a mîntuirii, fiindcă procesele psihice se produc atît din sentimentul dragostei lui Dumnezeu pe care o exercită în mod simţitor asupra noastră, dar şi din impactul pe care îl produc „frica şi cutremurul” în traseul purtării mîntuirii noastre pînă la capăt (v.Filipeni 2:12); şi toate aceste sentimente sînt mijlocite de raţiune.

  Totuşi, uneori e greu de gestionat o stare psihică normală (adică, una condiţionată în mod natural de toate aceste trăiri), iar problema nu constă în sensibilitatea psihologică şi circumstanţială a credinciosului, ci în penuria de duhovnici din aceste vremuri.
  Însă raţionalul, ca modalitate duhovnicească de trăire şi de existenţă, hotărăşte în ultimă instanţă ce e bun şi ce e rău, reglîndu-se, în acest fel, şi echilibrele emoţionale.

  • Ana O. zice:

   Repostez mesajul (postat mai sus in gresit loc):
   Penuria de duhovnici?!
   Intrebi preotul tau si-ti va indica duhovnicul pe care nu-l meriti.
   Zici “saru’mina” si faci ce ti-a zis.
   Si asa te vei mintui.

  • Ana O. zice:

   Vis a vis de „procese subiective”, „contractii sufletesti elementare”, „sensibilitate psihologica si circumstantiale”, „echilibre emotionale”: termenii sunt nedefiniti deci vorbarie goala.
   Vorba lui Eminescu, „e usor a scrie versuri” (citeste: filozofie), „cind nimic nu ai a spune, insirind cuvinte goale ce din coada au sa sune”.

 26. Marius David zice:

  Proiectul se pare că demarează, am găsit probabil o șa

 27. Marius David zice:

  S-a mai făcut un pas. Avem geanta de cadru.

 28. Pingback: REMINDER: Din nou CHOCOLATE-mania la UEO + prezentare de biciclete: “Bicicleta lu Bunica” și “Bicicleta lu Nea Florea” | Marius Cruceru

 29. Pingback: Bicicleta lui Nenea Florea este gata! … sau despre cum se stă “pe moarte” | Marius Cruceru

 30. Pingback: Proiect: Bicicleta lui tata… | Marius Cruceru

 31. Pingback: Astăzi părintele meu împlinește 66 de ani … | Marius Cruceru

 32. Pingback: Drumul ca dumirire | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.