Alimentaţia în borelioză – Lyme – cu Iosif Szanto (R)

De reluat!

via Alex B.

iată ce spune Silvian Guranda, cunoscut deja prietenilor noştri:

Iosif Szanto, care e invitatul emisiunii, şi-a dat licenţa în medicină în toamna aceasta (2011), lucrarea lui de licenţă fiind pe neuro-borrelioză.
A absolvit Universitatea de medicină şi farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj (înainte absolvise Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A făcut vioară cu maestrul Ştefan Ruha).
În anul 3 de UMF, Iosif aproape a paralizat complet de la brâu în jos – lyme!
A făcut tratament şi antibiotic, era absolut necesar în faza aceea, dar a învins boala naturist.

p.s. un bonus pentru iubitorii de muzica buna: Variatiuni pe Imnul Hatikvah(=Speranta), al statului Israel – compozitie proprie a dr-lui Iosif Szanto

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Oameni, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Alimentaţia în borelioză – Lyme – cu Iosif Szanto (R)

 1. 2nan zice:

  Iosif Szanto si-a sustinut licenta în medicina în toamna 2011, având ca tema neuro-borrelioza (stadiul tertiar, si ultim, al bolii lyme).
  Cu ajutorul mai multor pacienti bolnavi de lyme cronic, a realizat un studiu medical si statistic despre valoarea tratamentelor naturiste în vindecarea acestei boli.
  Concluzia principala, sustinuta de datele neechivoce furnizate de pacienti, a fost ca persoanele care folosesc mijloace naturiste în tratamentul bolii lyme, au sanse mult mai mari de a ajunge la vindecare decât cei care se abandoneaza tratamentelor alopate (antibioterapie).

  p.s. un bonus pentru iubitorii de muzica buna: Variatiuni pe Imnul Hatikvah(=Speranta), al statului Israel – compozitie proprie a dr-lui Iosif Szanto – click aici

  • Syme zice:

   O întrebare: există în mediul științific și alte studii care să confirme concluzia? Sau există studii care să fi infirmat concluzia?

   Putem găsi undeva lucarea de diplomă? Ce înseamnă „șanse mult mai mari”? Câți pacienți au făcut parte din fiecare lot?

   Cred că sunt niște întrebări legitime ținând cont de faptul că se susține un fel de „răsturnare” a prognosticului: mai bun pentru tratamentul naturist decât pentru cel alopat.

   • 2nan zice:

    Întrebările tale sună legitim.

    Mai mult decât concluziile lucrării de licenţă a lui Iosif Szanto, pe care sper să le primesc luna aceasta, aşa cum mi-a făgăduit, şi pe care le voi posta pe site-ul LYME.RO, vorbeşte chiar povestea medicală a dr. Iosif Szanto (o voi posta dimpreună cu concluziile studiului său), povestea mea medicală şi a altor pacienţi de lyme (v. cele marcate cu verde).

    La acestea aş adăuga constatarea mea: din peste 400 de pacienţi bolnavi cronici de lyme (iunie 2005 – 03 ian. 2012), ale căror istorii medicale le cunosc cu lux de amănunte şi care se găsesc în baza mea de date, niciunul din cei care au apelat doar la tratament alopat NU s-a vindecat până în prezent, şi nici nu şi-a ameliorat simptomele în măsura în care au reuşit cei ce au apelat la un tratament naturist bine conceput şi urmat cu perseverenţă o perioadă de timp suficient de lungă.

    • Syme zice:

     Vă mulțumesc pentru răspuns.

     Presupunând câ lucrarea de licență aflată în discuție întrunește criteriile de validitate a unui studiu științific nu știu cum ați putea spune că mai mult decât aceasta „vorbește” un caz ori altul.

     Cum ar putea oare un număr de cazuri să „vorbească” mai mult decât un studiu care are concluzii semnificative din punct de vedere statistic (presupun că știți la ce mă refer – la acel „p”, care dacă nu este la valoarea corespunzătoare putem să ne aruncăm la gunoi studiile științifice). Studiile de caz (cum sunteți dumneavoastră, Iosif și alții) nici cel puțin nu pot să se încadreze în categoria a ceea ce numim studiu științific.

     Așadar, îmi este greu să înțeleg cum poate ceva care nici cel puțin nu este posibil să ajungă niciodată să dovedească/demonstreze ceva în medicină să „vorbească” mai mult decât un stiudiu care are cel puțin posibilitatea să ne ofere astfel de dovezi.

     Singura soluție ca niște studii de caz să „vorbească” mai mult decât un studiu științific este aceea ca studiul științific să fie invalid și fără valoare. Dar mă îndoiesc că dumneavoastră vreți să susțineți asta despre lucrarea respectivă de licență.

     Și oricum, concluziile unui studiu sunt fără nicio valoare dacă nu sunt și semnificative statistic. De asta am întrebat de loturi. Iar în afară de cazul în care lucrarea ar fi una de pionierat în tratamentul bolii Lyme, sunt curios și de răspunsul la întrebarea: „Există și alte studii științifice care au ajuns la aceeași concluzie (ori cel puțin la o concluzie diferită)?

     Ar fi multe de spus aici. Nu cred însă că dumneavoastră aveți nevoie să vi se explice aceste lucruri (am ascultat mărturia dumneavoastră, postată pe acest blog); din câte am înțeles, ținând cont de pregătirea pe care o aveți, ar trebui să știți mai bine decât mine despre ele.

     Conlcuzia principală am aflat-o încă din primul dumneavoastră comentariu. Și nu de concluziile secundare v-am întrebat. Întrebarea este legată tocmai de întemeierea științifică a concluziei principale. Probabil dacă domnul Iosif ar participa la această discuție ar fi în măsură să ne ofere mai multe detalii pe care nici eu și nici dumneavoastră nu avem cum să le cunoaștem.

     Despre constatarea dumneavoastră (cea cu 400 de pacienți) aș spune că este cel puțin suspectă. Și aici nu vă pun la îndoială buna credință. Cred însă că oamenii pot trage concluzii sincere și false.

     În primul rând formularea dumneavoastră este ambiguă: înțeleg din ea că există o portiță de ieșire pentru tratamentul naturist (acolo unde nu a funcționat este vorba despre faptul că nu a fost aplicat o perioadă suficientă sau că nu a fost alcătuit cum trebuie). Cel puțin îmi sugerați că au existat și cazuri care folosesc tratamentul naturist și nu au evoluat favorabil. Dar să trecem peste acest aspect (poate fi întors pe toate fețele, și nu este cazul aici). Haideți să ne referim la pretenția că din toți acei pacienți, niciunul dintre cei care au folosit doar tratamentul alopat nu au fost vindecați.

     Această concluzie este cel puțin curioasă în contextul în care avem la dispoziție o grămadă de studii științifice care arată că tratamentul antibiotic este eficient și în general funcționează. Oamenii aceia par blestemați de tot. La ei nu funcționează. Sau ați strâns probabil doar oamenii în cazul cărora tratamentul nu funcționează. Atunci ar trebui să reformulați: baza mea de date este alcătuită din cazurile care nu răspund la antibiotice. Cei care au fost vindecați de antibiotice nu au mai avut motiv să încerce și altceva. Cu greu ne imaginăm oameni vindecați de o boală care caută în continuare noi soluții pentru a se vindeca de boala de care tocmai au fost vindecați.

     Nu vreau să trag cu mitraliera de studii pe-aici, ajunge dacă vă pun probabil la dispoziție un studiu care a urmărit evoluția posttratament într-un număr de cazuri aproapiat de cel menționat de dumneavoastră: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365540110080421. Lucrul important de observat este doar acela că există astfel de vindecări și încă într-un procent mare. Dacă mai aveți nevoie, vă mai trimit (există o grămadă).

     Sper să nu răcească dialogul ce urmează să spun: Ținând cont de faptul că dumneavoastră ați studiat mai mult decât mine această boală, mă întreb de ce țineți să măturați sub preș faptul că în majoritatea cazurilor tratamentul alopat (fără tratamentul naturist) funcționează.

     Ar fi fain dacă domnul Iosif ar posta chiar pdf-ul lucrării. În felul acesta curioșii/scepticii ar putea să-i evalueze validitatea cel puțin în ce privește semnificația statistică (chiar dacă ar rămâne în umbră metoda de lucru și eventualele erori care s-au strecurat înainte de redactarea materialului).

    • Syme zice:

     Corecție: „criteriile de validitate a unui studiu”. –> „criteriile de validitate ale unui studiu”

     • 2nan zice:

      Prefer să discut cu Dvs. în privat. Adresa mea este aceasta.

      În ce priveşte anumite idei (simple ipoteze) năstruşnice ale Dvs. – de pildă aceasta: „tineti să măturati sub pres faptul că în majoritatea cazurilor tratamentul alopat (fără tratamentul naturist) funcţionează” – vă invit, în cazul că Dvs. v-aţi vindecat de LYME CRONIC NUMAI prin tratamentul alopat, să vă scrieţi povestea medicală, pentru a v-o publica la secţiunea „Cazuri” de pe site-ul LYME.RO.
      Trimiteţi-o în format doc (MS Word) la adresa specificată.

      Discuţia de acest fel cu Dvs. este încheiată pe acest blog.

      p.s. era de ajuns să fi frunzărit cazurile de pe site (măcar pe ultimul, al 19-lea) ca să vă fi lămurit cum stau lucrurile. Aveaţi acolo părerea unui viitor medic, el însuşi bolnav de lyme. Apropo: dacă va fi să vă îmbolnăviţi vreodată de lyme, vă rog să NU apelaţi la sfaturile de pe site şi să NU faceţi schimbările (naturiste) în stilul de viaţă care v-ar putea aduce vinecarea. Încercaţi NUMAI alopat, până la vindecare. Apoi scrieţi-mi, vă public cazul.

      • Syme zice:

       Îmi pare rău dacă v-am călcat pe bătături prin ceea ce am spus. Nu asta a fost intenția mea. Dorința mea de a interacționa cu dumneavoastră a plecat de la ceea ce spuneați în primul comentariu – și am inițiat acest dialog în primul rând pentru că am considerat că altora le-ar putea folosi interacțiunea noastră.

       În acest context nu am niciun interes să mut discuția în privat (din moment ce nu este pentru mine). Dar respect decizia dumneavoastră de a încheia dialogul. Sper doar ca domnul Marius să-mi permită această ultimă replică.

       Și acum, legat de sugestia dumneavoastră de a-mi publica povestea pe blogul dumneavoastră: nu înțeleg ce relevanță ar avea încă un studiu de caz. Chiar dacă eu aș fi unul dintre acei pacienți faptul că eu mi-aș publica povestea nu ar demonstra defel că tratamentul alopat singur funcționează în borelioza cronică. Pentru asta este nevoie să facem apel la studii științifice nu la studii de caz. Și tocmai acesta este subiectul pe care am dorit să-l abordez în dialog cu dumneavoastră: pentru că dumneavoastră păreți a inversa rolurile (mai mult decât studiile științifice relevante statistic pentru dumneavoastră vorbesc mai mult studiile de caz – lucru care nu este de fapt adevărat).

       Am citit deja cazul al 19-lea (și altele). Un caz nu poate să lămurească în mod justificat să văd „cum stau lucrurile”. Și dacă aș fi fără educație medicală ar fi un sfat care ar putea să-mi facă rău: un caz de boală tratat cu succes sau fără nu face primăvară în ce privește subiectul tratamentului unei boli. Am auzit cu toții povești de la bătrâni, de la naturiști, de la homeopați: problema cu toate acestea este că atunci când li se solicită studii studiile par a însemna nimic altceva decât „știu un caz”, „știu trei cazuri”, „știu 400 de cazuri”. Și eu știu multe cazuri, din multe categorii de boli, dar este irelevant acest lucru. Ar fi irelevant și dacă aș fi un medic în al 30-lea an de activitate care a avut mii de cazuri. Știința medicală înseamnă altceva.

       Dar aici nu vreau să las impresia că aș fi împotriva unui regim de viață sănătos (pornind de la alimentație și până la activitate sportivă și „dietă spirituală”). Nu sunt deloc împotrivă: eu însumi încerc să influențez oamenii în acest sens (și pe unii reușesc).

       „Problema mea” este legată de afirmațiile pompoase și fără acoperire. Și încerc să fiu cât mai „soft” aici (dacă observați nu m-am raportat la absurditățile din clipul de mai sus: nici la „personalitățile” controversate în lumea științifică, nici la afirmațiile fără acoperire de acolo, nici la bazaconiile cu aminoacizii esențiali ale doamnei doctor din emisiune).

       În final vă mărturisesc că nu mă așteptam ca răspunsul dumneavoastră să se axeze ironic pe un singur subiect (acela al cazului meu ipotetic prezent sau viitor de boală). Ba mă chemați să-mi public cazul dacă m-am vindecat doar prin tratament alopat (de parcă ar avea vreo relevanță), ba mă invitați să NU iau tratamentul naturist dacă voi face boala.

       Vă știu un om (atât cât vă știu) care puneți accentul pe o informare corectă: nu înțeleg de ce ați expediat atât de simplist „ipotezele mele năstrușnice” (mai ales că v-am atașat un studiu științific și v-am promis și altele dacă e nevoie). Și mai ales felul în care m-ați expediat mă nedumirește: „în ce privește ipotezele mele năstrușnice mă invitați să-mi public cazul dacă m-am vindecat doar prin tratament alopat”. Păi „ipotezele mele năstrușnice” sunt aceea că susțineți că există studii științifice care arată că este fals ceea ce spuneți despre eficiența tratamentului alopat. Doar dacă îmi public propriul caz aș putea să demonstrez „ipotezele mele năstrușnice”? Vă înțeleg, dacă pentru dumneavoastră „cazul” vorbește mai mult decât studiile științifice.

       Rugămintea mea este, dacă se va întâmpla să-mi răspundeți la acest mesaj și în primul rând dacă domnul Marius îl va aproba, să încercați să-mi răspundeți la subiect. Nu mă trimiteți în toate părțile și nu evitați de subiectul aflat în discuție. Știu, din proprie experiență că e greu să ne recunoaștem boacănele. Poate și dumneavoastră vă este greu să recunoașteți public că da, ați greșit, susținând că mai mult decât o lucrare științifică ar vorbi povestea dumneavoastră și a altora. Vă invit să treceți peste asta. Face parte tot din dieta spirituală (și nu sunt ironic aici).

       Mult bine vă doresc.

       • Marius David zice:

        Era previzibil!
        Dragă Syme, chiar nu îţi dă puţin de gîndit că ale tale conversaţii se înfundă atît de repede şi cam după acelaşi tipar! Am sperat că poate eu sînt un caz special. Nu, acelaşi tipar.
        Păcat… vorba mamei lui Natalia, soţia mea, „unde-i multă minte este şi multă prostie!”
        În acest fel se pare că vei rămîne din ce în ce mai singur. Ba nu, îţi recomand un suflet pereche: Alin Cristea!
        Puteţi forma un club şi mai cunosc încă vreo doi trei, precum Dorin Picioruş şi alţii care „gîndesc” în acelaşi mod şi „dialoghează” la fel de „fertil”.
        La mulţi ani cu multe vorbe în vînt!
        (aici n-am fost ironic, am fost sarcastic)

  • Marius David zice:

   excelent, Silvian, mulţumim de informaţii, dar mai ales pentru muzică

 2. Iosif Szanto zice:

  Intrucat am dat de discutiile de pe acest blog, stimate domnule SYME, mai intai si intai, informati-va despre ce inseamna Boala Lyme sau mai bine-spus „complexul Lyme” si intrebati-i pe pacientii care chiar sufera de aceasta boala, cu ce se mananca! NU, nu a facut nimeni vreun astfel de studiu, si nici nu o va face, fiindca nu serveste cu nimic industriei farmaceutice producatoare de imunosupresoare si producatoare de chimioterapice si de antibiotice, industrie care monopolizeaza cu claritate domeniul cercetarii stiintifice si care lasa sa fie dat publicitatii pe site-urile consacrate doar acele cercetari care dau bine industriei dumnealor! Cine ne preda in scoala medicala despre cercetarile profesorului Campbell in nutritie, stimate domn Syme? Cine ne preda in cardiologie despre cercetarile profesorului Ornish si ale Dr Esselstyn care au fost publicate si ras-publicate dar e tacere peste tot in toate ghidurile de asa ceva, desi sunt evidente ca lumina zilei si au fost facute pe loturi uriase de pacienti, asa cum doar putine medicamente sunt testate, si au durat ani de zile… Iar cat despre Borrelioza Lyme, tin sa va spun urmatoarele:
  1. Pacientii cu Borrelioza Lyme de obicei ajung intr-un final la Psihiatrie, de bine ce sunt tratati! Sunt considerati vindecati, dupa cele 21-28 de zile de antibiotic, chiar daca Recidivele sunt intr-un procent uluitor!
  2. Oare ati citit in ghidul terapeutic european din 2011 in ceea ce priveste Neuroborrelioza, ca recidivele ajung chiar si la 95 %??? … si totusi au tupeul sa il declare vindecat pe pacient dupa 21 sau 28 de zile de antibiotic, iar in romania chiar dupa 7-14 zile cum multi au patit-o???
  3. Oare stiti ca cea mai importanta metoda de diagnostic al etiologiei a fost decoperita tocmai de medicul cercetator care a denumit boala in 1985 la Congresul de la Viena, propunere de denumire care a fost unanim acceptata???
  4. Oare stiti ca aceasta metoda, desi e licentziata de statul american si de cel maghiar ca fiind viabila, si ca fiind absolut utila in diagnostic, mai ales in cele de Lyme seronegativ, si demonstrata ca fiind viabila prin testul cu anticorpi monoclonali specifici pentru Borrelia burgdorferi, oare stiti ca este refuzata totalmente si considerata o pacaleala inclusiv de al nostru stat roman?
  5. Oare stiti ca pentru aceasta descoperire, care ii salveaza pe foarte multi de la falsul diagnostic de Scleroza Multipla sau Poliatrita reumatoida, LES, Tiroidita Hashimoto, etc, oare stiti ca pentru aceasta medicul acesta a trebuit sa isi piarda locul si postul de munca si i s-a luat dreptul de libera practica, desi el insusi a avut boala Lyme, fapt care l-a incitat sa face toate aceste descoperiri si cercetari???
  6. Oare stiti ca profesorul Burgdorfer este total dezamagit de bataia de joc a medicinii la adresa bolii a carei etiologie a descoperit-o dumnealui, si ca tot viitorul si modul de abordare al acestei boli i se pare total sumbru??? Si ca a ajuns sa faca parte din grupa cercetatorilor stigmatizati fiindca nu poate sa inghita toate gogoasele pline de minciuni ale Allan Steere si altii??
  7. Oare stiti ca studiul lui Allan Steere&co, atotrenumitul studiu pe baza caruia s-au stabilit apoi ghidurile in intreaga lume, au fost realizate doar pe 28 de pacienti, dintre care, majoritatea nu au mai fost chestionati, la finalul studiului, iar datele au fost puse „din burta” fiind declarati vindecati? Stiati ca un alt lot caruia i s-a administrat antibiotic pe o perioada mai lunga de timp „s-a demonstrat ca nu are niciun efect benefic in plus”, cand, de fapt lotul acela nu prea s-a putut dovedi ca intradevar a existat??? (asta lasand laoparte discutia despre doza infima de Ceftriaxona sau de Doxiciclina pe care au folosit-o in studiu, doza care mai mult creste rezistenta Borreliei la antibiotice…!)!!!
  8. Oare stiti ca unuia dintre pacientii luati in studiul acela glorios, de fapt nici nu a trecut de 20 de zile de tratament antibiotic, dar a fost trecut in lista celor carora li s-a administrat 28-30 zile????
  9. Oare stiti pe cineva care s-a facut bine – DIN ROMANIA – doar cu tratament antibiotic?? Mi-l puteti arata si mie???
  10. Oare stiti ca exista pe putin 20 de studii care arata ca anticorpii impotriva componentelor de baza a tecilor de mielina sunt prezenti in peste 30% dintre cazurile cu Borrelioza, si totusi ni se spune ca NU EXISTA NICIO LEGATURA INTRE SCLEROZA MULTIPLA SI BORRELIOZA???
  11. Oare ati citit despre studiile si demonstratiile clare ale Dr anatomopatolog MacDonald care demonstreaza cu ajutorul anticorpilor monoclonali specifici pentru B.burgdorferi, existenta Borreliilor sub diferite forme, in special formele chistice, in leziunile specifice Alzheimerului, sau ale Parkinsonului, etc…? Oare ce dau acele prezentze ciudate de amiloid in creier, intocmai sub forma de neuron? Ce altceva ar putea fi decat un neuron puternic atacat de sistemul propriu imun destul de deprimat si acela si bulversat de prezentza indelungata a infectiei cu Borrelia???
  12. Oare stiti ca Romania se afla la granitza dintre „continentele” borreliene unde de obicei pacientii sunt extrem de infectati cu cel putin 3-4 subtipuri de borrelia din 7-8 care dau afectare umana pe teritoriul Romaniei, si nu pot fi comparate nici ca afectari clinice aceste combinatii si nici ca si tratament, cu studiile din nicio alta tzara (desi doar 3 se identifica in mod uzual prin Western Blot), si deci, orice studiu extern pica la capitolul manifestari clinice (fiindca nu are legatura cu realitatea de la noi din Romania? Stiati ca biologii de la facultatea de Medicina veterinara si de la facultatea de biologie din Cluj sau medicii veterinari sunt mult mai in tema si chiar au facut cercetari pe aceasta tema, mult mai mult decat toata medicina umana??? Deci ma astept la mult mai multe informatii de la ei…decat de la tagma colegilor mei de care imi este sincer rusine!!!
  Asadar, stimate domn Syme, imi pare rau ca pentru dumneavoastra conteaza renumele celui care a facut studiul si nu studiul in sine, si ca pentru dumneavoastra conteaza datele mai mult decat persoanele vindecate de-adevaratelea sau cele care inca sufera de aceasta maladie crunta, de aceea nu il voi publica cu lux de amanunte, ci il voi publica doar in ziua in care voi avea un numar de pacienti extrem de mare pentru ca sa nu mai fiu intrebat de absolut nimeni ca de ce si cum si unde, etc!!! Desi ma astept ca sa imi luati dreptul de libera practica intr-o buna zi, la fel cum a patit-o colegul meu de breasla si de suferinta de la Budapesta, si la fel cum era sa o patzeasca si d-na Dr Tatiana Rosca, din cauza faptului ca nu s-a conformat cutumelor ghidurilor terapeutice si nici cutumelor si medicinii facut dupa ureche de catre colegii de la infectioase din majoritatea spitalelor din tzara… Desi nu am vazut nici macar UNUL dar nici macar UN SINGUR pacient bolnav de Neuroborrelioza pana in ziua de azi, care sa se fi vindecat doar cu tratamente antibiotice! Tare as vrea sa stiu si eu daca intr-adevar exista!!!
  Dumneavoastra vreti sa faceti o medicina bazata pe evidentze care nu sunt evidente in timp ce pacientii care sunt evidentele, singurele evidente viabile, sunt ignorati total!!! Cunosc plansul lor si cunosc prin ceea ce trec, si nu veti intelege niciodata, fiindca asta se vede cu claritate din practica majoritatii medicilor din intreaga tara pe la care trec cei cu Lyme, ca nu sunt intelesi, si drept urmare isi gasesc sfarsitul la spitalul de nebuni!!! Nu suntem nebunii nimanui, si avem dreptul la viata si la libertate si la sanatate! Si asa cum am mai zis, chiar daca imi veti lua dreptul de libera practica intr-o buna zi, nu imi veti putea lua dreptul de a le recomanda acele remedii simple si practice pentru a caror recomandare nu am nevoie de nicio parafa…! O SPUN CLAR SI RASPICAT: IN ROMANIA, PACIENTII CU NEUROBORRELIOZA NU SE VINDECA DOAR CU TRATAMENTE ANTIBIOTICE!!! Daca da, atunci aratati-mi macar 5 la numar care s-au vindecat complet fara! Nu am cerut prea mult, sper!!!
  De asemenea imi e foarte lehamite de acea Metodologie a Cercetarii Stiintifice, in care industria farmaceutica jongleaza cu rata relativa si cu rata absoluta!!! De ce nu exista corectitudinea etica si morala sa fie publicate doar ratele absolute la toate medicamentele? Mai ales la chimio-terapice??? Fiindca nu s-ar mai vinde, fiindca ar vedea toata lumea ca sunt un fel de lucru cu care vrei sa pacalesti o lume intreaga, tot timpul!
  Si… daca tot veni vorba de date publicate, cam cate studii de cercetare a dat Dr Max Gerson si Dr Charlotte Gerson catre publicare despre tratarea cancerului??? Studii foarte limpezi si clare… Cate au fost publicate dintre toate acele zeci si zeci???? De-abia 2 care au fost ulterior sterse din baza de date a publicatiilor medicale de referinta care le publicasera in vremea respecitva, desi curele Gerson si alte asemanatoare lor chiar au logica medicala in tot ce se face si au rezultate pe masura… Dar unde am invatzat despre asa ceva la Oncologie?? Si cati pacienti ati vazut dumnneavoastra de-a lungul stagiilor de Oncologie, ca au venit la control la 5 ani si erau complet vindecati???? 😉 😉 😉 Ei bine, am vazut care sa fie declarati vindecati la externare dupa chimio, radio, sau chirurgical, insa nu am vazut inca vreun astfel de caz… Si totusi studiile ne sugereaza ca se vindeca muuulti pacienti cu cancer prin Chimio, Radio si Chirurgie!! Intrebarea mea e, unde sunt acei multi pacienti vindecati??
  Provin dintr-o familie simpla, si m-am apucat cu toata sinceritatea de medicina, asa cum m-a educat mama si tatal meu acasa… Dar astazi, dupa ce am absolvit, incepe sa imi para rau ca nu am ramas in tagma sacra a muzicienilor, fara sa stiu despre toate aceste fraude prin care oamenii sunt omoratzi de vii, dar intr-un mod stiintific, bazat pe metodologia cercetarii stiintifice!!! Mi se pare cel mai crunt fariseism juramantul lui Hipocrate, si in timp ce habar nu avem cine a fost cu-adevarat Hipocrate si cum isi trata el pacientii, si cum isi reveneau din maladiile lor, totusi ne mandrim si ne falim ca suntem urmasii lui… In timp ce, tagma noastra este doar o tagma a $$$$$ si iar $$$$ si iar $$$$$$$$$$$$. Iar tot ceea ce nu produce $$$$ trebuie ignorat, si bagat la gunoi!!! Acesta e singurul scop al medicinei „moderne”: $$$… si nu voi putea subscrie la orice informatie pe care o primesc… Nu am stiut nici eu aceste informatii pana nu le-am studiat, chiar daca a trebuit sa imi jertfesc zile si nopti intregi, ca sa descopar, din cele peste 3000 de studii pe care le-am frunzarit despre acest subiect, sa descopar in loc de stiinta multa, misterul fraudei probabil celei mai mari din secolul nostru, un secol in care se va muri pe capete de aceasta boala, si se va dori sa murim de aceasta boala…, si sa mai descopar printre studiile importante care se bat cap in cap, si misterul unei industrii care cumpara orice medic, si il robeste facandu-l cu bani, dar fara constiinta si suflet!
  Nu am nimic cu nicio persoana, insa va rog sa va ganditi serios la toate cele scrise mai sus, si sa reflectati daca vreti cu adevarat sa stati de partea celor in suferinta, sau daca doriti sa ii priviti de sus si sa ii ignorati!!!

 3. 2nan zice:

  Dragă Andreea
  (nu îţi scriu cu „a” mic aşa cum te-ai semnat – aceasta este „gimnastica minţii mele” şi a bunului meu simţ faţă de numele tău)

  „Placa mea” este drumul pe care l-am parcurs prin boală, spre vindecare.
  Drumul pe care l-am parcurs după ce ce medicaţia alopată m-a făcut praf pe dinăuntru şi m-a adus într-o stare de nedescris… disperată, pe marginea prăpastiei.

  Nu mă deranjează nici cât negru sub unghie să se fi vindecat şi să se vindece nu doar 4 cazuri, câte cunoşti tu, ci toţi bolnavii de lyme!
  Aşa să fie! Amin.

  Silvian Guranda

  p.s. cu siguranţă că ai un nume de familie şi o adresă de email

 4. andreea zice:

  deocamdata nimeni nu poate spune ca s-a gasit tratamentul sigur al Lyme , care sa functioneze la toti sau macar la o mare parte dintre bolnavi. E foarte important ca v-ati facut publica povestea dar lasati-i pe ceilalti sa traga concluziile de rigoare fara sa-i apostrofati amenintator ca altfel NU SE POATE !! Atat am vrut sa spun eu si cu asta imi cer scuze gazdei si multumesc de tratatie : ca si altfel SE POATE . Maturie stau multe cazuri care nu numai ca nu mai au simptome dar nu mai prezinta nici spirochete sau geme la DFM . E nevoie doar sa priviti cu atentie in stanga si-n dreapta. Ei va vor face cu mana si va vor saluta din mers .
  Sanatate multa va doresc , cu s mare sau cu s mic, sanatate sa fie !

 5. 2nan zice:

  Domnule „Andreea”

  eşti liber să faci bine oricui, pe orice cale.
  Fă-ţi un blog (ai deja!) şi scrie pe el ce vrei. Fă şi un site pentru bolnavii de lyme şi ajută-i, că eşti absolvent de medicină la Târgu Mureş.

  DUMNEZEU să îţi ajute!

  Silvian Guranda

  p.s. Nu am timp de prostioare blogăreşti. Dialogul cu dumneata a luat sfârşit, indiferent câtz venin vei mai scuipa; în timp ce pierzi energia pe scris, ai putea face bine cuiva în mod practic. Asta fac eu. Şi sunt destui oamenii care recunosc asta, sâc!

 6. 2nan zice:

  Domnule „Andreea”

  Te-am invitat ceva mai sus să îţi declini identitatea. Nu ai curajul.
  E simplu să spurci la adăpostul unui nume de împrumut. Asta îţi dovedeşte caracterul.

  Dacă vrei să continui să scuipi venin în public vei face cu atât mai clar ce fel de om eşti şi la ce te pretezi.
  Atâta te duce inima. De acolo-ţi ies toate frustrările, mizeriile, jignirile şi ura. Este evident pentru orice cititor al acestui blog cu cine au de a face.

  Referitor la cele de mai sus care vor să sune a şantaj – „postarea corespondenţei cu Dvs.” etc. – se vede treaba că ai o ură veche pe care nu ştii cum să ţi-o rezolvi.

  DUMNEZEU să judece între mine şi tine şi să ne dea fiecăruia dintre noi ceea ce merităm.

  Silvian Guranda

 7. Marius David zice:

  stimabila Andreea, sînteţi la spam din pricina modului de a purta dialogul.

 8. marius zice:

  Buna ziua! pe acest site se prezinta in mod concret si scheme de tratament? sau doar conversatii? Multumesc!

 9. zuz zice:

  buna

  de unde pot cumpara carbunele medicinal la vrac (sau pudra) precum este in videoclipul de mai sus. Nu ma intereseaza capsule/comprimate/pastile etc

  Multumesc

 10. szromulus zice:

  Casa Bio ofera produse foarte bune, am cumparat nu odata de acolo si am beneficiat si de sfaturile doamnei doctor Mirela fata de care manifest un respect deosebit datorita profesionalismului ei.

  Tratamentele naturiste si cele alopate pornesc de la premize complet diferite, au axiome omonime cu medicina naturista, in timp ce bolnavul nu este interesat de baza stiintifica, ci de efectele terapiei urmate, asa ca nu vad nici un sens al controverselor naturalisti versus alopati. Sunt tabere diferite, alopatii neaga in genere orice metoda alternativa.

  Stiinta este un instrument bun, pe care il apreciez si il utilizez datorita domeniul de activitate, dar este eficient atata timp cat investim suficient ca sa il aducem in directia in care dorim. Stiinta nu este decat intr-o faza de dezvoltare – work in progress. Pe de alta parte cercetarea stiintifica nu se va directiona spre toate domeniile chiar daca multe domenii, segmente ale realitatii ar putea fi validate. Stiinta este in continua dezvoltare astfel metodologia de lucru si tehnologia de care beneficiaza pot suferi imbunatatiri radicale care vor deschide perspective noi in viitor.

  Spre exemplu perspectiva newtoniana a fost singura metoda stiintifica de a percepe lucrurile, pana cand Riemann in sec 18 a introdus noul tip de geometrie care permitea intelegerea lucrurilor intr-o alta perspectiva, apoi in secolul trecut geometria fractala a adus o perspectiva si mai buna de a vedea lucrurile. Modificarea modificarii ….

  Stiinta de multe ori isi modifica paradigma de interpretare in functie de noile descoperiri, astfel am renuntat demult sa mai aduc stiinta ca ultim argument de validare.

 11. Daniela zice:

  Foarte interesant articolul. Ceva legat de tamaduire si longevitate am citit aici:
  http://cutiamagica.blogspot.ro/2013/01/insula-unde-oamenii-au-uitat-sa-moara.html
  Merita citit numai pentru sfaturile care le contine articolul.

 12. Adina zice:

  Rusine, sa va fie pe aici mai ajung oameni care nu au nici cea mai mica idee despre Lyme ..eEu azi am fost diagnosticata cu Lyme si raman socata de ce dezbateti voi aici.

  • Marius David zice:

   Stimată doamnă/domnișoară, vă înțeleg mînia. Este frustrant să primești un astfel de diagnostic, este dureros, năucitor… și totuși, fiind diagnosticată tocmai astăzi, se pare că aveți o istorie destul de scurtă cu boala. Acest fel de dezbateri s-ar putea să vă ajute. Atît domnul Iosif Szanto cît și domnul Silvian Guranda s-au luptat cu boala și au biruit-o. Sînt sigur că, după ce vă veți fi liniștit și acceptat realitatea dureroasă, veți apela la ajutorul lor. Cu simpatie! mc

 13. Adina zice:

  Cateva cifre ;
  Dupa 1 an de boala + tratament = 5% din pacienti sunt inca bolnavi
  Dupa 2ani de boala +tratament =10% din pacienti sunt bolnavi
  Dupa 3 ani de boala+tratament =18% din pacienti sunt inca bolnavi

 14. stoica ana zice:

  ana stoica sint diagnosticata de un an cu borelioza am facut de 3 ori antibiotice valorile au scazut destul de mult analize am facut doar igG si ig M acum sint in pauza de antib vreau sa fac si W B DAR NU AM UN MEDIC CARE SA MA SFATUIASCA CE TREBIUE SA FAC DE ACUM IN COLO O SA MA INTREBATI CINE MEA DAT ANTIB O DOAMNA DOCT DE LA TG MURES CARE MA TRIMIS ELEGANT LA PLIMBARE DUPA A „2a TURA DE ANTIB A SPUS ESTI OK CU MINE AI TERMINAT DRAGUT NU CRED CA ERA PREA OBOSITA DE CEI CA MINE VA ROG CARE CITITI ACESTE RINDURI INDICATIMI UN MRDIC CIT DE CIT MAI CU RABDARE SANATATE MULTA LA TOTI CEI SUFERINZI ASTEPT UN MES

  • Marius David zice:

   Stimată doamnă, îmi pare extrem de rău de cele întîmplate! Pe lyme.ro găsiți cam tot ce trebuie, inclusiv contacte.
   Dumnezeu să vă ajute!

  • Ivan Mirela zice:

   Buna, va rog daca ma pute-ti contacta 0749270140 si eu am fost diagnosticata cu borelia si a-si dorii mai multe informatii,multumesc

   • Marius David zice:

    Stimată Ivan Mirela, vă rog să accesați site-ul lyme.ro. Aveți acolo toate informațiile necesare. Există speranță! Numai să aveți voință și să fiți ascultătoare! Vă ținem pumnii și îmi pare extrem de rău!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.