Crezurile (Niceea și Calcedonul)

Zilele acestea pregătesc materialele pentru noua serie Iris – CREDO!

Mi-am adus aminte de o foaie tipărită pe ambele părți, foaie pe care o port în Biblia din care predic. Predic de 32 de ani. Port foaia asta de 23 de ani în contracopertă.

Din cînd în cînd recitesc crezurile. Uneori chiar la amvon, înainte de a mă ridica să predic.  Dacă este ceva sărit din spațiul acesta ideatic și mie îmi vine să predic altceva, atunci schimb. Acesta este terenul de joc, acesta este spațiul sigur de aruncat cu idei, între aceste două crezuri se află fundamentele credinței creștine și fiecare dintre acestea ar trebui repetat cel puțin la fiecare Euharistie de toate bisericile evanghelice. A propos, sînt scrise înainte de 1517.

În bisericile tradiționale se recită la fiecare liturghie. Astăzi, Duminica, va fi recitat Niceea alături de Tatăl Nostru.

Cînd aud ce se cîntă în unele biserici ”de-ale noastre” mă bucur că nu se mai fac arderi pe rug pentru erezie. Cînd aud ce se predică din unele amvoane, mă bucur că nu se mai practică lapidarea. Am fi mult mai puțini.

În multe biserici evanghelice, dacă ne-ar omorî cineva pentru ortodoxia credinței (în sensul etimologic al termenului), mulți ar muri nevinovați, că habar nu au ce cred, de ce cred așa, de cînd se crede așa, cum a ajuns credința pînă la noi.

Ei, sărmani ignoranți, cred că totul s-a inventat cu Luther, dar nici despre acesta, după cum am constatat zilele trecute, nu prea știu prea mare lucru.

Luați, mestecați!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Dezbatere, Gînduri, Greaca, inventarul stricaciunilor spirituale, Patristica, Predici, Pt. studenţii mei, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Crezurile (Niceea și Calcedonul)

  1. Pingback: ”Sola Scriptura? Scriptura sau/și Tradiția? Cum s-a format Crezul? Problema sursei în teologie” – Seria Credo – Cu Irisul deschis – Sesiunea 1 | Marius Cruceru

  2. Doua articole ce contin adevaruri eterne, condensate in afirmatii scurte. Ma intreb de multe ori, oare noi am mai putea sa producem asemenea „bijuterii”?

    Un alt crez (crez cu numele, ca nu s-a strans nimeni sa il compuna), este cel Atanasian, o alta capodopera, sau asa cum spunea A.W. Tozer, „It’s like chicken soup for my soul!”

    Cum priviti dvs. expresia „Nascatoare de Dumnezeu”?

    • cornel zice:

      Nascatoarea omului Isus, Dumnezeu a luat trup de om. Isus a fost OM si Dumnezeu.
      Ca om a fost nascut prin fecioara Maria, ca Dumnezeu este din vesnicie. Este impropriu sa spui ca sa nascut Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.