„Sînt frumos și mă mai fac…” / Feeling glad all over…

N-am avut timp de blog. E bine! A venit tata socru pe la noi și prefer să îl ascult rostind (nu spunînd, nici recitînd… rostind, că le spune cu accent și greutăți pe silabele pe care le consideră importante, dînd rost cuvintelor) poezii de cîte 24 de strofe.

Mă mir cum de le mai ține minte.

Mi-am adus aminte că am scris despre el și, pentru că nu am avut timp de blog, cu scuzele de rigoare pentru dumnevoastră, dragi cititori, am revenit la o postare mai veche, chiar despre el. Nu îmi place să mă recitesc. De aceea îmi las de multe ori greșeli prin text. Prima vista … hasta la vista… dar sînt unele texte la care revin cu plăcere. Acesta este unul dintre ele… o altă grosolănie pătrățoasă:

Tata socru.

Are 63 de ani.

Este încă un om frumos. Un exemplar superb. A fost petrolist, e tîmplar, şi marea lui dragoste sînt stupii cu albine. Înalt, solid, ochi albaştri. Zîmbeşte tot timpul. A crescut 10 copii. Anul trecut a rămas văduv după 38 de ani de căsătorie.

Una dintre fete i-a spus ca în regat “Mă, tată, eşti frumos!”

Răspunde “SÎNT FRUMOS ŞI MĂ MAI FAC!”

La fel răspunde la orice laudă şi cînd îi spui că e harnic, că e bun, că e tare.

Nu face caz de o falsă smerenie cum fac alţii: “Ehe, nu-i adevărat” sau chestii de-astea, dar gudurîndu-se pe dinlăuntru cum facem noi, majoritatea.

Acceptă aprecierea cu demnitate şi smerenia stă în faptul că tînjeşte după ce mai urmează “mă mai fac!”.

Asta îl ţine. Spiritul care nu se lasă pe tînjală, ci tînjeşte după mai mult. O dinamică şi forţă lăuntrică arzînd încă.

Majoritatea bătrînilor se înmoaie, mai ales după ce rămîn singuri. Nu mai urmează nimic. Spun “ehe, bă, tată, bă, ce ştiţi voi, pă vremea mea…” şi lăcrămează, oftînd.

23-septembrie.jpg

Nu! Pentru el încă mai urmează… “Mă mai fac” Este încă tînăr pe dinăuntru şi asta dă pe dinafară. La fel cu hărnicia, cu duhovnicia, cu toate.

N-am întîlnit om mai cuminte şi cu minte ca el. Smerit, cumsecade şi la locul lui. De asta sună atît de natural în gura lui ceea ce în gura oricui altcuiva ar suna prost. Are o bucurie de dincolo de el însuşi pe care nici unul dintre necazurile care urmează creşterii celor 10 copii şi nici chiar moartea soţiei iubite n-a răpit-o.

De ce e aşa?

Într-unul dintre cele mai triste momente din viaţa lui, uitîndu-se la catafalcul pe care stătea trupul soției, l-am auzit zicînd: “Am avut preţ în ochii Domnului!”

Cea mai frumoasă poză pe care o avem cu el este una în care poartă o şapcă pe care scrie “FEELING GLAD ALL OVER…!”. Nu ştie engleză, habar n-avea ce scrie pe şapcă, dar e mai adevărat pentru el decît pentru oricine citeşte şi ştie “păsăreasca aia”.

feeling-good.jpg

Feeling glad all over!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la „Sînt frumos și mă mai fac…” / Feeling glad all over…

 1. rodica botan zice:

  Trebuie sa-i arat tatalui meu poza…cind era Deb, fata mea cea mica de virsta copilului din poza, lucra la tatal meu la intins sirma in rame. Daca nu ma insel plata era 3 centi de rama. Treaba serioasa…

 2. adrian zice:

  Socrul dvs. apartine genului de „batrani” pe care daca tot nu-i putem cumpara, pentru ca nu prea se mai gasesc, ar fi bine ca macar sa-i putem inchiria. Avem de invatat lucruri cu adevarat esentiale de la astfel de oameni…

 3. adrian zice:

  De ce spuneti „grosolanie patratoasa”?
  Iar imi scapa ceva, se vede ca sunt nou pe aici…

  • Marius David zice:

   De ce? pentru că nu departe de aceste zile, cineva a spus că „grosolănii ca pe Pătrăţosu” n-a citit de multă vreme. Am confruntat-o pe acea persoană în privat, dar nu a avut curajul de a răspunde.
   Probabil uniii deja s-au obişnuit cu imprecaţiile şi invectivele lansat în mod constant către Pătrăţosu şi „gaşca, haita” şi, fără a căuta dovezi sau argumente, din reflex se scapă la etichetări uşoare…
   Din această pricină, probabil sub un nou tag … grosolănii pătrăţoase, voi relua o serie de postări de pe Pătrăţosu, aleatoriu şi fără prea multă alegere… mai ales că asta îmi va da timp în următoarea perioadă pentru scris.
   Unele sînt interesat de reluat acum, cînd am perspectiva celor 3 ani de blogging…

 4. morodac (calin) zice:

  Ma bucur sa va regasesc din cand in cand cu scrieri „ca la carte” … chiar si mai si. Imi mai incarc bateria si sufletul cu mici „patratosenii” (sper ca am scris bine) – eu le consider de mare valoare. Tata ceresc sa va rasplateasca.

 5. Pingback: A B G -ul politic (Antonescu, Băsescu, Geoană… ) « Marius Cruceru

 6. Pingback: Sînt frumos şi mă mai fac! II « Marius Cruceru

 7. Pingback: Stupii lui tata | Marius Cruceru

 8. Pingback: Drumul ca dumirire | Marius Cruceru

 9. Pingback: “Sînt frumos …. ” și s-a făcut și mai frumos! sau “Feeling glad all over” 2 (Adormirea lui Gheorghiță Ștefănescu) | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.