Se apropie adunările generale din ianuarie – februarie. Pentru unele biserici atunci este vremea tăierii ramurilor uscate, vremea disciplinei. Este biblic? Nicidecum.
De obicei se trece direct la excluderi, fără preparative pastorale, fără vizite, fără încercări de recuperare.
Poate că am putea învăţa cîteva lucruri pînă atunci.
Iată un articol interesant de la care s-ar putea porni o discuţie:
„If your brother or sister sins, go and point out their fault, just between the two of you. If they listen to you, you have won them over. But if they will not listen, take one or two others along, so that ‘every matter may be established by the testimony of two or three witnesses’.” If they still refuse to listen, tell it to the church; and if they refuse to listen even to the church, treat them as you would a pagan or a tax collector (Matt. 18:15-17 NIV)
Growing up in a mainline Protestant church, I had no idea there was anything such as church discipline in the modern world. Matthew 18:15-17 was never discussed, much less implemented, even when church leaders gratuitously divorced their spouses after beginning affairs with other individuals.
In the evangelical churches I have participated in during my adult life, there has always been a policy regarding church discipline, attempting to be true to the teaching of Jesus in this text. But a number of exegetical observations are often overlooked:
First, nothing in this passage limits the sin to certain kinds of offenses deemed particularly serious. Matthew 5:23-24 could suggest that any individual’s priority is to deal with ways in which others in the congregation believe he or she has sinned against them. But for most small offenses, people should be able to deal with things privately, precisely the first step in the process. A willingness to freely apologize, even when one feels perhaps only partially responsible for an offense, can go a long way toward peacemaking, a task Jesus calls blessed (5:9)
Vezi restul articolului AICI
Relatiile fratesti reci, frate Marius, duc exact la ceea ce amendati si nu se mai urmeaza pasii biblici. Pe celelalte nu le mai spun ca sunt de-a dreptul jenante, in cazul in care as face referire punctuala la cunostinta biblica temeinica pe care trebuie sa o aiba cei care sunt ” chirurgi spirituali”.
Intrebare: ” Ce cauta macelarii, adesea, in sala de operatie?!”
Sincer, chiar nu inteleg de ce nu se iau masuri impotriva celor ce aplica disciplina in biserici, gen abator.
Se aplica disciplina „gen abator” pentru ca e mult mai simplu asa.
Fiecare isi vede de ale lui: ai gresit „hat” gatul 🙂
Tot ce presupune munca „extra” nu se „mai poarta”.
Evident ca nu generalizez,vorbesc doar despre o categorie de oameni cu mari responsabilitati care nu-si dau seama de asta 🙂
Mda, mai bine nu am avea dreptate…mai bine ne-am insela…si mai bine s-ar lasa de ”sportul” asta toti aceia care nu sunt chemati de Dumneazeu in aceasta lucrare, pentru ca astia fac genocid in biserici. Daca nu-si dau seama atunci sa-i trezeasca Dumnezeu pe altii care sunt constienti de rolul si responsabilitatea lor.
Da, asta cam asa e…
De cele mai multe ori nu-si prea dau seama ca de ei poate tine „binele” sau de ce nu „raul” cuiva…
Multi chemati,putini alesi,stia Isus ce spune 🙂
ei, nu peste tot, nu peste tot. La unele cazuri se munceşte luni de zile. LUNI DE ZILE, întîlniri săptămînale cu împricinatul, apoi cu familia, apoi întîlnire cu comitetul, iar amînare etc.
Stiu ca nu peste tot…
am specificat in primul comentariu ca nu generalizez. Stiu ca sunt oameni care muncesc mult si carora le pasa,insa si din cei care ne lasa „paf”…:)
colegul meu, pastor Florin Opriş, face aşa ceva
draga Anca, proverbele şi psaltirea vin la ore diferite..
Fr. Cruceru,
nu va inteleg abuzul la care ma supuneti!!! Ce defectiune a avut comentariul meu de, l-ati sters??? Nu potrivea cu teologia dvs. ?
nu, nu se potrivea cu gramatica pe care o practic! Deci, corectati-vă gramatica şi eu îmi corectez atitudinea, aşacum îmi sugeraţi pe privat.
nu, draga Remus, aşa cum spuneam, nu se potrivea cu gramatica, tu nu faci teologie în comentarii ca să ne potrivim în teologii. Nu te supraestima, dar faci gramatică şi aici trebuie să ne potrivim
Sărbători terifice!
Informatiile ciuntite, superficiale, incomplete, gandirea obtuza, habotnicia si dispretul oamenilor firesti exclud „Adunarile Generale” din inchinarea Bisericii, din partasia tuturor madularelor Trupului lui Hristos intr-un serviciu divin special in care „tot trupul bine inchegat” (Efeseni 4:16: „Din El tot trupul, bine închegat şi strâns legat, prin ceiace dă fiecare încheitură, îşi primeşte creşterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei, şi se zideşte în dragoste.”) are o analiza unitara despre CRESTEREA, INCHEGAREA SI DRAGOSTEA IN HRISTOS…
Luata separat, adunarea generala devine intr-adevar un…”chin transant de abator” dupa cum spunea Alina ! Si totusi, „Între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru; şi oricare va vrea să fie cel dintâi între voi, să vă fie rob.
Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.” (Matei 20:26-28)
Nu vi se pare cunoscut ?
Nu vi se pare mai familiar ?
Nu este in final si aceasta „Adunare Generala” tot o inchinare a Bisericii Locale a lui Hristos ?
Nu este si acesta tot un SERVICIU DIVIN, si inca unul…odata la 365 de zile ?
Adica SPECIAL !
Au venit 🙂
am o mica nedumerire. daca un membru al unei biserici baptiste ajunge la divort din varii motive, excluderea din biserica este ca si sigura. exista insa si alte pacate „grave” care nu au ca si consecinta excluderea. oare care sunt acele criterii dupa care biserica se ghideaza in astfel de cazuri? deasemenea, cand trebuie reprimiti in biserica?
multumesc celor ce se vor obosi cu niste raspunsuri pertinente. ar fi recunoscator daca ele ar fi cat mai documentate.
ai primit răspuns, Michael?
din pacate, nu!
Mihael, am impresia că nu ţi s-a răspuns în primul rând pentru că nu ai nominalizat acele „alte păcate grave” pe care le consideri la acel nivel ce ar reclama excluderea. Dacă spui doar că sunt şi altele, oamenii se pot gândi la orice. Dacă mă ajuţi, voi încerca să îţi răspund.
am inteles. hai sa gandim in termeni mai concreti:
1 care este lista de pacate care reclama excluderea din biserica?
2 care sunt acele criterii biblice dupa care s`a facut catalogarea lor?
3 pe ce perioada de timp se face o excludere. cum se stabileste ea?
4 cine se ocupa mai apoi de reabilitarea acelei persoane?
dincolo de pleiada de intrebari la care greu se incumeta sa dea cineva raspunsuri avizate, puteam observa usurinta cu care cineva este exclus si un proces de reabilitare aproape inexistent. lipseste din practica bisericii un set comun de reguli, la care sa se aplice mai apoi unele particularitati specifice cazului. in cel mai bun caz se apeleaza la cate un pastor cu multa experienta si intelepciune. daca el lipseste….totul pare lasat in voia sortii, tratat cu multa superficialitate, pentru ca, nu`i asa, grija pentru suflete si dragostea frateasca par a fi in suferinta. suntem grabnici cand disciplinam si indiferenti cand e vorba sa oblojim ranile. zbiri cu altii si permisivi cu noi sau cei din tagma proprie.
: )))))
buna intrebarea lui michael. imi place ca, curvarul prins e pus sub disciplina o perioada, si apoi gata.
motivul pentru care este reabilitat mi se pare clar: „ca sa nu lasam pe Satana sa aiba un castig de la noi; caci nu suntem in nestiinta despre planurile lui” (2Cor.2:11)