Mic (și un pic mai mare) inventar de luat la o tură mai lungă de 100 de km cu bicicleta – turul DB 2017 Viena – Mauthausen – Flossenburg

Sîntem în pregătiri intense pentru turul-pelerinaj din anul acesta – in memoriam Dietrich Bonhoeffer. Acest tur este parte dintr-o serie mai lungă legată de ideea de persecuție și de istoria celui de-al doilea război mondial. Am fost de două ori la Auschwitz, am făcut turul tunelurilor lui Mussolini din jurul Laco di Garda, a venit timpul Mauthausen-ului, un lagăr care mă fascinează de mai multă vreme, pentru ca în anii viitori să încercăm și tururi ale Evului Mediu și Antichității (de ce nu Grecia, Italia, locurile din Faptele Apostolilor … și Turcia, dacă și cînd se va putea – turul celor 7 biserici din Apocalipsa? Israelul? Hmmm!).

Dar să revenim cu picioarele pe pămînt sau … pe pedale!

Astfel de isprăvi nu se întîmplă fără antrenament și mai ales fără pregătire consistentă.

Ce trebuie luat?

Iată și AICI, AICI și AICI, dar acum după experiență de peste 5000 de km pe an am mai redus lista.

Avînd în vedere că în călătoria noastră vom avea asistență rutieră (dar și dacă nu ar fi!), o tură de 100 de km se poate desfășura în următoarele condiții și cu următorul inventar:

NENEGOCIABILE

  1. O bicicletă bună, funcțională, reglată, cu piese de calitate, cu o șa bună și manșoane bune. Eu voi merge cu bătrînul meu Vitus, cursieră de ciclocross, un francez echipat Campagnolo Veloce 3 X 10, cu cauciucuri GP 4000, aluminiu cu furci de carbon.
  2. Cască!!! NEAPĂRAT!
  3. Ochelari de ciclism (la care eu am adăugat o oglindă prinsă chiar de ochelari). Nu aveți idee ce dureros poate lovi o muscă ochiul la o coborîre cu 60 de km la oră.
  4. Mănuși speciale de ciclism. Nu ne amorțesc mîinile și ”în caz de căzătură”, cade pielea mănușii nu pielea mîinii.
  5. Pantaloni cu bazon. Toți prietenii cicliști știu de ce! Eu folosesc pantaloni lungi pentru compresia mai bună a venelor și pentru protecție solară mai eficientă.
  6. Vestă reflectorizantă. Chiar și ziua!
  7. 2 sticle de hidratare sau backpack de timp camelback. Apă chioară folosesc în ultimul timp. Fără nimic, fără prafuri, fără alte mofturi. Din cînd în cînd … cîte un Gatorade și multă cafea tare, dar asta se găsește pe drum.
  8. Chitul de pană! Pompă și/sau spray antipană (o pompă mică, bună, eventual de aluminiu și vreo 2 spray-uri antipană) – 2 camere de rezervă.
  9. Lumini față-spate și o lanternă în plus (preferabil, de cască). Deși facem turele ziua, s-ar putea să ne prindă noaptea.
  10. Minitrusă de scule sau kit de reperații adaptat la bicicleta proprie, eventual un powerlink și presă de lanț.
  11. Minitrusă medicală (medicamentele personale, eu am Ritmonormul (sînt fibrilant), dar și ceva materiale de îngrijire răni ușoare)
  12. Telefon mobil cu un încărcător de rezervă și o cartelă de contact cu numerele de telefon de urgență.
  13. Geaca de ploaie sau ”foaia de ceapă”, cum i se mai spune (eu o am legată de ghidonul din față tot timpul). Eu folosesc și un tricou cu mîneci lungi, peste cel cu mînecă scurtă. Acesta se poate scoate la nevoie, se poate îmbrăca pe coborîri. La frigul din munți pe coborîri cele trei împreună funcționează destul de bine.
  14. Ceva de ronțăit pentru calorii – batoane energizante, ciocolată. Am descoperit că smochinele, curmalele mai ales, sînt foarte utile în astfel de ture. De asemenea, glucoza sau/și dextroza. Eu votez pentru curmalele fără sîmburi. Sînt iefine și … dați un google să vedeți cîte calorii au!
  15. Șervețele de nas la pachet și o soluție de igienizat mîinile (imaginați-vă o cădere de lanț – nu vreți să vă pătați manșoanele de ulei negru!)

Majoritatea acestor obiecte încape în gentuța din spatele bicicletei, unele pot fi atașate prin ”șoricei” de plastic chiar de bicicletă (geaca, pompa!), celelalte în buzunarele tricoului.

PENTRU TURE ÎN AFARA ȚĂRII

  1. Adeverință medicală de la medicul de familie (dacă moare careva, organizatorii sînt scutiți de responsabilitate). Dacă plecați singuri, spuneți întotdeauna unde ați plecat și pe ce rută.
  2. Asigurarea medicală de călătorie. Sîntem supuși accidentărilor. Unele pot fi grave. Cea mai populară? Fractura de claviculă. Asta nu se rezolvă în baia personală.
  3. Pașaport – buletin. Se poate numai cu buletinul, dar este preferabil pașaportul.
  4. Bani personali în valută.
  5. O limbă străină la purtător.

Întrebări? 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biciclete, cugetări de pe bicicletă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Mic (și un pic mai mare) inventar de luat la o tură mai lungă de 100 de km cu bicicleta – turul DB 2017 Viena – Mauthausen – Flossenburg

  1. Mitul zice:

    Macar ai un traseu stabilit si mergi fara griji. Incearca in Romanica un traseu de genul. Si roaga-te daca ajungi acasa intreg !

  2. Pingback: „Il bene si fa, ma non si dice” – Gino Bartali | Marius Cruceru

  3. Mike zice:

    cred ca ai vrut sa spui 1000 de km nu 100! Domnul sa va dea izbanda! Daca l-ati face cu „bike-urile” m-as prinde si eu :)) !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.