Un parazit despre care se știe foarte puțin: Eustrongylides excisus

Vreau sa deschid aici un subiect care pe mine ma framanta de cativa ani buni. Si vreau sa ma ajutati care cu ce informatie aveti ca sa incercam sa elucidam problema asta. As vrea sa facem asta cat se poate de documentat ! De ce ? Pentru ca problema este destul dezbatuta pe forumurile dedicate pescarilor si de cele mai multe ori discutia este sterila..as zice chiar debila !!.. fiecare face spirite de genul ‘ da-i cu o tuica si trece!” si alte tampenii de genul asta..toata lumea vorbeste din auzite…mai nimeni nu are vreun suport stiintific!
Eu personal am intrebat o gramada de medici veterinari sau parazitologi si nimeni (chiar d aca au fost si cativa pescari printre ei !!) nu avea habar !!
Ce este mai surprinzator este ca nici pe plan international nu se discuta !!..singurii care mai spun cate ceva sunt americanii si asta tot intr-un mod ezitant si echivoc : „s-ar putea”..”destul de rar”.. „se cunosc putine cazuri”..etc…
Trebuie sa recunosc ca, citind in continuare veti vedea si de ce, problema afecteaza mai mult pescarii de rapitor decat pe cei de stationar…
Este vorba despre un parazit numit popular « viermele sarma ».. vierme aparut in Romania acum vreo 20 de ani in regiunea Delta-Complexul Razelm dar care in prezent s-a extins practic in toata tara afectand cvasitotalitatea apelor statatoare si ceva mai putin (dar in crestere evidenta !!) apele curgatoare…
Acest parazit..vierme cilindric ( ca si limbricul si trichinela) face parte din increngatura Nematoda ( viermi cilindrici) , clasa Adenophorea, ordinul Enoplida, Familia Dioctophymatidae genul Eustrongylides.

Se cunosc 3 specii:
Eustrongylides ignotus
Eustrongylides tubifex
Eustrongylides excisus

Prima specie se intalneste numai in lumea noua ( America, Australia, Oceania)
A doua se intalneste in Lumea Noua dar, desi mai rar, s-a gasit si in Europa.
Cea de-a treia reprezinta problema noastra si cu ea ne confruntam. Despre specia asta, daca si cum afecteaza omul, un se stie absolut NIMIC.
Ciclul reproductiv al acestui vierme este foarte complex si il voi detalia mai jos!… Cum se prezinta: niste viermi de un rosu foarte intens, lungi de 4-10 cm, subtiri ca un ac de cusut fin. La pesti se gasesc in cavitatea abdominala (nu in intestine!!!) sau incolaciti in muschii intercostali, in imediata apropiere a coloanei vertebrale, in mai toata zona cavitatii abdominale…eu am gasit si in sacii de icre!..
Speciile care au fost gasite inféctate cu acest parazit sunt (in ordinea frecventei!) urmatoarele:
Bibanul, Stiuca, Somnul, Avatul, Salaul, Rosioara, Babusca, Caras, Oblete…dar s-a gasit si in Crap, Amur, Fitofag.
Uitati mai jos cateva poze ..cei mai multi poate sunt familiari cu ele…ca deh : pescari suntem…unii mai prind si peste..altii mai si mananca ceea ce prind !!!..ce vreau sa spun este ca in cvasitotalitatea pestilor rapitori pe care i-am prins in delta am gasit acest parazit..si mai nou in majoritatea pestilor prinsi in limanurile Dunarii din zona Oltenia. Bibanii sunt plini..cei mai afectati..am gasit si cate 10-15 viermi intr.-un singur peste !

Imagine

Imagine

Imagine

Viermele are ca si gazda principala pasarile acvatice si anume : Starcii si Egretele (Ardeidae), Berzele (Ciconiidae), Lopatarii, Ibisii si Tiganusul (Threskiornithidae sau Plataleidae), Pelicanii (Pelicanidae), Corcodeii (Podicipedidae), Fundacii (Gavidae) si Cormoranii (Phalacrocoracidae)..in general pasarile ihtiofage.
In pasari ajunge la stadiul de adult, migreaza in masa musculara sapand galerii si se reproduce…
Marea majoritate a pasarilor cu infestare masiva mor..in special puii…
Ia uitati niste poze de pasari disecate!!!

Imagine

Imagine

Oule parazitului se elimina prin fecale in ape (pot rezista pana la 3 ani!)… acestea sunt descompuse si máncate de microrganismele din plancton care la randul lor sunt máncate de anumiti viermi acvatici (oligochaete). In acesti viermi parazitul se dezvolta si ajunge in stare larvara . Poate trai in acest stadiu mai bine de un an. Viermii sunt practic prima gazda intermediara a parazitului. Acesta este primul stadiu de dezvoltare.

Mai departe, respectivii viermi (oligochaete) sunt mancati de pestii marunti si puietul de peste din balti… Acesta este al doilea stadiu.

Acesti pestisori (plevusca) sunt mancati de catre pesti rapitori (asta explica de ce bibanul este cel mai infectat!!..ca este cel mai mare consumator de pesti marunti!!!..ceilalti: stiuca , somnul se infesteaza practic mancand biban!!) sau de batracieni (broaste) sau de divesre specii de serpi acvatici!!!… Acesta este al treilea stadiu de dezvoltare.

La randul lor pestii, broastele si serpii sunt mancati de pasarile acvatice, gazda finala a parazitului. In pasari parazitul atinge stadiul de adult!! Acesta este stadiul patru si ultimul.

Un lucru absolut senzational: pestii, broastele sau serpii infestati prezinta abnormalitati comportamentale sau de control al motricitatii..se pare ca in urma unor hormoni secretati de parazit… ca sa transforme respectivele animale in victime sigure ale pasarilor..adica ca sa fie sigur máncate de pasari si deci parazitul sa ajunga in gazda finala!!!… s-au gasit chiar modificari de ADN la únele animale parazitate!!!!..mai exact daca broastele se infecteaza in stadiul de mormoloci, metamorfoza este perturbata..si broastele adulte au mai multe picioare..sau picioare nefunctionale..ca sa fie victime sigure!!!

Desi foarte rare, s-au gasit totusi cazuri de infestare la oameni. Boala se numeste Eustrongylidoza (Eustrongylidosis in engleza).. si sunt documentate cateva zeci de cazuri.
Singura explicatie data de mediile savante: oamenii au consumat peste care un era pregatit corespunzator!!!..ce drac’ inseamna asta un stiu…
Nu exista tratament…parazitul trebuie extras bucata cu bucata prin metode chirurgicale!!!… nici asta un stiu ce poate sa insemne…

…………….

Cica exista un caz de pescari care s-au infectat toti dupa ce au mancat pestisorii pe care ii aveau pentru momeala!!!..Ce tampiti !!..auzi : sa dea la peste viu !!??..ma rog..dar sa-l si manance daca nu trage stiuca!!!

Cand am vazut pozele cu transeele alea sapate in muschii pasarilor m-am gandit ca nu tre’ sa fie prea placut..si tare as vrea sa nu am de-a face cu asa ceva…
Cica parazitul nu-si poate termina evolutia si atinge deci starea de adult numai in pasari

………………………..

Pana una alta toata lumea mananca pestele respectiv ( unii in cunostinta de cauza..altii ignorand problema cu totul!..si fiecare vine cu metodele lui…nici una verificata sau atestata stiintific..
Uitati mai jos un link cu o dezbatere pe tema asta …
http://forum.pescarclub21.ro/viewtopic.php?f=19&t=137

Ce vreau eu sa stiu:
Cum se poate consuma in siguranta carnea de peste?
Se pot consuma icrele?..Cum? ..Congelate mai intai?..Tinute la sare?… ca icrele nu prea se gatesc dupa cate stiu eu !!!….. si parca viata fara icre de stiuca un mai are nici un farmec!

Hai sa ne ajutam unii pe altii!

SURSA

VIA un prieten dunărean, pescar.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Sanatate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Un parazit despre care se știe foarte puțin: Eustrongylides excisus

  1. Cristi zice:

    Se pare ca infecteaza ovarele pestelui gazda in preajma depunerii icrelor, afectand calitatea acestora: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12639-012-0173-5#page-1

    Viermele traieste foarte bine si este activ si dupa moartea pestelui. Ca si simptome de infectare la om sunt dureri abdominale, gastrita, inflamare a stomacului, penetrare a peretelui intestinului. Dupa penetrarea intestinului exista riscul afectarii si a altor organe. In caz de infectare la om se recomanda interventia chirurgicala. http://wiki.medpedia.com/Eustrongylides_sp. si http://wildpro.twycrosszoo.org/S/00Ref/bookref36_fieldmanualofwildlifediseases/29/chapter29.htm

    Pentru prevenire se recomanda defiletarea pestelui si inspectarea feliilor de carne in dreptul unei lumini puternice pentru a se identifica chisturi ascunse sau viermi care nu sunt la suprafata. Dupa eliminarea chisturilor, viermilor, pestele trebuie gatit bine si poate fi consumat.

    Ca si factori catalizatori pentru dezvoltarea acestor paraziti par a fi anumiti nutrieti deversati in ape si factori care pot contribui la o incalzire a apei, temperatura ideala a apei pentru dezvoltarea lor fiind intre 20–30 °C. http://wildpro.twycrosszoo.org/S/00Ref/bookref36_fieldmanualofwildlifediseases/29/chapter29.htm

  2. Frate Marius, cred ca era benefica o cenzurare a mesajului sursa (am fost surprins sa citesc un limbaj „nebisericesc” in acest articol)

  3. Mihai-Sorin zice:

    de asta spuneam ca sushi este periculos

  4. Ion Rugina zice:

    Eu am găsit acest vierme roșu în coada carasului și am crezut că-i tenie. Caras de crescătorie, cât palma, dar viermele bine dezvoltat. Se vede bine în coada paștelui. Am apucat să consum pește prăjit și acum sunt îngrijorat. Dacă cineva are mai multe informații despre acest vierme, vă rog să le împărtășiți cu noi !

    • Marius David zice:

      Dacă a fost prăjit și nu este sushi, din cîte știu eu, nu sînteți în pericol. Problema este la carnea de pește crudă folosită în alimentația japoneză tradițională. Dar nu sînt specialist și nu vreau să vă induc în eroare. DAcă mai aveți fragment din acel pește congelat, să îl duceți la analiză la DSP.

  5. XLucian zice:

    Sa facem distinctia intre „infeCtare” (cu virusuri, bacterii, virioni) si „infeStare (doar cu viermi). Era printr-un manual de clasa a 6-a distinctia aceasta. 🙂

  6. Ioan Marius zice:

    ASA-I cu terminologia ……..asa am invatat si eu medicina veterinara dar tendinta este ca termenul infectare sa se foloseasca in toate cazurile …….in literatura de specialitate din limba engleza asa se foloseste …..si nu numai imediat dupa 1990 parca 1993 a aparut prima carte despre trichineloza autor victor ionescu …..folosea termenul de infectie desi era vorba de parazitoza………si multi altii……in legatura cu parazitul de mai sus daca pestele este eviscerat bine fiert sau prajit cred ca nu ar mai fi nici o problema ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.