Următoarea seară IRIS – III. SOLITUDINEA, POSTUL ȘI PELERINAJUL

Am parcurs deja două dintre disciplinele spirituale: STUDIUL (citirea și studierea Scripturilor) și STĂRUINȚA (în rugăciune și meditație).

Se profilează, fără intenție, dar nu pot scăpa de obsesie, un fel de Menorah a disciplinelor spirituale cu centrul în SĂRĂCIREA de sine, cu un parcurs dinspre lăuntru spre exterior, dinspre sine spre comunitate, dintre ego spre ceilalți.

  1. Studiul 2. Stăruința 3. Solitudinea – intrarea în dialog cu Dumnezeu

4. Sărăcirea (de obiecte și ego)

5. Supunerea 6. Slujirea 7. Sărbătorirea – ieșirea spre comunitate

Nu prea sînt eu priceput la aliterații, dar am STĂRUIT de aceeastă dată numai din pricini mnemonice, nu neapărat menorahice.

Dinspre studiul Scripturilor, ne îndreptăm cu mintea în Scripturi, în labirintul pierderii sinelui în Cristos. În mijlocul labirintului, după ce ne vom fi întîlnit Călăuza, Răscumpărătorul, ne îndreptăm spre ceilalți. Goliți de sine după umplerea prin Cuvînt, meditație în rugă, însingurare, sărăcirea de obiecte și de orgolii, ne așezăm în supunerea față de maeștri spirituali, sub autoritate, ca să fim în stare de Slujirea eclesială și comunitară. Apoi vom sărbători deopotrivă aici cît și escatologic. Prin disciplina spirituală a celebrării ne  învățăm cu Sfînta Sărbătoare, ne învățăm la părtășie, ne învățăm la comunitatea cea sănătoasă, completă doar la Marea Nuntă.

Am ales să tratez împreună Însingurarea și Postul pentru că ambele discipline, după părerea mea ar trebui combinate într-una singură. Acestea sînt cel mai bine săvîrșite în călătorie, în pelerinaj, în îndepărtarea față de sursele confortului, față de dulcele acasă. Tustrele sînt cumulative: se adună singurătatea, se adună foamea și însetarea odată cu distanța de sub picioare. Există un crescendo și un climax. De cele mai multe ori nu ne dăm seama de vîrf sau de groapa cea mai adîncă a însingurării. O descoperim abia după ce va fi trecut. Solitudinea și postirea formează o aventură extraordinară a cunoașterii de sine. În fiecare zi ne schimbăm, în fiecare săptămînă limitele se modifică, iar atunci cînd însingurarea și postul își vor fi făcut efectul, ne descoperim cele mai surprinzătoare ispite, dar și cea mai adîncă intimitate cu Cel nevăzut. Atunci găsim cea mai mare desfătare în Adevărata Viță, în Adevărata Pîine, în Adevărata Apă.

Isus, chiar la începutul lucrării Sale, a fost luat de Duhul și dus în pustie. Însingurat. Acolo a stat 40 de zile în post și singurătate. Împreună vom analiza mecanismele acelor ispitiri, școală pentru noi astăzi, lecție pentru supraviețuirea spirituală.

Iată textul pe care îl vom explora Duminică, începînd cu orele 18.00, la serile Iris, pe strada Sobarilor, în Cluj:

1 Atunci Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul. 2 Acolo a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămînzit. 3 Ispititorul s’a apropiat de El, şi i -a zis: ,,Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pîni.„ 4 Drept răspuns, Isus i -a zis: ,,Este scris: ,Omul nu trăieşte numai cu pîne, ci cu orice cuvînt care iese din gura lui Dumnezeu.„

5 Atunci diavolul L -a dus în sfînta cetate, L -a pus pe straşina Templului,

6 şi I -a zis: ,,Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos; căci este scris: ,El va porunci îngerilor Săi să vegheze asupra Ta; şi ei Te vor lua pe mîni, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră.„

7 ,,De asemenea este scris„, a zis Iisus: ,,Să nu ispiteşti pe Domnul, Dumnezeul tău.„

8 Diavolul L -a dus apoi pe un munte foarte înalt, I -a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor, şi I -a zis: 9 ,,Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie, dacă Te vei arunca cu faţa la pămînt şi Te vei închina mie.„ 10 ,,Pleacă, Satano„, i -a răspuns Isus. ,,Căci este scris: ,Domnului, Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să -I slujeşti.„ 11 Atunci diavolul L -a lăsat. Şi deodată au venit la Isus nişte îngeri, şi au început să -I slujească.

sursa Matei 4

Dacă nu ați reușit să experimentați singurătatea în vreun fel sau altul, poate că aceste istorii vă vor ajuta să înțelegeți mecanismul singurătății.

127 de ore – după o poveste adevărată (ceva scene de sărit!)

Cartea lui Eli 

Marțianul 

În sălbăticie – iarăși poveste adevărată

Naufragiatul – un recital actoricesc unic despre fețele singurătății

Alte propuneri 1

Alte propuneri 2 

Cărți pe tema singurătății:

Străinul de Camus

Omul din subterană de Dostoievsky,

Crimă și pedeapsă de Dostoievsky

Robinson Crusoe de Daniel Defoe

Metamorfoza de Kafka

Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez

https://www.goodreads.com/list/show/7024.Best_books_about_Solitude_non_fiction_

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, Predici, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.