Declarație de avere 17 octombrie 2013

Revin cu declarația de avere și în acest an. Sînt persoană publică și oricum trebuie să fac acest lucru. Proprietățile noastre și bunurile variază de la an la an, din această pricină este onest să repetăm procesul periodic.

Dacă tot m-am apucat de acest exercițiu, cred că reevaluarea situației lucrurilor înconjurătoare îmi poate oferi încă un motiv de mulțumire, acum cînd în majoritatea bisericilor noastre se întîmplă sărbătorile mulțumirii, iată că sînt lucruri pe care Dumnezeu mi le-a luat, lucruri de care m-a scăpat, lucruri pe care le-a adăugat, toate numai prin bunătatea Sa.

Reiau în întroducere cîteva rînduri care explică de ce fac acest exercițiu de vulnerabilitate.

După acest episod, după această clarificare, aș dori să revin asupra celor promise, declarația de avere sintetică. Sper să fie de ajuns pentru toți curioșii această declarație de avere în lucruri. Sper, de asemenea, să spulbere unele idei preconcepute și mituri despre „marile averi” deținute de „pastorul și decanul Marius Cruceru…. case de vacanță, conturi grase în bancă, terenuri, mașini etc.”, aberații răspîndite lunile trecute de un personaj iresponsabil.

Deci:

A. Bunuri imobile.

I. Terenuri

1. Dețin un teren extravilan la circa 17 km de orașul Aleșd spre localitatea Zece Hotare. În fotografie vedeți grajdul de vacanță. În acest an am fost jefuiți. Ni s-au tăiat lemne în valoare de vreo 2000 de roni, grajdul a fost dărîmat. S-au luat țiglele și bîrnele. Să vorbim deci despre bunătatea și ospitalitatea și sufletul de aur al țăranului român. Dan Puric, se aude cumva?

II. Clădiri.

1. Dețin un apartament cu patru camere, plătit integral, cu banii în mînă, fără datorii, fără restanțe la întreținere, în orașul Oradea. Apartamentul a fost achiziționat la vremea respectivă cu echivalentul a 11.500 dolari, bani strînși după 10 ani de muncă (nu numai în mediul universitar) și economii la sînge. În acest an n-am intervenit deloc în apartament. Apartamentul a fost jefuit în urmă cu ceva timp. Nu deținem lucruri de valoare în casă. Ne-am învățat minte.

B. Bunuri mobile

I. Autoturisme, șalupe, iahturi și alte mijloace de transport.

1. Dețin mai multe biciclete decît anul trecut. Aici situația s-a schimbat puțin. Anul trecut aveam șase biciclete. Și pentru că tot timpul sînt întrebat cîte biciclete am și de ce atît de multe, iată, explic:

– Un Colnago Master Olympic din 1996, cursieră premium de colecție. O bicicletă de suflet cumpărată de un prieten din copilărie și trecută prin mîinile mai multor oameni dragi mie.

– Un Koga Miyata Superwinner din 1983, semicursieră vintage, bicicletă de antrenament. Iubesc arta japoneză. Era păcat să nu am o japoneză altoită cu spirit olandez. Are oțel de katana în ea.

– Un Condor Militarvelo M05, din 1937-1938, o bicicletă vintage, care a făcut războiul. O folosesc pentru drumuri grele și ieșiri în noroaie.

– Un Hercules Alessio, o bicicletă nemțească de oraș, de uzură pentru toate zilele.

– Un Nishiki City – All Road – din 1998, bicicleta mea de touring la nivel. Aceasta este bicicleta de ture lungi pe șosea.

– Un Univega Indian Trail – Bicicletă de trekking. Acestă bicicletă achiziționată din Oltenia la un preț absolut indecent (140 ron) este preferata mea pentru turele de misiune. Va fi vedeta anul viitor la tura din Countryside.

– Un Pegas din 1981, bicicleta Neriei, cu aceasta ne plimbăm împreună.

– Un Durkopp Diana din 1955, bicicleta Nataliei, pentru plimbări de familie.

2. Dețin un Opel Astra G, break, în valoare de 2800 de euro, la evaluarea Automeister Crasna, SJ, an de fabricație 2008.

II. Bunuri sub formă de metale prețioase, obiecte de artă și de cult, numismatică, instrumente muzicale de colecție. 

1. Dețin 24 de instrumente muzicale, majoritatea (cele mai scumpe, instrumentele de lutier în special) se află în posesia unor elevi ai școlii de muzică Logos sau în folosința unor instrumentiști care se bucură de bursa Niculiță Moldoveanu. Niciun instrument nu este închiriat contra cost.

Dintre acestea:

– Un Alexandru Marian, chitara nr. 20, an 2013

– O lăută Lorinczy Gyorgy, cu 10 coruri, an 2012

– O chitară Nemes Gyorgy, cu 10 coarde, chitara aniversară nr. 100, an 2013

– Un clarinet din lemn Amati,

– Un violoncel de lutier de 108 ani, aflat în custodia unor studenți la muzică.

– Un armoniu cu pedale de 80 de ani.

– O chitară Cordoba Flamenco.

– Un violoncel cu setare barocă,

– O vioară copie Stradivarius Cehoslovacia, dată în custodie unei tinere talentate.

Mai sînt și altele, dar nu merită atenție.

2. Patru tablouri George Chihaia achiziționate direct de la pictor.

C. Active financiare

I. Conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire, inclusiv carduri.

1. Card RBS Bank cu un depozit de 6700 ron utilizabili. Contul mi-a crescut de anul trecut cu 2000 de roni.

2. De asemenea, dețin economii în valoare de 1250 de euro. Nu SÎNT ÎN CASĂ! 🙂

D. Datorii

I. Debite, garanții, ipoteci etc.

1. Împrumut în vederea publicării unei cărți din partea unei persoane în valoare de 2000 ron.

Menționez faptul că relația de voluntariat cu Biserica din Aleșd s-a încheiat în data de 30 iunie anul curent.

Sînt angajat al Universității Emanuel din Oradea și sînt plătit în conformitate cu legistlația în vigoare, cu regulamentele interne ale instituției, conform gradului didactic (prof. univ.) și funcției de conducere (Decan).

Soția mea este casnică. Am trei copii în întreținere, dintre care doi minori. Fiica este studentă în anul al III-lea în cadrul Universității Emanuel. Sînt singurul salariat în casă.

Alte venituri (drepturi de autor, onorarii, cadouri, contracte de cercetare, editare etc.) sînt declarate și impozitate în conformitate cu legea prin instituțiile ofertante, cînd este cazul.

Această declarație este actualizată la data de 17.10.2013.

Dacă am uitat cumva ceva, vă rog să îmi amintiți. Va fi un exercițiu folositor.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biciclete, Chitara, Fabrica de barbati, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Declarație de avere 17 octombrie 2013

  1. Frumos!!!…
    Sunteti unul dintre cei mai bogati oameni din lume;
    si totusi n-ati declarat totul:
    doua lucruri foarte importante in ideia mea, poate le-ati lasat intentionat ca sa vedem daca noi stim despre ele, poate…
    Uite fratele meu,sa stiti ca.. sunteti in vizor de multa vreme:
    1. familia
    2. NU DEGEABA SUNTETI „DECAN, PROFESOR) PENTRU ASA CEVA E NEVOIE DE MINTE SI NU PUTINA (ca si a mea) ASA CA ATI INVATAT SA TRANSFERATI AVEREA SI NU VA ESTE FRICA SA O FACETI, CA UN BUN INVESTOR..
    Am observat ca faceti transcrieri bankare ,transferati de „aici” – „ACOLO” (Matei.6:19-20) nu sunteti legati de „aici” asa cum uni se agata cu maini si cu picioare de acest „aici” si uita de cel de „ACOLO” (Luc.12:21) o, mostenire pastrata in ceruri, de care hoti nu se vor putea atinge..
    Ati stiut unde nu exista faliment, unde totul ce este trimis se pastreaza (1Pet.1:4)
    Ce pot sa spun , imi place de transparenta cu care a-ti descris lucrurile materiale, daca toti ar fi asa n-ar mai fi dubii, ci o pace si o armonie deplina intre frati si oameni…
    Felicitari pentru postare si bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze cu binecuvantarile de sus si cele de jos incontinuare, cu sanatate multa, sa va puteti bucura de ele, alaturi de cei dragi… God bless you.
    ps. inteleg era vorba de o declaratie materiala…

  2. danielpghe zice:

    Ati uitat sa treceti si inima mare 🙂 e prea mare sa fie trecuta cu vederea.

    Si acum trecem de la seriozitate si stima la un iz mai ironic: sunt curios care ar fi omul perefect (sau daca exista asa ceva) la care nu ai avea nimic de adaugat, din perspectiva celor care tot timpul au ceva de adaugat sau comentat (comentat cu sensul nemultimiti cu sine si de sine insusi, dar mai ales de altii). Am stat si m-am gandit la Isus si nici El nu a fost perfect in ochii nostri si i-am tot adaugat tot felul, chiar daca El ne-a iubit intai. Frate Marius, eu va apreciez asa cum sunteti, nu este usor sa daruiesti pentru biserica (trup) in detrimentul timpului familial.

  3. Alex Pop zice:

    Vai, ce de biciclete ai !
    Asta da avere, frate 🙂
    (Nu ne-ai spus insa cum stai
    La capitolul… CRAVATE 🙂 )

  4. elisa zice:

    Mihai,
    Terenul la tara nu se vinde decit poate pe o bicicleta foarte buna;
    in zona unde stau nu putem vinde terenul de 5000mp , nici cu 5000E,
    desi e pus in vinzare de ceva vreme;
    ai exagerat cu aprecierea; l-ai imbogatit pe fr Marius. 🙂
    iar aparatamentul nu e casa!
    Ca doara nici tu ai sta pe strada cu familia de patru persoane. 🙂

  5. Cum va descurcati intr-un singur salar?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.