Bursa „Nicolae Moldoveanu”

În cadrul acestui eveniment am prezentat ceea ce se va numi provizoriu „Bursa Nicolae Moldoveanu”.

În urmă cu circa două luni am avut o discuţie cu sora Daniela Moldoveanu, fiica fratelui Nicolae (Niculiţă) Moldoveanu, discuţie în care i-am cerut permisiunea de a folosi numele celui mai cunoscut creator de muzică evanghelică pentru un proiect de binefacere.

După ce i-am explicat despre ce este vorba, sora Daniela şi-a dat acordul cu bucurie, urmînd a perfecta chestiuni care ţin de hîrtii şi acte în viitorul foarte apropiat.

Despre ce este vorba?

Deja de cam cinci ani am iniţiat un proiect propriu în care am investit resurse materiale personale, energie şi timp, dar cu mare pace şi încîntare. Este un lucru bun şi care aduce multă bucurie, de aceea aş dori să vă fac parte şi vouă de preaplinul veseliei de acest fel.

După vindecarea mea miraculoasă (vezi şi II, III, IV) am început să adun instrumente muzicale, aşa spune Psamul 57 …. „te voi lăuda cu instrumentele mele”.

Numai că în scurt timp mi s-a umplut casa de toate tipurile de cordofone, aerofone etc. Tot cam în aceeaşi perioadă am descoperit că în jurul meu există copii care îşi doresc să cînte la un instrument bun, dar părinţii fie nu au viziunea, dorinţa, banii pentru a le dărui un instrument de calitate. Unii aveau instrumente, dar din placaj sau chiar plastic în dauna unor instrumente vechi, din lemn, aşa cum ar fi meritat talentul şi tehnica lor.

Aici s-a legat în mintea mea istoria fratelui Niculiţă, provenit dintr-o familie nevoiaşă, cu istoria acestor copii, cărora le trebuie creată o preajmă prielnică pentru dezvoltarea darurilor pe care Dumnezeu le-a pus în ei. Am început să dăruiesc sau să împrumut dintre aceste instrumente împrejur.

Mi-am dat seama că am devenit curînd un fel de intersecţie în care se întîlneau instrumentele cu oamenii. Atunci mi-am luat în serios această slujbă şi am început să caut instrumente pentru copii şi tineri. De unde?

Sursele

Cum am făcut rost de instrumente? Din trei surse.

1. Instrumente noi. În unele cazuri am făcut rost de sponsorizări totale sau parţiale pentru a cumpăra instrumente noi (chitare, viori, violoncel etc.)

2. Instrumente recondiţionate. Am primit instrumente din diferite părţi ori am găsit instrumente abandonate sau nefolosite. Le-am luat pe gratis sau contra unor sume modice. Le-am recondiţionat şi apoi le-am dăruit mai departe. Unele instrumente îmi aparţin, sînt instrumente de colecţie, cu mare încărcătură sentimentală (o vioară moştenită de la tatăl meu, o vioară rarissimă, cu spatele dintr-o singură bucată), dar care a fost dată în custodie pentru a fi cîntată. Dacă un instrument nu este cîntat, îşi pierde proprietăţile, se „cimentează” lemnul.

3. Instrumentele proprietarilor reparate. Uneori familiile în care există cîte un talent deosebit deţineau instrumente relativ valoroase, dar defecte, nefuncţionale. Din resurse găsite în diferite moduri s-a reuşit repararea acestor instrumente (lipiri, relăcuiri, setări, restaurări) pentru a putea fi din nou folosite. Am asistat la restaurări spectaculoase. Instrumentele sunau mult mai bine decît în prima setare.

Beneficiarii

Beneficiarii sînt în general copii talentaţi din familii sărace şi foarte sărace, dar nu numai, pot fi tineri care îşi doresc un instrument bun, funcţional, şi acesta poate fi achiziţionat pentru ei, dar cu o singură condiţie, să îl folosească „spre lauda Domnului”, cum ar fi spus fratele Niculiţă.

Cum se poate face acest lucru? Luaţi legătura cu mine şi, în limita „stocului disponibil”, fie prin achiziţie cu fonduri proprii, prin „co-plată” că tot este la modă termenul, fie prin sponsorizări, încercăm să găsim cele mai bune soluţii. O solicitare în scris ar trebuie să fie de ajuns. Apoi pornim în căutarea instrumentului potrivit.

Există mai multe posibilităţi: fie găsim un instrument vechi sau nou, bun, dar din resursele viitorului proprietar, fie găsim un instrument care să fie parţial sponsorizat, fie un instrument donat şi reatribuit sau un instrument donat, reparat etc.

Ce se va întîmpla cu un instrument care este atribuit cuiva şi nu este folosit deloc sau în conformitate cu obiectivele propuse? Va fi recuperat şi dat altcuiva care va fi mai rîvnitor.

Pînă acum s-au bucurat de instrumentele adunate următorii (din pricini lesne de înţeles voi da numai iniţiala numelui mic): R – clarinet, L – clarinet, M – chitară, G – chitară, S – violoncel 1-2, apoi violoncel întreg, A – chitară, E – vioară, J – vioară 1-2, B – chitară, S – chitară, P – vioară 1-2, C – vioară 1-2, N – chitară, J – violoncel restaurat, I – vioară, N – vioară 1-3, C – chitară.

La acestea se adaugă trei biserici, care au primit instrumente reparate şi-sau restaurate.

Susţinătorii proiectului

Fiecare dintre dumneavoastră poate deveni un susţinător al acestui gen de acţiune.

Cum?

Dacă aveţi instrumente vechi prin casă, nu le aruncaţi. În micul meu atelier de acasă în timpul liber repar (aceasta este noua mea pasiune, lutieria, dar o chitară … durează cîteva luni ). Lucrez însă cu prieteni lutieri care mi-au promis că pentru un asemenea proiect fac reparaţiile fie gratis, fie la jumătate de preţ.

Pe lîngă acest fel de „consignaţie”, puteţi cumpăra „cu adresă” un instrument pentru un copil care aşteaptă vioara sau chitara pe care doresc să înceapă să studieze (lista de aşteptare conţine deja cinci nume).

Pînă acum lîngă acest proiect s-au adunat oameni care au donat instrumente (D. Hnatiuc, L. Costea, fr. Racolţea, Hora S.A., D. Branzei, First Baptist Oviedo, Organizaţia Countryside, Biserica Iris din Cluj, Asociaţia Forte Fortissimo, S. Prelipceanu, M. Babii, Biserica din Aleşd), bani (M. Haţegan, C. Jugariu, donator anonim), servicii de reparaţii, lutierie (N. Bella, Francisc Gyo, A. Marian, G. Lorinczi, G. Nemes, Adi Gliga, R. Frunză, meşterii de la Hora S.A au reparat peste 30 de instrumente pentru biserici) sau servicii de predare instrument la preţ redus sau gratuit (I. Sabou, B. Cocora, T. Popa. O. Bogoşel) şi sora Daniela, care ne-a ajutat să dăruim un nume semnificativ acestei timide iniţiative.

De asemenea, doresc să mulțumesc pastorului Alex Stroe pentru generoasa donație de instrumente, care vor fi puse în valoare pentru susținerea școlii Logos în acest an.

Cu această ocazie le mulţumesc şi sper să continuăm colaborarea.

Periodic vă voi informa asupra felului în care se derulează acest proiect.

În măsura în care beneficiarii vor accepta să fie „deconspiraţi”, vă voi relata istoriile lor şi vom audia interpretările.

În cadrul evenimentului de astăzi vor evolua unii dintre beneficiarii acestui proiect.

PS. Nu uitaţi! Nu daţi la gunoi niciun instrument! Aruncaţi cu ele spre noi! Dacă aveţi instrumente pe care nu le mai cîntaţi prin casă, în biserică, prin magazii, nu aruncaţi nimic, chiar dacă sînt sparte şi aparent irecuperabile. Unele părţi pot fi folosite pentru reparaţii. Am descoperit în acestă vreme instrumente care păreau moarte, dar acum sună extraordinar. O chitară din 1964 a fost recuperată chiar din coşul de gunoi. Avea gîtul rupt şi era spartă. Acum este o bijuterie.

PPS. Acum, tot în cadrul mai larg al acestei iniţiative, am pornit un proiect de strîngere de fonduri pentru restaurarea pianului principal din cadrul Capelei UEO şi pentru achiţionarea unei orgi decente pentru aceeaşi incintă (deocamdată un modul pentru orga existentă). Voi reveni cu amănunte despre modul în care se desfăşoară proiectul, eventuale veşti despre beneficiari (în măsura în care discreţia va face posibil acest lucru), modul în care progresează anumite proiecte de refacere, restaurare, reconstrucţie de instrumente.

Alături de acestă iniţiativă va veni şi un alt proiect care va fi prezentat mîine.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Chitara, Meşteşugăreşti, Muzica, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Bursa „Nicolae Moldoveanu”

 1. Felicitari si mult succes!
  Domnul sa va dea izbanda – eu sunt afon!

 2. Pingback: Asociaţia “Şcoala de muzică Logos” | Marius Cruceru

 3. danel zice:

  Felicitari! Ma bucur ca ati luat aceasta initiativa!
  Cat despre afoni muzicali aveti dreptate : NU EXISTA!!!
  Decat cum spunea fratele P.M. : ,, Afonii muzicali sunt doar oamenii care nu au corzi vocale…”
  Aici facea referire la mine care ma plangeam ca nu voi putea canta niciodata bass si voiam sa renunt la cor.
  Mult succes cu acest proiect!

  • Marius David zice:

   Da, n-a fost greu.
   Eu sînt un tip antiinstituţional. De asta le dau bătăi de cap colegilor. Sînt o teroare 🙂
   ca să mă instituţionalizez şi eu totuşi, că la 40 de ani aşa se cade… m-am gîndit să fac instituţii în jurul a ceea ce fac deja. este cel mai simplu! 🙂

   Mă feresc să devin eu însumi, Doamne fereşte, o „instituţie”. Am înţeles că este unul care se laudă că ar fi aşa ceva, dar, din cîte ştiu, nu face nimic … sau poate că face… nimicuri.

   În rest, succes cu bass-ul la cor 🙂

 4. Hinda zice:

  Felicitari pt initiativa. Cred ca Domnul v-a calauzit in directia asta. Avem o fata in adunare care si-a cumparat o chitara Fender cu 430 lei si dupa 8 luni de folosire i s-a dezlipit gatul. Era in garantie, dar din pacate furnizorii nu si-au respectat termenii. A lipit-o la un tamplar si deocamdata merge. Credeti ca va tine?

  • Marius David zice:

   draga Hinda,
   sigur, să vedem, am mai făcut astfel de reparaţii, dacă cedează gîtul din nou, îl vom repara cu profesionalism între profesionişti,
   nu aşa se face, dar sper că va ţine.
   gîtul trebuia recalibrat,
   pariez că acea chitară acum falsează în poziţiile superioare.

 5. Pingback: Emisine despre muzica “creştină” (şi nu numai) pe Credo.tv în seara de Ajun de An Nou | Marius Cruceru

 6. Pingback: Emisiune despre muzica “creştină” (şi nu numai) pe Credo.tv în seara de Ajun de An Nou | Marius Cruceru

 7. Pingback: Programul Concursului anual de chitară clasică de la Universitatea Emanuel din Oradea – 2012 | Marius Cruceru

 8. Pingback: Concursul “Mihai Babii” | Marius Cruceru

 9. Pingback: Ce (nu) mi-aş dori de ziua înmormîntării mele | Marius Cruceru

 10. Pingback: Revista Vorniceneanul » Concursul “Mihai Babii”

 11. Pingback: Concursul “Mihai Babii” « Concursul de Chitară Clasică "Mihai Babii"

 12. Pingback: Nu aruncați chitarele vechi! | Marius Cruceru

 13. Pingback: Declarație de avere 17 octombrie 2012 | Marius Cruceru

 14. Pingback: Muzică din gunoaie | Marius Cruceru

 15. anonim zice:

  as dori sa sponsorizez doi copii care au nevoie de instrumente

 16. Pingback: O nouă licitație: Photocina lui Voicu (P) | Marius Cruceru

 17. Pingback: Declarație de avere 17 octombrie 2013 | Marius Cruceru

 18. maria mosuti zice:

  Frate Marius, initiativa dvs mi-a produs multa bucurie. Domnul sa va dea putere si inspiratie sa va indepliniti misiunea dupa voia lui. Daca apar astfel de instrumente si pe la Iasi, voi sti unde sa le trimit!

 19. Pingback: Noua chitară Hospice Emanuel – Washburn Rover Ro 10 | Marius Cruceru

 20. Pingback: Bach cîntat la violoncello da spala și … descîlcirea de și dintre lucruri | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.