Pitt poveste ca prin ’50 erau arestati oamenii noaptea.Un militian il informa din cind in cind: “nu dormi acasa ca esti pe lista, in noaptea asta te vor lua”.
Pitt il anunta pe frate-su, Alexa, apoi se ruga incredintindu-si soarta in mina Domnului si-si pregatea bocancii in caz ca Domnul va hotri sa-l lase arestat…
“N-am dormit nici-odata in alt pat si n-am avut insomnii. Si nici nu m-au arestat.” -povesteste Pitt. cu calm…
Prin ’58 a inceput al doilea val de arestari in Arad: greco-catolici, ostasi, martori, tot felul…”Daca nici acum nu ne aresteaza -zice Domnica Iovin la ora surorilor- inseamna ca suntem slabi si nevrednici”.
La scurt timp i-au luat barbatul impreuna cu tot “lotul Moisescu”.
La proces i se da cuvintul sorei Moisescu ca sa-si condamne sotul pt a scapa si ea de condamnare. Spre uluirea tuturor, femeia aceasta de 1.5 m in loc sa-si condamne sotul a inceput sa recite versete de incurajare pina cind “i-au pus pumnu’n gura”…. la propriu…
În toată povestea asta cu Securitatea şi securiştii ai lor şi ai noştri vorbim de bărbaţi.
Deşi se ştie că şi în România sînt mai multe femei 🙂 , nu vi se pare ciudat că avem foarte puţine dosare de femei turnător?
Da, şi Iuda a fost tot bărbat, nu Maria Magdalena şi nici “celelalte femei” care slujeau nu l-au trădat pe Domnul.
Ba, mai mult, avem acest fel de istorii ale rezistenţei, femei care au dat dovadă de un curaj “bărbătesc”.
Mamele şi bunicile noastre merită o plecăciune cu sărutare de mîini pentru felul în care au rezistat abuzurilor şi ameninţărilor securităţii.
De fapt… ele aveau cel mai mult de pierdut.
Domnule Cruceru, cu respect dar, genitivul de la sora nu e sorei ( „sorei Moisescu”), ci surorii. Va rog corectati si stergeti acest mesaj al meu.
textele nu imi apartin si din dorinţa de autenticitate nu am intervenit in ele.
Cred ca genitivul/dativul „surorii” se foloseste atunci cand „sora” descrie gradul de rudenie. Atunci cand inseamna sora medicala, calugarita sau sora de credinta, este acceptata forma „sorei”.
Cautat in dexonline.ro dar mai bine am lasa cearta de cuvinte.
sóră s. f., g.-d. art. (grad de rudenie) surórii, (personal sanitar) sórei; pl. suróri
good one 🙂 Din câte dosare ați răsfoit până acum, ați întânit femei informatoare?
Da! este cumplit…. soţii sau femei tinere care erau racolate pentru diferite „servicii” în slujba patriei. Este un capitol grotesc al istoriei comuniste. Sper că îl va spune o femeie într-o bună zi.
Cea mai cumplită poveste de care am auzit este cea a unui bărbat care a ştiut că soţia lui se duce la „slujba” de compromitere a unui înalt funcţionar şi a stat liniştit, aşteptîndu-şi consoarta să vină de la „servici”.
think!
Un pacatos & M. Cruceru:
Recitindu-mi scrierile ma rusinez de exprimarea nepotrivita si prea multele greseli…Pina si stilul, voit tineresc (am trecut de 50) si fortat pt a evita un libaj clasic „pocaiesc” suna pe-alocuri bizar…. El dovedeste clar ca nu merit atentia ce mi se acorda.
Dincolo de stil, ortografie, ramin exemplele multor femei care L-au iubit pe Dumnezeu si care au stat linga barbatii lor. Pina si RW a ajuns erou la provocarea sotiei sale:
-Ce-mi ceri tu costa poate chiar viata -i-a spus el sotiei sale. Vrei sa ramii fara sot?
-Mai bine fara sot, decit cu unul las. – ar fi raspuns d-na Wumbrand. (citate aproximative)
Tre’ sa studiez cine-i domnu’ Wurbrand, ca nu stiu mai nimic de el, din ce cult etc.
E o greseala minora, puteam sa trec peste ea.
Richard WURMBRAND. E un fel de Nicolae Steinhardt al neoprotestantilor. Cautati cartea „Cu Dumnezeu in subterana”.
Multumesc!
Stai liniştit, noi nu citim aici … de stil, citim istoriile astea care cad atît de bine între mizeriile care nu ne ocolesc,
este ca o ploaie caldă după ce găinaţul de porumbel ţi-a căzut pe umăr.
Pe Isus Christos L-au prigonit numai barbatii-dar nici o femeie,pana si nevasta lui Pilat a incercat sa-L ajute:)…
Inseamna ca in iad nu vor fii femei, daca afirrmatia dumneavoastra e corecta.
Stai liniştit, Mihai, nici măcar iadul nu rămîne totuşi fără un pic de frumuseţe…
Om trai si om vedea.
om muri şi om vedea!
eh, Doru, interesantă observaţie,
bănuiesc… la fel de interesantă ca aceea conform căreia nici la naşterea Fecioarei n-au prea fost femei, scena este plină de bărbaţi. Unde sînt femeile să o ajute la lăutul pruncului, la pansat buricu, cine i-a tăiat ombilicu, cine i-a făcut prima băiţă? Vecinele, femeile satului… Nuuu…
Ombilicul mîntuitoruui a fost tăiat cu dalta de tîmplar şi prima băiţă Îi va fi fost făcută de vreunul dintre păstorii din Beit-lehem.
Numai bărbaţi. Curios lucru, nu-i aşa? La naştere bărbaţi, la crucificare bărbaţi, la înviere…. femei.
. 🙂
am scapat deci?
. 🙂
Cum de cade acest pacat al tadarii mai mult pe barbati?
este numai o constatare acum la ultima ora?
Ciudat ca nu ne-am gindit niciodata ca s-ar putea face asa o delimitare clara?
Totusi „ceva” parca nu suna bine.Poate e intimplator acest lucru.
Tot asa si apostolii au fost alesi numai dintre barbati. 🙂
Pai doamnele nu puteau fi conducatoare… De obicei erau supuse la presiuni in special varfurile dupa principiul „controlezi capul, cotrolezi tot trupul”. Apoi nu erau de incredere pentru ca sa fim seriosi o femeie minte mult mai mult si mult mai usor decat un barbat si in plus avand o retea sociala de regula mai bine pusa la punct o singura femeie putea avea in obiectiv mult mai multe tinte… Dar erau si doamne care aveau slujbe date de securitate: raspanditoare de zvonuri si barfe (la aceasta se descurcau foarte bine…)… Alte slujba era aceea de a corupe anumiti barbati…
„… o femeie minte mult mai mult si mult mai usor decat un barbat…”
Pomosor, dragule, iarta-ma, nu rezist sa nu te intreb: da’ tu de unde stii? Tot din vasta ta experienta personala? Ca nu suna prea crestineste ce ai zis … sau poate pentru tine nu conteaza! Nu e ciudat cum ne temem sa bem si sa fumam, dar nu avem nici o problema in a ne jigni? Cred ca aceste probleme etice ar trebui mai des si mai mult tratate in biserica, cineva ar trebui sa ne invete cum sa fim crestini de toate zilele…
„Pomisor” am vrut sa scriu, imi cer iertare ca am tastat gresit.
Dupa cum si dumneavoastra spuneti din experienta desi nu atat de vasta dar neplacuta si suficienta… Sincer nu doresc deloc sa jignesc insa experienta pe care o am ma facut sa am o impresie generala foarte proasta despre partea feminina… Daca as putea lauda credeti ca nu as face-o?
Este important sa ne impunem o igiena mentala in aceasta directie, nici nu va dati seama cat de usor mintea umana vireaza inspre subiectivism exagerat, asta e una dintre marile slabiciuni ale speciei noastre. Aceasta ” experienta” poate fi contaminata de iluzia ca avem controlul propriei minti, dand nastere unor concluzii eronate, concluzii care in momentul compararii cu statisticile obiective avem surpriza sa fie extrem de diferite de acestea.
Ca unul care nu dau cu piciorul la indemnuri bune am cautat sa verific lucrurile pe care le aveam in minte cu cele observate de alti…
Da trebuie sa recunosc ca am tendinta sa fiu subiectiv si in acest domeniu am mai precizat acest lucru. Dar ar fi trebuit sa nu generalizez… Corect este ca: destul de multe femei pe care le-am cunoscut eu mi-au lasat impresii neplacute. Da statisticile spun ca barbatii sunt mai mincinosi, corect… eu cand ziceam faceam comparatie cu mine nu citeam statistici, si ceea ce spuneam este valabil doar la destul de multe persoane pe care le-am cunoscut, si experienta mea a fost ca cele mai serioase pacaleli si dezinformari le-am avut din partea unor persoane feminine… (poate o fi fost o conjunctura personala… ca nu am prea crezut barbati sau ma minteau prea grosolan incat imi dadeam seama si nu ma pacaleam…).
Erata la mesajul de la 11.43: „Alta” nu „alte”.
Erata la mesajul anterior: „m-a” in loc de „ma”.
Nici eu nu sunt f f atent de aceea nu tin cont de asemenea scapari.
Daca faceai asta de buna voie nu aveai nevoie de dosar de racolare :P.
Si Eva parca era o femeie….
😀
Sa nu uitam totusi ca primul om care a cazut in pacat, a fost de fapt o ‘ea’. Cred ca trebuie sa existe un echilibru, atata tot. Biblia ne povesteste si despre femei judecatori, femei care faceau bine, si erau lideri in grupurile lor sociale; dar nu toate, ci ‘anume’ femei. Cum nu toti apostolii au fost ca Iuda, asa nici toate femeile nu pot fi mincinoase, sau incapabile de a conduce. Revin la ideea de echilibru: fiecare sa aprecieze frumosul de langa el, fie ca e manifestat printr-un barbat, fie printr-o femeie 🙂
Sau poate ca femeile se raporteaza altfel la durerile fizice (trupul femeii este „programat” sa indure durerile facerii si sa supravietuiasca, in timp ce barbatii lesina la un vaccin). Sa nu uitam ca printre martirii din toate timpurile au fost si foarte multe femei, dar care trec cel mai adesea ca anonime. Ele par sa fie ca personajele secundare dintr-un film: nu atrag foarte mult atentia, insa fac ca filmul sa fie mai interesant/placut. Zic si eu…
P.S. femeile au dat dovada de „curaj barbatesc”? barbatii dau vreodata dovada de „curaj femeiesc”? sau „curajul” este o trasatura pur barbateasca? intreb si eu… fiecare cu al sau curaj (ca sa evit cacofonia)
corect, însă puţine femei şi-au adunat maţele împrăştiate de grenade …. este relativă chestiunea cu leşinatul la vaccin versus dureri din răni produse pe cîmpul de luptă. Sînt contexte, dureri diferite, mai discutăm şi despre adrenalină…. un anestezic excelent…
Corect ce spui.
Cu ani in urma am stat de vorba cu un supravietuitor al bataliei de la Kursk. Povestea cum un camarad si-a adunat resturile mainii drepte, dupa care a continuat lupta pana a lesinat.
Oricum, in filmele moderne femeile se bat mai abitir decat barbatii. Am vazut un film („Ultima Legiune”) in care miss nu-stiu-care se batea cu 10 namile si le rapunea. In alt film (istoric, chipurile) legendarul Arthur e ajutat de o femeie care „rade” tot ce intalneste. Asta este imaginea care se promoveaza in prezent: femeia-razboinic, capabila sa se bata singura cu o falanga macedoneana sau cu o legiune romana, cu saxoni de 2 m si 120 kg, cu un escadron de cavalerie engleza s.a.m.d.
Curajul e curaj, nu e nici „femeiesc”, nici „barbatesc”.
da, aşa cum spui… sau poate că este un curaj femeiesc şi un curaj bărbătesc, este curajul femeiesc de a naşte şi curajul bărbătesc de a purta lupte.
Am făcut arte marţiale, după cum ştii, prin 1986 pe dojo nu se făcea separaţia la antrenamentele de kumite pe categorii. Cum cădeai la perechi. Niciodată n-am putut intra în kumite cu o femeie. Cînd a văzut Sorin Aruştei că nu vreau să lupt cu o centură neagră, m-a luat la cotonogit într-un kumite de nu am să îl uit toată viaţa, dar am fost mai mulţumit aşa.
Femeile sînt „programate” pentru altfel de lupte. Bărbaţii, pentru altele.
ehhh.. ziceam si eu… apoi repet: fiecare cu al sau curaj… nah ca iar m-ati facut sa amestec cuvintele ca sa evit cacofonia 🙂 nu era nici un fitil feminist, nici o incercare de a minimaliza curajul barbatilor. pace? 🙂
Linga Pomisor oricine s-ar aseza- totuna este. El deja are o parere formata despre femeie in general (din experienta …dinsului) .
Interesant este ca femeia zilelor noastre, constienta de slabiciunile ei, le invinge de multe ori, pe cind barbatii satisfacuti de pozitia superioara obtinuta fara disputa, calca pe bec. Ex:…S-ar crede ca femeile sint cele care toaca vorba mai mult decit barbatii- si cu toate aste…uitati-va pe bloguri sa vedeti- pare ca sint mai multi barbati decit femei…
Nu este chiar asa… Mama mea este o femeie deosebita si o respect… Si am mai cunoscut cateva doamne deosebite insa numarabile pe degete cu care imi facea placere sa stau… Parerea mi-au stricat-o generatia tanara…
caută atunci o soţie mai în vîrstă, Pomişor, dacă nu eşti căsătorit! Să nu cumva să te încurci cu generaţia tînără 🙂
Păcatul nu ţine cont de vîrstă, pomişor, este poliglot şi are paşaport pentru orice ţară, este transnaţional, metaistoric, supraetnic etc.
Eu cred că în generaţiile care ne urmează sînt fete extraordinare.
Astă seară soţia mea a fost la o întîlnire a grupului „Frumuseţe în sfinţenie”, vreo 12 fete de 20 de ani care au stat la poveşti cu o femeie de 40 de ani în lumina Cuvîntului care spune… femeile mai în vîrstă să le înveţe pe cele mai fără vîrstă.
Soţia mea nu vrea să înveţe şi este terorizată de vorbitul în public, dar a descoperit nişte fete extraordinare, frumoase şi pe dinăuntru, dornice de ucenicie, cu drag de familie, entuziaste să înveţe cum să se poarte cu soţii lor.
Iată că se poate!
Pomisor…uite din cite zice Marius… fetele alea exceptionale exista totusi. Acuma depinde si pe unde la cauti…?!
Da, la Universitatea Emanuel sînt fete pocăite şi deştepte, despre frumuseţe las pe alţii să vorghiască. Mie nu mi se cade.
Pentru a invinge („break”) o femeie, cateodata este nevoie tot de o femeie care sa ii inteleaga miscarile si sa intuiasca urmatoarea miscare. Din cate stiu eu Securitatea era prodimanata de masculinitate deci cel mai la indemana erau barbatii. (Se poate sa ma insel, bineinteles si sa existe multe alte motive)
Fals, Emana, pe miune m-a anchetat o maioreasă foarte isteaţă. Adolescenţii erau anchetaţi de femei. DE ce?
Şi prietenii mei din şcoală, cei care au avut legături cu mine, au fost anchetaţi de aceeaşi şi de o colegă a dînsei.