Alexei Arhipovski într-un videoclip legendar

Sînt sigur că şi japonezii şi chinezii ar putea să înveţe perfect la balalaikă, dar le lipseşte acel „ceva” pe care Alexei îl răspîndeşte împrejur la atingerea fiecărei coarde. Creativitate, umor, histrionism, un repertoriu care se întinde între folclor şi jazz, trecînd prin muzica clasică şi totuşi pare că interpretul nostru nu face niciun fel de efort. Nu cîntă, se distrează. Pare că aşa ar cînta şi dacă ar fi singur în cameră.

iată şi un bonus:

Mulţumiri lui GS pentru video-clipe.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Alexei Arhipovski într-un videoclip legendar

 1. Marius David zice:

  Ah, am uitat… vedeţi că este şi un fragment de colindă … că tot este sezonul. Poftă bună!

 2. guitarschizofrenic zice:

  Alexei e haios! el se distreaza, „plange”, rade etc. omul cu acele trei coarde pe o bucatica de lemn trebuie sa treaca prin toate aceste stari pentru ca sa le transmita celor de pe scaune.

 3. SDM zice:

  E bun Balaxei, plin de inventivitate. Are în control total instrumentul. Ar cânta şi în interiorul lui dacă … nu l-ar deranja corzile !!! Cred că ar putea să cânte simultan la două instrumente, nu… ? din moment ce cu stânga ciupeşte corzile şi cu dreapta prinde albine, face invitaţii, dirijează, eventual ar putea să bea şi cafea !!! Tehnică pe care o deţine îi oferă această posibilitate.
  Cred că dacă i se rupe o coardă în timpul concertului, cei mai mulţi nu ar sesiza. Balaxei poate compensa, ar cânta pe două corzi ceeea ce cântă în mod normal pe trei.
  În video-clipul de mai jos se pare că tot el este. Nu se observă bine, dar în final se vorbeşte ruseşte şi este acelaşi stil.
  Să fie Balaxei tata lor, al balalaikiştilor ? Până acum se pare că Balaxei dă ora exactă la balalaikă.

  SDM

 4. guitarschizofrenic zice:

  mandolinisti buni se gasesc mai multi, in comparatie cu balalaika. tehnica ciupirii cu pana este asemanatoare celei folosite de chitaristi asa ca tranzitia e usoara. dau si eu un link, cu Hamilton de HOlanda si MIster Richard Galliano.

 5. Liviu Costea zice:

  Daca tinerii nostri din orchestrele de mandoline ar tine cont de necesitatea exercitiilor de acasa am avea orchestre mult mai bune in bisericile noastre.Sant ferm convins ca cei din exemplele de mai sus au exersat enorm ca sa ajunga la astfel de performantze.Si inca ceva,sant impresionat de felul cum traiesc ceia ce canta. Liviu Costea,Oradea.

 6. SDM zice:

  100% deacord că una dintre cheile succesului celor din video-clipuri, este timpul petrecut cu instrumentul în braţe, în care succesul este direct proporţional cu timpul de exersare. Dar cred că este necesar şi un pic de talent nativ şi dacă ai lângă tine pe cineva cu vizuine, care te poate ajuta şi orienta la momentul potrivit, atunci este loc de lucruri nebănuite. Voi face un experiment: voi pune tinerilor din orchestră aceste videoclipuri prezentate aici şi vom vedea efectul. Vă voi ţine la curent.
  Ce bine ar fi ca cei doi să fie în orchestră la noi în biserică, măcar ca … mercenari …! dar pocăiţi, blondul tuns, aranjaţi, cu cravată la gât şi la treabă … !

  Marius David nu susţine acest blog pentru mica publicitate, dar are cineva o ,,Metodă de Zither” în pdf şi doar în engleză pentru că în germană … ?
  Mulţumesc
  SDM

 7. Pingback: A ști să zâmbești frumos « Singur pe bancă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.