Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Mult am asteptat eu dupa asta 🙂 Multumiri!
de unde se poate comanda cartea pe net?
am citit preview-ul si m-am convins: vreau cartea!
in ultima perioada trec prin niste situatii usor mai dificile as putea spune si am inceput sa fiu interesat de ce spune Dumnezeu cu privire la fericirea mea, ca si copil al Lui. Tocmai am terminat de citit cartea lui Philip Yancey „Isus pe care nu L-am cunoscut” unde, tangential, era atins subiectul Predicii de pe munte si importanta acesteia in viata noastra. Am decis sa studiez cat pot de mult si de profund Predica de pe munte, convins fiind ca in ea pot gasi „cheia fericirii”, asadar citirea cartii dvs. reprezinta al doilea pas in decizia mea, dupa ce voi fi citit si rascitit Predica de pe munte.
acum vreo 7 ani, cand aveam cam 18 ani, am reusit sa memorez integral textul Predicii de pe munte si sa-l reproduc chiar si pe sarite; pe atunci, eram motivat sa castig un concurs biblic. Si l-am castigat. Se pare ca revin la acel text, acum cu alta motivatie.
fiti binecuvantat!
eu m-am miscat mai repede decat acest preview 🙂 si cartea e deja ieri la mine acasa
http://www.risoprint.ro pentru petra
Foarte interesanta cartea… nici nu ma asteptam sa fie altfel.
O mica observatie insignifianta … la pagina 45 apare in preview: „In copilarie cantam UN mica piesa care insotea jocul.” … o greseala minora si fara importanta, dar care poate se mai poate corecta la timp…pt cei perfectionisti (eu nu sunt unul din ei).
Sper ca nu am fost inteles gresit.
Multe binecuvantari dvs, si celor care vor citi cartea!
Mulţumesc de apreciere…
da, ştiu, la fiecare text păţesc aşa … cu toate că aici au fost trei corecturi…
Pingback: Site-ul “Ratio et Revelatio” este gata! De unde poate fi comandat comentariul “Înconjurînd Muntele Fericirilor”? | Marius Cruceru
Pingback: Două recenzii la “Înconjurînd Muntele Fericirilor” | Marius Cruceru