A fost Dietrich Bonhoeffer evanghelic?

Nu!

Poate fi citit de evanghelici?

Da!

Am tot fost întrebat în aceste zile de ce dau atît de multă atenție și organizez și un pelerinaj în memoria unui personaj atît de controversat? A fost acuzat de multe lucruri: conspirația împotriva lui Hitler, o teologie dubioasă, a fost bănuit chiar de aplecări homosexuale (pentru că nu a fost căsătorit niciodată!).

Scriptura ne învață ”cercetați toate lucrurile și luați ce este bun!”. Ce să mai spunem de John Stott, C. K. Chesterton (care a fost catolic), C. S. Lewis, Billy Graham, Karl Barth, Alister McGrath și alții și alții. Unii sînt evoluționiști, alții nu cred în iad, alții cred în pămîntul bătrîn, iar Spurgeon a fumat. Amîn discuțiile asupra fiecăruia dintre aceștia sau alții.

Iată mai jos o discuție interesantă despre Bonhoeffer, cu toate luminile și umbrele lui:

Cu siguranță sînt multe pasaje memorabile în scrierile lui Dietrich Bonhoeffer, ce să mai spunem de curajul lui de a sta lîngă poporul german în acele momente atît de dificile! Admir deciziile sale cu adevărat pline de eroism, moartea senină, modul în care a înțeles să ridice sabia, de sabie căzînd apoi, asumîndu-și consecințele deciziilor sale.

Ca în dreptul oricărui autor, așa cum ne-a sfătuit chiar John Stott în 1995, îmi pun ochelarii cu filtre teologice, sînt atent la tot ce citesc, strecor și nu mănînc ce nu este digerabil. La fel fac cu orice autor, cu orice text.

Albert Mohler în ultimele 8 minute rezumă  excelent semnalele de alarmă pe care trebuie să le avem în vedere în momentul în care ne apropiem de un autor ca Dietrich Bonhoeffer, despre care nu trebuie să uităm că a fost un produs al epocii sale, rod al formării teologice din acele vremuri cînd teologia liberală se simțea încă extrem de bine.

La fel trebuie să citim, cu multe filtre, biografia extrem de spumoasă și roz pe care o scrie Eric Metaxas despre Bonhoeffer.

Cu filtru, cu filtru și la Metaxas:

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în cugetări de pe bicicletă, Mitraliera cu cărţi, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la A fost Dietrich Bonhoeffer evanghelic?

  1. Vasile zice:

    Nu vă supăraţi de întrebare, dar ce înseamnă ‘cred în pămîntul bătrîn’? Eu ştiu că în aşa ceva nu crezi, aşa cum nu crezi nici în legea gravitaţiei. Nu trebuie să credeţi că eu am 51 de ani că vă uitaţi în cartea de identitate sau în paşaport sau mă căutaţi în baza de date de la evidenţa populaţiei. ‘Cartea de identitate’ a Pămîntului ne spune ce vîrstă are şi oameni de ştiinţă competenţi s-au ocupat să explice acest lucru. Pot să cred că Dumneavoastră aveţi doar 7 ani sau că mama mea s-a născut aseară, dar realitatea e alta. Ştiinţa îşi îmbunătăţeşte metodele şi obţine rezultate din ce în ce mai corecte. Din acea înşiruire eu înţeleg că pentru creştinii pocăiţi e tot un drac dacă eşti evoluţionist, nu crezi în iad, fumezi sau nu crezi că Pămîntul are 7000 de ani. Avem voie să credem că Pămîntul se învîrte în jurul Soarelui că nu scrie asta în Biblie, că relativitatea e corectă că nici asta nu scrie sau că Universul asta e mare rău de tot?? De ce cînd mergi la o biserică de creştini pocăiţi trebuie să accepţi la pachet cu altele că lumea a apărut acum 7000 de ani şi că evoluţia e un fals??? Au acei pastorii şi credincioşii de acolo competenţe prin care să afirme astfel de lucruri cu atîta siguranţă?? De ce după cîteva vizite te preia un credincios care e om de treabă dar care încearcă să-ţi explice printre multe alte lucruri bune şi că o parte a ştiinţei pe care ai învăţat-o în scoală e falsă?? Vă întreb pe Dumneavoastră că vă ştiu om serios şi cu scaun la cap. Nu vă supăraţi pe mine dar eu una am vorbit cu un prieten creştin şi alta găsesc în adunările pe unde caut şi eu un răspuns care să mă ajute să mor în pace. Fiul lui Dumnezeu Iisus Cristos nu a spus în ce teorii să credem şi în care sa nu credem, ci să credem în Dînsul. Sper că nu v-am supărat. Cu deosebită stimă, Vasile.

  2. F.D. zice:

    Nu ești creștin dacă crezi în evoluționism.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.