Impresii după Congres

La sfîrșitul săptămînii trecute a avut loc la Detroit Congresul Asociației Bisericilor Creștine Baptiste Române din Statele Unite și Canada.

L-am așteptat cu nerăbdare. Am revăzut prieteni vechi, tineri, acum tați și mame, care au trecut prin misiunile Countryside din 1998 încoace, pastori pe care i-am cunoscut în țară, prieteni pe care i-am cunoscut aici în urmă cu ani de zile și mi-am făcut prieteni noi sau am re-cunoscut prieteni care mi-au stat în față prin ferestre opace (windows 🙂 ).

Cineva a venit la mine și mi-a spus doar atît: Bartimeu (porecla pe care o folosește scriind pe acest blog). Am auzit des fraze de genul: și eu vă citesc blogul sau acum vă văd în carne și oase (mai mult carne 🙂 )

Am întîlnit oameni despre care auzisem demult sau deja corespondasem cu ani înainte. A meritat fiecare clipă petrecută între prieteni și neprieteni. Mi-am întîlnit rude pe care nu le văzusem niciodată, ne-am revăzut cu cei dragi.

Mai fusesem cu ani înainte la astfel de Congrese, dar acesta a fost cu totul altfel. Este dovada că românii din emigrație nu trăiesc degeaba printre americani. Se poate! Se poate să nu pierzi lucrurile bune care țin de identitatea românească și se poate să învățăm și cîte ceva bun de la culturile în care ne-a semănat Dumnezeu.

1. Congresul a fost organizat impecabil. Felicitări pastorului Sorin Covaci pentru tot efortul. I-am spus soției lui: în spatele oricărui om de succes stă o soție obosită și o soacră mirată. Mesele, sesiunile, punctele la program… toate desfășurate într-un ritm perfect. Programe de cîte trei ore au fost coordonate la minut. A ținut totul în frîu ca un adevărat manager, iar la urmă căra scaune ca un adevărat slujitor, alături de portari.

2. N-au mai fost cascade de predici și din această cauză, mai ales în prima zi, oamenii au stat în sală, nu cum se întîmpla la alte congrese cînd jumătate dintre participanți făceau politică bisericească pe holuri. Aici trebuie felicitat comitetul executiv coordonat de pastorul Daniel Brînzei care au învățat să spună un NU americănesc tuturor solicitanților la cuvînt, tot felul de guriști și maneliști care aveau cîte un punctuleț la program. Bravo! Deci se poate! Eh, au mai scăpat vreo două bucățele care puteau fi scoase, dar era prea de tot: se termina totul prea devreme 🙂

3. Au existat și rapoarte misionare și nelipsitul punct al surorilor, dar parcă de data asta a fost altfel, mai scurt, mai concis, cîntarea sorei de 80 de ani a fost chiar emoționantă, iar fiica fratelui Zdrînc a reușit un glissando ascendent chiar remarcabil în cîntarea în stil romanță pe care a cîntat-o.

4. N-a mai existat separat un program al tinerilor. Un semn bun. De ce? Dacă este nevoie mă explic. Dar cred că tinerii au fost mulțumiți cu felul în care au contribuit la program.

5. Fanfara, uneori dezacordată, mai ales spre sfîrșit, a făcut o treabă de nota 8-9 pe o scară pînă la 10. Corul Agape în schimb s-a depășit pe sine. În prima seară au cîntat aproape impecabil. Un alt lucru remarcabil este că dirijorii nu s-au certat între ei pe pupitru, ci și-au dat întîietate unul altuia într-o înțelegere de mirare pentru oameni atît de încărcați de talente. N-a lipsit muzica clasică. Admirabil grupul de viori care a interpretat Vivaldi. Mi se pare mie sau fiul fratelui Cure seamănă odată cu înaintarea în vîrstă tot mai mult cu tatăl său?

6. Fiecare dintre cei care au luat cuvîntul s-a menținut în limitele de timp, dar și în cadrul subiectului propus: Familia. Cred că subiectul a fost foarte bine ales. Din nou felicitări comitetului executiv.

7. Seminarul de sîmbătă a fost unul dintre momentele cele mai bune ale întregii manifestări. Este prima dată cînd se face așa ceva. S-a discutat despre cîțiva cartofi fierbinți: divorțul, muzica, prăpastia dintre generații, cum vor supraviețui bisericile românești în emigrație, bilingvismul, biculturalismul, integrarea în cultura americană, vom mai vorbi oare limba română în bisericile din emigrație etc. Relaxarea lui Daniel Brînzei și tonul calm, dar cu fermitate în moderare, a transformat o potențială întîlnire tensionată într-un dialog seminal. Sper ca în cel puțin trei domenii: familia, muzica și bilingvismul să putem ajuta ca universitate.

8. Spre marea mea bucurie și mirare, deși în cîteva biserici sînt probleme serioase, nu s-a prea făcut politică bisericească de după stîlp. Prea puțin s-a stat pe holuri, pentru că programul a fost scurt, bine ținut în frîu și oamenii nu prea au avut timp să piardă vremea cu discuții în dreptul unor lucruri pe care și așa nu le pot rezolva.

9. Aseară la una dintre cafenelele deținute de unul dintre tinerii din Detroit s-a desfășurat un concert de muzică, pian și vioară, cu un evantai stilistic care a mers pînă la jazz. Și acest eveniment a fost în premieră din cîte știu eu. Azi unii dintre cei care au rămas au mers la ce se putea… la ce oare….MICI!!!! 🙂

10. Una peste alta și unul lîngă altul, cred că al 98-lea congres al baptiștilor de pe continentul american a fost unul dintre cele mai reușite evenimente de acest tip la care am participat. Poate învățăm și noi ceva.

Puncte negative? Sînt sigur că au fost și din aceia care le-au descoperit. Eu am fost cu soția, poate că din această pricină nu am văzut prea multe și cele pe care le-am văzut le-am spus organizatorilor, cărora le urez odihnă plăcută lîngă groapa financiară pe care le-am lăsat-o, groapă care sper să se umple cît mai repede.

Drum bun tuturor celor care se întorc spre casă, inclusiv noi… peste cîteva ore.

UPDATE: AICI ÎNREGISTRĂRI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Impresii după Congres

  1. barthimeu zice:

    Stimate domn Marius!
    E 1:10 am (ET) ! Mai sunteti prin zona?
    Am incercat sa va contactez, sunind la gazda dvs (pentru „o tacla”), dar fara succes.
    Poate cu alta ocazie!
    Drum bun…si zbor fara glouri…de aer!
    Al dvs Barthimeu…cu „h” !

  2. barthimeu zice:

    Scuze,
    …” fara goluri”!

  3. Marius David zice:

    New York, frate!
    Ne pregătim de decolare spre țară.
    Domnul să ne ajute.
    Poate ne vedem aici sau, cine știe… DINCOLO!

  4. daurel zice:

    „In spatele oricarui om … o sotie obosita si o soacra mirata”
    S-o tin minte…

  5. elisa zice:

    Chiar ma miram „cit de pozitiv” ati vazut totul…Natalia era de vina. 🙂
    Asta inseamna „Dar de la Domnul”o sotie care da linistea, pacea si bucuria.
    Si eu care credeam ca v-ati insusit bine spiritul american. 🙂

  6. Sorin Covaci zice:

    Marius,

    Multumesc pentru cooperare si pentru cuvintele de apreciere.

  7. florian guler zice:

    Apreciez observatiile dumneavoastra in legatura cu congresul de la Detroit, ele confirma sensul de nou ca sa nu zic inedit, a multora dintre cei de aici, in organizarea si desfasurarea evenimentului.
    Felicitarile sunt binevenite pentru organizatori si ma bucur ca noua turnura s-a produs aici la Detroit, despre care se spune ca este un oras pe moarte, cu aproape 3 din 10 oameni someri.
    Detroit a fost intr-un anumit fel „leaganul” baptistilor romani din America.
    Observatiile privitoare la calitatea si atmosfera „programului” le apreciez in mod deosebit pe cele legate de corul Agape, care are o viziune nu doar originala dar pilduitoare in ce priveste tinuta spirituala a cantaretilor si dirijorilor. S-au cantat 8 cantari si au dirijat 6 dirijori. Dirijorii si- au dat intaietate fara sa se tina seama de proportia efortului in pregatirea repertoriului. A fost oarecum ca si la impartirea prazii de razboi din vremea lui David. Au fost facuti partasi si cei care au satat la calabalacuri. Bravo lor. florian, Detroit

  8. fam. Bragaru zice:

    Ne-am dorit mult să fim la Convenție, în special, pentru tema aleasă. După ce am urmărit on-line, ne-am reproșat absența. „Jos pălăria”! Profesioniști în vorbire, în organizare, și nu ne îndoim, în trăire – „omul bun scoate lucruri bune din visteria inimii lui”. Matei cu pasiunea, Daniel cu șugubimea, Marius cu concretimea, Pitt cu strictimea, Titi cu mulțumirea, Sorin cu orînduirea – o generație de la care avem ce învăța.
    O echipă în acest format e strictul necesar al bisericilor de pretutindeni. Ce frumos! Am împăca toți enoriașii…
    Dragă Marius suntem cu ochii pe tine, te urmărim pe blog (am avut și dubii într-o vreme), pe pagina tineret Iris. Dacă-i ști cîte coincidențe avem în felul de a fi și de a face unele lucruri (ce am apucat să detectăm din predicile și discursurile tale) ți-ai dori și tu cel puțin o părtășie… Fii binecuvîntat tu și biserica din casa ta!

  9. Dorian C zice:

    Reblogged this on Trezire si Restaurare and commented:
    De luat aminte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.