Serile Iris – Creștinul secolului 21 și comunitatea sa eclesială/Biserica

sursa Sabin Gherman

sursa Sabin Gherman

 

Dacă ne-am modificat concepția despre noi înșine, atunci în logică urgentă ne modificăm imaginea despre asocierile dintre noi. Noile eclesiologii sînt marcate acum de noua noastră imagine de sine. Dacă intră în concurență confortul față de caracterul nostru, atunci probabil persoana eclesială degenerează în individul consumator. Globalizarea, urbanizarea, consumerismul, toate acestea și alte fenomene ale contemporaneității au creat noi comunități eclesiale, noi regrupări, care dau socoteală mai degrabă sociologiei decît eclesiologiei ortodoxe. Noile liturghii se petrec pe sticlă, noua biserică este biserica de pe sofa. Creștinul secolului XXI este în pericolul de-comunizării, de-eclesializării sau în pericolul de a face parte din comunități pseudo-eclesiale, cu false speranțe că acestea vor fi relevante pentru necredinciosul secolului XXI.

Ne curtează o mulțime de modele eclesiale. Modele teoretice și soluții practice, fără ca acestea din urmă să fie înrădăcinate în vreo doctrină, fie aceasta sănătoasă sau nu. Unele soluții practice pentru dezvoltările eclesiale contemporane vin din afara modelelor teologice. Sînt soluții împrumutate din bussiness, din organizarea marilor firme (vezi Willow Creek), din sociologie (vezi Saddle Back), din industria spectacolului (vezi Joel Osteen) și altele.

Disperarea născută din golirea bisericilor tradiționale și tradiționaliste ne creează coșmaruri, iar aceste coșmaruri, iar din aceste coșmaruri vin în realitate adevărați monștri, struțo-cămile.

Sîmbătă la Biserica nr. din Tîrgu Mureș, strada Libertății, orele 18.00 și Duminică la Iris, strada Sobarilor, în Cluj, vom încerca, cu începere tot de la orele 18.00, să vedem și alte motive pentru care trebuie să rezistăm unor mode și modele eclesiale. Soluții? Luminițe de la capătul tunelului escatologic?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, inventarul stricaciunilor spirituale, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Serile Iris – Creștinul secolului 21 și comunitatea sa eclesială/Biserica

  1. Dumnezeu sa binecuvanteze cu inspiratie slujitori!

  2. Adrian Burghelea zice:

    Fr Marius ,nu s-a ajuns aici „peste noapte „…
    Nu doresc a vorbi de rau pe mai marii adunarilor , dar cred ca crizele in adunari se datoreaza si conducerilor. Aici -in conduceri – are loc si componenta conducatorilor , si forma ,si viziunea ….
    Ati amintit on acest „micutz ” articol si despre unele „imprumuturi ” care au influientat vizibil viata adunarilor….si as adauga aici cu si fara permisiunea dvs , si ceea ce aduce summit-urile BIG …
    Se prea poate ca unii care imi vor citi comentariul sa se supere pe „mandea „, dar …asta e.
    Dvs cunoasteti mai bine ca mine starea din adunarile Domnului Isus…
    Si ca sa nu se supere cei care conduc , da , crizele sunt generate si de masele de credinciosi…si nu numai de conducatori.
    ” Fratilor ce sa facem ?” …
    O intrebare ce trebuie pusa unii altora in fata Domnului Isus . Doar Domnul stie ce trebuie facut ca nu cumva sa asistam la tragedii…. pentru ca nu-i decat un „pas ” ce poate fi o pra”pas”tie intre ceea ce a intentionat Domnul Isus sa fie Biserica si ceea ce este descris in cartea Descoperilor lui Dumnezeu prin Domnul Isus ….si putem vedea cum starea Adunarilor poate foarte usor decadea de la ” aleasa Doamna „.(a-3-a ep a lui Ioan)…la „judecata curvei celei mari ” ( Apoc cap 17).
    Daca am gresit , va rog sa ma corectati si mustrati , ptr a ma pocai .

  3. Cornelia zice:

    Ați putea să îmi spuneți, vă rog, unde a fost făcută fotografia? Mulțumesc.

  4. Adrian Buzoianu zice:

    Am dat frau liber gandurilor, dar via email. Astept dezelegare si canon.

  5. Pingback: Serile Iris – Creștinul secolului XXI și celelalte căi (credințe) – Toleranță versus Dragoste | Marius Cruceru

  6. Pingback: Cu Irisul deschis 2016/2017 – Tematica CREȘTIN ÎN SECOLUL XXI | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.