#REZIST – Biserica – ziua 27

Astăzi și mîine voi vorbi despre Creștinul secolului XXI și comunitatea sa eclesială. Dificil subiect.

sursa www.boatdesign.net 

Dacă ne-am modificat concepția despre noi înșine, atunci în logică urgentă ne modificăm imaginea despre asocierile dintre noi. Noile eclesiologii sînt marcate acum de noua noastră imagine de sine. Dacă intră în concurență confortul față de caracterul nostru, atunci probabil persoana eclesială degenerează în individul consumator. Globalizarea, urbanizarea, consumerismul, toate acestea și alte fenomene ale contemporaneității au creat noi comunități eclesiale, noi regrupări, care dau socoteală mai degrabă sociologiei decît eclesiologiei ortodoxe. Noile liturghii se petrec pe sticlă, noua biserică este biserica de pe sofa. Creștinul secolului XXI este în pericolul de-comunizării, de-eclesializării sau în pericolul de a face parte din comunități pseudo-eclesiale, cu false speranțe că acestea vor fi relevante pentru necredinciosul secolului XXI.

Ne curtează o mulțime de modele eclesiale. Modele teoretice și soluții practice, fără ca acestea din urmă să fie înrădăcinate în vreo doctrină, fie aceasta sănătoasă sau nu. Unele soluții practice pentru dezvoltările eclesiale contemporane vin din afara modelelor teologice. Sînt soluții împrumutate din bussiness, din organizarea marilor firme (vezi Willow Creek), din sociologie (vezi Saddle Back), din industria spectacolului (vezi Joel Osteen) și altele, modele care pornesc de obicei de la perspectiva consumeristă și de marketing agresiv asupra potențialului enoriaș.

Disperarea născută din golirea bisericilor tradiționale și tradiționaliste ne creează coșmaruri, iar aceste coșmaruri, iar din aceste coșmaruri vin în realitate adevărați monștri, struțo-cămile.

Prelegerea este finalizată astăzi, dar …

Astăzi #REZIST pentru bisericile care doresc să își păstreze identitatea în lumina ontologiei pe care ne-o circumscriu Scripturile.

Astăzi #REZIST pentru acei teologi care își muncesc Bibliile și mințile ca să articuleze modele teologice din care să deducem aplicațiile în viață.

Astăzi #REZIST împotriva celor care leagă rana poporului cu ușurință, pretinzînd că au soluțiile definitive pentru reumplerea bisericilor. Și oare reumplerea bisericilor de beton ar trebui să fie scopul Bisericii vii?

Astăzi #REZIST împotriva modelelor eclesiale împrumutate de pe aiurea, copii nereușite și implementate prost în spațiul cultural românesc. Scăpăm odată și de cîntecelele alea împrumutate și traduse prost, ca  Oceans sau Jdemii de motive sau cum e aia?

Astăzi #REZIST împotriva eclesiologiilor de urgență și disperare realizate în dauna unei gîndiri teologice întemeiate corect.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.