Am cumpărat discul Norei Jones imediat ce a apărut. Eram în Statele Unite, în North Carolina, şi discul abia se lansase, era „cald”. Ascultasem pe unul dintre posturile mele preferate, Smooth Jazz FM, I don’t know why…
După ce am ascultat întreg albumul, mi-a rămas în urechi melodia Lonestar…
Fascinantă, obsedantă, dar atît de adînc tristă, deşi rosteşte despre înalturi.
Iată melodia
dacă nu merge acest link direct, încercaţi aici
Iată şi versurile cu acordurile
C F C
Lonestar, where are you out tonight?
G E Am Am7/G D7/F#
This feeling I’m trying to fight
G E Am Am7/G D7/F#It’s dark and i think that I would give anything
F G C
For you to shine down on me
C F C
How far you are I just don’t knowG E Am Am7/G D7/F#
The distance I’m willing to goG E Am Am7/G D7/F#
I pick up a stone that i cast to the sky
F G CHoping for some kind of sign
C F C
Lonestar, where are you out tonight?
G E Am Am7/G D7/F#
This feeling i’m trying to fight
G E Am Am7/G D7/F#It’s dark and i think that I would give anything
F G Am Am7/G D7/F#
For you to shine down on me
F (hold) G (hold) C (hold)
For you to shine down on me
Am învăţat-o imediat, am cîntat-o gazdelor mele.
Mi-au spus că am un „accient” oribil în engleză, chestiune care s-a păstrat pînă în ziua de azi, dar că atunci cînd cînt, ca prin minune, accentul puternic de est-european dispare…. 🙂
Am tot cîntat melodia asta… şi a început să mă deranjeze ceva… totul se oprea sub stele, sub stea.
Atunci mi-a venit în cap ceva care mi-a înseninat gîndurile şi privirile.
Imediat ce am terminat de cîntat melodia, am început să cînt în româneşte…
Sus, deasupra stelelor…
E mulţimea sfinţilor…
Melodia este mozartiană, versurile… naive, simple, dar atmosfera s-a destins, tensiunea a dispărut, notele jucăuşe ale austriacului ne-au scos din mood-ul lui Norah…
Cuplul care stătea şi asculta Mozart în Do major cu un Do7mărit la un moment dat 🙂 m-a întrebat cam ce ar însemna ce cînt în româneşte.
Le-am tradus…
„Totdeauna să cînţi aceste două melodii împreună, numai împreună…. este aşa o ciocnire de lumi, de mentalităţi”
Da … este umbra de sub stea şi vederea de dincolo de stele…
De atunci am început să mă gîndesc cum anume mă pot relaţiona la cultura dimprejurul meu, să uit ce ascult, să nu mai ascult muzică „nepocăiască”? (Trebuie să fii afon complet şi neapărat trebuie să nu ai cunoştinţe de limba engleză să nu îţi placă Lonestar… )
Sau încerc de fiecare dată să îmi recuperez paradigma, să nu mă las „furat.. ”
Nu mai citesc nimic în afară de Biblie?
Ba da, şi după ce voi fi umblat pe drumul Ierihonului, mă întorc tot timpul înapoi în Ierusalim…
la mine nu merge niciunul din clipuri, dar am cautat sa ascult pe youtube melodia. nu imi place. e genul de melodie pe care nu as asculta-o si a doua oara. nu imi place in general ce canta ea. cunostinte de limba engleza am, si nu cred ca sunt tocmai afona. : )) o fi vorba iar de gusturi? : ))
se poate, draga Elior,
nici mie nu îmi place, este vorba de opoziţia dintre cele două mesaje. unul ne aruncă pînă la stele, celălalt dincolo de ele.
eu ascult foarte multă muzică care nu îmi place căutînd după diferite lucruri şi căutînd să învăţ.
Dar ce trebuie sa stim mai bine, drumul Ieruhonului sau strazile Ierusalimului?
se pare că Domnul a călcat şi pe unele şi pe altel cît a fost pe pămînt.
foarte reusita melodia,cu o nota puternica de romantism.
Foarte buna melodia, multumim.
Dar si radioul de care aminteati http://smoothjazz.huguesmedia.com/ are melodii bune, relaxante. In dupa amiezile de iarna, cu un ceai cu miere cald (fie el si pentru rinichi 🙂 ), merge de minune.
am ascultat smooth jazz cînd scriam la teza de doctorat, de asta nu pot asculta mult, că îmi vine rău cînd îmi aduc aminte de „chinurile facerii” şi de duşmanul meu Augustin de Hippo!
Pur si simplu superba !!! Multumesc foarte mult de a fi impartasit-o !
Fr.Marius,
cum am ajuns oare sa ne placa cintaretele de muzica erotica?
Numai atit ne-a mai ramas?
Si sa ne mai miram ca suntem de „mirul lumii” ,
nu de mirul Mariei Magdalena.
unde-s cîntăreţele de muzică erotică, Elisa?
n-avem aşa
Daca o cintareata este in lume, este pentru lume; avem si noi cintaretii nostrii; mie nu mi-e drag sa-i ascult pe cei care slujesc la alt stapin si prefer sa ascult pe fratii mei in Domnul.
@ Elisa:
Nu cred ca Norah este o cantareata de muzica erotica, ci de jazz, soul si blues, asa cum reiese si din muzica si biografia ei. Este adevarat ca acest gen de muzica este unul mai aparte. Jazz-ul isi are originea in muzica Gospel, care la inceput a fost muzica crestina, cantata de afroamericanii care lucrau ca sclavi pe plantatiile din sudul Statelor Unite ale Americii.
Insa este foarte adevarat ca un lucru nobil la origine poate fi pervertit, i se poate deturna scopul initial si sa devina un vehicul al lumii.
Cred ca muzica ne-a fost daruita de Dumnezeu ca sa-L laudam pe El, sa intram, -macar intr-o mica masura, – in atmosfera Cerului.
Apreciez la Norah autenticitatea ei, ceva ce ne lipseste noua, noua evanghelicilor. (Am citit ca se trage dintr-o familie de artisti, tatal fiind cantaret la sitar, un instrument traditional indian.) Noi avem talente incontestabile, dar, dupa umila mea parere, prea adesea muzica asa zis crestina are un iz de facatura, de facil, de artificial, de lipsa de inspiratie: ritmuri electronice si versuri trase de par…Trebuie sa recunoastem insa ca inspiratia si adevaratii cantareti, nu sunt chiar pe toate drumurile.
Si ar mai fi si o foarte mare dilema: cum sa avem cantareti crestini, in acelasi timp talentati si inspirati dar care sa fie si crestini devotati, care sa-L iubeasca pe Dumnezeu ? Cred ca acestia sunt daruri pe care Domnul Isus le face bisericii Sale. Niculita Moldoveanu a fost unul din acestia…si a confirmat prin viata lui ca se poate, dar ca din nefericire acestia sunt atat de rari.
Nu vreau sa spun prin asta ca doar acesti cantareti talentati pot sa-L laude pe Domnul. Toti credinciosii cu inima buna pot sa-L laude.
Si un ultim lucru, vis-à-vis de muzica Norei Jones: consider ca in fata unei prestatii admirabile, care nu are la o prima vedere conotatii vizibil pacatoase, putem sa cercetam…si pastram ce este bun…, sa invatam si sa vrem sa facem si noi mai bine si mai de calitate. Scuze pentru interventia prea lunga!
multumesc, TEodor, pentru lămuriri, cred că erau necesare.
le-ai spus mai bine ca mine 🙂
Oare cu ce s-or fi deosebit viteii adusi ca jertfa lui Baal de cei inchinati lui Iahve? Nu cred ca se deosebeau cu nimic din punct de vedere „tehnic”. Adica nu erau „urati” din cauza dumnezeului caruia erau dedicati. Ba chiar puteau fi mai frumosi. Insa tocmai de aici putea izvori marea putere de seductie a zeului…
P.S. – Piesa e superba.
Pingback: Psalm, închipuire sau imaginaţie?, două posibile atitudini muzicale faţă de stele « La patratosu