Update: cei cinci accidentaţi. Au avut viteză sau nu? LATER UPDATE: operaţia lui Ghiţă

Ieri a fost operat Claudiu Rarău. A fost o întîmplare simpatică de care s-au mirat şi medicii. Aveau o singură tijă. Trebuia trimis unul dintre cei doi.

La un moment dat medicul ortoped spune:

Trimite-l pe unul dintre ei, pe oricare..

Într-o inspiraţie de moment a fost trimis Cladiu, dacă ar fi fost trimis Ghiţă, tija nu s-ar fi potrivit, el fiind cu un cap mai înalt decît Claudiu, deci şi cu femurul mai lung.

Starea postoperatorie a lui Claudiu a dat ceva emoţii, medicilor care s-au temut de o embolie pulmonară, întîmplare care a produs o tragedie cîteva luni în urmă în acelaşi spital.

Acum Claudiu este bine, este în afara oricărui pericol şi va fi transferat la Ortopedie II. Avantajul noii tije de osteosinteză este că îi va permite să se ridice din pat şi să umble cu cadrul foarte curînd, fără a sta la pat, ancorat în greutăţi, cum se întîmpla pînă acum. De ce a fost nevoie de o tijă atît de scumpă? Pentru că nu este o simplă fractură. Impactul a fost atît de mare încît „osul a explodat în mărunte bucăţele” care trebuie adunate, puse la loc şi consolidate.

Ghiţă va intra în operaţie azi la ora 12.00. Tija pe măsura lui va sosi în următoarea jumătate de oră.

Este bine să ne rugăm pentru ei.

Petru se vindecă bine şi a trecut peste starea iniţială de şoc. Să ne rugăm şi pentru operaţia lui, care va avea loc luni.

Ionuţ Trufan şi Cristi Panea sînt cei care se vindecă cel mai repede, atît de repede încît Cristi ne scrie pe blog următoarele:

Mulţumim pt tot. Akuma va intra ghiţa la operaţie. Va scriu k mana dreapta si din inima.

Ieri ne-am întrebat cu toţii: au avut viteză sau nu?

Cînd am vorbit cu Ghiţă mi-a spus:

„Eram în viteza a IV-a, nu aveam mai mult de 90, dar am ocolit o groapă mare, apoi am dat în alta şi din momentul acela maşina s-a dezechilibrat… „

Cei care au venit la faţa locului, inclusiv proprietarul maşinii, au găsit cutia într-adevăr în viteza a IV-a. N-ar fi putut avea viteză foarte mare decît cu un motor extrem de turat.

Ce s-a întîmplat de fapt? Ar trebui să îi întrebăm şi pe cei de la drumuri. Am o vagă senzaţie că astăzi gropile acelea sînt acoperite în grabă. Deci au scăpat! Va fi totul în cîrca băieţilor! Se mai poate face ceva? Nu ştiu!

Numai cine circulă pe drumurile din România ştie ce canyoane întîlnim şi cîte pene am reparat din cauza îndoirii genţilor. Concluzia? Vina şoferilor!

Am în jur de 550.000 de km „la bord” şi nu o singură dată a fost în situaţia lui Ghiţă. Am avut de ales într-o groapă în care mi-am lovit baia de ulei şi mi-am desprins toba şi o ocolire riscantă, între un crater în care mi-am distrus cutia de viteze a unui Golf II, o cutie care mergea ceas, intra în viteză mişcată cu un singur deget, şi un derapaj incontrolabil la Izvorul Crişului.

Ce s-a întîmplat? Dumnezeu ne-a păzit, aşa cum i-am păzit şi pe ei.

LATER UPDATE:

Ghiţă a ieşit din operaţie. O operaţie mult mai complicată decît s-a prevăzut. A durat cîteva ore şi a pierdut mult sînge.

Medicii au trebuit să scoată aşchiile dintre părţile de femur fracturate. Tija sosită s-a potrivit şi

Starea lui este stabilă, dar este în Terapie intensivă. Este crucială această noapte.

Urgenţa rămîne în continuare donarea de sînge A 2 negativ.

Să continuăm să ne rugăm pentru starea lor.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Fabrica de barbati, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Update: cei cinci accidentaţi. Au avut viteză sau nu? LATER UPDATE: operaţia lui Ghiţă

 1. Patrix zice:

  Sa-i dea in judecata pe cei de la Drumuri.
  Poate recupereaza ceva.

 2. Esential zice:

  Eu nu am circulat in ultima vreme inspre alesd, dar am circulat spre salonta si beius…SI SUNT DRUMURI GROAZNICE, TERIBIL DE PROASTE. Cu siguranta nici drumul spre alesd nu face exceptie.

  Daca vina va pica in carca baietilor, mare lasitate din partea celor de la Drumuri Publice….

  • Marius David zice:

   şi ce-ar fi nou în laşitatea celor de la Drumuri?
   Cîte accidente nu s-au întîmplat din cauza gropilor?

   În biserică în urmă cu cîţiva ani am avut un accident cumplit din cauza unei gropi.

  • Iancsi zice:

   Am o prounere in eventualitatea schimbarii numelui judetului Bior. Cred cel mai potrivit este „Groapa”.
   Am fost recent si am ramas profund impresionant de ce am vazut acolo. Chiar si Oradea are multe drumuri sparte. Inainte de Intre Selgros si Proges este o groapa urata in care poti sa iti rupi masina.

 3. cornel albu zice:

  am fost foarte recent chiar saptamana trecuta de la cj la oradea e drept ca drumul e groaznic intre aseu si tinaud si tb sa selectezi gropile in care sa dai e drept primaria ar tb sanctionata si dc nu data in judecata…insa fac o remarca pe viitor pt altii daca nu ai experienta de sofat mai ales pe drumurile din RO nu te incumeta la drumuri lungi mai degraba ia un tren

  • Marius David zice:

   Da, sînt gropi imense, dacădai în unele îţi poate sări roata, sînt anunţate, este adevărat, dar nu ai idee la ce te poţi aştepta,
   Ieri am trecut de două ori pe acolo. am văzut gropile, maşina, capul de pod, urmele de frînare, toate sînt încă acolo.
   Terifiant.
   Acolo au fsot 10000 de îngeri păzitori aşezaţi în plutoane şi batalioane

 4. Micul teolog zice:

  Multumesc si ii sunt recunoscator soferului de pe cisterna, pt ca a stiut sa evite impactul care putea duce la o mare tragedie. P.s. Va scriu din spital, de pe mobil. Tot cu mana dreapta, si tot din inima.

 5. elisa zice:

  Domnul sa fie slavit!
  Aleluia!

 6. Micul teolog zice:

  Suntem in a 4-a zi de spitalizare. Domnul este prea bun cu noi si ne recuperam repede. Rugati-va sa nu apara complicaţiile de dupa operaţii. Va iubim.

 7. pakeha zice:

  Ma gindesc uneori de ce natiile care au probleme persistente in anumite domenii,nerezolvate de la an la an, nu iau o mica pauza,cu o punga de gheata la cap,sa-si puna citeva intrebari simple de genul: „De ce?”. E ceva putred cu desavirsire,care sfideaza normalul.Tara in care traiesc are o suprafata un pic mai mare ca a romaniei,cu un teren mult mai accidentat,si cu o populatie in jur de 5 milioane.Dilematic ramine cum nu gasesti gropi nici macar in drumurile din paduri,de ce fiecare lucrare publica e semnalizata cu panouri electronice si camioane care nasc conuri rutiere unde vrei,cum au elicoptere care ridica accidentati in citeva minute dupa ce salvarea de la fata locului da un telefon,sau de ce la fiecare alarma falsa apar nelipsit trei masini de pompieri si doua de politie?Si mai enervant e faptul ca elicopterele cu pricina sint finantate de catre populatie prin donatii,iar companiile petroliere sint taxate serios de catre guvern pentru intretinerea drumurilor…Cam asta e starea lucrurilor la capatul lumii,la trei ore de zbor de antarctica!

 8. Nutu zice:

  Ca expert in asigurari generale,R.C.A. si de viata/accidente, eu il sfatuiesc pe proprietarul autoturismului implicat in accident ca in cazul in care autoturismul studentilor avea platita asigurarea obligatorie R.C.A.,(nu e nevoie de asig. CASCO), el sa notifice de urgentza evenimentul si urmarile lui la sediul sucursalei judetene a societatii respective de asigurari. Multi soferi nu stiu ca asigurarea RCA opereaza si in beneficiul ocupantilor autoturismului lor- chiar si cind sunt vinovati, soferul si proprietarul raspund civilmente, (si,poate, penal) pentru pagubele produse, fie materiale, fie morale/medicale. Dar cu conditia ca intre studentul sofer vinovat, sau proprietarul autoturismului, si cilalti 4 sudenti sa nu existe raporturi contractuale (de prestare de servicii de transport, de munca, de ex., sau de rudenie directa, sau ca ocupantii autoturismului sa-i fi achitat acestuia c/valoarea transportului cu autoturismul.
  Relatii suplimentare la tel. 0721.734.111

 9. Nutu zice:

  Se pot, de asemenea, solicita despagubiri, atit de catre proprietarul autoturismului, cit si de catre studenti, Directiei Drumurilor Judetene, sau Nationale, pentru starea deteriorata a drumului, determinanta, in producerea nemijlocita a accidentului, dar trebuie imediat pregatita, f. bine probatiunea, cu poze, filmari, declaratii cu martori, inclusiv declaratii luate agentilor de politie, SMURD, Salvare, Pompieri, mass-media, veniti la fatza locului accidentului.

  • michael zice:

   depinde si de continutul procesului verbal? daca politistul care a intocmit actul a identificat ca si cauza a accidentului groapa cu pricina?

 10. Nutu zice:

  cele patrui victime directe ale imprudentei/culpei conducatorului auto, cit si acesta si proprietarul autoturismului, pot emite pretentii si deschide actiune penala/civila si impotriva Directiei Drumurilor Judetene sau Nationale, fara insa sa renunte la beneficiile uzului asigurarii de raspundere civila auto (RCA), care este la indemina, este solvabila si al carei plafon este de 2 milioane euro.
  ATENTIE! Victimele, cind dau declaratii la politie/Parchet, sa specifice ca nu renunta la pretentiile civile fatza de proprietarul masinii si conducatorul ei auto, chiar daca isi vor retrage pretentiile penale fatza de conducatorul auto.

 11. Marius, bine că băieţii au scăpat cu viaţă, asta e cel mai important lucru, şi că nu e paralizat careva dintre ei.
  Crezi tu că e groapa vinovată? am păţit un accident mai rău pe drum ca-n palmă, atîta doar că aluneca şi şoferul, profesionist de altfel, nu a adaptat viteza la starea şoselei. A murit şi el şi persoana care era în faţă, iar eu am scăpat plin de fracturi şi scrijelit bine.
  Părerea mea e că nu are importanţă cine e vinovat, iar asta cu drumul nu e decît o cauză dintr-un lung şir. Toate au concurat cît să rezulte o tragedie. Dar nu de asta scriu acum.
  În cazul meu, după accident am fost mai rău decît înaintea lui. Băieţii, fiind studenţi la Emanuel, cu alte cuvinte membrii în biserica lui Cristos, trebuie să dea un sens pozitiv întregii poveşti. Cristos i-a înviat de două ori, cu alte cuvinte nu pentru un proces cu statul român i-a salvat Dumnezeu de la moarte.
  Spunea un comentator mai sus să încerce să recupereze ceva…, Doamne!- de parcă tabla aia nenorocită are vreo importanţă.
  Cel mai periculos lucru e să încerci să te minţi singur. Scriai undeva că şoferul, bietul de el, are mustrări de cuget etc., ceea ce e normal. Răul viitor nu vine de la el sau de la ei, ci de la cei care încearcă să-i disculpe fără noimă.
  Dacă dai vina pe drum, atunci trebuie să acceptăm că acolo ar fi trebuit să moară săptămînal măcar cîte unul din zona voastră. O adevărată hecatombă, nu?
  Părerea mea e că Dumnezeu i-a salvat cu un scop şi ei sunt aceia care vor afla, primii, ce plan are El cu fiecare din maşină. Cu alte cuvinte, e bine să facă dintr-o dramă, o binecuvîntare. E o simplă părere, nu mă executaţi!

  • Marius David zice:

   da, pentru noi nu prea are importanţă cine este vinovat, pentru asigurări, politiţie, spital are…
   şi costurile sînt imense.
   Sper să înveţe ce trebuie din experienţa asta, cum spui.

   Am încercat să vorbesc cu familia şi ceilalţi studenţi
   1. Să nu încerce o mîngîiere ieftină.
   2. să nu abuzeze de vizitare.
   Nu este bine nici pentru personal, nici pentru ei.
   Abţinerea de la vizită şi rugăciune cît cuprinde est emai bine acum,
   cît fac drumul pînă la spital şi înapoi este mai bine să pună genunchii la rugăciune.
   Sînt multe motive.

   O zi de spitalizare la Terapie intensivă este 500 de roni pe persoană, la secţii este 200 roni.
   fAceţi socotelile, de la ambulanţă, materiale, tratament etc.
   Sper să afle şi scopul de care spui… uneori Dumnezeu ţi-l descopere după 30 de ani, ca mie.

 12. bogdan zice:

  tragic ce s-a intimplat.. acum noi din fata calculatorului nu putem face mare lucru, decit o rugaciune. detalii despre accident nu cred ca mai sunt relevante… din dragoste pentru cetateni statul roman isi protejeaza incompetenta prin legi, si asa se face ca aceasta companie care se ocupa de drumuri nu poate fi data in judecata pentru cazuri de genul acesta. trist, dar este romanica noastra :(. cit despre sofer, orice am spune acum nu este relevant, ni se putea intimpla oricui, indiferent de numarul kilometrilor condusi sau avuti pe bord. cine stie ce a vrut Domnul sa le descopere, doar ei vor sti….sau poate nu.

 13. Marius David zice:

  Michael, chiar crezi că are rost întrebarea cu „arta şofatului”, dacă spui DA, eu îi dau drumul

 14. Daniel Bagosi zice:

  Ma alatur si eu celor care se roaga pentru studentii UEO. Domnul sa se atinga de ei si sa ii vindece, Amin!

 15. Nicu Oros zice:

  Il stiu doar pe Cristi Panea. A predicat la noi.

  Dar ma rog ptr toti/ Domnul sa-i ocroteasca !!!!

 16. Alin Cristea zice:

  Ceva știri recente despre starea studenților mai pot fi aruncate cititorilor?

  Sau iar e vorba de o chestiune internă a Universității Emanuel?

  Mai avem voie să ne implicăm?

 17. lucretia zice:

  Fr Marius ne puteti da informatii noi cu privire la starea de sanatate si nu numai a celor 5 studenti implicati in accidentul din 22 apr?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.