Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Sarcina sa lucreze gradina si s-o pazeasca i-a fost data lui Adam…nu Evei. Chiar si porunca de a nu minca i s-a dat tot lui, pe cind era inca singur.
Textul nu spune ca femeia a fost facuta sa ajute gradina ci sa il ajute pe Adam. Sa-l ajute banuiesc eu, la tot ce i s-a incredintat lui Adam sa faca.
Avem doua miini; si mina dreapta o ajuta pe mina stinga si invers. Miinile mele sint un ajutor potrivit una pentru alta.Sint lucruri pe care cu o mina le faci foarte greu sau nu poti chiar sa le faci de loc.
Daca vrei sa te uiti roata de pilda, sa supraveghezi un teren…nu poti singur decit daca te intorci roata si in momentul cind te intorci nu vezi ce ai in spate. Doi oameni pot privii roata si sa aiba terenul supravegheat 100%(360 de grade) in tot timpul.
Exista insa o ierarhie aleasa de Dumnezeu (cine ar indrazni sa o chestioneze?) ; si in ierarhia asta Dumnezeu i-a incredintat sarcini lui Adam…apoi i-a facut un ajutor potrivit ca sa le duca la indeplinire.
Adam si Eva pot argumenta cit vor intre ei cum sa faca un lucru, cum e mai bine…au tot dreptul sa o faca si unul si altul. Ce nu pot argumenta sint poruncile pe care Adam le-a primit de la Dumnezeu…si de care sint responsabili amindoi. Mincatul din pomul oprit a fost pedepsit: si amindoi au fost pedepsiti, semn ca Eva purta si ea din responsabilitatea lui Adam…
Nu stiu eu despre legi, dar daca pedeapsa a fost data pe din doua, inseamna ca si responsabilitatea a fost pe din doua, chiar daca purtatorul de cuvint al celor doi este Adam…
Parerea mea…si in ultima vreme vad ca am o droaie de pareri… 🙂
Am citit ceva frumos de la sora Virginia Brasov .Meditatii zilnice pe anul 2010 primita ieri .
Dumnezeu a creat pe Eva ca sa poata fi un ajutor potrivit pentru barbat .Vedem slava acestei slujbe cand observam ca titlul de „Ajutor”este folosit de Insusi Domnul Isus ,cand vorbeste de Duhul Sfint Ioan 14 ;16 care apare si Mangaetor dar poate fi tradus si ca Ajutor {paracleton}
Asa cum Duhul Sfint tacut si totusi plin de putere il ajuta pe credincios tot asa si femeia a fost creata ca sa-l ajute pe barbat .Misiunea Duhului Sfint este in spatele cortinei cum s-ar spune ,iar misiunea femeii trebuie sa fie la fel .
Surorilor rugati-va la Dumnezeu sa aveti barbatii sanatosi .E groaznic sa ajuti un barbat bolnav in spatele cortinei .Sa ne ajute Domnul sa ne ducem crucea pana la capat .
Sa lucreze gradina da, dar ne existand inca raul pe pamant, de cine putea pazi Adam gradina ? Totul era in armonie doar.
E una din intrebarile la care eu nu gasesc un raspuns, nici macar nu pot specula pentru ca totul se loveste de ideea ca neexistand rau nu se putea face nimic care sa justifice paza.
De cine să păzească grădina?
Ai făcut vreodată grădinărit?
a păzi aici cred că poate avea un sens lărgit… a păzi şi a cultiva sînt două acţiuni care pot fi interpretate, cred eu, şi în sensul unui paralelism ebraic cu funcţie complementară.
păzirea înseamnă şi să păzeşti grădina de … ea însăşi, de propria explozie de viaţă… să păzeşti fructul înseamnă să îl urmăreşti, să pliveşti, să îndepărtezi surpulusul, să tai via ca să crească strugurii mai mari, să elimini excesul etc.
Poate se refera la sarpe in sensul personajului din spatele animalului. S-o pazeasca de intruziunea sarpelui. E si ideea de stapan, de supervizor.
Mi-a placut studiul si provocarile. Nu ati discutat 1 Corinteni 11 si alte pasaje, cu privire la care sunt curios sa va aflu pozitia.
da, am sarit peste toate pasajele din NT care se refera la aceasta problema
poate voi reveni, am sarit vreo 8 pagini
nu mi-am calculat bine timpul…. am creyut ca este curs de 1 ora si 40 de minute ca la universitate 🙂
Sună puţin supărător dar se pare că bărbatul a avut nevoie de femeie şi nu invers ( feministele au avut şi ele un bob de dreptate!).
De cealaltă parte … „femeia a fost creată pentru bărbat”, spune Pavel în 1 Cor 11, ceea ce ar da apa la moară celor care privesc femeia ca pe un obiect al dorinţelor lor de tot felul.
Din alăturarea celor două faţete ale relaţiei rezultă un mister în faţa căruia nu încetăm să ne minunăm: un singur trup, un destin asumat în doi până la capăt.
Ca sa vada ce frumusete de creatura a facut Dumnezeu la urma , numai pt el ! ( Zambetul celei mai urate femei e mai frumos decat al celui mai frumos barbat ).
Există femei urîte? 🙂
Pentru ca barbatul nu poate da viata.Femeia a fost creata pentru a da viata, acesta fiind cel mai bun sprijin pentru Adam.La concluzia asta am ajuns.
Corect!
Da. femeia a fost creata pentru a da viata… si cel mai reusit destin pentru ea, este acela de a deveni mama; iar pentru barbat, de a deveni patriarh.
ce ne facem insa cu acele cupluri care nu pot avea copii… adoptie? in vitro? … Duminica la iris au fost cel putin 8 pers. in situatia aceasta. Mi-ar fi placut sa acordati cateva minute din discurs si pentru noi.
… apoi mai este si fenomenul des intalnit in bisericile noastre, acela al fetelor nemaritate, nu prin decizie proprie , ci datorita circumstantelor… Poate in februarie atingeni din nou problema celibatului mai detaliat si mai specific…asta pentu a acoperi si aceasta minoritate numerica destul de semnificativa a participantilor la serile de tineret din iris.
Cristina, am discutat cu una dintre aceste persoane la sfirsit. Am fost cu inima frinta, dar a multumit pentru ca am lasat optiunea lui ZOE, atunci cind BIOS este imposibil.
cred ca Dumnezeu ne cheama sa imprastiem VIATA, viata spirituala in mod primordial,
da, dupa cum ai vazut am sarit peste vreo 8 pagini, erau mai multe lucruri peste care am sarit, poate ca vor fi in foma scrisa
in vittro se exclude,
adoptia este o optiune,
am intilnit cupluri care au adoptat si, dupa adoptie, se produce ceva tainic, au ramas insarcinate, desi medicii au spus ca va fi imposibil sa isi creasca copii nascuti din ele.
Apoi mai este UCENICIA.
Faceti ce faceti de obicei, deschideti casele voastre spre cresterea spirituala a multora. ESte o forma de a da viata, precum au facut Aquila si Priscila fata de Apollo, care le-a devenit copil spiritual, desi nu ni se spune ca aceia ar fi avut copii naturali.
voi reveni la celibat.
Ultima idee- despre cei care nu pot avea copii. Mi-ar fi de mare folos s-o duc cuiva in tocmai situatia asta. Exista vreun material care sa il pot procura de undeva? Imi plac gindurile astea.
o abordare traditionala a problemei si intradevar deloc populara :)) Astept cu interes continuarea.
Irina, macar aici vorbim aceeasi limba?
in principu da :))
referitor la scopul prinicipal al crearii femeii – nu a fost sa dea viata, ci sa fie tovarasie pentru Adam
Sf. Ioan Gura de Aur explica asa:
„Scopul crearii ei(al femeii) – Sa urmam opera divina, mai bine decât în oricare alt studiu, ea ne va descoperi ideea divina în crearea femeii, în momentul în care îl creeaza Dumnezeu pe barbat, universul este format, împodobit stralucitor; este domeniul regelui pe care-I introduce Dumnezeu pentru a împarati aici. In acest domeniu imens a fost pastrata o resedinta regeasca, este raiul pamântesc. Viata curge din plin peste maluri lânga Adam; fiinte de tot felul au fost create pentru a sluji Ia nevoile sale sau pentru a contribui prin farmecul lor la fericirea sa.
Ori în sânul bogatiilor acestora, Adam este izolat.
Nici o fiinta nu-i raspunde prin cunostinta si prin inima si se pare ca crearea sa ar fi ramas incompleta. “Si Dumnezeu zice: nu este bine ca omul sa fie singur”. Si el adauga în tainicul sfat al Persoanelor divine: “Sa facem ajutor pentru el ca sa fie asemenea lui”. Aceia sunt termenii hotarârii divine. “O sotie”, “un ajutor”; asa va fi femeia pentru barbat. Ea va fi farmecul existentei Iui si ca îi va fi un ajutor. Ajutor de-o noblete egala si lasând deoparte în mod infinit ajutoarele pastrate de Dumnezeu în celelalte creaturi ale creatiei..
Acest farmec, pe care-l va afla omul în însotitoarea sa îi este închipuit în scena tainica din Eden. Dumnezeu îi trimite lui Adam deliciile extazului si în timpul acestui extaz el o scoate din Adam pe care-o va iubi “ca trup din trupul sau si os din oasele sale”.
intreaga omilie aici
http://www.ioanguradeaur.ro/340/femeia-crestina/
tovărăşie, tovărăşie… dar pentru ce? În ce scop?
nu ştiu cum şi după ce a fost tradusă omilia… dar este de nerecunoscut stilul Hristostomului.
este foarte prost tradusă. Nu am încredere în acel text. Spun ca unul care am tradus din Gura de Aur.
da…cred ca exista si femei urite. Cind incepem sa ne uitam la altii cu invidie, gelozie, rautate…etc, femeile cit si barbatii (aici nu-i discriminare)sint tare uriti (aia care se uita la altii in acest mod…nu cei la care se uita)
apropo de femeia politist
http://www.thinkinghousewife.com/wp/2010/01/woman-in-chief/#more-7201
fetelor, uitati-va de ce va spune pastorul sa va maritati devreme …
http://www.romanialibera.ro/sanatate/a175857-studiu-femeile-isi-pierd-circa-90-din-rezerva-ovariana-pana-la-30-de-ani.html
trist!!!!
dacă midlife crisis la bărbaţi este evitabilă… fertilitatea prelungită pentru femei este o adevărată problemă.
in ce scop?ca sa nu fie singur
Tot sf. Ioan Gura de Aur zice ca in rai nu exista casatoria, dorinta sexuala, zamislirea, nasterea de copii- acestea au venit dupa cadere.( in ”Despre feciorie” )
da, corect.
nu căsătorie,
nu dorința sexuala, așa cum o trăim aici, în trupul păcătos, corupt,
nu naștere
DAR… sexualitatea
ca să fiu mai precis.. Irina… cînd citești Biblia și părinții. ce spui… cum vei fi în noua creație… tot femeie sau te vei masculiniza sau .. vei fi o ființă neutră din punct de vedere sexual.
Altă temă de gîndire. .. cîteva chestiuni care nu se mai recuperează în noua creație..
starea dinainte de cădere… goliciunea fără rușine… vom purta haine ALBE…
starea prebabelică… anularea diferențelor de etnie vezi capitolul 7 din apocalipsa..
mă bucur că în starea aceea, deși sînt anulate diferențele de limbă și naționalitate, etnie, grup, trib, popor,, Dumnezeu ne va lăsa spre marea sa bucurie de diversitate.. să ne manifestăm după neam și limbă… în Ceruri este loc și pentru români… believe it or not 🙂
și în ceruri vom fi îmbrăcați.. pentru că rușinea datorată sexualitații este neanulabilă
Frate Marius, stiti ce ma intrebam in timpul serii de tineret? Dumnezeu in suveranitatea Sa, a stiut de la inceput ca va crea parte barbateasca si parte femeiasca. De ce l-a lasat pe Adam sa astepte momentul creatiei Evei? Sa o pretuiasca mai mult, vazand cat este de singur? Reactia Lui Adam „Iata, in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea ” denota oare faptul ca Adam a stiut exact cum va proceda Dumnezeu? Textul te poate lasa sa intelegi ca ideea femeii i-a venit lui Dumnezeu doar atunci cand l-a vazut pe Adam mahnit ca nu are ajutorul potrivit.Atunci cand Dumnezeu a zis „sa facem om dupa chipul nostru…”, erau in plan amandoi?De ce Eva a fost privata de experienta de a pune nume tuturor animalelor si pasarilor?…:)
istoria este relatata din doua puncte de vedere diferite, din punctul de vedere al lui Dumnezeu, din afara timpului și din punctul uman de vedere.
da, răspunsul tău îmi place.
nu, Adam nu a știut cum va proceda Dumnezeu, acel Iată araată uimirea… surpriza, admirația
Marius, nu sexualitate, ci gen. Dumnezeu a creat omul, facandu-l de gen masculin si gen feminin, dar sexualitatea si nasterea au venit dupa cadere.Normal ca genul nu e anulat dupa moarte( noi asa credem), asta se vede clar cand te uiti in calendarul ortodox,sunt Sfinti si Sfinte, oameni de sex masculin si feminin.
Hainele albe cu care vom fi imbracati reprezinta virtutile cu care ne impodobim in timpul vietii
da, interesantă distincţia ta, Irina,
nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Hainele albe reprezintă curăţia obţinută prin SÎNGELE MIELULUI.. uite aici este o diferenţă fundamentală între noi şi voi, ca să mă exprim aşa…
noi, protestanţii, credem că nu putem să ne împodobim cu virtuţi şi să fim albi decît prin Sîngele pomenit în acelaşi capitol 7 din Apoicalipsa, citeşte, te rog!
tu spui că acele albeţuri sînt faptele şi virtuţile, dar Domnul Însuşi spune că toate faptele noastre sînt ca o haină mînjită…
Isaia 64:6 Toţi am ajuns ca nişte necuraţi şi toate faptele noastre bune sunt ca o haină mânjită. Toţi suntem ofiliţi ca o frunză şi nelegiuirile noastre ne iau ca vântul.
nasterea a venit dupa cadere? eu credeam ca nasterea in durere a fost blestemul. Si cum altfel decat prin nastere s-ar fi implinit primul mandat „cresteti si inmultiti-va”…
creşteţi şi înmulţiţi-vă a fost dat înainte de cădere… iar Adam şi Eva nu se înmulţeau prin diviziune, deci şi sexul şi naşterea au fost binecuvîtnate. … durata şi durerea naşterii au fost parte din aşa numitul blestem.
nu vad nici o diferenta, noi nu credem ca faptele mantuiesc, ci harul lui Dumnezeu care conlucreaza cu vointa omului. De asta se practica la noi rugaciunea vamesului, fiindca ne recunoastem pacatosenia si incapacitatea de a face bine, si de aceea avem nevoie de mila si harul lui Dumnezeu. Cred ca diferenta e la modul in care intelegem sa dobandim acest har.
draga Irina, stiu ce spune teologia ortodoxa in general, dar chiar tu spuneai ca hainele albe sint simbolul faptelor bune. Hainele albe din Apocalipsa 7 reprezintă haina mîntuirii, curăţia prin Sîngele Mielului. La asta mă refeream.
virtuti, nu fapte bune :)nu e tot aia
care este diferenţa pe care tu o aplici?
erata- simbolul virtutilor, adica
referitor la nastere, o sa mai studiez problema,tema e interesanta, desi teoria ca teoria, practica ne omoara 🙂
sincer, ma asteptam la mai multe discutii pe tema asta, mai ales ca in mediul np lumea nu prea se mai inmulteste, ca sa zic asa :).Sau cel putin nu ca alta data. Presupun ca vei atinge mai detaliat subiectul asta la un moment dat.
greşit…
uite, tocmai a publicat Capital o statistică prin care penticostaliii, apoi baptiştii şi apoi adventiştii sînt pe primele locuri la înmulţire..
deci noi ascultăm porunca biblică…
da, va veni vremea şi pentru asta.
probabil ca proportional cu restul populatiei asa e, dar comparativ cu familiile np de acum 20-30 de ani nu mai exista multe familii cu peste 2-3 copii.
completare- sau cel putin asa am eu impresia, poate ma insel
Poate offtopic, dar tot in contextul ‘Pentru ce i-a trebuit lui […] ajutor potrivit?’:
1. De ce a ramas nevasta lui Iov in viata?
2. De ce nu s-a imbolnavit si nevasta lui Iov? Asta din categoria ea la bine, el la rau (din cate imi dau eu seama ea era sanatoasa).
Nu știu…. poate că asta i-a fost cea mai mare pedeapsă… să vadă …
și apoi Dumnezeu are un simț al umorului… nu numai al omorului…
Pingback: Întrebări după Iris « Marius Cruceru
Pingback: Sesiunea a III-a Iris: între Saint Valentine şi Sfîntu Duh « Marius Cruceru
Pingback: Răspunsuri la Întrebări după Iris despre “crătiţiste”, “independente”, “călugăriţe” fără voie, Zoe şi Bios « Marius Cruceru
cum o surprindem pe eva in momentul in care Dumnezeu il surprinde pe adam batandu-l pe umar si aratandu-i ajutorul potrivit? a fost de ajuns pentru ea numirea „isa” ca sa stie ca e facuta pentru adam ? devin cei doi vreodata o singura minte ?
Doamne fereşte să devină amîndoi o singură minte!
tocmai de asta ne putem ajuta, pentru că nu sîntem o singură minte.
Pentru ca Adam a fost creeat de Dumnezeu intr-un anume fel…pe jumatate.., astfel incat sa simta nevoia unui ajutor potrivit. Cred ca i-a trebuit ajutorul potrivit pentru ca a fost creeat cu aceasta…nevoie intrinseca; bine’nteles, ca nu la modul absolut: exista si oameni care nu se casatoresc, nu neaparat pentru ca n-au nevoie de acel ajutor.
In alta ordine de idei, dar nu departe de subiectul in discutie, Blaise Pascal spunea ca in inima omului exista un gol in forma de dumnezeu si nimeni altcineva nu-l poate umple…
Dupa cadere, Adam si Eva au descoperit imediat golul si goliciunea lor, si tentativele lor de salvare a situatiei s-au dovedit efemere.
Indraznesc sa cred ca o familie binecuvantata este un cadou de la Dumnezeu, o „gradina” care ofera un cadru implinirii…Stiu ca suna idealist dar credinta are ceva din asta, poseda organul care atinge lucrurile intangibile altfel…
frumos spus!
Pingback: Stimate Domnule Dumnezeu, Ce au mîncat Adam şi Eva?, De ce i-a trebuit lui Adam “ajutor potrivit”? « La patratosu