Listă de lectură pentru vacanță: 10 cărți pe care ar trebui să le citească un dezbătăios calvinisto-arminian

Discuțiile pe tema tensiunii dintre calvinism și arminianism sînt pe la începuturi în România. În Statele Unite au căpătat ceva maturitate.

sursa http://www.johnpiippo.com

sursa foto http://www.johnpiippo.com

 

Problema pe care o observ în puținele discuții pe care le-am angajat pe această temă la cursuri cu studenții sau în acest spațiu este că majoritatea dezbătăioșilor este aproape lipsită de lecturi în domeniu. Apărarea ambelor poziții se face de obicei din folcloristică, cu argumente împrumutate din ceva predici, conferințe sau discuții de cafea, care au avut darul convingerii rapide. Argumentele biblice sînt numai o mireasmă abia perceptibilă și de o parte și de alta. Mă refer aici în special la tinerii amatori de discuții teologice de pripas din România. În Statele Unite tinerii pe care i-am întîlnit în taberele din Colorado, spre exemplu, păreau mult mult mai bine informați și mult citiți.

Dacă tot dorim să ne lansăm în discuții, iată aici o posibilă listă de lecturi. Pe unele dintre acestea mi le-am trecut și eu în lista de e-reader.

1. John Newton’s letter “On Controversy”

2. John Calvin – Institutes of the Christian Religion.

3. Robert Bruce – The Mystery of the Lord’s Supper.

4. John Owen – The Mortification of Sin.

5. Robert Letham – The Holy Trinity.

6. Sinclair Ferguson – The Christian Life.

7. J.V. Fesko – Justification.

8. Cornelis Venema – The Promise of the Future.

9. R.C. Sproul – Chosen by God.

10. Roland Bainton – Here I Stand.

11. Nathan Hatch – The Democratization of American Christianity.

Așteptăm cel puțin 10 titluri și din partea arminiană sau literatură care să ne aducă la un echilibru informat.

sursa

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Cărţi de citit, Mitraliera cu cărţi, Pt. studenţii mei, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Listă de lectură pentru vacanță: 10 cărți pe care ar trebui să le citească un dezbătăios calvinisto-arminian

 1. „Predestination is a debated topic. Yet the Bible is clear about the doctrine of election and its importance to our perspectives on God and man, and the nature of their contributions to salvation.” (Din descrierea cartii „Chosen by God”)

  „Yet the Bible is clear”, o expresie care spune multe. 🙂

 2. gh80iulian zice:

  daca am ajuns ca tinerii din romania sa fie mai necititi decit cei din state… 🙂 🙂 🙂 😦 😉

 3. miculteolog zice:

  Tinerii teologi din Romania nu au avut acces la surse la fel ca americanii si multi au crescut intr-un mediu fara de un nene care sa-i motiveze la carte. In urma cu 2 ani daca imi amintesc, v-am intrebat fr. Marius daca stiti vreo carte de a lu’ Arminius tradusa in romana si am primit un raspuns negativ, asadar, „The Complete Works of James Arminius” a trebuit sa parcurga 7000 de km pana in tara lui Papura Voda la un pret astronomic pentru un student roman.

  2. Cate univ. de teologie detine USA in comparatie cu RO? Cati profesori de elita are SUA, dar Ro? De ce ar fi de vina tinerii pentru esecul ‘mediocritatii literale’ daca parintii lor nu au cultivat arta cititului in casa?
  Ce sa mai spunem de engleza…noroc ca au venit americanii si ne-au invatat „Jesus loves me, yes I know for the candy tells me so…” De ce ar fi romanul ‘cunoscator a toate’ mai prejos decat ‘superman si batman la un loc’ ?

  Dragi colegi, hai sa punem mana pe carte, sa ne lepadam de mandria ‘teologului’ tanar si sa ne vedem fiecare de treaba intr-o atmosfera lina.

  p.s astept cu nerabdare cele 10 titluri din partea hermanszooniana

 4. danul77 zice:

  vad ca sunt 10 carti pentru „cauza” calvinista,pentru „cauza”arminiana ce recomandati,biblia?

 5. Natan Mladin zice:

  Se poate incepe, bineinteles, cu Arminius insusi (opera completa, studii despre soteriologia sa etc.)
  Dintre contemporani, pentru o prezentare temeinica a arminianismului clasic, recomand Roger Olson si Thomas Oden.
  – Arminian Theology. Myths and realities (IVP Academic, 2006) http://www.amazon.com/Arminian-Theology-Realities-Roger-Olson/dp/0830828419

  In seria „Against/For Calvinism”
  Olson scrie „Against Calvinism” (Zondervan, 2011) http://www.amazon.com/Against-Calvinism-Roger-E-Olson/dp/031032467X/ref=pd_sim_b_1 iar Michael Horton scrie „For Calvinism”

  De la Tom Oden, Sistematica lui in 3 volume, un studiu pe Wesley, „John Wesley’s Teaching”, si clasicul „The Transformative Power of Grace” (1993).

  Calvinistii convinsi (adica cei care afirma in soteriolgoie, fara echivoc, toate punctele TULIP-ului si tot sistemul dogmatic) sunt cunoscuti pentru echivalarea sistemului propriu cu ‘invatatura clara a Scripturii’ sau cu ‘crestinismul biblic’ (Spurgeon). Un gest lipsit de generozitate si modestie (epistemica)…

  • La o prima analiza, calvinismul pare absurd fiindca oricine se poate declara/considera ales in baza faptului ca este credincios. E un fel de tautologie soteriologica. Din pacate, nu este singurul exemplu de self-justificare a unei interpretari a Scripturii. Un alt exemplu, de fond poate, este acela de a fi sigur pe propria intelegere a Scripturii in baza unei iluminare a Duhului Sfant, luminare care este sigura in baza propriei intelegeri a Scripturii.

  • marius p zice:

   Natan, de ce este un gest lipsit de generozitate si medestie? Daca tu nu crezi ca, teologia ta, cea ce crezi tu, este invatatura clara a Scripturi, este cea ce Scriptura invata, cum poti sa te ridici la amvon in fata congregatiei si sa predici??? Pentru ca din amvon trebuie sa se auda Cuvantul lui Dumnezeu si nu o credinta de-a ta de care nici tu nu esti sigur ca ii biblica sau ca e o Invatatura a Scripturi. Calvinisti adevarati chiar cred ca cea ce ei cred este Invatatura Scripturi despre: Antropologie, Soteriologie, Teologie, etc. prin urmare e normal sa spuna asa.

  • Marius David zice:

   mulțumim pentru recomandări. Da, așa
   un lucru nu înțeleg… violența și virulența celor care cred că au dreptate.

 6. Iosif L. zice:

  frate Marius, pace si Domnul ISUS HRISTOS sa va binecuvanteze ca sunteti un sfant al ostirii Lui! imi permit sa va intreb ca imi spunteti si profesor … care sunt cele 7 Duhuri din apocalipsa din fata Tronului? ma gandesc ca este vorba de menorah … dar care sunt mai exact… ca in Isaia 11:2 eu numar numai 6 🙂 nu stiu dar daca ati capatat intelepciune de la Duhul Sfant in privinta acestei intrebari v-as ruga sa impartasiti si cu mine raspunsul …. iosif L.

 7. dumitru zice:

  Buna ziua din partea arminiana sunt urmatoarele:
  – Kept By The Power of God: A Study of Perseverance And Falling Away,Howard Marshall
  – С. Norman Geisler, Election and Perseverance
  – Grace Unlimited, ed. Clark H. Pinnock
  -Cottrell, Jack, What the Bible Says About God the Redeemer
  -Dave Hunt, What Love Is This? Calvinism’s Misrepresentation of God
  -Roger E. Olson, Arminian Theology: Myths and Realities,Against Calvinism
  -J.D. O’Donnell, Free Will Baptist Doctrines
  -Robert Shank, Elect in the Son
  -Carson, D. A. Divine Sovereignty and Human Responsibility
  -Murphree Jon Tal, Security in Christ: Does “Once Saved” Mean “Always Saved
  -Classical Arminianism,Leroy Forlines
  O sursa bogata de informatie despre arminianism :http://evangelicalarminians.org/?q=taxonomy/term/34

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.