Altă idee – Bordeiul (modern)

Locuințele în pămînt s-au făcut de cînd este lumea și peste tot!

Ah, să nu mai spun că unii conaționali cred că noi am inventat inclusiv bordeiul. De la Daci ni se trage. Dacii au îmblînzit dinozaurii și foloseau deja curentul electric, navigau cu rachete și făceau drumul de la pămînt la Lună cum merg eu la aprozar. Dar asta este altă poveste funărească.

Sînt avantaje și dezavantaje ale locuirii într-un bordei. Unul dintre cele mai mari avantaje este că ne obișnuim cu pămîntul, loc de așteptare a Restaurării întregii Făpturi.

Astăzi am văzut un deal ideal pentru așa ceva. Un deal în care degeaba scoți pămîntul ca să faci fundație și apoi construiești deasupra. Mai bine scobești pămîntul, că oricum îl scobești și rămîi la nivelul – 2 m. De ce să te mai ridici? Construiești începînd de acolo, fără fundație, cu mai puțin beton, eventual torni placă deasupra, ca să nu te îngropi de viu.

sursa pinterest

sursa pinterest

Acum am cîteva întrebări: trebuie sau nu trebuie izolați și cum trebuie izolați ”pereții” îngropați în pămînt?

Am urmărit cîteva articole despre asta în timpul liber dintre două cursuri de patristică și iată ce am găsit:

  1. Există un trend: bordeiele moderne. Vedeți cîteva exemple AICI. Dacă vă duceți pe Pinterest, este inundație de așa ceva.
  2. Se pare că adepții off-grid, mai ales generația de sub 40 de ani, discută destul de aprig chestiunea. Vezi AICI. Un tînăr universitar ieșean chiar a trecut la proiectarea și construcția unei asemenea case.
  3. Odată apărute filmele realizate după romanele lui Tolkien, trendul a devenit viral. Vedeți AICI.
  4. Din păcate prea puține bordeie autentice s-au mai păstrat în țară, unul dintre acestea este prezentat AICI.
  5. Se pare că tendința de a reveni la modul de viață tradițional sau chiar ”ancestral”, dar cu mijloace moderne, se va accentua în următorii ani.

Rămîn o mulțime de întrebări: cum să nu ajungă cîrtițele, șoarecii, alte gîngănii care circulă prin pămînt la tine? Cum te ferești de apă? Faci sau nu faci hidroizolație? Construiești după tipul beciului-cramă? Cum încălzești iarna, dacă vrei să locuiești acolo?

Acoperire cu vegetație? Temperatura va fi de aproximativ 12 grade celsius.

sursa pinterest

sursa pinterest

Idei? Încercăm să construim un bordei cu Fabrica de bărbați? Amatori? Păreri? Indicii?

Precizare: știu un deal în care s-ar putea încerca asta!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în CASA, cugetări de pe bicicletă, Fabrica de barbati, homeschooling, Meşteşugăreşti, Visătorul de vise. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Altă idee – Bordeiul (modern)

  1. Pingback: Altă idee – Bordeiul (modern) — Marius Cruceru – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

  2. Iosif Barna zice:

    Credeam ca numai eu am ”goange” în cap, dar văd ca și oamenii luminați au astfel de idei.
    Înainte să construim casa în care locuim acum am avut și eu astfel de gânduri despre bordeie.
    Dar le-am avut numai eu.
    Nevastă-mea, nu.
    Ba încă ei i-a trebuit mansardă.
    Am facut și mansarda… și acum stam doar la parter. Ca la cucurigu intenționez să-mi fac eu atelier de modelaj …sper.
    Oricum, mie nu mi-a iesti ”gângania” din cap si tare mă mir s-o întâlnesc si la alții…
    Poate ca urmatoarea casă o sa fie numai .. in beci.

    Ps. Normal ca trebuie izolată. Mai exact, hidroizolată. Pe lângă alte soluții de hidroizolare, există și varianta unui beton impermeabil. Nu am lucrat niciodată cu un astfel de beton, dar am un vecin care l-a folosit la construcția subsolului – fara alte soluții de hidroizolare – și vad ca deocamdată e mulțumit.

    • Marius David zice:

      da, mulți au pățit astfel, au construit case peste necesități și acum regretă.
      Poate schimbăm idei, experiență și poate chiar tragem împreună la cîteva lopeți 🙂
      aș folosi cît mai puțin beton, oricum voi avea timp destul de stau sub placă de beton pînă la Marea Înviere!

  3. Iosif Barna zice:

    Nu prea vad alta solutie care sa-mi inspire siguranta la constructia unui bordei, in afara betonului. Eventual un zid de beton cu piatra ( zidita nu placata) la interior iar la exterior, la contactul cu ”acoperisul” de pamant, betonul sa fie hidroizolat.
    Totusi, o alta solutie ar fi zidaria din caramida plina in forma de dom sau cel putin in arce ( cum se construiau vechile pivnite pe vremuri) dar e mai greu de executat. Cumva trebuie preluata greutatea pamantului cu care va fi acoperita constructia. Un arc foarte larg implica si o inaltime pe masura (am vazut anul asta un beci de pe la 1700 care avea 9 m latime si 30 m lungime iar inaltimea ajungea la peste 4 metri). Prin urmare sunt necesare mai multe arce mai mici. Iar arcele alea trebuie sa se descarce undeva. (de exemplu pivnita mea de la tara are trei arce la o deschidere de 3 metri care se descarca fiecare pe cate o grinda din beton) Iar daca grinzile alea pe care se descarca greutatea nu sunt din beton ele nu pot fi executate decat din lemn.
    În urma cu mai multi ani am participat la schimbarea unei grinzi de la o pivnita veche, care a putrezit. Grinda era din lemn de salcâm groasa si cioplita longitudinal din secure in forma trapezoidala, pe care erau zidite arcele si care prelua greutatea tavanului. Lemnul de salcâm e un lemn greu, dur si foarte rezistent la umezeala. Prin urmare, daca nu vrei sa folosesti beton, lemnul asta imi pare neaparat necesar.
    Iar pentru a exclude complet cimentul, mortarul pentru zidarie poate fi un amestec din pamant galben cu nisip si apa. Casa mea de la tara din jud Alba e zidita cu amestecul asta din pamant galben si nisip, din ”caramida de țigan” ( caramida plina, arsa – nu văioagă ) facuta manual de bunicii si parintii mei. Si inca se prezinta destul de bine. Ba inca, dupa experienta constructiei unei case, din materiale ”moderne”, la urmatoarea constructie as reveni fara nicio indoiala la vechile materiale si metode. N-as mai folosi nici caramida porotherm, nici polistiren, nici adezivi nu stiu de care si nici alte inventii de rigipsuri si gleturi. Din toata constructia pe care am facut-o as pastra doar fundatia, geamurile, incalzirea prin pardoseala si sistemul de incalzire cu peleți.
    Cat despre cârtițe sau soarcei, stai linistit. Nu ajung la tine. Chiar m-am amuzat cand am vazut astfel de ingrijorari. Pai ce constructie e aia pe care o poate ”roade” un soarece sau care poate fi gaurita de o cârtiță?

  4. Iosif Barna zice:

    Idei si experienta putem schimba (tocmai am construit o casa) dar ce inseamna sa tragem impreuna la cateva lopeti?
    Chiar vrei sa construiesti asa ceva?
    Adica, vreau sa spun, ca ceea ce scrii aici nu sunt doar idei aruncate pe un blog?

  5. Claudia zice:

    Buna ziua, ati reusit sa contruiti bordeiul?

  6. vasy zice:

    bordei de saracie de nevoie sau de lauda? Eu zic Bordei de Capabili! Ce spuneti?

  7. Marcel Nan zice:

    Daca dacii au reusit noi dc nu am putea? Bordeie mai sunt si acum dar autoritatile sunt problema pt ca te iau de gat si muncesti degeaba plus ca ai toate sansele sa ajungi la adapost de noapte daca nu ai casa. Si eu as vrea un bordei dar cum am spus mi e teama ca voi face lucrul degeaba sau cel putin pana ma vor gasi…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.