Un final ”corect” sau De ce nu se pot spune ACUM multe lucruri despre Billy Graham?

Adulat, criticat, invidiat, amendat, împuns, împins, bănuit, disprețuit, idolatrizat, evanghelistul Billy Graham a sfîrșit ”corect”!

De ce nu se MAI pot spune multe lucruri despre Billy Graham? Pentru că orice am mai spune acum cade fie sub bănuiala idolatrizării, fie sub suspiciunea faptului că cel care mai scrie sau mai spune de bine sau de rău se ridică pe sicriu ca să se vadă el mai bine, așa cum se întîmplă de obicei în asemenea situații.

Fiind atît de mare, despre Billy Graham nu se mai poate spune nimic de rău, mai ales acum, chiar dacă va fi fost amendat pentru afirmațiile legate de călătoria sa în Europa de Răsărit comunistă, criticat și bănuit fiind de colaboraționism, de politicianism și de o etică a circumstanțialului. Vorbindu-se numai de bine însă, cădem în ridicol, pentru că omul este om și slava rămîne a lui Dumnezeu.

Billy a sfîrșit corect și asta este important! Corect, ca la carte, după manual, ca un patriarh.

Scriptura ne învață să ne uităm la finalul înaintașilor noștri în credință și astfel să le urmăm credința, nu pașii, mărturisirea, nu ezitările, ci credința.

Tocmai am revizitat cartea sa despre Duhul Sfînt, pregătindu-mă pentru seara de la Iris. Nimic prea nuanțat, nimic în lateral, fără analize spectaculoase, dar biblic.

Billy Graham a vestit evanghelia redusă la esențe, kerygma, fără complicații teologale prea rafinate, fără abateri majore. Da, a făcut afirmații controversate, dar tot timpul a revenit la esența mărturisirii creștine.

Rămîne o figură demnă de analize mai adînci abia de acum încolo.

Un alt Billy Graham? Așa cum spunea Al Mohler: niciodată! Billy Graham este cumva, ca imagine, rodul cel mai evident al ridicării televiziunii, a noii media. N-ar fi fost ceea ce a fost fără tehnologia care l-a făcut cunoscut începînd din anii 50 și toate acestea le-a folosit Dumnezeu după bunul plac al Său.

Aici merită făcută o analiză mai profundă după ce se vor liniști lucrurile. Sînt sigur că teze de doctorat vor fi scrise asupra relației dintre media și Evanghelie. Billy Graham este un caz de studiu unic în această privință.

Pînă atunci? Să alergăm în așa fel încît să nu cădem de oboseală în facerea binelui.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în exerciții de admirație. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Un final ”corect” sau De ce nu se pot spune ACUM multe lucruri despre Billy Graham?

  1. marinelblaj zice:

    Foarte corect! Deşi se vor spune multe… şi bune, şi rele. De fiecare dată când pleacă din această lume câte un om care L-a slujit, cu inerente defecte, pe Dumnezeu, uităm că important e ce spune Dumnezeu Însuşi despre acel om. Ca despre fiecare dintre noi, în fond… Multe mai avem de învăţat. Până şi la… decenţa plângerii…

    • Marius David zice:

      Așa cum spui, Marinel. Ne este greu, mai ales ca balcanici și să lăudăm pe cineva cum se cuvine, păstrînd echilibrul și să contestăm cu eleganță, dacă este cazul. Acum toți detractorii lui Billy Graham se dau de ceasul morții să găsească eulogii. Omul a fost om cu toate bunele și relele. A fost criticat că nu s-a retras cînd i-au căzut copiii. Dacă s-ar fi retras ar fi fost criticat pentru asta. Fiind în lumina reflectoarelor, orice gest este amplificat. Cert este că Dumnezeu s-a folosit de el și este treaba lui Dumnezeu asta. Noi trebuie să ne păstrăm mintea limpede și echilibrul.

  2. Stelian C zice:

    Da, se pare ca a sfatsit cum trebuie. Se pare ca spre sfarsitul vietii a regretat afirmatii ca cea ca un om poate fi mantuit in afara Domnului Isus.
    Principalul este ca Evanghelia a ajuns sa fie auzite de foarte multi oameni prin slujirea lui si se pare ca multi altii vor auzi despre Evanghelie in viitorul apropiat, atunci cand vor difuza diferite documentare despre viata lui.
    Noi putem multumi Domnului pentru cei care au fost expusi Evangheliei prin slujirea lui si care au crezut si au fost mantuiti (eu cunosc o asemenea persoana), noi ne putem ruga Domnului ca cei care au auzit Evanghelia de la el sa se gandeasca iarasi la mesajul pe care l-au auzit cu multi ani in urma, sa creada si sa fie mantuiti si ne putem ruga pentru cei care fiind acum curiosi cine a fost acest Billy Graham vor auzi pentru prima data de la stiri sau din productii documentare vestea buna a mantuirii prin credinta in numele Domnului Isus.

    „Mantuirea este a Dumnezeului nostru, care sade pe scaunul de domnie, si a Mielului!”
    „A Celui ce sade pe scaunul de domnie si a Mielului sa fie lauda, cinstea, slava si stapanirea in vecii vecilor!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.