#REZIST – comunicarea și cuminecarea – ziua 39

Natalia m-a întrebat: ”Cînd termini?” Regimul meu înghesuit și îngust devine deja o povară pentru întreaga familie. Mai avem oficial o zi. Ieri au fost ispite mari cu meniul de ziua ei. Dar cine #rezistă … # rezistă și gata! 😉 Altfel ce farmec ar mai avea? Oricum zilele următoare moldovenii ne vor ”lovi” iarăși cu ospitalitatea lor! 🙂

Pînă atunci…

Cineva mi-a scris într-un comentariu cam așa:

pentru comunicarea normala, sanatoasa, autentica nu vreti sa rezistati? impotriva permearii si pervertirii sufletului uman de catre retelele de „socializare” care ne fac semenii si mai ales tinerii sa gandeasca doar in termeni de „share, like, hashtag, check-in”? apropo, cum se pronunta in limba romana #rezist? diez-rezist? hașteag-rezist? suna bine?

sursa comentariului aici

sursa imaginii

Da, sînt de acord, comunicarea este una dintre rănile cicatrizate ale generației care comunică superficial în abuz, dar căreia se pare că îi lipsește înțelegerea. Rana cicatrizată își pierde sensibilitatea. Doare la vreme rea și atunci îți aduci aminte pe care mînă sau pe care picior o vei fi încasat. Comunicarea defectuoasă își arată colții la vreme rea, în familie, în societate, în biserici. Noi ca neam vorbim mult, dar comunicăm puțin. Avem o aplecare spre palavră, spre poliloghie, lucru care ne satisface setea de alteritate, dar acestea sînt otrăvitoare, precum apa de mare la sete. Bei, setea este tot mai mare și apoi te ucide.

Astăzi #REZIST împotriva comunicării fragmentare, împotriva mesajelor neterminate din grabă, împotriva vorbelor aruncate peste umăr, a sms-urilor pline de prescurtări, care trădează lipsa de respect față de destinatar.

Astăzi #REZIST împotriva obiceiului de a ne uita pe telefoane în timp ce ar trebui să ne uităm unii la ceilalți. În România am văzut cel mai mult întîmplîndu-se fenomenul. Civilitate, politețe? Să ne crească pe cîmpurile patriei! Tot mai mult la hectar, că mult avem nevoie!

Astăzi #REZIST împotriva bîrfei. Dumnezeu să mă ierte pentru cele ”prăjituri” ale defăimării pe care le-am gustat și eu!

Astăzi #REZIST împotriva modului în care alegem să ne exprimăm gîndurile față de cei din familie, considerînd că aceștia ar trebui cumva să ne citească mintea, fără a comunica cu grijă ce ne frămîntă. Cîte probleme, cîte drame familiale se ascund în spatele unor vorbe prea puține.

Astăzi #REZIST pentru comunicare autentică, pentru împărtășire (cumincare în sens noician), pentru stat față către față. Dacă aș avea timp și bani m-aș duce să îmi întîlnesc față către față ”prietenii” de pe rețelele de socializare.

Astăzi #REZIST pentru puterea de a asculta. Astăzi am încercat să tac. Să ascult! Așa cum spunea cineva: ”Tăcem de cele mai multe ori nu pentru a asculta cu adevărat, ci numai pentru a ne pregăti replica!” Am învățat în aceste ultime zile plăcerea de a asculta. Vorbesc mult, este parte din meserie. Trebuie să explic și această îndepărtare de tăcere poate deveni o nedorită deformare profesională. Ieri, odată cu ziua Nataliei, care este o ascultătoare activă și foarte inteligentă, am hotărît să mă contaminez tot mai mult de modul ei de a sta în ascultare înțeleaptă.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la #REZIST – comunicarea și cuminecarea – ziua 39

  1. FS zice:

    ”Tăcem de cele mai multe ori nu pentru a asculta cu adevărat, ci numai pentru a ne pregăti replica!”

    Eu stiam varianta diferita, mai grava: „Tacem pentru ca asteptam sa fie randul nostru sa vorbim”. E mai grav, pentru ca a-ti pregati o replica arata totusi o minima implicare in dialog.

  2. Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.