#REZIST – aglomerația – ziua 8

Sînt în bucurești. Aglomerația este una dintre bolile spirituale ale omului modern. Este supradoză de comunitate. Sîntem creați pentru comunitate și comuniune. Sîntem persoane în relație, precum Treimea. După Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu sîntem făcuți.

 

Diferența dintre comunitate și aglomerație se face atunci cînd densitatea persoanelor care ar putea intra în relații reciproc benefice este prea mare. Pe facebook este aglomerație. Psihologii spun că noi putem administra între 150-250 de relații, adică relațiile dintr-un sătuc mai mare și asta pe lungă durată. Pe scurtă durată nu putem administra un dialog sau interacțiune în intervalul cîtorva ore cu mai mult de 6-10 persoane. Noi avem mii de prieteni, clase de 30-40 sau 300-400 de studenți în amfiteatre, biserici de 50.000 de enoriași?

Astăzi #REZIST pentru cei pierduți în aglomerație în fiecare zi, frustrați de singurătate, pentru cei care sînt la volan, singuri în habitaclu, cu un radio deschis și telefonul pe umăr, dar tot singuri.

Astăzi #REZIST pentru bătrînii singuri în blocuri cu 10 etaje, între 30 de familii, bătrîni pe care nimeni nu îi întreabă dacă mai au ce mînca, dacă îi mai vizitează copiii. Pe unii îi vor găsi vecinii în stadii avansate de putrefacție doar atunci cînd vor fi murit. Nu le vor fi observat absența. Numai mirosul le va deranja viețile aglomerate.

Astăzi #REZIST pentru copiii pierduți în aglomerația din capul părinților. Aglomerați în cap, pierduți ei înșiși ca adulți în aglomerație, pierzîndu-și copiii din priviri, chiar dacă îi țin în brațe. Astăzi rezist și pentru părinții care și-au pierdut efectiv copiii în orașele mari și nu le-au mai dat de urmă. O singură dată ne-a dispărut fetița din priviri într-un magazin aglomerat. Nu vreau să îmi amintesc vîrtejul de sentimente, cascada de trăiri, mai ales că era în timpul zvonurilor despre răpirile de copii pentru transplant de organe.

Astăzi #REZIST aglomerației. Sînt în aglomerație de oameni și mașini, încerc să nu o las să mi se scurgă în cap, în suflet. Izolarea cu Noah este atît de benefică. Cînd stau și mă uit în ochii lui mari, atunci parcă mi se limpezesc toate lucrurile pe rafturile minții. Sper să nu îl pierd vreodată prin aglomerația din viața mea.

2016-02-09 08.39.04

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în cugetări de pe bicicletă, disciplinele spirituale, Fabrica de barbati, Gînduri, inventarul stricaciunilor spirituale, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la #REZIST – aglomerația – ziua 8

  1. Putere si biruinta in continuare

  2. Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.