#REZIST – ură – ziua 6

Astăzi este sîmbătă și 6 este un număr prost! 3 ceasuri rele? Nu! Zeci de minute în care poți urî!

Ați auzit expresia ”a purta sîmbetele cuiva”? Dar ”să scrii pe cineva pe toacă”? Sau ”să dai acatiste” să îi meargă rău cuiva? Ura la români are contextualizare religioasă. Nu avem atît de multe înjurături cu aghiazmă, cruci, cristoși, altare, candele? Dar despre asta cu altă ocazie.

Ura la români este ritualică. ”Să crape capra vecinului” este parte din elanul vital. Răul aproapelui ne face bine, moartea sa, sursă de viață!

Astăzi #REZIST la ură. Zilele acestea am fost încercat din nou, ispitit de unul care ”îmi poartă sîmbetele”. Ura mănîncă fibra sufletească, dizolvă precum cangrena, obosește spiritul, întunecă rațiunea.

Astăzi #REZIST pentru cei care urăsc fără scăpare și mîngîiere.

Astăzi #REZIST pentru cei care încă urăsc, deși obiectul urii este mort. Am primit un mail sfîșietor de la cineva în cursul săptămînii. Era o disperare majoră în căutarea eliberării de resentiment, dar nu mai avea cui să își ceară iertare, cu cine să se împace. Nu spune bine Mîntuitorul să ne împăcăm cu vrăjmașii atît timp cît sîntem cu ei pe drum? Adică în drumul vieții probabil, nu?

Astăzi #REZIST pentru cei care urăsc oricum, fără vreun motiv anume, doar pentru că aceasta îi face cumva să găsească pricină să se trezească dimineața. Mă rog ca Dumnezeu să le ofere sens și direcție în viață.

Astăzi #REZIST pentru cei care se ostenesc fără măsură cu treburile altora, risipindu-se.

Astăzi #REZIST pentru cei care sînt ani de zile în procese, vecini care își aruncă găinile omorîte peste garduri, care își otrăvesc caprele reciproc, dau cîinilor celorlalți pîine cu verde de paris, fac atac cerebral cînd văd gardul vecinului mutat cu 10 cm mai spre ei, scrîșnesc din dinți cînd văd casa terminată, noua mașină sau reușita profesională a celuilalt.

Astăzi #REZIST pentru scena politică românească, atît de plină de patimi și orgolii, atît de plină de comploturi și mizerii.

Astăzi #REZIST pentru liderii creștini din lume și din țara noastră, atît de prinși în conflicte inutile, cînd ar trebui să strîngem rîndurile. Poate peste cîțiva ani vom pune capul pe același butuc.

Astăzi #REZIST la tentația urii, ca nu cumva să port sîmbetele nimănui.

Sîmbătă senină, prieteni!

Copleșească-vă dragostea lui Cristos, dacă dragostea mea este prea scurtă să vă atingă!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, dulce Românie, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la #REZIST – ură – ziua 6

  1. Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.