„Ticăloşi fără glorie” şi din nou despre ură

Aşa se intitulează ultimul film al lui Tarantino. Bun titlu!

Care este ideea filmului? Simplu! Ce mi-a trecut şi mie prin cap deseori după uciderea tatălui meu, după ce am auzit de violul unei prietene… rău pentru rău.

Rău pentru rău? Am experimentat ura. Ştiu cu ce se mănîncă. Cu lăstari de amărăciune. Cînd ai început nu te mai saturi niciodată de făcut rău. Nicicum nu este destul, nicicînd răzbunarea nu este deplină. Răul are un crescendo exponenţial, se înfăşoară ca bulgărele de zăpadă şi răul hrăneşte mai mult rău. Răzbunarea nu este dulce. Este amară… şi după ce întorci răul răului rămîi şi ticălos şi fără glorie… N-am întîlnit răzbunător şi răzbunat fericit, dar am văzut nedreptăţit iubind, fericit şi supravieţuind asupritorului.

Nu-i o taină cum oameni ca Richard şi Sabina W., Niculiţă M., Vasile T., George C. şi alţii şi alţii şi alţii, care au îndurat temniţele comuniste… au primit în dar sănătate şi viaţă lungă, îngropîndu-şi torţionarii?

Da, în cele din urmă … dragostea supravieţuieşte. Ciudosul îşi mănîncă propria carne, pizmaşul n-are somn, cel ce poartă sîmbetele n-are sabat şi nici odihnitoare duminică, ranchiunosul poartă în pîntec suferinţa întîlnirii cu urîtul, dar mai tare suferă dacă nu-l vede, invidiosul moare repede pentru că aleargă fără să fie urmărit, este într-o competiţie în care îşi dă duhul cînd ceilalţi se odihnesc.

Cum poate intra Evanghelia, veste bună în lumea pizmaşului şi înrăitului? Ce anume declanşează în noi puterea de a răspunde cu dragoste răului, cu bucurie răutăţii?

Zilele acestea, aşa cum cita Mihail Neamţu pe blogul său pe Dan Tapalagă, tema urii s-a rostogolit prin presa scrisă şi pe blogurile unor oameni de carte.

Dan Tapalaga (Hotnews.Ro): Dezbaterea despre ura si resentiment a fost generata de un articol scris de Mihail Neamtu si publicat de HotNews.ro intitulat Basescofobie si fanatism in media romaneasca. Horia Roman Patapievici l-a folosit drept pretext si a publicat trei articole in EZV despre ura si sursele ei. Tema s-a rostogolit pe blogurile unor reputati intelectuali. De cateva saptamani, Vladimir Tismaneanu realizeaza pe blogul sau o ancheta despre ura si resentimet. Ii raspund pe blog personalitati din cultura romaneasca: Teodor Baconski, Mihai Sora, Mircea Cartarescu. Citeste-le aici, aicisi aici.

Poate că ar trebui adăugat şi AICI.

M.N. rezumă cu o claritate de cristal:

Recapitulez, aşadar: resentimentarul e neputincios, parazitar, incapabil de solitudine, nefericit, imun la reflexivitate, indispus de teoria complexităţii, nevrotic şi niciodată foarte departe de paranoia. Vindecarea lui ar putea veni dintr-o cultură a admiraţiei dezinteresate, dintr-o împăcare cu propriul său destin, dintr-o recalibrare a ambiţiilor şi o domolire a râvnei distructive.

Cine are urechi de auzit să audă!

Iată ceva din cronica filmului scrisă de Florin Barbu pe CINEMART.

CINEMA Istoria e servita! Si rescrisa! De Quentin Tarantino

„Imi plac zvonurile. Faptele sint inselatoare.” sint cuvintele colonelului SS Hans Landa care, la fel de bine, ar putea fi rostite de Quentin Tarantino. De fapt, sint scrise de Tarantino si, poate, aceasta este una dintre cele mai bune definitii ale filmului, pe care rasfatatul regizor american o expune de fiecare data cind se hotaraste sa ne mai livreze o secventa din inconfundabila sa viziune asupra cinematografului.

De data asta, trece dincolo de povestile individuale si arunca o provocare celei mai mari povesti: Istoria. 6 milioane de evrei au fost macelariti in cel de-al doilea razboi mondial si, de atunci, supravietuitorii ororilor incearca sa aminteasca lumii ca trebuie sa aiba mare grija: se poate intimpla oricind. Cind si cind sint prinsi sint si judecati batrinei care acum saizeci si ceva de ani taiau in carne vie. De ce: pentru ca, asa cum spunea colonelul Landa, pentru ei nu existau decit oameni si sobolanii de evrei. Ce facem cu sobolanii? Ii exterminam, nimeni nu se va impotrivi, e firesc si e o masura sanatoasa.

Sintem invatati sa iertam si sa credem ca violenta nu este, deloc, raspunsul potrivit la violenta. Doar ca reactia cea mai umana atunci cind sintem agresati este riposta. Sau, mai brutal si reductionist spus, vrem razbunare atunci cind sintem nedreptatiti. Iar istoria este plina de nedreptati si de esecuri lamentabile de pedepsire, legala, a lor. Filmul lui Tarantino este o jucarie pe care o foarte mare parte dintre noi ne-o dorim, din cind in cind, dar foarte putini si-o permit: razbunarea directa, fara multe explicatii, decisiva. Sigur, se poate vorbi mult si aplicat despre semnificatiile si implicatiile acestui demers artistic atit de radical. Pina atunci, sa privim putin filmul si sa nu uitam ca arta, indiferent a cita e, marturiseste, in felul ei, istoria.

…………………………..

Ticalosi fara glorie, 2009, regia Quentin Tarantino, cu Brad Pitt, Christoph Waltz, Eli Roth, Melanie Laurent, Diane Kruger, SUA / Germania, 153 minute.

Florin Barbu

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în filme de văzut, Imagine-aţie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la „Ticăloşi fără glorie” şi din nou despre ură

 1. Pingback: Mecanismele urii si degradarea spatiului public… evanghelic « Persona

  • Marius David zice:

   Mulţumesc pentru recomandare, Danuţ, cele bune să se-adune, cele rele să se spele… poate că ar trebui o dezbatere şi despre limbaj şi despre ironie, despre felul în care vorbim unii despre alţii… ce spui?

 2. guitarschizofrenic zice:

  filmul este un remake a unui film mai vechi. nu l am vazut pe cel vechi dar cel al lui tarantino dupa o prima vizionare pot sa spun ca nu prea m a impresionat. ii lipseste forta pe care o avea odata regizorul american. razbunarea e o tema frecventa in filmele lui, de ce oare nu am inteles.
  la inceputul penultimului film, Kill Bill (care este in totalitate despre razbunare) apare un motto: revenge is a dish best served cold.

  • Marius David zice:

   GS, am văzut trailer-ul celuilalt film, cel vechi,

   ESte un joc de cuvinte in limba engleză… care este o limba mult mai bogată decît limba română, scuze naţionaliştilor feroce, dar una este revenge, alta este VINDICATION…
   Eu am simţit ura şi răzbunarea ca revenge… dar am simţit, apoi, după ce am devenit creştin şi răz-bunarea (observi cum şi în limba română radicalul bun de la îmbunare apare aici?) am simţit răzbunarea ca vindicatio, ca revendicare, ca reparaţie, ca vindecare.
   Aceea are gust dulce şi bun.
   Pentru că străbunul meu a fost ienicer luat de turci, a fost unul dintre copiii de suflet ai lui Allah, de care ne povestea Eminescu, în RĂZ-BUNARE, am trimis echipe misionare spre lumea musulmană…
   Pentru că pe vremea lui Ceauşescu, fost general de securitate la rîndul lui, securitatea l-a omorît pe tatăl meu, m-am răzbunat contribuind ola zidirea unei biserici evanghelice în Scorniceşti şi tot aşa….
   Şi acum încerc să îi răspund şi lui Răzvan imediat…
   Eu am înţeles, cred, foarte bine cum este să răspunzi cu rău pejntru rău…. devii mai rău şi mai rău şi înrăutăţeşti totul în jurul tău..
   Am înţeles cuvîntul Scripturii…. să răspundem răului cu bine. şi mai ales să nu obosim în facerea binelui.
   Da, cîteodată obosesc, mai ales cînd mă văd atacat pe nedrept… dar… Cristos ne-a învăţat altceva.

 3. Ice zice:

  Cu mentiunea ca e „Inglorious BastErds”, scris gresit intentionat, dar fara motiv, din cate zice nea’Quentin:)

 4. admin zice:

  recomandare film

  Angel’s Aisle (Pridel Angela) (2009)

  http://www.memocast.com/media.aspx?id=959800

 5. emsal zice:

  În ultima vreme, înainte să „mă las uitat” (ca să vă citez) la un film, consult mai multe recenzii. Am găsit aici un review interesant:

  http://christiananswers.net/spotlight/movies/2009/inglouriousbasterds2009.html?zoom_highlight=bastards

 6. Pingback: #REZIST – ură – ziua 6 | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.