Desfrînare și castitate, poftă și dragoste, împrăștiere și hotărîre – Serile Iris – UPDATE VIDEO

sursa http barbarashdwallpapers com

man-and-shark-surfing sursa barbarashdwallpapers com

sursa 

Trăim vremuri paradoxal-ironice. În timp ce creștinii din occident scriu articole și dezbat despre cele 50 de nuanțe ale griului, în Orient apa mărilor capătă peste 21 de nuanțe de roșu din sîngele creștinilor.

Salopetele orange ne dau fiori în timp ce uniformele negre luptă împotriva decadenței Vestului, printre care alcoolul și pornografia, homosexualitatea, adulterul sînt campioane.

A vorbi despre curvie este una dintre cele mai grele intreprinderi. Cine poate arunca vorbire fără să fie cu păcat?

Putem vorbi ca despre ceva de la distanță, căzînd în locuri comune moralizatoare, putem răspîndi o vinovăție comună, vina fiind a oricărui bărbat normal, dincolo de vîrsta de 12 ani, de a fi privit la o femeie într-un alt fel decît ar putea fi privită o mamă sau o soră.

Locurile comune, acuzele, înfierarea curviei cu virulență sînt calea cea mai ușoară, alături de exemplele biblice, Samson, David, Solomon, toți doborîți de sexualitate, asezonat totul cu exemple de genul… știu eu pe cineva ….

După ce am călătorit printre păcatele din lăuntru, din suflet, acum ne deplasăm spre păcatele trupești, săvîrșite în trup, dar cu rădăcini tot în interior. Există oare altfel de păcate decît acelea care doar înfloresc în trup, avînd rădăcina adînc înfiptă în suflete?

Orice alt păcat este săvîrșit în afara trupului, acesta este săvîrșit în trup. Ce vrea să spună Pavel cu privire la acest lucru?

De ce ne fascinează atît de mult sexualitatea? Ce mecanisme se declanșează în noi atunci cînd se creează contexte erotice?

Este bună pofta, este rea? Înainte de cădere va fi existat sexualitate sau sexualitatea este chiar pricina căderii, așa cum există deja atîtea interpretări rabinice și patristice? (Șarpele, simbol falic, mărul, simbol al voluptății sexuale et c.)

Cum putem supraviețui într-o lume în care sexualitatea este exacerbată, o lume în care nici măcar un buldozer sau o macara nu se mai pot vinde fără asezonarea cu imagini care trimit spre erotism. De saloanele auto ce să mai vorbim?

Care este diferența dintre poftă desfrînată și dragostea curată?

Iată ce scrie un ateu declarat, evoluționist darwinist din cea mai pură tradiție:

We smile at lovers holding hands in the park. But we wrinkle our noses if we find them acting out their lust under the bushes.

Love receives the world’s applause. Lust is furtive, ashamed, and embarrassed.

Love pursues the good of the other, with self-control, concern, reason, and patience. Lust pursues its own gratification, headlong, impatient of any control, immune to reason.

Love thrives on candlelight and conversation. Lust is equally happy in a doorway or a taxi, and its conversation is made of animal grunts and cries.

Love is individual: there is only the unique Other, the one doted upon, the single star around whom the lover revolves. Lust takes what comes.

Lovers gaze into each others’ eyes. Lust looks sideways, inventing deceits and stratagems and seductions, sizing up opportunities.

Love grows with knowledge and time, court ship, truth, and trust. Lust is a trail of clothing in the hallway, the collision of two football packs.

Love lasts, lust cloys. Lust subverts propriety. It stole Anna Karenina from her husband and son, and the besotted Vronsky from his honorable career. Living with lust is like living shackled to a lunatic.1

Cum am putea reciti Cîntarea Cîntărilor, dacă renunțăm la cheile alegorice? Este plăcerea o invenție a diavolului? Împreunarea trebuie să fie doar în scopul procreării, așa cum pretind părinții?

Ne vom apropia de o posibilă soluție cu ajutorul Apostolului și recitind cîteva pasaje despre hotărîre și ne-hotărîrile lui Don Juan.

Cel care umblă după toate femeile, vînînd orice femeie ușor de vînat, n-a înțeles nimic din iubire. Iubirea adevărată limitează la o singură persoană, în care descoperi însăși feminitatea. Don Juan a avut exemplare, dar n-a înțeles ipostaza. A posedat, a luat, dar n-a înțeles. A dominat, dar n-a iubit.

Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Sa.

El este Dragoste, după cum ne spune Scriptura.

Ce va fi însemînd acest lucru, atunci cînd ne privim trupurile pline de lava poftelor, adevărate vulcane de instinct și dorințe?

Despre acestea și despre altele vom vorbi mîine seară la Biserica Iris din Cluj, în seria Cu Irisul deschis – Vicii și Virtuți, începînd cu orele 18.00.

___________________

1 Blackburn, Simon, Lust, New York Public Library, Oxford University Press, 2004, p. 2

Ce a fost pînă aici?

seara 1 – Renegocierea listelor sau despre taxonomizarea păcatelor

seara 2 – Mîndria și Smerenia – prima pereche

seara 3 – Invidia și Blîndețea – a doua pereche

seara 4 – Avariția și Frugalitatea – a treia pereche

UPDATE – seara 5

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Comentarii, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Predici, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Desfrînare și castitate, poftă și dragoste, împrăștiere și hotărîre – Serile Iris – UPDATE VIDEO

 1. Mihu zice:

  Oh, dar mi-a spus o prietenă creștină că a fost invitată la celebrarea Valentinilor , să vizioneze filmul cu nuanțele de gri, în Cluj. Biletul era 7 lei, foarte ieftin. Dar n-a mers. Oare câți au acceptat astfel de invitații?
  Și nu e singurul film care împrăștie pofte. Iar poza cu rechinul este foarte expresivă, întrucât așa ‘deștepți’ sunt/em când mergem pe valul acestor pofte.

  Mi-ar fi plăcut să fiu prezent. Pe când înregistrarea?

 2. Alina Eremia zice:

  Suntem o societate de consum, ii consumam pe altii si ne consumam pe noi insine; ne canibalizam. Ne dam seama cat de perimata e ratiunea si o aruncam ca pe ceva de care ne e tare rusine. Problema nu este ce suntem, ci ce suntem dispusi sa devenim.

 3. deborah zice:

  Predica „Desfranare vs. castitate” a fost foarte profunda. La inceput mi-am zis… „nu ma priveste” dar apoi m-am gandit ca ceva tot mi-o fi de folos… Mi-a placut mult cand l-ati citat pe Stainhard, i-am citit „Jurnalul fericirii” in adolescenta.
  Cel mai tare m-am impactat in schimb ideea cu cei 21…pana sa ascult predica, nu am avut curaj sa urmaresc video pana la capat… dar apoi am reusit….Mi-a lasat o mare provocare: sa iubesc mai mult, sa judec mai putin, si sa Il prezint pe Isus oricui!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.