Păcate capitale – Mîndria (Smerenia) – Iris, 30 noiembrie. (UPDATE VIDEO)

Luna trecută am început o nouă serie din seria Cu irisul deschis sau Irisologii, o serie intitulată Păcatele de moarte sau Păcate capitale. 

pride

Mîndria – sursa www,kiriakon.wordpress.com

 

Duminică seara ne vom ocupa de Mîndrie, păcatul luciferic, păcatul cel mai subtil, păcat greu de identificat, aproape imposibil de probat. Vom încerca să găsim și terapia, Smerenia.

 

Iată unul dintre cele mai dure texte din Sfînta Scriptură, Iacov, capitolul 4. Limbajul este extrem de dur în original. Suflete preacurvare este o traducere eufemistică. Imaginea din spatele cuvintelor Dumnezeu stă împotriva celor mîndri vine din limbajul militar. Dumnezeu își aliniează oștile ca un strateg împotriva celor mîndri. Se opune cu toate forțele Lui, și ce forțe, împotriva celor care sînt mîndri.

 

Iacov 4:
1 De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, cari se luptă în mădularele voastre? 2 Voi poftiţi, şi nu aveţi; ucideţi, pizmuiţi, şi nu izbutiţi să căpătaţi; vă certaţi, şi vă luptaţi; şi nu aveţi, pentrucă nu cereţi. 3 Sau cereţi şi nu căpătaţi, pentrucă cereţi rău, cu gînd să risipiţi în plăcerile voastre. 4 Suflete prea curvare! Nu ştiţi că prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu? Aşa că cine vrea să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş cu Dumnezeu. 5 Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul, pe care L -a pus Dumnezeu să locuiască în noi, ne vrea cu gelozie pentru Sine. 6 Dar, în schimb, ne dă un har şi mai mare. De aceea zice Scriptura: ,,Dumnezeu stă împotriva celor mîndri, dar dă har celor smeriţi.„ 7 Supuneţi-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului, şi el va fugi dela voi. 8 Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mînile, păcătoşilor; curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită! 9 Simţiţi-vă ticăloşia; tînguiţi-vă şi plîngeţi! Rîsul vostru să se prefacă în tînguire, şi bucuria voastră în întristare: 10 Smeriţi-vă înaintea Domnului, şi El vă va înălţa.

Se spune că Diavolul a fost alungat din ceruri pentru mîndrie, pentru încercarea de a se ridica deopotrivă cu Dumnezeu. Dacă celelalte păcate biblice sînt definite ca abatere în lateral, la o parte, mîndria este abaterea verticală, înrudită cu hybris-ul grec.

Fiecare păcat, în conformitate cu modul în care este definit în scriptură este un gen de distopie, de kakotopie, proastă aranjare, o nelalocuire. Mîndria în forma ei cea mai pură este dezlocuirea lui Dumnezeu, încercarea de a lua locul care nu se poate lua, locul lui Dumnezeu Însuși, pentru tine și pentru alții.

De toate celelalte păcate ne dăm seama prin minima autoreflectare. Mîndria este cel mai pervers și înșelător dușman al sufletului, pentru că își schimbă forma, este plurifațetat, arată adesea ca virtute, putere, încredere în sine.

Cum se strecoară mîndria în cele mai intime resorturi ale sufletului nostru? Cum ne putem exorciza de șoapta sîsîită și ademenitoare a părerilor de sine? Ce rol joacă tehnologia astăzi în autointoxicarea cu propriul ego?

Fără a deveni rețetarist, voi încerca să propun cel puțin o bună poziționare pe roata Olarului, locul în care putem fi ciupiți și ciopliți de Dumnezeu Atotsmeritorul.

sursa 9gag

UPDATE

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Predici, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Păcate capitale – Mîndria (Smerenia) – Iris, 30 noiembrie. (UPDATE VIDEO)

  1. Mulțumim, Marius! Subiectul s-a potrivit foarte bine cu studiul pe Ieremia de duminica dimineața din Iris. Înregistrarea prezentării (include și „happening-ul” lui Iurie Cojocaru și Liviu Mocan): http://bisericairis.ro/2014/12/03/30-noiembrie-vicii-si-virtuti-mandria-si-smerenia-marius-cruceru/

  2. Pingback: Păcate capitale și virtuți fundamentale – Invidia și Blîndețea (Simion cel Bătrîn, Pruncul cel Mic și Irod cel Mare) – Sesiunea a III-a. | Marius Cruceru

  3. Pingback: Desfrînare și castitate, poftă și dragoste, împrăștiere și hotărîre – Serile Iris – UPDATE VIDEO | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.