DIN NOU SERILE IRIS: Despre viciile și virtuțile creștinului contemporan. Seara 1 – renegocierea listelor sau despre taxonomizarea păcățelelor – UPDATE – înregistrarea video

Am încheiat un ciclu intitulat DE CE CRED? Acum concluziile sau confuziile se decantează. Ne-am uitat prin Evanghelia după Ioan căutînd ipostazele credinței.
Am găsit o serie de portrete ale unor personaje care s-au poziționat într-un fel sau altul față de Isus Cristos.
Ne-am întrebat ce este Credința? Am văzut că nu există argumente științifice pentru a crede, am descoperit că a crede este o manifestare în relație, în relație cu Isus Cristos.
De aceea ne-am întrebat Cine este acest Isus, Cine pretinde El că este, ce pretinde El că a făcut pentru mine și ce pretinde de la mine?

Concluziile serilor Iris vor fi adunate într-o carte care așa se va intitula DE CE CRED?

Ce urmează acum?

Hieronymus Bosch Cele șapte păcate capitale - sursa domeniul public

Hieronymus Bosch Cele șapte păcate capitale – sursa domeniul public

Creștinismul este amendat tot mai virulent. Creștinii sînt invinuiți a fi cea mai mare piedică în calea dedicării altora sau în drumul credinței în Cristos.
Spusa atribuită lui Gandhi a devenit hiperuzată: îmi place de Cristos, dar nu-mi plac urmașii Săi.

Dacă cineva s-ar apropia de credința creștină și de Biserică totuși … ce anume i-ar putea sta împotrivă? Înșiși creștinii prin viciile, noi și vechi, păcate cardinale, defecte capitale, care strîmbă și schimonosesc ceea ce a lăsat Domnul și Mîntuitorul?
Ce i-ar putea tenta pe oamenii din jurul nostru să adopte credința creștină, după ce Duhul îi va fi cercetat, după ce Cristos li se va fi descoperit?
Care ar fi acele calități ale credinciosului contemporan care ar merita cultivate?
Care ar fi acele defecte, vicii, păcate ,care ar trebuie stinse, descurajate, amendate?
Vom încerca într-un alt parcurs de 9 luni, introducere plus 7, plus încheiere, să descoperim cele 7 perechi de virtuți-vicii cardinale, adaptate culturii și creștinismului contemporan.

Așadar, în fiecare lună vom lua cîte o pereche, un viciu și o virtute, ne vom așeza pe cîntarul Scripturii cu fiecare dintre acestea, apoi ne vom uita în istoria Bisericii, în tradiție, în scrierile lui Augustin, spre exemplu, care a tratat generos subiectul păcatelor și virtuților, pînă la C.S. Lewis, care dedică pagini multiple subiectului.

Pe 26 octombrie vom desfășura planul în Introducere – Renegocierea Listelor. Există o listă a păcatelor capitale în Biblie?  Putem imagina, în conformitate cu revelație Sfintelor Scripturi o deosebire între păcate mari și păcate mici? Ce anume ne face să ne taxonomizăm în acest fel abaterile, între greșeli și păcate, între crime de neiertat și alunecări trecute cu vederea?

Inima omului este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea, spune profetul.
Dar Răscumpărătorul meu este viu, strigă profetic Scripturile.

Vom încerca să ne survolăm inimille în cercetarea Duhului și a Scripturilor, pentru a căuta apoi soluție în Cristos, Cel care trăit întru totul la fel ca noi, însă fără viciu.

Așadar, și în acest an ne re-vedem o dată pe lună la conferințele Iris. Duminica aceasta, pe 26 octombrie, la orele 18.00.

UPDATE – IATĂ AICI ÎNREGISTRAREA VIDEO

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, Predici, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la DIN NOU SERILE IRIS: Despre viciile și virtuțile creștinului contemporan. Seara 1 – renegocierea listelor sau despre taxonomizarea păcățelelor – UPDATE – înregistrarea video

 1. pop silvia zice:

  Duhul lumesc din adunari este cel mai vizibil si izbitor zid in calea veunui cautator de adevar;celelalte …din acelasi izvor.
  Seria „De ce cred ?” a fost tot ce am auzit mai bun si necesar pentru crestin la ora actuala.Abia astept ceea ce ati pregatit.Duhul Sfant sa va dea calauzire deplina!

 2. szromulus zice:

  Cu o intarziere complet atipica celor din Iris, a aparut inregistrarea in arhiva video a bisericii.
  http://bisericairis.ro/video-archive/26-10-2014-serviciul-3/

 3. Pingback: Păcate capitale și virtuți fundamentale – Invidia și Blîndețea (Simion cel Bătrîn, Pruncul cel Mic și Irod cel Mare) – Sesiunea a III-a. | Marius Cruceru

 4. Pingback: Desfrînare și castitate, poftă și dragoste, împrăștiere și hotărîre – Serile Iris – UPDATE VIDEO | Marius Cruceru

 5. Pingback: O nouă serie ”Cu Irisul deschis” – despre Disciplinele Spirituale | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.