Păcate capitale și virtuți fundamentale – Invidia și Blîndețea (Simion cel Bătrîn, Pruncul cel Mic și Irod cel Mare) – Sesiunea a III-a. UPDATE – video

Este sfîrșitul anului și sîntem la a III-a sesiune din noua serie, Păcate capitale, virtuți fundamentale.

sursa kiriakon.wordpress.com

sursa kiriakon.wordpress.com

După ce luna trecută ne-am ocupat de primul păcat capital, mîndria, evaluînd și prima virtute fundamentală, smerenia, vine rîndul invidiei. 

Fiind în apropierea Crăciunului, sărbătoarea Încarnării, ne vom uita la această rană a omenității privind prin rama a două portrete care stau pe lîngă ieslea Pruncului, Simion, care abia așteaptă să vadă mîntuirea lui Israel, celebrîndu-și eliberarea din trup și Irod, cel plin de spuma invidiei.

Fra Angelico Massacre of the Innocents sursa wikiart.org

 

Invidia are multiple fațele. Și aceasta boală spirituală își are rădăcinile în tînjirea noastră după rai, după îmbunătățire, după ceea ce am putea fi.

Ne invidiem pruncii pentru lipsa de griji, bătrînii pentru serenitate, dar și vecinii pentru realizări, colegii pentru promovări. Invidia are atîtea fațete cîte persoane receptează pornirea noastră.

 

Invidia își trage seva din mîndrie, mîndria hrănește invidia, îmi spune un prieten. Dar, dacă mîndria este mai nobilă, într-un fel, prin faptul că încercăm să luăm locul lui Dumnezeu, locul superiorului, invidia este liniară, plană. Dacă mîndria este îndreptată spre persoană, invidia se concentrează pe lucruri și stări. De aceea putem spune că invidia este rezultat direct al mîndriei, care precede orice cădere, și cele care urmează invidiei.

Prin invidie te plasezi virtual în locul aproapeloui, îi dorești nevasta, casa, robul, roaba. Dacă mîndria se aliniază ontologiei, invidia este vulgar funcționalistă.

Mîndria se desfășoară în jurul verbului A FI, invidia ne duce la abandonul mîndriei, tînjind la ce are, ce a făcut, ce a realizat celălalt. Mîndria folosește comparația pentru a ne așeza între cele trei eu-uri ale noastre: cel nostalgic, cum vom fi fost cînd ne era mai bine și cel proiectat, cum vom fi. Invidia este abandonul mîndriei, constituie o ieșire din sine către celălalt și către lucrurile lui. Dacă prin mîndrie te afirmi cu ego-ul și lucrurile tale, prin invidie îți recunoști goliciunea și vrei să îți umpli golul lăuntric cu cele ce nu îți vor aparține niciodată.

Invidia devine astfel devastatoare, răpindu-ți și ce a mai rămas nesfîrtecat de mîndrie, pentru ca apoi să distrugă totul împrejur, chiar și ceea ce ai fi vrut să ai. Iată Irod cel Mare, invidios pe un Prunc Mic cum ucide cîteva zeci de mii de copii.

Dacă mîndria își are rădăcinile dinainte de cădere, în dorința de a fi ca Dumnezeu, luciferică fiind, invidia se naște după cădere, este născută între Cain și Abel, nu pentru ce altul era, ci pentru ceea ce altul a avut, cinste, recunoaștere, putere, mai bună jertfă.

Cain nu dorește o clipă să își înlocuiască fratele, dorește ca fratele său să dispară petnru a elimina comparația incomodă. Irod cel Mare nu poate lua locul pruncului cel Mic. Dorește ca acesta să dispară pentru a nu-i răpi ceea ce crede că are.

Ce este invidia și cum funcționează ea?  Cum am putea scăpa de invidie? Duminică seara, începînd cu orele 18.00, în 21 Decembrie, la Biserica Iris din Cluj.

UPDATE

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, inventarul stricaciunilor spirituale, Periegeza, Predici, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Păcate capitale și virtuți fundamentale – Invidia și Blîndețea (Simion cel Bătrîn, Pruncul cel Mic și Irod cel Mare) – Sesiunea a III-a. UPDATE – video

  1. Pingback: Despre bucuria “distopicilor” neinvidioși (ultima Duminică de Advent) | Marius Cruceru

  2. Pingback: Desfrînare și castitate, poftă și dragoste, împrăștiere și hotărîre – Serile Iris – UPDATE VIDEO | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.